Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  3:30: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 07 Απριλίου 2020

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα αντίδρασης στα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

Με ανάρτησή του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με αφορμή τα μέτρα καραντίνας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κάλεσε όσους υφίστανται βία εντός της οικογενείας, να αντιδράσουν και να προσφύγουν σε βοήθεια καλώντας τη σχετική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

“Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει υπομένουμε τη βία. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, κάλεσε στη γραμμή SOS 15900 ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο 100. Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις, στείλε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. σημείωσε συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης.

newsit.gr

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Γ.Τράγκας έχει την ίδια απορία που έχουν όλοι όσοι σκέφτονται και δεν μπορούν να «καταπιούν» αυτά που λένε οι «ειδικοί» για τον κορωνοϊό, οι οποίοι απλά έχουν αποτύχει παταγωδώς στο να προβλέψουν την εξάπλωση και την φονικότητά του, αλλά και την προέλευσή του,

Όπως π.χ. πως ξεπήδησε αυτός ο κορωνοϊός που προκαλεί σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων καταρρακτώδη πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ ουσιαστικά δεν αγγίζει τους περισσότερους.

Ταυτόχρονα ο Γ.Τράγκας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και την προειδοποιεί:

«Ουδείς μπορεί να κυβερνά επί μακρόν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να επιβάλλει μέτρα περιορισμού της ελευθερίας των πολιτών μιας ολόκληρης χώρας.

Όπως και εσείς, είμαι υπό περιορισμό. Καταλαβαίνω την αναγκαιότητα των μέτρων αλλά δεν μπορώ να καταλάβω, να ερμηνεύσω και να απαντήσω σε διάφορα «καυτά» και εύλογα ερωτήματα.

Π.χ. πως ξεπήδησε αυτός ο κορωνοϊός που προκαλεί σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων καταρρακτώδη πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ ουσιαστικά δεν αγγίζει τους περισσότερους και αποφεύγει τη μαύρη φυλή.

Φυσικά δεν είμαι λοιμωξιολόγος για να απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα, ούτε ερευνητής σε κρατικό εργαστήριο ιολογίας της Γιουχάν. Εκεί δηλαδή που ξεπήδησε η επιδημία.

Δεν μπορώ επίσης να απαντήσω, γιατί η Δύση ενώ έβλεπε τί γινόταν στην Κίνα, δεν πήρε ουσιαστικά κανένα μέτρο ενίσχυσης των εθνικών συστημάτων υγείας και τώρα κατηγορεί ευθέως τους Κινέζους, για απόκρυψη πληροφοριών που προκάλεσαν οικονομικές βλάβες τρισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ και γενικά στη Δύση.

Φυσικά, ούτε οι ειδικοί επιστήμονες, οι λοιμωξιολόγοι μπορούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα, αφού δηλώνουν καθημερινά και επί ώρες στην τηλεόραση, τα ίδια πράγματα.

Δηλαδή, ότι ο ιός είναι άγνωστος, ότι ο ιός μελετάται, ότι ο ιός έχει περίεργη συμπεριφορά και ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο χρόνια για να φτιάξουμε αξιόπιστο εμβόλιο.

Εξάλλου, οι λοιμωξιολόγοι είναι τώρα οι star της εποχής, όπως παλαιότερα, όταν μπήκαμε στο μνημόνιο,οι οικονομολόγοι και οι ειδικοί στο PSI.

Ελπίζω η κυβέρνηση να μην παρασύρει τον σοβαρό και σεμνό κο Τσιόδρα σε πολιτικά και κομματικά παιχνίδια. Παρατήρησα χθες ( που είχαμε ευτυχώς μόνο 20 νέα κρούσματα) να είναι νευρικός και απρόθυμος ο κος Τσιόδρας να απαντήσει εκτεταμένα σε διάφορα ερωτήματα.

Σημείωσα μια νευρικότητα σε ό,τι αφορά το θέμα του χτισίματος γενικής ανοσίας και της κατάστασης που θα επικρατήσει σε πιθανό δεύτερο κύμα του κορονοϊού το Φθινόπωρο. Αν κατάλαβα καλά, υπάρχει η άποψη ενός σταδιακού χτισίματος ανοσίας, που πιθανότατα χρειάζεται και δεύτερο κύμα περιοριστικών μέτρων.

Με τέτοια οικονομικά προβλήματα δεν μπορεί να μείνουμε μια κοινωνία στον πάγο, επειδή η μνημονιακή κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προσλαμβάνει τον απαραίτητο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών και δεν έχει τις απαραίτητες μονάδες εντατικής θεραπείας.

Δεν είναι δυνατόν να περιγράφονται, έστω και με συναισθηματική φόρτιση οι θάνατοι 80χρονων ή 90χρονων και να πέφτει το μήνυμα ότι δεν ξέρουμε γιατί ο ιός χτυπάει διάφορα όργανα. Αυτό δεν είναι ενημέρωση.

Επίσης, θα πρέπει να πάψει να μας λέει κάθε απόγευμα ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας καταφέραμε αυτό, καταφέραμε το άλλο. Τίποτα δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών και η πειθαρχεία του λαού. Επιτέλους πρέπει να υπάρξει λίγη σοβαρότητα και αρκετή σεμνότητα.

Σιγά σιγά βέβαια, όπως πάνε τα πράγματα, οι συνταγματολόγοι και οι νομικοί θα διαδεχθούν τους λοιμωξιολόγους στα δελτία ειδήσεων. Ουδείς μπορεί να κυβερνά επί μακρόν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και να επιβάλλει μέτρα περιορισμού της ελευθερίας των πολιτών μιας ολόκληρης χώρας.

Πέραν αυτού,το τσουνάμι της φτωχοποίησης θα φέρει στους τηλεοπτικούς δέκτες μας, λυσσώδεις μονομαχίες των πολιτικών κομμάτων και οικονομολόγους ειδικευμένους στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως οι Lehman Brothers ή το κραχ του 1929.

Ήδη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται από τώρα, ποιος έχει το καλύτερο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης και των καταστροφών που έφερε και φέρνει στην οικονομία μας, ο κορονοϊός.

Υπάρχουν πολλά και «καυτά» ερωτήματα για τον κορονοϊό που δεν απαντώνται από κανέναν. Είναι πολύ περίεργο πράγματι, πως πιάστηκαν στον ύπνο οι ΗΠΑ, την ώρα που για μια ακόμη χρονιά, απογειωνόταν η οικονομία.

Οι Γάλλοι επιστημονικοί σύμβουλοι του Εμανουέλ Μακρόν δεν είχαν πληροφορίες από τους συναδέλφους τους στο Πεκίνο και δεν είχαν εκτιμήσει σωστά την ταχύτητα διάδοσης της νόσου;

Επειδή σε λίγο, ο ιός της φτώχειας, ο ιός της νέας τάξης πραγμάτων, η αλλαγή στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και οι καταλυτικές αλλαγές στον μικρό μας τόπο, θα διαδεχθούν τον κορονοϊό, καλό είναι να διαβάζουμε και να επικοινωνούμε όλες τις πληροφορίες.

Ο ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης Open, ο κος Φιλίπ Λεγκρέν που είχε διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του προέδρου της Κομισιόν, επισήμανε σε άρθρο του, ότι η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της παγκοσμιοποίησης.

Επιστρέφουν τα έθνη – κράτη. Και είναι κωμικός, όποιος πολιτικός στην Αθήνα, πιστεύει ότι θα παραμείνει ζωντανή αυτή η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα γελοίος, όποιος ή όποιοι πιστεύουν ότι η Γηραιά Ήπειρος θα παραμείνει κάτω από τη σκιά του γερμανικού αετού.

Πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι το άρθρο του κου Λεγκρέν δημοσιεύτηκε στο Foreign Policy που είναι το διανοητικό εργαλείο του περιβόητου συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρώπης».

Και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην αποκάλυψη της έκθεσης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου για τον κορωνοϊό, που ανέδειξε χθες στην Ελλάδα χθες το pronews.gr:

«Ξαφνικά χθες, το ρωσικό γενικό επιτελείο κοινοποίησε μία έρευνα του στρατιωτικού στρατηγικού ινστιτούτου έρευνας του ρωσικού γενικού επιτελείου, η οποία θεωρεί την πανδημία του κορονοϊού, ένα ψέμα και μια παγκόσμια στρατηγική επιχείρηση, μια άσκηση διοίκησης και ελέγχου πίσω από τις κουρτίνες, με τελικό στόχο τον έλεγχο της ανθρωπότητας.

Το ινστιτούτο εκφράζει τις θέσεις του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, στόχος είναι η μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού. Επειδή είμαστε πάρα πολλοί στον πλανήτη, επιδίωξη είναι να φτάσουμε το 1 δις και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της οικονομικής κρίσης που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με την έκθεση του ρωσικού επιτελείου, θέλουν να αναγκάσουν τον κόσμο να μην κινείται και να παραδώσει τις πολιτικές ελευθερίες με πολιτικά μέσα, το οποίο πρακτικά είναι αδύνατον.

Σύμφωνα με τους Ρώσους, η πανδημία έχει εφευρεθεί μπροστά στα 7,5 δισεκατομμύρια κατοίκων στον πλανήτη, τα θύματα είναι ελάχιστα – αν και φυσικά σημειώνει το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας – λυπούμεθα για κάθε ανθρώπινο θύμα. Η προβολή αυτής της γενικής πανδημίας έχει να κάνει με την απεμπόληση των πολιτικών ελευθεριών, με το σπάσιμο των χρηματιστηριακών μπαλονιών.

Επίσης, πρέπει να χτυπηθούν οι γεωπολιτικοί αντίπαλοι των ΗΠΑ, δηλαδή η Δυτική Ευρώπη και η Κίνα. Ο συνταγματάρχης που έχει γράψει την έκθεση, θεωρεί ότι η Ρωσία δεν αποτελεί οικονομικό αντίπαλο των ΗΠΑ.

Οι απόψεις του ρωσικού γενικού επιτελείου που απηχούν τις θέσεις του Κρεμλίνου, υποστηρίζουν ότι ο ιός είναι μια φτιαχτή ιστορία και λίγο πολύ, όλες οι υπερδυνάμεις τον χαρακτήρισαν βιολογικό όπλο, αποδίδοντας βέβαια τη γέννησή του, σε αντιπάλους του. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί τον λένε «κινεζικό κορονοϊό».

Οπλιστείτε με δύναμη, κουράγιο και θάρρος για να αντιμετωπίσουμε μετά τον κορονοϊό τους ιούς της φτώχειας, της γιγαντιαίας ανισότητας, της εκπτώσεως της Δημοκρατίας και της περικοπής των ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Με το επιχείρημα, «Τι να κάνουμε αυτά έφερε η πανδημία;», θα γυρίσουμε σε μεσαιωνική ατμόσφαιρα στην αγορά εργασίας και σε πλήθος περιοριστικών μέτρων που θα επιβάλλονται για να μην μολυνθούμε ή να μην μολύνουμε.

Ήδη κουβεντιάζουν για ένα τσιπ που θα έχει όλα τα προσωπικά δεδομένα μας και για επιβολή της πλαστικής κάρτας σε όλες τις συναλλαγές. Οι πλειστηριασμοί θα γίνουν, γιατί οι θεσμοί θέλουν μικρή παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι η νομική προστασία ισχύει μέχρι τις 30 Απριλίου.

Επίσης, το Eurogroup σήμερα θα συζητήσει νέα μέτρα για τη στήριξη του ευρώ και της ευρωπαϊκής ένωσης. Τα νέα μέτρα ανέρχονται συνολικά σε περίπου μισό τρισεκατομμύριο αλλά το θέμα των κορονο- ομολόγων παραμένει ακόμα ανοικτό λόγω της γερμανικής αρνητικής θέσης.

Όπως λέγεται εκεί στις Βρυξέλλες, θα αποφασίσουν για μισό τρις μέτρα στήριξης χωρίς όρους. Δηλαδή χωρίς μνημόνια και τόκους. Αλλά αφού το Βερολίνο δεν επιθυμεί τα κορονο- ομόλογα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν πάλι όρους.

Αυτή την εποχή να χρησιμοποιείτε το Nasalege. Μπορείτε να το αγοράσετε σε όλα τα φαρμακεία και σε όλα τα e-shop φαρμακεία, τα ηλεκτρονικά δηλαδή φαρμακεία.

Το Nasalege είναι άοσμο, άγριο σκόρδο και φυσική κυτταρίνη που δημιουργεί ένα προστατευτικό τζελ στη μύτη και φράζει την είσοδο σε ιούς και μικρόβια. Το Nasalege είναι πράγματι πολύτιμο αυτή την εποχή. Οτιδήποτε εισέρχεται στη μύτη μπλοκάρεται, από ένα τζελ που δημιουργείται στο βλεννογόνο της μύτης. Το Nasalege είναι φρουρός, ειδικά αυτή την εποχή.

Ο κος Πέτσας, δήλωσε χθες, ότι το Μάιο θα χαλαρώσουν τα μέτρα αλλά μόνο αν τηρηθούν αυστηρά τον Απρίλιο. Ο κος Μητσοτάκης χώθηκε με μάσκα στο Σωτηρία για να δείξει χθες, ότι εισέρχεται στην πρώτη γραμμή μάχης, για να δει και να συγχαρεί από κοντά το έργο γιατρών και νοσηλευτών.

Έχω την εντύπωση, ότι εδώ στην Ελλάδα επαναλαμβάνουμε τον κακό εαυτό μας. 4.000 γιατροί μας έφυγαν από την Ελλάδα για να βρουν αξιοπρεπείς μισθούς στη Μεγάλη Βρετανία.

Χιλιάδες άλλοι έφυγαν σε διάφορα κράτη. Το να λέει ο κος Μητσοτάκης ευχαριστώ το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό , θυμίζει το «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω μέλι».

Αφού πηγαίνει και δίνει τα πλεονάσματα στα ταμεία των Γερμανών και των δανειστών, από πού θα βρει χρήματα να πει: «Εστω και ένα μικρό ευχαριστώ στα μέλη, τους εργαζόμενους του ΕΣΥ;».

Ο πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει ότι μία στις 4 ή μία στις 5 εταιρίες ή καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν. Ο τουρισμός φέτος θα υποστεί ένα καίριο πλήγμα.

Και όλα αυτά τα μέτρα που λέει ότι θα πάρει, ακυρώνονται από την ανυπαρξία χρημάτων και κυρίως από τη συνέπεια που δείχνουν ο ίδιος και η κυβέρνηση στις καταβολές των πλεονασμάτων και στην τήρηση των μνημονιακών μέτρων. Όταν θα συνειδητοποιήσει ποιοι ιοί έρχονται μετά τον κορωνοϊό, θα είναι αργά.

Ούτε μπορεί να αντέξει για μεγάλο διάστημα ο κόσμος, αυτή τη στέρηση ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Ήδη διεθνώς μιλάνε για υπερβολές.

Δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομολόγος στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που να μην λέει ότι αυτή η χώρα, χρειάζεται πλέον δεκαετίες για να συνέλθει. Και πρέπει ο κος Μητσοτάκης να μας πει, αν η φτωχή Ελλάς θα συνεχίσει να καταβάλλει 2% πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Πέραν των διαφόρων απόψεων που εκτίθενται από όλα τα Μέσα Ενημέρωσης παγκοσμίως για το που θα πάει ο κόσμος μετά τον διαβολο – ιό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να βάλει δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

Δηλαδή, πρόκειται να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο ο πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου. Όπως έγινε γνωστό χθες, η Ευρώπη θα χτυπήσει με δασμούς τους Αμερικανούς ως αντίποινα των αμερικανικών δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Υποθέτω ότι αυτή την ώρα, το μόνο που θα φέρει η ευρωπαϊκή αντίδραση είναι χειρότερα αμερικανικά αντίποινα.

Είμαι βέβαιος, ότι τόσο η Γαλλία, όσο και άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τους Γερμανούς στην κόντρα με την Ουάσιγκτον. Η Γαλλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από το τέλος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, ο κος Λεμέρ η Γαλλία θα υποστεί ένα πρωτοφανές οικονομικό σοκ.

Μονότονα αλλά αναπόφευκτα απευθύνομαι πάλι στον κο Μητσοτάκη και του ζητάω να είναι ειλικρινής απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό που έρχεται δεν μπορεί να το φανταστεί. Και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει με αστυνομικά μέτρα ή με το επιχείρημα : «Φταίει ο κορονοϊός».

Στο μεγαλύτερο χαμηλό όλων των εποχών – φίλες και φίλοι- βυθίζεται το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο.

Η κατάσταση λένε όλοι οι οικονομολόγοι είναι πολύ χειρότερη από το 2009 και οι οικονομικές προβλέψεις που κάνουν οι Βρυξέλλες, όπως διαπιστώνεται, υποτιμούν τη διαδικασία συρρίκνωσης. Η ύφεση θα είναι πιο βαθιά και πολύ πιο μεγάλη σε χρονική διάρκεια. Παντού καταγράφονται εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι.

Η Πορτογαλία ήδη καταγράφει μισό εκατομμύριο εργαζόμενους σε άμεσο κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους. Να σημειώσω, ότι στην Πορτογαλία έχουμε περίπου 10.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 266 θανάτους. Η κυβέρνηση – όπως και η δική μας – έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, κυρίως στη διάρκεια του Πάσχα.

Αυτό όμως που έρχεται ίσως φέρει χιλιάδες θανάτους από πείνα και άλλες αρρώστιες. Η οικονομία της χώρας θα βουλιάξει όπως προβλέπουν όλοι.

Ήδη εκεί ανακοινώθηκε μέτρο, το οποίο επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναστέλλουν προσωρινά τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους ή να μειώνουν το ωράριό τους χωρίς να τους απολύουν. 32.000 επιχειρήσεις ζήτησαν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή. Φαντάζεστε τι πρόκειται να γίνει εδώ».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Νέα στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αποτυπώνει η «Ημερήσια έκθεση» του ΕΟΔΥ, που βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 6 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00). Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 20. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.755 (ημερήσια μεταβολή +1,2%), εκ των οποίων 55,2% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 79 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 73 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 90 (78,9% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων):

 

Από το σύνολο των 1.755 κρουσμάτων, 361 (20,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 655 (37,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 49 έτη (εύρος 0 έως 101 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά του κορωνοϊού
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς:

Mε βάση τον παραπάνω χάρτη, οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι οι εξής:

Γρεβενών
Καρδίτσας
Ευρυτανίας
Αιτωλοακαρνανίας
Φωκίδας

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα):

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα (σ.σ.: 6 Απριλίου), στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 26.193 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 1.694 (6,5%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση των υγειονομικών και των εργαζόμενων εκπροσώπων σωματείων, συλλογικοτήτων και δυνάμεων της Αριστεράς που κινητοποιήθηκαν στηρίζοντας τα απόλυτα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για την αποφασιστική  ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και την ένταξή τους στον κρατικό σχεδιασμό, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν από το πρωί και στήριξαν τις κινητοποιήσεις έξω από τις πύλες των νοσοκομείων,  Κέντρων Υγείας, περιφερειακών ιατρείων κλπ σε όλη την χώρα διατρανώνοντας ότι οι αγώνες δεν αναστέλλονται, ότι η πάλη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την προστασία της δουλειάς, του εισοδήματος και των λαϊκών ελευθεριών συνεχίζεται σε όποιες συνθήκες. Ότι είμαστε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την πολιτική του κεφαλαίου, και της ΕΕ. Για να δοθούν λεφτά για την υγεία και τους μισθούς και όχι για το κεφάλαιο, το χρέος, τα πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς!!

Όσοι πίστευαν ότι βρήκαν ευκαιρία τώρα μέσα στην πανδημία να περάσουν ένα γύρο αντιλαϊκών μέτρων χωρίς αντίσταση, γελιούνται. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα βρίσκει τον τρόπο, να διεκδικεί τα αιτήματά του, περιφρουρώντας τη δημόσια υγεία, αλλά και τη δράση του από απόπειρες καταστολής! Οι αήθεις επιθέσεις, σαν αυτή του Κ.Βελόπουλου, μας τιμούν.

Μένουμε όρθιοι, ενεργοί. Ο λαός θα σώσει τον λαό. Συνεχίζουμε να παλεύουμε!

\

sinidisi.gr

«Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι κοντά στο 4%» είπε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας τις προάλλες. Φυσικά η ύφεση, που δημιουργεί στην οικονομία ο κορονοϊός, είναι –εκτίμησε ο Υπουργός Οικονομικών- συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά.

Οι εκτιμήσεις του Υπουργού Οικονομικών δεν διαφέρουν και πολύ από τις εκτιμήσεις διαφόρων οικονομικών αναλυτών παγκοσμίως, με μόνη διαφορά το «βάθος» της ύφεσης στην Ελλάδα. Ας θυμηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ύφεση στην Ευρωζώνη που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 9% ή και 10%. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι εκτιμήσεις, από τη στιγμή, που δεν πρόκειται να υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η κρίση φαίνεται ότι σε κάποιο βαθμό θα επανέλθει τον επόμενο χειμώνα 2020-2021. Τούτο σημαίνει ότι η κρίση αυτή θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και σκαμπανεβάσματα και αυτό συνεπάγεται ότι οι όποιες εκτιμήσεις είναι κάπως παρακινδυνευμένες.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται μια αντιμετώπιση της κρίσης με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αντιθέτως επί του παρόντος η απάντηση στο σοκ τoυ lock-down της οικονομίας είναι ένα σοκ ρευστότητας χωρίς όμως σαφή χρονικό ορίζοντα. Πόσο αποτελεσματική όμως μπορεί να είναι η ρευστότητα; Και ιδίως στην Ελλάδα, που έχει και άλλα προβλήματα, που δυστυχώς δεν μπόρεσε να λύσει στη διάρκεια της κρίσης που προηγήθηκε;

Αυτή τη στιγμή το πρώτο βήμα που γίνεται και καλώς γίνεται για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης είναι η αύξηση δαπανών. Το είδαμε και στην Ελλάδα αυτό με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό την προηγούμενη εβδομάδα. Η επίπτωση της κρίσης στα δημόσια οικονομικά είναι δεδομένη και αναπόφευκτη, αφού αφ’ ενός αυξάνονται δαπάνες του κράτους για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ενίσχυση κοινωνίας και επιχειρήσεων με ρευστότητα, αφ’ ετέρου το lockdown της οικονομίας θα φέρει καθίζηση στα έσοδα του κράτους. Η ψαλίδα λοιπόν εσόδων – δαπανών θα ανοίξει αναπόφευκτα. Ίσως όμως είναι στο χέρι μας το πώς ακριβώς θα ανοίξει…

Θα ανοίξει με δαπάνες για επιδόματα, φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, που απλώς θα απαλύνουν τον «πόνο» της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ή μήπως με κάποιο άλλο τρόπο που θα δώσει προοπτική στην οικονομία να επανέλθει; Αυτός ο τρόπος επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης είναι ένας: η δραστική και μεγάλη μείωση των φόρων.

Κάτι τέτοιο θα μείωνε προσωρινά για ένα με δύο χρόνια τα έσοδα του κράτους, αλλά θα έδινε προοπτική στην οικονομία. Ένα άτοκο δάνειο π.χ. που είναι ένα από τα μέτρα που σχεδιάζονται τώρα θα μπορούσε να βοηθήσει προσωρινά, όμως οι επιχειρήσεις θα είχαν πολύ μεγαλύτερη ωφέλεια από μια μεγάλη μείωση των φόρων που σήμερα βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα. «Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Είναι προτιμότερο όμως σε αυτό που έρχεται να υπάρχουν περισσότερα έσοδα – κέρδη στην ιδιωτική οικονομία παρά στο κράτος. Περισσότερα κέρδη στην ιδιωτική οικονομία θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και μετά από μια διετία τα έσοδα του κράτους θα μπορέσουν να επανακάμψουν. Επομένως, η Ελλάδα δεν χρειάζεται τόσο ένα ευρωομόλογο, όσο ένα μορατόριουμ των δεσμεύσεων της στα δημοσιονομικά της και την εξυπηρέτηση του χρέους της. Η κυβέρνηση αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί. Το φαύλο κύκλο με την υψηλή φορολογία που ανατροφοδοτούσε την ύφεση και έκλεινε επιχειρήσεις το ζήσαμε. Αυτή τη φορά πρέπει να πράξουμε αλλιώς.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην υπ΄αρ. Φ.153/40138/Α5 Απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε ποσοστά θέσεων  του  συνολικού  αριθμού  εισακτέων  σε  Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Πανεπιστημίων» που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1106/Β/31-03-2020 εμφανίζεται το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Πατρών να εδρεύει στην Πάτρα.

Ωστόσο, η έδρα του εν λόγω Τμήματος βρίσκεται στο Αγρίνιο. Καθώς προηγουμένως δεν είχε υπάρξει κάποια σχετική απόφαση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης («ΕΘΑΑΕ») και λοιπών αρμόδιων φορέων για τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός έγινε αποδέκτης πλήθους μηνυμάτων ανησυχίας τόσο από ακαδημαϊκούς κύκλους και φοιτητές όσο και από κοινωνικούς φορείς και πολίτες.

Ο κ. Λιβανός είχε εκτενή συζήτηση και συνεργασία για το εν λόγω θέμα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.

Σε συνέχεια αυτής, επικοινώνησε με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, καθώς και με τον αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, κ. Βασίλη Διγαλάκη.
Η αρμόδια ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αφού διερεύνησε το θέμα, ενημέρωσε τον κ. Λιβανό ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση για τη μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος από το Αγρίνιο και τον διαβεβαίωσε πρόκειται για εκ παραδρομής τυπογραφικό λάθος, για το οποίο θα ακολουθήσει σύντομα σχετική απόφαση διόρθωσής του. 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ

Η επιδημία του κορωνοϊού ήρθε να αποκαλύψει με τον πιο δραματικό τρόπο την καταστροφή που έχει επιφέρει στο δημόσιο σύστημα υγείας η σκληρή, νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Τα δημόσια νοσοκομεία μας, αποδεκατισμένα από εξοπλισμό και υλικά, υποστελεχωμένα, εξαιτίας των μνημονιακών περικοπών, ήδη από χρόνια τώρα στέκονται όρθια μόνο χάρη στο φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού τους προσωπικού.

Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι καλούνται τώρα να σηκώσουν το βάρος της αντιμετώπισης της επιδημίας και έχουν αναδειχθεί, δίκαια, σε πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας που η ίδια η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως «πόλεμο». Και τη δίνουν τη μάχη καθημερινά, αγόγγυστα και με το σθένος που αρμόζει στο λειτούργημά τους, το οποίο δεν έχει καν αναγνωριστεί ως βαρύ και ανθυγιεινό. Αυτό που εισπράττουν ως αντάλλαγμα είναι από τη μια μεριά ο θαυμασμός και η εκτίμηση της κοινωνίας και από την άλλη η υποκρισία και η αδιαφορία της κυβέρνησης. Η οποία κυβέρνηση εξαντλεί την υποστήριξή της στα ανέξοδα «μπράβο» και «χειροκροτήματα», ενώ ταυτόχρονα όχι μόνο κωφεύει στα αιτήματά τους, αλλά προσπαθεί και να τα φιμώσει!

Στις 19 Μαρτίου, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης των «χειροκροτητών» αρνήθηκαν να συναντηθούν με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και να ακούσουν τις προτάσεις των γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Στη 1 Απριλίου, η κρατική τηλεόραση «έθαψε» κυριολεκτικά τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο γεγονός. Και την επομένη, ο υφυπουργός Υγείας έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει ψεύτες τους γιατρούς που διαμαρτυρήθηκαν για την ακαταλληλότητα των μέσων προστασίας που τους παρασχέθηκαν, ενώ παράλληλα οι διοικήσεις πολλών νοσοκομείων, προβαίνουν σε απαγορεύσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν δημόσια δηλώσεις! Επιστρατεύεται κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να μην υπάρξει ρωγμή στην εικόνα της «επιτυχίας» που θέλει να προβάλλει η κυβέρνηση, και, φυσικά, να μην υπάρξει ούτε ψήγμα αμφισβήτησης για την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα των «μέτρων».

Σήμερα, 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα της Υγείας, η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, με συμμετοχή πολλών ιατρικών συλλόγων ανά τη χώρα, για να ακουστεί η φωνή αυτών που εύκολα χαρακτηρίζονται «ήρωες», αλλά δύσκολα ακούγονται όταν διεκδικούν το δίκιο τους. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο πλευρό τους! Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων, γιατί αφορά την υγεία μας και τη ζωή μας.

Το ΕΠΑΜ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των γιατρών και απαιτεί την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
  • Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δίνουν τη μάχη τους, μετρώντας ήδη θύματα ανάμεσά τους. Οι κυβερνώντες οφείλουν επιτέλους να ακούσουν την αγωνία τους, που είναι αγωνία ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Ειδάλλως θα φέρουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για όλες τις δυσοίωνες εξελίξεις.

Αθήνα, 7 Απριλίου 2020
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν θα είναι ευρωομόλογο, αλλά θα είναι… σαν ευρωομόλογο. Και δεν θα παραπέμπει σε μνημόνια, αλλά δεν θα είναι δανεισμός άνευ όρων. Αυτό είναι το περίγραμμα της λύσης που αναμένεται – εκτός απροόπτου – να εισηγηθεί σήμερα το Eurogroup για τη χρηματοδότηση των δράσεων κατά του κορονοϊού και των συνεπειών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα προταθεί στο Eurogroup θα είναι ένα μικτό σχήμα, στη λογική του συμβιβασμού μεταξύ Γαλλίας και μεσογειακού Νότου από τη μία πλευρά και της Γερμανίας από την άλλη, το οποίο θα προβλέπει την αμοιβαιοποίηση χρέους των κρατών-μελών της ΕΕ, αυξημένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πόρους από την Κομισιόν για την ενίσχυση της απασχόλησης και κεφάλαια από τον ESM με τη μέθοδο της πιστωτικής γραμμής στήριξης – δίχως, ωστόσο, όρους που παραπέμπουν σε μνημόνιο – κυρίως σε βάθος χρόνου, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ύφεσης.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο: έκανε λόγο για πιστωτική γραμμή από τον ESM ύψους 240 δις ευρώ, το πρόγραμμα της Κομισιόν ύψους 100 δισ. ευρώ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πρόταση της ΕΤΕπ για πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων για το δανεισμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ποσό έως 200 δις ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, οι παρεμβάσεις που αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup για όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ ξεπερνούν το μισό τρις ευρώ, δίχως να υπολογίζονται και οι αντίστοιχες και σχεδόν ισόποσες παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Κι εφόσον βεβαίως το μπρα ντε φερ Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας με τη Γερμανία έχει… ισόπαλο αποτέλεσμα και το Eurogroup θα οδηγήσει έτσι σε συμβιβασμό και όχι σε ναυάγιο.

Η στάση της Ελλάδας στο Eurogroup

Από την κυβέρνηση λένε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και παραπέμπουν στην κοινή επιστολή με άλλους οκτώ ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ευρωομόλογο. Κοινώς, η Αθήνα θέλει μια χαμηλότοκη χρηματοδότηση χωρίς σκληρούς δεσμευτικούς όρους, η οποία θα ισχύσει για όλες τις χώρες της ΕΕ – ακόμη κι αν εν τέλει δεν πρόκειται για το ευρωομόλογο, με την ακριβή έννοια του όρου.

Επισημαίνεται, εξάλλου, πως η Ελλάδα όχι μόνο αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή ως ισότιμο μέλος, αλλ’ επιπλέον έχουν γίνει δεκτές δύο προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για την αναδιάρθρωση των πόρων του ΕΣΠΑ. Θετική είναι για την Ελλάδα και η απόφαση να μην ισχύσει η δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα και το στόχο του 3,5%, αλλά και η «ρήτρα διαφυγής» από το Σύμφωνο Σταθερότητας που δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δαπανήσει πόρους για τη στήριξη του συστήματος υγείας και των επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται.

Τα νέα μέτρα

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το πλέγμα μέτρων που έχει ήδη παρουσιαστεί από την κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζομένους θα καλύψει και την περίοδο του Μαΐου κι ενδεχομένως του Ιουνίου, ενώ η συνολική παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία έως το καλοκαίρι ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, δηλαδή σε 13% του ΑΕΠ. Από αυτά τα χρήματα, 10 δισ. ευρώ αφορούν σε εγγυήσεις ρευστότητας για την πραγματική οικονομία.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον Antenna, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι πιθανότατα η ρύθμιση για μείωση του ενοικίου επαγγελματικής στέγης κατά 40% θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και όχι μόνο γι’ αυτές που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, ενώ κατά 40% θα μειωθεί το ενοίκιο α’ κατοικίας και για τους εργαζομένους τους. Επίσης, επανέλαβε ότι θα υπάρξει νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών μετά την επιστροφή στην κανονικότητα και ότι θα παραταθεί η προστασία της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Ιουνίου.

newsit.gr