Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  6:45: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 14 Απριλίου 2020

Η εκτέλεση των 120 αγωνιστών την Μ.Παρασκευή του 1944 δεν αποτελεί μόνο μια φρικτή ανάμνηση της θηριωδίας των ναζιστών και των συνεργατών τους αλλά έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη των Αγρινιωτών. Το αίμα των 120 εκτελεσμένων πότισε το δέντρο του αγώνα της λευτεριάς και φώτισε το δρόμο για την Ανάσταση της χώρας. Τιμούμε τη μνήμη τους και τον αγώνα τους μέχρις εσχάτων. Στους κρίσιμους καιρούς που διανύουμε δε πρέπει να ξεχάσουμε τη προσφορά τους. 《Όταν ετοίμαζαν τη θηλειά ο Σαλάκος φώναζε:
-Θα μ’ εκδικηθεί ο λαός του Αγρινίου. Ζήτω το ΕΑΜ.》

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
Για τους πεσόντες στην κατοχή Αγρινιώτες και για όλους τους Ρωμιούς – θύματα του ναζισμού.Του Γιάννη Ρίτσου

Τόπος ιερός, εδώ που οι αντίχριστοι ξανασταύρωσαν το Χριστό και την Ελλάδα,
κ’ είταν Παρασκευή Μεγάλη, 14 του Απρίλη,
και κει που η γης ανάβρυζε κρινάκια, παπαρούνες χαμομήλια για το Πάσχα
σκάφτηκαν τάφοι και στους τάφους δε χωρούσαν οι λεβέντες,
και μες στα σπλάχνα δε χωρούσε τόσος πόνος.

Κι’ είταν το Αγρίνι ολάκερο ένας Επιτάφιος μ’ όλα του τα κεριά σβησμένα.
Κι αντίς καμπάνες απ’ τον όρθρο ως το σπερνό, ντουφεκιές ακούγονταν,
κ’ οι κρεμασμένοι σάλευαν σαν καβαλάρηδες του ανέμου κ’ έφευγαν πάνω απ’ το χρόνο
και μες στο απόβροχο, τη νύχτα της Ανάστασης, τ’ άστρα που βγήκανε, λάμψη δεν είχαν
κ’ είτανε τ’ άστρα σα βρασμένο στάρι για τα κόλλυβα των σκοτωμένων,
στάρι πιτσιλισμένο μαύρη ζάχαρη, μαύρη σταφίδα, μαύρο ρόϊδι,
και στις αυλές, την άλλη μέρα, αντίς αρνιά να ψήνονται, τραγούδια ν΄αντηχούνε,
κ’ ήλιοι τα πορτοκάλια, μες απ’ τα πλυμένα φύλλα, να φωτίζουν του χορού τις δίπλες,
μουγκός ο θρήνος και μουγκή η κατάρα πνίγονταν μες στης σκλαβιάς το μαύρο φόβο,

‘Αϊ, μανάδες Αγρινιώτισσες, τι μαύρο πουν’ το μαύρο χρώμα,
η μαύρη νύχτα και το μαύρο σας σταυροδετό τσεμπέρι,
το κυπαρίσσι της σιωπής στο μαύρο κορφοβούνι
ως και της λεμονίτσας τ’ άσπρα λουλουδάκια μαύρισαν κ’ εκείνα
ως και το κόκκινο αίμα των παιδιών σας μαυρολογούσε πάνω στα λιθάρια.

‘Αϊ, μανάδες Αγρινιώτισσες, μαύρος καημός που βόσκησε τα φύλλα της καρδιάς σας,
όμως το γαίμα των παιδιώνε σας βγαίνει πάνω απ’ το μαύρο
κόκκινο της θυσίας, της αγρύπνιας κόκκινο,
κόκκινο της αυγής και της ελπίδας,
το κόκκινο της λευτεριάς, κόκκινο κατακόκκινο.

Βάφει τ’ αυγά της νέας Λαμπρής και του μπαξέ σας τα τριανταφυλλάκια,
βάφει και τα πουκαμισάκια τους τα τρυπημένα από τα βόλια
και τα πουκαμισάκια τους πλατειές σημαίες αγερολάμνουν
κ’ οι νιοι λεβέντες τα κρατούν και παν μπροστά στην ιστορία.

Και νάτοι ολόμπροστα, να ο Χρήστος, κι ο Αβραάμ, νάτος κι ο Πάνος,
Νάτος κι ο κάπταν Λίας, να κι ο Πάσχος, 19 χρονώ παλληκαράκι,
νάτοι οι 120 Αγρινιώτες μπρος στην μάντρα της Αγιά Τριάδας,
να κ’ οι 55 εκεί στο σταυροδρόμι που περνάει το τραίνο Αγρίνι-Μεσολόγγι, φορτωμένο μήλα,
να κ’ οι 200 της Πρωτομαγιάς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής με τις αγριομολόχες,
να το προσφυγολόι της Κοκκινιάς με τα μεγάλα δαφνοκλάδια της Δημοκρατίας
να και το Δίστομο, το Κούρνοβο, και τα Καλάβρυτα με τα κομμένα σπίτια,
νάτος κι ο Γοργοπόταμος- με το γιοφύρι του σαν κόκκινο άλογο ορθωμένο,
να κ’ οι αγωνιστές του21
και οι άλλοι πριν, κ’ οι άλλοι μετά,
παιδιά μας, τα παιδιά μας με σημαίες μεγάλες.

Μπροστά, μπροστά, κατάμπροστα,
μέσα στο φως που πρόβαλε μεγάλο απ’ τις πληγές τους,
μπροστά, μπροστά, φωνάζοντας:
εκεί που η Λευτεριά ανατέλλει απ’ το αίμα μας, θάνατος δεν υπάρχει.

Λοιπόν μην κλαίτε μάνες Αγρινιώτισσες, θάνατος δεν υπάρχει
μόνο τα χέρια δώστε, αδέλφια μου, να βασιλέψει ειρήνη,
ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος,
κι όλος ο κόσμος μια φωνή να τραγουδήσει: Ειρήνη, Ειρήνη, Ειρήνη.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με έλληνες ερευνητές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στη συστράτευση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης εστίασαν κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ομάδα Ελλήνων ερευνητών οι οποίοι καλούνται να μελετήσουν συγκεκριμένη ερευνητική πρόταση που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική αντιμετώπισης του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.

«Όπως ξέρετε, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Πήραμε πολύ νωρίς ιδιαίτερα τολμηρά μέτρα τα οποία πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει. Έχουμε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι τα περιστατικά μειώνονται, οι αριθμοί των κρουσμάτων που νοσηλεύονται στις εντατικές μειώνονται. Οι θάνατοι, δυστυχώς, κάθε θάνατος είναι και μια τραγωδία… αλλά σίγουρα τα νούμερα δεν είναι συγκρίσιμα με τα νούμερα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό το οποίο έχουμε κάνει. Η σκληρή δουλειά, βέβαια, ξέρουμε ότι είναι ακόμα μπροστά μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αξιοποιηθεί και το εξαιρετικό ανθρώπινο ερευνητικό δυναμικό προκειμένου να έχουμε και μια σημαντική συνεισφορά, σε επίπεδο εγχώριας έρευνας, στην αντιμετώπιση της μάχης κατά του κορονοϊού.

«Χαίρομαι, που έχουμε αυτή τη στιγμή αυτή την εμβληματική δράση ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ -η οποία έχει ήδη εγκριθεί- με επικεφαλής έρευνας τον κ. Δερμιτζάκη και τον κ. Γοργούλη τους οποίους θέλω και να ευχαριστήσω προσωπικά και πάντα με τη συνεργασία του Σωτήρη Τσιόδρα» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο εμπλέκει και τις δυνάμεις δέκα μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας μας, πολλά εκ των οποίων εκπροσωπούνται σήμερα σε αυτή την τηλεδιάσκεψη».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ερευνητικών προσπαθειών, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στη χρηματοδότηση από το ΠΔΕ «Εμβληματικής δράσης για Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών».

Στην εν λόγω μελέτη συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”, το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον Κορονοϊό της χώρας.

Αντικείμενο της μελέτης COVID-19-GR είναι η διερεύνηση της επιδημίας από τον ιό SARS-CoV-2 στην Ελλάδα με τους εξής βασικούς στόχους:

-Ανάπτυξη «in house» εγχώριων μοριακών και ανοσολογικών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2

-Προαγωγή της έρευνας με αντικείμενο την λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και διεθνής προβολή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας

-Προσδιορισμός γενετικών παραλλαγών οι οποίες διαμορφώνουν την προδιάθεση για εκδήλωση αλλά και τη βαρύτητα της νόσου ως βιοδείκτες για την ταυτοποίηση εκ των προτέρων ατόμων υψηλού κινδύνου που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση

-Πρακτική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της μελέτης στο χώρο της ιατρικής βιοτεχνολογίας, της βιομοριακής διαγνωστικής και της επιστήμης υπολογιστών

Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ήταν: Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Βασίλης Γοργούλης, καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Θάνος – Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Σταματόπουλος – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Αντιγόνη Δήμα -Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμιγκ”, Ιωάννα Τζουλάκη – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παγώνα Λάγιου – Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Αθανάσιος Τσακρής – Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας – Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν», Ανδρέας Μεντής – Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Γιώργος Σουρβίνος – Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βαγγέλης Καρκαλέτσης – ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, Νεκτάριος Ταβερναράκης – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ‘Αννα Κοτανίδου – Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ευαγγελισμός».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ‘Ακης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαύρες μέρες που θυμίζουν το Μεγάλο Κραχ του 1929 «βλέπει» το ΔΝΤ να έρχονται στην παγκόσμια οικονομία. Σοκαριστικές οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται στο 3%.

Ιδιαίτερα δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωπαϊκής, το 2020, εξαιτίας της κρίσης από τον κορονοϊού. Παράλληλα το Ταμείο συγκρίνει την παρούσα κρίση με αυτή του 1929 και το μεγάλο κραχ.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα η ύφεση υπολογίζεται στο 10%, ενώ παράλληλα βλέπει έκρηξη στην ανεργία στο 22,3%. Στα αρνητικά σημεία της έκθεσης, είναι ότι το ΔΝΤ δεν βλέπει να σβήνεται η ζημιά μέσα στο 2021. Συγκριμένα εκτιμά ότι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα είναι 5,1% και η ανεργία υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί ότι πέρυσι η ανεργία ήταν στο 17,3%.

Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021.

ΔΝΤ: Ξαναζούμε τη Μεγάλη Ύφεση

Στην έκθεση World Economic Outlook η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται στο 3% με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις πριν ο κόσμος αρχίσει να δοκιμάζεται από την πανδημία. Το ΔΝΤ συγκρίνει ευθέως το μέγεθος της παρούσας κρίσης με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 αναδεικνύοντας τις μεγάλες αβεβαιότητες στη διατύπωση προβλέψεων.

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με 5,8%  στο βασικό σενάριο το 2021 εξαρτάται καθοριστικά από το ρυθμό με τον οποίο θα περιορίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η πανδημία, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επάνοδο της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος ( ανάπτυξη 4,7% το 2021) με την Ελλάδα να αγγίζει το -10%, την Ιταλία στο -9,1%, την Ισπανία στο -8%, τη Γαλλία στο -7,2% και τη Γερμανία στο -7%.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στους πολίτες πως τις ημέρες του Πάσχα πρέπει να μείνουν σπίτι, καθώς στο πλαίσιο των μέτρων για απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα μπορούν να επισκεφθούν φίλους, γείτονες ή συγγενείς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο OPEN ουσιαστικά επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα για την απαγόρευση μετακινήσεων σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια τις ημέρες του Πάσχα. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται μία τέτοια βεβαίωση μετακίνησης.

Μάλιστα στο τραπέζι υπάρχει πάντα και η έσχατη λύση που ακούει στο μέτρο απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, κάτι που από την κυβέρνηση τονίζουν πως δεν έχει αποφασιστεί. Μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προχωρήσει μόνο αν παρουσιαστούν φαινόμενα μη συμμόρφωσης με τα μέτρα με κίνδυνο την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ποιες μετακινήσεις απαγορεύονται το Πάσχα

«Δεν έχει αυτή τη στιγμή και δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον πεδίο στο έντυπο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων, που να προβλέπει επίσκεψη στον φίλο, στον γείτονα ή στον συγγενή. Ακολουθούμε μία από τις έξι επιλογές που υπάρχουν στο έντυπο όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, όπως για παράδειγμα στο φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Επομένως, μένουμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες για να μπορέσουμε προς το τέλος του Απρίλη να είμαστε σε θέση να δούμε ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί, μιας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου στην κανονικότητα», ανέφερε ο κ.Πέτσας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα. «Αυτό πιστεύουμε ότι θα κάνουν και τώρα, έτσι ώστε να μην πετάξουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο. Άρα, μένουμε στο σπίτι μας και θα έχουμε όλο τον χρόνο να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Προμήθειες από την αγορά της γειτονιάς

Μάλιστα ο κ.Πέτσας ανέφερε πως οι πολίτες για τα ψώνια τους για το πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να τα κάνουν με ασφάλεια από την αγορά της γειτονιάς τους και όχι να πηγαίνουν σε άλλες περιοχές. «Η ευθύνη να κυβερνά κανείς είναι πολύ σημαντική και πρέπει να παίρνει σωστές αποφάσεις ιδίως όταν πρόκειται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό που κρατάμε είναι την πρωτοβουλία να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εφαρμοστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα περιοριστικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, θα προμηθευτούμε αυτό που θέλουμε πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τη γειτονιά μας χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή αυτούς που μας εξυπηρετούν αυτές τις ημέρες».

Για το Άγιο Φως και τις εκκλησίες

Μιλώντας για την άφιξη του Αγίου Φωτός ο κ.Πέτσας είπε «είμαστε σε συμφωνία με την Εκκλησία για το τι πρόκειται να γίνει. Είμαστε σε συνεννόηση. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεργασίες του Υπουργείο Εξωτερικών με το Ισραήλ, υπάρχει συνεννόηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, επομένως δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα.

Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ. Ο πολίτης καταλαβαίνει πως ζούμε κάτι πρωτοφανές, μία κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σήμερα. Δεν θα κάνουμε φέτος αυτά που κάναμε κάθε χρόνο. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δυστυχώς. Δεν δοκιμάζεται, όμως, η πίστη μας. Δοκιμάζεται η ατομική μας υπευθυνότητα και η συλλογική μας ωριμότητα.

Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν υπεύθυνη, σοβαρή, ξεκάθαρη και επομένως όλοι γνωρίζουν ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Είναι ξεκάθαρο ότι μεμονωμένα περιστατικά τα αποδοκιμάζουμε. Οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές. Δεν πάμε στο χωριό μας, δεν ψήνουμε στις αυλές μας, δεν πάμε στις εκκλησιές μας».

Για την επιστροφή στην κανονικότητα
Για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικίοτητα είπε πως έχει δοθεί η κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό προς το Υπουργείο Υγείας -που συγκεντρώνει τις απόψεις όλων των συναρμόδιων Υπουργείων- ώστε να έχουμε μία στρατηγική σταδιακής, μακρόσυρτης εξόδου από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε. Ανέφερε χθες, στην απευθείας επικοινωνία του με τους πολίτες, ότι τομείς όπως το λιανεμπόριο, τα σχολεία, ειδικοί κλάδοι, π.χ. τουρισμός, σταδιακά θα επανέλθουν σε μία κανονικότητα. Όμως, είναι απαραίτητη ανάγκη άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προστατευθούν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η επάνοδος στην κανονικότητα.

Για το πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός
Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία στηρίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Περίπου το ένα στα πέντε ευρώ του εθνικού μας εισοδήματος προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, αρχίζει να αναπτύσσεται σε μεγαλύτερη έκταση, από τον Μάιο-Ιούνιο και κορυφώνεται Ιούλιο, Αύγουστο και πλέον και Σεπτέμβριο. Επομένως, είναι λίγο μακριά να πει κανείς τι θα γίνει την περίοδο της κορύφωσης. Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, αν συνεχιστούν σε αυτή την κατεύθυνση, όντως θα ανοίξει ο τουρισμός κάποια στιγμή, αλλά προσεκτικά με μέτρα προστασίας και με συγκεκριμένη διαδικασία Δεν μπορούμε ακόμη να περιγράψουμε πώς ακριβώς θα αρχίσει η λειτουργία του τουριστικού κλάδου, όταν θα ξεκινήσει να ανοίγει. Είμαστε στη φάση της τήρησης των μέτρων και του σχεδιασμού σταδιακού ανοίγματος τομέων της οικονομίας. Εκμεταλλευόμαστε αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τις 27 Απριλίου, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα το δουν οι Έλληνες, να ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για την ύφεση

Σε ό,τι αφορά την ύφεση δεν μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη, αυτή τη στιγμή, πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού. Δηλαδή, έχει μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία είχε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Έχει πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία, είτε μιλάμε για τα ακίνητα είτε μιλάμε για την αποτίμηση των εταιρειών εισηγμένων και μη. Έχει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και έχουμε και μια πολιτική που στόχο έχει να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ποιος δεν θέλει να επενδύσει σε μια τέτοια χώρα; Εμείς πιστεύουμε ότι θέλουν πολλοί. Άρα, τι θα κάνουμε; Θα επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα μετά το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης. Έχουμε και τα εργαλεία ρευστότητας που εξασφαλίσαμε το προηγούμενο διάστημα, ώστε η οικονομία να πάρει το ταχύτερο δυνατό μπροστά.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιτυχία της  Ελλάδας στην διαχείριση της πανδημίας του κοροναϊού αναγνωρίζεται από μεγάλα διεθνή ΜΜΕ τα οποία καθημερινά πλέκουν το εγκώμιο της χώρας μας για την έγκαιρη λήψη μέτρων που έλαβε προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού.

O «Guardian» σε ρεπορτάζ με τίτλο «Πως η Ελλάδα κερδίζει τον κοροναϊό παρά την δεκαετία του χρέους» αναφέρεται στη συμμόρφωση του λαού στα μέτρα της κυβέρνησης και την συνεχή ενημέρωση που προσφέρουν ο Σωτήρης Τσιόδρας και υφυπουργός Πολιτικής προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

IMG_0967
 

Το CNN γράφει «Πως η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό καλύτερα από την Ιταλία»

IMG_0969

Η «The Wall Street Journal» σε δημοσίευμα με τίτλο «Μια αχτίδα ελπίδας για την Ελλάδα» αναφέρει ότι  η κυβέρνηση και η πολιτεία κατάφεραν να λάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

IMG_0966

«Κοροναϊός: Γιατί η Ελλάδα είναι ο καλός μαθητής της Ευρώπης» γράφει η γαλλική «La Depeche».

galiko

Το «finanzas» στην Ισπανία γράφει «Πως η Ελλάδα έδωσε ένα μάθημα στην Ισπανία».

ισπανικο

Η «elmundo», επίσης ισπανικό μέσο ενημέρωσης, γράφει «Η Ελλάδα, αντι για την Ισπανία» θέλοντας να τονίσει την αποτυχία της Ισπανίας στη διαχείρηση της πανδημίας συγκριτικά με την Ελλάδα.

IMG_0971

parapolitika.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 11:49

Καθώς #ΜένουμεΣπίτι …

Παγκοσμιοποίηση, Κορωνοϊός και η Αρχή της Αβεβαιότητας
Υπάρχει το ανάλογο του μικρόκοσμου (Heisenberg, 1927) στον μακρόκοσμο; Ποιες είναι οι ακριβείς διαστάσεις της Παγκοσμιοποίησης; Είναι δυνατή η πλήρης περιγραφή της; Ο κορωνοϊός, ως ένα μακάβριο μέσο, στη θέση ενός καταστροφικού εργαλείου παρατήρησης, ανέδειξε με απόλυτη ακρίβεια τις ακριβείς θέσεις της δομής της, όχι όμως και την ταχύτητά της.Μπορούμε μόνο έμμεσα να υποθέσουμε.

Παγκοσμιοποίηση και επιρροή
Η ΝΑΣΑ πολύ συχνά μας εφοδιάζει με νυχτερινές φωτογραφίες της Γης από σχετικά μικρή απόσταση. Μια πολύ πρόσφατη είναι η ακόλουθη.

Είναι ασφαλές να ορίσουμε ότι οι πιο λαμπερές περιοχές είναι και οι κύριοι δρώντες; Ότι, όχι μόνο συμμετέχουν αλλά και διαμορφώνουν το ρυθμό της; Ότι προπορεύονται και όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν;

Παγκοσμιοποίηση και κρούσματα
Μια πρόσφατη οπτική απεικόνιση της κατανομής των κρουσμάτων και θυμάτων από την επιδημία του covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα είναι η πιο κάτω.

Πόσο μοιάζει η παραπάνω κατανομή κρουσμάτων με την κατανομή της προηγούμενης φωτογραφίας; Τι μπορεί να συνδέει τα δύο φαινόμενα;

Παγκοσμιοποίηση και Ελλάδα
Ο μικρός αριθμός κρουσμάτων και θυμάτων είναι ένδειξη ότι βρισκόμαστε εκτός πρωταγωνιστών; Κινούμαστε επομένως στην περιφέρεια ή περιθώριο της Παγκοσμιοποίησης; Αν όντως τούτο ισχύει, θα προτιμούσαμε να παραμείνουμε έτσι για να αποφύγουμε σε μια επόμενη φορά τις συνέπειες; Είναι ρεαλιστικό, να εργαστούμε ώστε να μπούμε στην σκληρό πυρήνα της παγκοσμιοποίησης και παράλληλα να δουλέψουμε στον τομέα της θωράκισής μας σε αντίστοιχες απειλές;

Πολιτισμικότητα, υπεραστικοποίηση, ενημέρωση και κρούσματα
Πόσο εύκολο είναι για τις κρατικές αρχές μιας πολυπολιτισμικής χώρας να μεταδώσουν στους πολίτες τους όσο πιο γρήγορα και αντικειμενικά οδηγίες και κατευθύνσεις για την προστασία τους σε έκτακτες συνθήκες; Φτάνει προς τα κάτω η ενημέρωση; Πόσο πιο εφικτή είναι η εφαρμογή σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε υπερ-αστικοποιημένες περιοχές με ταυτόχρονη συνύπαρξη πολιτών από πολλές κουλτούρες;

Βασικά αγαθά και ¨δευτεροκλασάτοι¨
Αποτελεί η πανδημία μια σκληρή υπενθύμιση αλλά και φρένο προς την κατεύθυνση της πλήρης ιδιωτικοποίησης οιουδήποτε εξαιρετικού βασικού αγαθού, όπως για παράδειγμα, της υγείας, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του νερού; Ξαφνικά εκτιμήσαμε την αξία ¨ανύπαρκτων¨ μέχρι πρόσφατα επαγγελμάτων;

Ελλάδα και λήψη μέτρων προστασίας από covid-19
Αποτελούν η γεωγραφική θέση της χώρας καθώς και η μορφολογία της ¨πλεονεκτήματα¨ για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Λειτουργούν οι θάλασσές μας ως μια φυσική προστασία; Και οι ημι-ανεπτυγμένες χώρες του βορρά ως μόνωση από τη βουή των δυτικοευρωπαίων; Είναι τύχη το ότι η έκρηξη της πανδημίας συνέβη σε νεκρή τουριστική περίοδο, για τη χώρα μας, χωρίς να παραβλέπουμε και το κραχ των touroperatorsτο περασμένο έτος; Αποτελείτύχη ότι παρά τις ανησυχητικές ενδείξεις που λαμβάναμε από το εξωτερικό – πάρα πολλοί από τους αφιχθέντες επιβάτες του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος από τα μέσα Ιανουαρίου και έκτοτε, ήδη φορούσαμε μάσκες στο αεροπλάνο – δεν εμφανίστηκαν κρούσματα στη χώρα μας, και ενώ οι έλεγχοι ήταν ανύπαρκτοι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου; Μπορούμε να συγκριθούμε με χώρες όπως η παγκοσμιοποιημένη και εκτεθειμένη Ολλανδία των 16 εκατ. σε μια επίπεδη έκταση παραπλήσια της Πελοποννήσου και με το υψηλότερο λόφο στα 200 μέτρα από τη θάλασσα στα νότιά της; Είμαστε γνώστες της κινητικής των χωρών της δυτικής Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου και της βορειοανατολικής Αμερικής; Η πολύ γειτονική και οικεία μας Ιταλία, ήταν καθοριστικός παράγοντας ή το όλο ζήτημα αφορούσε ανεξάρτητες δικές μας ενέργειες;

Πολιτική, ενημέρωση και αντιπολίτευση

Τι κρύβεται πίσω από την εκνευριστική εμμονή κάποιων ότι όντως τα μέτρα ελήφθησαννωρίτερα; Τι είναι αυτό το τόσο πρωτοποριακό και άξιο θαυμασμού;Για παράδειγμα, τι σχέση μπορεί να έχει η ακύρωση του καρναβαλιού της Βενετίας στις 22 Φεβρουαρίου με την ακύρωση του καρναβαλιού της Πάτρας στις 27 Φεβρουαρίου; Το κλείσιμο των σχολείων στις 4 Μαρτίου και η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ιταλία, τι κοινό μπορεί να έχουν με τις ίδιες αποφάσεις στις 11 Μαρτίου και 14 Μαρτίου αντίστοιχα στη χώρα μας; Σε περίπτωση μη ακύρωσης του καρναβαλιού της Βενετίας, ποια θα ήταν η απόφαση για αυτό της Πάτρας αλλά και άλλων παρεμφερών εκδηλώσεων στην χώρα; Τα λιγοστά κρούσματα των προηγούμενων ημερών και σε κοντινή απόσταση, θα είχαν την ίδια ένταση ως προληπτικός συναγερμός;Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η απόφαση της ακύρωσης του καρναβαλιού στην Πάτρα δεν μπορεί να αναδεικνύεται ως βασική επιχειρηματολογία σε συζήτηση και μάλιστα μέσα στη Βουλή.

Γιατί υπάρχουν τόσες αναφορές στο ΕΓΩ; Είναι ομαδική η προσπάθεια ή όχι τελικά; Τι θα γίνει αν τα πράγματα δυσκολέψουν;

Είναι δίκαιο και ηθικό να προβάλλεται ως ικανότητα, η ταχύτατη υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, και σε αναντίστοιχη σύγκριση με προηγούμενες ¨ήσυχες¨ περιόδους; Εν μέσω τρομακτικών ανεπιθύμητων αλλαγών στην καθημερινότητα των πολιτών. Χωρίς εναλλακτικές και χωρίς την πολυτέλεια του χρόνου; Η τρομακτική συσσώρευση των πόρων για την υλοποίηση των έργων ψηφιακής μετάβασης, μήπωςυλοποιείται – για λόγους εκτάκτων αναγκών και ορθά – εις βάρος άλλων κοινωνικών αναγκών;

Υπάρχει διαφορά στην ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα μας πριν και μετά από τη διάθεση των 11 εκατ. ευρώ και της αναβολής πληρωμής των τελών για τις άδειες εκπομπής τηλεοπτικού σήματος; Γιατί τόση βιασύνη;Αν υπάρχει διαφορά μεταξύ πριν και μετά, τότε τι αλήθεια σημαίνει αυτό;

Και ηαντιπολίτευση; Γιατί κινείται διακριτικά και συναινετικά; Γιατί ¨σπάει¨ την παράδοση στο πώς ασκείται η αντιπολίτευση στη χώρα μας; Ισχύει ότι, ό,τι καλό έχει γίνει μέχρι τώρα για την προστασία των αδυνάτων τη στήριξη της εργασίας και των διάφορων κοινωνικών ομάδων, οφείλεται στην κλιμακωτή δράση της αντιπολίτευσης που σπρώχνει συνεχώς προς τα εκεί την κυβέρνηση; Η κυβέρνηση όταν αναφέρεται στην αλληλεγγύη ή ανακοινώνει μέτρα στήριξης, το πράττει με την καρδιά της; Ή είναι κάτι που είναι ξένο για το dnaτης και αναγκάζεται να το υπομένει; Θα κρατούσε την ίδια στάση ή θα λειτουργούσε διαφορετικά;

Ισχύς και εργοδοσία στην post-era Covid-19
Τι κοινό έχουν αυτοί που μιλούν για ευκαιρίες εν καιρώ πανδημίας; Που ανάγουν χωρίς αναστολές, το συγκυριακό όφελος στον μικρόκοσμό τους, ως επιτυχημένο κανόνα για την οικονομία και την εργασία του αύριο;Μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί μιλούν εκ του ασφαλούς; Και ότι κατέχουν, συμπτωματικά και μόνο, είτε κάποια εξουσία είτε κάποια θέση ισχύος;
Πως θα πορευθεί στο εξής η χώρα; Μια χώρα με ελάχιστους βαθμούς ελευθερίας;
Οι επιστημονικές αναφορές πιθανολογούν ότι η σχετική απειλή ήρθε για να μείνει αρκετά.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις μεταβλητές που λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική δημοσίου συμφέροντος για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κρίσης,και καθώς θα #ΜένουμεΣπίτι, θα πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος,η πανδημία να ¨χρησιμεύσει και ως ένα χαλί¨ κάτω από το οποίο συνεχώς θα κρύβονται εσαεί και στο εξής οι πραγματικές σκοπιμότητες των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.
Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ηπ ερίοδος της πανδημίας είναι η περίοδος της αλήθειας;

Χρ. Κ. Χαλαζιάς

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Την ανανέωση της λαϊκής εντολής δηλαδή την προσφυγή στις κάλπες μέσα από πρόωρες εκλογές είδαν, πίσω από αυτά που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά φυσικά εφόσον οι γιατροί και οι ερευνητές δώσουν το πράσινο φως ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να στηθούν στην ουρά για να ψηφίσουν…

«Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία» ανέφερε ο πρωθυπουργός πυροδοτώντας με αυτή την αναφορά του τα σενάρια για εκλογές.

Πίσω από αυτή την αναφορά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις εισηγήσεις των συνεργατών του πρωθυπουργού για εκλογές, καθώς οι πληροφορίες που φτάνουν στην Κουμουνδούρου λένε ότι κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τώρα είναι η ώρα για το τελικό ξεκαθάρισμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την απλή αναλογική.

Φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες, καθώς κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει την κυβέρνηση για την πορεία του ιού.

Σενάρια για εκλογές καλοκαίρι ή φθινόπωρο

Τα πιθανά σενάρια που εξετάζουν στην Κουμουνδούρου είναι ο πρωθυπουργός να στήσει κάλπες μετά τις 20 Ιουλίου ή τον Σεπτέμβρη. Το σενάριο του φθινοπώρου είναι προφανώς πιο επισφαλές καθώς οι καιρικές συνθήκες μπορεί να φέρουν και πάλι έξαρση της πανδημίας και άρα ο οποίος προγραμματισμός να ακυρωθεί.

Ο Ιούλιος θα μπορούσε να είναι ένας καλός μήνας καθώς θα κάνει  ζέστη – θεωρητικά δεν ευνοείται η εξάπλωση του κορονοϊού- άρα οι συνθήκες θα είναι καλές για να στηθούν οι κάλπες ενώ μέχρι τότε δεν θα έχουν φανεί τους πολίτες οι σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.

Στις σκέψεις που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα επικαλεστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να στήσει κάλπες από την στιγμή που δεν τον αμφισβητεί κανένας είναι το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Δηλαδή με βάση την διαφαινόμενη κακή πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός να ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει ένα πρόγραμμα προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. Με δεδομένο ότι τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις στο μείγμα πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει μια κυβέρνηση στην οικονομία προκειμένου να βγει από την ύφεση στην ανάπτυξη –αυτό άλλωστε είναι και τα επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών για να μην συζητήσουν τις κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ– πολύ δύσκολα θα υπάρξει ένα τέτοιο σχήμα.

Ο Μητσοτάκης «απάντησε» στον ΣΥΡΙΖΑ

Άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του απάντησε με έμμεσο τρόπο στις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισφραγίζοντας στις διαφορετικές απόψεις λέγοντας: «Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει».

Σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός μπορεί να επικαλεστεί ότι η αλλαγή της πολιτικής του στην οικονομία θέλει νωπή λαϊκή εντολή και άρα προσφυγή στις κάλπες.

Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα στηθούν διπλές κάλπες καθώς, όπως είναι γνωστό, οι  επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και εφόσον αρνηθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποιο άλλο  μικρότερο κόμμα τότε θα ξαναπάμε σε εκλογές με το σημερινό σύστημα.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκαν σε μια ακόμα αναφορά του πρωθυπουργού που κατά την άποψη τους δείχνει τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η Βουλή και οι θεσμοί, λοιπόν, λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Όμως, θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα! Η κρίση ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος. Γιατί, ακριβώς, τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για κατακτήσεις που θα μας βοηθήσουν, ώστε μετά την καταιγίδα να κάνουμε μία νέα αρχή. Με άλλα λόγια, μετά την εμπειρία του κορονοϊού, είναι στο χέρι μας η «ανάγκη του σήμερα» να θεμελιώσει την «αναγέννηση του αύριο». Και το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογος πιο αισιόδοξων καιρών», τόνισε  ο πρωθυπουργός.

newsit.gr

Πίσω από τις… γραμμές των όσων είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν υπάρχει θέμα εκλογών, ούτε τώρα ούτε μετά», λένε στο Μαξίμου. Περισσότεροι και πιο αυστηροί έλεγχοι το Πάσχα αλλά υπάρχει και η… εφεδρεία των πρόσθετων μέτρων, εφόσον το απαιτήσουν οι ειδικοί.

Κι όμως, η πιο σημαντική είδηση απ’ όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα δεν ήταν το βοήθημα των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους.

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις αναμενόμενες συστάσεις για τήρηση των περιοριστικών μέτρων και την προειδοποίηση ότι «ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη», το ενδιαφέρον απ’ όσα είπε ο πρωθυπουργός στρέφεται σε τρία σημεία:

  • Πρώτον, στην ευθεία παραδοχή ότι έρχονται δύσκολα για την οικονομία. Τόσο ο πρωθυπουργός είπε με παρρησία ότι η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη – αν κι εμφανίστηκε αισιόδοξος για γρήγορη ανάκαμψη το 2021 – όσο και ο Χρήστος Σταϊκούρας για πρώτη φορά μίλησε ανοιχτά σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ για ύφεση άνω του 5% ή ακόμη και 10% στο χειρότερο σενάριο. Πιθανότατα γιατί ο υπουργός Οικονομικών γνώριζε εκ των προτέρων τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που θα παρουσιαστούν σήμερα και κινούνται σ’ αυτά τα επίπεδα.

«Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης. Δεσμεύτηκε δε πως «θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει», προειδοποιώντας, όμως, και πάλι ότι «η κρίση ίσως μάς πληγώσει».

  • Δεύτερον, στην πρώτη επίσημη αναφορά από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι το σχέδιο για την επόμενη μέρα έχει ήδη μπει στο τραπέζι κι ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για «απελευθέρωση» το Μάιο, η οποία, όμως, θα περάσει μέσα από διάφορα στάδια: «Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Και μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, όπως είπε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Mega ο Στέλιος Πέτσας, «μέχρι τις 27/4 θα συλλέξουμε απ’ όλα τα συναρμόδια υπουργεία τις σκέψεις που υπάρχουν για τη σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των περιορισμών και θ’ αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα για να ξέρουν μέχρι το τέλος του μήνα όλοι οι Έλληνες τι πρέπει να επακολουθήσει», πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι περιορισμοί και δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα. Επιβεβαιώνοντας δε όσα έγραψε για το σχέδιο της επόμενης μέρας το newsit.gr, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι περιορισμοί θα εξακολουθούν να υφίστανται και τον Ιούνιο».

  • Τρίτον, στον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου που αποτελεί πλέον… αναγκαστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και στηρίζεται σε τρεις άξονες: ψηφιακός μετασχηματισμός, ανάθεση των ευθυνών στους ειδικούς – όπως συνέβη π.χ. στην πανδημία με τον καθηγητή Τσιόδρα – και αποκομματικοποίηση. Ειδική αναφορά έκανε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης στο δημόσιο σύστημα υγείας, τονίζοντας ότι «η αναμόρφωση δεν σταματά εδώ», αλλά και ότι προσωπική του δέσμευση αποτελεί η αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ για να προσεγγίσει η Ελλάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εκλογές not

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια εκλογών που «διάβασαν» κάποιοι στην αναφορά του πρωθυπουργού για λογοδοσία μετά την κρίση, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν στο newsit.gr ότι προφανώς και δεν υπάρχει θέμα εκλογών, ούτε τώρα ούτε μετά. Εξηγούσαν, επίσης, ότι η λογοδοσία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης παραπέμπει στη λειτουργία των θεσμών και συγκεκριμένα του Κοινοβουλίου, η οποία θα επανέλθει στην κανονικότητα και δεν θα διαιωνιστεί ασφαλώς η πρακτική της έκτακτης νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ούτως ή άλλως, η προειδοποίηση του πρωθυπουργού ότι η πανδημία μπορεί να επιστρέψει το χειμώνα, σε συνδυασμό με την αρνητική πορεία της οικονομίας το 2020, ακυρώνει εξ ορισμού το σενάριο προσφυγής στις κάλπες.

Πάσχα με… απαγορεύσεις

Αναφορικά, τέλος, με τα περιοριστικά μέτρα εν όψει του Πάσχα, πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η αυστηροποίηση των ελέγχων για την τήρηση του ισχύοντος πλαισίου και η μη επιβολή πρόσθετων περιορισμών και απαγορεύσεων. Όπως ξεκαθάρισε και ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόσο η έξοδος προς την επαρχία όσο και οι συγκεντρώσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα δεν εξαιρούνται από το πλαίσιο περιορισμών που ήδη ισχύει για την κυκλοφορία.

Το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων παραμένει, ωστόσο, ως εφεδρεία για το Μαξίμου κι εφόσον υπάρξουν σχετικές εισηγήσεις από τους ειδικούς, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης. Ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τους ναούς, η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνεργασία της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου ν’ αποτελέσουν τα φαινόμενα της Κυριακής σε Κουκάκι και Κέρκυρα εξαίρεση και όχι κανόνα.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι σε μία ακόμη δημοσκόπηση και συγκεκριμένα αυτή της MRB που παρουσιάστηκε στο Star, οκτώ στους δέκα πολίτες επικροτούν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της πανδημίας.

newsit.gr

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Σταύρος Καραγκούνης, προτείνει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η κτηνοτροφία είναι ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί αισθητά στη χώρα μας και ιδιαίτερα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, δημιουργώντας μεγάλες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Οι συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού αναδεικνύουν με οδυνηρό τρόπο την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων στήριξης του κτηνοτροφικού κόσμου, ως σημαντικού άξονα του πρωτογενούς τομέα της χώρας.

Ειδικότερα:

  • Ενίσχυση de minimis στα αμνοερίφια μετά το Πάσχα
  • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα.
  • Άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για ζωοτροφές.
  • Απαλλαγή αγροτών και κτηνοτρόφων από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η υγειονομική κρίση.
  • Δυνατότητα να ενταχθούν στους ΚΑΔ που εντάσσονται στα ευεργετικά μέτρα.
  • Παράταση για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας ΟΣΔΕ
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Για όλους εμάς που προερχόμαστε από οικογένειες κτηνοτρόφων είναι ηθική υποχρέωση να σταθούμε δίπλα και να κρατήσουμε όρθιους τους κτηνοτρόφους σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα της επιβίωσής τους.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ