Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:10: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021

Καζάνι που βράζει θυμίζει το Κίνημα Αλλαγής, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν κάτω από το χαλί.

Νεα εστία έντασης, αυτή τη φορά, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις επόμενες εκλογές, με την κόντρα να μεταφέρεται στη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως μας ενημέρωσαν βουλευτές που μετείχαν στη σύσκεψη, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του οργάνου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος πήρε τον λόγο για επισημάνει, όπως είπε, μια άγαρμπη και αντικαταστατική ενέργεια.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έγιναν τηλέφωνα από γνωστό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής που πρόσκειται στην Φώφη Γεννηματά σε συνεργάτες του βουλευτή για να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές.

Το ζήτημα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, καθώς παρενέβη ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρολγου, ο οποίος παρέπεμψε τη συζήτηση του θέματος σε κάποια κομματική συνεδρίαση. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές εύλογα προκαλούν τις σκέψεις και άλλων βουλευτών, μήπως πρόκειται για προσπάθεια να προσεταιριστεί η νυν πρόεδρος στελέχη του κόμματος όχι για τις βουλευτικές αλλά για τις εσωκομματικές εκλογές. Και πέραν του πανικού που αποδεικνύουν οι ενέργειες αυτές, έλεγαν σκωπτικά, στερούνται και λογικής: γιατί αν αλλάξει ο πρόεδρος του κόμματος τα «ψηφοδέλτια» αυτά δεν θα έχουν καμία σημασία.

Τα όσα κατήγγειλε, πάντως, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής έρχονται σε συνέχεια πληροφοριών και φημών ότι στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές πριν από τις εσωκομματικές για την ανάδειξη ηγεσίας, η Φώφη Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα των ψηφοδελτίων σε πολλές περιφέρειες, ώστε να δυσκολέψει βουλευτές που έχουν πάρει θέση υπέρ Λοβέρδου και Ανδρουλάκη.

Πηγή: parapolitika.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε διπλωματική παγίδα οδηγείται η χώρα μας, σύμφωνα με τη θέση της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), ύστερα από την αποδοχή του προσχηματικού διαλόγου, μέσω του οποίου θα κατοχυρωθούν όλες οι παράνομες και κατακτητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας.
Η έλλειψη επιχειρηματολογίας, εκ μέρους της κυβέρνησης, που να αντικρούει, μια προς μια, τις επίσημες δηλώσεις της Άγκυρας και η μη προβολή των εθνικών μας δικαιωμάτων ευνοεί την τακτική Ερντογάν για διόγκωση της ατζέντας των παράλογων και μονομερών απαιτήσεων.

Αν δεν κυριαρχούσαν τα φοβικά σύνδρομα έναντι της Τουρκίας, θα είχαμε ήδη θέσει ζήτημα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, αποζημίωσης των 200.000 και πλέον Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, θέμα αυτοδιοίκησης Ίμβρου και Τενέδου και πολλά άλλα, που έχουν αποσιωπηθεί, στο όνομα της «καλής γειτονίας».
Η πρόταση της ΟΚΕ, όπως αυτή διατυπώνεται από την τομεάρχη εξωτερικής πολιτικής Δήμητρα Τσεκουρά, προβλέπει την άσκηση παρελκυστικής πολιτικής, προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, ώστε να τεθούν οι δικές μας διεκδικήσεις και να γελοιοποιηθούν οι αξιώσεις της άλλης πλευράς.

http://oke-i.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία κρίνει αντισυνταγματικό το lockdown.

Δικαστήριο έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της Χάγης να ακυρώσει αμέσως τη νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς κρίνει πως στερείται νομικής βάσης. 

Η πρώτη απόφαση για αντισυνταγματικότητα του lockdown ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα από γερμανικό δικαστήριο το οποίο ακύρωνε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας διότι «δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς».

Η απόφαση αυτή είχε παρθεί από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βάδης - Βυρτεμβέργης. Eνώ επιπλέον, όπως ανέφερε η DW, επιστήμονες είχαν εξαγοραστεί από την γερμανική κυβέρνηση για να δικαιολογήσουν τα lockdowns τα οποία επιβλήθηκαν. 

Παρόμοια απόφαση πάρθηκε και από ολλανδικό δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία «η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε νόμο για έκτακτες καταστάσεις, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση σχετικά στο κοινοβούλιο. Ωστόσο δεν υφίστατο τέτοια πιεστική ανάγκη στην περίπτωση αυτή».

Η απόφαση προσθέτει πως «μακροπρόθεσμα μέτρα όπως αυτά πρέπει να βασίζονται σε κανονική νομοθεσία».

Το δικαστήριο στη Χάγη τονίζει στην απόφασή του ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταστήσει σαφές για ποιο λόγο η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι απολύτως απαραίτητη σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μετάδοσης ήταν ήδη σε πτώση στην Ολλανδία όταν τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία, που επιτρέπει μόνο σε άτομα με σοβαρό λόγο να βγαίνουν από τα σπίτια τους, εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση από τις 9 το βράδυ έως τις 4.30 τα ξημερώματα και την περασμένη εβδομάδα επεκτάθηκε έως τις 3 Μαρτίου τουλάχιστον.

Πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ολλανδία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και προκάλεσε επανειλημμένες διαδηλώσεις αφότου επιβλήθηκε στις 23 Ιανουαρίου.

To μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, αλλά και εάν οι κυβερνήσεις θα συμμορφωθούν στις δικαστικές αποφάσεις.

Στην Ελλάδα ήδη αρκετοί πολίτες προσέφυγαν στο ΣτΕ για τα πρόστιμα των 300 ευρώ, με την ολομέλεια να αποφασίζει για την συνταγματικότητα τους. 

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Με αφορμή τις καταγγελίες για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, κατατέθηκε, σήμερα (15/2), κοινοβουλευτική ερώτηση, με πρωτοβουλία της βουλευτού Α΄ Αθηνών, Όλγας Κεφαλογιάννη, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με θέμα «Ανάγκη αλλαγής νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης», την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Θάνος Πλεύρης βουλευτής Α΄ Αθηνών, Ανδρέας Κατσανιώτης βουλευτής Αχαΐας, Δημήτρης Μαρκόπουλος βουλευτής Β΄ Πειραιώς, Ανδρέας Νικολακόπουλος βουλευτής Ηλείας, Χριστόφορος Μπουτσικάκης βουλευτής Α΄ Πειραιώς.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό το καίριο ζήτημα της ανάγκης επιμήκυνσης του χρονικού ορίου παραγραφής όλων των αδικημάτων της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Προτείνουν, επίσης, να εξεταστεί η ανάγκη επιμήκυνσης της παραγραφής όλων των κακουργηματικών πράξεων του φάσματος αυτού, κατά ανηλίκων και ενηλίκων, στην εικοσαετία.

Επισημαίνουν ότι, από τα περιστατικά που δημοσιοποιούνται, παρατηρείται η αδυναμία των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να αντιδράσουν άμεσα μετά το περιστατικό. Κάτι που έχει, συχνά, ως αποτέλεσμα, οι παθόντες να χρειάζονται μέχρι και δεκαετίες, ώστε να είναι σε θέση να καταγγείλουν ή να γνωστοποιήσουν ότι υπήρξαν θύματα κακοποιητικών πράξεων.

Οι βουλευτές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις των ανηλίκων θυμάτων, που ακόμα και η αναγνώριση της κακοποιητικής πράξης που έχουν υποστεί, γίνεται συχνά σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο. Γεγονός που αναδεικνύει τις αδυναμίες του νέου Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με αυτόν, στις περιπτώσεις ανηλίκων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, μειώνεται, σε σχέση με τον παλαιό Π.Κ., η αναστολή παραγραφής των κακουργημάτων για τρία χρόνια και των πλημμελημάτων για έναν. Κάτι που, μεταξύ άλλων, αφήνει και τα περιθώρια παραγραφής των πλημμελημάτων μέχρι τα θύματα να ενηλικιωθούν.

Μετά την κατάθεση της κοινοβουλευτικής Ερώτησης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η κυρία Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική η ανάγκη τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης να νιώσουν ότι ο νόμος είναι σύμμαχος στη σκληρή και διαρκή δοκιμασία τους.

Το ίδιο και οι θύτες, να καταλάβουν επιτέλους ότι το κράτος, οι θεσμοί και η ελληνική κοινωνία δεν έχουν καμία ανοχή σε πράξεις που στρέφονται κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

Τώρα, που η κοινωνία παρακολουθεί άναυδη τις σοκαριστικές αποκαλύψεις, είναι η στιγμή των θεσμικών απαντήσεων».

Πηγή: Reporter.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ