Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  7:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

Αν τα ψέματα ήταν έργα, τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσα σ’ έναν χρόνο θα είχε παρουσιάσει ένα τεράστιο έργο, που θα αντιστοιχούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 30%, αντί να βαδίζει σε μείωσή του κατά 10%.

Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε σήμερα στην Πάτρα ως επίτευγμα την “εξασφάλιση” της χρηματοδότησης του δρόμου Πάτρα-Πύργος την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Αντί να τρέξει το έργο και να το τελειώσει το 2023. Ζήσε Μάη μου να φας σανό. Επιμένει στα ψέματα διαρκείας, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι το έργο θα έχανε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ότι αυτός το έσωσε. Από τέτοιους σωτήρες να σε φυλάει ο Θεός…

Στο ζήτημα της υπογειοποίησης του σιδηροδρόμου στην Πάτρα, ο κ. υπουργός έκανε μια τεράστια κωλοτούμπα, λες και επρόκειτο για bungeejumping από την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, ως προς το μήκος του υπογείου τμήματος, χωρίς να μπορέσει να καλύψει την ανοργανωσιά, τις ανακολουθίες και εν τέλει την ίδια την έλλειψη σοβαρότητας, την οποία χρεώνει στους αντιπάλους του. Εκεί που έλεγε ότι η υπογειοποίηση είναι φαραωνικό έργο και θα το βγάλει στην επιφάνεια, ανέκρουσε μερικώς πρύμνα και τώρα κάνει λόγο για μήκος υπογειοποίησης 5,16 χιλιομέτρων. Δηλαδή, θα κάνει το έργο ημι-φαραωνικό;Και πότε πρόλαβε να αλλάξει γνώμη και να βρει και τα αντίστοιχα ημι-φαραωνικά κονδύλια; Αν δυναμώσουν οι αντιδράσεις των πολιτών, ελπίζω να αποδεχθεί την αλήθεια για την εφικτότητα του έργου στο σύνολό του, δηλ. με την υπογειοποίηση ν’ αρχίζει απ’ το τμήμα Ρίο-Μποζαΐτικα. Μέχρι τότε, θα μείνει με τα εξής ψέμματα:

·        Ψέμμα πρώτο: Ανέφερε ότι «μελέτες για την υπογειοποίηση όχι απλώς δεν υπάρχουν, αλλά ούτε καν είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την τότε διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ. Το μόνο που είχε ζητηθεί ήταν προμελέτες». Μα οριστικές μελέτες δεν μπορούσαν να έχουν υπάρξει, διότι η επιλογή ήταν να εκπονηθούν προμελέτες, κάτι που έγινε, με αρχή το τμήμα Ρίο-Μποζαΐτικα, και με βάση αυτές να προκηρυχθεί το έργο με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», κάτι που σημαίνει, για να μαθαίνει και κάτι όσο είναι στο υπουργείο αυτό, ότι οι οριστικές μελέτες θα ήταν υποχρέωση του αναδόχου κατασκευής. Τόσο απλά.

·        Ψέμμα δεύτερο: Είπε ότι «δεν υπήρχε ούτε Μελέτη Ανάλυσης Κόστους Οφέλους του έργου, η οποία σήμερα που μιλάμε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.» Ξέρει πολύ καλά ότι η Ανάλυση Κόστους-Οφέλους είχε ολοκληρωθεί, με την σύμφωνη γνώμη και των Jaspers (δηλ. του φορέα τεχνικής βοήθειας για συγχρηματοδοτούμενα έργα) και εκκρεμούσε η τυπική έγκρισή της. Κάτι που σημαίνει ότι και η χρηματοδότηση ήταν ουσιαστικά διασφαλισμένη.

Για να επανέλθουμε στο Πάτρα-Πύργος, η αλήθεια, που πλέον δεν κρύβεται, είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης και Κ. Καραμανλής είχαν ήδη «τάξει» το έργο στην ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Θυμίζουμε ότι οι 5 συμβάσεις που διέλυσε είχαν υπογραφεί τον Απρίλιο 2019 (και οι άλλες τρείς θα υπογράφονταν σύντομα) και είχαν προθεσμία 36 μήνες, δηλ. μέχρι Απρίλιο 2022. Άρα, θα ολοκληρώνονταν 18 μήνες πριν το τέλος του 2023, που είναι η καταληκτική ημερομηνία του τρέχοντος ΕΣΠΑ.  Επομένως δεν υπήρχε ορατός κίνδυνος απώλειας των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Το γεγονός ότι, μόλις ανάλαβε, τον Ιούλιο, έσπευσε να δηλώσει δημόσια ότι θα διαλύσει τις συμβάσεις, με αποτέλεσμα μέχρι τον Μάρτιο του 2020 η πρόοδος των εργασιών να είναι ελάχιστη, αποτελεί τον ορισμό της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, Θυμίζει τον πατροκτόνο που ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου διότι είναι…ορφανό παιδί.

Εν τω μεταξύ, και μέχρι να πάρει τις απαντήσεις που περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, του ξαναζητάμε να δώσει στην δημοσιότητα το «Μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψε με την ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και μήνες και αρνείται να το κάνει. Γιατί άραγε; Είναι τόσο «ταμπού» όσο η «λίστα Πέτσα»;

Και ένα ερώτημα:αφού είχε αποφασίσει την διάλυση των συμβάσεων από τον Ιούλιο 2019, γιατί δεν δρομολόγησε άμεσα τις μελέτες και κατασκευές, ύψους 25 εκ.€, για την αναβάθμιση της ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου, που εξήγγειλε και πάλι σήμερα; Επί ένα χρόνο αδιαφορούσε ή κάτι άλλο συμβαίνει;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρωην αναπληρωτής Υπ. Υγείας Παύλος Πολάκης και το μέλος ΚΕΑ ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σπύρος Δανέλλης θα μιλήσουν την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 20:30 στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου.

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια ζεστό, μια κρύο από τον Μπόρις Τζόνσον στην Ελλάδα. Τελικά πρυτάνευσε η λογική και δεν απαιτείται στους ταξιδιώτες από την χώρα μας να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα.

Η Ελλάδα τελικά δεν είναι στην κόκκινη λίστα της Βρετανίας με τις χώρες που υποχρεούνται οι ταξιδιώτες τους να μπουν σε καραντίνα. Με άλλα λόγια οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα προς την Βρετανία δεν θα είναι υποχρεωμένοι φτάνοντας εκεί να μπαίνουν σε 14ημερα καραντίνα.

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε η λίστα με τις χώρες που από τις 10 Ιουλίου θα γίνονται δεκτοί στην Βρετανία οι ταξιδιώτες τους χωρίς να έχουν υποχρέωση 14ημερης αυτοαπομόνωσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι νωρίτερα ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θα περιλαμβανόταν σε αυτό τον κατάλογο.

«Η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί αρχικά στον κατάλογο επειδή έχει δηλώσει πως θα επανεξετάσει το δικό της σύστημα στις 15 Ιουλίου. Δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα με την Ελλάδα πριν από τις 15 Ιουλίου και αυτό είναι ένα ζήτημα της ίδιας της Ελλάδας», είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με το Skynews και το BBC, εκτός της λίστας είναι: οι ΗΠΑ, η Σουηδία, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ρωσία, το Ιράν, η Ινδία, το Πακιστάν, και το Μπανγκλαντές.

Όλη η λίστα με τις ευρωπαϊκές χώρες:

Αυστρία

Ανδόρα

Βέλγιο

Κροατία

Κύπρος

Τσεχία

Δανία

Εσθονία

Φινλανδία

Γαλλία

Γερμανία

Γιβραλτάρ

Ελλάδα

Ουγγαρία

Ισλανδία

Ιρλανδία

Ιταλία

Λετονία

Λιχτενστάϊν

Λιθουανία

Λουξεμβούργο

Μάλτα

Μονακό

Ολλανδία

Νορβηγία

Πολωνία

Πορτογαλία

Σαν Μαρίνο

Σερβία

Σλοβακία

Σλοβενία

Ισπανία

Ελβετία

Τουρκία

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν στις 13 Ιουλίου, για να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας προς το ΝΑΤΟ πως  αποχωρεί  από την ναυτική επιχείρηση Sea Guardian στη Μεσόγειο. Μία επιχείρηση, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2016, και αφορά τη ναυτική ασφάλεια στη Μεσόγειο και έχει αντιτρομοκρατικά χαρακτηριστικά.Το Παρίσι δια της μόνιμης αντιπροσώπου του στη βορειοατλαντική συμμαχία αναμένει από το NATO «ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και τις μορφές συνεργασίας της επιχείρησης SeaGuardian με την επιχείρηση Ειρήνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αφορά την τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Η Γαλλία είναι εμφανώς δυσαρεστημένη από την στάση του NATO στο ζήτημα της Λιβύης, και η αποχώρησή της από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σχετίζονται με το πρόσφατο επεισόδιο κατά το οποίο τουρκική φρεγάτα  στόχευσε και πραγματοποίησε επιθετικούς ελιγμούς ενάντια στη γαλλική φρεγάτα, στα ανοικτά της Λιβύης.

Ο Μακρόν επιβεβαιώνεται πως το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, αλλά η επιβεβαίωση αυτή έχει μικρή σημασία. Το ίδιο εγκεφαλικά νεκρή και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Και η ίδια η Γαλλία με τη στάση της είναι κάπως «άτολμη» απέναντι στην Τουρκία, αν σκεφτεί κανείς ότι μια πυρηνική δύναμη εξευτελίζεται από τις τουρκικές φρεγάτες, που έχουν κάνει τουρκική επικράτεια τον κόλπο της Σύρτης.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για το θέμα των κυρώσεων υπενθύμισε πως «έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία, από την ΕΕ, για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου και ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις». Μόνο οι κυρώσεις αυτές ήταν «χάδι» για την Τουρκία. Ίσως τώρα που μια μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκίμασε τους τσαμπουκάδες του Ερντογάν να δούμε πραγματικές κυρώσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της όχι τόσο απέναντι στην Τουρκία, όσο απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό., «Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και έχει απόλυτο δίκιο. Είναι γνωστό πως πολλά ευρωπαϊκά εργοστάσια βρίσκονται στην Τουρκία, όπως οι γενικότεροι οικονομικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Δυτική κυρίως Ευρώπη. Είναι επίσης γνωστό πως η Τουρκία ευθέως απειλεί την Ευρώπη με το μεταναστευτικό ζήτημα. Όμως το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ανοίξει τα σύνορά της στην Ασία και την Αφρική, είναι πρόβλημα της Τουρκίας, όχι της Ευρώπης. Είναι μεν δύσκολο από πολιτική και μικροπολιτική άποψη η Ευρώπη να διαλέξει. Όμως πρέπει κάποια στιγμή να το κάνει. Γιατί, όσο η κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία χειροτερεύει, τόσο ο Ερντογάν κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τις γειτονικές χώρες και χειραγωγεί την κοινή γνώμη της Τουρκίας με τα νεοθωμανικά του σχέδια στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 είπε ότι «το επόμενο 6μηνο θα τακτοποιήσουμε το εκλογικό σύστημα της Αυτοδιοίκησης γιατί η απλή αναλογική στην ιδεοληπτική της εφαρμογή παρά λίγο να διαλύσει τους Δήμους και τις Περιφέρειες».

Πρόσθεσε δε ότι «ήταν πολύ θετικά τα στοιχεία του προηγούμενου συστήματος αλλά θα το συζητήσουμε με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης».

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε την αλλαγή του συστήματος απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. Με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών θα θεσπιστεί σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απονομή ιθαγένειας σε αλλοδαπούς-αλλογενείς.

«Οι πολίτες που θέλουν να γίνουν Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα δύο φορές να συμμετέχουν σε πανελλαδικές εξετάσεις κύρους, διασφαλισμένες για το αδιάβλητό τους όπου αν αποδεικνύουν καλή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και των θεσμών μας θα μπορούν να γίνονται Έλληνες» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Το σύστημα θα γίνει δίκαιο, γρήγορο, αντικειμενικό και απολύτως διαφανές, για να μην υπάρχουν περιθώρια ούτε για καθυστερήσεις ούτε για γραφειοκρατία και διαφθορά. Δεν αλλάζουμε τις προϋποθέσεις που μπορεί κάποιος να γίνει Έλληνας, αλλά στη συνέχεια όλοι αυτοί περνούσαν από εξετάσεις σε επιτροπές που έχουν πολύ μεγάλη καθυστέρηση» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις. Υπάρχουν αιτήσεις από το 2011».

Με αφορμή το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο κ. Θεδωρικάκος εξήγγειλε, επίσης, ότι «στόχος μας είναι να υπάρξει πλήρης αντισεισμική προστασία όλων των σχολείων και των κτηρίων της Αυτοδιοίκησης, να ελεγχθούν όλα τα κτήρια και να γίνουν αναβαθμίσεις όπου χρειάζεται». Και εξήγησε ότι «αυτό θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, οφείλει να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να αισθάνονται ασφαλή τα παιδιά μας. Και να είναι ασφαλή».

Επανέλαβε ότι οι προσκλήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα θα βγουν το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου καθώς και ότι οι δήμοι διευκολύνονται στις μελέτες με τη χρήση μηχανικών από το ειδικό μητρώο που έχει δημιουργήσει η ΕΕΤΑΑ.

Εξήγησε, ακόμα, ότι τα έργα στο «Αντώνης Τρίτσης» έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα, αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, ενώ ειδικά στις πόλεις «μιλάμε για έργα αστικής αναζωογόνησης που δίνουν άλλη πνοή με αναπλάσεις, χώρους στάθμευσης, ενώ υπάρχει και ισχυρός κοινωνικός χαρακτήρας».

Αναφερόμενος στο Ελληνικό, ο κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε καθοριστικής συμβολής επένδυση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. «Είναι μια εμβληματική επένδυση. Η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχέδιο για την υποδοχή κεφαλαίων». Και όπως σημείωσε ότι η εικόνα της χώρας μετά την καραντίνα συμβάλλει θετικά. «Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε το φετινό καλοκαίρι και τον χειμώνα, η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, επιτάχυνσης των επενδύσεων και αντιμετώπισης του προβλήματος της απασχόλησης»

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είπε ότι «δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο ούτε για την αντιπολίτευση ούτε για τη δημοκρατία μας να χειρίζεται τα θέματα με τέτοιου είδους υπερβολές», και σημείωσε ότι «ελευθερία υπάρχει, αλλά η ελευθερία των διαδηλωτών δεν πρέπει να παρενοχλεί την κανονική ζωή των υπολοίπων», προσθέτοντας ότι «κάποτε σε αυτήν τη χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του σήμερα με τα μάτια του αύριο και όχι με τα μάτια του χθες. Το τι γινόταν στην Ελλάδα πριν από 60 χρόνια είναι μια άλλη ιστορία. Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να εμποδίσει κανέναν να διαδηλώσει ελεύθερα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει τάξη σε αυτή τη διαδικασία».

Πηγη: airetos.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 22/06/2020

Του:            Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ :        Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορώ

ΘΕΜΑ:        «Εθνικό δίκτυο Αμφιλοχίας–Λευκάδας, το “νέο πέταλο του Μαλιακού”»

Κύριε Υπουργέ,

το υφιστάμενο οδικό δίκτυο που συνδέει την Αμφιλοχία με τη Λευκάδα, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τη ζωή των οδηγών και επιβατών και δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Στο ως άνω οδικό δίκτυο, που δικαιολογημένα ονομάζεται από τους κατοίκους της περιοχής ως “νέο πέταλο του Μαλιακού”, έχουν συμβεί, την τελευταία 10ετία, αρκετά τροχαία ατυχήματα, με δεκάδες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, αλλά και τραυματιών. Ουσιαστικά, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έγινε απολύτως καμία ουσιαστική παρέμβαση και απλώς, γίνονται κάποια «μπαλώματα», που δε λύνουν το πρόβλημα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, ώστε να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο εθνικό οδικό δίκτυο, που ενώνει την Αμφιλοχία με τη Λευκάδα;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήλωση του Σταύρου Καραγκούνη στέλεχος του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία αναφορικά με τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας.

Ακολουθεί η δήλωση: 

«Οι ελαιοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση καθώς οι βρώσιμες ελιές είναι αδιάθετες και η Κυβέρνηση της ΝΔ στέκεται ανίκανη στο να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα που αφορά χιλιάδες νοικοκυριά του τόπου μας.

Η επιτραπέζια ελιά είναι πλούτος για την Αιτωλοακαρνανία. Συμβάλλει στην οικονομία του τόπου μας. Η περιοχή μας παράγει σχεδόν το 50% της εγχώριας ελληνικής παραγωγής. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σπουδαιότητα ενός παραγωγικού κλάδου για την περιοχή μας.

Με την τιμή να κυμαίνεται από 80 έως 90 λεπτά και σχεδόν στο σύνολό της η παραγωγή να βρίσκεται στους κάδους, μιλάμε για μια καταστροφική χρονιά.

Είναι εξοργιστικό η ΝΔ να στέκεται αδιάφορη και ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλει να δώσει άμεση λύση και να ενισχύσει οικονομικά τους παραγωγούς μας έμπρακτα.

Ο πρωτογενής τομέας είναι πυλώνας ανάπτυξης για την Αιτωλοακαρνανία και η ΝΔ οφείλει να κάνει τα αυτονόητα προς την ενίσχυση και όχι την απαξίωση των ελαιοπαραγωγών». 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εν μέσω των φημολογιών για ανασχηματισμό μετά την ήττα Μακρόν στις δημοτικές εκλογές, αλλά και των χειρισμών την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού

Την παραίτησή του υπέβαλε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ εν μέσω των φημολογιών για ανασχηματισμό.

«Ο Έντουαρντ Φίλιπ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την αποδέχθηκε. Εξασφαλίζει, με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι το διορισμό της νέας κυβέρνησης», δήλωσε η Προεδρία σήμερα σε δελτίο τύπου.

Η απόφαση του Γάλλου Προέδρου, έρχεται αμέσως μετά την κρίση της πανδημίας κατά τη διάρκεια της οποία η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική, αλλά και μετά την ήττα του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναδείχθηκε νικητής στην πόλη της Χάβρης κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της χώρας, κερδίζοντας το 58,8% των ψήφων.

Ο 50χρονος Φιλίπ υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας από τις 15 Μαΐου 2017.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αντίποινα για την απόφαση της Ελλάδας να διατηρήσει κλειστά τα σύνορά της για τη Βρετανία έως τις 15 Ιουλίου. Όσοι Έλληνες ταξιδέψουν στη Βρετανία ή όσοι Βρετανοί βρεθούν στην Ελλάδα (όπως ο μπαμπάς του Μπόρις Τζόνσον) θα πρέπει υποχρεωτικά να μπουν σε 14ημερη καραντίνα όταν επιτρέψουν στη χώρα.

Ελλάδα και ΗΠΑ στην… “κόκκινη λίστα” που θα ανακοινώσει η Βρετανία μέσα στην ημέρα! Αυτό μεταδίδει το βρετανικό πρακτορείο Press Association, σημειώνοντας πως οι δυο χώρες δεν θα βρίσκονται στη λίστα με τις άλλες 60 χώρες και διαπόντια εδάφη όπου οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να μπουν σε καραντίνα και όταν επιστρέψουν δεν θα μπουν σε καραντίνα…

Πριν από μερικές μέρες, η Ελλάδα με νέα ΝΟΤΑΜ αποφάσισε να παρατείνει έως τις 15 Ιουλίου την απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Τουρκία. Και αυτό δεν άρεσε στο Λονδίνο, που αποφάσισε να αφήσει την Ελλάδα εκτός του «Σχεδίου Γέφυρα», όπως άλλωστε και τις ΗΠΑ αλλά εκεί ο κορονοϊός καλπάζει και κάθε μέρα σχεδόν καταγράφεται ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Αν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί και η Ελλάδα βρεθεί στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας σημαίνει ότι αν κάποιος ταξιδέψει από τη χώρα μας εκεί ή επιστρέψει (όπως πχ ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον;), θα μείνει υποχρεωτικά 14 μέρες σε καραντίνα.

Η Βρετανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι από τις 10 Ιουλίου θα άρει την υποχρεωτική καραντίνα για την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, και τη Γερμανία.

Μιλώντας νωρίτερα στο BBC, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς αποκάλυψε ότι «σιγουράκι» για την «κόκκινη» λίστα της Βρετανίας είναι οι ΗΠΑ. Οι επιβάτες που φθάνουν στην Αγγλία από τις ΗΠΑ δεν θα εξαιρεθούν από τους κανόνες της καραντίνας, είπε και όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα είναι στην «κόκκινη» λίστα των χωρών για τις οποίες θα εφαρμόζεται 14ήμερη περίοδος καραντίνας, ο Σαπς δήλωσε: «Φοβάμαι πως ναι».

«Οι ΗΠΑ από πολύ νωρίς απαγόρευσαν τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την Ευρώπη, άρα δεν υπάρχει σε ισχύ μια αμοιβαία ρύθμιση», τόνισε.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Ελπίζω να σταθείτε στον δρόμο που χάραξε ο κ. Καμίνης και να κάνετε το σωστό στηρίζοντας την πρωτοβουλία» – Γεννηματά: «Μου κάνετε μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας; Νόμιζα μέχρι σήμερα ότι αυτή τη μάσκα τη φορά μόνο ο Τσίπρας»

Στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει το ζήτημα των διαδηλώσεων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του με αφορμή την κριτική που του άσκησε η Φώφη Γεννηματά στη δική της δευτερολογίας.

«Αν κάποιοι έχουν παρερμηνεύσει το δικαίωμα στην δημόσια συνάθροιση και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπόλοιπων πολιτών αυτοί θα μας βρουν απέναντι» είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής είπε «εσείς κάνετε ό,τι νομίζετε, το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί απο την πλειοψηφία. Θα ενσωματώοσυμε προτάσεις που καταθέτετε. Είναι άλλο να καταθέτεις προτάσεις και άλλο να κρύβεσε πίσω απο αυτές για να αποφύγεις ευθύνες».

«Εδώ θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε. Τα δικαιώματα εργαζόμενων και μειοψηφιών είναι απόλυτα καταχυρωμένα. Εμείς αναφερόμαστε στην οριοθέτησή τους. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα που δεν έχει κανένα πλαίσιο για την οργάνωση των διαδηλώσεων. Σε όλους αυτούς που λένε όχι και δεν συζητούν τίποτα και θέλουν ανα πάσα στιγμή 50 άτομα να κλείνουν τους δρόμους – δεν μιλάμε για τις μεγάλες διαδηλώσεις – αν κάποιοι έχουν παρερμηνεύσει το δικαίωμα στην δημόσια συνάθροιση και το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα ταλαιπωρίας των υπόλοιπων πολιτών αυτοί θα μας βρουν απέναντι» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς θα είμαστε εδώ με δημιουργική διάθεση να ενσωματώσουμε προτάσεις όχι όμως στην βάση απονεύρωσης του νομοσχεδίου. Ολοι κρινόμαστε όχι απο τα λόγια αλλά απο την στάση μας. Ελπίζω να σταθείτε στον δρόμο που χάραξε ο κ. Καμίνης και να κάνετε το σωστό στηρίζοντας την πρωτοβουλία» κατέληξε την αναφορά του στο θέμα ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν ξεχνώ ότι ήσασταν υπουργός του κ. Σαμαρά

Σχολίαζοντας το γενικότερο ύφος της Φώφης Γεννηματά στις σημερινές της τοποθετήσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ με ενδιαφέρον την έντονα κριτική διάθεση που έχετε απέναντι στην παράταξή μας αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσασταν υπουργός του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά. Όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε περιόδους που λόγω ανάγκης συγκυβερνήσαμε. Εσεί στο Υπ Αμυνας εμποδίσατε την μεταρρυθμιστική ατζέντα και την εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας».

«Σας αντιμετώπισα με υπευθυνότητα και σοβαρότητα που σας αξίζει. Το να ανεβάζεται τα ντεσιμπέλ δεν σας κάνει πιο αξιόπιστους. Η αναφορά μου σε μαγκάλια δεν ήταν προς εσάς. Ηταν προς άλλους και ελπίζω να μην καταλήξατε και εσεις σαν τους άλλους» πρόσθεσε.

Πρώτο μέλημα να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας

Απαντώντας στην κριτική για το πρόγραμμα Συν-Εργασία ότι ο εργαζόμενους θα χάσει 20% ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «θα χάσει το 8% για να δουλέψει το μισό χρόνο. Αυτό που κάνουμε έιναι να επιμεριστούμε το βάρος. Πρώτη ευθύνη το κράτος, μετά ο επιχειρηματίας και τελευταίος ο εργαζόμενος. Αν νομίζεται ότι με μαγικό ραβδί θα κρατήσουμε όλα τα εισοδήματα τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη».

 

«Θα σας έλεγα ότι ως προς την προτεραιότητα που δίνουμε είμαστε μπροστά και πάνω σε σχέση με άλλες χώρες. Εγώ δεν είπα ότι η κυβέρνηση έγινε σοσιαλδημοκρατική. Είμαστε κεντροδεξιά κυβέρνηση. Ομως μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το κράτος πρέπει να είναι παρεμβατικό όταν υπάρχει ανάγκη και καθόλου παρεμβατικό όταν δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν αυτό ενοχλεί όσους υποστηρίζουν ότι δήθεν η ΝΔ είναι το κακό τέρας είναι δικό τους πρόβλημα. Το δικό μας είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας. Το πρώτο μας μέλημα στον τουρισμό είναι να διατηρηθεί ο ιστός. Να μην κλείσουν μονάδες. Να μην υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας. Ναι θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος αλλά πρέπει να παραμείνουν οι θέσεις εργασίας».

Ως προς τον τουρισμό ο πρωθυπουργός επέκρινε την κυρία Γεννηματά γιατί άσκησε κριτική για το πρόγραμμα PLF για εντοπισμό «που είναι πρότυπο για άλλες χώρες». «Πρέπει να ξέρουμε για όλους όσοι έρχονται στην χώρα μας που ήταν και που θα είναι. Μην κάνετε σας παρακαλώ κριτική σε αυτή την εθνική προσπάθεια της χώρας. Η πολιτική προστασία βεβαίως έχει υποστήριξη και απο ένοπλες δυνάμεις. Δεν σας ταιριάζει αυτή η κριτική και δεν ταιριάζει στην χώρα».

Γεννηματά: Μου κάνετε μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας;

Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε τη δευτερολογία της απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην δική του πρωτολογία λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν αφήνετε άνθρωπο να αγιάσει».

«Είπαμε να κάνουμε μία πολιτισμένη συζήτηση, αλλά όταν σας ακούω να μου κάνετε κριτική για «αντιπολίτευση με μαγκάλια και συσσίτια», δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο κ. Μητσοτάκη. Γιατί, εσείς ξεκινήσατε το αντιμνημόνιο. Σας θυμάμαι στην πρώτη γραμμή στα «Ζάππεια». Τα δικά σας στελέχη ήταν στις πλατείες των αγανακτισμένων. Κάποτε, σ’ αυτή την αίθουσα πρέπει να λέγονται αλήθειες για την ιστορία και πώς φτάσαμε ως εδώ» συνέχισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Μιλώντας για το πρόγραμμα Συν-Εργασία και τις αναφορές Μητσοτάκη στην σοσιαλδημοκρατία η κυρία Γεννηματά είπε «ερχεστε κ. πρωθυπουργέ και μου λέτε για το Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας και μου κάνετε μαθήματα σοσιαλδημοκρατίας; Νόμιζα μέχρι σήμερα ότι αυτή τη μάσκα τη φορά μόνο ο κ. Τσίπρας. Πολλοί τη ζηλεύουν τώρα που φαίνεται ότι είναι μοναδική πολιτική που δίνει λύσεις. Η πραγματική σοσιαλδημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής, παρουσίασε ένα Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν απολύσεις και δυσμενείς αλλαγές στους όρους σύμβασης των εργαζομένων».

Η Φώφη Γεννηματά επέμεινε και στο ζήτημα της λεγόμενης «λίστας Πέτσα» ζητώντας απαντήσεις στο «πόσα χρήματα και με ποια κριτήρια δόθηκαν σε κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης; Δεν θα σταματήσουμε να ρωτάμε, αν δεν πάρουμε απαντήσεις. Πώς μοιράστηκαν τα 20 εκατ. ευρώ; Αν δεν μας πείτε, την άλλη Παρασκευή εδώ θα είμαστε πάλι και θα σας ξαναρωτήσω. Γιατί φαίνεται ότι πρέπει να σας ρωτάω συνέχεια για να έχουμε αποτελέσματα. Ίσως έτσι μάθουν και οι πολίτες».

«Όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, εμείς είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου. Πρέπει να μας πείτε, όμως, κ. πρωθυπουργέ γιατί επιλέγετε να τον ανοίξετε τώρα, με την Τουρκία να έχει βάλει το πιστόλι πάνω στο τραπέζι».

protothema.gr

Σελίδα 1 από 2