Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2021

ατάρρευση σε όλες τις δημοσκοπήσεις που δεν γίνονται «για τα μάτια του κόσμου» παρουσιάζει η εικόνα της κυβέρνησης στην πρόθεση ψήφου, όσο και να προσπαθούν οι δημοσκοπικές εταιρείες με στενή σχέση με το Μαξίμου ή τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να συγκαλύψουν την κατάρρευση αυτή.

Βέβαια, ακόμα και σε όσες δημοσιοποιούνται, και δίνουν παρά περί το 38% (!) στην κυβέρνηση σε πρόθεση ψήφου «αφαιρούν« πλέον ένα συμπαγές 20% και πλέον «αναποφάσιστων», οι οποίοι βέβαια κατά κύριο λόγο είναι αρνητικές ψήφοι που απλά τοποθετούνται σε αυτή την κατηγορία ώστε να «μαγειρευτεί» το τελικό αποτέλεσμα.

Τα δεδομένα που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάρρευση είναι συγκεκριμένα:

1. Τα αδιέξοδα lockdown «κατ'εικόνα και καθ'ομοίωση» των χωρών της δυτικής ΕΕ που έχει διαλύσει την οικονομία. Δεν προσέφεραν σε τίποτα πέρα από την οικονομική διάλυση. Οτι είχε προβλέψει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο Ελληνοαμερικανός Γ.Ιωαννίδης, αυτό συνέβη: «5.000-10000 νεκροί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και οικονομική διάλυση». Σε οικονομικό επίπεδο η καταστροφή που έχει προκληθεί στην χώρα σε εμφανίζεται σε καμία από τις χώρες του όμορου περίγυρου (Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σκόπια), με την Τουρκία να παρουσιάζει οικονομική «έκρηξη» στο δ' τρίμηνο του 2020 και να γράφει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και στις αρχές του 2021, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

2. Η ανεμελιά της Πάρνηθας, το γλέντι στην Ικαρία και ο καφές στο Da Capo εν μέσω της κακοκαιρίας «Μήδεια», έχουν τραυματίσει ανεξίτηλα την εικόνα του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη: Παραβιάζει συστηματικά όλους τους σκληρούς κανόνες που ο ίδιος έθεσε και βασανίζουν τον λαό

3. Μακεδονία, λόγω Σκοπιανού και μεταναστευτικού, Έβρος και νησιά Αν.Αιγαίου, η δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης αγγίζει μέχρι και το 50% των ποσοστών που είχε λάβει τον Ιούλιο του 2019.

4. Επιπλέον «καταστροφή» του ήδη τραυματισμένου προφίλ προσέφερε η πρόσφατη «διαχείριση» της κακοκαιρίας «Μήδεια» και το αυθαίρετο κλείσιμο της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας προκειμένου να μην πληρωθούν ρήτρες από εταιρεία συγγενικού του υπουργικού κύκλου προσώπου.

5. Η επί τρις εβδομάδες απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου του παιδοφιλίας από τον αγαπημένο του Μαξίμου, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου  Δ.Λιγνάδη και η σύνδεσή του με ΜΚΟ του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος

Σε ότι αφορά το ερώτημα «Και που θα πάνε οι ψήφοι που είχαν ψηφίσει το 2019 τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη», είναι σαφές από όλες τις δημοσκοπήσεις ότι ο κύριος όγκος των «κοψοχέρηδων» ακόμα δεν έχει βρει το πολιτικό σχήμα που θα επιθυμούσε να εκφράσει την αποδοκιμασία του.

Ένα ισχυρό πολιτικό σχήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισχυρός παράγοντας συσπείρωσης και ολικής αποδόμησης του κυβερνητικού αφηγήματος που ξεκίνησε από την «κυβέρνηση των αρίστων» και καταλήγει στην «κυβέρνηση που συγκαλύπτει παιδόφιλους».

Εντούτοις καταγράφεται μια πρώτη σαφής παρουσία στο επόμενο κοινοβούλιο το πολιτικό σχήμα «Ελεύθεροι Άνθρωποι» του Γ.Τράγκα και του Ν,Νικολόπουλου, χωρίς να υποχωρούν ιδιαίτερα τα ποσοστά της "Ελληνικής Λύσης" του Κ.Βελόπουλου, ενώ έχει αρχίσει να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις πλέον και  κοινός σχηματισμός των Φ.Κρανιδιώτη-Θ.Τζήμερου με ένα σταθερό 1,5-2% και πάντα παραμένει μια "μασίφ" δύναμη το ποσοστό περί του 2-3% των πρώην ψηφοφόρων του «Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή» που δεν ξέρουμε αν και πώς θα εκφραστεί στις εκλογές.

Ακόμα και εν αναμονή πάντως ενός μεγαλύτερου σχηματισμού-μαγνήτη, οι παραπάνω αρκούν για να πιέσουν και κάτω από το 30% η ΝΔ, η οποία έτσι ή αλλιώς στις επόμενες εκλογές θα έχει να «αντιμετωπίσει» την απλή αναλογική και θα φανεί αν έχει την δύναμη ή την δυναμική, να πάει σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη, ένα μήνα μετά.

Αν εξακολουθήσει αυτή η τάση οργής και αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει ότι «τσιμπά» από τις απώλειες της ΝΔ περί τα τέλη Μαρτίου πιθανόν να έχει ανατραπεί συνολικά το πολιτικό σκηνικό με τον ΣΥΡΙΖΑ τελικά να παίρνει «κεφάλι» να έρχεται «στα ίσα» του έναντι της ΝΔ

Να υπενθυμίσουμε ότι όπως είχαμε αποκαλύψει σε δημοσίευμα μας εδώ στο pronews.gr του προηγούμενου μήνα, η δημοσκοπική διαφορά είναι περί το 4% με την ΝΔ να βρίσκεται σε πραγματικά επίπεδα πρόθεσης ψήφου μέχρι το 32-33% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 28-29%.

Αυτά τον προηγούμενο μήνα, πριν ξεσπάσουν όλα τα παραπάνω και πριν κλείσει ακόμα το λιανεμπόριο.

Χαρακτηριστικό του πανικού που καταλαμβάνει πλέον με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα είναι ότι παρά τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων (που βασίζονται σε ξένα μοντέλα που έχουν αποτύχει παταγωδώς στην Ελλάδα), την ανυπαρξία ΜΕΘ, η κυβέρνηση να έχει ειλημμένη την απόφαση να ανοίξει το εμπόριο είτε με την μέθοδο του click away ή πιο πιθανό το click inside.

Τουλάχιστον αυτό ζητούν υπουργοί που βλέπουν την πραγματική κατάσταση όπως ο υπουργός Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτης, αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που βλέπει το κύρος του να έχει τρωθεί μεταξύ των «δεξιών» ψηφοφόρων του και το πολιτικό του γραφείο δέχεται καθημερινά δεκάδες οργισμένα τηλέφωνα από πρώην ψηφοφόρους του,.

Το σύνθημα πλέον που επικρατεί στο Μαξίμου είναι «ή ανοίγουμε την αγορά ή κλείνουμε την κυβέρνηση» και είναι χαρακτηριστικό της λαϊκής οργής που έχει μετατραπεί σε μέγγενη για την κοινωνική πλειοψηφία.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Της ανωμαλίας το ανάγνωσμα

Την ώρα που το σκάνδαλο παιδοφιλίας και κακοποίησης ανήλικων παιδιών του διορισμένου από το Μαξίμου πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, σαρώνει την κυβέρνηση που τον κάλυπτε με όλους τους τρόπους (και με όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) επί τρεις εβδομάδες, ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, θεώρησε ότι είναι σωστό να μιλήσει δημοσίως για τον σύντροφό του, τον «γάμο» τους και την καθημερινότητά του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Να θυμίσουμε ότι ο Αλέξανδρος Πατέλης είναι επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη και είναι ο δεύτερος δηλωμένος gay στην κυβέρνηση, μετά τον υφυπουργό Πολιτισμού και στενό φίλο του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκου Γιατρομανωλάκη. Μάλιστα δημοσιεύεται και φωτό από τον πρώτο του γάμο στο εξωτερικό.

Ας δούμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα την συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά»:

- Πώς γνωριστήκατε με τον σύντροφό σας και πού; Με τι ασχολείται;

«Με τον Μιχάλη γνωριστήκαμε στο Λονδίνο το 2004. Ηταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Εξι μήνες μετά, μετακομίσαμε στο ίδιο σπίτι και έκτοτε είμαστε μαζί. Στα χαρτιά δεν ταιριάζουμε, διότι είναι πιανίστας κλασικής μουσικής και εγώ οικονομολόγος. Ομως κάνουμε εξαιρετική παρέα και μας αρέσει να είμαστε μαζί, πώς να το πω. Πολλές φορές προτιμάω να είμαι μαζί του αντί με φίλους και με παρεξηγούν».

- Πότε πήρατε την απόφαση να επισημοποιήσετε τη σχέση σας; Γιατί νιώσατε αυτή την ανάγκη; Οι γονείς σας ήταν στο πλευρό σας;

«Παντρευτήκαμε το 2009 στο Λονδίνο. Ηταν μία από τις πιο ευτυχισμένες ημέρες της ζωής μου. Είχαν έρθει γονείς και οικογένεια από την Ελλάδα. Οι γονείς μου ήταν πάντα στο πλευρό μου. Ηρθαμε στην Ελλάδα μετά τον γάμο και το 2017 κάναμε και σύμφωνο συμβίωσης. Ο Μιχάλης έχει μάθει ελληνικά και του αρέσει η ζωή εδώ. Είναι η πατρίδα του».

- Θα θέλατε να παντρευτείτε και στην Ελλάδα;

«Προφανώς. Προσωπικά, πιστεύω στον θεσμό του γάμου. Φαντάζεσαι να είσαι ερωτευμένος με κάποιον ή κάποια και να μην μπορείς να μοιραστείς την ευτυχία σου με τους φίλους και την οικογένειά σου; Στους αναγνώστες σας λέω "Θυμηθείτε την ημέρα του γάμου σας, τα συναισθήματα που είχατε". Δεν πρόκειται απλώς για ένα χαρτί».

- Παιδιά θέλετε να αποκτήσετε;

«Το θέμα των παιδιών το συζητήσαμε νωρίς στη σχέση μας και για διάφορους λόγους το αποκλείσαμε. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση περί υιοθεσίας από ΛΟΑΤΚΙ στην Ελλάδα παραβλέπει κάτι σημαντικό: Παιδιά ΛΟΑΤΚΙ γονιών υπάρχουν ήδη. Και μάλιστα πολλά. Απλώς δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα άλλα.

- Αισθάνεστε άνετα να μιλάτε για την προσωπική σας ζωή;

«Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από όσους έχετε πάρει συνέντευξη έχουν απαντήσει σε προσωπικές ερωτήσεις για την οικογένειά τους. Δεν βρίσκω λόγο να μην το κάνω και εγώ».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο βραβευμένος Έλληνας κινηματογραφιστής Βασίλης Μαζωμένος, έχει στείλει στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τρεις επιστολές καταμαρτυρώντας τα «αίσχη που γίνονται στο υπουργείο Πολιτισμού». 

«Δεν απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε καμία» μας λέει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, που και στην τρίτη επιστολή του τονίζει «αυτό που συμβαίνει με την πολιτική σας επιλογή στο ΥΠΠΟ δεν έχει προηγούμενο. Δεν είναι μόνο η άγνοια του χώρου και οι αστοχίες. Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι ύβρεις. Δεν υπάρχει προηγούμενο στη νεότερη ιστορία της χώρας που Υπουργός Πολιτισμού χαρακτηρίζει τους καλλιτέχνες "φοροφυγάδες". Τώρα, μετά την τεράστια έκρηξη δημοσιότητας που έφεραν τα σεξουαλικά σκάνδαλα και οι κακοποιήσεις ιδιαίτερα ανηλίκων στο φως, θα περίμενε κανείς από μια ηγεσία που τιμά το ρόλο της να βγει μπροστά και να καθαρίσει με πολιτικές κινήσεις τη βρωμιά που απλώνεται παντού».

«Όλους μας ξένισαν οι επιλογές σας στο Υπουργείο Πολιτισμού. Άλλοι μίλησαν για απόφαση που έχει να κάνει με το Ελληνικό και τα αρχαία της Θεσσαλονίκης. Επειδή δεν μου αρέσει να μπαίνω σε θεωρίες συνωμοσίας, όποια κι αν ήταν η αρχική σας απόφαση, ήρθε η ώρα να αλλάξει. Σύσσωμος ο κόσμος του Πολιτισμού, ανεξάρτητα πολιτικών τοποθετήσεων, επιθυμεί αλλαγή τώρα όλης της ηγεσίας του ΥΠΠΟ» συνοψίζει ο κ. Μαζωμένος, που σαρκάζει τις χτεσινές δηλώσεις της υπουργού ότι «εξαπατήθηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη και δεν γνώριζε τίποτα για τα ποινικά αδικήματα με τα οποία συνδέεται».

«Ήξερε για τον Δημήτρη Λιγνάδη; Μπορεί και να μην ήξερε. Αλλά προτού τοποθετήσεις ένα πρόσωπο σε θέση θεσμική κάνεις έναν έλεγχο» υπογραμμίζει ο γνωστός κινηματογραφιστής, που χαρακτηρίζει «μέγιστη κατάντια του πολιτισμού μας που ο επικεφαλής του μεγαλύτερου θεσμικού θεάτρου της χώρας, διορισμένος από την κυβέρνηση, φιλούσε στην Ορχήστρα της Επιδαύρου μια πλαστική Ακρόπολη».

«Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ροντήρη, του Μινωτή και της Παξινού» αναφωνεί ο κ. Μαζωμένος. «Ούτε ο Παρθενώνας έχει ανάγκη να τον φιλάνε σε ομοιώματα από φελιζόλ, ούτε η πολιτική ηγεσία έχει ανάγκη από οσφυκάμπτες σαν τον κ. Λιγνάδη».

Θα «καθαρίσει» ο χώρος του θεάτρου και του θεάματος μετά τις τελευταίες εξελίξεις; «Είναι μη επιστρεπτέα η κατάσταση» εκτιμά ο κινηματογραφιστής.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή του κουβαριού. Έχει μέλλον. Μπορεί κάποιοι να γλιτώσουν ή να πέσουν στα μαλακά, αλλά ακόμη και με παραγραφές να έχουν τα αδικήματά τους, η χλεύη και ο αποκλεισμός τους θα είναι και η μεγαλύτερη τιμωρία τους». 

Κι επειδή είναι άνθρωπος του σινεμά θέλει να ρωτήσει την υπουργό δημοσίως: «Γιατί τόσο καιρό στερείτε, κυρία Μενδώνη, από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τους πόρους; Γιατί στην ακριβότερη τέχνη, το σινεμά , δίνετε λιγότερα από αυτά που δίνετε στο θέατρο και τη Λυρική τέχνη; Θα μας απαντήσετε;».

Η υπουργός Πολιτισμού προϋποτίθεται πως ξέρει τι σημαίνει τέχνη.

«Τέχνη δεν είναι η υποκρισία και εξαπάτηση, όπως τόλμησε χτες να ξεστομίσει, αναφερόμενη στον κ.Λιγνάδη. Αλλά εδώ μας χαρακτήρισε τους καλλιτέχνες φοροφυγάδες. Τη Μενδώνη πρέπει να την αποπέμψει ο Μητσοτάκης ως πρόσωπο παντελώς ακατάλληλο κι επικίνδυνο για τον πολιτισμό, δεξί χέρι του Ευάγγελου Βενιζέλου, με πάθος μόνο για τον αρχαίο πολιτισμό και πλήρη αδιαφορία και άγνοια για τον σύγχρονο πολιτισμό που τον έχει στο περιθώριο. Είναι απαράδεκτη, παντελώς άσχετη».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Υπό τους ήχους του Εθνικού μας ύμνου και της «Μακεδονίας Ξακουστής», δεκάδες πολίτες του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου βγήκαν και σήμερα, Κυριακή, στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το αυστηρό Ιockdown που έχει επιβληθεί στην περιοχή, αλλά και για την πληροφορία πως θα δημιουργηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. 

Το αυστηρό lockdown που επιβλήθηκε στην περιοχή προβλέπει μεταξύ άλλων απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 κάθε μέρα, κλειστό το λιανεμπόριο, κομμωτήρια κλπ αλλά και είσοδο κι έξοδο από τα όρια του Δήμου, εκτός για όσους εργάζονται. 

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σήμερα οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους από την πλατεία του Ευόσμου και μετά την πορεία σε κεντρικά σημεία της περιοχής, κατέληξαν και πάλι μπροστά στο δημαρχείο.

Νωρίτερα, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της περιοχής για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, έπειτα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πολίτες αύριο σχεδιάζουν να καταθέσουν και ψήφισμα, σχετικά με τη δημιουργία ενός κέντρου παράνομων μεταναστών, αλλά και των συνολικών αιτημάτων τους, στον δήμαρχο της περιοχής, Κλεάνθη Μανδαλιανό.

Ωστόσο, από την πλευρά του ο δήμος με χθεσινή ανακοίνωση, δήλωσε πως «οι φήμες για δημιουργία φιλοξενίας μεταναστών εντός των ορίων του δήμου, είναι πέρα για πέρα αναληθείς».

Το ραντεβού ανανεώθηκε για αύριο στις 9:30 το πρωί. 

Δείτε φωτογραφίες από το thesstoday.gr από την πορεία και τη συγκέντρωση:

{youtube]aKsjn1AkXFQ{/youtube}

pronews.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και το κύμα λαϊκής οργής εναντίον της, το Μέγαρο Μαξίμου την παρακαλάει να παραιτηθεί αλλά αυτή δεν δέχεται!

Χθες η κ.Μενδώνη σε μία περίεργη συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης «εξαπάτησε» την ίδια όπως και τον πρωθυπουργό με τις... θεατρικές του ικανότητες.

Αυτό το συμβάν έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από περίεργά γεγονότα γύρω από την υπόθεση με τις καταγγελίες για παιδεραστία εις βάρος του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη που έχουν να κάνουν κυρίως με τον απευθείας διορισμό του από την κυβέρνηση, ενώ κυκλοφορούσαν διάφορες φήμες στους καλλιτεχνικούς κύκλους αλλά και την στήριξή του μετά τις πρώτες καταγγελίες.

Τώρα μετά τον Λιγνάδη το Μέγαρο Μαξίμου διστάζει ή δεν μπορεί να απομακρύνει ούτε την υπουργό Πολιτισμού, η οποία με την επιλογή της αλλά και την μη άμεση απομάκρυνση του διευθυντή του Εθνικού εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή «ψίθυροι» αλλά και δηλώσεις δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρώην ΝΔ, κάνουν λόγω για μεγάλο σκάνδαλο που φτάνει πιο ψηλά.

Γιατί άραγε ο -επιτελικός πρωθυπουργός- Κυριάκος Μητσοτάκης δυσκολεύεται τόσο πολύ να παραιτήσει μία υπουργό Πολιτισμού, κάτι που για κάθε άλλο Έλληνα πρωθυπουργό θα ήταν υπόθεση 5-10 λεπτών, ενώ αυτή βλάπτει σε τεράστιο βαθμό την κυβέρνησή του;

pronews.gr

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Να σηκώσουμε το γάντι για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς»

Δεκατρία χρόνια μετά τη μεγάλη ύφεση του 2008 ο κόσμος βιώνει μια πανδημία που σε συνάρτηση με τους νέους γεωπολιτικούς, γεωοικονομικούς και γεωτεχνολογικούς ανταγωνισμούς φαίνεται να δημιουργεί μια νέα τάξη πραγμάτων. Η πάλη των ιδεών και των πολιτικών αφηγημάτων είναι μπροστά.Στις μεγάλες προκλήσεις της ανθρωπότητας και των κοινωνιών η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να βρει τον δρόμο της ώστε να δώσει ξανά απαντήσεις.

Στην Ελλάδα, η κοινωνικά προοδευτική διακυβέρνηση είναι ζητούμενο. Συνδέεται αναμφίβολα με τις λύσεις που θα δώσουν ώθηση και προοπτική στην εύθραυστη ελληνική οικονομία, ώστε να διαμορφωθούν ξανά όροι κοινωνικής δικαιοσύνης, κινητικότητας και προόδου στην ελληνική κοινωνία. Λύσεις που θα διαπνέονται από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους και θα φέρουν μια προοδευτική κεντροαριστερή ταυτότητα.

Το εγχείρημα αυτό ωστόσο, υπόκειται σε διάφορες δυσκολίες, καθώς δέχεται επιδράσεις τόσο από την εγχώρια πολιτική σκηνή, όσο και από τις εξελίξεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας. Βλέπουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εφαρμόζει τη συνταγή της Μέρκελ που εκτόπισε το SPD από το φυσικό του κεντροαριστερό χώρο.

Στην Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να δέχονται πιέσεις τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά. Χρέος μας να παραδειγματιστούμε από το πάθημα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και να υπερασπιστούμε την ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ, τις αξίες, τις αρχές μας και την παρακαταθήκη που μας άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Σήμερα το μομέντουμ ευνοεί την ανασύνταξη των κεντροαριστερών δυνάμεων στη χώρα. Οι προκλήσεις πολλές που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Μιλάμε για κλιματική αλλαγή και στη χώρα μας βλέπουμε τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα. Πλημμύρες, πυρκαγιές και φέτος και μια σφοδρή χιονόπτωση. Η κυβέρνηση φάνηκε απροετοίμαστη. Το επιτελικό κράτος έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Οι παραχωρησιούχοι, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν. Αποκαλύφθηκε η ελλειμματική στελέχωση και οργάνωση και η απουσία εκσυγχρονισμού του κρατικού μηχανισμού. Η γραφειοκρατία «των ευθυνοανεύθυνων» προκάλεσε σύγχυση και εν τέλει αναποτελεσματικότητα. Οι ευθύνες διαχρονικές, με την κλιματική αλλαγή να μας κρούει τον κώδωνα για όσα έρχονται.

Μιλάμε, σήμερα, για πράσινη μετάβαση και βλέπουμε πρόσφατα κυβερνητικές αποφάσεις που φέρνουν το απόλυτο lockdown στις ενεργειακές κοινότητες και τους μικρομεσαίους παραγωγούς ΑΠΕ, ναρκοθετώντας τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της χώρας.

Μιλάμε για κυκλική οικονομία και στη χώρα μας διαρκώς αναθεωρούνται οι σχεδιασμοί διαχείρισης αποβλήτων, παράδειγμα η Αττική, με αποτέλεσμα τα απόβλητα να διατίθενται στους ΧΥΤΑ και στη χώρα να επιβάλλονται πρόστιμα.

Μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό και ενώ σημειώνονται σημαντικά βήματα στο κράτος, απουσιάζει η μέριμνα για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στον δημόσιο τομέα ώστε να μπορεί απρόσκοπτα αυτός να λειτουργεί με οριζόντια διασύνδεση και να βρίσκεται πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη.

Τέλος, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες είναι η περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην πρότασή της για το Πρόγραμμα «Νέα Γενιά ΕΕ» ότι «οι αγροτικές περιοχές θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης και των στόχων της Ευρώπης για το κλίμα και το περιβάλλον».

Η εκλογική μου περιφέρεια, η Αιτωλοακαρνανία είναι μια περιοχή με σημαντική αναφορά στον πρωτογενή τομέα που χρήζει της στήριξης του κράτους για την παραγωγή εγχώριου πλούτου. Με ερωτήσεις μου στη Βουλή έχω αναδείξει ζητήματα για τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία της περιοχής, ζητώντας λύσεις σε χρόνια ή/και νέα προβλήματα. Πρέπει επιτέλους να προταχθεί η έξυπνη γεωργία με τις καινοτόμες τεχνολογίες στην παραγωγική διαδικασία. Ο αγροτικός κόσμος περιμένει από τις κυβερνήσεις να προκρίνουν προτάσεις και λύσεις για να βγουν από το αδιέξοδο.

Τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν απλώς διαχείριση. Δεν είναι δυνατόν τα μεγάλα έργα να είναι αποτρεπτικά προς χρήση του πολίτη λόγω του υψηλού κόστους χρήσης, όπως η Ιόνια Οδός και η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης».

Μάλιστα με επίκαιρη ερώτησή μου το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη Βουλή ζητώντας τα αναλογικά διόδια στην Ιόνια Οδό, ώστε ο φορολογούμενος πολίτης να πληρώνει τα χιλιόμετρα που διανύει, καθώς και τη μείωση του κόστους διέλευσης της Γέφυρας, ώστε αυτή να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και όχι εμπόδιο.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες μέσα από προοδευτικές πολιτικές, ώστε να μην απουσιάζει το όραμα και να κυριαρχεί ο ρεαλισμός. Αυτό που απομένει είναι να αγκυρώσει ξανά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στον κεντροαριστερό χώρο με διακριτό στίγμα, ταυτότητα και ξεκάθαρο αφήγημα ώστε να σηκώσουμε δυναμικά το γάντι.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Γιώργου Βαρεμένου σχετικά με την οριακή αντοχή των δομών υγείας στην Δυτική Ελλάδα και τα προβλήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Αιτωλοακαρνανίας αναφέρεται:

Ορισμένοι που ασχολούνται με την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, θεωρούν ότι είναι δυνατόν το σύστημα στην Δυτική Ελλάδα να δεχθεί πιέσεις ως το τέλος της πρώτης βδομάδας του Μαρτίου. Για την Αιτωλοακαρνανία, συγκεκριμένα, φοβoύνται εφαρμογή της θεωρίας των «παρθένων περιοχών». Άρα, σε περίπτωση αδυναμίας της Πάτρας να αντεπεξέλθει, πρέπει να υπάρχουν έτοιμες εναλλακτικές ενίσχυσης του συστήματος.

Να σημειώσω ότι άκαρπες κατέστησαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ για θέματα εξασφάλισης της ετοιμότητας του συστήματος, αλλά και για το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία καρκινοβατούν επικίνδυνα. Για το γεγονός της μετακίνησης κατοίκων του Αγρινίου σε Αιτωλικό και Θέρμο για να εμβολιασθούν, μου ειπώθηκε από αρμόδιους εμβολιαστικών κέντρων ότι είναι κεντρική επιλογή και υπερβαίνει τις εδώ διευθύνσεις. Το ερώτημα παραμένει εάν αυτοί οι αρμόδιοι, που σχεδιάζουν τους εμβολιασμούς, έχουν έναν χάρτη της Ελλάδας μπροστά τους, ή θέλουν να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό εν μέσω lockdown.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου που πραγματοποιήθηκε την 19/2/2021 μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πρόταση αναδιοργάνωσης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που υπέβαλε το Πανεπιστήμιο Πατρών, συμμετείχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής– ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αρχικά ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγρινίου για την πρωτοβουλία της διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στο μείζον για την περιοχή ζήτημα.

Κάνοντας μια συνοπτική αναδρομή, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο το 2009 και στην απαράδεκτη κατάργησή του με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, όπου και αναφέρθηκε σε ευθύνες που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί ποτέ. Τόνισε ότι συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, κάτι που όπως είπε, πιστεύει ότι πρέπει να αποτελεί για όλους προτεραιότητα και τωρινό στόχο.

Στη συνέχεια μίλησε για την ομόφωνη απόφαση Συγκλήτου και Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών το Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου αναφέρονταν στην άμεση μεταφορά των τριών εναπομείναντων Πανεπιστημιακών Τμημάτων από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Κάτι το οποίο απετράπη μετά από επίκαιρες ερωτήσεις του στη Βουλή, τις οποίες οι τότε Υπουργοί Παιδείας αποδέχθηκαν και έκαναν δεκτό το αίτημα όλων των φορέων της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Αιτωλοακαρνανίας για την παραμονή των τριών πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο. Γι’αυτό και ευχαρίστησε τον κ. Μπαλτά και τον κ. Φίλη.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε για την κατάσταση που επικράτησε το 2019 επί Υπουργίας κ. Γαβρόγλου, όπου αναφέρθηκε στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, το οποίο πιστοποιήθηκε από την ΑΔΙΠ το Ιανουάριο του 2019 και καταργήθηκε με πολιτική απόφαση του κ. Γαβρόγλου τον Μάιο του 2019. Το Τμήμα αυτό καταργήθηκε, ενώ είχε κατά το χρόνο εκείνο 700 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Για το εν λόγω Τμήμα, ανέφερε ότι δύο φορες΄το έφερε στη Βουλή, ζητώντας την επανίδρυσή του. Θύμισε άλλωστε, ότι μετά και την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Διγαλάκη σε επίκαιρη ερώτησή του για το  εν λόγω Τμήμα, ότι τούτο κακώς καταργήθηκε, αναμένουμε την επανίδρυσή του με τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας, ΕΘΑΑΕ και Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως είπε, αυτή είναι η απαίτηση τόσο των καθηγητών, όσο και των φοιτητών και αποφοίτων, που βλέπουν τα πτυχία τους να μένουν χωρίς αντίκρυσμα. Μάλιστα ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε σύσταση Σχολής Διοίκησης, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, στην οποία να ενταχθεί το εν λόγω Τμήμα και το το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.

Αναφορικά με τη Γεωπονική Σχολή του Μεσολογγίου, ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε τη λειτουργία της με έδρα το Μεσολόγγι, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών στα Τμήματά της, ώστε τούτα να ενισχυθούν, να προστεθούν και νέα Τμήματα και να αποτελέσουν τα αντικείμενα λειτουργίας τους ελκυστική πρόταση για επιλογή και παρακολούθηση, με αυριανή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους. Άλλωστε, το campus του Μεσολογγίου με τις κτιριακές και υλικοτεχνικές του υποδομες, μπορεί να υποστηρίξει πολύ περισσότερα Τμήματα, αλλά και να εγγυηθεί τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας. Τόνισε μάλιστα ότι το Μεσολόγγι θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών, έχοντας ανάλογη τύχη για παράδειγμα με το Ρέθυμνο. Τα δε Τμήματα της Γεωπονικής στο Αγρίνιο, πρότεινε να αξιολογηθούν ως προς το αντικείμενο λειτουργίας τους, ώστε να τύχουν της απρόσκοπτης εκεί λειτουργίας τους, αποτελώντας ελκυστική πρόταση για τους φοιτητές.

Κλείνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και τόνισε ότι χρειάζεται η συστράτευση όλων, βουλευτών, τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μην υπάρχουν αδικίες σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας και αποφάσεις με δύο μέτρα και δυο σταθμά, όπως είδαμε να συμβαίνει όταν σε άλλες περιοχές της χώρας ιδρύονται Πανεπιστήμια και Σχολές, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία καταργούνται.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ