Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:44: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 10:06

Μητσοτάκης: Ομιλία στη Βουλή για τον κορωνοϊό & τα μέτρα

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 12:00, θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, στη συζήτηση για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες μιλώντας στο CNN για την αντιμετώπιση της πανδημίας τουκορωνοϊούαπό την ελληνική πολιτεία, αλλά και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό εστίασε στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δώσει το λόγο στους ειδικούς.O Έλληνας πρωθυπουργός έχει αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Όπως γνωρίζετε υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για φάρμακα, εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στη θέσπιση μιας κοινής σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού. Βλέπουμε κάποιες ενδείξεις, σαφώς, να χειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητοποιήσαμε πολύ γρήγορα την ιδιωτική πρωτοβουλία για να συνδράμει την προσπάθεια που κάνουμε. Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, έπειτα από 10 χρόνια κρίσης».
«Νομίζω ότι η τάση είναι ενθαρρυντική. Εφαρμόσαμε αυστηρά μέτρα απόστασης σε σχετικά πρώιμο στάδιο και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες γι’ αυτό».
«Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό μέλλον. Αυτή η κρίση αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να εναγκαλιστεί την ψηφιακή τεχνολογία».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι υπό μία έννοια αυτή η κρίση έχει υπάρξει ευκαιρία για την Ελληνική πολιτεία να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς. Ανέφερε δε ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα μέλος της Βουλής ήταν θετικό στον ιό.

Ερωτηθείς σχετικά με τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, ακόμη και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει όντως παγκόσμιος ανταγωνισμός και «κάθε χώρα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια». Τόνισε όμως ότι η Κομισιόν έχει βάλει κάποιους όρους, έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των μέσων αυτών μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο και υπάρχει μία ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «πρέπει να επανεξετάσουμε την δυνατότητα να παράξουμε κάποια από αυτά τα μέσα στις χώρες μας για να μην εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές» και κατέληξε επισημαίνοντας πως: «Όταν είσαι σε κρίση κάθε κράτος-μέλος είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να διασφαλίσει για τους πολίτες του τα αναγκαία αγαθά και η Ελλάδα δεν έχει αποτελέσει εξαίρεση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική πολιτεία είχε πολλές δωρεές μεγάλες και μικρές από τον ιδιωτικό τομέα, που βοήθησε στην προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού από το εξωτερικό, ευχαριστώντας τους δωρητές.

«Η Ελλάδα θεωρείται μία ατομικιστική κοινωνία, αλλά πιστεύω ότι αν βγει κάτι καλό από αυτή την κρίση είναι μία ξεκάθαρη αίσθηση αλληλεγγύης και η αίσθηση ότι είμαστε σε αυτό όλοι μαζί» εκτίμησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι υπάρχει μία γενική εκτίμηση πως η ελληνική πολιτεία έκανε τη δουλειά της με επαγγελματισμό και πρόσθεσε: «Έχουμε δώσει την επικοινωνία στους ειδικούς, έχουμε καθημερινό briefing από τους ειδικούς όχι από πολιτικούς που ενημερώνουν τον κόσμο ακριβώς που βρισκόμαστε και υπό μία έννοια μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού που οι τεχνοκράτες είχαν ενοχοποιηθεί, τώρα μας καθοδηγούν στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε».

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε, να τηρούμε τις αποστάσεις και πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια» και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες να τους πω την αλήθεια. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις σπίτι, όλοι υπομένουμε τις οικονομικές συνέπειες, αλλά η νούμερο ένα προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να φτάσει στα όριά του. Δεν θέλουμε να πρέπει να διαλέξουμε ποιος θα πάει σε αναπνευστήρα και ποιος όχι».

aftodioikisi.gr