Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  3:22: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς εξερράγη, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, στο υπουργικό συμβούλιο και επετέθη με δριμύτητα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία πάντως η καγκελάριος Μέρκελ υπερασπίστηκε.

Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν επιβεβαιώνει το περιστατικό, με τη φράση ήταν «συσσωρευμένος θυμός».

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς προφανώς έχασε την υπομονή του κατά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης τη Δευτέρα το απόγευμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα της προμήθειας εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Ο Σολτς λέγεται ότι είπε πάνω σε ένα ξέσπασμα θυμού ότι η παραγγελία του εμβολίου «πήγε πολύ σκ… / (χάλια, πιο κομψά)» και ειδικότερα ότι δεν ανέχεται να επαναληφθεί αυτό με τους εμβολιασμούς στη Γερμανία.

Ο συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν είπε σε πρωινή εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL: «Στην πραγματικότητα θα πρέπει να πούμε ότι ο Όλαφ Σολτς δεν εκρήγνυται συχνά με αυτόν τον τρόπο, επρόκειτο για συσσωρευμένο θυμό».

Ο Σολτς, ο οποίος συνήθως είναι ψύχραιμος, άφησε τον θυμό του να ξεχειλίσει: «Αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς χαοτικό», φέρεται να είπε. «Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι επέτρεψε αρχικά στον πολιτικό του SPD να εκδηλώσει το θυμό του, ωστόσο, μετά την ευθεία επίθεση εναντίον της φον ντερ Λάιεν, λέγεται ότι παρενέβη και υπερασπίστηκε την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», γράφει η εφημερίδα «Bild».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολτικός δεν είναι πάντως ο μόνος που την επικρίνει. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται πυρά από πολλές πλευρές για τις παραγγελίες των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Μυστικές συμβάσεις, κακή επικοινωνία οδήγησαν σε μαζικές επικρίσεις της ΕΕ, η οποία κατηγορείται ότι έκανε πολύ μικρές παραγγελίες εμβολίων και πολύ αργά.

Το καλοκαίρι, οι 27 χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να μην διαπραγματευτούν τις συμβάσεις για την προμήθεια εμβολίων σε εθνικό επίπεδο, αλλά να χρησιμοποιήσουν την κοινή διαπραγματευτική τους δύναμη. Ωστόσο, η παραγωγή και η παράδοση ξεκίνησαν αργά. Έτσι, μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί στην ΕΕ σημαντικά λιγότερα άτομα από ό, τι στο Ισραήλ ή τη Βρετανία, για παράδειγμα. Οι τεράστιες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα παράδοσης της παρασκευάστριας εταιρείας Astrazeneca έφεραν επίσης την ΕΕ σε δυσμενή θέση πρόσφατα.

cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις.»

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε να δοθούν πέντε πλασματικά συντάξιμα χρόνια υπηρεσίας στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν δεύτερο παιδί και επτά χρόνια στις εργαζόμενες μητέρες που αποκτούν τρίτο παιδί.  Ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι έχει ήδη παρουσιάσει την πρότασή του στα αρμόδια όργανα του κόμματος, όπου και εξετάζεται. Εξήγησε ότι, λόγω των κοινωνικοοινομικών συνθηκών που βιώνει η χώρα, τα νέα ζευγάρια αποφεύγουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί. Υπογράμμισε δε, ότι το κόστος της πρότασής του θα βαρύνει τη χώρα μετά από 25-30 χρόνια, οπότε δεν έχει βραχυχρόνιο κόστος, ενώ η δημογραφική γήρανση του Ελληνικού Λαού έχει διαστάσεις εθνικού προβλήματος, σε μια στιγμή που είναι ήδη ανοικτά άλλα εθνικά ζητήματα της χώρας.

«Αδικεί τον καθένα μας η λογική της εύκολης πλειοδοσίας όταν αναφέρεται σ’ ένα τέτοιο κρίσιμο για το μέλλον του τόπου ζήτημα.  Για το λόγο αυτό επιτρέψτε μου να καταθέσω μια πρόταση που θα ήθελα να  συζητήσουμε εκτενώς  σε κοινή  συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση το άρθρο 41Α του Κανονισμού», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε: «Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένη  η θέσπιση και ψήφιση διάταξης από τη Βουλή που θα προβλέπει:

α. Το κράτος να αναλαμβάνει το κόστος για την παραχώρηση πέντε πλασματικών συντάξιμων χρόνων στις μητέρες που θα αποκτήσουν δεύτερο παιδί.
β. Το κράτος να αναλαμβάνει ωσαύτως το κόστος επτά πλασματικών συντάξιμων χρόνων για τις μητέρες που θα αποκτήσουν τρίτο παιδί.
γ.  Το κράτος να μεριμνά και να εξασφαλίζει και για τις δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις, θέσεις των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Μια  τέτοια πρωτοβουλία θα απαιτήσει οικονομικό κόστος μετά από 20-25 τουλάχιστον χρόνια. Συνεπώς, σήμερα το ελληνικό κράτος χωρίς να επιβαρυνθεί βραχυπρόθεσμα οικονομικά κόστη, θα έχει προβεί σε μια πρωτοβουλία που ελπίζω ότι θα κινητροδοτήσει το ενδιαφέρον μιας νέας οικογένειας, ώστε να αποκτήσει δεύτερο ή και τρίτο παιδί».

Επιπλέον ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι «διαχρονικό και πάγιο αίτημα των τριτέκνων, είναι  η εξίσωσή τους με τους πολύτεκνους. Ζητώ σε επόμενη συνεδρίαση να συζητήσουμε αυτό το εξαιρετικής κοινωνικής σημασίας θέμα.»

agrinionews.gr

Τέσσερα μέτρα για τον κλάδο της εστίασης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, για να στηρίξουμε ειδικά τον κλάδο της εστίασης. Θα ήθελα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας κάποια ακόμα δέσμη μέτρων για το επόμενο διάστημα, που πιστεύω ότι θα ανακουφίσει όχι μόνο τον κλάδο της εστίασης, αλλά σίγουρα και τον κλάδο της εστίασης.

Πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.
Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.
Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο έως και τον Δεκέμβριο.
Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη»

«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Τη στήριζε πριν χτυπήσει η πανδημία, τη στηρίζει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα τη στηρίξει και όταν με το καλό αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Και η εστίαση, προφανώς, είναι ένας κρίσιμος κλάδος και ως προς την απασχόληση και ως προς την ανταγωνιστικότητα και ως προς την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, διότι συνδέεται άμεσα με το τουριστικό μας προϊόν», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι «έχει έρθει η ώρα να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά, για να στηρίξουμε ειδικά τον κλάδο της εστίασης. Θα ήθελα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας κάποια ακόμα δέσμη μέτρων για το επόμενο διάστημα, όπου πιστεύω ότι θα ανακουφίσει όχι μόνο τον κλάδο της εστίασης, αλλά σίγουρα και τον κλάδο της εστίασης. Το πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας. Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία. Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο. Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».

O Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισεκατομμύρια, έπεσε στα 4,2 δισεκατομμύρια συνολικά το 2020, μειώθηκε δηλαδή κατά 35%, μία αναμφίβολα πολύ σημαντική μείωση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορονοϊό. Δαπανήσαμε, σχεδόν, 2 δισεκατομμύρια για την εστίαση, για την ακρίβεια 1,93 δισ. αντιστοιχούν περίπου. Μιλάμε συνολικά για κάθε επιχείρηση- αυτά είναι διαφορετικά στο ποσοστό του τζίρου που χάθηκε και βέβαια αυτές οι πρωτοβουλίες πλαισιώθηκαν και από άλλες οι οποίες λειτούργησαν συνδυαστικά. Αναζήτησα ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα από πραγματικές επιχειρήσεις, τα οποία νομίζω ότι έχουν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια θέλω να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες. Ένα κλασικό εστιατόριο με μηνιαίο τζίρο γύρω στα 13.000 ευρώ και με εννέα υπαλλήλους από τους οποίους οι πέντε μπήκαν για κάποιο διάστημα στην αναστολή, ενισχύθηκε συνολικά με 42.000 ευρώ, περίπου 20.000 από την επιστρεπτέα προκαταβολή, 15.000 ως μέση αποζημίωση των εργαζόμενων, άλλα 8.200 ευρώ για την κάλυψη των εισφορών. Ένα μικρό κατάστημα με σουβλάκια ή σάντουιτς με τρεις εργαζόμενους, με τζίρο 4.685 ευρώ έλαβε συνολική ενίσχυση 14.929 ευρώ».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι μόνιμες μειώσεις φόρων. Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές. Η πρόθεσή μας είναι τις εργοδοτικές εισφορές να δούμε πως μπορούμε να τις μειώσουμε κι άλλο, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας. Αλλά θα πρέπει πάντα να ξέρετε και να κρατήσετε στο μυαλό σας αυτό το οποίο είπε ο Υπουργός, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται μία φορά τα 100 χρόνια, γι’ αυτό μιλάμε σήμερα, μία συρρίκνωση του Α.Ε.Π. παντού στην Ευρώπη της τάξεως του 9 με 10%, όλοι θα βγούμε λίγο λαβωμένοι. Το ερώτημα είναι να επιμερίσουμε δίκαια το κόστος της κρίσης και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όταν με το καλό ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αυτή η ανάπτυξη να αφορά όλους και να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε, ακόμη, ότι: «παρά τις δυσκολίες, οι οποίες παραμονεύουν και που δεν αποκλείουν στοχευμένες -ακόμα και άλλες στοχευμένες- παρεμβάσεις, νομίζω ότι τα χειρότερα πια βρίσκονται πίσω μας. Η οικονομία, η αγορά, η εστίαση άντεξαν και βρήκαν τρόπους να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η προοπτική του εμβολίου δείχνει το ξημέρωμα που θα ακολουθήσει τη νύχτα και είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε έως εκεί με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Αύριο, άλλωστε, για εσάς οι καλύτεροι πελάτες θα είναι οι υγιείς πολίτες και γι’ αυτό και μαζί με τις προτάσεις σας για τα τρέχοντα, θα ήθελα να ακούσω και πως βλέπετε την οργάνωση του εμβολιασμού στον κλάδο σας. Απασχολείται συνολικά ως κλάδος εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων με πολλές και συχνές επαφές και αυτό έχει τη σημασία του ιδίως ενόψει του καλοκαιριού που είμαι σίγουρος ότι φέτος θα έχει και πολύ μεγαλύτερη κίνηση και πολύ περισσότερους επισκέπτες. Ήδη έχετε διαπιστώσει ότι η ιδέα αυτή, για την οποία πρώτος εγώ μίλησα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού διαβατηρίου εμβολιασμού, πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα διευκολύνει τα ταξίδια, ειδικά το καλοκαίρι, αρχίζει και αναπτύσσει μεγάλη δυναμική. Και αυτό μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τις προοπτικές της τουριστικής περιόδου για την άνοιξη αλλά ιδίως για το καλοκαίρι με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Η Κυριακή Οικονόμου, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Μοσχάτο, εκφράζοντας τις δικές της ανησυχίες, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι: «τα τελευταία χρόνια υποστήκαμε μία υπερβολική φορολόγηση, ο κλάδος της εστίασης. Δυστυχώς, καλούμαστε, λαϊκά να το αναφέρω, να «πληρώνουμε ακόμα και τώρα τα σπασμένα», για να μπορούμε να λειτουργήσουμε και να μπορούμε να σταθούμε. Δυστυχώς, ο δικός μας τζίρος εξαρτάται πάρα πολύ από την κίνηση της αγοράς, από τη λειτουργία της αγοράς και από την ελευθερία κίνησης των πολιτών. Δεν διαφωνώ και θα συμφωνήσω ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση όλου αυτού που συμβαίνει στη χώρα μας, δυστυχώς, όμως, οι επιχειρήσεις μας έχουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να σκεφτώ τι θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να δώσει μία οριστική λύση».

Ο Κώστας Μπρέλλας, ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Λάρισα, στη δική του παρέμβαση σημείωσε πως ο κλάδος της εστίασης χρειάζεται περισσότερη βοήθεια. «Κάνατε μεγάλες προσπάθειες, δεν περίμενα από την Ελλάδα θα δούμε κάτι τέτοιο, κι όμως το είδαμε. Αλλά θα χρειαστούμε κι άλλη στήριξη», καταθέτοντας στη συνέχεια τις δικές του προτάσεις.

Ο Αθανάσιος Καραΐνδρος , ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Άνω Γλυφάδα, μεταξύ άλλων, πρότεινε να υπάρξει μακροχρόνια ρύθμιση για οφειλές έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις πραγματοποιήσουν δυναμική επανεκκίνηση και να ανταπεξέλθουν σημειώνοντας πως η δική του επιχείρηση δεν βρίσκεται σε λειτουργία την περίοδο που διανύουμε. Τόνισε, ωστόσο, πως η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν σημαντικό όφελος.

Η Καλλιόπη Καβαλέρου, η οποία έχει αναλάβει τη διεύθυνση της οικογενειακής επιχείρησης εστίασης στο Μοσχάτο τα τελευταία δέκα χρόνια, υπογράμμισε πως αυτή ήταν και μια δύσκολη δεκαετία: «Νιώθω ότι έχω ζήσει τα πάντα. Ζω ένα καρδιογράφημα, με πολύ ευχάριστες και πολύ δυσάρεστες στιγμές. Ετσι ακριβώς. Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι η εστίαση είναι σαν ασθενής στην Εντατική και χρειαζόμαστε οξυγόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διακεκριμένος Έλληνας Chef και ιδιοκτήτης επιχείρησης, Λευτέρης Λαζάρου, εστίασε, μεταξύ άλλων, στη μείωση του Φ.Π.Α., που όπως είπε, αφορά και τις ξενοδοχειακές μονάδες. «Όταν θα βγούμε από τη μεγάλη κρίση, θα βγει και η Ευρώπη ταυτόχρονα και η Ιταλία και η Ισπανία και η Γαλλία, η Νότια, κι αν πάνε καλά και οι συζητήσεις μας με την Τουρκία, θα χτυπήσουν και εκείνοι πολύ χαμηλά πακέτα. Εκεί πρέπει να είμαστε λίγο ανταγωνιστικοί για να φέρουμε το προϊόν στη χώρα μας, όπως ξέραμε και όπως ξέρουμε να τους περιποιηθούμε, και να δουν κάποια πράγματα που μπορούν να μην τα διαθέτουν οι άλλες χώρες, οι ανταγωνιστικές μας. Εκεί θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο, λοιπόν, το Φ.Π.Α., ένας ενιαίος Φ.Π.Α., για να μπορέσει να λειτουργήσει και ο πρωτογενής τομέας και με εμάς και με τον τουρισμό. Θεωρώ ότι θα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να δούμε την επιστρεπτέα προκαταβολή 1, 2, 3 αν υπάρχει εκεί κάποια μείωση και κάποια πρόβλεψη για να βοηθηθούν όλες οι επιχειρήσεις με μία ανάσα και με μία ρευστότητα. Επίσης, ένα πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας είναι ότι όλοι πήγανε στην αναστολή, αλλά είναι ίδια η αναστολή για όλους, ακόμα για τους ανειδίκευτους, ακόμα και για τους εξειδικευμένους, ακόμα και για τους οικογενειάρχες και ακόμα γι’ αυτούς που ζουν μόνοι τους. Κάποια παιδιά από αυτά που έρχονται στα εστιατόριά μας και κάνουν ένα μεταπτυχιακό και τους δίνουμε γνώση και τους χρειαζόμαστε για το τουριστικό μας προϊόν, επέστρεψαν στα πατρικά τους σπίτια γιατί ήταν αδύνατο να ζήσουν πληρώνοντας 200-250 ευρώ ενοίκιο. Είναι δύσκολο να τους ξαναφέρουμε. Κάπου έχουν βολευτεί τα πράγματα και εκεί θα ήθελα να δούμε αν θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην επανεκκίνηση με κάποιο κίνητρο για να τους φέρουμε πίσω για να ξαναβρούμε τους ειδικευόμενους ανθρώπους που έχουμε εκπαιδεύσει, να τους βρούμε μπροστά μας, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να ξανακάνουμε την επανεκκίνηση. Στοχευμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την εστίαση. Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το λάβουμε υπόψη μας».

Ο Γιώργος Μητράκος, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι η υιοθέτηση ενός Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, πρόταση που έγινε από τον Πρωθυπουργό, θα βοηθήσει πολύ για την επόμενη ημέρα της πανδημίας συμπληρώνοντας πως η εστίαση χρειάζεται δομικές αλλαγές συνοδεία μια μεγάλης μεταρρύθμισης ακολουθώντας νέα οικονομικά μοντέλα. Πρότεινε δε τη δημιουργία ενός επιμελητηρίου για την εστίαση που θα μπορούσε να λειτουργήσει συμβουλευτικά.

Ο Παύλος Μακρής, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πετρούπολη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «είμαστε ένας πολύ δύσκολος κλάδος που κρινόμαστε κάθε στιγμή. Από τη στιγμή που θα μπει κάποιος μέσα στο μαγαζί», τόνισε για να συμπληρώσει πως η βιωσιμότητα της επιχείρησής του ακολουθούσε το δίπτυχο: «εισπράττουμε – πληρώνουμε». Εξέφρασε δε την ανησυχία του για το μέλλον. «Υπάρχουν μαγαζιά που για να επιβιώσουν αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα. Είμαστε το επάγγελμα που όντως έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Ο Ιωάννης Βουλγαράκης, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στο Παλαιό Φάληρο, κατέγραψε το δικό του προσωπικό βίωμα καθώς το 2019 μπήκε, όπως είπε, στη διαδικασία ανοίγματος ενός τέταρτου εστιατορίου, το οποίο προετοίμαζε ένα ολόκληρο χρόνο και θα ξεκινούσε τη λειτουργία του στις 20 Μαρτίου 2020. Την περίοδο εκείνη ανακοινώθηκε lockdown, με αποτέλεσμα να του μένουν και οι προμήθειες χωρίς να μπορέσει να τις αξιοποιήσει. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως κατάφερε το καλοκαίρι η νέα επιχείρηση να λειτουργήσει καλά καταφέρνοντας, μάλιστα, να καλύψει το κενό που άφησαν οι υπόλοιπες τρεις. Τόνισε δε πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές λειτούργησαν συμπληρωματικά.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη δική του παρέμβαση, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ως Υπουργείο Οικονομικών, με τον κλάδο της εστίασης επικοινωνούμε σε μηνιαία βάση και το γνωρίζουν. Έχουμε ενσωματώσει στο οπλοστάσιό μας αρκετές από τις προτάσεις που ακούσαμε, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος είναι ένας από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. Μαζί με τον Τουρισμό είναι οι δύο πιο σημαντικά πληττόμενοι κλάδοι στο σύνολό τους. Αλλά, επίσης, είναι αλήθεια ότι ένα 30% του κλάδου δηλώνει καλύτερη εικόνα το 2020 από το 2019. Αυτά δεν είναι δικά μας στοιχεία, είναι στοιχεία τα οποία δηλώνει ο ίδιος ο κλάδος στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υπάρχουν. Ενδεικτικά θα σας πω, ότι στην 5η επιστρεπτέα, 18.000 επιχειρήσεις του κλάδου δήλωσαν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 ή και δεν μπόρεσαν να δηλώσουν 600 ευρώ τζίρο αναφοράς το τετράμηνο του 2019 αθροιστικά. Άρα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει -θα χρησιμοποιούσα τον όρο- καταστροφή στα δύο τρίτα του κλάδου της εστίασης. Αυτό το κομμάτι είναι ευθύνη μας να βοηθήσουμε».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή είμαστε ακριβώς στη συζήτηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε στο νέο ΕΣΠΑ, άμεσα, να φτιάξουμε ένα ΕΣΠΑ επικεντρωμένο στην εστίαση. Το οποίο δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, διότι ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει ποιες θα είναι οι επιλέξιμες δαπάνες.  Το βέβαιον, όμως, είναι ότι έχετε λάβει και μας έχετε δώσει εσείς την εντολή, κ. Πρόεδρε, και εμείς δουλεύουμε πάνω σε αυτό, να φτιάξουμε και ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την εστίαση μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε την ώρα που η οικονομία μας και η πανδημία θα επιτρέψει την επανεκκίνηση να είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε και μία επιπλέον ανάσα ρευστότητας μέσω αυτού του εργαλείου σε επιχειρήσεις εστίασης. Κοινώς, πραγματικά, θέλω να το πιστέψετε ασχολούμαστε πολύ με την εστίαση, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να αντέξει και να ξαναπάρει εμπρός».

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Chef και ιδιοκτήτης επιχείρησης στον Πειραιά, Λευτέρης Λαζάρου, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Πετρούπολη, Μακρής Παύλος, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Λάρισα, Μπρέλλας Κώστας, ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, Μητράκος Γιώργος, ο ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Άνω Γλυφάδα, Καραΐνδρος Αθανάσιος, η ιδιοκτήτρια εστιατορίου στο Μοσχάτο, Οικονόμου Κυριακή, ο ιδιοκτήτης επιχειρήσεων εστίασης στο Παλαιό Φάληρο, Βουλγαράκης Ιωάννης και η ιδιοκτήτρια επιχείρησης εστίασης στο Μοσχάτο, Καβαλέρου Καλλιόπη.

Παρών στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος.

 

agrinionews.gr

«Κανένα προϊόν εκδοράς από την εκτροφή μινκ στην οποία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας δεν προωθήθηκε στο εμπόριο»

«Στη διαχείριση της συγκεκριμένης κατάστασης, επεδείχθησαν και επιδεικνύονται, ως οφείλουμε, άμεσα αντανακλαστικά, γνώση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων»

«Κανένα κρούσμα από αυτά που εντοπίστηκαν στους εργαζόμενους σε εκτροφές μινκ στη χώρα μας δεν σχετίζονται με τη μετάλλαξη 1-5 του ιού SARS-COV-2 που ανιχνεύτηκε σε εκτροφεία μινκ της Δανίας» ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή του ΜΕΡΑ 25, κ. Σοφίας Σακοράφα.

Η Υφυπουργός επικαλούμενη το σχετικό έγγραφο του ΕΟΔΥ με ημερομηνία 04/02/2021 διευκρίνισε επίσης ότι « Η μεμονωμένη μετάλλαξη Υ453F βρέθηκε σε έξι εργαζόμενους και στα μινκ τριών εκτροφών ενώ δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα δείγμα από τον γενικό πληθυσμό μέχρι τώρα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν προκαλεί βαρύτερη νόσο συγκριτικά με τα μη μεταλλαγμένα στελέχη του ιού: από τους έξι εργαζόμενους που την είχαν, οι τρεις εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα και οι τρεις ήταν ασυμπτωματικοί».

Μάλιστα υπογράμμισε εμφατικά ότι παρότι δεν πρόκειται για το επικίνδυνο στέλεχος, «εμείς σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με γνώμονα τα ισχυρά προληπτικά μέτρα βιοασφάλειας, φροντίσαμε ώστε έκτοτε οι 450 εργαζόμενοι στις εκτροφές μινκ, να έχουν ήδη περάσει από 8 κύκλους τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, να έχουν διενεργηθεί έως τώρα 3600 τεστ» ενώ συμπλήρωσε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ληφθεί μέριμνα για την ένταξή τους στις ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των γουνοφόρων ζώων, που θανατώθηκαν, με βάση την αρχή της πρόληψης, στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Κοζάνη, στις 13/01/2020 η κ. Αραμπατζή υποστήριξε πως «Κανένα προϊόν εκδοράς από την εκτροφή μινκ, στην οποία εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας δεν προωθήθηκε στο εμπόριο αλλά τα ζώα ενταφιάστηκαν σύμφωνα με τις αρχές της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, και τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας, με τη γούνα τους».

Η Υφυπουργός επισήμανε τα ισχυρά αντανακλαστικά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που 6 μήνες πριν από την εμφάνιση του κρούσματος κορωνοϊού τόσο στη χώρα μας όσο και στη Δανία, προέβη αμέσως μετά την εμφάνιση κρούσματος στην Ολλανδία (06/04/2020) στη σύνταξη και αποστολή ενημερωτικών εγγράφων ήδη από τις 04/05/2020 στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης και έδωσε  σαφείς οδηγίες για την ανάγκη τήρησης αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας.

Αμέσως δε μετά την επιβεβαίωση της πρώτης εστίας της νόσου στη χώρα μας (13/011/21) η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής στις 16/11/2020,  ενημέρωσε με επιστολές της τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (αρ. πρωτ. 2770/320629) όσο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αρ. πρωτ. 2769/320624), παρότι δεν αποτελούσε συμβατική υποχρέωση.

Έκτοτε μάλιστα και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, φροντίζει να επικαιροποιεί τα στοιχεία διαρκώς, γνωστοποιώντας έγκαιρα, με πλήρη διαφάνεια και με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο (επιστολές, ηλεκτρονικές αναφορές, ηλεκτρονική αλληλογραφία, ερωτηματολόγια, τηλεδιασκέψεις) όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες στους τομείς της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Φωτεινή Αραμπατζή υπογράμμισε: «συνεπώς, όχι μόνο δεν υπάρχει ζήτημα αναζήτησης ευθυνών στη διαχείριση της κατάστασης, όπως κατήγγειλε η κ. Σακοράφα αλλά αντιθέτως επεδείχθησαν και επιδεικνύονται, ως οφείλουμε, άμεσα αντανακλαστικά, γνώση και εφαρμογή των πρωτοκόλλων, επαφή με το πεδίο. Οι μόνες ευθύνες που θα πρέπει –φοβάμαι- να αναζητηθούν είναι αυτές της πολιτικής επένδυσης στην κινδυνολογία και στο φόβο!»

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική πολεμική αεροπορία με τα υπερσύγχρονα μαχητικά να πετούν πάνω από το Αρχιπέλαγος – Πραγματοποίησαν και ανεφοδιασμό εν πτήσει πάνω από τη Ζάκυνθο

Εντυπωσιακές εικόνες (βίντεο και φωτογραφίες) με τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale να πετούν για πρώτη φορά πάνω από το Αιγαίο αποδέσμευσε απόψε η γαλλική πολεμική αεροπορία. Καταγράφεται και η διέλευση τους από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.



Όπως είναι γνωστό τα τέσσερα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη βρέθηκαν στην χώρα μας στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης «Σκύρος 2021».

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα αεροσκάφη Rafale που σύντομα θα αποκτηθούν από την ελληνική πολεμική αεροπορία, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Τανάγρας και εκτέλεσαν μαζί με ελληνικά F-16 και Mirage 2000 σύνθετες αεροπορικές ασκήσεις σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Στο πλαίσιο της αεροπορικής άσκησης, τα ελληνικά μαχητικά Mirage-2000 και τα γαλλικά Rafale ανεφοδιάστηκαν εν πτήσει από γαλλικό αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού Airbus A-330TT στα 24.000 πόδια πάνω από τη Ζάκυνθο.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Γιώργος Αρβανιτίδης με θέμα «Θέσπιση ανταποδοτικού τέλους ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που αξιοποιούν τον ποταμό Αχελώο».

Το κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Επί του Αχελώου ποταμού λειτουργούν τρία από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τα αντίστοιχα φράγματα και συγκεκριμένα
τα φράγματα Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου. Το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βασικός πυλώνας της ΔΕΗ, είναι των Κρεμαστών που τροφοδοτείται από τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ομώνυμης λίμνης.

Για να λειτουργήσουν τα παραπάνω εργοστάσια, υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις, αφού αφανίστηκαν χωριά και περιουσίες και μετακινήθηκαν αναγκαστικά τοπικοί πληθυσμοί.

Αποτιμώντας σήμερα τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε για δεκαετίες η ΔΕΗ από τη λειτουργία των παραπάνω εργοστασίων, κρίνεται αναγκαίο και δίκαιο το αρμόδιο Υπουργείο να ανταποκριθεί θετικά στη θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος, σε αντιστοιχία με τα οριζόμενα στον Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. Με σχετική ερώτηση του πρώτου εξ ημών (αρ. πρωτ. 3901/3-3-2017), είχε τεθεί ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού το ζήτημα αυτό, ζητώντας τη θέσπιση ανταποδοτικών τελών υπέρ των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες παραχωρούν προς εκμετάλλευση ένα αγαθό, χωρίς να λαμβάνουν σχετική ανταπόδοση. Στην ερώτησή αυτή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησε ότι το συγκεκριμένο τέλος αποδίδεται μόνο από ΑΠΕ και ότι αφορά συγκεκριμένα μικρά υδροηλεκτρικά κάτω των 15 MW, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο της ΔΕΗ.

Με νέα ερώτηση του πρώτου εξ ημών (αριθμ. πρωτ. 2268/22-12-2017), επαναφέρθηκε το θέμα και ζητήθηκε από το Υπουργείο να διευκρινίσει αν προτίθεται να θεσπίσει ανταποδοτικά οφέλη μέσα από τυχόν αναγκαίες αλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην τοποθέτηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού κα Vestager περί ανταποδοτικών από τη ΔΕΗ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Γραμματικάκη. Η Επίτροπος είχε τονίσει, ότι η επίμαχη επιβάρυνση αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται σε φορείς διαχείρισης δικτύων ή συστημάτων από ορισμένους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Στην ερώτηση αυτή
ωστόσο δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Υπουργείο.

Έτσι, αυτό που σήμερα εξακολουθεί να εφαρμόζεται, είναι ότι τα μικρά υδροηλεκτρικά, που θεωρούνται σταθμοί ΑΠΕ να αποδίδουν σχετικό τέλος της τάξης του 3%, ενώ ταυτόχρονα είναι μηδενική η ανταπόδοση από την λειτουργία μεγάλων σταθμών με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, χωρίς να υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Κύριε Υπουργέ, η θέσπιση του σχετικού ανταποδοτικού τέλους αποτελεί πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Μεσολογγίου, του ΤΕΕ, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας, τοπικών φορέων και συλλόγων όπως η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών κλπ, οι οποίοι έχουν αποστείλει σχετικά έγγραφα προς τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών. Η Πολιτεία επιβάλλεται να θεσπίσει το ανταποδοτικό τέλος και η ΔΕΗ να το αποδώσει σε όλους αυτούς που έφυγαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και υπέστησαν το βάρος των αλλαγών σε περιβαλλοντικό, γεωμορφολογικό, παραγωγικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για την παραγωγή ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια του Αχελώου .

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

1. Προτίθεσθε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για τη θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους σύμφωνα με το Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια του Αχελώου με δεδομένη και την τοποθέτηση της Επιτρόπου κας Vestager ;

2. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι και συνθήκες που δικαιολογούν την επιβολή της ειδικής εισφοράς μόνο στα μικρά υδροηλεκτρικά ;

agrinionews.gr