Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  9:25: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 11:20

Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Επιμένουμε να γίνει σεβαστή η ιστορία της Αγιάς Σοφιάς

«Εξακολουθoύμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρηση της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτικη ιστορία της», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νέο μήνυμα στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις και τα σχέδια του Τούρκου προέδρου περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ουσιαστικά επιβεβαίωσε τη σταθερή του θέση για το ζήτημα, η οποία αντανακλάται στην έκθεση του για τις θρησκευτικές ελευθερίες για το έτος 2019. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Υπενθυμίζεται ότι το μήνυμα που έστειλαν οι ΗΠΑ μέσω της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν να σεβαστεί την ιστορία της Αγιά Σοφιάς προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την τουρκική μεριά. «Δεν είναι διεθνές θέμα. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας» απάντησε το πρωί της Πέμπτης ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο κανάλι NTV. Χαρακτήρισε, μάλιστα, παράξενη την εμπλοκή των ΗΠΑ για τις οποίες είπε ότι κυριαρχεί ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η εχθρότητα προς τους Μουσουλμάνους.

Ο Τσαβούσογλου έκανε, μάλιστα, και σόου παρουσιάζοντας διαθήκη του Σουλτάνου Φατίχ Μεχμέτ. Από τα βέλη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ξέφυγε και η Ελλάδα για την οποία είπε ότι «δεν μπορεί να μας κάνει μαθήματα για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, ο οποίος, μάλιστα, με αφορμή την υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ κάλεσε τις ΗΠΑ «να επικεντρωθούν στα εσωτερικά τους ζητήματα σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το μήνυμα των ΗΠΑ

Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, καταγράφει προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Η Αγία Σοφία, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».

protothema.gr

Διαβάστηκε 966 φορές