Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:55: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 19:20

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»; - Ειδικοί: «Θάνατοι από κορωνοϊό ή αν εμβολιαστούμε θάνατοι από θρομβώσεις»!

Η επιστημονική κοινότητα μεταβάλλει την πανδημία σε "ρίσκο"

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης όπου εκτός των άλλων ουσιαστικά μίλησε για μια κατάσταση "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" εφόσον δήλωσε ότι αν εμβολιαστούμε κινδυνεύουμε από θανάτους λόγω θρομβώσεων ενώ αλλιώς από θανάτους λόγω κορωνοϊού!

Μιλώντας για τον αριθμό των κρουσμάτων ο κ. Τζανάκης είπε πως σήμερα δεν αναμένει τα κρούσματα να πέσουν κάτω από τα 2.000. «Πιστεύω ότι θα είναι μεταξύ 2.000 – 2.500 κρούσματα αν γίνουν 60.000 τεστ» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για την πορεία των κρουσμάτων στην χώρα υπογράμμισε πως σύμφωνα με τα δύο σενάρια που έχουν δουλέψει στο πανεπιστήμιο θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα ημερησίως, είτε γύρω στις 15 Ιουνίου, που όπως όμως εκτιμά ότι ίσως δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας, είτε γύρω στις 25 Ιουνίου.

Όπως είπε, μετά το Πάσχα υπάρχει αποκλιμάκωση και ο μέσος κινητός όρος των θανάτων ήταν περίπου στο 85 μέσα στο Πάσχα ενώ τώρα είναι γύρω στους 50.

Σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων και τα εμβόλια στην Ελλάδα δήλωσε πως ήδη η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης έβγαλε προφορική ανακοίνωση για τις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ότι πιθανότατα σχετίζονται με εμβολιασμό και πως αναμένεται η γραπτή παραδοχή και κυρίως οι αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών. Παράλληλα, πρόσθεσε πως στην Κρήτη υπάρχουν σίγουρα δύο περιστατικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης η επιτροπή εμβολιασμού για τις αποφάσεις θα λάβει υπόψη πως στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους της ηλικίας 30-50 θα προλάβουμε 9 θανάτους αλλά θα εισπράξουμε πιθανότατα 5 περιστατικά θρομβώσεων που ίσως κάποια πάνε άσχημα και πως περίπου το 25% από αυτά οδηγούν σε θάνατο.

«Έαν λοιπον τους εμβολιάσουμε δεν θα έχουμε 9 θανάτους αλλά θα έχουμε 5 περιστατικά θρόμβωσης».

pronews.gr

Διαβάστηκε 887 φορές