Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  8:14: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΗΣ 2γράφει ο Δημήτρης Μακρής

1.- Κάθε φορά το Αγρίνιο που βλέπει καθυστερημένα την καταστροφικές τακτικές σε βάρος του από συμπεριφορά Πατραϊκών ή άλλων παραγόντων τρέχει αγουροξυπνημένο να διαμαρτυρηθεί και σύντομα επανέρχεται σε κατάσταση εφησυχασμού με τη ελπίδα ότι η διαμαρτυρία θα εισακουσθεί. Τριάντα έξι χρόνια κοροϊδίας  δεν είναι λίγα και το κακό είναι ότι συνηθίσαμε να τρεφόμαστε με σανό και κλότσημα κάθε φορά του τενεκέ παραπέρα.  Είναι λυπηρό που το Αγρίνιο αυτοεγκλωβίστηκε να ζητάει μόνο Πανεπιστήμιο, τρέφοντας φρούδες ελπίδες ότι θα το ευσπλαχνισθούν  πρυτανείες κάποιων πόλεων και έγινε κλοτσοσκούφι μεταξύ Πάτρας και Ιωαννίνων.

2.- Κατά τη γνώμη μου το πολυπληθέστατο Αγρίνιο αποδεικνύεται μικρό να υπερασπισθεί τα μικρά και ακόμη μικρότερο να διεκδικήσει δικαιώματα σπουδαιότερα. Ξαφνικά άρχισαν όλοι να μιλάνε, όταν τα εναπομείναντα τμήματα τελούν υπό πλήρη εξαφάνιση. Θυμίζω ότι προηγήθηκα κατά δυο μήνες (στο άρθρο:«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΒΙΑΖΟΜΕΝΗ ΑΙΤΩΛ/ΝΑΙ» παρ.2). Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει λέει ο λαός. Δεν είναι κακό να ζητάμε. Το κακό είναι να είμαστε ασυντόνιστοι , ασυσπείρωτοι και χωρίς στρατηγική. Λυπάμαι που περιαυτολογώ αλλά δεν έχω άλλο τρόπο να περιγράψω τις δυσκολίες του εγχειρήματος και εξηγούμαι. Προ τετραετίας και για διάστημα δυο περίπου ετών παρακολουθούσα τα δυο τηλεοπτικά κανάλια της Λαμίας και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι όλοι οι φορείς από τον τότε Περιφερειάρχη ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ μέχρι τον τελευταίο σύλλογο γονέων, συντάχθηκαν σε αγώνα υπό την καθοδήγηση εμπείρου συντονιστικού φορέα για να έχουν Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. (Παρόμοια περίπτωση με Αγρίνιο γιατί είχε Πανεπιστήμιο που καταργήθηκε.) Τα ΜΜΕ της Λαμίας και κυρίαρχα τα τηλεοπτικά είχαν καθημερινά σχεδόν  πρώτο θέμα την διεκδίκηση Πανεπιστημίου και είχαν ισχυρά επιχειρήματα ότι η Λαμία είναι η μοναδική έδρα Περιφέρειας που δεν έχει Πανεπιστήμιο. Ο αγώνας ήταν ανεπιτυχής μεν, αλλά μπράβο τους διεκδικώντας κατάφεραν να έχουν μεγάλο αριθμό Πανεπιστημιακών τμημάτων. (Δεν είναι του παρόντος να αναφερθώ στους λόγους της αποτυχίας επανίδρυσης του πανεπιστημίου).

3.- Κύριοι που όψιμα συνήλθατε. Λυπάμαι που θα το πω ωμά. Αργήσατε να ξυπνήσετε. Σε άρθρο μου με τίτλο ‘’Ας ξυπνήσει το Αγρίνιο’’ που είναι ανηρτημένο σε πολλές ιστοσελίδες το 2016 επισήμανα πράματα για το πανεπιστημιακό ζήτημα (και όχι μόνο), που τα βρίσκετε μπροστά σας γιατί προφανώς δεν είχατε όραμα για τον τόπο μας και συμβιβασθήκατε σιωπηρά με ασημαντότητες. Κάνω λάθος; Γιατί αφήσατε να φτάσει το Αγρίνιο στο χείλος παρακμής και εξαθλίωσης; Ενώ διηνεκώς μαίνεται ο συμφεροντολογικός πόλεμος των πόλεων αφεθήκατε στον ύπνο του δικαίου;

4.- Το Αγρίνιο ως Δήμος μεγαλύτερος κατά 35.000 του Δήμου Λαμιέων, δεν έχει την πυγμή  δηλ.το κύρος της Λαμίας, αφού δεν είναι ούτε έδρα Αντιπεριφέρειας. Και τι κάνουμε; Προσπαθούμε να εκπορθήσουμε τον Τούρκο από το Μπιζάνι και δεν καταλάβαμε ότι χρειάζονται στρατηγικές όπως είναι η πλαγιοκόπηση, πλευροκόπηση. Και ποια είναι η πλευροκόπηση; Να αποκτήσει το Αγρίνιο υπολογίσιμη οντότητα ως έδρα Αντιπεριφέρειας. Το ένα φέρνει και τ’ άλλο και φυσικά η έδρα φέρνει αναγκαίες υποδομές με αναπτυξιακό συντελεστή και άρα ισχυρότερες αξιώσεις για αυτόνομο πανεπιστήμιο. Μακάρι να σας έβαλα στο νόημα και να κινηθείτε και προς την κατεύθυνση αυτή έστω και αργά. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορούμε να προσδοκούμε πολλά πράματα από τους πολιτικούς οι οποίοι από τη θέση τους επιθυμούν να διαφοροποιούνται είτε να κρατήσουν ισορροπίες, είτε για διαφόρους κατανοητούς σε μενα πολιτικούς λόγους και δεν πρέπει να τους μεμφόμαστε. Όμως πιστεύω ότι αν ιδούν να ξεκινάει μια σοβαρή προσπάθεια, θα στέρξουν και θα συνδράμουν.

5.- Το ζήτημα είναι τι κάνουμε οι υπόλοιποι δηλ. οι φορείς της πόλης όπως Σύλλογοι, Επιμελητήρια και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ. Η Τετάρτη εξουσία της Αγρινιώτικης κοινωνίας πρέπει να αναλογισθεί την ευθύνη της για την κατάσταση του τόπου, να παραμερίσει τις όποιες κομματικές περιχαρακώσεις ή άλλες πιθανά ανταγωνιστικές αγκυλώσεις, να συνέλθουν σε κλίμα συνεργασίας για χάραξη στρατηγικής και ομόθυμης στήριξης συντονιστικού οργάνου  κινήματος για διεκδίκηση διαχωρισμού της αχανέστερου Νομού της χώρας.

6.-  Υπάρχει τρόπος να σηκώσουμε την απαίτηση πολύ ψηλά με ενημέρωση προς κάθε αναγκαία κατεύθυνση, με οργανωτική τακτική, με διεργασίες, με παραστάσεις, με παρεμβάσεις μέχρι να μιλήσουμε αρχικά με τον Υπουργό Εσωτερικών με πειστικότητα  να ζητήσουμε ακρόαση Πρωθυπουργού. Έχουμε ισχυρότατα επιχειρήματα με συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχω την πεποίθηση ότι θα πείσουμε τον κ. Πρωθυπουργό ο οποίος δεν θα μπορέσει να αιτιολογήσει την απόρριψη λογικού αιτήματος και λογικά ως ορθολογιστής θα το αποδεχθεί. Επαναλαμβάνω τον Κάλβειο στίχο “ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”, και τον Θουκυδίδειο. ‘’τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος’’.- 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Θ. ΜΑΚΡΗΣ – Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.-

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι πλέον δεν ασχολούνται με τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν κάθε τρεις και λίγο, καθώς βγαίνουν όλες τις ώρες της ημέρας για βόλτες.

Τι κι αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέκτεινε το σκληρό lockdown και τα ΜΜΕ προσπαθούσαν να τρομοκρατήσουν με... μεταλλάξεις Ουγκάντας, οι πολίτες τους έχουν γυρίσει την πλάτη προ πολλού και βγήκαν σήμερα να απολαύσουν την βόλτα τους, κάτω από τον Αθηναϊκό ήλιο.

Στο Φάληρο, οι εικόνες αποδεικνύουν ότι οι Αθηναίοι πήγαν μαζικά για περίπατο στην παραλία. Αλλοι έκαναν ποδήλατο άλλοι επέλεξαν το περπάτημα και οι πιο τολμηροί - με σύμμαχο πάντα τον καλό καιρό - έκαναν και μπάνιο. Χιλιάδες πολίτες βγήκαν για βόλτα στο Φάληρο, το Καβούρι, τις γειτονικές παραλίες ή και τη Διονυσίου Αεροπαγίτου στην Ακρόπολη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που καραδοκούσαν ανυπόμονα για να κόψουν πρόστιμα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν απογοητευμένοι καθώς οι πολίτες ήταν πάρα πολλοί για να ελεγχθούν. 

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η επίθεση έρχεται ως αντίποινα επίθεσης κατά Αμερικανών στο Ιράκ

Η πρώτη αμερικανική επίθεση επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν είναι γεγονός, καθώς την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν σε «αεροπορικά πλήγματα στη Συρία με στόχους εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν».

Η επίθεση σημειώθηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο και έρχεται ως αντίποινα επίθεσης κατά Αμερικανών στο Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βομβαρδισμοί είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 17 φιλοϊρανών μαχητών στην περιοχή. «Τα πλήγματα εγκρίθηκαν σε αντίδραση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και του συνασπισμού (υπό τις ΗΠΑ) στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον του προσωπικού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κέρμπι.

Τα πλήγματα «κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε σημείο συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ και της Κατάεμπ Σάγεντ αλ Σουχάντα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, επρόκειτο για «αναλογική στρατιωτική αντίδραση» και υπήρξε διαβούλευση εκ των προτέρων με τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με αυτήν. «Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του συνασπισμού.

Ταυτόχρονα, ενεργήσαμε με μετρημένο τρόπο, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης συνολικά, τόσο στην ανατολική Συρία, όσο και στο Ιράκ», πάντα κατά την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κ. Κέρμπι.

Πηγή: Έθνος

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος με τον κορωνοϊό συνεχίζεται, όμως «είναι πλέον ορατή η νίκη» δηλώνει ο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας.

«Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζονται είναι πλέον ορατή η νίκη. Και θα έρθει νωρίτερα αν φανούμε προσεκτικοί. Αν αντλήσουμε δύναμη από τις πολλές δυσκολίες που βρίσκονται πίσω και θα διανύσουμε με πειθαρχία τα λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την άνοιξη της ελευθερίας. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, μέχρι ο θώρακας του εμβολίου να καλύψει ολόκληρη την χωρά. Γιατί τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί: Ο πρώτος χρόνος του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα κάνει κι έναν απολογισμό για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση: «Ζυγίζοντας το σήμερα παρά τις απώλειες, ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός έμεινε όρθιος», καθώς όπως αναφέρει «με το βλέμμα στο χθες, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα αμύνθηκε με επιτυχία στα πολλά και δύσκολα που την πολιόρκησαν. Ενώ, ατενίζοντας το αύριο θα μπορούσαμε να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού να προχωρεί και την προοπτική της ανάκαμψης να διαγράφεται πλέον σαφέστερα από ποτέ. Πρόκειται για μια περιπέτεια η οποία ενώ ακόμη διαρκεί έχει ήδη προσφέρει πολύτιμα διδάγματα».

Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαράχτηκε σε πολλά μέτωπα τονίζοντας ότι δύσκολα περιγράφονται όσα κατακτήθηκαν μέσα στην κρίση. «Από την ψηφιακή ανάπτυξη, την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, μέχρι αξίες άυλες αλλά καθοριστικές. Με πρώτη ανάμεσά τους την αίσθηση του πολίτη ότι η πολιτεία βρίσκεται δίπλα του. Παρά την πίεση το περίφημο «πού είναι το κράτος» αυτή τη φορά δεν ακούστηκε. Γιατί το κράτος ήταν, είναι και παραμένει παρόν», αναφέρει στο άρθρο του.

Και προσθέτει ότι «κάποια συμπεράσματα νομίζω ότι θα μπορούσαν να αποτυπωθούν έστω και επιγραμματικά στις απαντήσεις τεσσάρων βασικών ερωτημάτων:

Τι επιλέξαμε; Να δράσουμε με τόλμη και εγκυρότητα. Από την αρχή, λοιπόν και σε αντίθεση τότε με τα περισσότερα κράτη η ελληνική κυβέρνηση συγκρότησε ειδική επιστημονική επιτροπή ώστε να κινείται με βάση τις μετρήσεις και της εισηγήσεις της. Και θέλησε να κινείται προληπτικά. Έτσι η Ελλάδα έγινε χώρα-παράδειγμα αντιμετωπίζοντας με απόλυτη επιτυχία το πρώτο κύμα. Με περισσότερες δυσκολίες το δεύτερο. Και πολύ αποτελεσματικά το τρίτο».

Σχετικά με τα μέτρα τα οποία κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση, θύμισε ότι πρώτη η χώρα μας απαγόρευσε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις του 2020, με καθολικό απαγορευτικό. «Αυτή επίσης άνοιξε, μετά την οικονομία και τον τουρισμό της, με ειδικά πρωτόκολλα. Και είναι εκείνη που και σήμερα συνεχίζει την ευέλικτη εναλλαγή των περιορισμών με τη λειτουργία της αγοράς. Με βάση πάντα τα δεδομένα της πανδημίας και την πρόοδο του εθνικού εμβολιασμού. Τι αποφασίσαμε; Την πρόταση της δημόσιας υγείας. Γιατί χωρίς υγιείς πολίτες δεν υπάρχει ούτε παραγωγή, ούτε κατανάλωση, ούτε υπηρεσίες. Άρα ούτε και εθνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά είναι η οικονομία που χρηματοδοτεί την υγεία. Άρα, μαζί με τις υγειονομικές δομές, έπρεπε να μείνουν όρθιες και οι οικονομικές. Ακριβώς γι’αυτό μέσα σε λίγους μήνες οι κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας υπερδιπλασιάστηκαν και οι εργαζόμενοι στην υγεία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 12.000. Ο εξοπλισμός των νοσοκομείων ανανεώθηκε. Εξασφαλίστηκαν εκατομμύρια tests», υπογράμμισε.

Κι όλα αυτά, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ενώ η χώρα έπρεπε να υπερασπιστεί με σθένος την ακεραιότητά της, καθιστώντας στην πράξη τα ανατολικά της όρια και όρια ολόκληρης της Ευρώπης. «Και στη συνέχεια απάντησε στην επιθετικότητα των γειτόνων, διευρύνοντας την εθνική της απήχηση με ισχυρές συμμαχίες και κρίσιμες συμφωνίες», κατέληξε

Πηγή: iefimerida.gr
Φωτογραφία: dw.com