Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  3:32: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 18:48

Η Γαλλία σαν να «ξυπνάει», η Ευρώπη πάλι όχι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν στις 13 Ιουλίου, για να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας, λέγοντας ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Γαλλίας προς το ΝΑΤΟ πως  αποχωρεί  από την ναυτική επιχείρηση Sea Guardian στη Μεσόγειο. Μία επιχείρηση, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2016, και αφορά τη ναυτική ασφάλεια στη Μεσόγειο και έχει αντιτρομοκρατικά χαρακτηριστικά.Το Παρίσι δια της μόνιμης αντιπροσώπου του στη βορειοατλαντική συμμαχία αναμένει από το NATO «ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τους κανόνες εμπλοκής στη θάλασσα και τις μορφές συνεργασίας της επιχείρησης SeaGuardian με την επιχείρηση Ειρήνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αφορά την τήρηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Η Γαλλία είναι εμφανώς δυσαρεστημένη από την στάση του NATO στο ζήτημα της Λιβύης, και η αποχώρησή της από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σχετίζονται με το πρόσφατο επεισόδιο κατά το οποίο τουρκική φρεγάτα  στόχευσε και πραγματοποίησε επιθετικούς ελιγμούς ενάντια στη γαλλική φρεγάτα, στα ανοικτά της Λιβύης.

Ο Μακρόν επιβεβαιώνεται πως το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό, αλλά η επιβεβαίωση αυτή έχει μικρή σημασία. Το ίδιο εγκεφαλικά νεκρή και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Και η ίδια η Γαλλία με τη στάση της είναι κάπως «άτολμη» απέναντι στην Τουρκία, αν σκεφτεί κανείς ότι μια πυρηνική δύναμη εξευτελίζεται από τις τουρκικές φρεγάτες, που έχουν κάνει τουρκική επικράτεια τον κόλπο της Σύρτης.

Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για το θέμα των κυρώσεων υπενθύμισε πως «έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία, από την ΕΕ, για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου και ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις». Μόνο οι κυρώσεις αυτές ήταν «χάδι» για την Τουρκία. Ίσως τώρα που μια μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκίμασε τους τσαμπουκάδες του Ερντογάν να δούμε πραγματικές κυρώσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της όχι τόσο απέναντι στην Τουρκία, όσο απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό., «Είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου» είπε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και έχει απόλυτο δίκιο. Είναι γνωστό πως πολλά ευρωπαϊκά εργοστάσια βρίσκονται στην Τουρκία, όπως οι γενικότεροι οικονομικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Δυτική κυρίως Ευρώπη. Είναι επίσης γνωστό πως η Τουρκία ευθέως απειλεί την Ευρώπη με το μεταναστευτικό ζήτημα. Όμως το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ανοίξει τα σύνορά της στην Ασία και την Αφρική, είναι πρόβλημα της Τουρκίας, όχι της Ευρώπης. Είναι μεν δύσκολο από πολιτική και μικροπολιτική άποψη η Ευρώπη να διαλέξει. Όμως πρέπει κάποια στιγμή να το κάνει. Γιατί, όσο η κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία χειροτερεύει, τόσο ο Ερντογάν κλιμακώνει την αντιπαράθεση με τις γειτονικές χώρες και χειραγωγεί την κοινή γνώμη της Τουρκίας με τα νεοθωμανικά του σχέδια στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr