Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  6:52: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020

Κλειστήκαμε στα σπίτια μας, κλείσαμε τα μαγαζιά μας και τις επιχειρήσεις μας, στερηθήκαμε μια ανέμελη βόλτα στο πάρκο, κάναμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες και με τρόμο ερχόμαστε σιγά – σιγά αντιμέτωποι με τις οικονομικές επιπτώσεις του λεγόμενου lockdown… Όλα αυτά κυρίως γιατί πειστήκαμε ότι θα πρέπει να «αγοράσουμε» χρόνο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού και να προετοιμάσουμε καλύτερα το σύστημα υγείας. Δεν μας έπεισαν ούτε ο Τσιόδρας, ούτε ο Χαρδαλιάς. Μας έπεισαν τα όσα είδαμε να συμβαίνουν στην Ιταλία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σύστημα υγείας της Ελλάδας δεν αντέχει στα ζόρια. Κατά την άποψη του γράφοντος αυτός είναι ο λόγος που η συντριπτικότατη πλειοψηφία των Ελλήνων δέχθηκε και τήρησε σε μεγάλο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα. Τελικά καταφέραμε αναλογικά σε σχέση άλλες χώρες να έχουμε λιγότερες απώλειες.

Όμως πάνω από 130 άνθρωποι έχασαν ήδη τη ζωή τους και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές καμιά 50αριά ακόμη δίνουν τη μάχη για τη ζωή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τη μάχη για τη ζωή, δίνουμε σε άλλο επίπεδο και εμείς, οι υγιείς, μένοντας σπίτι. Τούτες τις ώρες, θρηνούμε για όσους δεν τα κατάφεραν, αδημονούμε για το πότε αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και ταυτόχρονα αγωνιούμε για το τι θα συμβεί στην οικονομία το επόμενο διάστημα, αφού μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο για τον κορονοϊό είτε τα περιοριστικά μέτρα θα επανέλθουν, είτε με κάποιο τρόπο θα «μονιμοποιηθούν» φέρνοντας μια νέα κανονικότητα.

Σε αυτό ακριβώς το timing τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα μερικά επικίνδυνα και ηλίθια επικοινωνιακά τρυκ. Πρώτο και καλύτερο αυτή της κινητής συναυλίας της Άλκηστις Πρωτοψάλτη και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Το φορτηγό πέρασε μεταξύ άλλων και από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρισκόταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και εκεί μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε στην κυριολεξία ένα πάρτικορονοϊού, όπου δημοσιογράφοι, διερχόμενοι, κάμερες, αστυνομικοί και ο πρωθυπουργός –χωρίς τις απαραίτητες αποστάσεις ή φορώντας μέσα προστασίας- συνωστίστηκαν στο πεζοδρόμιο για να χαιρετήσουν την τραγουδίστρια. Ο περιοδεύον θίασος μάλιστα έκανε στάση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου η Άλκηστις Πρωτοψάλτη τραγούδησε «Η Σωτηρία της Ψυχής». Συναυλίες σε νοσοκομεία τις Αττικής πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ με την πρόφαση πώς θα ειπωθεί το «ευχαριστώ» στους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Όλο αυτό δεν θυμίζει λίγο από Τιτανικό; Παλιά στα νοσοκομεία υπήρχε μια πινακίδα που έγραφε «ησυχία». Πόσο ανήθικο είναι όταν κάποιος στη ΜΕΘ δίνει μάχη για τη ζωή του (είτε γιατί μολύνθηκε από τον κορονοϊό, είτε γιατί υποφέρει από άλλου είδους προβλήματα) και στο προαύλιο κάποιος να τραγουδά «κι είμαστε ακόμη ζωντανοί… » ;

Αυτά τα περιστατικά ίσως να μπορούσαν να εξηγηθούν ως ψυχολογικές επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων. Διαφορετικά, είναι άκρως απογοητευτικό να βλέπεις έναν πρωθυπουργό, που σε γενικές γραμμές κινήθηκε με αρκετές σωστές αποφάσεις σε αυτή την κρίση, πόσο εύκολα ξέχασε τα δραματικών σχεδόν πολεμικών τόνων διαγγέλματά του. Οι πολίτες νιώθουν προδομένοι βλέποντας τέτοιες εικόνες και εξοργίζονται, όταν βλέπουν τέτοιες άσκοπες και επικίνδυνες ενέργειες.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι δείχνουν οι στατιστικές θνησιμότητας σε τουλάχιστον 14 χώρες – Πώς δικαιολογούνται οι 45 χιλιάδες θάνατοι περισσότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο

Πόσους πραγματικά έχει σκοτώσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού; Αναγνωρίζονται όλα τα θύματα από την ασθένεια που πλήττει την ανθρωπότητα τους τελευταίους μήνες; Ποιο είναι το σενάριο που προκύπτει από τις συγκριτικές στατιστικές θνησιμότητας; Τα νούμερα, όπως αποτυπώνονται σε τουλάχιστον 14 χώρες, επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο. Την πιθανότητα λάθους έως και 60% στην εκτίμηση των θυμάτων από την πανδημία Covid-19!

Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times για τουλάχιστον 14 χώρες, οι στατιστικές θνησιμότητας δείχνουν επιπλέον 122.000 θανάτους από τους 77.000 που έχουν ανακοινωθεί, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, παγκοσμίως θα φέρει τεράστια άνοδο στις απώλειες με τους νεκρούς να φτάνουν περίπου τις 318.000.

Για να υπολογίζουν τους θανάτους οι FT συνέκριναν τους θανάτους από όλες τις αιτίες τον Μάρτιο και Απρίλιο με τον μέσο όρο των θανάτων για τις ίδιες χρονικές περιόδους από το 2015 έως το 2019.

Ο αριθμός των επιπλέον 122.000 θανάτων αντιστοιχεί σε αύξηση 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των περιόδων που εξετάστηκαν. Σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Δανία, οι επιπλέον θάνατοι ξεπερνούν κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία για τις απώλειες από κορωνοϊό.

Η ακρίβεια των επίσημων στατιστικών από τον ιό είναι περιορισμένη, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικασία των τεστ σε κάθε χώρα. Ορισμένα κράτη, ανάμεσά τους και η Κίνα, έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, το ποσοστό των θανάτων ανεβαίνει κατά 60% στο Βέλγιο, 51% στην Ισπανία, 42% στην Ολλανδία και 34% στη Γαλλία, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, Ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από άλλες αιτίες και όχι από τον Covid-19, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αποφεύγουν τα νοσοκομεία λόγω πανδημίας. Όμως η θνησιμότητα έχει αυξηθεί πολύ σε περιοχές όπου έχουν πληγεί από τα χειρότερα ξεσπάσματα του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σχετίζονται με τον ιό ή τις παρενέργειες της καραντίνας.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σπίγκελχαλτερ, καθηγητή στο Κέιμπριτζ, οι ημερήσιες καταμετρήσεις στη Βρετανία ήταν πολύ χαμηλότερες επειδή υπολόγιζαν μόνο τους νοσοκομειακούς θανάτους. «Η μόνη αμερόληπτη σύγκριση που μπορεί κάποιος να κάνει μεταξύ διαφορετικών κρατών είναι με το να κοιτάξει όλους τους θανάτους. Υπάρχουν τόσο πολλές ερωτήσεις για την άνοδο των θυμάτων που δεν αναφέρεται ο κορωνοϊός στα πιστοποιητικά θανάτου, κι όμως αισθανόμαστε ότι είναι μοιραία συνδεδεμένοι με την πανδημία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη βόρεια επαρχία της Ιταλίας, τη Λομβαρδία, που ήταν η καρδιά του ξεσπάσματος στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 13.000 επιπλέον θάνατοι σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία των 1.7000 δήμων της περιφέρειας. Πρόκειται για ποσοστό 155% από τον ιστορικό μέσο όρο και πολύ μεγαλύτερος αριθμός από τις 4.348 απώλειες που έχουν ανακοινωθεί επισήμως.

Στην επαρχία Γκουάιας του Εκουαδόρ έχουν ανακοινωθεί μόλις 245 θάνατοι σχετιζόμενοι με τον κορωνοϊό μεταξύ 1 Μαρτίου και 15 Απριλίου, όμως τα στοιχεία καταγράφουν ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων την περίοδο αυτή είναι περίπου 10.200 περισσότεροι. Τα νούμερα σηματοδοτούν αύξηση 350% σε σχέση με μια τυπική χρονιά.

Στη Νέα Υόρκη παρατηρείται αύξηση 200%, στη Μαδρίτης της τάξης του 161%.

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, τα στοιχεία από τις ταφές δείχνουν μία αύξηση 1.4000 νεκρών σε σχέση με το ιστορικό μέσο όρο για την ίδια περίοδο, αριθμός 15 φορές μεγαλύτερος από τους 90 θανάτους που έχουν ανακοινωθεί.

Στην Αγγλία και την Ουαλία ο αριθμός των νεκρών την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου ήταν ο πιο υψηλός του αιώνα και κατά 76% μεγαλύτερος για την ίδια εβδομάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράλληλα, ήταν 58% μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό νεκρών από την πανδημία.

Ειδικοί, αναφέρουν οι Financial Times, προειδοποιούν ότι υπάρχει σημαντικά χαμηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ακόμη και οι πιο υψηλοί αριθμοί θανάτων που έχουν καταγραφεί στην πανδημία ίσως είναι συντηρητικοί, καθώς, εν μέσω καραντίνας, θάνατοι από άλλες αιτίες, όπως τα τροχαία, έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

protothema.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 20:51

Είναι το χρέος… ηλίθιε*

γράφει ο Νίκος Ιγγλέσης
 

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23-4-20, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε να καταλήξει σ’ ένα ουσιαστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που πλήττει όλες τις χώρες, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αφ’ ενός της ηγεμονεύουσας Γερμανίας και των συμμάχων της (Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία κ.α.) και αφ’ ετέρου των Μεσογειακών χωρών  (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία κ.α.) δεν μπόρεσε να εξαλειφθεί.

Οι εννέα ηγέτες που, προ ολίγων ημερών, ζητούσαν την έκδοση ευρωομολόγων, «κατάπιαν τη γλώσσα τους». Ο κ. Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του, ξέχασε τα ευρωομόλογα και ζήτησε να δοθούν χορηγίες και όχι δανεικά αλλά δεν εισακούστηκε. Θα έπρεπε να ξέρει ότι στην Ευρωζώνη δίνονται μόνο δάνεια και δεν υπάρχει δωρεάν χρήμα (χορηγίες).

Γιατί όμως στην Ευρωζώνη υπάρχει αυτή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Βορά και Νότου; Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συστράτευση και αλληλεγγύη μπροστά σε μια τεραστίων διαστάσεων οικονομική κρίση που πλήττει όλους; Η απάντηση είναι: Γιατί το κάθε κράτος – μέλος έχει διαφορετικό ύψος δημόσιου χρέους και άρα διαφορετικά συμφέροντα.

Την προηγουμένη (22-4-20) της Συνόδου Κορυφής, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat) έδωσε στη δημοσιότητα τα συνολικά στοιχεία για το δημόσιο χρέος στην Ένωση και χωριστά για κάθε κράτος – μέλος,  στο τέλος του 2019. Παραθέτουμε ορισμένα από τα στοιχεία αυτά, για να κατανοήσουν όσοι ακόμη έχουν ψευδαισθήσεις ότι, είναι το συναλλαγματικό χρέος των χωρών του ευρώ που καθορίζει όλες τις πολιτικές επιλογές και όχι μόνο τις οικονομικές.

Τα ποσοστά του χρέους ως προς το ΑΕΠ λόγω της ύφεσης, της μείωσης των εσόδων και της αύξησης των δαπανών στους προϋπολογισμούς όλων των χωρών πρόκειται να εκτιναχθούν όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως οι χώρες με χαμηλό χρέος έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν το πρόβλημα. Αντίθετα οι χώρες με υψηλό ποσοστό χρέους θα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν πολιτικές σκληρής λιτότητας (αύξηση φόρων, μείωση μισθών – συντάξεων κλπ) για να μπορούν να πληρώνουν κάθε χρόνο τα τοκοχρεολύσια.

Η σωτήρια λύση θα ήταν η έκδοση νέου χρήματος όπως γίνεται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και γενικότερα στις χώρες που έχουν δικό τους εθνικό νόμισμα. Αυτό όμως απαγορεύεται μέσα στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το δημόσιο χρέος όλων των κρατών της Ευρωζώνης ήταν στο τέλος του 2019 στο 84,1% του ΑΕΠ τους. Αντίθετα το δημόσιο χρέος των οκτώ κρατών της ΕΕ που δεν έχουν ευρώ, αλλά δικό τους νόμισμα, ανερχόταν σε μόνο 40,2% του ΑΕΠ τους.

Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό, από τους κάθε είδους ευρωφετιχιστές, ότι το ξένο νόμισμα, το ευρώ, δημιουργεί το συναλλαγματικό χρέος που υποδουλώνει κράτη και λαούς.

Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα διάφορα επιδόματα (800 ευρώ σε μισθωτούς, 600 ευρώ σε επαγγελματίες κλπ) που δίνονται σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, δεν είναι δωρεάν βοήθεια. Θα τα πληρώσουμε οι ίδιοι τα επόμενα χρόνια μέσω των αυξημένων φόρων και των μειωμένων μισθών και συντάξεων.

*Ο τίτλος είναι παράφραση του προεκλογικού συνθήματος “It’s the economy,stupid” που εισηγήθηκε ο James Carville,επικεφαλής της εκστρατείας, στον Μπιλ Κλίντον το 1992.

**Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης διαφέρει από το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης κατά το ποσό του ενδοκυβερνητικού χρέους. Το ελληνικό  χρέος της Κεντρικής Διοίκησης (356.015 εκατ.) είναι υψηλότερο από αυτό της Γενικής Κυβέρνησης.

pronews.gr

photo credits: economytoday.sigmalive.com

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η αίσθηση ότι οι δημοσκοπήσεις στην χώρα μας  είναι εμβόλιμες και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, είχε ήδη παγιωθεί από την προηγούμενη δεκαετία μέσα στην μνημονιακή κατοχή, αλλά τώρα τελευταία επειδή το θέμα έχει ξεπεράσει κάθε όριο γελοιότητας, χρήσιμο να  επισημάνουμε κάποια πράγματα για αυτό το φαινόμενο που το προβάλλουν με εμφαντικό τρόπο  και κάποια… τουρκολαγνικά κανάλια.

Δεν θα πάμε στο παρελθόν όταν δημοσκοπήσεις συχνά έπεφταν προκλητικά έξω στις προβλέψεις τους, αλλά στην σημερινή καταπονημένη συγκυρία όπου ένας λαός κλειδώθηκε και καταστράφηκε η οικονομική του δραστηριότητα, ενώ ακόμα και η πίστη του λοιδορήθηκε και απαγορεύτηκε.

Με αυτά τα δεδομένα, αυτονόητο ήταν πως όχι μόνο δεν μπορεί να εκφράσει κάποια δημοσκόπηση τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, (αλήθεια πάμε σε εκλογές και γίνονται δημοσκοπήσεις;;;) αλλά το πιο φυσιολογικό θα ήταν να εκφράζεται το άγχος και η οργή του για την διαμορφωθείσα κατάσταση, ακόμα και ο φόβος του για τα επερχόμενα καθώς η οικονομική λαίλαπα επέρχεται να σαρώσει τα πάντα.

Αν αυτού βλέπουμε δημοσκοπήσεις που θέλουν να μας δείχνουν πως έχουμε τον… καλύτερο πρωθυπουργό παγκοσμίως (!!!) και ότι η χώρα μας πέτυχε αυτό που δεν κατάφερε καμία άλλη χώρα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού εξ αιτίας των μέτρων που επέβαλε αυτή η άκρως επιτυχημένη κυβέρνηση.

Ειλικρινά μόνο η γελοιότητα μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις και μόνο η απαξίωση σε αυτό το δημοκοπικό θέατρο είναι αυτό που τις αξίζει.

Πως μπορεί να βγάζουν τέτοια συμπεράσματα, όταν σκόπιμα βάζουν ερωτήματα που θέλουν να βγάλουν τα επιθυμητά τους συμπεράσματα και αποκλείουν αλλά όπως  πχ τι γνώμη έχετε για το κλείσιμο των ναών, για τις οικονομικές συνέπειες από την κυβερνητική πολιτική, για τις ψυχολογικές συνέπειες και την ενδοοικογενειακή βία που προκαλεί το κλείδωμα  κλπ.

Αλλά το θέατρο είναι πλέον απαξιωμένο και δεν παραξενεύεται κανείς, εκείνο που εντυπωσιάζει είναι πως ακόμα επιμένουν να παίζουν το ίδιο δράμα με τεράστιο πολίτικο κόστος, γιατί για δράμα πλέον πρόκειται στις πλάτες ενός λαού που υποφέρει όσο ποτέ στην σύγχρονη ιστορία του και που είναι καζάνι που βράζει και όταν ξεσπάσει θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν.

*O Νίκος Χειλαδάκης είναι Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
pronews.gr
 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παν. Τσιχριτζή είχε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

Συζήτησαν για την προσφυγή  που έχει καταθέσει ο «Σύλλογος υπέρ των μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης –ΣΥΜΕΠΟΠ» -και που στις 26 Μαΐου 2020  συζητείται στο Συμβόλαιο της Επικρατείας, αναφορικά με την προστασία του ΠΟΠ, για την ονομασία της ποικιλίας «Ελιά Καλαμάτας».

Ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης (του Β. Αποστόλου) που αφορούσε τα συνώνυμα της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, ωστόσο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η επίδικη αίτηση ακύρωσης, 65.000 τόνοι επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών που εξάγονται με την γνωστή εμπορική ονομασία (Kalamataolives), θα αλλάξουν άμεσα την εμπορική ονομασία τους, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές των αγορών του εξωτερικού με σοβαρές επιπτώσεις.

Σε δήλωση του αναφέρει ο Γιώργος Βαρεμένος:

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ελιά Καλαμών, δεν πρέπει να φθάσει ως την συζήτηση στο δικαστήριο.

Είναι καιρός αυτοί που «έστησαν» την υπόθεση μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση – ιδίως όσοι παράγοντες την στηρίζουν- να συνειδητοποιήσουν ότι, αν επετύγχαναν το σκοπό τους, θα είχαν διαπράξει ένα εθνικό έγκλημα
Υπηρετώντας έναν αδιανόητο ετσιθελισμό οι μεν και έναν παρανοϊκό και αδιέξοδο ρεβανσισμό οι δε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο οποίος έχει συνείδηση των καταστροφικών παραμέτρων της υπόθεσης -που μπορεί να φθάσουν ως εκεί που δεν είχαν υποψιασθεί οι «προσφεύγοντες». Πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, για να τους πείσει να αποσυρθούν διακριτικά. Διότι το θέμα δεν αφορά την μια ή την άλλη περιοχή, αλλά τα συμφέροντα της χώρας και των παραγωγών. Ιδιαίτερα σε μια στιγμή που βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών μιάς νέας κρίσης, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακές κινήσεις και προσπάθεια να μην μάθουν οι Έλληνες αυτό «που τόχει τούμπανο ο κόσμος όλος».

Πρέπει με βεβαιότητα να αποτραπεί ένα έγκλημα, το οποίο θα επισύρει τεράστιες ευθύνες αν δεν αποτραπεί.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Περισσότερα για τις αποφάσεις της κυβέρνησης να θα πει αύριο στις 6 το απόγευμα στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων κρίθηκε στο ότι οι πολίτες επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα.
«Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για να μη χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα».
Στη συνέχεια τόνισε ότι «σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας». Αλλά σκοπός ήταν να μπορέσουμε κάποια στιγμή «να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό όπως η πανδημία του κορονοϊού».
Επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα κυρίως ιδίως αφορά στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί».
Με την επισήμανση πως «δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε», υπογράμμισε πως «το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα». Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας».

Με ποια σειρά θα γίνει η διαδοχική επανέναρξη λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων
Αναλυτικότερα όπως είπε ο κ. Πέτσας «αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».
Εν συνεχεία, «θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου».
Όπως είπε ο κ. Πέτσας η φιλοσοφία και οι διαδοχικές φάσεις του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό που θα απευθυνθεί στους πολίτες αύριο Τρίτη, στις 18.00 το απόγευμα και θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου του 2020». Μέχρι να αρθούν «τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό». Τόνισε ότι ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα. «Θα είναι κρίμα. Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το Εργατικό Κίνημα όσο και για τους εργαζόμενους στο Σύστημα Υγείας αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να μην υπάρξει πισωγύρισμα».
«Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. «Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα».
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά».

Η κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας
Αναφορικά με όσα έχουν γίνει στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι:
«Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις προσπάθειες για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ., την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού.
Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. περίπου κατά 80%, ενώ το Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί με 3.337 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού, ενώ γίνονται καθημερινά εγκρίσεις νέων προσλήψεων, για τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.
Σημειώνουμε – ως άξιο επαίνου – το γεγονός ότι δύο ελληνικές επιχειρήσεις -στη Θράκη και τη Λάρισα αντίστοιχα – αναπροσάρμοσαν σε χρόνο μηδέν τις γραμμές παραγωγής τους και – αξιοποιώντας πρώτες ύλες από την Ελλάδα – δρομολόγησαν την κατασκευή προστατευτικών μασκών και υφασμάτων για χειρουργικές μάσκες, με δυνατότητα παραγωγής 300.000 χειρουργικών μασκών ημερησίως.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους ιδιοκτήτες τους και τους συνεχάρη, καθώς συμβάλλουν ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επάρκεια στα είδη αυτά που αποκτούν μείζονα σημασία για τη δημόσια υγεία».

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου
-Τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν μεταξύ τους χρονικά, ώστε να αξιολογείται η αποτελεσματικότητα.
-Σκοπός δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας αλλά να πάρουμε τις ζωές μας πίσω
-Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις υγιεινής
-Στην συνέχεια θα ανοίξουν τα σχολεία και αμέσως μετά τα καταστήματα εστίασης
-Την Τρίτη στις 6 το απόγευμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
-Λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς
-Ανοιχτές θα είναι οι εκκλησίες για ατομική λατρεία, από τα πρώτα στάδια.
-Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά.
-Αρχίζει από σήμερα η καταβολή επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους. Έχουν εγγραφεί >73.000 μακροχρόνια άνεργοι. Μέχρι 3 Μαϊου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα.
-Μέχρι την Πέμπτη τα 600 ευρώ στους επιστήμονες.
-Από την ερχόμενη εβδομάδα τίθενται σε λειτουργία τα ΑΤΜ στα ΚΥΤ ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών.
-Το ν/σ για το Περιβάλλον είναι μεγάλη τομή, με στόχο να αποτελέσει η Ελλάδα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης
-Την Τετάρτη στις 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο του Απριλίου
-Για μετακίνηση από νομό σε νομό, εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μετακίνηση πληθυσμού.
-για καταγγελίες περί μη πληρωμής υπερωριών/εφημεριών σε γιατρούς & νοσηλευτές: Έχουμε μια πρωτοφανή κρίση που απαιτεί να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς,. Έχουμε προβλέψει αύξηση ποσοστού εφημεριών. Δυνατότητα κι άλλης νομοθετικής παρέμβασης
-για δυνατότητα πορειών την Πρωτομαγιά: Θα περιμένετε τις ανακοινώσεις από τους υπουργούς αύριο.
-για ανησυχίες γονέων για το άνοιγμα σχολείων & την ασφάλεια: Το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε αύριο θα δίνει απαντήσεις στα περισσότερα προβλήματα. Αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες αλλά πολύ μεγάλη σημασία έχει η τήρηση κανόνων υγειινής & ασφάλειας.
-για ανάθεση απολύμανσης φυλακών σε εταιρεία συνεδρίων: Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Το τίμημα που προσφέρθηκε από την ανάδοχο ήταν το χαμηλότερο σε σχέση με τις άλλες εταιρείες

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου

Αριστείας το ανάγνωσμα…εδάφιον 1ο

Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τα προκλητικά δωράκια σε ισχυρούς παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου.

Επιχείρησε την εφαρμογή προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών, μέσω μιας σκανδαλώδους διαδικασίας κατασπατάλησης κρατικού χρήματος, εξυπηρέτησης ημετέρων και ταυτόχρονα απολύτως προσβλητικής για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βρούτσης έδωσε 85 εκατ. ευρώ σε συνεργάτες του, ημετέρους και κολλητούς της Ν.Δ. Υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής και των σχέσεων διαπλοκής που αναδείχτηκαν, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός διατηρεί ακόμη στη θέση του τον αρμόδιο υπουργό ΓιάννηΒρούτση. Γιατί άραγε;

Στις 23.03.2020 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, εγκρίθηκε η  δέσμευση πίστωσηςύψους11 εκ. ευρώ, για «υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που απαιτούνται για την υλοποίηση εκστρατείας στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας και των μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Και ενώ στην κατανομή της συνολικής δαπάνης συμπεριλαμβάνονται και τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κάθε κατηγορίας, με απόφαση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, εγκρίθηκαν ήδη τα Προγράμματα Επικοινωνιακής Προβολής 7 Περιφερειών της χώρας για το 2020 συνολικούύψους 13,5 εκ. ευρώ

Στις 30.03.2020 έχουμε την ΠΝΠ όπου εξαιρούνται οι ιδιοκτήτες καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσηςσυνολικούύψους21 εκ. ευρώ.

Στις 25.4.2020 έχουμε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου όπου εγκρίνεται η διάθεση επιπλέον 9εκ.ευρώστα ΜΜΕ για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών, για την προστασία από τον κορονοϊό.

Συνολική δαπάνη: 11+13,5+9=33,5 εκ. ευρώ

Τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η κυβέρνηση προχωράμε πλήρη αδιαφάνεια στην κατασπατάλησησυνολικά33,5 εκ. ευρώ (33.500.000€) του κρατικού προϋπολογισμού για υπηρεσίες επικοινωνίας και ενημέρωσης. Το πλέον σκανδαλώδες της απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η  καμπάνια ενημέρωσης για την δημόσια υγεία, μπορεί να προβληθεί δωρεάν.

Το συλλογικό συμφέρον στις καλένδες και οι αρπαχτές των λίγωνστηνημερήσια διάταξη!

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία

Τι αισθάνονται οι Έλληνες μετά από ένα μήνα στην απομόνωση; Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς; Πόσοι “μένουμε σπίτι” και τι κάνουμε εκεί; Μια νέα έρευνα της διαΝΕΟσις αποτυπώνει τη ζωή, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της εποχής μας.

Το Δεκέμβριο του 2019, η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την εταιρεία Marc διεξήγαγε την παραδοσιακή σχεδόν-ετήσια έρευνά της “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες”. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτύπωναν γλαφυρά τις βασικές αντιλήψεις και απόψεις του πληθυσμού στα τέλη μιας επεισοδιακής δεκαετίας. Όταν δημοσιεύτηκαν, όμως, ο κόσμος μας είχε ήδη αρχίσει να αλλάζει δραματικά. Ήταν Κυριακή, 8 Μαρτίου. Από τότε τίποτε στις ζωές μας δεν έχει μείνει ίδιο.

Σήμερα οι Έλληνες πλησιάζουμε τις 50 ημέρες κλεισμένοι στα σπίτια μας. Η οικονομική δραστηριότητα έχει περιοριστεί δραματικά, ζωές έχουν ανατραπεί, προγράμματα έχουν ακυρωθεί, μόλις περάσαμε το πιο περίεργο Πάσχα της ζωής μας και οι δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας -και στις τσέπες μας- έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται. Αλλά παράλληλα, μένοντας σπίτι καταφέραμε να σώσουμε το σύστημα υγείας μας από την κατάρρευση, να σώσουμε τις ζωές ανυπολόγιστου αριθμού συμπολιτών μας και να αποφύγουμε μια πρωτοφανή τραγωδία, όπως αυτές που συμβαίνουν σε υπερβολικά πολλές χώρες του πλανήτη, ακόμα και στη γειτονιά μας.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα στα σπίτια των Ελλήνων; Πώς ζούμε, όλοι μαζί αλλά στο νοικοκυριό του ο καθένας, μετά από περισσότερο από ένα μήνα έγκλειστοι; Πώς μοιάζει η εμπειρία μας, πόσο βγαίνουμε, πώς δουλεύουμε, πόσοι δουλεύουμε και τι προσδοκούμε από την εξέλιξη του φαινομένου στο μέλλον; Και πώς έχουν αλλάξει τα συναισθήματά μας αυτούς τους τελευταίους, πρωτόγνωρους μήνες;

Για να βρει απαντήσεις, η διαΝΕΟσις συνεργάστηκε με τη Metron Analysis για τη διεξαγωγή μιας τηλεφωνικής έρευνας με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων. Η έρευνα, που διεξήχθη από τις 8 έως τις 15 Απριλίου του 2020, περιλαμβάνει 22 ερωτήσεις που χαρτογραφούν τον τρόπο που ζούμε και το τι σκεφτόμαστε σε αυτή τη χρονική περίοδο της κρίσης. Στα αποτελέσματα, που μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, δεν θα βρείτε απαντήσεις για την αξιολόγηση της κυβέρνησης, ή για το ποιον προτιμούν οι Έλληνες για πρωθυπουργό -υπάρχουν άλλες έρευνες που παρακολουθούν τέτοια πράγματα. Θα βρείτε, όμως, πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία (όπως το πόσοι δηλώνουν ότι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ή πόσοι βγαίνουν από το σπίτι κάθε μέρα -και γιατί) και μερικές εκπλήξεις. Όπως, για παράδειγμα, το ότι ο λαός μας σήμερα είναι πιο αισιόδοξος και υπερήφανος από οποτεδήποτε τα τελευταία δύσκολα χρόνια.

Τα πλήρη αποτελέσματα, όπως είπαμε, θα τα βρείτε σε αυτό το PDF, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και σε πίνακες .xls, καθώς και ως ανοιχτά δεδομένα σε .sav. Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε την ανάλυση του διευθυντή της Metron Analysis Στράτου Φαναρά που αποτυπώνει τα βασικά συμπεράσματα εδώ. Με τον κ. Φαναρά και εκλεκτούς καλεσμένους, δε, θα συζητήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας στις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Απριλίου, εδώ.

Παρακάτω θα δούμε συνοπτικά τα κυριότερα αποτελέσματα και τα βασικά συμπεράσματα. 

1.

Η εταιρεία ερευνών Metron Analysis τα τελευταία οκτώ χρόνια συμπεριλαμβάνει σταθερά, κάθε μήνα, μία ερώτηση στις έρευνές της: “κατά τη γνώμη σας η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση”; Όπως μπορείτε να φανταστείτε, στα τελευταία οκτώ χρόνια, με ελάχιστες εξαιρέσεις (τον Φεβρουάριο του 2015, το φθινόπωρο του 2019) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει σταθερά ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Από ό,τι αποδεικνύεται στην έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η διαΝΕΟσις, όμως, η οποία περιλαμβάνει και πάλι αυτή την ερώτηση, οι Έλληνες δεν έχουν υπάρξει ποτέ τόσο αισιόδοξοι και σίγουροι για το μέλλον, όσο σήμερα.

Σήμερα το 85,7% των Ελλήνων πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο ποσοστό.

διανεοσις 1

Είναι μια ενδεικτική ερώτηση του τι πιστεύουν οι πολίτες για τη γενική κατάσταση της χώρας και, σήμερα, αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη κρίση της γενιάς μας, όλες οι δημογραφικές ομάδες των Ελλήνων, όλες οι ηλικίες, όλες οι επαγγελματικές ομάδες, όλα τα μορφωτικά επίπεδα, όλα τα εισοδηματικά επίπεδα, οι κοινωνικές τάξεις, οι γεωγραφικές προελεύσεις και οι κομματικές προτιμήσεις συμφωνούν, για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση, ότι τα πράγματα πάνε καλά.

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τη σημαντική ερώτηση για τα συναισθήματα. Κάναμε την ίδια ερώτηση και πριν από πέντε μήνες, στο “Τι Πιστεύουν οι Έλληνες”: “ποια συναίσθήματα σας διακατέχουν πιο έντονα σήμερα ως Έλληνα/Ελληνίδα”; Η μεταβολή στα αποτελέσματα μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα είναι εντυπωσιακή.

διανεοσις 2

Μέσα σε πέντε μήνες, και αφού μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο και, βέβαια, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυριάρχο συναίσθημα άλλαξε και από την ανασφάλεια περάσαμε στην αισιοδοξία.

Όταν ζητήσαμε να μας πουν τα δύο κυριότερα αισθήματά τους αυτή τη στιγμή, 40% των ερωτηθέντων ανάφεραν την “αισιοδοξία” (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% τον Δεκέμβριο). Σήμερα πενταπλάσιοι από τότε δηλώνουν ότι νιώθουν σιγουριά, υπερδιπλάσιοι ότι νιώθουν αυτοπεποίθηση. Σχεδόν οι μισοί δηλώνουν το θυμό. Μόνο το ένα τρίτο δηλώνουν σήμερα την απογοήτευση.

 διανεοσις 3

Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Είναι μια ερώτηση που κάναμε και στο “Τι Πιστεύουν οι Έλληνες” του 2018 και, πλέον, η εικόνα και εδώ σε πολλές από τις απαντήσεις είναι πολύ διαφορετική. Όλοι οι πολιτειακοί θεσμοί απολαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σήμερα από ό,τι 27 μήνες πριν: ο θεσμός του Πρωθυπουργού (+14%), του Πρόεδρου της Δημοκρατίας (+12%, ενώ μεσολάβησε εκλογή νέας Προέδρου), του Δημάρχου (+8,6%), του Περιφερειάρχη (+12%) αλλά και της Κυβέρνησης (+13%). Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται στο 65% -έχει ενδιαφέρον το ότι σε αντίστοιχες έρευνες στη Γαλλία, ας πούμε, το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 44%, ενώ στην Ιταλία μόλις στο 32%.

διανεοσις 4

Οι πολίτες εμπιστεύονται ακόμα πολύ περισσότερο το κράτος πρόνοιας (+16%) αλλά και τα ΜΜΕ (τηλεόραση +13%, ραδιόφωνο +8%, εφημερίδες +5%). Όσον αφορά τα ΜΜΕ, παρεμπιπτόντως, οι περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι ενημερώνονται για την πανδημία από την τηλεόραση και από το ίντερνετ, ενώ αρκετοί (τρίτη επιλογή στην πρώτη αναφορά) δηλώνουν ότι ενημερώνονται και από τον προσωπικό τους ιατρό.

Ο μόνος θεσμός που έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό από το 2018 είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση: μόνο το 27,3% δηλώνουν ότι την εμπιστεύονται σήμερα, από 42,1% δυο χρόνια πριν.

Αυτή τη φορά, δε, προσθέσαμε και μια άλλη κατηγορία: τους “επιστήμονες/τεχνοκράτες”. Ενδέχεται κάποιοι να παρατηρήσουν πως, ενώ το 85% των Ελλήνων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τους επιστήμονες/τεχνοκράτες (υπολείπονται μόνο των ενόπλων δυνάμεων και της οικογένειας) μόνο ένα 55% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την εκκλησία. Το αποτέλεσμα αυτής της (ομολογουμένως αδόκιμης) σύγκρισης δεν είναι ιδιαίτερα αναπάντεχο. Στο World Values Survey του 2017 (που εκπόνησε η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ) υπήρχε η ερώτηση “Συμφωνείτε ή διαφωνείτε: όποτε επιστήμη και θρησκεία συγκρούονται, η θρησκεία έχει πάντα δίκιο”. Τότε, μόνο το 21% των Ελλήνων συμφωνούσαν -το 66% διαφωνούσαν. Μολονότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό Ελλήνων δηλώνουν θρησκευόμενοι και πως εκκλησιάζονται συχνά, η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και στους ειδικούς φαίνεται ότι παραμένει, ταυτόχρονα, μεγάλη.

2.

Ως τώρα είδαμε, λοιπόν, ότι οι Έλληνες δηλώνουν αισιόδοξοι, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και με ανανεωμένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς του κράτους αλλά και στους ειδικούς, όσους δηλαδή έχουν αναλάβει κυρίως την αντιμετώπιση της κρίσης. Πώς όμως βιώνουν οι ίδιοι την κρίση; Πόσο φοβούνται, πόσο νιώθουν ότι κινδυνεύουν; Και τι κάνουν στο σπίτι όλη μέρα;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ένας στους δέκα Έλληνες (10,9%) δηλώνουν ότι περνούν την περίοδο της καραντίνας μόνοι. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους ηλικιωμένους: το 19,3% των ηλικίας 65+ ζουν μόνοι τους αυτό το διάστημα.  

Και οι Έλληνες έχουν άγχος. Στην κλίμακα 1-10 η μέση τιμή είναι 5,5, αλλά το 37,7% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι πολύ αγχωμένοι (7 και άνω).

διανεοσις 5

Ποια είναι τα αίτια του άγχους;

Το 62% των ερωτηθέντων δηλώνουν πως υπάρχουν κοντινοί τους άνθρωποι οι οποίοι, κατά τη γνώμη τους, κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. Ωστόσο μόνο ένας στους τέσσερις (23,7%) φοβούνται -πολύ ή αρκετά- ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι. Το 33% των ηλικίας άνω των 65 ανησυχούν γι’ αυτό το λόγο, αλλά μόνο το 1,6% των νέων ηλικίας 17-24 και το 11% των ηλικίας 25-39 ανησυχούν.

Το 46% του γενικού πληθυσμού, δε, πιστεύουν ότι κινδυνεύουν λίγο ή καθόλου.

Ένας στους πέντε, μάλιστα (21,3%) νόμισαν κάποια στιγμή ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, ένα ποσοστό περίπου χίλιες φορές μεγαλύτερο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα.

Βεβαίως, τα μέτρα και μεγάλο μέρος της κουβέντας γίνονται για την προστασία των κοινωνικών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο από το νέο κορωνοϊό. Πόσοι ανήκουν στις “ευάλωτες ομάδες”, όμως; Σύμφωνα με την έρευνα, το 22,1% των Ελλήνων δηλώνουν ότι ανήκουν σε κάποια “ευάλωτη ομάδα”, δηλαδή θεωρούν τον εαυτό τους ηλικιωμένο ή είναι άτομα σε ανοσοκαταστολή ή με αναπνευστικά προβλήματα. Είναι ενδιαφέρον το ότι τo 45,2% των ερωτηθέντων ηλικίας 65+ δεν θεωρούν ότι ανήκουν σε κάποια ευάλωτη ομάδα

Κατά πόσο, όμως, όντως “μένουμε σπίτι”; Ζητήσαμε από τους ερωτηθέντες να μας πουν αν τις τελευταίες 24 ώρες έχουν βγει από το σπίτι τους και, αν ναι, πού πήγαν. Όπως φαίνεται, δύο στους τρεις Έλληνες (63,6%) είχαν, πράγματι, βγει. Από αυτούς, το 61% δηλώνουν πως βγήκαν για ψώνια ή στο φαρμακείο, ένας στους τρεις (37,6%) για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο (το “6”, δηλαδή) και ένας στους τέσσερις (24,2%) για να πάνε στη δουλειά. Όπως είναι προφανές, πολλοί βγήκαν για περισσότερους από έναν λόγους.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι, ενώ τρεις στους τέσσερις άνδρες δήλωσαν ότι βγήκαν από το σπίτι τις τελευταίες 24 ώρες, μόνο οι μισές γυναίκες δήλωσαν το ίδιο. Άλλες ομάδες που βγαίνουν λιγότερο από το μέσο όρο είναι, όπως θα ανάμενε κανείς, όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και οι ηλικίας άνω των 65+. Και στις δύο περιπτώσεις, βγαίνουν περίπου οι μισοί.

Και τι κάνουμε όσο μένουμε στο σπίτι; Οι δραστηριότητες που οι Έλληνες δηλώνουν ότι κάνουν περισσότερο σήμερα σε σχέση με 3-4 μήνες πριν είναι, λίγο-πολύ, οι αναμενόμενες: αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά τους (64,4%), βλέπουν τηλεόραση/ταινίες (56,8%), κάνουν τις δουλειές του σπιτιού (52,8%) και χρησιμοποιούν τα social media και το ίντερνετ (47,1%). Ένας στους τρεις (36,6%) δηλώνουν ότι εργάζονται λιγότερο για τη δουλειά τους από ό,τι πριν ενώ -κι εδώ βρίσκεται ίσως μια μικρή έκπληξη- αυτοί που δηλώνουν πως γυμνάζονται λιγότερο από ό,τι πριν τα περιοριστικά μέτρα (30,6%) είναι περισσότεροι από αυτούς που δηλώνουν ότι γυμνάζονται περισσότερο (24%).

3.

Όπως είδαμε, ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνουν ότι το προηγούμενο 24ωρο βγήκαν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ερώτηση που κάναμε στους εργαζόμενους του δείγματος, για να διαπιστώσουμε την εργασιακή τους κατάσταση. 

Από ό,τι φαίνεται, περίπου η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παύσει: από αυτούς που εργάζονται στην Ελλάδα, ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά, άλλος ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και οι υπόλοιποι είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου.

διανεοσις 6

Οπότε, πολύ φυσιολογικά, το 41% δηλώνουν ότι τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων.

Εξάλλου, από όσους δηλώνουν άνεργοι στην έρευνα το 11,4% δηλώνουν πως έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020. Δεν είναι μικρός αριθμός. Αν αυτό το ποσοστό είναι ακριβές, και με δεδομένα τα επίσημα στοιχεία για την μέχρι πρότινος ανεργία στη χώρα, στον τελευταίο μήνα ενδέχεται να προστέθηκαν έως και 100.000 νέοι άνεργοι.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η κρίση θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση (57,9%) αλλά ακόμα περισσότερο στην οικονομία (84,3%). Επιπλέον, θεωρούν ότι θα έχει αρνητικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στον “τρόπο εργασίας”, τη “σωματική υγεία”, την “εκπαίδευση” και, βέβαια, σε πολύ υψηλά ποσοστά στην “ψυχική υγεία”(63%).

Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία (75,3%) πιστεύει ότι μακροπρόθεσμα η πανδημία θα επηρεάσει θετικά την εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας, και επίσης και την αλληλεγγύη (66,8%), την εμπιστοσύνη στο κράτος (57,2%), τις οικογενειακές σχέσεις (52,3%) και, ίσως παραδόξως, την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία (44,2%) μολονότι το κύριο βάρος της αντιμετώπισης της κρίσης ως τώρα το έχουν αναλάβει παγκοσμίως τα κράτη και όχι ο ιδιωτικός τομέας.

Και τι περιμένουν οι Έλληνες για το μέλλον;

Ένα πολύ υψηλό 67,9% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επανέλθουμε “σε κάποια φυσιολογική κανονικότητα” μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σχεδόν το 40% του συνόλου, μάλιστα, πιστεύουν ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα “το επόμενο δίμηνο”.

Παρεμπιπτόντως, ένας στους τέσσερις Έλληνες (24,1%) δηλώνουν θα επέστρεφαν στην κανονικότητα και τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες σήμερα, αν δεν υπήρχαν μέτρα. Στον αντίποδα, άλλος ένας στους τέσσερις (24,5%) δηλώνουν ότι θα επέστρεφαν μόνο όταν βρεθεί εμβόλιο για τον SARS-Cov-2.

Καθώς διανύουμε τον δεύτερο μήνα των μέτρων, πια, και έχει αρχίσει η συζήτηση για τον μετριασμό τους, και καθώς οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα (όποτε κι αν έρθει αυτή) έχουν επίσης ξεκινήσει (και εδώ), τι συμπέρασμα μπορεί να βγει από αυτές, τις πρώτες αντιδράσεις των Ελλήνων στις πρωτόγνωρες συνθήκες ζωής που κλήθηκαν να διαχειριστούν;

“Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα αλλάζουν ριζικά τον τρόπο ζωής έστω και συγκυριακά”, γράφει ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis. “Η αλλαγή αυτή γίνεται συντεταγμένα, χωρίς κοινωνικό πανικό και φόβο”. Μέσα από αυτή την αλλαγή αναδεικνύονται ενδείξεις και άλλων, πιο πολύπλοκων αλλαγών σε θέματα όπως η εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς, ο τρόπος που διαχειριζόμαστε αναπάντεχες προκλήσεις, η προσαρμοστικότητα δομών, επιχειρήσεων και μεμονωμένα του καθενός μας, τα ψυχικά αποθέματα και οι αντοχές μας. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές είναι καλά κατανοητές -όπως, για παράδειγμα, το θέμα της εμπιστοσύνης. “Για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έρχονται”, συνεχίζει ο κ. Φαναράς, “είναι ανάγκη να μετατρέψουμε τη διαχειριστική εμπιστοσύνη σε θεσμική εμπιστοσύνη”. Οι επιπτώσεις στα υπόλοιπα είναι δυσκολότερο να προβλεφθούν.

Πάρτε για παράδειγμα ένα άλλο εύρημα της έρευνας: 85% των Ελλήνων δηλώνουν πως έχουν να κάνουν χειραψία με άτομο εκτός του νοικοκυριού τους εδώ και πάνω από ένα μήνα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν να αγγίξουν άλλον άνθρωπο για ένα τόσο μεγάλο διάστημα. Τι θα σημαίνει αυτό το γεγονός; Πρόκειται για συνθήκες εντελώς πρωτόγνωρες για τις ζωές των περισσότερων Ελλήνων -και, πράγματι, των περισσότερων ανθρώπων στη Γη. Τις αναπόφευκτες βαθύτερες συνέπειές τους είναι αδύνατο να τις προβλέψουμε από τώρα. Το φαινόμενο, άλλωστε, είναι ακόμη στην αρχή.

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ημερ.κατ.13-4-2020, 5724 Ημερ.κατ.13-4-2020, 5712 Ημερομ. Καταθέσεως 10-4-2020, 5721 Ημερ.κατ.13-4-2020, , 5713 Ημερομ. Καταθέσεως 10-4-2020 σχετικά με τα θέματα

1) Επαναλειτουργία Συστήματος επιτόπιας Υποδοχής Αιτήσεων «ΟΣΔΕ» για το 2020,

2) Θέσπιση μέτρων πάταξης ελληνοποιήσεων ζώντων ζώων και κρέατος και ενισχύσεις κτηνοτρόφων λόγω κορωνοϊού,

3) Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους,

4) Απλήρωτοι έως και 7 μήνες οι εργαζόμενοι του προγράμματος Βοήθεια στο σπίτι,

5) Ένταξη των ιδιοκτητών “μίνι-μάρκετ” και “ψιλικατζίδικων” στο επίδομα των 800 ευρώ,

6) Μέτρα στήριξης υπέρ των Συμβασιούχων διασωστών ΕΚΑΒ,

7) Βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές Νιγρίτας του Ν. Σερρών,

8) Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι βοοειδών της βραχυκέρατης φυλής.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ