Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 22:46

Σενάρια για… όλα τα γούστα

Τρία σενάρια για την ελληνική οικονομία, ανάλογα με τη μετάδοση του ιού, τον χρόνο ανοίγματος των συνόρων και την εξέλιξη της καταναλωτικής συμπεριφοράς, εξετάζει η Ernst & Young.

Σύμφωνα με το σενάριο βάσης, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5% το 2020 σε όρους ΑΠΑ, σε σύγκριση με το 2019, ενώ η απασχόληση θα υποχωρήσει κατά 4,1%. Το σενάριο αυτό, το οποίο σύμφωνα με την έκθεση συγκεντρώνει πιθανότητες 60%, προϋποθέτει ότι ο δείκτης μετάδοσης του ιού “R” θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του R=1.

Το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, βασίζεται στην παραδοχή δείκτη R μικρότερου της μονάδας (R<1), γεγονός που θα επιτρέψει την ταχεία ανάκτηση των απωλειών της κατανάλωσης και των επενδύσεων, που καταγράφηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η μείωση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας θα περιοριστεί στο 7,1% και της απασχόλησης στο 3,1%.

Τέλος, το απαισιόδοξο σενάριο, το οποίο επίσης συγκεντρώνει πιθανότητες 20%, βασίζεται στην υπόθεση δείκτη R μεγαλύτερου της μονάδας (R>1), που θα οδηγήσει σε δεύτερο κύμα της πανδημίας και, κατ’ επέκταση, σε εξαιρετικά αργή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τη δυσμενή αυτή εκτίμηση, η μείωση σε όρους ΑΠΑ θα φθάσει το 12,5%, ενώ η απασχόληση θα συρρικνωθεί κατά 5,4%.

Σενάρια λοιπόν για… όλα τα γούστα, αλλά δυστυχώς είναι τόσο απρόβλεπτη η φετινή χρονιά που είναι παρακινδυνευμένο να στοιχηματίσεις σε οποιοδήποτε σενάριο.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 860 φορές