Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:52: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

«Ειδικοί» που έχουν το «ακαταδίωκτο» απειλούν πολίτες με τους εμβολιασμούς

Έντονη συζήτηση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες για τα περί προνομίων και υποχρεωτικών εμβολιασμών, με την κυβέρνηση και τους «ειδικούς» να απειλούν ουσιαστικά τους πολίτες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν με κυρώσεις. 

Όλο αυτό υποτίθεται για το καλό του πληθυσμού, διότι - σύμφωνα με τους «ειδικούς» - πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού ώστε να χτιστεί το λεγόμενο τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας βοηθήσει να «κερδίσουμε» τον κορωνοϊό. Να τονίσουμε το 70% δεν είναι τόσο απίθανο να το επιτύχουμε αν προσθέσουμε τους όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, παρόλα αυτά αυτός ο αριθμός των πολιτών μάλλον είναι αδιάφορος για κυβέρνησης και «ειδικούς». 

Αυτό που φέρεται να τρέμει η κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος της πανδημίας τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναγνωρίζουν στο Μαξίμου, μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η οριστική «ταφόπλακα» στους όποιους σχεδιασμούς για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εξ ου και το άγχος που εκδηλώνεται για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμένων πολιτών, αλλά και η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κορυφαίων υπουργών να διαλαλούν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Όπως υποστηρίζουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μόνη διέξοδος, καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι ρεαλιστικό ένα τυχόν νέο κλείσιμο του πληθυσμού, που ήδη έχει ταλαιπωρηθεί από τον ελλιπή σχεδιασμό, τα λάθη και τις αστοχίες του προηγούμενου διαστήματος.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι αυτή τη στιγμή λίγο περισσότεροι από 2.500.000 πολίτες και από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς πολλοί δείχνουν απρόθυμοι ή σκεπτικοί να εμβολιαστούν.

Η προσπάθεια πειθούς δεν έχει αποδώσει, με τον μεγάλο «πονοκέφαλο» να αφορά κάποιες ηλικιακές ομάδες που ακόμα δεν έχουν ανταποκριθεί, όσο αναμενόταν, καθώς και συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου η προσέλευση για εμβολιασμούς είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο.

Εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα

Η αποτυχία να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με αυτά, διαπιστώνεται απροθυμία ενός μεγάλου αριθμού πολιτών να εμβολιαστούν και ουσιαστικά άνω του 70% εμβολιασμένοι (συμπεριλαμβανομένων και των κλεισμένων ραντεβού που δεν έχουν ακόμα γίνει) είναι μόνο οι ηλικίας άνω των 60.

Όσο πιο νέοι σε ηλικία τόσο μειώνεται το συγκεκριμένο ποσοστό.

Παρόλα αυτά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ επιμένουν πως υπάρχουν ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, μάλιστα σύμφωνα να μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα 855 ενηλίκων άνω των 18 ετών από όλη την επικράτεια, και η οποία δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Evaluation in Clinical Practice» το 74% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ ένα 62% δηλώνει την πρόθεσή του να εμβολιαστεί έναντι της Covid-19! 

Και όμως αυτό ήταν το πρώτο θέμα σε πολλά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σήμερα, το οποία προσπαθούν να πείσουν πως οι πολίτες βλέπουν με «καλό μάτι» τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. 

Τελικά αν όντως ισχύουν τα νούμερα τα οποία δίνουν στη δημοσιότητα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, αλλά και η κυβέρνηση ποια η ανάγκη για προνόμια;

Τί δείχνει η συζήτηση περί «προνομίων» & κυρώσεων

Αυτό που βλέπουμε όμως από όλα τα ποσοστά είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ευάλωτων πολιτών είναι εμβολιασμένο και άρα οι συγκεκριμένοι πολίτες είναι προστατευμένοι από τον κορωνοϊό. 

Ο Κ.Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους, καθώς όπως είχε πει δεν το άρεσε η λέξη «προνόμια», όμως ο Άκης Σκέρτσος μίλησε για κυρώσεις για τους ανεμβολίαστους. 

Η κυβέρνηση δηλαδή ετοιμάζει τιμωρίες για τα άτομα που δεν θα εμβολιαστούν, γιατί όπως λέει είναι επικίνδυνοι για τους υπόλοιπους. Αν τελικά όμως είναι επικίνδυνοι για τους υπόλοιπους ποια η αποτελεσματικότητα των εμβολίων; 

Μήπως τελικά να στείλουμε εξορία σε κάποιο νησί ή σε κάποια γαλέρα να κάνουν κουπί τους ανεμβολίαστους;

Η συζήτηση περί «προνομίων» και κυρώσεων δεν δείχνει να έχει καμία επιστημονική βάση, όπως τονίζουν και οι επιστήμονες, παρόλα αυτά διατηρείται υψηλά στην θεματολογία, ώστε να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Ο λόγος που η κυβέρνηση επιστρατεύει τόσο ακραία μέτρα για να εμβολιάσει πολίτες... άγνωστος. 

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
 

Οι νεότεροι στην ηλικία σίγουρα δεν έχουν καμιά εμπειρία από την εποχή του φακελώματος της ασφάλειας και μη γνωρίζοντας τι σημάνει αυτό και τι επιπτώσεις είχε στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αντιμετωπίζουν με κάποια αμηχανία τις εξαγγελίες για αυστηρές κυρώσεις και ουσιαστικά διώξεις σε όσους από το Φθινόπωρο και μετά δεν θα  έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ήταν η εποχή που φακέλωναν κάθε αντιφρονούντα και του έκαναν το βίο αβίωτο, καθώς δυσκολεύονταν να πιάσει δουλειά αν δεν είχε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων και να επιβιώσει σε μια κοινωνία υποτίθεται δημοκρατική, αλλά στην πραγματικότητα άκρως δικτατορική.

Αυτή την εποχή την πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα και άφησε πολλά ψυχικά και κοινοοικονομικά τραύματα στον κοινωνικό ιστό της. Γενικά την πήγε πολλά χρόνια πίσω και οδήγησε ακόμα και σε εθνικές τραγωδίες.

Τι συγκυρία  να ξαναγυρίζουμε σήμερα στο ίδιο μοτίβο, με ένα βέβαια τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Και όταν η  ιστορία επαναλαμβάνεται είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μια θλιβερή τραγωδία.

Όλες οι απειλές που εξακοντίζουν κάθε πρωί τα μεγάλα ανθελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, που σήμερα παίζουν τον ρόλο του μπάτσου και του μπασκίνα της παλιάς εποχής, για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν ότι όταν θα κυκλοφορήσει σε ευρεία κλίμακα τι πιστοποιητικό εμβολιασμού αυτοί δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά, ούτε να πιάσουν δουλειά, ούτε να ψωνίζουν, ειλικρινά είναι μια σύγχρονη κοινωνική τραγωδία αυτής της ταλαίπωρης ελληνικής κοινωνίας, με πολλές προεκτάσεις και παρενέργειες.

Η σημερινή εμβολιακή δικτατορία είναι πολύ πιο σκληρή και πιο επικίνδυνη γιατί στοχεύει και στον ψυχικό κόσμο και στην άλωση του αυτεξούσιου, που είναι και το μεγαλύτερο δώρο του Παντοδύναμου στην ανθρωπότητα.

Δυστυχώς και τότε και πολύ περισσότερο σήμερα, η εκκλησιά δεν στέκεται στο ύψος της να υπερασπιστεί τους Κανόνες της που η εμβολιακή δικτατορία επιδιώκει να τους εξαφανίσει. Σήμερα ο ρόλος της είναι της σύγχρονης αποστασίας και το τίμημα της θα είναι πολύ βαρύ για όλους αυτούς τους σύγχρονους φαρισαίους και ξεπουλημένους στο νεοταξικό ολοκληρωτισμό.

Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι πυρήνες αντίστασης σε  όλο αυτό το κοινωνικό αλλά και εθνικό ολοκαύτωμα, και δίνουν κάποια ελπίδα φωτός στην ζοφερή δικτατορία του κορωνοϊού.

Και έχουν το θάρρος να υψώσουν ανάστημα στην δαιμονική απολυταρχία.

*Ο Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

pronews.gr

φωτο πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων: greekcivilwar.wordpress.com

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Να δώσουν στη δημοσιότητα τα ποσοστά θνητότητας στις ΜΕΘ όλων των νοσοκομείων της χώρας καλούν κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Αφορμή βεβαίως για την ερώτηση η περίπτωση της ΜΕΘ covid του Νοσοκομείου Αγρινίου.

“Πρόσφατα ζητήθηκε επί πίνακι η κεφαλή του Διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου γιατί αποκαλύφθηκε ότι η θνητότητα των ασθενών στη ΜΕΘ του εν λόγω νοσοκομείου πλησίασε το 100%. Φαίνεται όμως ότι και σε άλλα νοσοκομεία, όπως της Κέρκυρας, του Πύργου κλπ, η θνητότητα πλησιάζει το 100% προφανώς για τους λόγους που προαναφέρονται” αναφέρουν στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφεται και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία.

Επισημαίνουν ότι οι προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ με Πρόεδρο την κ. Κοτανίδου δεν έγινε ποτέ γνωστές και προσθέτουν : “Αντί των απαιτούμενων η κυβέρνηση του «επιτελικού» κράτους προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Δηλαδή με επικοινωνιακά τεχνάσματα και με εμβαλωματικές, δήθεν, λύσεις. Έτσι, εκτός από κάποιες λίγες νέες κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν με χορηγίες, βάφτισε κλίνες ΜΕΘ τις κοινές κλίνες που δεν ανταποκρίνονται κατ` ελάχιστο στην αποστολή τους και επέβαλε 10κάδες μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ανά την Ελλάδα που, το χειρότερο, δεν είχαν καμιά στοιχειώδη εμπειρία και γνώση των αυξημένων απαιτήσεων που χρειάζονται για αυτό το ρόλο. Το αποτέλεσμα ήταν αφενός μεν να νοσηλεύονται την περίοδο των πολλών κρουσμάτων 10κάδες ασθενείς στους διαδρόμους διασωληνωμένοι, αφετέρου δε να έχουν υγειονομική υποστήριξη από προσωπικό που δεν διέθετε την απαιτούμενη εμπειρία (εντός ΜΕΘ και εντός δήθεν ΜΕΘ) και τελικά πολλοί από αυτούς δυστυχώς να καταλήγουν”.

Τα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ :
1) Ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας σε κάθε ΜΕΘ-COVID της χώρας
2) Γιατί ενώ τα αυξημένα ποσοστά θνητότητας ήταν έγκαιρα γνωστά στους αρμοδίους (Υπουργείο, ΥΠΕ, Επιτροπή Κοτανίδου) δεν ανέλαβαν καμιά πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος
3) Ήταν σε γνώση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη τα δεδομένα αυτά όταν δήλωνε στις 24/11/20 ότι «..αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών..» και τέλος
4) Αγνοούσε η κυρία Κοτανίδου, σε αντίθεση με τον Κ. Γεραπετρίτη, τη μακάβρια στατιστική όταν ανακοίνωνε επισήμως στις 10/11/20 «πολύ χαμηλό ποσοστό θνητότητας στις ελληνικές ΜΕΘ, καλύτερο και από αυτά αναπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.»;
5) Υπάρχουν πρακτικά και προτάσεις της Επιτροπής Κοτανίδου και ποια είναι αυτά.»

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές:
Μάρκου Κώστας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθός Ανδρέας
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σπίρτζης Χρήστος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 7 έως και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021 η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ – 21», στην περιοχή της Θράκης και του Αιγαίου Πελάγους.

Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο στο πλαίσιο της διακλαδικότητας την συνδύασε κατά την διεξαγωγή αριθμού επεισοδίων με την Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 21».

Στην ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ-21» η οποία είναι άσκηση παθητικής αεράμυνας μεσαίας κλίμακας, συμμετείχαν:

  • Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους (ΔΣΕ) του ΓΕΕΘΑ.
  • Αντιαεροπορικά συστήματα, Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π), Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, Άρματα Μάχης καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) του Στρατού ξηράς.
  • Πολεμικά πλοία με τα οργανικά τους Ε/Π, καθώς και επίγεια οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Μαχητικά αεροσκάφη, το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ), αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα καθώς και ΜΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης ήταν αφενός η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των μέσων Παθητικής Αεράμυνας έναντι εναέριας απειλής και δορυφορικής επιτήρησης, αφετέρου η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας του συμμετέχοντος προσωπικού στην εκτέλεση των εν λόγω διακλαδικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής, καθώς και η εξέταση εξελιγμένων τακτικών αξιοποίησης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) των ΕΔ.

Πηγή: cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας  και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος αναφέρει:

«Το εβδομηντάρι ευρώ ανά στρέμμα ενίσχυσης των παραγωγών ελιάς Καλαμών, φαίνεται να έχει στοιχειώσει. Τη στιγμή που η Αιτωλοακαρνανία είχε αρχικά εξαιρεθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, μετά από πολύμηνες προσπάθειες και πιέσεις εντάχθηκε τελικά μετά από απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για πρώτη φορά όμως και σε αντίθεση με ότι έχει συμβεί στις άλλες περιοχές η εκταμίευση συνδέθηκε με τον συμψηφισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής με αποτέλεσμα εκτός των άλλων να μπλέξει σε νέα γραφειοκρατικά γρανάζια. Πιο συγκεκριμένα μέσω της ΑΑΔΕ πρέπει τώρα να ξεκαθαριστεί ποιοι είναι υπόχρεοι συμψηφισμού και μετά το ξεσκαρτάρισμα να προχωρήσει η διαδικασία για την πληρωμή στους δικαιούχους.

Κάτι που στις υπόλοιπες περιοχές ήταν μια απλούστερη διαδικασία στην Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν εκτός των άλλων γραφειοκρατικό μαραθώνιο που κάποια στιγμή πρέπει να λάβει ένα τέλος».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή του Νίκου Δένδια στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani για τις φανέλες της γειτονικής χώρας στο Euro 2020.

Επιστολή προς τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani απέστειλε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με την πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO 2020, απέστειλε επιστολή προς τον ομόλογό του Bujar Osmani στην οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό  ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι αν και στην εν λόγω Συμφωνία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 1, παράγραφος e, ο κωδικός ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO), παραμένει «MKD», η χρήση του εν λόγω ακρωνυμίου στο EURO 2020 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής, της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και της προσπάθειας διατήρησης μιας θετικής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να χρησιμοποιεί σαν ακρωνύμιο γράμματα που να ανταποκρίνονται στο όνομα της, όπως «NM» (North Macedonia) ή εναλλακτικά «RNM» (Republic of North Macedonia).

Παράλληλα τονίζει ότι εκκρεμεί η αλλαγή της ονομασίας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αφορμή για τη διένεξη υπήρξε το γεγονός ότι στις φανέλες ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας αναγραφόταν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ως «Μακεδονία» FFM (Football Federation of Macedonia) χωρίς το πρόθεμα «Βόρεια».

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας για φανέλες στο Euro: Καμιά υποχρέωση από τη Συμφωνία Πρεσπών

Υπενθυμίζεται ότι σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σάββατο 12 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε: «Το FFM είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο κεντρικό μητρώο ως ένωση που δε λαμβάνει κρατικά χρήματα. Η συμφωνία Πρεσπών καλύπτει ιδρύματα που λαμβάνουν κρατικά χρήματα. Και εφόσον η FFM δε λαμβάνει κρατικά χρήματα, δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμόσει το όνομά της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα εμπορικά σήματα της Συμφωνίας ορίζονται: ο κωδικός είναι MK, MKD. “Μερικοί ρωτούν γιατί δεν είναι NMC”, αλλά αυτό το ακρωνύμιο είναι μόνο για πινακίδες κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε ο Οσμάνι.

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της γειτονικής χώρας δεν έχει προσχωρήσει ακόμη στην αλλαγή του ονόματός της, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας χρήση του προηγούμενου. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας θα πάρει μέρος σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Η Βόρεια Μακεδονία συμπληρώνει τον 3ο όμιλο μαζί με Ολλανδία, Ουκρανία και Αυστρία. Την προσεχή Κυριακή αντιμετωπίζει την Αυστρία.

Οι ελληνικές αντιδράσεις

Οι φανέλες της Εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΠΟ, του Λευτέρη Αυγενάκη και του Νίκου Δένδια. Μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε την παρέμβαση της UEFA. Τέλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημέρωσε την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

Δήλωση του Νίκου Κοτζιά

«Συστήνω σε όλους τους αρμόδιους στην Βόρεια Μακεδονία να διαβάσουν με προσοχή και να τηρήσουν με ακρίβεια την παράγραφο [3.ζ.] του Πρώτου άρθρου της Συμφωνίας των Πρεσπών [1.3.ζ.]. Σε αυτή με σαφήνεια συμφωνήθηκε ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό της φίλης χώρας, αν συντρέχει σειρά λόγων  ένας εκ των οποίων είναι όταν αυτός «έχει σχέση με το Κράτος και τις δημόσιες οντότητες».

Γνωρίζουμε ότι οι Ομοσπονδίες Ποδοσφαίρου είναι ανεξάρτητες ενώσεις. Αλλά αυτές λειτουργούν στη βάση των εθνικών νόμων λειτουργίας του αθλητισμού σε κάθε χώρα. Μπορεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2020, να εκπροσωπεί μια ποδοσφαιρική ομάδα την Ομοσπονδία της, αλλά αυτή η Ομοσπονδία δεν είναι άνευ πατρίδας, δεν λειτουργεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε ένα συγκεκριμένο κράτος και συνδέεται με αυτό. Όχι σχέση υποταγής ασφαλώς, αλλά σίγουρα σχέση. Κατά συνέπεια η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας συνδέεται και έχει σχέση με το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας και όχι με ένα τρίτο. Ούτε είναι Ομοσπονδία ενός χώρου χωρίς κράτος. Εξάλλου, χωρίς το κράτος της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ακόμα, η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι ούτε μια εμπορική επιχείρηση με εμπορικό σήμα ως υποστηρίζουν ορισμένοι. Αντίθετα, από αυτή τη σκοπιά εμπίπτει στις διατάξεις για υποχρεωτική «αναγραφή της χώρας προέλευσης» καθότι μάλιστα αγωνίζεται σε «επίσημο πλαίσιο» (με την έννοια του άρθρου [1.7.]).

Ας σταματήσουν, κάποιοι στη Βόρεια Μακεδονία τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και του φιλειρηνικού πνεύματός της.

Η ΟΥΕΦΑ η οποία αποδέχεται ως μέλη της μόνο Ομοσπονδίες από αναγνωρισμένα κράτη, δεν μπορεί να αποδέχεται Ομοσπονδία ανύπαρκτου κράτους (όπως είναι το «Μακεδονίας»). Το κράτος που πραγματικά υπάρχει είναι «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να συνδράμει στην ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και να μην επιτρέπει να προστίθενται προβλήματα μέσω του ποδοσφαίρου.

Τέλος, η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να στείλει, επιτέλους, μόνιμη ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων και νομικών στην Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια προκειμένου να παρακολουθεί και να ελέγχει την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να σταματήσει να εγκλωβίζει τη χώρα στα μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό της ΝΔ.»

Πηγή: ethnos.gr