Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  11:40: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 11 Απριλίου 2020

Μια ακόμη ημέρα που ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς  ενημερώνουν για τα νέα κρούσματα και τους νεκρούς του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και το πως έχει η κατάσταση μέχρι στιγμής με τα μέτρα.

Υπενθυμίζουμε πως την Παρασκευή (11.04.2020), ο κ. Τσιόδρας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, πήγαν στην Λάρισα μετά την απόφαση για καραντίνα σε οικισμό Ρομά, αφότου καταγράφηκαν πολλά κρούσματα κορονοϊού.

Στις 18:00 όπως κάθε μέρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας πήρε την συνηθισμένη του θέση για την ενημέρωση.

72 ακόμα κρούσματα και 3 νεκροί

Όπως ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, 72 ακόμα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Δυστυχώς υπήρξαν ακόμα 3 θάνατοι, φτάνοντας έτσι συνολικά τους 93 στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε επίσης για τα τεστ του ΕΟΔΥ στην δομή αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Όπως είπε τα μέτρα τις τελευταίες ημέρες λειτουργούν, και αυτή ελπιδοφόρα πορεία δεν πρέπει να αλλάξει.

Όπως είπε είναι σημαντικό όλοι μας να κρατήσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία, αλλά με σεβασμό στα όσα πρέπει να εφαρμόζονται.

“Το περπάτημα είναι υγεία”

Σχολιάζοντας εικόνες με πολύ κόσμο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο κ. Τσιόδρας είπε πως φυσικά και ειδικά όσο ανοίγει ο καιρός μπορεί κάποιος να βγαίνει για έναν περίπατο, αναφέροντας πως 30 λεπτά την ημέρα είναι ένας καλός χρόνος.

Ωστόσο υπενθύμισε πως πρέπει πάντα να κρατάμε τις αποστάσεις, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες.

“Φαίνεται να έχουμε γλυτώσει μια καταιγίδα”

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε για ακόμα μια φορά πως εξαρτάται από τον κόσμο η πορεία του ιού, και πως τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και τώρα, φαίνεται να έχει ο κόσμος σε γενικές γραμμές συμμορφωθεί στα μέτρα και να έχει αποφύγει μια “καταιγίδα”. Ωστόσο δεν είναι ακόμα ώρα χαλάρωσης.

Χαρδαλιάς: 4 κρούσματα στον καταυλισμό των Ρομά στην Λάρισα

Σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά στην Λάρισα τον οποίο επισκέφτηκαν ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι βρέθηκαν 4 άτομα θετικοί στον ιό.

Ευχαρίστησε την πλειοψηφία των καταυλισμών των Ρομά στην περιοχή για την συνεργασία τους και την πειθάρχηση στα μέτρα.

Διπλασιασμός των λαϊκών αγορών

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε επίσης ότι θα λειτουργήσουν από εβδομάδα διπλάσιες λαϊκές απ’ ότι τώρα, προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός στις ήδη υπάρχουσες.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης

 

Το ανέκδοτο με τον βοσκό και τον λύκο είναι διαχρονικό. Μετά από απανωτές πλακίτσες, όταν ήρθε ο λύκος κανείς δεν τον πίστεψε. Αυτό δε σημαίνει ότι χάθηκε η αξία της προειδοποίησης. Από τη στιγμή μάλιστα που ο λύκος πάντα υπάρχει.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τις Επιτροπές.

Χωρίς διάθεση γενικεύσεων έχουν ταυτιστεί με την παραπομπή στις καλένδες, του προβλήματος που έχουν κατά τα άλλα οριστεί να λύσουν. Συνήθως μάλιστα είναι μια ευκαιρία, όπως πικρόχολα θα πουν πολλοί, είτε για να νομιμοποιήσουν ειλημμένες αποφάσεις, είτε ‘για να βολευτούν’ κάποιοι γκρινιάρηδες ημέτεροι. Και πάλι όμως.

Αυτό δε σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν υπάρχουν.

Τους τελευταίους δύο μήνες ο πλανήτης βιώνει μια πανδημία. Η χώρα μας βρίσκεται σε ουσιαστική καραντίνα εδώ και ένα μήνα. Με μέτρα πρωτόγνωρα. Που κι αν έχουν ανατρέψει τον τρόπο ζωής μας.

Και την ίδια τη φιλοσοφία ανάπτυξης του ανθρωποκεντρικού μας πολιτισμού. Σίγουρα όχι για πλάκα. Το διακύβευμα, είναι τεράστιο. Η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία.

Κάθε έκφανση πολιτισμού και δικαιικής οργάνωσης, το έχουν αποδεχθεί ως αναμφισβήτητο πρόταγμα.

Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν και θεμελιώδεις αρχές, με βάση τις οποίες διαχειρίζεσαι την εξαιρετική κατάσταση και τα εξαιρετικά μέτρα. Και ιδίως τη διάρκειά τους. Πρώτη μεταξύ των αρχών αυτών είναι η αναλογικότητα. Προσαρμόζει την αντίδρασή σου, με τρόπο που η ‘θεραπεία’ να μην είναι χειρότερη από την αρρώστια. Και πάνω από όλα δίνεις προοπτική.

Η προοπτική αυτή ή κατά τα πιο απλά αντιληπτό, η ''ελπίδα'', δεν αποτελεί πάρεργο, μια υπαινικτική αναφορά, ή μυστική ενασχόληση.

Σε μια κοινωνία που γονατίζει από την έλλειψη επικοινωνίας και υποχρεωτικής αδράνειας, σε μια οικονομία, που πρέπει να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει εξ αρχής, η ενημέρωση για την επιστροφή στην κανονικότητα, πρέπει να είναι η πρώτη μέριμνα. Τόσο για λόγους ψυχολογικούς, όσο και για πρόδηλα βιοτικούς.

Ακόμα και οι ισοβίτες, που κατ αρχήν δε θα έπρεπε να ελπίζουν σε αποφυλάκισή τους, γνωρίζουν ότι μετά την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος, όλα είναι ανοικτά. Πόσο μάλλον ένας λαός και μια κοινωνία.

Που έχουν όσο ποτέ ανάγκη αυτά τα λόγια ''παραμυθίας''. Και βέβαιο διαδρομής για την επανεκκίνηση. Τότε και μόνο τότε, σε διάρκεια χρόνου, θα είναι αρωγοί μια προσπάθειας, αναμφισβήτητα αναγκαίας για το καλό όλων μας. Ειδάλλως θα επέλθει η κούραση. Και θα αδικήσουμε εαυτούς και αλλήλους. Και όλοι και όλα θα γίνουν βορρά των επιτήδειων και των τυχοδιωκτών.

Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει να συγκροτείται από ειδικούς και προσωπικότητες. Που παραδειγματίζουν με τις γνώσεις τους και εμπνέουν κύρος. Που έχουν κοινωνική απήχηση και θα εξασφαλίσουν την κοινωνική αποδοχή.

Ειδικά τώρα που έχει ήδη παρέλθει ένας μήνας καραντίνας. Και τα νεύρα τεντώνουν και η αγωνία θεριεύει. Η στοχευμέμενη επιλογή ατόμων και ιδιοτήτων, θα δείχνει ότι υπάρχει κατανόηση του εύρους και των συνεπειών του προβλήματος. Που σίγουρα πλέον δεν είναι μόνο ιατρικό. Είναι βαθύτατο οικονομικό, παραγωγικό, κοινωνικό και μπορεί να μετεξελιχθεί και σε υπαρξιακό.

Το Βέλγιο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χιλιάδες περιστατικά, έχει διαμορφώσει ένα εξαιρετικό σοβαρό προηγούμενο. Συγκρότησε επιτροπή που απαρτίζεται από κορυφαίους ιατρούς, δικηγόρους, διευθυντικά στελέχη και οικονομολόγους. Η αποστολή της να ενημερώνει. Και να δείχνει την κατεύθυνση προς το φως.

Αμφιβάλει κανείς πως το έχουμε ανάγκη;

pronews.gr

photo credits: antinews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 20:19

Ο θάνατος του εμποράκου

γράφει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος
 

Ο Άδωνις είχε φροντίσει να μας καθησυχάσει εγκαίρως. Μην ανησυχείτε είχε πει, η κυβέρνηση έχει και άλλα να δώσει για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, θα δώσει δάνεια.

Έτσι, λοιπόν, με την Ελληνική και παγκόσμια οικονομία σε στάση λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δυνατότητα σύναψης νέων δανείων για τις επιχειρήσεις. Μετά την καταβολή της "ελεημοσύνης" του επιδόματος στους εργαζομένους και της απλής μετάθεσης χρονικά των εισφορών για τις επιχειρήσεις, οι τελευταίες, μπορούν να πάρουν δάνεια ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν όταν τους επιτραπεί να ανοίξουν.

Για τους φιλελεύθερους επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, θα ταίριαζε αυτό που ειπώθηκε για τους Γάλλους εμιγκρέδες όταν επέστρεψαν στη χώρα τους μετά την ήττα του Ναπολέοντα το 1815, "δεν κατάλαβαν, δεν έμαθαν τίποτα". Τα δάνεια που κατέστρεψαν την Ελληνική και όχι μόνο οικονομία και κοινωνία, παρουσιάζονται πάλι ως η σωτηρία των επιχειρήσεων.

Των επιχειρήσεων που δεν λειτουργούν και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα συμβαίνει αυτό. Των επιχειρήσεων που είναι ήδη χρεωμένες τόσο από τις οφειλές στο δημόσιο όσο και από παλαιότερα δάνεια.

Αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις πέρα από το φάσμα της έλλειψης μετρητού στην αγορά που θα υπάρχει μετά την καραντίνα και της σίγουρης εκτίναξης των τιμών για αγορά πρώτων υλών, καλούνται - ωθούνται στην δανειοληψία για να επιβιώσουν. Για ποιο λόγο; Απλά, για να συντηρήσουν το άριστα δομημένο μοντέλο της οικονομίας και να μπουν σε μια νέα διαδικασία εξάρτησης από το τραπεζικό σύστημα.

Γιατί για τους φιλελεύθερους προέχει όχι η σωτηρία της αγοράς και η διατήρηση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών, αλλά η επιβίωση των τραπεζικών μονοπωλίων.

Η μεσαία τάξη στο απόσπασμα

Για μια ακόμα φορά, μετά την κρίση των μνημονίων, βλέπουμε πως ο στόχος είναι και πάλι η μεσαία τάξη. Αυτή καλείται να πληρώσει την κρίση της πανδημίας, αυτή κινδυνεύει με εξαθλίωση.

Θέλουν μια κοινωνία λίγων πλουσίων και πολλών φτωχών με διάφορες διαβαθμίσεις και πολλαπλές εξαρτήσεις τόσο από το δημόσιο όσο και από τις τράπεζες. Η ελληνική κοινωνία είναι έτσι δομημένη ώστε στη μεσαία τάξη να ανήκει η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Αυτό συμβαίνει τόσο για λόγους οικονομικούς όσο και κοινωνικούς και πολιτισμικούς. Στη μεσαία αυτή τάξη με τις διάφορες εκφάνσεις της, ανήκει και ο επιχειρηματίας, ο βιοτέχνης, ο επιστήμονας, αλλά ανήκουν και υπάλληλοι αυτών.

Στη μεσαία τάξη ανήκει και ο αγρότης, ο τεχνίτης, ο "μάστορας" αλλά και οι εργαζόμενοι που εξαρτώνται από αυτούς. Αυτή την μεσαία τάξη, εδώ και χρόνια φτωχοποιούν κάθετα συμπιέζοντάς την με τη ακρίβεια της ζωής, την υπερφορολόγηση και την δανειοληψία.

Στη δεκαετία του '90, μετά το οικονομικό "μπουμ" των τραπεζών και την ακατάσχετη παροχή καταναλωτικών, επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων που έδιναν αυτές, ξεκίνησε η μεγάλη αντιστροφή της ελληνικής οικονομίας- κοινωνίας. Τότε προέβαλλαν "βαριά βιομηχανία" της χώρας την οικοδομή. Για να δούμε με την κρίση του 2009 το πόσο σαθρό ήταν αυτό το μοντέλο.

Μετά τα μνημόνια και λίγο πριν, αναπτύχθηκε το μοντέλο της οικονομίας που βασιζόταν στην παροχή υπηρεσιών, τότε η "βαριά βιομηχανία" έγινε ο τουρισμός. Χρειάστηκε μια επιδημία για να καταρρεύσει το πλαστό αυτό οικοδόμημα ανάπτυξης. Θα μπορούσε όμως, εκτός από τον κορωνοϊό, να υπάρξει και ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο -σενάριο καθόλου απίθανο πλέον- ή μία παρατεταμένη παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση, ή μία επιδημία σε κάποια ή κάποιες χώρες από τις οποίες η Ελλάδα εισάγει προϊόντα ακόμα, πρώτες ύλες ή απλά τουρίστες.

Έτσι λοιπόν, σήμερα τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις είναι κλειστά. Το ίδιος τα ξενοδοχεία, οι δρόμοι και οι παραλίες άδειες. Τόσο απλά, τόσο γρήγορα. Η οικονομία - κοινωνία της χώρας μας, δομημένη όχι στην παραγωγή αλλά στην παροχή υπηρεσιών νοσεί και καλείται να πληρώσει τα σπασμένα μιας πολιτικής συγκεκριμένης και μεθοδευμένης.

Αυτής που αφού απαξίωσε την παραγωγή: αγροτική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εξόρυξης ορυκτού πλούτου, δημιουργούσε μια κοινωνία υπαλλήλων, γκαρσονιών και παροχών υπηρεσιών, εξαρτώμενες απόλυτα από τις εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό και ξένου πλούτου μέσω των επενδυτών και τουριστών. Όμως η κρίση του κορωνοϊου, όπως και κάθε κρίση στην ιστορία δημιουργεί και ευκαιρίες.

Η κρίση αυτή απέδειξε τη σαθρότητα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που χρειάστηκε μια καραντίνα για να δείξει ότι οι χώρες δεν μπορούν να εξαρτώνται από τις άλλες για να επιβιώσουν. Απέδειξε επίσης τη σαθρότητα του οικοδομήματος της Ε.Ε η οποία, περισσότερο από ποτέ αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί την κρίση. Οι επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές της πανδημίας θα φανούν στην έξαρσή τους, στους επόμενους μήνες. Τα κράτη θα κληθούν να την αντιμετωπίσουν αναθεωρώντας τα πρότυπα οικονομικής δομής τους.

Μαζί τους και η Ελλάδα που θα έχει να ζήσει (;) μέσα σε μια τραυματισμένη Ε.Ε αλλά και θα μπορεί και θα πρέπει να αναθεωρήσει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις- εξαρτήσεις της και κυρίως τις συμμαχίες της, στρατηγικές και οικονομικές. Απέναντι στους ξεκομμένους από την πραγματικότητα γραφειοκράτες των Βρυξελλών, τα νέα πανευρωπαϊκά μνημόνια, τις μονοπωλιακές πολυεθνικές και το αχαλίνωτο τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί για την αυτοσυντήρησή του μόνο, υπάρχει και η πραγματική οικονομία.

Λύσεις άμεσες

Εκτός όμως από τη δικαιολογημένη γκρίνια, υπάρχει και η πραγματικότητα. Αυτή που θέλει την οικονομία- κοινωνία να επιβιώσει αμέσως, μετά το τέλος των υπαρχουσών περιορισμών. Αντί λοιπόν για νέα δάνεια προτείνουμε το οριζόντιο πάγωμα των υπαρχόντων δανείων με την καταβολή για τουλάχιστον έξι μήνες, μόνον των τόκων για τις επιχειρήσεις. Επίσης πρέπει να προωθηθούν άμεσες φορολογικές μειώσεις και κατάργηση των επαχθών διατάξεων της ολικής προκαταβολής του φόρου αλλά και αυτού του επιτηδεύματος.

Για να υπάρξει ρευστότητα πραγματική και όχι επίπλαστη, για να μην μειωθούν οι θέσεις εργασίας, οφείλεται να χρηματοδοτηθεί η καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε επίπεδο 25% έως 50% για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Το ίδιο και η χρηματοδότηση στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Ένα γενναίο μέτρο που καλύπτει οριζόντια την Ελληνική κοινωνία είναι επίσης και η μείωση του ΕΝΦΙΑ ώστε οι μικροϊδιοκτήτες να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην μη καταβολή των ενοικίων για 40% που έχει επιβληθεί αλλά και στην δυστοκία καταβολής γενικότερα των ενοικίων που θα προκύψει από την κρίση.

Τέλος, οφείλει η Ελλάδα να αναθεωρήσει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις που προκύπτουν από αλλότρια προς τα εθνικά συμφέροντα και να σταματήσει τις κυρώσει σε χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν. Αυτό θα διευκολύνει τις εξαγωγές κυρίως αγροτικών προϊόντων αλλά και θα δώσει την δυνατότητα σύναψης σε εθνικό επίπεδο συμφερόντων διακρατικών συμφωνιών που θα αφορούν τον ενεργειακό τομέα με τα συγκεκριμένα κράτη. Η ώρα για γενναίες αποφάσεις είναι τώρα που υπάρχει η ανθρωπιστική αυτή κρίση και η δικαιολογία για απεξάρτηση από μη συμφέρουσες εθνικά δεσμεύσεις, καθίσταται αναγκαία.

Για μια Εθνική οικονομία

Ο κόσμος στον οποίο θα ζήσουμε μετά την κρίση αυτή θα είναι διαφορετικός. Η παγκόσμια οικονομία με την διεθνοποιημένη υφή και λογική της απέτυχε. Οι οικονομίες χωρών, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και της Ε.Ε τραυματίστηκαν βαριά και οι επιπτώσεις θα φανούν γρήγορα. Η Ελληνική οικονομία - κοινωνία οφείλει να αλλάξει στην υφή των προσανατολισμών της. Η ύπαρξη μιας εθνικής οικονομίας που δεν θα εξαρτάται από τα καπρίτσια των αγορών είναι επιβεβλημένη.

Η έννοια της αυτάρκειας που τόσο λοιδορήθηκε τα τελευταία χρόνια από τα φιλελεύθερα παπαγαλάκια, έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ξαναδώσει έμφαση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας. Δηλαδή την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, την αλιεία, την μεταποίηση, την βιοτεχνία και τον ορυκτό πλούτο. Είναι τραγελαφικό να εισάγουμε ακατάλληλες μάσκες από την Κίνα, όταν υπήρχαν ελληνικές βιοτεχνίες που τις παρήγαγαν και έκλεισαν από έλλειψη κρατικού ενδιαφέροντος.

Είναι απλά τραγικό να εισάγουμε πατάτες από την Αίγυπτο ή λεμόνια από το Ισραήλ και να στέλνουμε το λάδι στην Ιταλία, επειδή δεν αρκούν οι μονάδες μεταποίησης του. Η πατρίδα μας, είτε αυτό αρέσει είτε όχι σε ορισμένους θιασώτες της οικονομίας των αγορών, είναι μια αγροτική χώρα.

Οι γεωμορφολογικές συνθήκες της είναι ένας πλούτος που δεν έχει τύχει εκμετάλλευσης στο έπακρά του. Αλλά αντίθετα πολεμιέται στην ουσία του. Από το περίφημο μαξιλάρι των κονδυλίων πρέπει να ενισχυθούν πρωτίστως οι αγρότες να παράξουν όχι πια μόνο μονοκαλλιέργειες. Η γενναία εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών είναι επιβεβλημένη για την κάλυψη της ζήτησης αλλά και την δημιουργία εξαγωγικού πλεονάσματος.

Ο επαχθής ΦΠΑ των αγροτών στην παραγωγή και στα καύσιμα που χρησιμοποιούν, να καταργηθεί τώρα. Τα πλεονάσματα της παραγωγής που πάνε στις χωματερές να δίνονται μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης σε χαμηλόμισθους , συνταξιούχους και ανέργους. Επίσης να διατεθούν στις ένοπλες δυνάμεις , σε νοσοκομεία και ιδρύματα ώστε να μειωθεί το κόστος των προμηθειών τους και τα κονδύλια αυτά να παρέχονται αλλού.

Λύσεις απλές υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση της υπέρβασης των ημετέρων μεσαζόντων

Όμως και στον τουρισμό υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης. Τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων μπορούν να δοθούν για την κάλυψη διακοπών ελληνικών οικογενειών σ επίπεδο από 50- 100%. Τόσο κατά την περίοδο του θέρους όσο και τον χειμώνα ώστε πολλές εποχιακές μονάδες να μην χρειάζεται να κλείσουν και κυρίως για να αρθεί η δικτατορία των πολυεθνικών tour operators.

Σημειώστε ότι πολλές διανυκτερεύσεις αγοράζονται σε τιμές 3 και 4 ευρώ...

Παραθέσαμε κάποιες λίγες αλλά απλές και εφικτές προτάσεις για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας- κοινωνίας. Η χρήση του διπλού όρου οικονομία - κοινωνία δεν είναι καθόλου τυχαία αφού η οικονομία, η πραγματική και όχι η εκμεταλλευτική, είναι συνυφασμένη με την υγιή λειτουργία της κοινωνίας. Γι' αυτό και επιβάλλεται το ξεπέρασμα της υπάρχουσας φιλοσοφίας που θέλει την οικονομία βασισμένη μόνο στο κέρδος και όχι στην ζωή της κοινωνίας, μιας και η πρώτη πρέπει να υπάρχει για να υπηρετεί η δεύτερη και όχι το αντίστροφο.

Κυρίως όμως χρειάζεται η αλλαγή της πολιτικής και της οικονομικής φιλοσοφίας, ώστε να υπηρετεί τις ανάγκες της λαϊκής κοινότητας και όχι αυτή των διεθνών αγορών.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

“Η άποψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι πρέπει να καταγράψει πρώτα τη ζήτηση αμνοεριφίων στην περίοδο του Πάσχα και μετά να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, παίρνει υπ’ όψη μόνο τη μία πλευρά του προβλήματος”, τονίζει σε δήλωση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος.

Ζητώντας την κατά κεφαλή αποζημίωση των ποιμνίων “πριν είναι αργά”, ο βουλευτής συμπληρώνει:

“Η άλλη είναι η συμπίεση των τιμών και η αισχροκέρδεια που ενισχύθηκε τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τις οποίες ορισμένοι τις εκμεταλλεύθηκαν για να δημιουργήσουν κλίμα ξεπουλήματος στις τάξεις των παραγωγών-κτηνοτρόφων.

Ο Σύλλογος Κρεοπωλών Αγρινίου ανακοίνωσε την κατά 80% πτώση της χονδρικής πώλησης, λόγω κατάρρευσης του τομέα της εστίασης, και μία αύξηση κατά 30% της λιανικής, επειδή οι έγκλειστοι πολίτες μαγειρεύουν στο σπίτι.

Αλλά και αυτή αφορά κυρίως το βοδινό και το κοτόπουλο και όχι τα αμνοερίφια. Σε κάθε περίπτωση, επείγει η κατά κεφαλήν αποζημίωση των ποιμνίων, πριν είναι αργά για την επιβίωση της κτηνοτροφίας. Η πρόθεση του υπουργείου για άντληση πόρων από τα 150 εκατ. που αφορούν το σύνολο της πρωτογενούς παραγωγής, μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκής για το μέγεθος του κινδύνου”.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρόκειται να έρθει πριν από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι Πανελλήνιες και το μητρώο ασθενών με κορονοϊό.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας – κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών υγείας – να παραταθεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων έως τις 10 Μαΐου είναι ένα ακόμα δείγμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από τις αρχές του καλοκαιριού.

Όπως έγραψε, άλλωστε, το newsit.gr, τούτο μαρτυρά και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης το “800άρι” για εργαζομένους και επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους να καλύψει κατ’ αντιστοιχία με το διάστημα 15/3-30/4 όχι μόνο τον Μάιο, αλλά και το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Τότε υπολογίζεται πως, εάν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες εξελιχθούν ομαλά με την επιδημιολογική καμπύλη, θα δοθεί η δυνατότητα για την άρση των περιοριστικών μέτρων που θα περάσει από διάφορα στάδια έως ότου φτάσει εκεί.

Κατευθείαν για Πανελλήνιες
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις και να μην ανοίξουν ξανά για τη φετινή χρονιά. Ούτως ή άλλως, η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης την Πέμπτη από το υπουργείο Παιδείας, επίσης, φανερώνει πως το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά πιθανό και όλοι, καθηγητές, μαθητές και γονείς, οφείλουν να είναι έτοιμοι γι’ αυτό.
Όπως διαμηνύουν οι αρμόδιοι, όλα εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών της υγείας. Και από αυτές τις εισηγήσεις θα κριθεί και ο ακριβής χρόνος των πανελλαδικών εξετάσεων, με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να είναι η διεξαγωγή τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στον προγραμματισμένο χρόνο. Είτε, δηλαδή, στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου. Όμως, εάν χρειαστεί, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας, θα γίνουν και το Σεπτέμβριο. Το μόνο βέβαιο είναι – πάντα σύμφωνα με όσα λέγονται από το υπουργείο Παιδείας – πως δεν υπάρχει θέμα μη διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το μητρώο ασθενών με κορονοϊό
Βήμα προς την… «απελευθέρωση» συνιστά πάντως και μία ακόμη καινοτομία που υλοποίησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για το μητρώο ασθενών με κορονοϊό, το οποίο αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για τα κρούσματα, προκειμένου όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την πανδημία να βρίσκονται άμεσα στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν ή θα προσβληθούν από τον ιό, αλλά κυρίως θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα.
Πρακτικά, δηλαδή, εξασφαλίζεται με το μητρώο η αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, ενώ με την τηλεσυμβουλευτική που επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο θ’ απλοποιηθεί η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία του μητρώου ασθενών ήταν η πρώτη που υπογράφηκε ηλεκτρονικά, εγκαινιάζοντας μία ακόμη καινοτομία για το «Ψηφιακό Δημόσιο», εκμηδενίζοντας το χρόνο έκδοσης και απλοποιώντας τη διαδικασία.

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣnewsit.gr 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε το Σάββατο (11 /4) ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, με φόντο την κρίση του κορονoϊού που δοκιμάζει και την χώρα μας.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση εν μέσω κορονοϊού να γίνει οποιοσδήποτε πλειστηριασμός α’ κατοικίας» υπογράμμισε ο Αδ. Γεωργιάδης και συνεχίζοντας σημείωσε:

«Πράγματι οι δανειστές μας έχουν κάποια επιχειρήματα, το κυριότερο είναι το γνωστό περί της κουλτούρας πληρωμών και εκκαθάριση κόκκινων δανείων των τραπεζών, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και μπορείτε να είστε σίγουροι πως η κυβέρνηση έχει τα κατάλληλα επιχειρήματα για να φτάσει στο βέλτιστο αποτέλεσμα».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια, αλλά η οποιαδήποτε απόφαση θα υπάρξει μέσα από διάλογο με τους θεσμούς.

Απαντώντας τώρα για την προστασίας α’ κατοικίας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει να υπάρξει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, μίλησε για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν στην απόφαση μίας γενικευμένης μείωσης ενοικίων στις επιχειρήσεις, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, αφήνοντας παράθυρο για την ανακοίνωση νέων ρυθμίσεων προκειμένου να επαναλειτουργήσει η οικονομία μετά το τέλος της καραντίνας.

Πώς ο κορονοϊός έχει επηρεάσει τον κλάδο του εμπορίου

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε επίσης πως το εμπόριο παραμένει ζωντανό εν μέσω καραντίνας, καθώς στο ηλεκτρονικό εμπόριο υπάρχει εκτόξευση των πωλήσεων, δηλώνοντας πως είναι ευκαιρία να κάνουν e-shop και όσες επιχειρήσεις δεν έχουν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις περιπτώσεις επιτήδειων που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν αυτόν το νέο τρόπο πληρωμών.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης δήλωσε πως «η πειραϊκή επιχειρηματικότητα είναι διασωληνωμένη».

«Αυτό που θα ζητούσαμε είναι η παράταση του μέτρου μείωσης του ενοικίου μέχρι το τέλος του χρόνου. Ένα κατάστημα που έχει κλείσει με κρατική εντολή, έχει μηδενικά έσοδα. Ακόμα κι όταν ανοίξουν που δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό, δεν περιμένουμε τσουνάμι καταναλωτών.

Πολύ σωστά η κυβέρνηση έχει πάρει γενναία μέτρα και έχει δώσει παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου. Όμως τότε θα έχουν συσσωρευτεί όλες οι υποχρεώσεις. Ζητούμε την αναβίωση των 120 δόσεων για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μανεσιώτης.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει e – shop και ενώ αναγνώρισε πως πρόκειται για μία καλή ευκαιρία, τόνισε πως στην πραγματικότητα έχουν όμως να ανταγωνιστούν κολοσσούς του διαδικτύου, κάνοντας λόγο για άνισο αγώνα.

Πηγή: in.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη δωρεά των $100 εκατ.

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλο και τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δωρεών του Ιδρύματος είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης των πολύ σημαντικών πόρων που θα διαθέσει το Ίδρυμα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ανέλαβε.

Σε συνέχεια των επικοινωνιών του με εντατικολόγους και εμπειρογνώμονες του χώρου της Υγείας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τόνισε εκ νέου πως θα μεριμνήσει ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ στην Ελλάδα ανεπίτρεπτα φαινόμενα όπου απεγνωσμένοι ασθενείς επιστρατεύουν ή αναζητούν πολιτικές γνωριμίες για να εξασφαλίσουν κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να αναγνωριστεί με πολλούς τρόπους το έργο όλων των μαχητών πρώτης γραμμής και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση φρόντισε για την καταβολή έκτακτου Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Επεσήμανε ακόμα τη σημασία της κατάρτισης και χρηματοδότησης προγραμμάτων για την εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού που θα υπηρετήσει στις ΜΕΘ.

Συζητήθηκαν, επίσης, άλλα μέτωπα όπου το ΙΣΝ, χάρη στην πλούσια εμπειρία του, μπορεί να βοηθήσει τις δημόσιες υπηρεσίες, με προηγμένες πρακτικές που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, όπως η περαιτέρω αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον χώρο της υγείας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χρόνο σας. Να ξαναπώ ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη νέα μεγάλη δωρεά την οποία κάνετε και η οποία, προφανώς, σε μεγάλο βαθμό θα αφορά και την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Covid-19. Εξάλλου, είστε παλιοί γνώριμοι και στο χώρο της Υγείας. Κάνατε σημαντικότατες δωρεές όταν τα πράγματα ήταν σε συνθήκες κανονικότητας και ευχαριστούμε πάρα πολύ που, για άλλη μία φορά, έρχεστε να συνεισφέρετε σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα.

Πρέπει να πούμε βέβαια ότι επειδή υπήρξε μία, θα έλεγα, ασυνήθιστη για τα δεδομένα της χώρας συμμόρφωση και αίσθηση εθνικής αποστολής, τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από ό,τι πολλές άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο.

Αυτό, όμως, αυξάνει τις υποχρεώσεις να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη φάση. Ξέρουμε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, αυτή η πανδημία θα επιστρέψει το φθινόπωρο. Και γνωρίζουμε επίσης πάρα πολύ καλά ότι ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κρίση από μία συνθήκη σαφέστατα υποδεέστερη άλλων χωρών ως προς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Παρότι έχουμε καταφέρει και έχουμε προσθέσει κρεβάτια εντατικής με μεγάλη ταχύτητα, εξακολουθούμε να υπολειπόμαστε του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και θα ήθελα να μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα αυτή τη σημαντική δωρεά. Να αναφέρω ενδεικτικά μόνο στην αρχή της συζήτησής μας κάποιες πρώτες σκέψεις που έχουμε κάνει εμείς και μετά θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω και τις δικές σας σκέψεις.

mitsotakis-tilediaskepsi2
 

Προφανώς, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αύξηση των κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε η χώρα μας να φτάσει γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσθέσουμε -πέρα και πάνω από τα κρεβάτια τα οποία ήδη έχουμε προσθέσει και τα κρεβάτια τα οποία ήδη έχουμε εξασφαλίσει από άλλες ιδιωτικές χορηγίες- περί τα 500 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Υπάρχει ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο μας αφορά ιδιαίτερα, για την ψηφιοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας έτσι ώστε όλοι οι ασθενείς να αποκτήσουν πια έναν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή. Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό -το οποίο ξέρω ότι απασχολεί κι εσάς πάρα πολύ- κυρίως όσον αφορά και την κατάρτιση των νοσηλευτών οι οποίοι θα εργάζονται αποκλειστικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και υπάρχει και μία σημαντική διάσταση που αφορά την έρευνα και τη χρηματοδότηση ενδεχομένως ενός εθνικού ερευνητικού προγράμματος για ελέγχους και ιχνηλάτηση των ιών.

Είναι κάποιες πρώτες σκέψεις τις οποίες εμείς έχουμε κάνει και μας ενδιαφέρει πολύ να ακούσουμε και τις δικές σας τοποθετήσεις γύρω από το θέμα αυτό».

Χωρίς ΦΠΑ οι δωρεές

«Θα ήθελα να κλείσω, λέγοντας ότι έχουμε αποδείξει και την έμπρακτη υποστήριξή μας στο σημαντικό κοινωφελές έργο το οποίο διαδραματίζεται συνολικά στην Ελλάδα και με το γεγονός ότι απαλλάξαμε όλες τις δωρεές από τον ΦΠΑ. Αυτό είναι μια σημαντική δυνατότητα η οποία δίνεται πια στα ιδρύματα, ώστε ουσιαστικά να αυξήσουν τις προσφορές τους για κοινωφελείς σκοπούς. Για άλλη μια φορά, ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έχετε κάνει συνολικά και ειδικά στο χώρο της υγείας. Και προφανώς ένα μεγάλο ευχαριστώ που και αυτή τη φορά σταθήκατε και πάνω από το ύψος των περιστάσεων με μία πολύ σημαντική και γενναιόδωρη δωρεά».

Ο κ. Δρακόπουλος ανέφερε πως το Ίδρυμα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, επιδιώκοντας να συμπληρώσει και όχι να αναπληρώσει την κρατική μέριμνα.

«Σημαντικοί, άμεσοι στόχοι είναι να στηρίξουμε ενεργά τους γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και τους υπαλλήλους υποδομών και καθαρισμού των ΜΕΘ, σε όλα τα Νοσοκομεία Αναφοράς για τον Covid-19, να διασφαλίσουμε τη σίτιση εκείνων που έχουν ανάγκη και να στηρίξουμε ψυχολογικά τους πιο ευάλωτους. Μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να εξετάσουμε πώς να εντάξουμε στην Πρωτοβουλία για την Υγεία εκείνες τις υποδομές και δράσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα μας σε αντίστοιχες προκλήσεις στο εγγύς μέλλον. Και τέλος, σε βάθος χρόνου, να στηρίξουμε εκείνους που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που είναι βέβαιο πως θα πλήξουν τους ασθενέστερους μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

mitsotakis-tilediaskepsi3

Μνεία στη συνολική προσφορά του ΙΣΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη και ευχαρίστησε το Ίδρυμα για τη συνολική προσφορά του, θυμίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει, όπως η ξεχωριστή πρωτοβουλία για την Υγεία, ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών δημόσιων νοσοκομείων, στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, και την ενίσχυση του «Ευαγγελισμού» με επιπλέον κλίνες (σε ΜΕΘ και ΜΑΦ) και εξοπλισμό, όπως μηχανήματα παρακολούθησης των ασθενών και αναπνευστήρες.

Στο πλαίσιο της ίδιας Πρωτοβουλίας, το ΙΣΝ ενισχύει το ΕΚΑΒ με την προμήθεια δύο νέων αεροπλάνων και δύο νέων ελικοπτέρων για τις αεροδιακομιδές, ενώ παράλληλα καλύπτει εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Οι δύο πλευρές τόνισαν πως η προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον αγώνα κατά των συνεπειών του κορωνοϊού δεν θα καθυστερήσει, ούτε θα θέσει σε δεύτερη μοίρα, τις άλλες εμβληματικές δράσεις που έχει αναλάβει.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Από την πλευρά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος συμμετείχαν, εκτός από τον Πρόεδρο Ανδρέα Δρακόπουλο, οι Εμμανουήλ Βαζαίος, Στέλιος Βασιλάκης, Γιάννης Ζερβάκης, Χριστίνα Λαμπροπούλου, Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, Παναγιώτης Παντελάτος, Πάνος Παπούλιας, Εύα Πολυζωγοπούλου, Βασίλης Τσάμης και οι ειδικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας για την Υγεία, Τάκης Κουλουβάρης και Θεοκλής Ζαούτης.

protothema.gr