Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:40: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 26 Απριλίου 2020

Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επαναφορά διαφόρων κοινωνικών δραστηριοτήτων προβληματίζουν εκτός από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες που εισηγούνται καθημερινά την άρση ή όχι των περιοριστικών μέτρων.

1. Μία από τις κυρίαρχες ανησυχίες των ειδικών της αρμόδιας επιτροπής που παρακολουθεί την επιδημία είναι το πώς θα ελέγχεται ο πληθυσμός κατά τις καθημερινές του επαφές όταν ανοίξουν σύντομα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις. Αλλωστε έχει διαπιστωθεί ακόμη και εν μέσω καραντίνας ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν τηρούν καν τις αποστάσεις ασφαλείας. Ο φόβος των επιστημόνων είναι μήπως χαλαρώσουν οι πολίτες και κατά τις καθημερινές τους συναλλαγές δεν τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί η σημερινή θετική εικόνα να διαφοροποιηθεί πλήρως τις επόμενες εβδομάδες.

2.Η λύση της μάσκας που προκρίνεται για όλους τους πολίτες όταν θα βρίσκονται σε κλειστούς χώρους στους οποίους μπορεί να υπάρχει συνωστισμός, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σούπερ μάρκετ κ.λπ., επίσης δεν καθησυχάζουν απόλυτα τους ειδικούς της επιτροπής, μεταφέρουν πηγές στο «Εθνος της Κυριακής». Και αυτό διότι μπορεί η χρήση της μάσκας να οδηγεί σε εφησυχασμό και έτσι οι κίνδυνοι να αυξηθούν. Εκτός αυτού ο φόβος των ειδικών εστιάζεται και στο γεγονός ότι οι περισσότεροι πολίτες πιθανώς να μην τηρούν τον ορθό τρόπο χρήσης της μάσκας, κάτι που θα τους βάλει σε άλλους κινδύνους. Η όποια επικοινωνιακή καμπάνια είναι άγνωστο εάν θα ωφελήσει, ειδικά εκείνους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

3.Ο μεγαλύτερος όμως φόβος των ειδικών είναι η νοσηρότητα που μπορεί να παρουσιαστεί στον πληθυσμό την επόμενη μέρα. Λόγω της καραντίνας, εξάλλου, πολλοί πολίτες έχουν μεταχρονολογήσει τις ιατρικές τους ανάγκες και θεωρείται σφόδρα πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες περιστατικά ασθενειών που δεν αντιμετωπίστηκαν την περίοδο των περιοριστικών μέτρων. Αλλωστε ακόμη και οι υπηρεσίες προς τους ογκολογικούς ασθενείς είχαν παγώσει όλες τις προηγούμενες εβδομάδες και πολλοί πάσχοντες μετέθεσαν για αργότερα εξετάσεις και ειδικές θεραπείες. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των πολιτών που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο και εκτιμάται ότι μπορεί να παραμέλησαν την αγωγή τους ή την ιατρική τους παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 25% του πληθυσμού στον κόσμο (1 στους 4 ανθρώπους) αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Στη χώρα μας οι μισοί από τους πάσχοντες από κατάθλιψη αναζητούν ιατρική βοήθεια. Κάτι που πιθανώς να μην έχει τηρηθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων, ενώ η καραντίνα μπορεί να ενισχύσει τις ψυχικές παθήσεις.

4.Πολλά μέλη της επιτροπής προβληματίζονται για πιθανές νέες εστίες που μπορεί να προκύψουν λόγω της χαλάρωσης των μέτρων. Χώροι όπως δομές προσφύγων και μεταναστών, περιοχές με Ρομά, γηροκομεία κ.ά. μπορεί να αποτελέσουν τους επόμενους μήνες νέες εστίες μετάδοσης που θα φουντώσουν ξαφνικά εξαιτίας της ελευθερίας των κινήσεων των πολιτών και μπορεί να γυρίσουν τη χώρα πίσω. Εξάλλου ακόμη και τώρα που η καραντίνα είναι σε εξέλιξη διαπιστώθηκε ότι ιδιωτικές κλινικές δεν τηρούν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας τόσο για τους νοσηλευόμενους όσο και για τους εργαζόμενους.

5. Επίσης ένας από τους βασικούς προβληματισμούς αφορά τα παιδιά των μικρών σχολικών τάξεων. Οι επιστήμονες της επιτροπής -όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του «Εθνους της Κυριακής»- όλες τις προηγούμενες μέρες, όταν συζητούσαν αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ή όχι, εξέφραζαν κυρίως την ανησυχία τους σχετικά με το πώς θα ελεγχθούν τα μικρά παιδιά εάν ανοίξουν τα δημοτικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, και οι περισσότερες εισηγήσεις των ειδικών επέμεναν να επαναλειτουργήσει μόνο το λύκειο και ειδικά η Γ’ τάξη υπό ειδικές συνθήκες. Σε όσους μάλιστα επιχειρηματολογούσαν ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, το αντεπιχείρημα πολλών επιστημόνων ήταν πως στην Ελλάδα τα μικρά παιδιά έρχονται σε επαφή με τους παππούδες και τις γιαγιάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους. Γι’ αυτό, άλλωστε, και πολλοί επιστήμονες επέμεναν τα σχολεία, με εξαίρεση το λύκειο, να ανοίξουν και πάλι τον Σεπτέμβριο, τις πρώτες ημέρες και όχι στις 11 του μηνός που ανοίγουν συνήθως. Μέχρι τότε μπορεί, εξάλλου, να έχει βρεθεί και αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο του κορονοϊού. Αντίστοιχες ανησυχίες, βέβαια, υπάρχουν και για τους φοιτητές λόγω και του συνωστισμού που επικρατεί στις σχολές και στα αμφιθέατρα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κυριακή αποφάσεων για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχοντας πλέον στα χέρια του τις εισηγήσεις των ειδικών καλείται να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Ακόμα και σήμερα επικρατεί αναβρασμός στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού με τους πολίτες κλείστηκε την Τρίτη το απόγευμα όπου μέσω διαγγέλματος θα ανακοινώσει την επόμενη μέρα για καταστήματα, χώρους εστίασης αλλά και την επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Δύσκολη εξίσωση η οποία ζητά λύση με σκοπό η χώρα αποκτήσει σιγά σιγά μία κανονικότητα. Μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν έχει παρθεί καμία οριστική απόφαση. Άλλωστε όπως είναι ήδη γνωστό η ημερομηνία – ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι η 4η Μαΐου.

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού τα αρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο που θα χαλαρώσουν τα μέτρα στο εμπόριο και τις μεταφορές και πώς θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία, καθώς και πώς θα προσεγγίζεται πλέον το ζήτημα της άθλησης και της προσωπικής προπόνησης.

«Αγκάθια» τα σχολεία και η εστίαση
Όσον αφορά στα σχολεία, τις περασμένες ημέρες καταγράφηκε μια διχογνωμία για την επιστροφή όλων των μαθητών στα θρανία –με τους Σωτήρη Τσιόδρα και Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνουν θετικοί στο άνοιγμα όλων των βαθμίδων και τους Βασίλη Κικίλια και Νίκη Κεραμέως να εμφανίζονται επιφυλακτικοί και να προκρίνουν την επιστροφή της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το άνοιγμα των σχολείων για τη Γ’ Λυκείου έχει «κλειδώσει» για τις 11 Μαΐου ενώ υπάρχουν και άλλα σενάρια για τις υπόλοιπες βαθμίδες. Το πρώτο είναι η επανέναρξη των μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και το γυμνάσιο αλλά και το άνοιγμα των δημοτικών μια εβδομάδα αργότερα.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει το άνοιγμα όλων των σχολείων την 1η Ιουνίου και την παράταση του σχολικού έτους κατά τρεις εβδομάδες.

Στο τρίτο σενάριο, η Γ’ Λυκείου θα ξεκινήσει μαθήματα στα μέσα Μαΐου –πιθανώς στις 11 του μηνός- με τα τμήματα να «σπάνε» σε μικρότερα και τους μαθητές να τηρούν αποστάσεις ακόμη και στα διαλείμματα. Οι άλλες τάξεις του λυκείου θα ακολουθήσουν οκτώ με 14 ημέρες αργότερα ενώ δεν θα ανοίξουν τα δημοτικά.

Την ίδια ώρα, αρκετά είναι και τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την εστίαση. Τα μπαρ, οι καφετέριες και τα εστιατόρια που διαθέτουν ανοιχτούς χώρους θα ανοίξουν σταδιακά.

Αναζητείται, όμως, μια «χρυσή τομή» που θα επιτρέπει να τηρηθούν αποστάσεις ανάμεσα στους πολίτες αλλά θα φέρει και τον κόσμο στα μαγαζιά, ώστε αυτά να αποκτήσουν κίνηση και τζίρο. Πιθανόν σε αυτό να δώσουν λύση η δήμοι διευρύνοντας την άδεια για έξτρα τραπεζοκαθίσματα πέραν της άδειας που ήδη έχουν.

dikaiologitika.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβλήματα στη συγκομιδή της φετινής γεωργικής παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης.

Χιλιάδες εποχικοί εργάτες από την Αλβανία και άλλες βαλκανικές χώρες αναχώρησαν μαζικά από την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου και αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, αλλά και εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και άλλων φρούτων, στις αρχές Μαΐου αρχίζει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού και οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες.

Εκτιμήσεις εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στους δύο παραπάνω νομούς, αναφέρουν ότι, όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος θα χρειαστούν περισσότεροι από 10.000 εργάτες, που στη συντριπτική πλειοψηφία αυτοί που απασχολούνται είναι αλλοδαποί, οι οποίοι όμως, μέχρι στιγμής αναζητούνται.

«Η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι σημαντικότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη πολλές καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν με αναζήτηση εργατικών χεριών χωρίς αποτέλεσμα όμως από τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας», αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης και προσθέτει:

«Ο επαναπατρισμός ωστόσο των εργατών από τις χώρες της Βαλκανικής και η αδυναμία όσων παρέμειναν στην χώρα μας να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ανάγκη εποχικών εργατών, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα. Θέτουν δε την επερχόμενη παραγωγική περίοδο σύμφωνα με τους αγρότες σε μεγάλο κίνδυνο και την επικείμενη σοδειά σε αμφισβήτηση. Ο κίνδυνος διατάραξης της ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας στον αγροδιατροφικό τομέα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη είναι πλέον ορατός».

Επίσης, ο κ. Κασαπίδης, προτείνει την παροχή κινήτρων σε Έλληνες νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε ελληνικά χέρια.

Η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς λόγω κορωνοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων του στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, αναδεικνύουν εμφατικά το στρατηγικό ρόλο του αγροτικού τομέα παράλληλα με τη σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών.

«Να αλλάξουμε το μοντέλο και τα πρότυπα της οικονομίας μας από καταναλωτικά σε παραγωγικά πρότυπα και να συμβάλλουμε όλοι στη μεγιστοποίηση της αυτάρκειας της περιφέρειας και της πατρίδας μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης προτείνει: Να προβλεφθεί η διασυνοριακή και η διαπεριφερειακή μετακίνηση εργατών οργανωμένα κατόπιν ιατρικού ελέγχου και μετά από επίσημο αίτημα αγροτών ή συνεταιρισμών, να διευθετηθεί το ζήτημα μετακίνησής τους από και προς τα σημεία εργασίας, να καταγραφεί το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων και να επεκταθεί η άδεια παραμονής, από 6 σε 12 μήνες, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών για εποχική εργασία.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
γράφει ο Αντώνης Μυλωνάκης
 

Η Κ.Ο της  «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ» πιστή στον όρκο και τις υποσχέσεις της προς τη Πατρίδα και τον Ελληνικό λαό έκανε για μια ακόμα φορά το καθήκον της. 

Την Παρασκευή  24 Απριλίου ενώπιον της Ολομέλειας της Εθνικής μας Αντιπροσωπίας ο πρόεδρος Κυριάκος Βελόπουλος με την υπογραφή όλων των βουλευτών του κόμματος, κατέθεσε και επίσημα πλέον πρόταση για Σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει η Βουλή τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν τη κυβέρνηση Τσίπρα στην κατάπτυστη και προδοτική για τη χώρα μας Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ολοκληρωμένη, απλή, κατανοητή, καθαρή και ενδελεχώς εμπεριστατωμένη πρόταση δεν αφήνει περιθώρια για ήξεις αφήξεις και μπρος-πίσω των ΚΟ όλων των κομμάτων.

Τώρα ήρθε η ώρα. 

Τώρα οφείλει ο κάθε βουλευτής που πραγματικά πιστεύει στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας να υπερψηφίσει τη πρότασή μας για να μάθει επιτέλους ο τσακισμένος Έλληνας ολόκληρη την Αλήθεια.

Τώρα ήρθε η ώρα να ξεμπροστιαστούν οι Ανθέλληνες, οι κιοτήδες, οι αρουραίοι, τα φίδια. Οι δήθεν και οι κατ΄επάγγελμα πατριώτες.

Τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλα τα πολιτικά κόμματα, τα κανάλια, τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες που διαμορφώνουν το κλίμα και χειραγωγούν τον Ελληνα πολίτη.

Τώρα ήρθε η ώρα της σκληρής αναμέτρησης με το κατεστημένο της παγκοσμιοποίησης, με τα δις του Σόρος, με τα πληρωμένα πιστόλια -παπαγαλάκια του κατεστημένου που νόμιζαν ότι με λιβελογραφήματα, ψεύδη και απάτες θα χτυπήσουν την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» και θα την εξαφανίσουν.

Τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξουμε όλοι μας και ο κάθε ένας ξεχωριστά πόσο αγαπάμε την Ελλάδα μας. Με έργα όχι με λόγια του αέρα και παραμύθια της χαλιμάς.

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» το μόνο αληθινό πατριωτικό κίνημα της πατρίδας μας, μάχεται καθημερινά με νύχια και με δόντια απέναντι στο σκληρό, ύπουλο και βρώμικο σύστημα.

Επιχειρηματίες ανθέλληνες μπουκώνουν με εκατομμύρια ευρώ κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες, δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες και εκδότες (όχι όλους ευτυχώς ακόμα).

Πίσω από τη πλάτη του Ελληνα οικογενειάρχη παίζονται παιχνίδια και αλλάζουν χέρια τρελά λεφτά.

Ο πόλεμος εναντίον της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ», του προέδρου της Κυριάκου Βελόπουλου και του υπογράφοντος, δεν γίνεται τυχαία.

Η προσπάθεια ορισμένων δήθεν πατριωτών που κατέχουν ΜΜΕ και οι οποίοι χρόνια ολόκληρα παραμυθιάζοντας και πουλώντας ψευτοπατριωτισμό στη κοινωνία, θησαυρίζουν και πίνουν εις υγείαν των κορόιδων φτιάχνοντας βίλες στα βόρεια προάστια, στέλνοντας τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολειά και διασκεδάζοντας έχοντας πάντα έναν σκοπό και μια αποστολή. 

Ο σκοπός τους είναι το χρήμα και η αποστολή που τους έχει ανατεθεί είναι να βγει εκτός κοινοβουλίου το κίνημά μας, για να μην γίνεται εμπόδια στο πανάθλιο στόχο τους.

Κανένα από τα πληρωμένα παπαγαλάκια του συστήματος, τους δήθεν και κατ επάγγελμα πατριώτες των ΜΜΕ  δεν «τόλμησε» να στηρίξει τη πρόταση της ''ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ'' για Εξεταστική Επιτροπή εναντίον όλων αυτών που υπέγραψαν τη προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

Τρέμουν μη τυχόν και πειραχτούν οι νονοί τους οι μασόνοι μιας και οι ίδιοι είναι μασόνοι με αποδείξεις και τα παίρνουν από δαύτους.

Τρέμουν μη φανεί στον Ελληνικό λαό ότι η ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ'' ένα κίνημα με 10 νοματαίους λιοντάρια βουλευτές -μαχητές μέσα στη βουλή, ξεφτιλίζει καθημερινά το σύστημα. 

Τρέμουν τη συνέχεια γιατί γνωρίζουν οι Ανθέλληνες κιοτήδες, οι προσκυνημένοι, ότι το κόμμα μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το τρίπτυχο ΠΑΤΡΙΔΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, καταγγέλλοντας τις άθλιες πρακτικές του συστήματος αλλά και υποβάλλοντας σοβαρές και λογικές πάντα για το καλό του λαού μας προτάσεις, πολλές εκ των οποίων μέχρι τώρα, έστω και ετεροχρονισμένα έχουν υλοποιηθεί από τη κυβέρνηση.

Τώρα ήρθε η ώρα της αναμέτρησης των μαχητών με τα κουδουνισμένα και ψωνισμένα ανθρωπάκια της συμφοράς. Δυστυχώς για αυτούς τα έβαλαν με σκληροτράχηλους  τύπους, οι οποίοι μπορούν να αφανίσουν τον κάθε τυχοδιώκτη με ''μια βολή''.

Πόλεμο θέλουν... Πόλεμο θα έχουν.

Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.

Τώρα ήρθε η ώρα της τελικής αναμέτρησης.

*Ο Αντώνης Μυλωνάκης είναι Βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής

pronews.gr

photo credits: otavoice.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει κεντρικά στο ζήτημα του εμβολίου για τον κορωνοϊό υποστηρίζει ο κ. Κουρουμπλής.

Την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει κεντρικά στο ζήτημα του εμβολίου για τον κορωνοϊό και να το αγοράσει για λογαριασμό των χωρών μελών της, διατύπωσε την Παρασκευή (24/4) ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην εκπομπή Ραντάρ του Ρ/Σ Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

Όπως είπε, «η Ευρώπη δε φαίνεται να κατανοεί το βάθος της κρίσης κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, οπότε οι πολίτες πρέπει να είναι ακόμα περισσότερο προσεκτικοί από υγειονομικής άποψης, και το κράτος πρέπει να προχωρήσει σε συντεταγμένες κινήσεις, ώστε να μην παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και επιδεινωθεί η κατάσταση της οικονομίας». «Ωστόσο», είπε, «αν η Ευρώπη χειριστεί το ζήτημα του εμβολίου από κοινού, μπορεί να πετύχει καλύτερη τιμή για μαζική αγορά εμβολίων ή μαζική παραγωγή σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, ώστε αυτό να διανεμηθεί σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, με χαμηλό κόστος».

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι αυτό είναι πάγια θέση του, διατυπωμένη πριν από πέντε χρόνια, όταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην σύνοδο των υπουργών Υγείας στη Λετονία είχε υποστηρίξει ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ομαδικά απέναντι στις φαρμακοβιομηχανίες, για να πετύχει καλές τιμές στα νέα φάρμακα και να ενισχύσει έτσι την ευρωπαϊκή ενότητα.

Την άποψη αυτή, είπε ο κ. Κουρουμπλής, την είχε διατυπώσει και τον Μάιο του 2015 στη Γενεύη κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Π.Ο.Υ. σημειώνοντας ότι ο Π.Ο.Υ. «για να πείσει τον κόσμο ότι νοιάζεται για την παγκόσμια υγεία, πρέπει να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις».

»Αν αφήνει τις πολυεθνικές να ορίζουν τις τιμές και να εκμεταλλεύονται τους λαούς, τότε δείχνει ότι δεν είναι ένας οργανισμός που νοιάζεται για τον κόσμο και σήμερα πολλοί αμφισβητούν το ρόλο του. Το να διαπραγματευτεί η Ευρώπη από κοινού την τιμή των φαρμάκων -και εν προκειμένω του εμβολίου- είναι σοβαρή υπόθεση», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφερόμενος στην ανάκληση του προγράμματος τηλεκατάρτισης των επιστημόνων, ώστε να πάρουν το επίδομα των 600 ευρώ λόγω κορωνοϊού, δήλωσε ότι «από το 2002 όταν γινόταν το πάρτι με τα ΚΕΚ είχα πει στη Βουλή τη φράση ‘τα ΚΕΚ έγιναν κέηκ για κάποιους’. Το ίδιο έγινε και τώρα, σε βάρος των επιστημόνων, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τη δυνατότητα τα χρήματα αυτά να δοθούν απευθείας στους επιστήμονες και όχι μέσω των ΚΕΚ. Αν είχαν δοθεί απευθείας στους επιστήμονες 800 ευρώ το κόστος θα ήταν 144 εκατομμύρια. Θα περίσσευαν και περί τα 50 εκατομμύρια για να τα δώσει το κράτος στο ΕΣΥ», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Στην παρατήρηση ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει κι επί ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση τότε δε μπορούσε να προχωρήσει σε απ’ ευθείας χορήγηση επιδομάτων σε εκπαιδευόμενους.

«Τα χρήματα έπρεπε να διανεμηθούν στα ΚΕΚ. Τώρα, το γνωστό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι μπορούν να δοθούν απευθείας στους επιστήμονες και αυτό έκανε η κυβέρνηση, αλλάζοντας απόφαση. Έτσι όμως προκύπτουν άλλα ερωτήματα. Τελικά θα τα πάρουν τα χρήματα οι ημέτεροι, δηλαδή τα ΚΕΚ και οι πλατφόρμες; Τι θα γίνει με τους επιστήμονες που δεν είχαν κάνει αίτηση, διαφωνώντας με την τηλεκατάρτιση; Με τα χρήματα που περισσεύουν, αν δεν τα πάρουν οι ημέτεροι, περί τα 85 εκατομμύρια, θα καλυφθούν οι περίοδοι του Μαρτίου και ενδεχομένως του Μαΐου, που τα γραφεία των επιστημόνων είναι κλειστά;» διερωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής

Τέλος σημείωσε ότι «η χαλάρωση των μέτρων είναι το επόμενο στοίχημα και πρόκληση για την Ελλάδα, μετά την επιτυχή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων. Στην επιτυχία της αποκλιμάκωσης των περιορισμών καλούμαστε όλοι να συμβάλλουμε, τηρώντας τις οδηγίες των επιστημόνων. Ο κόσμος ανησυχεί για την επόμενη μέρα και για την ανεργία που έρχεται», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

agriniovoice.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ενημέρωση που είχε ο κ. Καραγκούνης από τον Υπουργό Μεταφορών

Επικοινωνία με τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή είχε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης, σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην διόρθωση του κτηματολογικού πίνακα της απαλλοτρίωσης του δρόμου Ακτίου – Αμβρακίας και δη της Α΄ εργολαβίας του έργου,.

Ο κ. Καραγκούνης ενημέρωσε πως ελήφθη η διαβεβαίωση ότι η αρμόδια διεύθυνση θα προβεί άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης με το μελετητικό γραφείο, έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η σύνταξη του διορθωτικού κτηματολογικού πίνακα, προκειμένου οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες να πληρωθούν επιτέλους τις αποζημιώσεις τους.

agriniovoice.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εαυτόν ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Ηλίας Γρηγόρης μετά το σάλο που είχε προηγηθεί. Ο υποψήφιος του κόμματος δέχθηκε επίπληξη από την Κουμουνδούρου και ζήτησε ο ίδιος της αναστολή της κομματικής του ιδιότητας.

Έθεσε εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Ηλίας Γρηγόρης, μετά το σάλο από αναρτήσεις του που προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση της ΝΔ. Πριν την απόφασή του αυτή προηγήθηκε παρέμβαση και επίπληξη από την Κουμουνδούρου.
Ειδικότερα, ζητώντας την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας και χαρακτηρίζοντας παρορμητικές και αδόκιμες τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε, απαντά ο Ηλίας Γρηγόρης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στο σάλο που έχει προκληθεί

Το thebest.gr αναζήτησε τον κ. Γρηγόρη για να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν με αφορμή την ανάρτησή του και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των όποιων παρορμητικών και αδόκιμων εκφράσεων που χρησιμοποίησα στην ανάρτησή μου, μεταξύ φίλων στο facebook.

Ουδέποτε στο δημόσιο λόγο μου τόσα χρόνια συνηθίζω να εκφέρω τις πολιτικές μου διαφωνίες με τέτοιες εκφράσεις.

Δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε κρύβομαι πίσω από κομματικές ταυτότητες και δεν έχω απαίτηση να αναλαμβάνει τις ευθύνες μου ο κομματικός μου χώρος, τον οποίο σέβομαι και υπηρετώ τόσα χρόνια.

Γι αυτό ζήτησα την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας, αίτημα που έγινε αποδεκτό».

Οι επίμαχες αναρτήσεις

Ύβρεις εξαπέλυσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Γρηγόρης προς την κυβέρνηση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, σε αναρτήσεις του τις τελευταίες ώρες προσβάλει δημόσια την προσπάθεια στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μάλιστα, η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι χυδαία, ενώ σχολιάζοντας την κινητή συναυλία της Αλκηστις Πρωτοψάλτη, την οποία παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός γράφει:

Από τις ύβρεις του, δεν «γλίτωσε» ούτε ο Αδωνις Γεωργιάδης, με τον Ηλία Γρηγόρη να χρησιμοποιεί όλως ακατάλληλη γλώσσα με αφορμή την υπόθεση των voucher:

Ωστόσο, από τις απαράδεκτες αναρτήσεις του δεν έλειψαν αναφορές προς τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Περιγράφει μάλιστα ως «μπουζούριασμα» την απόφαση του κατ’οίκον περιορισμού που έχει παρθεί στην πληθώρα των χωρών της Ευρώπης για να προληφθούν θάνατοι ανθρώπων από τον κορωνοϊό:

Τέλος, από τις αναρτήσεις του, δεν λείπουν ούτε οι δημοσιογράφοι στους οποίους επιτίθεται, επίσης, με αδιανόητες εκφράσεις αλλά και απειλές:

ΝΔ: Να πάρει θέση ο Τσίπρας
«O υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Γρηγόρης ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας κατά του Πρωθυπουργού, μελών της Κυβέρνησης και ανθρώπων που δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη κατά του κορονοϊού όπως ο Σ. Τσιόδρας και ο Ν. Χαρδαλιάς. Καλούμε τον κύριο Τσίπρα, να πάρει θέση και να τον διαγράψει από το κόμμα του. Αν δεν το κάνει, δίνει κάλυψη στις χυδαιότητές του και τις υιοθετεί. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστια κρίση και η συντριπτική πλειοψηφία δίνει τη μάχη με υψηλό αίσθημα ευθύνης, κάποιοι σπέρνουν το μίσος και τον διχασμό και προσπαθούν να επαναφέρουν στην πολιτική ζωή το κλίμα της “πάνω και κάτω πλατείας”», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία.

newpost.gr 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΚΚΕ το μήνυμά του με αφορμή τον επερχόμενο γιορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, κάτω από ιδιαίτερες λόγω του κορωνοϊού. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει:

“Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, επίκαιρο όσο ποτέ!

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας και σ’ όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πανδημίας. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι για μια ακόμη φορά τα μεγάλα θύματα αυτής της «υγειονομικής» κρίσης, που λειτουργεί ως καταλύτης για μια νέα βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και για την προώθηση των σχεδιασμών και απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ακόμη και στην κορωνίδα του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτά, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων στοιχειώδους προστασίας με κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, η ανεργία, η δοκιμή νέων, πιο εξελιγμένων μορφών εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία, είναι μερικές μόνο από τις καθημερινές εικόνες που αποδεικνύουν τη σήψη και την ιστορική χρεοκοπία του καπιταλισμού.

Την ίδια στιγμή, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί γύρω από αυτό υπονομεύουν τις υπαρκτές δυνατότητες της επιστήμης και της έρευνας, που θα μπορούσαν να δώσουν πιο γρήγορα διέξοδο στη σημερινή πανδημία και να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες. Ο «παγκόσμιος πόλεμος» ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και μεγάλες εταιρείες, για την πατέντα του νέου εμβολίου, των θεραπειών και του αναγκαίου υγειονομικού υλικού, επιβεβαιώνουν αυτό που περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνονται και φωνάζουν, ότι «ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ιός». Όλα αυτά φέρνουν πιο κοντά την ανάγκη της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, της κατανομής, των υπηρεσιών, τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, τον Σοσιαλισμό.

Τα διδάγματα από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη, το κέρδισε με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ανατρέποντας συσχετισμούς που μπορεί να φάνταζαν ανυπέρβλητοι.

Πάνω από όλα, η Ιστορία απέδειξε ότι η εργατική τάξη, η πιο πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, μπορεί, σε συμμαχία με τις καταπιεζόμενες λαϊκές δυνάμεις, να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, να οικοδομήσει μια νέα κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Η πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, παρόλο που αφορούσε χώρες με απόλυτες και σχετικές – σε σύγκριση με τα σημερινά επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα – συνθήκες μεγάλης καθυστέρησης, δείχνει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού στην προστασία της υγείας, στην ασφάλεια, στην εργασία, στην εκτεταμένη κοινωνική προστασία. Η ανατροπή του σοσιαλισμού και η παγκόσμια υποχώρηση του εργατικού κινήματος ούτε δικαιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε, ούτε πολύ περισσότερο σταματούν τον τροχό της Ιστορίας, που, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, κινείται πάντα προς τα μπρος.

Αυτή η βαρβαρότητα δεν εξωραΐζεται από επιμέρους μέτρα άμβλυνσης των συνεπειών της, από προσπάθειες συγκάλυψης που κάνουν οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, συνολικά οι δυνάμεις που υπερασπίζονται και υπηρετούν αυτό το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα.

 Αποθεώνουν την «ατομική ευθύνη», για να κρύψουν τις μεγάλες κρατικές ελλείψεις, κυρίως στα δημόσια συστήματα Υγείας.

 Προσπαθούν να επιβάλουν σιωπητήριο στους εργαζόμενους, με το πρόσχημα της πανδημίας και μιας ψευδεπίγραφης «εθνικής ομοψυχίας».
 Επιδιώκουν την υποταγή των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου, με το ψευτοεπιχείρημα ότι «όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι».

 

 Επεξεργάζονται μέτρα άμεσης οικονομικής κρατικής παρέμβασης – με επενδύσεις και επιδοτήσεις, ακόμα και κρατικοποιήσεις χρεοκοπημένων μεγάλων επιχειρήσεων – προκειμένου να ανακάμψουν το καπιταλιστικό κίνητρο και η κερδοφορία. Αλλά όλα αυτά τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι με νέα σκληρά μέτρα και μνημόνια, στο όνομα των «έκτακτων συνθηκών».
 Επιστρατεύουν το παραμύθι της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», για να κρύψουν ότι η ΕΕ, η Ευρωζώνη, είναι από τη φύση της συμμαχία ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους κρατών και οικονομιών που, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, «δείχνει τα δόντια της» τόσο ανάμεσά τους όσο και κυρίως απέναντι στους λαούς.

Σε αυτήν τη γραμμή κινούνται τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα της χώρας μας, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα, που για τους εργαζόμενους θα είναι οδυνηρή αν δεν ορθώσουν πιο αποφασιστικά, μαζικά και μαχητικά το ανάστημά τους, αν δεν περάσουν σε αντεπίθεση.

Καμία αυταπάτη, καμία παραπλάνηση δεν επιτρέπεται για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στην ύπαιθρο. Καμία αλλαγή στο μείγμα μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, κανένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ», κανένας ψηφιακός εκσυγχρονισμός κρατικών υπηρεσιών δεν αποτελούν «προοδευτική μεταρρύθμιση» του καπιταλισμού, δεν τον απαλλάσσουν από τα τεράστια αδιέξοδά του και από την επερχόμενη κρίση, όπως συνέβη και το 2009. Από τη νέα, τεράστιων διαστάσεων οικονομική κρίση δεν γίνεται να βγουν κερδισμένοι οι εργαζόμενοι.

Γι’ αυτό η εργατική αντεπίθεση, η συμμαχία της εργατικής τάξης με τις άλλες λαϊκές δυνάμεις δεν μένει «στον πάγο».
Μένουμε δυνατοί στις συνθήκες της πανδημίας.

Δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, για την Παιδεία, την εργασία, τον Πολιτισμό, την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, την υπεράσπιση των εργατικών και ευρύτερα συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και αστικών ελευθεριών, με κατάργηση των όποιων νόμων περιορισμού της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, της έντασης της καταστολής.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, οι καπιταλιστές, με αύξηση της φορολογίας τους, με κατάργηση των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου, πάταξη της αισχροκέρδειας.
Δυναμώνουμε τον αγώνα για την κατάργηση όλων των παλιότερων μνημονιακών νόμων και των πρόσφατων αντιλαϊκών μέτρων.

Με την απαίτηση για παραγραφή του κρατικού χρέους που δεν το δημιούργησε ο λαός, που το πληρώνει ακριβά και συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια.

Με απόσυρση από το πρόγραμμα και τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, που ως χώρα το πληρώνουμε με 4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Με τη συνολική και λυτρωτική για το λαό μας σύγκρουση και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ομόνος δρόμος για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση είναι ο δρόμος της πάλης για την εργατική εξουσία.

Ο κορονοϊός θα γιατρευτεί και η πανδημία θα περάσει, όπως πέρασαν κι άλλες στο παρελθόν, ο καπιταλισμός όμως είναι αθεράπευτος και θα συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος, μέχρι οι λαοί να αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Το σημερινό σύστημα μπορεί μόνο να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής με εργατική εξουσία, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ο εργατικός έλεγχος σε όλα τα διοικητικά όργανα και η συμμετοχή σε όλα τα όργανα εξουσίας, από κάτω προς τα πάνω, μπορεί να οδηγήσουν στην ευημερία του λαού, στην ειρήνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει την ακαταμάχητη διεκδίκηση απέναντι στον ταξικό αντίπαλο. Αυτή είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη για την περίοδο που διανύουμε.

Με αυτό το όπλο στα χέρια και τη σκέψη μας τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο του 1886, τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης του ’36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, όσους θυσιάστηκαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε, για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών – λαϊκών αναγκών.

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ”

agrinionews.gr