Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:15: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

Η ολομέλεια του ΣτΕ θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα όλων των εκκρεμών προστίμων των 300 ευρώ, έως τότε «παγώνουν» προσωρινά όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.

Οι εν λόγω υποθέσεις «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σε πιλοτική δίκη, η οποία θα καθορίσει και την τύχη όλων των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί ως προς τη συνταγματικότητα και νομιμότητα των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ μετά από σχετική προσφυγή.

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις φοιτητών, εργαζομένων, κ.λπ. και επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν καθώς παραβιάστηκε η από 13.11.2020 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία, για «επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας (κίνδυνος διασποράς κορωνοϊού COVID-19)», αποφασίσθηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο σύνολο της επικράτειας, στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα από 15 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 6 π.μ. έως και τις 18 Νοεμβρίου 2020 ώρα 9 μ.μ., και η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω απαγόρευσης.

Οι 46 Θεσσαλονικείς σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Παράλληλα κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή σύμφωνα με τη νομική ορολογία) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Κατόπιν αυτού, οι 46 επικαλούμενοι το νόμο 3900/2010 κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες). Επικαλέστηκαν, μάλιστα, ότι και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηράκλειου και των Τρικάλων.

Παράλληλα, οι 46 υποστηρίζουν ότι τίθενται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι εάν η απαγορευτική απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εκδόθηκε κατ’ επιταγή της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι σύμφωνη με:

α) το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως επίσης προστατεύει και τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

β) το άρθρο 25 του Συντάγματος που κατοχυρώνει την αρχή της αναλογικότητας, η οποία είναι μία αρχή, βάσει της οποίας σταθμίζεται η νομιμότητα των επιβαλλόμενων κρατικών περιορισμών στη σφαίρα των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν μπορεί οι περιορισμοί να είναι ανέλεγκτοι και αυθαίρετοι,

γ) το άρθρο 43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι για τα θέματα γενικότερης σημασίας και ενδιαφέροντος πρέπει να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις ή αποφάσεις άλλων φορέων,

δ) Τον πρόσφατο νόμο 4703/2020 για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις,

ε) Την από 11.2020 κοινή υπουργική απόφαση για «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020» και

στ) Εάν έχει προηγηθεί της επίμαχης απόφασης του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. η απαιτούμενη διαδικασία αιτιολογημένης γνωμοδότησης από τις αρμόδιες υγειονομικές και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Επισημαίνονται πάντως ότι τα πρόστιμα θα κόβονται, αλλά δεν θα πληρώνονται μέχρι να εκδοθεί απόφαση του ΣτΕ. Σε κάθε περίπτωση, «παγώνουν» οι υποθέσεις που είχαν ήδη οδηγηθεί στα διοικητικά δικαστήρια από πολίτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν το πρόστιμο.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για την ελληνική υψηλή στρατηγική που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων αναφέρθηκε στην τρίτη εκατονταετία της χώρας και στους στόχους της.

«Στόχος μας είναι μια Ελλάδα που έχει αυτοπεποίθηση, δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομική ευημερία προς όφελος όλων των πολιτών, που έχει ισχυρή περιφερειακή θέση.

Αν το διακύβευμα των πρώτων εκατό χρόνων από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους ήταν η εθνική ολοκλήρωση, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και το διακύβευμα των δεύτερων εκατό ετών ήταν η οικονομική ανάπτυξη, με τη δυνατότητα της χώρας, παρά τα μεγάλα προβλήματα και την οπισθοχώρηση της τελευταίας δεκαετίας, να συμμετέχει σε ένα club των πιο πλούσιων χωρών του κόσμου, ποιο πρέπει να είναι το διακύβευμα της τρίτης εκατονταετίας;», ρώτησε ο πρωθυπουργός.

«Θα έλεγα ότι είναι μια Ελλάδα που έχει αυτοπεποίθηση, δίνει μεγάλη έμφαση στην οικονομική ευημερία προς όφελος όλων των πολιτών, αντιμετωπίζει δηλαδή ουσιαστικά προβλήματα κοινωνικών ανισοτήτων τα οποία παντού στον κόσμο διευρύνθηκαν. Μια χώρα που έχει ισχυρή θέση περιφερειακή, είναι αξιόπιστος σύμμαχος και συνδυάζει την σκληρή ισχύ με οικονομική δύναμη και με μια δυνατότητα να μπορεί να επενδύει σε αυτό που ονομάζουμε ήπια ισχύ που είναι η αξιοπιστία της χώρας και τη δυνατότητά της να ασκεί ενεργό πολιτική ενδεχομένως με μη παραδοσιακό τρόπο», συνέχισε.

Με τον κ. Μητσοτάκη να προσθέτει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Για παράδειγμα η ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας που προέκυψε ως αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαχειριστήκαμε την πανδημία είναι ένα παράδειγμα που μπορεί να αλλάξει την εικόνα την οποία έχουν άλλοι για αυτή. Και αυτή η αλλαγή παραδείγματος να έχει ένα πολλαπλασιαστικό όφελος ως προς τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις, να προσελκύσει ταλέντα, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Είναι ένα μικρό παράδειγμα για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον διαχωρισμό μεταξύ της ήπιας ισχύος που είναι το ισχυροποιημένο brand της χώρας σε σχέση με τους κλασσικούς μοχλούς της γεωπολιτικής ισχύος».

pronews.gr

Γ. Οικονόμου: Η πολιτική για το βαμβάκι πρέπει να ξεπερνάει τα όρια της συγκυρίας, αν θέλουμε να έχει προοπτική, εισόδημα και νόημα για τους ανθρώπους που ζουν από αυτό

 «Το βαμβάκι είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν για την ελληνική παραγωγική μηχανή και ζωτικό κύτταρο για πολλά σημεία της υπαίθρου», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών. 

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε την αξία των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων για τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους, ωστόσο τόνισε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να εξαντληθεί εκεί αλλά να στραφεί στις πολιτικές που θα καταστήσουν την παραγωγή πιο ανταγωνιστική. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε: «Οι αποζημιώσεις είναι πολύτιμες και χρειάζονται γιατί η ζωή είναι ακριβή και δύσκολη και κάθε επιπλέον ευρώ που μπαίνει στο οικογενειακό εισόδημα είναι πολύτιμο. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, και δεν απαντά σε κάποιον που έχει συνδέσει τη ζωή του με το χωράφι και το βαμβάκι. Εκείνο που χρειάζεται είναι μία στέρεα πολιτική που θα βοηθήσει την καλλιέργεια να γίνει πιο ανταγωνιστική, είναι μια πιο αποτελεσματική και ουσιαστική λειτουργία και της διεπαγγελματικής και των ομάδων των παραγωγών έτσι ώστε και η διαπραγματευτική τους ικανότητα να αυξηθεί και το κόστος της καλλιέργειας να πέσει»

«Είμαστε δίπλα, ήμασταν δίπλα και σχεδιάζουμε πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τα ζητήματα που γέννησε η υγειονομική κρίση όμως η πολιτική για το βαμβάκι πρέπει να ξεπερνάει τα όρια της συγκυρίας αν θέλουμε να έχει προοπτική εισόδημα και νόημα για τους ανθρώπους που ζουν από αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου. 

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ξεχωριστή αναφορά και στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. «Χρειάζονται κινήσεις σαν και αυτές που πρόσφατα πέτυχε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, να καταφέρει το πρότυπο της ολοκληρωμένης διαχείρισης της AGRO2, να ταυτιστεί με τις προδιαγραφές του διεθνούς οργανισμού για το βαμβάκι «Better Cotton Initiative (BCI)» δηλαδή το ελληνικό βαμβάκι που έχει πιστοποιητικό ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO2 να είναι σαν να έχει προδιαγραφές BCI, αυτό δηλαδή που στην Ευρώπη πληρώνεται και αγοράζεται καλύτερα και ακριβότερα. Αυτό, μένει στις συνεταιριστικές οργανώσεις, μένει στην διεπαγγελματική, μένει στην ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στην κ. Τζάκρη, τόνισε, πως όπως στην πρώτη φάση της υγειονομική κρίσης, έτσι και στη δεύτερη, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι δίπλα στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς και παραγωγούς, συγκεντρώνοντας και εξετάζοντας τα αιτήματά τους. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση, διαρροή ή εξαγγελία του Υπουργείου που να μιλάει για ενίσχυση του βαμβακιού προκειμένου να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις. «Οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός από την πλευρά της πολιτείας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από κάποιους στρεβλά, να το εκμεταλλευτούν και να συμπιέσουν προς τα κάτω τις τιμές όπως πράγματι έκαναν κάποιες ανεύθυνες φωνές. Δηλαδή τι είπαν; Αν είναι να σας πληρώσει το κράτος ας σας πληρώσω εγώ 3 με 4 λεπτά κάτω το κιλό. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν βάλαμε νερό σε αυτόν το μύλο»

Ο κ. Οικονόμου, διευκρίνισε ότι το σύνολο των ενισχύσεων που πήραν οι βαμβακοπαραγωγοί (με βάση τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση) για το 2020 ήταν περίπου  440 εκατομμύρια, και αντίστοιχα θα είναι τα ποσά και για το 2021, αφού δεν θα υπάρξουν αλλαγές με τη νέα ΚΑΠ. 

Τέλος, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καταγγελία από κανέναν παραγωγό ή συνεταιρισμό στις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που να αφορά την μη ανάρτηση των τιμών στα εκκοκκιστήρια. 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ