Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:29: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021

04/02/2021

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπήλιος Λιβανός, αναφερόμενος στην επίθεση των κομματικών συμβόλων της ΝΔ στο Μεσολόγγι, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Οι επιθέσεις στα σύμβολα του κόμματός μας στο Μεσολόγγι δεν πρόκειται να κάμψουν το φρόνημα των μελών μας.

Η ΝΔ είναι μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη η οποία στηρίζεται στη δύναμη της βάσης της που συνεχώς διευρύνεται.

Αυτό ίσως να ενοχλεί εκείνους που αντί για πολιτικό λόγο κρύβονται πίσω από τραμπουκισμούς κι επιθέσεις.

Συνεχίζουμε την πορεία μας, με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και να προσφέρουμε ασφάλεια και αισιοδοξία στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Όσοι επενδύουν ή ανέχονται την τρομοκρατία και τους τραμπουκισμούς θα απομονωθούν από την ίδια την κοινωνία». 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Γέιλ, δρ Νικόλας Χρηστάκης / Φωτογραφία: YouTube

Παράταση του εφιάλτη της πανδημίας μέχρι το 2024 προβλέπει ο εξέχων ερευνητής του Γέιλ, δρ Νικόλας Χρηστάκης, σημειώνοντας ότι μετά από τρία χρόνια θα πρέπει να περιμένουμε την επιστροφή όχι στη γνωστή, αλλά σε μια νέα κανονικότητα.

Ο Ελληνοαμερικανός γιατρός και κοινωνιολόγος, που έχει προβλέψει, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι θα φοράμε μάσκες μέχρι το 2022, εξηγεί στο CNN ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις: η άμεση, που θα διαρκέσει περίπου μέχρι τα τέλη του 2021. Η ενδιάμεση περίοδος, που θα κρατήσει μέχρι τα τέλη του 2023, και η περίοδος μετά την πανδημία, που θα ξεκινήσει περίπου το 2024.

Η άμεση περίοδος της πανδημίας

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γέιλ, τον οποίο είχε συμπεριλάβει το περιοδικό «Time» το 2009 στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του πλανήτη, «στη διάρκεια της άμεσης περιόδου της πανδημίας βιώνουμε το βιολογικό και επιδημιολογικό σοκ του κορωνοϊού. Ο ιός εξαπλώνεται διαρκώς μέχρις ότου μολυνθούν αρκετοί άνθρωποι και φθάσουμε στο όριο της λεγόμενης φυσικής ανοσίας της αγέλης. Κι αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία καλούμαστε να ζήσουμε σ’ έναν αλλαγμένο κόσμο φορώντας μάσκες, τηρώντας τις αναγκαίες κοινωνικές αποστάσεις, με περιοδικά λουκέτα σε επιχειρήσεις και σχολεία κ.ο.κ.

Σε περιόδους πανδημίας οι άνθρωποι στρέφονται συνήθως στη θρησκεία, κλείνονται στα σπίτια τους, γίνονται πιο απόμακροι. Θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος, μέχρι τα τέλη του 2021, προτού φθάσουμε σ’ αυτό το σημαντικό ορόσημο της ανοσίας της αγέλης, είτε με φυσικό τρόπο, επειδή ο κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται, ή τεχνηέντως μέσω των εμβολιασμών».

Η ενδιάμεση περίοδος της πανδημίας -Στροφή στην επιστήμη

Ο δρ Χρηστάκης, συγγραφέας του βιβλίου «Το βέλος του Απόλλωνα, οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», σημειώνει ότι «στη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου θα κληθούμε να αναρρώσουμε όχι από τις βιολογικές ή τις επιδημιολογικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, αλλά από τις ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές του επιδράσεις.

Για κάθε άτομο που πεθαίνει από την πανδημία, πιθανώς άλλοι πέντε να αποκτήσουν σοβαρή αναπηρία, εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν διαρκή ιατρική φροντίδα ακόμη κι όταν αφήσουμε πίσω μας την άμεση επίπτωση όσον αφορά στη θνησιμότητα της πανδημίας.

Η πανδημία επιτάχυνε έναν αριθμό τάσεων όσον αφορά στον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης και ανέτρεψε κάποιες άλλες τάσεις. Έχοντας διαπιστώσει στην πράξη τη σημασία της επιστήμης στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας απειλής ίσως δούμε την αναγκαιότητά της και σε άλλους τομείς, όπως στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι πιθανόν μια από τις μακροπρόθεσμες κληρονομιές της πανδημίας να είναι μια ανανεωμένη εκτίμηση, ένα ενδιαφέρον, μια στήριξη σε επιστημονικά εγχειρήματα». Συνδυάζοντας, λοιπόν, όλα αυτά φθάνουμε στα τέλη του 2023 όταν θα μπούμε στην μετά την πανδημία περίοδο».

Ο κόσμος μετά την πανδημία -Σεξουαλική απελευθέρωση, στροφή στις κοινωνικές επαφές, αλλαγή συνηθειών

Όσον αφορά στον κόσμο που θα προκύψει μετά τη λήξη του εφιάλτη, ο δρ Χρηστάκης προβλέπει αναστροφή των κοινωνικών τάσεων, με περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές, ενδεχόμενη απομάκρυνση από τη θρησκεία και σεξουαλική απελευθέρωση.

«Πιστεύω ότι η περίοδος αυτή θα είναι κάπως σαν εκείνη της δεκαετίας του 1920 μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και την πανδημία της λεγόμενης Ισπανικής Γρίπης. Όλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα κι οι αλλαγές στις ζωές μας, που κληθήκαμε να αντέξουμε και να ξεπεράσουμε αυτά τα πρώτα χρόνια, θα ανατραπούν ξαφνικά. Οι άνθρωποι δεν θα στρέφονται πλέον τόσο στη θρησκεία, θα αναζητούν διαρκώς ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και επαφών σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις, μουσικές παραστάσεις κ.ο.κ. Μπορεί να δούμε και κάποια σεξουαλική απελευθέρωση κι υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ, όπως οι χειραψίες, επί παραδείγματι, στις δυτικές κοινωνίες, ή συγκεκριμένοι τύποι μη αναγκαίων επαγγελματικών ταξιδιών, καθώς οι άνθρωποι διαπιστώνουν τώρα ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με τηλεδιασκέψεις, ή συγκεκριμένοι τρόποι παροχής ιατρικής φροντίδας, όταν οι άνθρωποι πήγαιναν πρώτα να συναντήσουν αυτοπροσώπως τον γιατρό τους και τώρα βλέπουν ότι δεν χρειάζεται πλέον να το κάνουν προς όφελος όλων, ή μοτίβα τηλεργασίας, π.χ. με τους ανθρώπους να συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να μεταβούν με μέσα μαζικής μεταφοράς στις δουλειές τους για να εξοικονομήσουν τα προς το ζην», σημειώνει.

Και καταλήγει: «Αν με ρωτήσετε τι μου δίνει ελπίδα, μπαίνω στον πειρασμό να αναφέρω ένα ανέκδοτο που αναφέρουν συχνά γιατροί -κάπως κυνικό και απαισιόδοξο εν προκειμένω-, ότι “όλες οι αιμορραγίες σταματούν κάποια στιγμή”. Οι πανδημίες, λοιπόν, πάντα σταματούν, αλλά συχνά αφού έχουν στοιχίσει πολλές ζωές. Έρχονται κατά κύματα και κάποια στιγμή εξαφανίζονται. Είμαι, ως εκ τούτου, πολύ αισιόδοξος ότι θα βγούμε στην άλλη πλευρά του τούνελ. Όσο σοβαρή κι αν είναι η απειλή του κορωνοϊού, η μοίρα του είναι στο τέλος να γίνει ενδημικός, σαν ένας από τους κοινούς ιούς της γρίπης, κυκλοφορώντας ανάμεσά μας και προκαλώντας στο τέλος σχετικά ήπια συμπτώματα, αλλά επηρεάζοντάς μας για πάντα»…

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/lixi-pandimias-koronoioy-2024-problepei-nikolas-hristakis

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Τα κατάλληλα παπούτσια είναι η επιτομή του προσεγμένου στυλ και αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό γυναικείο αξεσουάρ, αφού μπορούν να υπογραμμίσουν κάθε σας εμφάνιση, αναδεικνύοντας το καλό σας γούστο.

Από τα πιο διαχρονικά κομμάτια οι γόβες, ειδικά οι μαύρες και με μπαρέτα είναι ένα must-have item που δεν πρέπει να λείπει από καμία γυναικεία γκαρνταρόμπα, αφού μπορεί να συνοδεύσει από casual και office chic μέχρι και πιο αμπιγιέ εμφανίσεις. Για αντίστοιχο λόγο κάνουν θραύση και τα μποτάκια γυναικεία, ειδικά με τακούνι, αφού δίνουν ένα μοναδικό sex appeal ακόμα και στην πιο casual εμφάνισή σας.

Αν ψάχνετε παπούτσια κορυφαίας ποιότητας και μοναδικού στυλ στη Θεσσαλονίκη, η Arte Piedi τα φέρνει στην πόρτα σας με ένα κλικ και σε τιμές που θα σας ξετρελάνουν!

Ένα φλαμένγκο για το δρόμο

Γόβες μαύρες και με μπαρέτα συνήθως στο μυαλό μας τις έχουμε συνδυάσει με χορεύτριες φλαμένγκο ή αργεντίνικου τάνγκο, όμως τα παπούτσια αυτά είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές αξεσουάρ που μπορεί να συνδυαστεί έξυπνα με διάφορα στυλ ένδυσης και να σας υποστηρίξει σε διαφορετικές περιστάσεις. Μαύρες για να ταιριάζουν με όλους τους χρωματικούς συνδυασμούς και να μην αποτελούν παραφωνία και με μπαρέτα για τέλειο κράτημα και απόλυτη άνεση και αυτοπεποίθηση σε κάθε σας βήμα, οι γόβες που θα βρείτε στην Arte Piedi είναι η πιο αγαπημένη επιλογή για παπούτσια στη Θεσσαλονίκη!

Arte Piedi Nirav Γυναικεία Γόβες με Δέσιμο στον Αστράγαλο, Μαύρο

Ζεστά και αδιάβροχα

Τώρα που ο καιρός έχει χαλάσει για τα καλά και μετά την επέλαση του χιονιά Λέανδρου που σάρωσε τη χώρα, η ανάγκη για μποτάκια γυναικεία έγινε πιο επιτακτική από ποτέ. Αν λοιπόν ξεπαγιάσατε με τα απλά συνηθισμένα σας παπούτσια, ήρθε η ώρα να επιλέξετε ζεστά και αδιάβροχα μποτάκια γυναικεία από την Arte Piedi σε τιμές σοκ! Γυαλιστερά ή σουέντ, με δέρμα, με γούνα ή χωρίς και με αδιάβροχη επένδυση, τα γυναικεία μποτάκια που θα προστατεύσουν τα πόδια σας με στυλ σας περιμένουν στο κατάστημα με τα καλύτερα παπούτσια στη Θεσσαλονίκη.

Τα αδιάβροχα μποτάκια Kendal με λάστιχο, μπορεί να μοιράζονται το ίδιο όνομα με την Kendal Jenner, ωστόσο το στυλ τους είναι ακόμα καλύτερο! Βρείτε τα σε εντυπωσιακό λευκό χρώμα και με ξεκούραστη τρακτερωτή σόλα που τα κάνει άνετα για περπάτημα αλλά και αντιολισθητικά!

Arte Piedi Kendal Γυναικεία μποτάκια αρβυλάκια με μαύρο λάστιχο (chelsea boots) και φερμουάρ, σε λευκό χρώμα.

Επισκεφθείτε σήμερα το κορυφαίο ηλεκτρονικό κατάστημα με παπούτσια στη Θεσσαλονίκη Arte Piedi  και βρείτε γόβες μαύρες με μπαρέτα και γυναικεία μποτάκια σε μεγάλη ποικιλία και ασυναγώνιστες τιμές!

Η αυξητική στήθους είναι πλέον μια επέμβαση που επιλέγουν πολλές γυναίκες, κυρίως για αισθητικούς λόγους και αποτελεί την πιο δημοφιλή παγκοσμίως! Πάμε να μάθουμε μαζί κάποιες σημαντικές πληροφορίες, πάντα υπό το πρίσμα του ειδικού ιατρού!

ayxhtikh_mastou.png

Καταρχάς αξίζει να τονίσουμε ότι πρόκειται για τη χειρουργική τοποθέτηση ενθεμάτων στο στήθος και έχει στόχο την αύξηση της πληρότητας, τη βελτίωση της συμμετρίας των μαστών, καθώς και την αποκατάσταση του χαμένου όγκου που μπορεί να προκύψει μετά από απώλεια βάρους ή εγκυμοσύνη! 

Περιπτώσεις εφαρμογής αυξητικής στήθους

Συνήθως η αύξηση αφορά γυναίκες που δεν είναι ικανοποιημένες με το φυσικό μέγεθος του στήθους τους αλλά και αυτές που το στήθος τους έχει χάσει το σχήμα του ή αυτές που δεν είναι ικανοποιημένες με την όψη του! Επίσης εφαρμόζεται όταν υπάρχει ασυμμετρία μεταξύ των μαστών, καθώς επίσης και όταν ο ένας ή και οι δυο μαστοί δεν έχουν αναπτυχθεί φυσιολογικά.

Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;

Η προσθετική στήθους πραγματοποιείται με ολική αναισθησία. Οι τομές γίνονται σε αφανή σημεία , προκειμένου η ουλή να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο εμφανής. Μπορεί να γίνουν στη μασχάλη, στη θηλή ή στην υπομάστιο πτυχή (εκεί που τελειώνει ο μαστός). 

Έπειτα, το ένθεμα τοποθετείται σε συγκεκριμένο ανατομικό πλάνο, ανάλογα και πάλι με τον σωματότυπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας.

thumb__1440_0_0_0_auto.jpg

Τι γίνεται μετά την επέμβαση;

Αμέσως μετά την επέμβαση, η γυναίκα έχει γάζες ή επιδέσμους στα σημεία των τομών, οι οποίες θα αρχίσουν να επουλώνονται αρκετά γρήγορα. Εάν κατά την διάρκεια της επέμβασης χρησιμοποιηθούν παροχετεύσεις (τα σωληνάκια που απορροφούν τα υγρά που συσσωρεύονται στο τραύμα), τότε θα αφαιρεθούν το πολύ μέσα σε 1-2 ημέρες.

Επίσης χρειάζεται να φορέσει έναν ειδικό ελαστικό στηθόδεσμο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα και να διασφαλιστεί ότι το στήθος θα στηρίζεται κατάλληλα, κατά την διάρκεια της επούλωσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι της, το ίδιο κιόλας βράδυ.

Αν θέλεις κι εσύ να αλλάξεις την εικόνα και το μέγεθος του στήθους σου, επισκέψου το site του Dr. Νικολάου Ι. Καρμίρη και κλείσε άμεσα το ραντεβού σου με τον ιατρό ώστε να λάβεις τις κατάλληλες πληροφορίες πριν την επέμβαση.

Λέει, μια μερίδα αυτοδιοικητικών, αντιδρώντας στο νέο εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση, ότι το 50+1 που ισχύει σχεδόν καθ΄ όλη την μεταπολιτευτική περίοδο είναι μια ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση στο θεσμό του Περιφερειάρχη και Δημάρχου, ακόμη και αν διαμορφώνεται στον β γύρο. Άρα το νέο σύστημα στερεί αυτή τη λαϊκή νομιμοποίηση…

Δηλαδή, οι πρωθυπουργοί της χώρας που εκλέγονται με ποσοστά πολύ μικρότερα δεν έχουν λαϊκή νομιμοποίηση; Ο Τσίπρας εκλέχθηκε πρωθυπουργός με ποσοστό 36%, ο Μητσοτάκης με 40% και ο Σαμαράς το 2012 με 30% (σε κυβέρνηση συνασπισμού βέβαια).

Εντωμεταξύ σε αυτού του τύπου τα επιχειρήματα μπαίνουν από ορισμένους και οι αρχές της συμμετοχικότητας και αντιπροσωπευτικότητας. Για ποια συμμετοχικότητα και ποια αντιπροσωπευτικότητα όμως μιλάμε, όταν ένα κόμμα κυβερνά μια χώρα 11 εκατομμυρίων και στις εκλογές παίρνει δύο εκατομμύρια ψήφους; 2.250.000 ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία το 2019, περίπου τόσοι είχαν ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Κι αν ανατρέξουμε σε παλαιότερες εποχές το 2004 περίπου ένας στους τρεις Έλληνες είχε ψηφίσει Καραμανλή.  Ας μην μπαίνουν στη συζήτηση τέτοιες παράμετροι. Απλώς, κάθε φορά υπάρχει ένα σύστημα που κάποιους τους συμφέρει και κάποιους όχι. Και τώρα που κάποιους δεν τους συμφέρει το νέο σύστημα μας μιλούν για τη συμμετοχικότητα. Και ας έχουν ασκήσει οι ίδιοι εξουσία με συστήματα, που ούτε τη συμμετοχικότητα, ούτε την αντιπροσωπευτικότητα προωθούν.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου – Ναυπακτίας «Η Ένωση» πραγματοποίησε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Υφαντή και τα στελέχη του Συνεταιρισμού κ. Ευάγγελο Μπάκα και κ. Σπύρο Μιχαλόπουλο.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ιδίως τέθηκε το ζήτημα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στον αγροτικό χώρο και των εκτεταμένων καταστροφών που υπέστησαν οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως από την κακοκαιρία «Ιανός», καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα στελέχη του Συνεταιρισμού για τις ενέργειές του έως και σήμερα και την ανάδειξη των προβλημάτων των παραγωγών με ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών, την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από τον Ιανό και από ακραία καιρικά φαινόμενα, τη μείωση της τιμής των ζωοτροφών, τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων, την επέκταση των Σχεδίων Βελτίωσης, την άμεση καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων.

Τέλος, δεσμεύθηκε να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, στην κατεύθυνση της στήριξης του πρωτογενή τομέα σε όλα τα επίπεδα.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλληνας εκπαιδευτικός που ζει στην πορτογαλική πρωτεύουσα στέλνει το δικό του μήνυμα επισημαίνοντας πως η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στη χώρα, αφού ούτε από δήμο σε δήμο δεν μπορούν πλέον να μετακινηθούν εκτός κι αν υπάρχει ειδική άδεια

Την ώρα που οι ειδικοί εκφράζουν τον κίνδυνο πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την «πορτογαλοποίηση» εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων και τον εντοπισμό ολοένα και περισσότερων βρετανικών στελεχών του ιού σ όλη τη χώρα, Έλληνας εκπαιδευτικός που ζει στη Λισαβόνα στέλνει το δικό του μήνυμα: «Εύχομαι η Ελλάδα να μην φτάσει στα δικά μας επίπεδα και να μην γίνει ούτε για μια ημέρα Πορτογαλία».

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο εκπαιδευτικός Ευθύμιος Αγγελάκης η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στη χώρα, αφού ούτε από δήμο σε δήμο δεν μπορούν πλέον να μετακινηθούν εκτός κι αν υπάρχει ειδική άδεια.

«Εδώ δεν έχουμε sms απλά ο,τι κάνουμε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο ή μια μικρή βόλτα θα πρέπει να είναι κοντά στο σπίτι μας. Υπάρχει απαγόρευση αλλαγής δήμου. Για παράδειγμα εγώ ζω στο δήμο Λισαβόνας αν πάω σε άλλο δήμο 3 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μου χωρίς λόγο και με πιάσουν θα έχω πρόστιμο 300 με 400 ευρώ ανάλογα. Μόνο με ειδική άδεια μπορώ να μετακινηθώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος φοβάται, υπάρχει πανικός κυρίως στις ευπαθείς ομάδες. Ήταν όλοι τόσο χαλαροί που τώρα ανησυχούν. Βγαίνουν βέβαια συνέχεια γιατροί στις τηλεοράσεις και εκλιπαρούν να μένουμε σπίτι μας. Λένε ότι θα πέφτουν τα κρούσματα από εδώ και στο εξής. Μένει να το δούμε αυτό γιατί υπάρχουν κι άλλοι που θεωρούν πως αυτό το κύμα της πανδημίας δεν έχει φτάσει ακόμα στο πικ, το οποίο υπολογίζουν πως θα έρθει στα μέσα του μήνα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό θεάτρου και επικοινωνίας σε μαθητές Γυμνασίου τα κρούσματα έφτασαν ημερησίως ακόμα και τις 16 χιλιάδες. «Τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται από τον Δεκέμβριο εξαιτίας της μεταδοτικότητας της βρετανικής μετάλλαξης του ίου που είχε εισχωρήσει στη χώρα. Πάνω από 50 με 60% των νέων κρουσμάτων είναι φορείς αυτού του ιού. Αν μέχρι τότε τα κρούσματα ημερησίως έφταναν τις δυο και τρεις χιλιάδες, ξαφνικά από τις 8 με 9 Ιανουαρίου άρχισαν να έχουν μια τρομακτική άνοδο στις τέσσερις και πέντε χιλιάδες, ενώ έφτασαν και τις 16 χιλιάδες. Στη συνέχεια τα κρούσματα άρχισαν να πέφτουν, αλλά και πάλι είναι υψηλά για παράδειγμα χθες είχαμε εννέα χιλιάδες νέα κρούσματα. Η κυβέρνηση τότε αποφάσισε να πάει σ ένα αυστηρό lockdown με αποτέλεσμα εδώ και δυο εβδομάδες τα σχολεία να είναι κλειστά. Από Δευτέρα μας ενημέρωσαν πως ξεκινάμε τα μαθήματα αλλά online. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου τα σχολεία δεν έκλεισαν ούτε μια μέρα», επισημαίνει.

Στον Δεκέμβριο η πηγή του κακού

«Στην Πορτογαλία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τα σχολεία ξεκίνησαν κανονικά. Σύμφωνα με τα τότε μέτρα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά δεν ήταν απαραίτητη η χρήση της μάσκας, ενώ σε γυμνάσια και λύκεια ήταν υποχρεωτική. Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου όλα έδειχναν πως είναι ελεγχόμενα. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει τον Δεκέμβριο, όπου εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων η κατάσταση ξέφυγε. Ειδικά στις γιορτές των Χριστουγέννων έγινε το μεγάλο κακό γιατί οι Πορτογάλοι ταξιδεύουν στα χωριά τους για τις ημέρες αυτές πραγματοποιώντας μεγάλες οικογενειακές εκδηλώσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, όπως αναφέρουν εδώ οι ειδικοί», εξηγεί.

«Το lockdown του Μαρτίου κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας αν και είχε φέρει σημαντικά αποτελέσματα, ωστόσο η συνέχεια ήταν διαφορετική. Από το άνοιγμα τον περασμένο Ιούνιο και μετά άρχισε να χαλαρώνει η κατάσταση με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο να ήταν λες και είχαμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Τα πάντα ήταν ανοιχτά εμπορικά, εστίαση όλα. Η εστίαση έκλεινε στις 10:30 το βράδυ. Σύμφωνα με τα μέτρα παντού φορούσαμε μάσκα και κρατούσαμε τις αποστάσεις. Το σύστημα υγείας της Πορτογαλία δεν είναι από τα καλύτερα, έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ, όμως όπως μας λένε αντέχει. Δεν υπάρχουν πολλές εντατικές και υπάρχει μεγάλος άγχος. Οι Γερμανοί έχουν στείλει μια ομάδα γιατρών για βοήθεια, οι Αυστριακοί ενώ θα έρθουν και Ισπανοί μαζί με υλικό», συνεχίζει, ο Ευθύμιος Αγγελάκης.

Μόνο το 2% των Πορτογάλων έχει εμβολιαστεί

«Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση από τις 27 Δεκεμβρίου με το υγειονομικό προσωπικό πρώτο στη λίστα, αλλά το ποσοστό είναι μικρό. Όπως διάβασα χθες μόνο το 2% έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου», τονίζει ο εκπαιδευτικός.

Θάνος Μακρογαμβράκης – Protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια κίνηση έμπρακτης κοινωνικής ευαισθησίας προχωρά η Βουλή καθώς, όπως ανακοινώθηκε στην Διάσκεψη των Προέδρων, το Κοινοβούλιο υιοθετεί τα τρία παιδιά του 46χρονου αρχιπυροσβέστη Ιωάννη Ζαφειρόπουλου

Ο Ζαφειρόπουλος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επιχείρησης απεγκλωβισμού παιδιών από πλημμυρισμένη περιοχής την Αλεξανδρούπολη.

Η υιοθεσία αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας καθ’ έτος μέχρι και τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους (εφόσον σπουδάζουν σε κάποιο ίδρυμα).

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Για το φρικτό θέαμα της κατολίσθησης στο νεκροταφείο Κατούνας και για το πότε θα γίνει η αποκατάσταση, επικοινώνησε ο βουλευτής κ.  Γιώργος Βαρεμένος με τον δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Αποστολάκη.

Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα φέρει την ερχόμενη Δευτέρα-Τρίτη το θέμα με την διαδικασία του κατεπείγοντος για να εγκριθεί η σχετική δαπάνη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, οι εργασίες θα μπορούσαν να αρχίσουν μετά από δύο εβδομάδες.

Στο μεταξύ, στην περιοχή και όχι μόνο, ματαιώνονται έργα το ένα μετά το άλλο λόγω μεταφοράς κονδυλίων. Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, και οι δημόσιες επενδύσεις πήραν την κατηφόρα….

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτοδιοικητικές απορίες….τι συμβαίνει στο Δήμο Αγρινίου;και…

Οι πολιτικές προεκτάσεις του νέου εκλογικού νόμου για την Τ.Α…(αφόρητος συγκεντρωτισμός και κομματοκρατία)

Στις 25/1/2021 σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης προανήγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσημα μεταξύ άλλων ότι καταργείται η απόλυτη πλειοψηφία του 50%+1,ότι ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με 43% από τον πρώτο γύρο και ότι θα μειωθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι  που θα εκλέγονται.

Επίσης ότι  τίθεται πλαφόν  εισόδου 3% για την ανάδειξη μελών στο Δημοτικό Συμβούλιο  (ΔΣ), ότι καταργείται η τρίτη κάλπη και επανέρχεται το σύστημα εκλογής Κοινοτικών Συμβούλων με ενιαίο ψηφοδέλτιο, συνδεδεμένο και προσαρτημένο στα  ψηφοδέλτια των υποψηφίων Δημάρχων. Τέλος ότι  ο νέος Δημοτικός Κώδικας, το θέμα των αρμοδιοτήτων και η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση μετατίθεται για αργότερα.  Ο δε αναπληρωτής Υπουργός κ. Πέτσας σε δηλώσεις του (Ρ/Σ ΣΚΑΙ) επεσήμανε ότι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Δύο μέρες μετά, στις 27/1/2021 συνήλθε το ΔΣ του Δήμου Αγρινίου, με τηλεδιάσκεψη, όπου αναμέναμε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά κυρίως και πρωτίστως οι επικεφαλής  των δημοτικών παρατάξεων, θα έθεταν το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ως πρώτο θέμα  είτε με αίτημα για συζήτηση εκτός Η/Δ, είτε με τη μορφή ψηφίσματος, είτε με τη μορφή ερωτήματος προς τον Δήμαρχο, δεδομένου μάλιστα ότι ο κ. Παπαναστασίου είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ΔΙΟΤΙ η προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου με τις ανωτέρω βασικές ρυθμίσεις και επιλογές:

·         Είναι πρόδηλο ότι εντάσσεται σε έναν σχεδιασμό εξυπηρέτησης κομματικών σκοπιμοτήτων.

·         Το 43% αποτελεί κατάφωρη παραβίαση  της αρχής της ισοδυναμίας της ψήφου και συνταγματικά  μη ανεκτή σχετικοποίηση της δημοκρατικής νομιμοποίησης του επιτυχόντος συνδυασμού.

·         Η κυβέρνηση θα  επεκτείνει την κυριαρχία της στον χώρο της ΤΑ,αυξάνοντας  τον κομματικό έλεγχο επί των ΟΤΑ,ώστε να αποτελούν τα θεσμικά στηρίγματα, των πολιτικών της επιλογών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.  Σε πολλούς Δήμους οι επίσημοι υποψήφιοι  που θα στηρίξει η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν τη δυναμική και τη δυνατότητα να βρεθούν στην πρώτη θέση και να υπερβούν το 43%στον α’ γύρο. Είναι βέβαιον λοιπόν ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα ευνοήσει το κόμμα (ΝΔ) που πήρε την πρωτοβουλία για τη θέσπιση του.

·         Με την εκλογή του Δημάρχου, εφόσον συγκεντρώσει το 43% επανέρχεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που ενισχύει την πρώτη παράταξη έναντι των αντιπολιτευόμενων δεδομένου μάλιστα ότι αυτή (η πρώτη παράταξη) θα συγκεντρώνει τα 3/5 των εδρών.

·         Οι προωθούμενες ρυθμίσεις  θα λειτουργήσουν  ως ανάχωμα για την απορρύθμιση των κομματικών ταυτίσεων, θα ενεργοποιήσουν τα κομματικά αντανακλαστικά και θα επιφέρουν μια αφόρητη   κομματοκρατία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ).

·         Θα περιχαρακώσουν κομματικά τους ψηφοφόρους και τους υποψήφιους και θα αποτρέψουν τις κομματικά «απείθαρχες» υποψηφιότητες. Μια «αντάρτικη» υποψηφιότητα θα έχει  πλέον μεγαλύτερο  δυνητικό «κόστος» απ΄ότι με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα. Όμως κατά τη γνώμη μου όπου υπάρξουν τέτοιες υποψηφιότητες θα ανατρέψουν απροσδιόριστα το «παιχνίδι».Ακόμη οι προωθούμενες αλλαγές  θα συμπιέσουν εκλογικά την απήχηση των μικρότερων κομμάτων και επίσης θα δώσουν τη χαριστική βολή στις Κοινότητες.

·         Το πλαφόν εισόδου στο 3% για την ανάδειξη μελών του ΔΣ λειτουργεί περιοριστικά αποκλείοντας τις μικρές παρατάξεις που θα μπορούσαν να εκλέξουν το λιγότερο έναν εκπρόσωπο. Δηλαδή συνιστά έναν περιορισμό που υπονομεύει δραστικά τη δυνατότητα αναλογικής εκπροσώπησης στο ΔΣ διαφόρων κοινωνικών ομάδων,  συλλογικοτήτων και συμμαχιών που συγκροτούνται σε τοπικό επίπεδο.

Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω ο νέος εκλογικός νόμος με τις ανωτέρω ρυθμίσεις θα συμπιέσει τον πολιτικό και εκλογικό πλουραλισμό σε τοπικό επίπεδο από άποψη προσφοράς και ζήτησης και θα μετατρέψει την ΤΑ και τις τοπικές κοινωνίες σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Είναι λοιπόν ευχερώς αντιληπτό ότι οι πολιτικές συνέπειες και προεκτάσεις του προωθούμενου εκλογικού συστήματος είναι πολύ σοβαρές.  ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΟΥΔΕΙΣ στο ΔΣ, πλην του Δημοτικού Συμβούλου κ.Στέλιου ΜΕΡΜΙΓΚΗ, έθεσε το ζήτημα της προωθούμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου και των πολιτικών συνεπειών και προεκτάσεών του.

ΑΠΟΡΩ ΚΑΙ ΕΞΙΣΤΑΜΑΙ ΔΙΟΤΙ για άλλα ζητήματα, πολλές φορές και άσχετα με την Τ.Α. ή ακόμα κα ήσσονος σημασίας συγκριτικά με τις ρυθμίσεις του εκλογικού νόμου και το εκλογικό σύστημα, σπεύδουν να υποβάλουν ερωτήσεις, ζητούν συζήτηση εκτός  Η/Δ ή έκδοση ψηφισμάτων.

Τι συμβαίνει;στην προκειμένη περίπτωση απλώς υπήρξαν  χαμηλά αντανακλαστικά ή συμβαίνει κάτι άλλο;

ΔΙΟΤΙ όταν δεν διατυπώνονται αντιρρήσεις ούτε  από τους Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν την απλή αναλογική ως σημαία, τούτο αφενός συνιστά έμμεση ομολογία ότι η άλλη πλευρά είχε δίκιο και ότι το προηγούμενο σύστημα της απλής αναλογικής δημιούργησε προβλήματα και δυσχέρειες στην διακυβέρνηση του Δήμου και αφετέρου ανάβει το πράσινο φως στην κυβέρνηση, με τον ισχυρισμό της «πάση θυσία κυβερνησιμότητας»,να «σαρώσει» τα πάντα, όχι μόνο τους Δήμους αλλά και τη Δημοκρατία, διότι το προωθούμενο  εκλογικό σύστημα συνιστά επιστροφή σε ένα μοντέλο που αλλοιώνει την εκλογική έκφραση,  στρεβλώνει την εκπροσώπηση,  ευνοεί την αδιαφάνεια, ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και προσβάλει τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας κατ’ αντίθεση προς τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ) .

Και αφού δεν αντιδρά κανείς ο Δήμαρχος ταυτισμένος  με την πολιτική της κυβέρνησης, καθισμένος στον «θρόνο» του, απολαμβάνει την κυριαρχία  που του εξασφαλίζει:Πρώτον ο νόμος 4623/2019 του Τ. Θεοδωρικάκου με τον οποίον απέκτησε  την πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σε χρόνο μεταγενέστερο της εκδήλωσης της λαϊκής βούλησης και αντίθετα μ’ αυτήν.

Δεύτερον ο κατά άνω νέος εκλογικός νόμος που προωθεί ο νέος Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης και

Τρίτον η αφειδώς χορηγούμενη συναίνεση και στήριξη των Δημοτικών Συμβούλων, πλέον αυτών που ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη. Μια στήριξη η οποία είναι ακατανόητη όταν το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής μετά από επτά (7) ολόκληρα χρόνια είναι και παραμένει ανύπαρκτο, ή ακριβέστερα εξαντλείται στην βαρετή πια ρητορική επανάληψη και χωρίς αντίκρισμα  των περιβόητων έργων ΒΑΑ.

Μια στήριξη που διαχέει τις ευθύνες για την άσκηση μιας δημοτικής πολιτικής που κρατάει την περιοχή μας σε μια ελώδη στασιμότητα,που μειώνει  τους κοινόχρηστους  χώρους και το πράσινο με την επαύξηση του τσιμέντου και  ντρεσάρει τους πολίτες στην … αναγνώριση ενός «πεζόδρομου»!!!βάφοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης   με πέντε (5) τενεκέδες κόκκινο χρώμα.Το μείζον σήμερα για την Τ.Α. είναι ο νέος εκλογικός νόμος που έρχεται και προς τούτο πρέπει να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο να τοποθετηθούν ξεκάθαρα όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

*να σημειωθεί ότι μετά το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε   σε τοπική εφημερίδα,με σχετικό άρθρο του, για τον προωθούμενο  νέο εκλογικό νόμο και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Καραμητσόπουλος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Σελίδα 1 από 2