Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:25: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021

Δείτε live το διάγγελμα Μητσοτάκη, ο οποίος θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα που θα έχουν ισχύ από την Πέμπτη.

Δείτε Live τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω διαγγέλματος σε λίγη ώρα. Σύμφωνα με πληφορορίες, από το πρωί της Πεμπτης η Αττική μπαίνει σε σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου, με κλειστά σχολεία, καταστήματα και κομμωτήρια.

Η αιτία που φέρνει λουκέτο στην Αττική για τουλάχιστον δύο βδομάδες είναι η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και η κάλυψη των διαθέσιμων κρεβατιών ΜΕΘ ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με πληφορορίες, το 70% των νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ αφορά νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που σήμανε συναγερμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους με αποτέλεσμα να φτάσουν στις σημερινές ανακοινώσεις και το καθολικό lockdown από τη Πεμπτη στην Αττική.

Πηγή:dikiologitika.gr

Φωτογραφία:ert.gr

Τις προτεραιότητές του για την επόμενη περίοδο περιέγραψε στον «Alpha 98,9» και στον Χάρη Ντιγριντάκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. 

Παράλληλα ο κ. Λιβανός σχολιάζοντας τα νέα μέτρα επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. 

Αναφερόμενος στα προγράμματα ενίσχυσης που διαθέτει το ΥΠΑΑΤ ο κ. Λιβανός  εξήγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και παράλληλα με τη νέα ΚΑΠ. «Το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι ένα όπλο για να στηρίξουμε την προσπάθεια για επενδύσεις», επισήμανε ο κ. Λιβανός.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου ο κ. Λιβανός είπε ότι πρέπει: 

-    να διαμορφώσουμε τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία για τα επόμενα επτά χρόνια. 

-     να προστατεύσουμε την ελληνική παραγωγή και να αποτρέψουμε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων

-     να ενισχύσουμε τους ελέγχους για την ασφάλεια του καταναλωτή

-     να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα και να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.

-     Να ενισχύσουμε το ελληνικό σήμα.

Τόνισε ακόμα ότι ο ίδιος ως ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να προωθήσει: 

-    Τα εγγειοβελτιωτικά έργα, αφού η διαχείριση των υδάτων είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες στη διαδικασία της παραγωγής και ο εκσυγχρονισμός τους θα μειώσει το κόστος παραγωγής.

-    Την έξυπνη γεωργία, με στόχο να βάλουμε την τεχνολογία στο χωράφι και να έχουμε καλύτερη παραγωγή.

-    Τις επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, όπως επί παραδείγματι οι υδατοκαλλιέργειες που προσφέρουν τεάρ5στιες δυνατότητες ανάπτυξης.

-    Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από προσφορά κινήτρων και πολιτικές τομών.

-    Την «Ελληνική Διατροφή» που αποτελεί τη βάση της υγιεινής διατροφής και συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, ενώ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον επαναπροσδιορισμό της ελληνικής παραγωγής. 

-     Την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών με στόχο την αύξηση της ελληνικής παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων που παράγουμε. 

«Τα στατιστικά λένε ότι οι άνθρωποι που ουσιαστικά μας θρέφουν έχουν ανάγκη από κατάρτιση- και κυρίως οι νεότεροι- για να μπορούν ακριβώς οι υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν να έχουν και μεγαλύτερο αποτέλεσμα.  Αυτό φαίνεται και σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν καλύτερα και το κομμάτι της εκπαίδευσης και κατάρτισης και το κομμάτι της καινοτομίας και τεχνολογίας και μπορούν και αυξάνουν την παραγωγή τους και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους. Σε αυτό το δρόμο οραματίζομαι να πορευτεί και η ελληνική παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός

Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Λιβανός είπε: «Καλό είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο όλοι και να ασχολούμαστε ο καθένας με το αντικείμενό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε την πολιτική διάσταση των θεμάτων. Ως προς την επιλογή που τίθεται θεωρώ ότι γίνεται σωστή και ορθολογική δουλειά. Πρώτα κοιτάζουμε τον άνθρωποι και μετά έρχεται η οικονομία, γιατί και η οικονομία χρειάζεται τον άνθρωπο. Με την καθοδήγηση των ειδικών και πάλι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις».

Πολλά και σημαντικά είπε ο Καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής του Stanford University, Γιάννης Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. 

Ο Καθηγητής Ιωαννίδης μίλησε σε εκπομπή του Κρήτη TV, μαζί με άλλους εκλεκτούς καλεσμένους, όπου και αναφέρθηκε στο lockdown και στο τι μας προσφέρει, ή στην ακρίβεια... στο τι δεν μας προσφέρει. 

Τις προάλλες σας παρουσιάσαμε στο pronews.gr τα αποτελέσματα των lockdown, σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, ο οποίος είχε τονίσει πως «όλα τα lockdowns είναι καταστροφικά στην Ελλάδα». 

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τις υπόλοιπες δηλώσεις του Καθηγητή Ιωαννίδη, ο οποίος λέει διάφορα ενδιαφέροντας πράγματα, όπως τ' ότι μία «μικρή ελίτ κακοποιεί βάναυσα την ανθρωπότητα». Αλλά και τ' ότι έχουμε δημιουργήσει «εξαθλιωμένους και φτωχοποιημένους ανθρώπους».

«Έχουμε κατασκευάσει φτωχοποιημένους ανθρώπους. Ο κορωνοϊός είναι ένα πρόβλημα, αλλά είναι ένα πρόβλημα νούμερο 4 ή νούμερο 5 που αντιμετωπίζουμε. Σαφέστατα πανδημία ανισοτήτων, τα μέτρα που παίρνουμε δημιουργούν πολλούς φτωχούς, περιθωριοποιημένους ανθρώπους, εξαθλιωμένους. Την ώρα που λίγοι σαν εμάς, κάποιοι σαν εμένα, κλείνονται στο ωραίο τους σπίτι, δουλεύουν από το laptop, δίνουν οδηγίες ή συμβουλές από τηλεπαράθυρα ή κάποιο ζουμ, την ίδια ώρα κάποιοι πεθαίνουν στο δρόμο, είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται. Ως λειτουργός της δημόσιας υγείας και ως γιατρός το βλέπω ως βάναυση κακοποίηση της ανθρωπότητας από μία μικρή ελίτ, μέλος της οποίας θεωρώ πως είμαι και εγώ ο ίδιος», είπε χαρακτηριστικά ο Ιωαννίδης για τα lockdown. 

Ενώ τόνισε πως «το 25% των νέων σκέφτονται να αυτοκτονήσουν». 

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με περιοριστικά μέτρα και καταστολή, καθώς και την πρόσφατη ενίσχυση της αστυνομίας με προσωπικό και εξοπλισμό σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο αναλογικά προς τον τομέα της δημόσιας Υγείας, σχολίασε:

«Τα περιπολικά και τα απαγορευτικά μου θυμίζουν μία προϊστορική κοινωνία. Στις πανδημίες πεθαίνανε τρεις στη φυλή, ο φύλαρχος καλούσε τον μάγο της φυλής, ο μάγος της φυλής έλεγε ότι ο θεός Μολώχ και η θεά Μαλά έχουν δυσαρεστηθεί, πρέπει να σκοτώσεις 20 νέους. Ο φύλαρχος σκότωνε 20 νέους, πέθαιναν άλλοι δύο (από την πανδημία) και μετά ο μάγος της φυλής έλεγε “σας έσωσα” και ο φύλαρχος έβαζε άλλο ένα φτερό στο καπέλο του.»

«Λυπάμαι πάρα πολύ», πρόσθεσε ο καθηγητής. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο απροχώρητο, η επιστήμη έχει παραμεληθεί πλήρως, δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν, συγκεκριμένα πράγματα που ξέραμε από πριν την πανδημία, επιπλέον άλλα τα οποία μάθαμε την τελευταία χρονιά. Η συνέχιση των τυφλών δρακόντειων lockdown είναι ένα τραγικό λάθος, για την Ελλάδα ακόμα τραγικότερο».

Οι προτάσεις του κ.Ιωαννίδη

Δείτε όσα είπε ο κ. Ιωαννίδης, αλλά και οι Φαρσαλινός, Κούβελας, Λινού, Γεροτζιάφας, Παγώνη, Βλαχογιαννόπουλος, Βανταράκης, Ποντίκας, Πουλάς: 

πηγή: pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Με  ένα σύνολο προτάσεων και παρατηρήσεων για τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί το ΥΠ.ΕΣ. και με αποκλειστικό θέμα αυτό, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση  του το ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ την Δευτέρα 8/2. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να συμβάλει με τις θέσεις του οργάνου , στην δυστυχώς εξαιρετικά σύντομη, δημόσια διαβούλευση, που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο για έναν τόσο σοβαρό νόμο που αφορά την ΤΑ στο σύνολό της.

Αναλυτικά:

   ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

·    Εκλογή Δημοτικής αρχής.

Συμφωνούμε με την εισήγηση ως προς το ποσοστό του επιτυχόντα συνδυασμού (43%+1). Επίσης, προτείνουμε ως επιτυχών να θεωρείται ο συνδυασμός που θα έχει διαμορφώσει μια διαφορά από τον 2ο συνδυασμό τουλάχιστον 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Το πλαφόν του 3% έχει νόημα εάν μιλάμε για Δημοτικά Συμβούλια των 30-35 Δημοτικών Συμβούλων. Στα Δημοτικά Συμβούλια με λιγότερα μέλη δεν έχει νόημα το πλαφόν του 3%, αφού το εκλογικό μέτρο είναι ούτως ή άλλως μεγαλύτερο. Συνεπώς ίσως θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική αναφορά στο θέμα του πλαφόν εισόδου που θα κλειδώνει με το μέτρο εκλογής. Για παράδειγμα το πλαφόν εισόδου να είναι το εκλογικό μέτρο +1%

·    Αριθμός μελών Δημοτικού Συμβουλίου

Διαφωνούμε με τη μείωση των δημοτικών συμβούλων. Τα περισσότερα μέλη των ΔΣ ενισχύουν την αντιπροσωπευτικότητα και συμβάλλουν στη δημοκρατικότερη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Επιπλέον, είναι άμισθα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό των δήμων.

Συμφωνούμε με την προσαύξηση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων κατά 120%.

Στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, να είναι +1 (δηλ. 3 υποψήφιοι).

·    Αναλογική συμμετοχή

Η αναλογική συμμετοχή και των δύο φύλων και κυρίως των γυναικών, βοηθάει τα ψηφοδέλτια και τους Δήμους. Σημασία δεν έχουν τα ποσοστά αλλά να πείσουμε περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στις εκλογές. Πρέπει να συμβάλουμε στην αντιπροσωπευτική συμμετοχή των δύο φύλων και στα ψηφοδέλτια και στα Δημοτικά Συμβούλια. Συμφωνούμε με την ποσόστωση από κάθε φύλο στο 33%.

·  Κατανομή εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου

Συμφωνούμε εν μέρει με την εισήγηση. Ο συνδυασμός του Δημάρχου να διαθέτει τη πλειοψηφία στο Δ.Σ. αλλά με αναλογικότερη κατανομή των εδρών.

Θεωρούμε ανεδαφική την πρόβλεψη για κατάρτιση συνδυασμών 3,5 μήνες πριν τις εκλογές. Ένας μήνας πριν τις εκλογές είναι ικανό χρονικό διάστημα.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδο θα παραλύσει τους δήμους, σε περίοδο θέρους και θα αποθαρρύνει ενεργούς πολίτες για συμμετοχή τους στα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

Συμφωνούμε με την κατάργηση της 3ης κάλπης.

Διαφωνούμε με τη μείωση των κοινοτικών συμβούλων.

Εκπρόσωπος κοινότητας να εκλέγεται για κοινότητες έως 200 κατοίκους στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Είναι σωστή, στη φάση αυτή, η ενιαία κατάρτιση παραταξιακών ψηφοδελτίων, κάτι που θα πρέπει να γίνει και για τα τοπικά συμβούλια ακόμη και κάτω των 500 (200) κατοίκων. Διαφωνούμε απόλυτα με την κατάργηση των συμβουλίων κοινότητας στις έδρες των δήμων. Να διατηρηθούν ως έχουν.

Διαφωνούμε με την κατανομή εδρών στις δημοτικές κοινότητες άνω των 500 (200) κατοίκων (να ανήκουν τα 3/5 των συμβούλων στον επιτυχόντα συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές). Δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη η επιλογή της τοπικής κοινωνίας. Εξάλλου δεν τεκμαίρεται ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από την μέχρι τώρα κατανομή των εδρών. Να διατηρηθούν ως έχουν (απλή αναλογική)

Συμφωνούμε με την προσαύξηση στο 150% για τους υποψήφιους συμβούλους κάθε δημοτικής κοινότητας.

·     Διάρκεια δημοτικής περιόδου.

Συμφωνούμε με την προτεινόμενη θητεία και τον χρόνο των εκλογών

·   Παράβολα

Διαφωνούμε απόλυτα με το ύψος  Να διαμορφωθεί σε 100  50  20ευρώ αντίστοιχα.

·   Κατάρτιση συνδυασμών

Διαφωνούμε με την πρόταση του νόμου. Προτείνουμε ένας συνδυασμός να θεωρείται  πλήρης εάν κατεβάζει υποψηφίους πέραν του κεντρικού ψηφοδελτίου (κορμού) στα 2/3 του αριθμού των δημοτικών κοινοτήτων.

·  Σταυροδοσία

Δεν διευκρινίζεται ή δεν είναι σαφές εάν θα υπάρχει διαφορετική σταυροδοσία για κάθε εκλογική περιφέρεια

*Ενημερώνουμε επίσης ότι η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση δεν εψήφισε τις παραπάνω προτάσεις καταθέτοντας δική της πρόταση.

*Το μέλος του ΔΣ κ.Σιαμαντάς Γεώργιος τάχθηκε ενάντια στην κατάργηση της απλής αναλογικής.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ Π.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη στα γραφεία του ΕΦΕΤ πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόμενος από την υφυπουργό κυρία Φωτεινή Αραμπατζή και τον ΓΓ κ. Γιώργο Στρατάκο.

Στη σύσκεψη με τον πρόεδρο κ. Αντώνη Ζαμπέλα, τον Αντιπρόεδρο  κ. Σταύρο Ζαννόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή κ.  Παναγιώτη Βασιλόπουλο, έγινε παρουσίαση των δράσεων του ΕΦΕΤ και συζητήθηκαν οι προοπτικές του, με στόχο την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων και την ασφάλεια τροφίμων, που αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ. Συζητήθηκαν επίσης θέματα διοικητικής λειτουργίας του οργανισμού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός συνεχάρη τη διοίκηση για το έργο που επιτελεί και τόνισε ότι πρόθεσή του είναι «ο εξορθολογισμός του συστήματος ελέγχων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο τη στήριξη της παραγωγής και της διατροφικής αλυσίδας, την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία αλλά και την προστασία  των καταναλωτών. Θέλουμε να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε τον ΕΦΕΤ στο έργο του και να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα βάζοντας φρένο στις ελληνοποιήσεις και να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία, ενδυναμώνοντας, παράλληλα, το αίσθημα ασφάλειας στον καταναλωτή».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 01/02/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Προβλήματα υδροδότησης και πρόσβασης για τους κατοίκους, στα Καρελέικα Ναυπάκτου Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριε Υπουργέ,

Οι κάτοικοι του οικισμού Καρελέικα, στη Ναύπακτο Αιτωλοακαρνανίας είναι σε απόγνωση, καθώς, οι δύο δίοδοι που έχουν για να φτάσουν στη Ναύπακτο είναι γεμάτες κινδύνους, ιδιαίτερα υπό το βάρος άσχημων καιρικών φαινομένων. Το μικρό τοπικό γεφυράκι, που χρόνια μένει χωρίς συντήρηση, φθείρεται με τον χρόνο και ο κίνδυνος να καταρρεύσει από μια κάθοδο μεγάλου όγκου νερού είναι πολύ πιθανός. Τοπικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν εικόνες, που μαρτυρούν την δύσκολη πρόσβαση στον οικισμό. Ακόμη, ένα πρόβλημα που εντοπίζεται, είναι ο αγωγός του πόσιμου νερού, ο οποίος διέρχεται επιφανειακά, πλέον, πάνω από τον χείμαρρο. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν, εκτός από την δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή, να υπάρξει και πρόβλημα υδροδότησης για τους κατοίκους. Οι εικόνες αυτές προκαλούν μόνο ντροπή για έναν μικρό οικισμό, ευρισκόμενο μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Ναυπάκτου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποια μέτρα προτίθεσθε να προβείτε για την συντήρηση του ως άνω εγκαταλελειμμένου γεφυριού στα Καρελέικα Ναυπάκτου, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις από πλημμύρες παρόμοιες με εκείνες των τελευταίων ημερών;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να δοθεί μόνιμη λύση στα προβλήματα υδροδότησης και πρόσβασης, που αντιμετωπίζει ο ανωτέρω οικισμός;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 01/02/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Θέσπιση ανταποδοτικού Τέλους ύδατος, επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια»

Κύριε Υπουργέ,

Την θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» Τέλους ύδατος, επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό των Κρεμαστών, ζητά με νέο έγγραφό του προς την Πολιτεία ο Δήμος Αγράφων Ευρυτανίας. Ως γνωστόν, η ΔΕΗ καθιερώθηκε και αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο, κυρίως, λόγω των μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων της. Το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βασικός πυλώνας της ΔΕΗ είναι αυτό των Κρεμαστών, που τροφοδοτείται από τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ομώνυμης λίμνης. Όλα αυτά τα χρόνια, η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τα νερά των μεγάλων ποταμών του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και των παραποτάμων τους, χωρίς να έχει επιστραφεί κάτι ανταποδοτικό στον Δήμο Αγράφων και στην Ευρυτανία, γενικότερα. Οι μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, που θεωρούνται σταθμοί ΑΠΕ, αποδίδουν σχετικό Τέλος της τάξης του 3% και συμβαίνει το παράλογο, να είναι μηδενική η ανταπόδοση από την λειτουργία μεγάλων σταθμών ΑΠΕ, όπως τα αιολικά πάρκα, με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να ανταποκριθείτε θετικά και να προβείτε άμεσα στη θέσπιση ανταποδοτικού Τέλους ύδατος υπέρ του Δήμου Αγράφων, ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο των Κρεμαστών, λαμβάνοντας υπόψη ότι, παρεμφερές Τέλος αποδίδεται ήδη από μικρότερης κλίμακας υδροηλεκτρικές μονάδες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα, σε τοπικές κοινωνίες και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη κλειδομάζωξη

Οι επαγγελματίες της εστίασης στην Αιτωλοακαρνανία, οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στην διάρκεια των οποίων θα συλλέξουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους και θα τα στείλουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Απ’ ότι φαίνεται, η πρόκληση-πρόσκληση του υπουργού Ανάπτυξης βρίσκει μεγάλη απήχηση και θα μαζευτούν απ’ όλη την Ελλάδα πολλά κλειδιά, ώστε η κυβέρνηση θα πρέπει μάλλον να βρει χώρο να τα αποθηκεύσει.

Πάνω από το 50% όσων δραστηριοποιούνται στη εστίαση στην Αιτωλοακαρνανία, δεν πήραν την επιστρεπτέα 5. Μιλάμε για καταστήματα που δεν άνοιξαν καθόλου και όχι εκείνα που έκαναν έστω έναν μικρό τζίρο με take away ή άλλους επιτρεπόμενους τρόπους. Τα χρέη λειτουργούν στραγγαλιστικά για τους επαγγελματίες, αλλά η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ούτε το βάθος του προβλήματος, ούτε και τον ορίζοντα μετά την πανδημία, όπου η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας θα είναι εντελώς διαφορετική και σε βάρος της πολύπαθης μεσαίας τάξης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταïκούρας εξαγγέλλει, μεταξύ άλλων, και μέτρα που ισχύουν ήδη, ενώ επιδίδεται και σε λογαριασμούς του τύπου “ τρείς το λάδι, τρείς το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο ”. Δεν είναι έτσι, όπως δεν μπορείς να βγάλεις κι από την μύγα ξύγκι.

Όσο για τις ειρωνείες, μπορεί να επιταχύνουν την μεταστροφή του πόνου σε οργή.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τηλεδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποιήθηκε με την προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας.

Το αντικείμενο συζήτησης ήταν οι εξαγγελθείσες από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Στην τηλεδιάσκεψη εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής συμμετείχαν η κ. Λιακούλη Ευαγγελία, Βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, η κ. Μπατζελή Κατερίνα, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Κώστας Πανταζής, Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης και οι Αναπληρωτές Γραμματείς Αυτοδιοίκησης του Κινήματος Αλλαγής κ. Σίμος Δανιηλίδης, κ. Αντωνάκος Μανώλης και κ. Φωτάκης Γιάννης.

Από το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας συμμετείχαν ο κ. Νικολαΐδης Ισαάκ, Πρόεδρος της Κοινότητας Πτολεμαΐδας, η κ. Δασκαλή Όλγα, Πρόεδρος της Κοινότητας Μεσολογγίου, ο κ. Λύρας Παναγιώτης, Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, η κ. Χρυσανθοπούλου Πελαγία, Πρόεδρος της Κοινότητας Εξαλόφου Θεσσαλονίκης, ο κ. Βουτσινός Γιάννης, Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλησσά Σύρου και ο κ. Χρυσίδης Κίμων, Πρόεδρος της Κοινότητας Περάματος Λέσβου.

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας κατέθεσε τις θέσεις και τα αιτήματα του σε σχέση με τον εκλογικό νόμο. Ειδικότερα πρότειναν:
– τη διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων,
– την άρση της ανισότητας στις προτεινόμενες εκλογές μεταξύ των Κοινοτήτων, που δημιουργείται με κριτήριο το πληθυσμιακό όριο των 500 κατοίκων,
– την αναγκαιότητα στήριξης των χωριών και της υπαίθρου, που ερημοποιείται και εγκαταλείπεται, και
– τη μη κατάργηση των Συμβουλίων Κοινότητας στην έδρα κάθε Δήμου.
Παράλληλα, ανέπτυξαν και διαχρονικά αιτήματα των Κοινοτήτων για ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων με αποφασιστικές αρμοδιότητες, εξορθολογισμό της διαδικασίας της πάγιας προκαταβολής και των πόρων των Κοινοτήτων και τη θεσμική εκπροσώπηση των Κοινοτήτων σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ.

Το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προηγηθεί ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαλύπτει τη βούληση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε ουσιαστικές τομές και μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, σε διαφορετική περίπτωση θα είχε προηγηθεί το νομοσχέδιο για την μετάβαση στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε τη διαφωνία του με πολλές από τις αστοχίες και προβλέψεις του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδίως με το όριο εκλογής 43% από τον πρώτο γύρο.
Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας και αναγνώρισε τον καίριο ρόλο των Κοινοτήτων, στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με ρόλο ουσιαστικό και ωφέλιμο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδίως στην ύπαιθρο και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει και επεξεργαστεί ουσιαστικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις και θα είναι σταθερός συνομιλητής και σύμμαχος του Δικτύου στην προσπάθεια του να συμμετέχει ισότιμα στο δημόσιο διάλογο για τη νέα θεσμική αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης.

 

Της Κύρας Αδάμ

Με μια δήλωση copy paste από τα παλιά, ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της αλλά έχει τον ελληνισμό στο πλευρό της, ότι θέλει απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και εφαρμογή των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ότι απαιτείται κατάργηση των μονομερών ενεργειών της Άγκυρας στην Κύπρο κλπ.,, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στη Λευκωσία οι κκ Αναστασιάδης και Μητσοτάκης.

Ευλόγως τίθεται το ερώτημα τι ακριβώς εξυπηρέτησε αυτή η συνάντηση, πέραν της εθιμοτυπικής ανάγκης να συναντώνται Αθήνα και Λευκωσία, κάθε φορά που πρόκειται να επαναληφθούν συνομιλίες.

Στην περίπτωση που οι δύο κυβερνήσεις προσέλθουν στην Άτυπη Συνάντηση των πέντε μερών, ( τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο και οι δύο κοινότητες ), με αυτή την στάση -κλισέ , τότε  θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις , είτε τις αγνοούν είτε τις έχουν «πάρει μυρωδιά».

Και τούτο διότι:

Ο περίπου αδιάφορος κ Γκουτιέρες, γ.γ. του ΟΗΕ, συνεκάλεσε ΑΤΥΠΗ συνάντηση των μερών, ενημερώνοντας εκ των προτέρων γι’ αυτά που θα συμβούν:

«…Ύστερα από δεκαετίες χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, συμβαίνουν τώρα επιτόπιες αλλαγές, που μπορεί να καταστούν μη αναστρέψιμες στην περίπτωση που οι δύο κοινότητες δεν επαναδεσμευθούν να λύσουν τις διαφορές τους  ειρηνικά…».

Με άλλα λόγια ο κ Γκουτιέρες συγκαλεί «άτυπη συνάντηση» που του επιτρέπει άνετα να βγει εκτός πλαισίου εντολής του Σ.Α για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία- την οποία χαρακτηρίζει ατελέσφορη- και δηλώνει πρόθυμος να ακούσει «άλλες ιδέες» για τη λύση του Κυπριακού.

Ο κ Γκουτιέρες περίπου ξεδιάντροπα αναφέρεται σε πιθανότητα  για «μη αναστρέψιμες αλλαγές» ( συνεχείς γεωτρήσεις μέσα στην νόμιμη κυπριακή ΑΟΖ, σουλάτσο τουρκικών πολεμικών πλοίων , «κατάληψη» των Βαρωσίων κα), χωρίς να τις καταδικάζει, αλλά περίπου να τις αποδέχεται ως απλός επαρχιακός κοινοτάρχης.

Μέσα σ αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο Αθήνα και Λευκωσία προσέρχονται άνευρα στην Πενταμερή χωρίς να:

  • Έχουν ζητήσει εξηγήσεις από τον γ γραμματέα για την «καινοτόμο διάθεση» του
  • Χωρίς να έχουν ζητήσει εκ των προτέρων δεσμεύσεις για το πλαίσιο των συζητήσεων στην Πενταμερή και κυρίως πόσο δεσμευτικές θα καταστούν για τη λύση του Κυπριακού οι συζητήσεις αυτές
  • Χωρίς να έχουν εντάξει κανένα καινούργιο στοιχείο στις θέσεις τους και να χωρίς να ζητούν την άμεση εμπλοκή της ΕΕ- κάτι βεβαίως που το απεύχεται η Κομισιόν.

Στον αντίποδα όμως η Τουρκία, που έχει επιμείνει στην Πενταμερή, έχει σταθερά ανοίξει τα χαρτιά της με «τις νέες ιδέες» της και κινείται με βάση αυτές.

Και μάλιστα ο κ Τσαβούσογλου ενημέρωσε προσφάτως τον Αμερικανό ΥΠΕΞ κ Μπλίνκεν, για να του «ανακοινώσει»» ότι αν στην Πενταμερή «δεν υπάρξει δικαιοσύνη» στη λύση, υπαιτιότητα της Ελληνικής και Ε/Κ πλευράς, τότε η Τουρκία δεν έχει άλλη λύση παρά να αποικήσει τα Βαρώσια, βάζοντας έτσι και την εδαφική διάσταση στη λύση του Κυπριακού.

Με όλους του δυνατούς τρόπους η Άγκυρα δείχνει ότι ο βασικός στόχος της είναι ο σχεδόν απόλυτος έλεγχος των υδρογονανθράκων στην Αν Μεσόγειο. Και το εργαλείο της  για την επίτευξη του στόχου της είναι το Κυπριακό και η βολική λύση του για τα συμφέροντα της Τουρκίας. Σε βάρος των νόμιμων εθνικών συμφερόντων της Κύπρου και κατ’ επέκταση και των ελληνικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου, που παραμένει ανοιχτή προς οριοθέτηση.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου , η Τουρκία συζητά μόνον μια Διζωνική  λύση δύο  ίσων οντοτήτων ( Ε/Κ και Τ/Κ με απαραίτητη προϋπόθεση  , δυο χρόνια Τ/Κ προεδρίας και δυο Ε/Κ, με παραμονή του τ/κ βέτο στις αποφάσεις.

Διαφορετικά, η λύση για την Άγκυρα είναι η συμφωνία των δύο κρατών  στην Κύπρο.

Και στην μία πρόταση και στην άλλη, ο στόχος της Τουρκία είναι απολύτως διαφανής:

Η ίση μοιρασιά (50%-50%) των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ.

Είτε υπάρξει ένα κράτος με δυο ίσες οντότητες στη νήσο, είτε υπάρξουν δύο ανεξάρτητα κράτη, η Άγκυρα απαιτεί οι Ε/Κ και οι Τ/Κνα μοιράζονται 50%-50% τα  κέρδη από τους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην νοτιοδυτική πλευρά της νήσου, όπου δεν έχει οροθετηθεί ακόμα η ΑΟΖ, η Άγκυρα απαιτεί- ειδικά στα οικόπεδα 7 και 10- τα έσοδα από τους εκμεταλλεύσιμους υδρογονάνθρακες να μοιραστούν μισά-μισά ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, όποια και αν είναι λύση του κυπριακού. Πχ  τα έσοδα από το οικόπεδο 10 θα μοιραστούν 50% για την Τουρκία, 25% για τους Τ/Κ και 25% για τη Λευκωσία. Δηλαδή,  η αναλογία θα είναι 75%-25% σε βάρος της Λευκωσίας ,όποια και αν είναι η λύση του κυπριακού. Με άλλα λόγια η Ε/Κ πλευρά θα αποτελεί απλώς μια οικονομική επαρχία της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι σταθερή θέση της Άγκυρας  για τις οριοθετήσεις ΑΟΖ στο Αιγαίο κι τη Μεσόγειο είναι η μοιρασιά μισά- μισά. Ειδικά στο Αιγαίο , αν και η Τουρκία δεν δικαιούται ΑΟΖ πάνω από 3% ζητάει «με δικαιοσύνη» το 50%…

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα επείγεται να οριοθετήσει την ΑΟΖ ανάμεσα στη Τουρκία και την Κύπρο, τώρα που δεν υπάρχει πιθανότητα ελληνικής εμπλοκής στον οριοθέτηση της ΑΟΖ ανατολικά του Καστελόριζου μέχρι τις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου. Και τούτο διότι η ελληνική κυβέρνηση «σταμάτησε» την ελληνική ΑΟΖ στον 28ομεσημβρινό,(δηλαδή μέχρι τη Ρόδο και Κάρπαθο), με βάση την ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία για την ΑΟΖ, με τη δέσμευση, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά του 28ου μεσημβρινού πρέπει προηγουμένως να έχει την άδεια της Αιγύπτου, που έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Άγκυρα επί της ΑΟΖ..

Έτσι, οποιαδήποτε και αν είναι η λύση του κυπριακού, η Άγκυρα έχει στόχο να καταστήσει την Λευκωσία αιχμάλωτη της στο διηνεκές, με την κατά τα άλλα εγγυήτρια δύναμη Ελλάδα να σφυρά  κλέφτικα αφού έχει απεμπολήσει τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ της Αν Μεσογείου .

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ