Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 18:55

Η αβέβαιη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν

Η αβέβαιη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάντης Κύρας Αδάμ

Οι άκαρπες μέχρι τώρα συναντήσεις Κ Μητσοτάκη-Τ.Ερντογάν δεν αποτελούν διαβατήριο για την θετική έκβαση της συνάντησης των δύο ηγετών στις 14 Ιουνίου 2021 στο περιθώριο του ΝΑΤΟ.

Στην – ουσιαστική- συνάντηση τους τον Σεπτέμβριο 2019 στη Νέα Υόρκη, η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε «συνωμοτικά» την Ελλάδα ,( μέσω του Λιβύου εκπροσώπου στον ΟΗΕ σύμφωνα με την γραπτή αναφορά του Ν Δένδια σε συνέντευξη του) να συμφωνήσει στα γρήγορα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας – Λιβύης, διαφορετικά οι δύο τελευταίες θα προχωρούσαν μόνες τους . Όπερ και εγένετο με το τουρκο/λιβυκό Σύμφωνο.

Τον Δεκέμβριο 2019 στο περιθώριο του ΝΑΤΟ η συνάντηση ήταν άκαρπη και παγωμένη, με τον Ερντογάν να εκμεταλλεύεται το αδιέξοδο των διμερών σχέσεων για να απλώσει και κατοχυρώσει το επόμενο διάστημα την τουρκική υφαλοκρηπίδα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, καταπατώντας «άνετα»  την ελληνικά ΑΟΖ στην περιοχή, να «κουρσέψει» την κυπριακή ΑΟΖ, να ωθήσει τις διμερείς σχέσεις  στο θερμό επεισόδιο, να καταπατήσει την περιοχή των Βαροσίων, να παραβιάζει καθημερινώς την ελληνική κυριαρχία με υπερπτήσεις των ελληνικών νήσων του Αν Αιγαίου κλπ.

Στον αντίποδα η Αθήνα κατάλαβε την «ανάγκη της» να ακολουθηθεί κατευναστική πολιτική, με δύο στόχους: να «ησυχάσει» ο Ερντογάν για ένα διάστημα με τις ελληνικές παραχωρήσεις και να μην υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας , καθώς σύσσωμη η μείζων αντιπολίτευση και η πλειοψηφία των ΜΜΕ ούτε προέβαλαν αντίρρηση οι μεν, ούτε εξήγησαν την κατάσταση, οι δε. Έτσι η Αθήνα , «έσπρωξε» το Καστελόριζο στη Μεσόγειο, δηλαδή στον στραγγαλισμό το νησιού και της ΑΟΖ του από τα 12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο και τη μειωμένη επήρεια ΑΟΖ του νησιού που συμφώνησε με την Αίγυπτο, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι υπερασπίζεται μόνο τα 6νμ χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο , αφήνοντας όλα τα άλλα κυριαρχικά δικαιώματα ( Υφ/ΑΟΖ Ζώνη Αλιείας, περιοχή έρευνας διάσωσης κλπ.) στον Ερντογάν.

Παρά ταύτα, ο Ερντογάν αλλά αι το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν ησύχασαν, τουναντίον συνασπίστηκαν όλοι γύρω από θέσεις ακραίες και «ακατέβατες».

Έτσι πριν ξεκινήσει ο διμερής πολιτικός διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας , το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας κατέληξε στον «οδικό χάρτη» που θα ακολουθήσει η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα. Ανάμεσα στα άλλα  σημεία το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας για τα ελληνοτουρκικά αναφέρει:

  • Τα θαλάσσια νησιά ανήκουν στην Τουρκία, όλα όσα βρίσκονται μέχρι τον 25ο μεσημβρινό. Η πολιτική Ντεμιρέλ, Οζάλ, Ετζεβίτ για τα νησιά της θάλασσας ισχύει, συνεχίζεται και δεν θα αλλάξει ποτέ, ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνήσεις στην Τουρκία.
  • Η προστασία των νήσων αυτών, στην καλύτερη περίπτωση, θα μπορούσε να αναληφθεί μετά από έγκριση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης από την Τουρκία και την Ελλάδα από κοινού, με συνδρομή δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών.
  • Οι Συνθήκες που αφορούν στην Τουρκία και οι Συμβάσεις είναι σε ισχύ. Η Τουρκία τις εφαρμόζει στο ακέραιο, πλην όμως η Ελλάδα τις παραβιάζει προκαλώντας μόνιμη ένταση. Ως εκ τούτου η τουρκική κυβέρνηση, με βάση τη διεθνή νομιμότητα μπορεί να τις αναστείλει ανά πάσα στιγμή, εκτός της περίπτωσης που η Ελλάδα δηλώσει κατά τις προσεχείς διαπραγματεύσεις εγγράφως ότι θα σεβαστεί την εφαρμογή τους.
  • Ελληνική ΑΟΖ δεν υφίσταται δεδομένου ότι ουδέποτε έχει διεκδικήσει τα όρια της, είτε σε διμερές είτε σε διεθνές πλαίσιο. Ως εκ τούτου η τουρκική περιοχή SAR ( θαλάσσια περιοχή έρευνας και διάσωσης) είναι νόμιμη διότι δεν υφίσταται ελληνική ΑΟΖ για να την επικαλύπτει η τουρκική ΑΟΖ. Η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται πέραν του 25ου μεσημβρινού κι αποτελεί προέκταση των ακτών της Ανατολίας. Αυτό αποδεικνύεται νομικά, εθνικά και επιστημονικά, με αποτέλεσμα η όποια οριοθέτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα αφορά στις ακτές των ηπειρωτικών ακτών. Η Τουρκία θα μπορούσε από το 1992 να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όμως δεν το έπραξε καθόσον η ελληνική πλευρά προσπαθεί να σφετεριστεί τα ζωτικά συμφέροντα της  Τουρκίας.
  • Ο υπαινιγμός της Ελλάδας για δήθεν τουρκικές παραβιάσεις των νήσων αγνώστου ιδιοκτησίας στερείται σοβαρότητας, αξιοπιστίας και κυρίως νομικής βάσης. Και τούτο διότι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προβαίνει καθημερινώς σε υπερ -πολλαπλάσιες παραβιάσεις στα δύστυχα νησιά από αυτές της Τουρκίας….

Αυτός ο «οδικός χάρτης» της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα αποτυπώθηκε σαφέστατα και καθαρότατα υπο μορφή τελεσιγράφου στην γραπτή συνέντευξη Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια της «ανέμελης» επίσκεψης του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα «για να ετοιμάσει» τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Η Αθήνα ενστικτωδώς ζητά «ήσυχο καλοκαίρι». Το ζήτημα δεν είναι αν ο Ερντογάν θα δώσει το ήσυχο καλοκαίρι, αλλά τι ανταλλάγματα/παραχωρήσεις θα ζητήσει για να χαμηλώσει τα μποφόρ στο Αιγαίο.

agrinionews.gr

φωτο: pronews.gr
Διαβάστηκε 635 φορές