Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  10:37: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 19:33

Οι 7+1 υποσχέσεις της ΝΔ ως αντιπολίτευση που «ξεχάστηκαν»

Από τη Συμφωνία των Πρεσπών... μέχρι την κάνναβη

Σάλος δημιουργήθηκε χθες μετά τις προκλήσεις των Σκοπιανών στο ματς με την Αυστρία στο Euro 2020, παρόλα αυτά από πλευράς ΝΔ η αντίδραση -μέχρι στιγμής- είναι ελάχιστη. 

Μία επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Ν.Δένδια πριν από το ματς, κάτι δηλώσεις από μερικά στελέχη και τίποτα παραπάνω. Η αλήθεια όμως είναι πως δεν περιμέναμε και κάτι παραπάνω, καθώς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δείξει πως θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και αν δεν το κάνουν οι Σκοπιανοί. 

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» παρέθεσε τις 7+1 προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ... που «ξεχάστηκαν».

1. Πρέσπες

Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και είναι το υπ’ αριθμόν 1 θέμα πολιτικής εξαπάτησης των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Από τα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας, στα οποία έπαιρνε μέρος πρωτοστατώντας σύσσωμη η ηγεσία της Ν.Δ., στην πιστή και άνευ όρων και προϋποθέσεων τήρηση της συμφωνίας και στην ομολογία του Άδωνι Γεωργιάδη ότι, αν δεν την εφαρμόσουμε, είναι σαν να τους παραδίδουμε το όνομα Μακεδονία… Από την προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της χώρας αυτής στην Ε.Ε., στην ομολογία του στη Βουλή ότι υποσχέθηκε στον Ζάεφ πως θα σταθεί δίπλα στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ηταν ένα θέμα που το πούλησε συνειδητά για να έχει πολιτικό όφελος, εκμεταλλευόμενη τα πιστεύω των ψηφοφόρων, που ήταν και είναι αντίθετοι στο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Και πέτυχε τον στόχο της η υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη Ν.Δ., αφού όλες οι αναλύσεις του εκλογικού αποτελέσματος του 2019 συμφωνούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών στοίχισε εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ σε καθοριστικό βαθμό και ωφέλησε, αντίστοιχα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

2. Επενδυσεις – Ελληνικό

Καθ΄όλη την τετραετία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. η Ν.Δ. κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ότι δεν θέλει επενδύσεις στην Ελλάδα, διακατέχεται από ιδεοληψίες στο θέμα αυτό και γι’ αυτό μπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό. Υποσχόταν ότι θα έβαζε μπουλντόζες στον χώρο με το «καλημέρα», ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι σε μία εβδομάδα θα ξεμπλόκαρε όλες τις διαδικασίες. Σε μία εβδομάδα! Δύο χρόνια μετά η επένδυση δεν έχει ξεκινήσει και οι διαδικασίες δεν έχουν ξεμπλοκαριστεί! Πριν από έναν χρόνο, σε ένα
κακοστημένο σόου που οργάνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης και παρέστη εν χορδαίς και οργάνοις και ο πρωθυπουργός, μπήκαν για τα μάτια του κόσμου μερικές
μπουλντόζες, γκρέμισαν κάποια κτίρια και έκτοτε μηδέν.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε να δηλώσει σχετικά πρόσφατα ότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε κάνει καλή δουλειά για το Ελληνικό, ενώ προεκλογικά έλεγε τα χειρότερα… Ο στόχος όμως επετεύχθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε την εντύπωση ότι είναι ηγέτης των επενδύσεων και της Ανάπτυξης, άσχετα αν όλα αυτά αγνοούνται ακόμα!

3. Κάνναβη

Και μια και ο λόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη, μόλις πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους, με δική του αποθεωτική εισήγηση, η δυνατότητα επένδυσης στη φαρμακευτική κάνναβη, για την οποία μάλιστα ζήτησε και τη συμβουλή – συνδρομή του Νίκου Καρανίκα, συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι η κάνναβη από επένδυση του… μπάφου, που την είχε χαρακτηρίσει το 2018 η Ν.Δ και ο ίδιος, έγινε επένδυση που μπορεί να φέρει δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.

Όσο και αν το ψέμα αυτό είναι σχετικά μικρό σε σχέση με άλλα που έχει πει η προεκλογική Ν.Δ., δείχνει το μέγεθος της συνειδητής πολιτικής εξαπάτησης των ψηφοφόρων της εκείνη την περίοδο, δεδομένου ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν ευαισθησία και άρνηση, την οποία δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν.

4. ΕΝΦΙΑ

Τον Δεκέμβριο 2018 είχε ψηφιστεί κλιμακωτή μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 μεσοσταθμικά κατά 10%, που για μικρές ιδιοκτησίες έφτανε το 30%. Επιπλέον μείωση, που θα έφθανε το 50% για τις μικρές ιδιοκτησίες, είχε εξαγγελθεί για το 2020. Η Ν.Δ. προεκλογικά ήταν υπέρ της οριζόντιας μείωσης, αλλά ως κυβέρνηση ψήφισε νόμο κλιμακωτής μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το 2019 μεσοσταθμικά κατά 22%, ελαφρύνοντας όμως και περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ. Αυτό ήταν το κλειδί να ευνοήσει τους λεγόμενους το πάλαι ποτέ «έχοντες και κατέχοντες» εις βάρος των μικρών ιδιοκτησιών.

5. Aνάπτυξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί -και το υποστήριζε σε όλες τις παρεμβάσεις του- ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήδη από τον πρώτο χρόνο θα φθάσει στο 4%. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν φταίει η πανδημία. Ενώ παρέλαβε την ανάπτυξη περίπου στο 2,5% τον Ιούλιο του 2019, στη συνέχεια η πορεία ήταν φθίνουσα, έκλεισε στο 1%, ενώ το πρώτο προ κορονοΐου τρίμηνο του 2020 έτρεχε με αρνητικό πρόσημο…

6. Α’ κατοικία

Η άρση της προστασίας για την πρώτη κατοικία έγινε πριν μερικές μέρες. Αλλα έλεγε ο Αδωνις Γεωργιάδης όταν η Ν.Δ ήταν αντιπολίτευση. «Νοιάζομαι στα αλήθεια, όχι υποκριτικά, δεν θέλω να δω να του παίρνουν το σπίτι, θέλω να τους σώσω το σπίτι, όχι να το πάρουν» έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη… Ως κυβέρνηση άλλαξε θέση: «Προστασία πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε πρέπει να υπάρχει, είναι ζημιά για την οικονομία να υπάρχει» είπε σε ομιλία του, εκφράζοντας την κυβερνητική θέση.

7. Εκκρεμείς συντάξεις

Η Ν.Δ είχε υποσχεθεί γρήγορα έκδοση συντάξεων με ψηφιακό τρόπο, κατήγγειλε ως αντιπολίτευση την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις και είχε δίκιο. Μόνο οι εξαγγελίες του για ψηφιακές συντάξεις από τον Ιούνιο 2020 είναι ακόμα κενό γράμμα, καθώς οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι ακόμα πάρα πολλές και έφθαναν τον Φεβρουάριο τις 165.000.

8. Novartis

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., η υπόθεση της Novartis δεν είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, όπως είναι στην πραγματικότητα, αλλά μία πολιτική σκευωρία εις βάρος της ίδιας και πολιτικών στελεχών της. Με αυτό το επιχείρημα κατέβηκε στις εκλογές. Παρόλα αυτά τα πολλά ρεπορτάζ των τελευτών ημερών και η πριν από λίγες ημέρες δίωξη του αντιεισαγγελέα του Αρειου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, για παράβαση καθήκοντος στην ουσία «αδειάζουν» ο σενάριο της πολιτικής σκευωρίας.

pronews.gr

Διαβάστηκε 697 φορές