Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:07: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020

Εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα δείχνουν να έχουν οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Το 89% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η πληροφόρηση από τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι έγκυρη και επαρκής, ενώ μόλις το 6% απάντησε αρνητικά.

Παράλληλα, το 44,5 των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης εκτιμούν ότι η εικόνα που έχουν πλέον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι καλύτερη από αυτή που είχαν πριν ξεσπάσει η πανδημία. Το 8% θεωρεί ότι η εικόνα έχει επιδεινωθεί και το 38% απάντησε πως είναι σχεδόν ίδια.

Δημοσκόπηση: Ικανοποιημένοι οι πολίτες από τις αποφάσεις Μητσοτάκη

Το 86% εκτιμά ότι η κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τα μέτρα. Παράλληλα, εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών είναι συντριπτικό, καθώς το 80% είναι «πολύ,αρκετά» ικανοποιημένο. Ικανοποίηση υπάρχει και για τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Οι ερωτηθέντες, ωστόσο, κρίνουν ως ανεπαρκή τα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Συνολικά, οι πολίτες βαθμολογούν θετικά το κράτος, αλλά όχι και τόσο θετικά τη συνέπεια που επιδεικνύουν οι πολίτες όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων.

Στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Alco το 90% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ το 67% φοβάται ότι θα νοσήσει από τον ιό. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων εμφανίζεται σύμφωνη με τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και δηλώνει έτοιμη να αποδεχθεί πιθανή επέκταση.

Βίντεο: Η δημοσκόπηση της Alco
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.000 ατόμων από τις 25 Μαρτίου μέχρι και χθες, Δευτέρα 1η Απριλίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για την κύρωση τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Κοινοβουλίου κατά την περίοδο της κρίσης, αφού εκπέμπει ένα ισχυρό δημοκρατικό μήνυμα, απόλυτα συμβατό με την μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει με επάρκεια τη κρίση, αλλά ανέφερε ότι είμαστε «στο τέλος της αρχής».

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού στηρίζεται κατά τον βουλευτή σε τέσσερις άξονες: 1) στα σκληρά αλλά αναγκαία και αποτελεσματικά μέτρα που έλαβε η ελληνική πολιτεία, 2) στο συγκεκριμένο και καλοδουλεμένο σχέδιο για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, στην εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και στην στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων 3) στην υπομονή και την υπευθυνότητα της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών και 4) στην ομοψυχία του πολιτικού μας συστήματος, το οποίο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Ο κ. Λιβανός καλωσόρισε την κριτική της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι και για αυτό είναι σημαντικό να είναι ανοικτό το Κοινοβούλιο, ενώ έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις: Ως προς το ζήτημα των 11 εκατομμυρίων για την εκστρατεία ενημέρωσης ανέφερε ότι η όλη διαδικασία είναι διαφανής και όλες οι συμβάσεις διαθέσιμες σε οποιονδήποτε επιθυμεί να τις ελέγξει. Ως προς τις απευθείας αναθέσεις τόνισε ότι όλα γίνονται δημόσια και υπό άπλετο φως. Ως προς την ενίσχυση του ΕΣΥ τόνισε ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί 4.000 προσλήψεις.

Παράλληλα, καταλόγισε ιδεοληψία στον κ. Τσακαλώτο, που προσπαθεί να καλύψει την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Τον κάλεσε δε να μην πλειοδοτεί άκριτα και σπρώχνει την χώρα σε νέα μνημόνια, αλλά και να μην μπερδεύει τις εξαγγελίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών με τα χρήματα που πράγματι εισρέουν στην πραγματική οικονομία. Σημείωσε ότι πρώτιστη ανάγκη είναι η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής, η σωτηρία των πολιτών.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι  επ’ αφορμή της κρίσης συντελείται μια βίαιη, βουβή, ταχύρρυθμη μεταρρύθμιση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση του κράτους. Παράλληλα, σημείωσε την ανάδειξη μιας νέας σχέσης μεταξύ πολίτη-πολιτικού αλλά και την ολική επαναφορά της πολιτικής έναντι της οικονομίας των χρηματιστηρίων. Ανέδειξε την μεγάλη ευκαιρία για την αναδιαμόρφωση του καπιταλισμού.

Τέλος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, πρότεινε, να επωμιστούν και ένα βάρος οι τράπεζες προκειμένουν να ελαφρυνθούν οι πολιτές και ειδικότερα: 1) να μειωθούν οι προμήθειες για διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων μέσω e-banking 2)να μειωθεί η προμήθεια για ανάληψη χρημάτων από το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ 3) να μειωθούν οι προμήθειες για την πληρωμή λογαριασμών, 4) να αξιοποιηθεί το σύστημα ενημέρωσης των Τραπεζών για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις νέες δυνατότητες μη αυτοπρόσωπης εκπλήρωσης συναλλαγών 5) να ανασταλούν, έστω και μερικώς, οι πληρωμές των ενήμερων έως 31.12.2019 ιδιωτικών στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δικό του «αντίο» στον Μανώλη Γλέζο έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έστειλε τηλεγράφημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο υποστηρίζει ότι ο Μανώλης Γλέζος είναι «ένας πραγματικός φίλος της Ρωσίας».

Το τηλεγράφημα του Ρώσου προέδρου μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Επίσης το πλήρες τηλεγράφημα κοινοποίησε η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, μέσω της σελίδας της στο Facebook, και έχει ως εξής

«ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΤΗΤΑ, ΚΥΡΙΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Μόσχα, Κρεμλίνο, 1 Απριλίου 2020

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεχθείτε παρακαλώ τα βαθιά συλλυπητήρια για την απώλεια του εξέχοντος πολιτικού και κοινωνικού παράγοντα της Ελλάδας, Ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Μανώλη Γλέζου.

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας πραγματικός φίλος της χώρας μας, υποστηρικτής – βάσει αρχών – της ενίσχυσης της αμοιβαία επωφελούς ρώσο-ελληνικής συνεργασίας.

Συνέβαλε προσωπικά τα μέγιστα στον αγώνα κατά της διαστρέβλωσης της ιστορίας, της λεγόμενης αθώωσης των Ναζί και των δωσίλογών τους. Η καλή μνήμη για αυτόν θα μείνει στις καρδιές των Ρώσων πολιτών.

Παρακαλώ να μεταφέρετε τα λόγια της ειλικρινούς συμπόνιας και της υποστήριξης στους συγγενείς και τους οικείους του εκλιπόντος.

Μετά τιμής,

Βλαντιμίρ Πούτιν».

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με πρωτοφανείς διαστάσεις. Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι σε αυτές τις συνθήκες το βασικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Οφείλουμε να στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που δίνουν μια τιτάνια μάχη, είπε και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος».

Ούτε είναι η ώρα των λύκων, που χαίρονται στην αναμπουμπούλα. Η κρίση είναι ενδεχομένως μια ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος, ποιος στέκεται με ευθύνη στον πλευρό των πολιτών που δοκιμάζονται και ποιοι σκέφτονται το κέρδος.

Ολοι θα κριθούμε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η μάχη της ζωής.

Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε τη διάθεση να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είπε και πρόσθεσε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια των γιατρών, τους ανθρώπους το μόχθου, όσους τραυματίζει η οικονομική λεπίδα της κρίσης, αλλά στηρίζουμε δεν σημαίνει δεν ασκούμε κριτική, δεν σημαίνει σιωπούμε. Ειδικά όταν υπάρχουν κραυγές αγωνίας υγειονομικών ότι δεν έχουν στηριχτεί και δεν έχουν ακόμα κατάλληλο εξοπλισμό. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού οδηγεί η ιδεοληψία, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι στηρίζει την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών, και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.

Ζήτησε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα.

Πηγή: in.gr

«Ευχαριστώ τους Έλληνες που θυσίασαν το αγαθό της ελευθερίας για το αγαθό της ζωής», είπε ο πρωθυπουργός. «Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, τοποθετείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται και η τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για απολογισμό 30 ημερών μάχης κατά της πανδημίας. Ο Απρίλιος, είπε ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον. Όσα έρχονται απαιτούν προσήλωση στον στόχο και ενότητα και αλληλεγγύη, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όλοι πιστεύουμε στον κοινοβουλευτισμό σε αυτές τις συνθήκες και απορρίπτω κάθε αυταρχικό περιορισμό όπως έγινε πρόσφατα στην Ουγγαρία, είπε αναφερόμενος στο διάταγμα Όρμπαν που του δίνει απεριόριστες εξουσίες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στην Ελλάδα ήμασταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και περιέγραψε όλα όσα έγιναν από την πρώτη ημέρα. Είπε ότι την ίδια ώρα στον Έβρο και στο Αιγαίο υπήρχε ένα δεύτερο μέτωπο το οποίο είχε να κάνει με την υπεράσπιση των εθνικών συνόρων.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το παρασκήνιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και είπε ότι οι αποφάσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας ελήφθησαν νωρίς και όχι χωρίς μεγάλο κόστος.

«Πήραμε σκληρά μέτρα», είπε, «αλλά η πλειοψηφία της κοινωνίας στήριξε αυτά τα μέτρα. Θέλω να ευχαριστήσω την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που δέχτηκαν περιορισμούς στην ελευθερία τους. Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους αλλά στο τέλος της αρχής», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών και την αγωνία για τις δουλειές τους. «Ευγνωμονούμε τους ήρωες της καθημερινότητας με τις λευκές μπλούζες αλλά η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση. Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε».

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε: «Μήπως δεν είναι κακό ό,τι δεν είναι κρατικό;» Και αναφέρθηκε στις δωρεές ιδιωτών σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα. Ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους έχουν προσφέρει και μάλιστα είπε ότι στο τέλος θα κριθούν και οι παρόντες και οι απόντες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι πρώτη φροντίδα είναι οι Έλληνες που πρέπει να μείνουν υγιείς αλλά και όρθιοι για να ξαναστήσουν όλα όσα γκρεμίζει η πανδημία. Περιέγραψε τις 4 δέσμες μέτρων ύψους 10 δισ ευρώ. Πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. «Στα περισσότερα κράτη, οι αποζημιώσεις ήταν ποσοστιαίες επί των αμοιβών. Εμείς στην Ελλάδα επιλέξαμε μια οριζόντια αποζημίωση των 800 ευρώ. Οι απολύσεις έχουν απαγορευθεί και οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μια αποζημίωση 800 ευρώ και διατηρούν όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα», είπε ο πρωθυπουργός.

Το επίδομα των 800 ευρώ αφορά 1.800.000 μισθωτούς, είπε ο πρωθυπουργός. Κανείς δεν θα χάσει το δώρο του Πάσχα και μέχρι τις 10 Απριλίου θα δοθεί στους αγωνιστές της πρώτη γραμμής. Θα επιβραβεύσει χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στην γ.γ. πολιτικής προστασίας.

Τα μέτρα αυτά έχουν κόστος, είπε ο πρωθυπουργός αλλά εξασφαλίσαμε τα δημοσιονομικά όρια για να τα καλύψουμε. Πετύχαμε και διεκδικήσαμε το προφανές είπε ο πρωθυπουργός στην Βουλή. Δημοσιονομική ευελιξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μπήκαμε στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ανεστάλησαν οι στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Αύριο, είπε θα ανακοινωθεί από την Κομισιόν το νέο πλαίσιο ευελιξίας μέσω ΕΣΠΑ. «Από εκεί θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε μέσα στο 2020 περισσότερα κονδύλια».

Είπε ακόμα ότι όπως η υγειονομική κρίση είναι διαρκής έτσι η διαχείρισή της πρέπει να είναι μόνιμη και πανευρωπαϊκή. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Ζακ Ντελόρ προτείνοντας ένα νέο ταμείο κοινού δανεισμού. Σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν καλοί και κακοί. δεν υπάρχουν υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Το 2020 δεν είναι ούτε 2010 ούτε και 2015. Μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά την προσφορά και την ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε στην ομιλία του στην Βουλή για την κρίση από τον κορονοϊό ότι η λύση δεν πρέπει να έρθει αργά από την ΕΕ.

«Κανένα κυβερνητικό μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν το αγκαλιάσουν οι πολίτες. Αν δεν πιστέψουν ότι ο πρόσκαιρος περιορισμός των μετακινήσεων είναι για το καλό μας. Προσωπικά, δεν μου αρέσει να κουνάω το δάχτυλο. Είμαι οπαδός της συναίνεσης και της πολιτικής ωριμότητας και πιστεύω στην δημοκρατία της πειθούς και συγχαίρω τους πολλούς. Επιμένω να ασκώ σκληρή κριτική στους λιγοστούς. Καλώ και πάλι τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες που έκαναν την Ελλάδα θετικό παράδειγμα. Το Πάσχα της αγάπης να γίνει Πάσχα της ευθύνης και της ζωής. Έχουμε και άλλα βέλη στην φαρέτρα μας αλλά δεν θέλουμε να αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Πηγή: newsit.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ:

"ΚΥΡΩΣΗ Α) ΤΗΣ ΑΠΟ 25.2.2020 ΠΝΠ "ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ" (Α' 42), Β) ΤΗΣ ΑΠΟ 11.3.2020 ΠΝΠ "ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ CONVID 19 ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ" (Α' 55) ΚΑΙ Γ) ΤΗΣ ΑΠΟ 14.3.2020 ΠΝΠ "ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ CONVID 19" (A' 64)"

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι χαμογέλασα όταν μίλησε για το Σκοπιανό. Το έκανα γιατί δεν περίμενα από τη ΝΔ να χαιρετίσει την συμφωνία των Πρεσπών. Έχω συντάξει εδώ 15 σελίδες που περιέχουν 27 παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια. ΟΙ παραβιάσεις έγιναν εσχάτως. Κάνουν ό,τι θέλουν και εσείς δεν αμφισβητείτε τη συμφωνία.

Πάμε στα οικονομικά. Η οικονομία κλείδωσε. Και αυτό έγινε γιατί δεν λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα δημόσιας υγείας. Το θέμα είναι να δούμε ποιος την κατέστρεψε την δημόσια υγεία. Το ΚΚΕ ή ο κ. Βαρουφάκης είναι λίγο δύσκολο να την καταστρέψουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπόρεσε για 4 χρόνια. Εσείς, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είστε εκείνοι που κατέστρεψαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Και τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Όμως πολιτική σημαίνει πρόβλεψη, ακριβώς για να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.

Με τα μέτρα που λάβατε, ουσιαστικά κάνατε μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων. Καλείτε τους επιχειρηματίες να πληρώσουν το δώρο Πάσχα μετά από 3 μήνες. Μα μετά από 3 μήνες ίσως οι επιχειρηματίες να χρειαστεί αν απολύσουν εργαζομένους γιατί δεν θα μπορούν να καταβάλουν το δώρο Πάσχα. Γι’ αυτό σας φωνάζουμε ότι τα μέτρα που θα πάρετε θα πρέπει να είναι οριζόντια και όχι με δόσεις, όχι σταγόνα – σταγόνα. Κάθε μέρα βγαίνει και ένας υπουργός και λέει κάτι καινούργιο.

Επικαλεστήκατε την ΕΕ και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Μα όταν οι Ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στην ΕΕ δυστυχώς υπάρχει σήμερα το «ο σώζων εαυτόν σωθείτω». Βλέπουμε ότι υπάρχει εσωστρέφεια στην ΕΕ. Η Γερμανία απαγόρευσε την εξαγωγή ιατροφαρμακευτικού υλικού προς την Ιταλία! Για ποια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μιλάμε μετά από αυτό;

Βγήκε πριν το ΚΚΕ και είπε ότι πρέπει να δώσετε χρήματα για το ένα, για το άλλο, για το τρίτο. Η δική μας διαφωνία με όλους εδώ είναι ουσιαστική. Είναι εύκολο να μοιράζουμε χρήματα θεωρητικά. Το θέμα είναι πώς θα βγουν τα λεφτά για να μπορέσουν να μοιραστούν. Δηλαδή πώς θα παράξουμε πλούτο.

Και το λέω αυτό γιατί τα απόνερα του κορωναϊού θα είναι πού χειρότερα από το πρόβλημα της πανδημίας. Και αυτό θα συμβεί γιατί δεν παράγουμε τίποτα. Κάνουμε εισαγωγή κρεάτων και γαλακτοκομικών. Αντ’ αυτού ας κινήσουμε την διαδικασία να στηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας. Να στηρίξουμε την αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία ώστε να μπορούμε να παράγουμε πλούτο. Το 90% του μοσχαρίσιου κρέατος εισάγεται από την Γαλλία και την Ολλανδία. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να το παράγει η χώρα μας για να μπορέσει να ισορροπήσει η κλίμακα. Γιατί αν οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί αποφασίσουν να κλείσουν τα σύνορα θα έχουμε πρόβλημα. Θα έρθει πείνα. Για να μην αναφερθώ στις εισαγωγές σε σιτηρά και γαλακτοκομικά. Αν θέλετε να ξεκινήσετε από κάτι, δώστε χρήματα για να κινηθεί η αγορά ελληνικών προϊόντων. Μοιράστε κουπόνια για να πάνε οι πολίτες στα σούπερ μάρκετ και να αγοράσουν μόνο ελληνικά προϊόντα. Να μπορέσει να κινηθεί η διαδικασία παραγωγής. Δεν είναι δυνατόν να αγοράζουμε μέλι που εισάγουμε από την Κίνα ή λάδι εισαγόμενο από την Αφρική. Και μην το βλέπετε στην πλάκα, γιατί όταν συμβεί, όταν κλείσουν οι άλλες χώρες τα σύνορα, θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Λέτε εδώ ότι θα δώσετε 5 δισ. για αύξηση του προϋπολογισμού. Ωραία. Εκείνο όμως που δεν μας λέει ο υπουργός είναι πού θα βρει αυτά τα χρήματα. Δώσατε επιδόματα –και καλά κάνατε- στους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Ξεχάσατε όμως τους διοικητικούς υπαλλήλους των νοσοκομείων. Εκείνοι δεν πήραν επιδόματα. Δεν τα δικαιούνται; Με τους  ένστολους τι θα κάνετε; Ένστολοι δεν είναι αυτοί που βρίσκονται έξω στους δρόμους; Οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί δεν θα πάρουν επίδομα; Δεν κινδυνεύουν αυτοί από τον ιό; Γι’ αυτό φωνάζουμε: πάρτε οριζόντια μέτρα. Αλλά δεν μας ακούτε.

Στους δασκάλους δεν θα δώσετε επίδομα; Και να πω κάτι που κανείς εδώ δεν το ανέφερε. Εμείς, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, προτείναμε να γίνει η εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω της ΕΡΤ, γιατί όταν φτιάχνεις ένα site για να μπουν χιλιάδες μαθητές, κάποια στιγμή το σύστημα θα πέσει. Το σημαντικό λοιπόν είναι να καταθέτουμε προτάσεις. Όταν λέω στον υπουργό δώσε…δώσε…δώσε… πρέπει αν του προτείνω και τον τρόπο με τον οποίο θα βγει αυτό το πρόγραμμα.

Στους κούριερ που μεταφέρουν αντικείμενα και κινδυνεύουν από τον ιό δεν πρέπει να δοθεί επίδομα; Στους μακροχρόνια άνεργους; Κάτι δεν πρέπει να κάνουμε και γι’αυτούς τους ανθρώπους; Θα τους δώσουμε αέρα κοπανιστό;

Ο τουρισμός μας δίνει 18 δισ. ευρώ. Φέτος όμως δεν θα τα πάρουμε. Θα έχουμε υστέρηση εσόδων. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε από τώρα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Πάμε στην αγροτική οικονομία. Είπατε θα δώσετε 150 εκατ. για να την ενισχύσετε. Πώς; Με ποιο τρόπο; Επαναλαμβάνω: το λέω αυτό γιατί η θεραπεία των επιπτώσεων του κορωναϊού θα είναι χειρότερη από την πανδημία. Είπε ο κ. Λιβανός ότι απαγόρευσε την εισαγωγή κρεάτων. Εγώ λοιπόν σας λέω ότι δεν έχει γίνει αυτό. Εγώ αν ήμουν κυβέρνηση θα την απαγόρευα την εισαγωγή για να στηρίξω την δική μου κτηνοτροφία. Το λέω και πάλι: δώστε κουπόνια για να αναγκάσουμε τον κόσμο να αγοράζει ελληνικά προϊόντα. Αν δώσετε 200 κουπόνια θα κινηθεί αυτό το πρόγραμμα. Σε 3 – 4 μήνες από τώρα οι επιχειρήσεις θα σκάσουν όλες. Εσείς τι κάνετε; Μετακυλίετε το πρόβλημα με τις επιταγές και τα χρέη για τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι αδιανόητο. Εκτός εάν προγραμματίζετε να πάτε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή, δίνετε τώρα χρήμα για να τους ξεγελάστε ότι ξεπερνάτε την κρίση και μετά θα πάτε στον ιθαγενή – ψηφοφόρο και θα του ζητήσετε την ψήφο του.

Πάμε στα ΕΣΠΑ. Πείτε μου τι σχέση έχουν τα σεμινάρια με την ανάπτυξη της χώρας; Τα χρήματα από τα ΕΣΠΑ είναι προγραμματισμένο να δοθούν σε επιχειρηματίες που έχουν το 50% του κεφαλαίου και θα πάρουν την επιχορήγηση για να προχωρήσουν σε επένδυση. Και τώρα αν ψάξετε θα βρείτε στα υπουργεία σας φακέλους από επιχειρήσεις που έχουν τα χρήματα στις τράπεζες και περιμένουν το εκάστοτε υπουργείο να κινήσει την διαδικασία για το ΕΣΠΑ ώστε να ξεκινήσουν την επένδυση. Και εσείς με την καθυστέρηση τους έχετε καταστρέψει αυτούς τους επιχειρηματίες. 

Το χειρότερο όμως ήταν η προτροπή του πρωθυπουργού μέσω facebook προς τους βουλευτές να δώσουν τον μισό μισθό τους. Και έβγαιναν οι βουλευτές της ΝΔ και φωτογράφιζαν την απόδειξη του ταμιευτηρίου για να φαίνεται ότι κατέθεσαν τον μισθό τους. Αυτό είναι η αίσχιστη απόδειξη λαϊκισμού. Και το λέω γιατί και το νοσοκομείο της Καστοριάς είπε ότι έχει πρόβλημα οικονομικό και οι βουλευτές της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κατέθεσαν τους μισθούς τους για να ενισχυθεί το νοσοκομείο, αλλά δεν βγήκαμε στο facebook και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουμε διαφήμιση.

Πάμε και στα βολέματα. Την ώρα που επιβάλλουμε μέτρα γίνονται οι καλύτερες μπίζνες. 11 εκατ. ευρώ δόθηκαν στα κανάλια. Ουσιαστικά μια διαφημιστική εταιρεία παίρνει ποσοστό και μετά εκβιάζει τα ΜΜΕ να παίξουν την διαφήμισή της και εκείνη θα έχει επιστροφή. Δεν ντρεπόμαστε λιγάκι; Αλλά όταν έχετε δικά σας όλα τα ΜΜΕ αυτό γίνεται. Έχετε κάνει τόση πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ ώστε κοντεύω να πιστέψω ότι ο μεγαλύτερος ηγέτης της χώρας μετά τον Καποδίστρια είναι ο Μητσοτάκης. Και βέβαια εδώ το ΕΣΡ δεν έκανε καμμία παρέμβαση. Αντίθετα, στερώντας σε εμάς το δικαίωμα της απολογίας, αποφάσισε ότι εγώ και η εταιρεία με την οποία συνεργάζομαι είμαστε απατεώνες. Παραβίασε δηλαδή το σύνταγμα παραβιάζοντας το δικαίωμα της απολογίας. Και ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν μπαίνει ούτε στον κόπο να απαντήσει σε πρόεδρο κόμματος. Αυτό είναι θεσμικά απαράδεκτο. Δεν μπορείς να καταδικάζεις κανέναν για κάτι που δεν έγινε. Τα παραποιημένα βίντεο των καναλιών δεν τα βλέπει το ΕΣΡ; Φοβάμαι όμως ότι επηρρεάζεται από τις σειρήνες του Μαξίμου. Και βέβαια για τα κανάλια η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν  υπάρχει. Βγάζουμε ανακοινώσεις, κάνουμε δηλώσεις και κανείς δεν παρουσιάζει τίποτα. Ντρέπομαι. Ειλικρινά ντρέπομαι αν αυτό εσείς το λέτε Δημοκρατία. Κάνετε όμως ένα λάθος. Επιχειρείτε μέσω των ΜΜΕ να μην υπάρχουμε. Εμείς όμως ήρθαμε και θα μείνουμε. Θα κάνουμε προτάσεις, χωρίς κραυγές και θα αυξάνουμε το ποσοστό μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής: Μην κλείσετε τις Εκκλησίες. Ας γίνουν λειτουργίες με τους πιστούς απ’ έξω. Ας είναι μέσα  παπάς με 1 – 2 ψάλτες. Ας μην ανοίξουν οι πόρτες. Να ακούσουμε τουλάχιστον το Χριστός Ανέστη. Δεν μπορεί να είναι κλειστές οι εκκλησίες. Γιατί δεν ψάχνετε τα παράνομα τζαμιά στην Αθήνα; 100 είναι. Γιατί εκεί γίνονται κανονικά οι λειτουργίες. Γιατί 10 - 15 - 20 λαθρομετανάστες κυκλοφορούν μαζί και οι Έλληνες απαγορεύεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους αν δεν έχουν κάνει δήλωση; Στο Παλαιοχώρι τις προάλλες είχαν βγει οι λαθρομετανάστες και έπαιζαν μπάλα στο δρόμο. Και ο Έλληνας απαγορεύεται να βγει από το σπίτι του!

Είδαμε και το πρόβλημα στην δομή της Ριτσώνας. Πήγε μια Αφρικανή στο νοσοκομείο, γέννησε, γύρισε στην δομή, αρρώστησε και τώρα την ψάχνουν. Και αυτό γίνεται γιατί δεν κάνετε υγειονομικούς ελέγχους. Έρχονται αυτοί οι άνθρωποι εδώ, διωγμένοι, κατατρεγμένοι, λαθραία και η πολιτεία οφείλει να φροντίσει την υγεία των Ελλήνων πολιτών από τις ασθένειες.

Κλείνω λέγοντάς να σταματήσετε την δοσολογία με τα μέτρα, λες και υποβάλλετε τον κόσμο σε μιθριδατισμό. Εσείς δίνετε μια δόση και μετά άλλη και μετά άλλη. Κάντε μέχρι την Παρασκευή ένα σχέδιο και πείτε στον κόσμο αυτό είναι για τους επόμενους 3 μήνες. Έτσι όπως το κάνετε φαίνεται ότι γίνεται για την τηλεόραση, για το θεαθήναι. Είναι μια φαρσοκωμωδία σε ένα σοβαρό θέμα. Αν κάνετε αυτό που πρέπει θα είμαστε μαζί σας. Αν όχι θα είμαστε απέναντί σας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 12:00, θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, στη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μιλώντας στο CNN για την αντιμετώπιση της πανδημίας τουκορωνοϊούαπό την ελληνική πολιτεία, αλλά και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό εστίασε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το λόγο στους ειδικούς.O Έλληνας πρωθυπουργός έχει αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Όπως γνωρίζετε υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για φάρμακα, εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στη θέσπιση μιας κοινής σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού. Βλέπουμε κάποιες ενδείξεις, σαφώς, να χειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητοποιήσαμε πολύ γρήγορα την ιδιωτική πρωτοβουλία για να συνδράμει την προσπάθεια που κάνουμε. Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, έπειτα από 10 χρόνια κρίσης».
«Νομίζω ότι η τάση είναι ενθαρρυντική. Εφαρμόσαμε αυστηρά μέτρα απόστασης σε σχετικά πρώιμο στάδιο και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες γι’ αυτό».
«Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό μέλλον. Αυτή η κρίση αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να εναγκαλιστεί την ψηφιακή τεχνολογία».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι υπό μία έννοια αυτή η κρίση έχει υπάρξει ευκαιρία για την Ελληνική πολιτεία να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Ανέφερε δε ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα μέλος της Βουλής ήταν θετικό στον ιό.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, ακόμη και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει όντως παγκόσμιος ανταγωνισμός και «κάθε χώρα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια». Τόνισε όμως ότι η Κομισιόν έχει βάλει κάποιους όρους, έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των μέσων αυτών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο και υπάρχει μία ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε την δυνατότητα να παράξουμε κάποια από αυτά τα μέσα στις χώρες μας για να μην εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές» και κατέληξε επισημαίνοντας πως: «Όταν είσαι σε κρίση κάθε κράτος-μέλος είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να διασφαλίσει για τους πολίτες του τα αναγκαία αγαθά και η Ελλάδα δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία είχε πολλές δωρεές μεγάλες και μικρές από τον ιδιωτικό τομέα, που βοήθησε στην προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού από το εξωτερικό, ευχαριστώντας τους δωρητές.

«Η Ελλάδα θεωρείται μία ατομικιστική κοινωνία, αλλά πιστεύω ότι αν βγει κάτι καλό από αυτή την κρίση είναι μία ξεκάθαρη αίσθηση αλληλεγγύης και η αίσθηση ότι είμαστε σε αυτό όλοι μαζί» εκτίμησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι υπάρχει μία γενική εκτίμηση πως η ελληνική πολιτεία έκανε τη δουλειά της με επαγγελματισμό και πρόσθεσε: «Έχουμε δώσει την επικοινωνία στους ειδικούς, έχουμε καθημερινό briefing από τους ειδικούς όχι από πολιτικούς που ενημερώνουν τον κόσμο ακριβώς που βρισκόμαστε και υπό μία έννοια μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού που οι τεχνοκράτες είχαν ενοχοποιηθεί, τώρα μας καθοδηγούν στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε».

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε, να τηρούμε τις αποστάσεις και πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια» και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες να τους πω την αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις σπίτι, όλοι υπομένουμε τις οικονομικές συνέπειες, αλλά η νούμερο ένα προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να φτάσει στα όριά του. Δεν θέλουμε να πρέπει να διαλέξουμε ποιος θα πάει σε αναπνευστήρα και ποιος όχι».

aftodioikisi.gr