Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:15: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021

Εισέρχεται ή δεν εισέρχεται σήμερα το «Τσεσμέ» για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου; Αυτό είναι το ερώτημα που υπάρχει από το πρωί στην Αθήνα, η οποία θα «απαντήσει» με διάβημα.

Η NAVTEX που είχε εκδοθεί πριν από λίγες ημέρες στέλνει για έρευνες το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ», εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο κεντρικό Αιγαίο. 

Την ώρα που η Ελλάδα περίμενε να ξεκινήσει ο 62ος των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία επέλεξε να βγάλει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» για έρευνες, κάτι που το Μάρτιο του 1987 είχε αποτελέσει αιτία οι δύο να έρθουν σε ένοπλη σύρραξη.

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο χωρών κράτησε περίπου τρεις ώρες, με την τουρκική πλευρά να θέτει στο τραπέζι ζητήματα όπως το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριο χώρο, ενώ πρότειναν και μηχανισμό για το μεταναστευτικό.

Η Άγκυρα έχει αποφασίσει να κρατήσει υψηλούς τόνους, καθώς μετά από τις αιτιάσεις της εξέδωσε NAVTEX για το «Τσεσμέ», σύμφωνα με την παράνομη NAVTEX το πλοίο θα βγει σήμερα, Πέμπτη, για έρευνες με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας να συλλέγουν και να αποκωδικοποιούν όλες τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να συνθέσουν την εικόνα των τουρκικών προκλήσεων, με την Αθήνα να απαντάει με διάβημα. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, το διάβημα, παραδόθηκε το πρωί της Πέμπτης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πάντως μέχρι το πρωί της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου, το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ» δεν έχει βγει από τα στενά. 

Οι συντεταγμένες που έχει δώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δεσμεύουν μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και σε διεθνή ύδατα, η αποκλειστική αρμοδιότητα για αδειοδότηση ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει σε ελληνικές υπηρεσίες, κάτι που κάνει τη ΝAVTEX παράνομη. 

Όπως φαίνεται στον χάρτη, η περιοχή ερευνών που οι Τούρκοι προειδοποίησαν ότι θα κινηθεί το «Τσεσμέ» εκτείνεται μόλις επτά μίλια από την Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου. Με αυτή την μέθοδο, η Άγκυρα επαναλαμβάνει εμμέσως ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το ακόμη πιο πονηρό της τουρκικής κίνησης με το «Τσεσμέ» είναι ότι η περιοχή που έχουν δηλώσει ότι θα διενεργηθούν έρευνες τέμνει τον 25ο μεσημβρινό που κατά τους Τούρκους θα έπρεπε να είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης. Η Άγκυρα προσπαθεί να διεκδικήσει για λογαριασμό της την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, αξιώνει δηλαδή να αποκτήσει τον έλεγχο για επιχειρήσεις SAR στο μισό Αιγαίο!

Ο 25ος μεσημβρινός τέμνει τον Άγιο Ευστράτιο. Η περιοχή που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα κινηθεί το «Τσεσμέ» για έρευνες είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να περιλαμβάνει περιοχή -σε διεθνή ύδατα- ανατολικά αλλά και δυτικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή εκεί όπου ακόμη και οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ότι αποκλειστικά δικαιώματα για επιχειρήσεις Search And Rescue έχει η Ελλάδα. Ακόμη όμως και γι' αυτή τη ζώνη δυτικά του 25ου μεσημβρινού οι Τούρκοι καταχρηστικά έδωσαν «άδεια» στο «Τσεσμέ» για τη διενέργεια υδρογραφικών ερευνών. 

Η τουρκική NAVTEX έχει διάρκεια από τις 18 Φεβρουαρίου έως και τις 21 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, οι συντεταγμένες των ερευνών είναι οι εξής:

    40 00.94 N - 024 52.91 E

    39 40.83 N - 024 34.95 E

    39 13.90 N - 024 39.91 E

    38 53.91 N - 024 51.90 E

    38 59.99 N - 025 09.98 E

    39 19.94 N - 024 58.02 E

Επίσης:

    39 24.69 N - 024 51.38 E

    39 30.20 N - 024 49.59 E

    39 35.25 N - 024 51.26 E

    39 37.71 N - 024 53.38 E

    39 46.54 N - 024 54.53 E

Το πλοίο «Τσεσμέ»

Το τουρκικό ερευνητικό «Τσεσμέ» είναι ένα παλαιό πλοίο, σχεδιασμένο για επιχειρήσεις έρευνας. Τέθηκε σε υπηρεσία για το αμερικανικό Ναυτικό το 1965 και το 1999 παραχωρήθηκε στην Τουρκία. Έχει μήκος 87 μέτρα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 15 κόμβων και έχει πλήρωμα 37 ατόμων.
 
pronews.gr
 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σε μια θέση που θα αποτελέσει όπως φαίνεται εφαλτήριο και για μια ολόκληρη σειρά κρατών, έλαβε ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος χωρίς να εξετάσει κάθε άλλη λύση ή κατά πόσο είναι πρέπον, ανακοίνωσε ότι όσοι βρίσκονται εντός του κρατιδίου του θα εμβολιαστούν υποχρεωτικά του κορωνοϊού αλλιώς θα βρεθούν στο "δρόμο" επομένως μετά τον εμβολιασμό τους θα έχουν λάβει και αυτό το ξεχωριστό "σφράγισμα"/πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αυτή η "πονηρή" απόφαση καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η Καθολική Εκκλησία έχει ένα συνολικός αριθμός των πιστών της που ξεπερνά τα 1.500.000.000 ασκεί τον ασκό του Αιόλου  καθώς όταν το αποφασίζει ο πάπας αυτό σημαίνει ότι και να θέλει κάποιος να αντιδράσει θα υπόκειται στην κοινωνική χλεύη. 

Το Βατικανό ενημέρωσε τους υπαλλήλους του ότι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, εάν αρνηθούν να κάνουν εμβόλιο κατά της COVID-19 χωρίς να έχουν σοβαρούς λόγους υγείας.

Διάταγμα του καρδινάλιου Τζουζέπε Μπερτέλο, ουσιαστικά του κυβερνήτη της Πόλης του Βατικανού, ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι «η υπεύθυνη επιλογή», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κάποιος να μολύνει και να βλάψει άλλους ανθρώπους.

Το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου, το Βατικανό

Η Πόλη του Βατικανού, που με έκταση περίπου 0,4 τετραγ. χιλιομέτρου είναι το μικρότερο κράτος του κόσμου, έχει αρκετές χιλιάδες υπαλλήλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στην Ιταλία. Το πρόγραμμα εμβολιασμών του ξεκίνησε τον περασμένο μήνα και ο πάπας Φραγκίσκος, 84 ετών, ήταν μεταξύ των πρώτων που έκαναν εμβόλιο.

Το επτασέλιδο διάταγμα προβλέπει ότι αυτοί που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας ίσως μεταφερθούν σε άλλο πόστο, όπου υποτίθεται ότι θα έρχονται σε επαφή με λιγότερο κόσμο, αλλά θα λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ακόμα και η νέα θέση αποτελεί υποβάθμιση.

Ακόμη και με απόλυση απειλεί το Βατικανό όσους δεν εμβολιαστούν

Το διάταγμα προβλέπει όμως ότι αυτοί που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο χωρίς βάσιμους λόγους θα υπόκεινται σε ειδική πρόβλεψη ενός νόμου του 2011 που αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων.

Το άρθρο αυτό στον νόμο του 2011 προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι, που αρνούνται «προληπτικά μέτρα», είναι πιθανό να υπόκεινται σε «συνέπειες διαφόρων βαθμίδων που μπορεί να οδηγήσουν σε αποπομπή». Το διάταγμα υπεγράφη στις 8 Φεβρουαρίου και αναρτήθηκε στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του κυβερνείου.

Υπέρμαχος των εμβολίων ο πάπας Φραγκίσκος

Ο πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρμαχος των εμβολίων ως μέσου για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. «Είναι μια ηθική επιλογή διότι ρισκάρεις την υγεία του, τη ζωή σου, αλλά ρισκάρεις και τις ζωές των άλλων», δήλωσε σε συνέντευξή του σε ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό τον περασμένο μήνα.

Το Βατικανό κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τους δημοσιογράφους που θα συνοδεύσουν τον πάπα Φραγκίσκο στο ταξίδι του στο Ιράκ τον επόμενο μήνα. Ο ίδιος ο Μπερτέλο, που υπέγραψε το διάταγμα, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό τον Δεκέμβριο και τέθηκε σε απομόνωση.

Στην Πόλη του Βατικανού έχουν καταγραφεί λιγότερα από 30 κρούσματα κορωνοϊού, τα περισσότερα εκ των οποίων σε μέλη της Ελβετικής Φρουράς, που μένουν σε στρατώνες.
 
pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο σε ηλικιωμένο άστεγο για άσκοπη μετακίνηση, επέβαλαν αστυνομικοί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η ΕΛΑΣ έγραψε τον άστεγο επειδή δεν είχε χαρτί ή δεν έστειλε sms που να δικαιολογεί ότι ζει στο δρόμο!

Πρόκειται για έναν 72χρονο, πολύ γνωστό στους ανθρώπους της πόλης που ασχολούνται με τα κοινωνικά θέματα, καθώς συχνά είναι σε επαφή μαζί τους και δέχεται τη βοήθειά τους.

Ο άνθρωπος αυτές τις ημέρες του χιονιά βρήκε καταφύγιο κάπου στο ΚΤΕΛ, σε μια προσπάθεια να μην είναι στον δρόμο στο χιόνι και στη βροχή. Εκεί λοιπόν, στην είσοδο των εγκαταστάσεων, τον εντόπισε η ΕΛΑΣ και αφού ο άνθρωπος… δεν είχε χαρτί ή sms, του έκοψε πρόστιμο 300 ευρώ για «άσκοπη μετακίνηση»!

Η αστυνομία αντί να βοηθήσει τον άνθρωπο να τον οδηγήσει σε ασφαλές μέρος ώστε να προστατευθεί από την κακοκαιρία επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στην τήρηση του lockdown.

Τη σχετική καταγγελία γνωστοποίησε το candiadoc.gr μαζί με την κλήση η οποία κόπηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς, η κλήση κόπηκε στο ΚΤΕΛ, εκεί δηλαδή όπου βρήκε καταφύγιο από τον χιονιά.

candiadoc.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την πεπατημένη της επικοινωνιακής σαπουνόφουσκας φαίνεται να ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, στο καυτό θέμα της καθυστέρησης των συντάξεων. Εμφάνισε στοιχεία, που του παρέδωσαν κάποιοι σύμβουλοι -διότι εγώ δεν θέλω να πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος υπουργός ψεύδεται συνειδητά-, σύμφωνα με τα οποία οι μη καταβαλλόμενες συντάξεις είναι 155 χιλιάδες, ενώ στην πραγματικότητα είναι άνω των 400 χιλ., περιλαμβανομένων των επικουρικών. Σχεδόν διπλασιάσθηκαν οι μη καταβαλλόμενες συντάξεις και ο κ. Χατζηδάκης τις παρουσιάζει μειούμενες, στο πλαίσιο των κυβερνητικώνισχυρισμών, διότι στο κάτω-κάτω η διόγκωση δεν έγινε επί δικής του υπουργίας. Υπήρχε το πρόβλημα επί ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο υπουργός. Ναι, υπήρχε, αλλά επί της νέας διακυβέρνησης όχι μόνο δεν αντιμετωπίσθηκε αλλά πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις. Πρόσθεσε μάλιστα, μ’ έναν απροσδόκητα πολεμικό τόνο, ότι ζήτησε από τον ΕΦΚΑ να χρησιμοποιηθούν τα μπαζούκας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. ‘Ωπα, σιγά τα αίματα! Ας αφήσει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης για λίγο τα μπαζούκας παρά πόδα και ας είμαστε ειλικρινείς: Ούτε εγώ είμαι ειδικός και ομιλώ ως απλός συμπαραστάτης ταλαιπωρημένων συνταξιούχων, ούτε ο ίδιος έγινε ειδικός επειδή ανέλαβε το υπουργείο.

Με το αντίδωρο φτώχειας που εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης και το ονόμασε εθνική σύνταξη των 384ευρώ μέχρι να βγει η κανονική, απλώς αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και προσπαθεί να το παρακάμψει. ‘Ασε που, πιθανότατα, θα το καθυστερήσει περαιτέρω, διότι πρόσθεσε έναν ακόμη όροφο στην γραφειοκρατία χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις λειτουργίας του. Δεν ξέρω αν αυτό το φανέρωσαν οι γραφειοκράτες στον υπουργό ή αν το κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαίρεται ότι ενοποίησε τα ταμεία σε τρία χρόνια, ενώ η αντίστοιχη διαδικασία στην Γερμανία κράτησε οκτώ χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην ενοποίηση των παροχών; Όχι. Επί ΣΥΡΙΖΑ, είχαν προσληφθεί, μέσω ΑΣΕΠ, νέοι στα πλαίσια προγράμματος απασχόλησης στον συγκεκριμένο τομέα έκδοσης των συντάξεων. Η κυβέρνηση τους απομάκρυνε; Ναι. Από τον ΕΦΚΑ συνταξιοδοτήθηκαν 569 υπάλληλοι μέσα στο 2020 και με την κινητικότητα ζητούν να φύγουν άλλοι 1.000. Όπου φύγει, φύγει από το άντρο του χάους. Ποιος θα χειρισθεί το μπαζούκας και ποιόν θα στοχεύσει; Από τον σημερινό υπουργό Εργασίας θα περίμενε κανείς όχι επικοινωνιακά μπαζούκας, αλλά σοβαρή και συντεταγμένη αντιμετώπιση ενός τόσο μεγάλου προβλήματος. Παρατράβηξαν οι επικοινωνιακοί κανονιοβολισμοί, που κοντεύουν να ισοπεδώσουν τον δημοκρατικό διάλογο.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το που πάτησε το πόδι της στη χώρα μας η “Μήδεια”,  στις 14/2/21, ο υπεύθυνος του Διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, έβγαλε ανακοίνωση, όπου μας διαβεβαίωνε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή “έκτακτο σχέδιο και ότι “έχουν ληφθεί μέτρα από τον Διαχειριστή προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη διαθέσιμη ισχύς των μονάδων παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών μονάδων.” Ταυτόχρονα, δεν παρέλειπε να διευκρινίσει ότι “στις εκτιμήσεις παραγωγής δεν λαμβάνονται υπόψη οι ΑΠΕ, καθώς σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή τους εμφανίζεται πολύ περιορισμένη”.

Η “Μήδεια” προχωρούσε σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χωρίς κανείς να μπορεί να την εμποδίσει (όπως είναι φυσικό για κάθε καιρικό φαινόμενο). Όμως, όσο κατέβαινε νότια, τόσο αυξάνονταν τα προβλήματα με το ρεύμα. Τα πρώτα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται με διακοπές και αβαρίες στο σύστημα μεταφοράς και οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ, με περιορισμένα μέσα και χωρίς επαρκές προσωπικό όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται. Η Αττική βρίσκεται, για δεύτερη φορά μετά την φωτιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου μέσα σε 10 μέρες, σε κατάσταση black out. Η χωρά μοιάζει ανοχύρωτη από πλευράς ηλεκτροδότησης. Στις 16/2/2021 ζητείται η συνδρομή του στρατού και της πυροσβεστικής για να βοηθήσουν  με τα βαρέα οχήματά τους την πρόσβαση των συνεργείων αποκατάστασης βλαβών σε περιοχές που έγιναν δυσπρόσιτες λόγω της κακοκαιρίας. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες νοικοκυριά ζουν ρομαντικές στιγμές με φωτισμό από κεριά και θέρμανση με αυτοσχεδιασμούς. Ακόμα και μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Τι είναι λοιπόν αυτό που οδηγεί τις διοικήσεις των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ  να ρίχνουν την ευθύνη για το χάος αυτό στα “πολλά δένδρα” που έπεσαν πάνω σε κολώνες και διέκοψαν την παροχή ρεύματος σε κατοικίες; 

Μήπως δεν φταίνε τα δέντρα, αλλά το χάος  είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης των εταιριών αυτών, η μη επάρκεια του προσωπικού και των μέσων για την ταχεία αποκατάσταση των βλαβών; Μήπως βολεύει πολύ, τόσο τους διοικητές των εν λόγω εταιριών όσο και την κυβέρνηση, το να γίνονται για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι αντικείμενο χλεύης και απαξίωσης, ενώ στην πραγματικότητα καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες; Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει απογυμνωθεί από προσωπικό ενόψει ξεπουλήματος, και μάλιστα το πιο έμπειρο προσωπικό, το "ακριβό", οπότε με τους λιγοστούς εναπομείναντες πρέπει να παλέψει με τα χιόνια, σε περιοχές που δεν έφταναν τα αυτοκίνητα, επειδή το εκχιονιστικό έπρεπε να αποχιονίσει το Da Capo.

  • Γιατί έβαλαν σε λειτουργία ΟΛΑ τα διαθέσιμα λιγνιτικά; Δεν είναι “κακός” και “ακριβός” ο λιγνίτης;
    Μήπως γιατί οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, εκτός του ότι είναι πανάκριβα, δε μπορούν να παράξουν αξιόπιστο ρεύμα σε όλες τις συνθήκες; 
  • Τελικά, ποια ήταν η συνεισφορά των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αυτές τις μέρες; Επιβεβαιώνονται ή όχι, και μάλιστα με τον πιο τραγικό τρόπο οι εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές ενέργειας, καθώς σε “κρεμούν” ακριβώς τη στιγμή που τις χρειάζεσαι περισσότερο;
  • Γιατί χρειάστηκε να εισάγουμε τεράστιες ποσότητες ρεύματος για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες αυτών των ημερών; 
  • Γιατί οι μονάδες αερίου δεν είχαν σημαντική συνεισφορά στην ηλεκτροπαραγωγή; Είναι πολύ ακριβό και πολύ λίγο το εισαγόμενο αέριο για να χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή;

Ματαίως περιμένουμε να μας απαντήσουν οι κυβερνώντες. Τι να πουν; Στον καθένα πια είναι γνωστό ότι η κατάσταση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας πάει από το κακό στο χειρότερο γιατί διέπεται από τρεις πολιτικές: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ - «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΛΕΗΛΑΣΙΑ. 

Όλη αυτή η κατάσταση, με τα κλιμακούμενα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, μας δείχνει αυτό που θα γίνει στο πολύ κοντινό μέλλον αν τους αφήσουμε να συνεχίσουν την ίδια εθελόδουλη και καταστροφική πολιτική: Εμείς δεν θα έχουμε ρεύμα και οι επενδυτές θα έχουν γεμάτες τσέπες.

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2021

ΕΠΑΜ - Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τις δυνατότητες που δίνει η οικοτεχνία για οικονομική ανάπτυξη ανέδειξε ο ΥΠΑΑΤ σε Ημερίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης.

Τις δυνατότητες που έχει η οικοτεχνία ως μέσον στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας ανέδειξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του σε Ημερίδα που διοργάνωσε διαδικτυακά ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης και ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, επισημαίνοντας ότι η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό, θα αποτελέσει εργαλείο τοπικής ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός η οικοτεχνία δίνει τη δυνατότητα στον μικρό παραγωγό για επιπλέον εισόδημα  και μπορεί να αποτελέσει προ-στάδιο για μία μεγαλύτερη μεταποιητική δραστηριότητα. «Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στον επισκέπτη, στον τουρίστα που θέλει να γευτεί ένα γνήσιο τοπικό προϊόν, το οποίο φέρει τα χαρακτηριστικά της τοπικής κουζίνας. Συνδέεται, επίσης, με την τοπική κουζίνα, τη γαστρονομία, ως πρώτη ύλη, η οποία όσο διατηρεί και αναδεικνύει στοιχεία παράδοσης και τοπικότητας τόσο αποκτά μεγαλύτερη αξία».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού με στόχο  την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λιβανός αυτήν την εποχή μάλιστα είναι σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση με προτάσεις που συνέταξε ομάδα εργασίας του Τουρισμού. «Η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μέσα από γαστρονομικές εκδηλώσεις  και διαδρομές, επισκέψεις σε τοπικές αγορές και παραγωγούς, οινοποιεία έως και εστιατόρια αποτελεί εργαλείο τοπικής ανάπτυξης. Χρειάζονται συνέργειες που να ενισχύουν την τοπικότητα και κατ΄ επέκταση το εθνικό προϊόν. Είναι μία κουλτούρα με την οποία δεν είμαστε πολύ εξοικειωμένοι,  αλλά όπου εφαρμόζεται,  παράγει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Αυτήν την κουλτούρα πρέπει να καλλιεργήσουμε για να προχωρήσουμε ταχύτερα, μέσα από συνεργατικά σχήματα και οικοσυστήματα, όπου θα συνυπάρχουν αλληλοσυμπληρώμενοι όλοι οι εμπλεκόμενοι», τόνισε ο Υπουργός.

Η Ελλάδα έχει πολλές - μικρού μεγέθους – αγροτικές παραγωγές οι οποίες παράγουν εξαιρετικά προϊόντα,  συχνά αποτέλεσμα βιολογικής γεωργίας. Όπως είπε ο κ. Λιβανός η ανάδειξη των συγκεκριμένων παραγωγών αποτελεί βασική μέριμνα και προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Πιστεύουμε πως είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας, εν πολλοίς ανεκμετάλλευτο. Συχνά στη μικρή παραγωγή βρίσκουμε την αναβίωση παλαιών καλλιεργειών, συναντούμε την ορθή γεωργική πρακτική, συναντούμε καινοτόμες ιδέες.  Στη μικρή παραγωγή υπάρχει το περιθώριο της έμπνευσης, που συχνά λείπει στις εντατικές καλλιέργειες».

Πεποίθηση του κ. Λιβανού είναι ότι χρειαζόμαστε την παράδοση ως σύνδεσμο πολιτισμικό.  Επισήμανε όμως ότι «αν όμως, δεν εξελιχθεί η παράδοση, γίνεται μουσειακό είδος, χάνει τη ζωτικότητά της». Και τόνισε ότι «Οι διατροφικές συνήθειες, η γαστρονομία αποτελούν κεντρικά στοιχεία της ταυτότητας ενός τόπου».

Σε ό,τι αφορά τους απασχολούμενους με την οικοτεχνία, όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια καθώς σύμφωνα με το μητρώο οικοτεχνίας  που διατηρεί το ΥΠΑΑΤ, στην οικοτεχνία δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός γυναικών, όμως δεν πλειοψηφούν (1031 άνδρες έναντι 735 γυναικών). «Δεν δείχνουν ποιος κάνει τη δουλειά, αλλά ποιος τη δηλώνει. ενώ δεν φανερώνουν και άλλες πτυχές της δραστηριότητας αυτής, όπως τον αντίκτυπο που έχει στην αγροτική κοινότητα. Διότι η γυναίκα της υπαίθρου είναι αυτή που μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους συνδέει την κοινότητα. Είναι μητέρα, παραγωγός, κρατάει το νοικοκυριό, είναι οικοτέχνης και ολοένα και συχνότερα επιχειρηματίας. Κρατάει στα χέρια της τη σκυτάλη του λαϊκού πολιτισμού την οποία παραδίδει στα παιδιά και στην κοινότητά της», πρόσθεσε.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ