Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  6:06: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024 22:49

"Να σπάσουμε το «περίκλειστο» του Νομού" προτείνει ο γνωστός σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς, υποψήφιος για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στη Δυτική Ελλάδα

Ο Γιώργος Λουριδάς είναι Σκηνοθέτης Θεάτρου, Κινηματογράφου και καθηγητής κινηματογράφου, με πτυχίο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πτυχίο Κινηματογράφου από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και σπουδές στο Université de Picardie Jules Verne, της Αμιένης. Το 2020 ίδρυσε στο Αγρίνιο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι Μονόλογοι της Λήδας. Ο στόχος του είναι να κατακτήσει η Ελλάδα την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε Πολιτισμό και Παιδεία. 

Σε μία εκ βαθέων συζήτηση με την Χρύσα Σπαή  ενημερώνει τους λόγους που τον ώθησαν να βάλει υποψηφιότητα για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

ΧΡΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 1

Πότε πήρατε την απόφαση ότι θα πολιτευτείτε για τις Ευρωεκλογές; Και Γιατί;

Τελευταία στιγμή πάρθηκε η απόφαση καθότι είμαι αυθόρμητος τύπος. (γέλια) Βεβαίως ασχολούμαι με την πολιτική δράση στο χώρο των διεκδικήσεων, ως πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Κινηματογράφου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εδώ και τέσσερα χρόνια. Με απασχολεί η πολιτική σκηνή και θέλω μέσω αυτής της κίνησης να φανώ χρήσιμος για την περιοχή μας.

Μιλήστε μας λίγο, γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ κι όχι με κάποιο άλλο κόμμα;

Με αφορμή το κάλεσμα που έκανε ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίθηκα καθότι θεωρώ ότι είναι μια απόλυτα δημοκρατική διαδικασία που σκοπό έχει να αναδείξει πρόσωπα. Πρόσωπα με εξειδίκευση στον τομέα τους.

Τι είναι αυτό που οραματίζεστε για τη Δυτική Ελλάδα σαν νέος άνθρωπος και καλλιτέχνης;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις δράσεις μου στο Αγρίνιο και στην γύρω περιοχή έχω προσπαθήσει να αναδείξω με κάθε τρόπο την ομορφιά και τον πολιτισμό της. Μέσα από τις ταινίες που κάναμε, τα έργα που παρουσιάσαμε, τις προβολές που πραγματοποιήσαμε και με αποκορύφωμα το Διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ «Οι Μονόλογοι της Λήδας», το οποίο τρέχει για 4η συνεχή χρονιά φέτος. Επομένως, αυτή η ευκαιρία των ευρωεκλογών που έχουμε μπροστά μας, θέλω να δυναμώσει τη φωνή μας και να παρουσιάσει ακόμη πιο δυνατά την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα ήταν πολύ θετικό να έχει μια φωνή εκπροσώπησης στην Ευρώπη.

ΧΡΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 3 

Αρχίζοντας τον αγώνα που επικεντρώνεται περισσότερο και γιατί;

Είναι αλήθεια πως οι εκλογές γενικότερα, αλλά και οι ευρωεκλογές, είναι μια διαδικασία όπου στην Ελλάδα έχουμε πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Αυτό συμβαίνει διότι έχει αποτύχει το πολιτικό σύστημα να αναδείξει τη σημαντικότητα αυτών των εκλογών.

Τόσο οι νέοι άνθρωποι, όσο και οι μεγαλύτεροι, νιώθουν ανήμποροι να διαμορφώσουν εξελίξεις. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο και μέσα από την άμεση επαφή με ευρωβουλευτές να πραγματοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις. 

Το είδαμε πρόσφατα και με την κυρία Μαρία Καρυστιανού και όλο αυτό που έγινε με τα Τέμπη. Επομένως, η Ευρωβουλή δίνει τη δυνατότητα να περάσουν νομοσχέδια που προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών.

Να πω, επί παραδείγματι, ότι τα κινητά τηλέφωνα (κλήσεις και ίντερνετ) που δεν πληρώνουμε εξτρά όταν πάμε ταξίδι στην Ευρώπη, είναι κάτι που έχει γίνει εφικτό με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Οι καλύτεροι περιορισμοί στις διαφημίσεις που βλέπουμε και μας ενοχλούν στο YouTube και στα media μπορούν να επιτευχθούν μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτά αφορούν την επικοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης. Τα προσωπικά δεδομένα, με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, χρειάζονται ρυθμίσεις οι οποίες ψηφίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ωφελούν όλους τους πολίτες.

Γι' αυτό, χρειάζονται δυναμικά άτομα που θα υποστηρίξουν την περιοχή μας στην Ευρωβουλή.

ΧΡΥΣΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 2

Τι έχει να αναδείξει η Δυτική Ελλάδα και χρειάζονται δυναμικά άτομα που θα την υποστηρίξουν στην Ευρωβουλή;

Θεωρώ πως η περιοχή μας (και το χουμε πει πολλές φορές), χρειάζεται εξωστρέφεια. Χρειάζεται να αποκτήσουμε τουριστική κουλτούρα, να προβάλλουμε την περιοχή μας περισσότερο, τόσο εντός της Ελλάδας όσο και εκτός. Η συμμετοχή λοιπόν στο Ευρωκοινοβούλιο δίνει μια φωνή για τον πολίτη ώστε να αναδείξει τα θετικά στοιχεία της περιοχής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Να μην είμαστε διστακτικοί στο να προβάλουμε την περιοχή μας προς τα έξω.

Αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλω να δώσω. Μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική και ουσιαστική στροφή σε αυτό το κλίμα απομόνωσης που βιώνουμε.

Οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ καλή περίπτωση για να πέσει λίγο φως. 

Να βρούμε ξανά το χαμένο μας όνειρο, το οποίο κάπου ξεχάστηκε, αλλά νομίζω πως ήρθε η ώρα να το φτιάξουμε από την αρχή.

Να σχεδιάσουμε τη χώρα και την περιοχή μας όπως τη θέλουμε, όπως την ονειρευόμαστε να τη δούμε. 

Σας ευχαριστώ θερμά για αυτή την όμορφη συζήτηση. Σας περιμένω όλες και όλους στο κινηματογραφικό μας φεστιβάλ (14-16 Ιουνίου) στο 6ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου. Σύντομα θα έρθουν και οι σχετικές ανακοινώσεις!

Δείτε τα video του Γιώργου Λουριδά από τις πόλεις: Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Ναύπακτο, Πύργο και Ζαχάρω:

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Site AitoloakarnaniaBEST.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Απριλίου 2024 01:18