Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  1:20: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 15:05

Ερώτηση Κ. Βελόπουλου στην Βουλή: «Θέσπιση ανταποδοτικού Τέλους ύδατος, επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 01/02/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Θέσπιση ανταποδοτικού Τέλους ύδατος, επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια»

Κύριε Υπουργέ,

Την θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» Τέλους ύδατος, επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό των Κρεμαστών, ζητά με νέο έγγραφό του προς την Πολιτεία ο Δήμος Αγράφων Ευρυτανίας. Ως γνωστόν, η ΔΕΗ καθιερώθηκε και αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο, κυρίως, λόγω των μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων της. Το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βασικός πυλώνας της ΔΕΗ είναι αυτό των Κρεμαστών, που τροφοδοτείται από τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ομώνυμης λίμνης. Όλα αυτά τα χρόνια, η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται τα νερά των μεγάλων ποταμών του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και των παραποτάμων τους, χωρίς να έχει επιστραφεί κάτι ανταποδοτικό στον Δήμο Αγράφων και στην Ευρυτανία, γενικότερα. Οι μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, που θεωρούνται σταθμοί ΑΠΕ, αποδίδουν σχετικό Τέλος της τάξης του 3% και συμβαίνει το παράλογο, να είναι μηδενική η ανταπόδοση από την λειτουργία μεγάλων σταθμών ΑΠΕ, όπως τα αιολικά πάρκα, με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να ανταποκριθείτε θετικά και να προβείτε άμεσα στη θέσπιση ανταποδοτικού Τέλους ύδατος υπέρ του Δήμου Αγράφων, ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο των Κρεμαστών, λαμβάνοντας υπόψη ότι, παρεμφερές Τέλος αποδίδεται ήδη από μικρότερης κλίμακας υδροηλεκτρικές μονάδες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως αιολικά πάρκα, σε τοπικές κοινωνίες και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ