Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  9:38: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 19 Απριλίου 2020

Όλα οδηγούν προς σταδιακή άρση των μέτρων από τις 4 ή τις 11 Μαϊου

Τα τελευταία 24ωρα δείχνει να κερδίζει έδαφος η προτεραιοποίηση της επαναλειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στις 4 ή στις 11 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση, πάντως, αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας: ένας πελάτης για έναν εργαζόµενο, ο υπάλληλος υποχρεούται να φορά µάσκα και γάντια, ενώ σε ευκρινή σηµεία των καταστηµάτων θα πρέπει να υπάρχουν γάντια και αντισηπτικό.

Οπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, µια τέτοια αλλαγή θα συµπαρέσυρε αντίστοιχες και στο ηλεκτρονικό σύστηµα 13033 των επιτρεπόµενων µετακινήσεων. Η χαλάρωση των περιορισµών στις µετακινήσεις των πολιτών θα µπορούσε να επιτευχθεί είτε µέσω αφαίρεσης είτε µέσω προσθήκης νέων κωδικών.

Μετά τις 10 Μαΐου επιδιώκεται η επιστροφή της Γ’ Λυκείου στα θρανία, προκειµένου οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων να έχουν ικανό χρόνο για τις απαραίτητες επαναλήψεις στην εξεταστέα ύλη.  Η προοπτική επαναφοράς και άλλων τάξεων και βαθµίδων της Εκπαίδευσης στις τάξεις αναµένεται να αποφασιστεί µετά την παρέλευση ενός 15νθηµέρου και αναλόγως µε το αποτύπωµα της συγκεκριµένης αλλαγής στα επιδηµιολογικά δεδοµένα της χώρας.

Εντός του Μαΐου αναµένεται να επαναλειτουργήσουν τµηµατικά και τα δικαστήρια της χώρας, αρχής γενοµένης, πάντως, από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισµό. Και σε αυτήν την περίπτωση έχει προβλεφθεί να ακολουθηθεί ο κανόνας της παρουσίας εντός των δικαστικών αιθουσών του µικρότερου δυνατού αριθµού ατόµων, ώστε να διασφαλίζεται η οµαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκάστοτε δίκης. Περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να ενισχυθεί η λειτουργία κρίσιµων υποδοµών και διοικητικών υπηρεσιών του κράτους, όπως οι εφορίες, οι οποίες για την ώρα δουλεύουν µε προσωπικό ασφαλείας.

Επόµενη µεγάλη αλλαγή εκτιµάται πως θα είναι η επαναλειτουργία µπαρ, καφέ και εστιατορίων, πάντα υπό το αυστηρό πρωτόκολλο της αξιοποίησης αποκλειστικά και µόνο εξωτερικών χώρων αλλά και της τήρησης των επιβεβληµένων αποστάσεων. Ασαφής παραµένει, πάντως, ο χρονικός προσδιορισµός της επαναλειτουργίας των καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος.

Σύµφωνα µε την άποψη που εκφράζει το οικονοµικό επιτελείο, η εντός του Μαΐου επαναλειτουργία των συγκεκριµένων επιχειρήσεων θα συνέβαλε στην οµαλή επανεκκίνηση της πραγµατικής οικονοµίας. Μερίδα των µελών της επιστηµονικής επιτροπής εκφράζει, πάντως, τον προβληµατισµό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, παραπέµποντας το άνοιγµα καφέ, µπαρ και εστιατορίων στο δεύτερο κύµα, στις αρχές Ιουνίου.

Στις αρχές του καλοκαιριού τοποθετείται και το άνοιγµα στο κοινό πολιτιστικών χώρων και µουσείων, ενώ περίπου στο ίδιο χρονικό διάστηµα αναµένεται να επαναλειτουργήσουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Εως τις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύµατα. Μελετάται η επαναλειτουργία αρχικώς των µονάδων 12µηνης διάρκειας και ακολούθως των εποχικών. Επ’ αυτού, µείζον θέµα παραµένει ο χρονικός προσδιορισµός της αποκατάστασης των αεροπορικών συνδέσεων µε χώρες της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα, ζήτηµα που απαιτεί κατά τον κ. Μητσοτάκη τη συντονισµένη δράση και την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου τουλάχιστον ανάµεσα στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

thebest.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, αποτελεί μία ψύχραιμη φωνή στην πανδημία του κορωνοϊού, η οποία μιλάει πάντα με δεδομένα. 

Μία νέα μελέτη του Έλληνα καθηγητή ήρθε να «ταράξει τα νερά» αφού αποκαλύπτει πως η θνητότητα του ιού είναι μόλις 0,1 με 0,2%, όσο δηλαδή και η θνητότητα της γρίπης!

Ο έλεγχος ανίχνευσης αντισωμάτων από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννη Ιωαννίδη σε δείγμα 3.300 ατόμων, σταθμισμένο για να αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό της επαρχίας Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι η εξάπλωση της νόσου Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κάτι που εκτιμάται ότι συμβαίνει σε όλες τις χώρες.

Η μελέτη, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν γρήγορα τεστ αντισωμάτων της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Premier Biotech, δείχνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή τα πραγματικά κρούσματα είναι 50 έως 85 φορές περισσότερα. Εκτιμάται ότι 48.000 έως 82.000 άνθρωποι από τους περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και όχι 1.000 που ήσαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Σάντα Κλάρα στις αρχές Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, «το κύριο μήνυμα είναι ότι η λοίμωξη φαίνεται να είναι 50 έως 85 φορές συχνότερη στην περιοχή από ό,τι δείχνουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά, άρα και η θνητότητα είναι 50-85 φορές μικρότερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι είναι τα καλύτερα δυνατά νέα και φαίνεται να συμφωνούν με προ-ανακοινώσεις άλλων μελετών επιπολασμού από Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και μελέτες καθολικής διαλογής σε άστεγους στη Βοστώνη (36% θετικοί, όλοι ασυμπτωματικοί), καθώς και σε γυναίκες που πήγαν πριν τρεις εβδομάδες να γεννήσουν σε δυο νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη (15% θετικές, σχεδόν όλες ασυμπτωματικές).

'Αρα η θνητότητα της λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ κοντά στο 0,1% της γρίπης, αν και φυσικά μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερη, όταν ένα σύστημα υγείας καταρρέει και δεν μπορεί να φροντίσει ασθενείς, όπως πχ στο Κουίνς ή στο Μπέργκαμο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «μακάρι να υπάρξουν δεδομένα και από την Ελλάδα. Αν πρέπει να κάνω μια εικασία, ο πιθανός αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα, είναι κάπου 100.000-200.000, ίσως και μεγαλύτερος, με κάθε επιφύλαξη βέβαια, καθώς χρειαζόμαστε πραγματικά δεδομένα ειδικά από την Ελλάδα για να ξέρουμε με μεγαλύτερη σιγουριά».

Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο μια γερμανική έρευνα τεστ αντισωμάτων σε 500 από τους 12.000 κατοίκους της μικρής πόλης Γκάνγκελτ, στην οποία είχε γίνει μια λαϊκή γιορτή τον Φεβρουάριο, βρίσκοντας ότι ο ένας στους επτά που ελέγχθηκαν (14%), είχε αντισώματα, ενώ ακόμη ένα 2% βρέθηκε θετικό σε μοριακά διαγνωστικά τεστ. Το τοπικό ποσοστό θνητότητας υπολογίστηκε μόλις στο 0,37%, έναντι 3% σε όλη τη Γερμανία με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σκοπεύει να κάνει τεστ αντισωμάτων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 15.000 ατόμων του πληθυσμού της χώρας. Ήδη ξεκίνησε κατ' οίκον η μεγαλύτερη έως τώρα τυχαία δειγματοληψία σε 3.000 νοικοκυριά στο Μόναχο, ενώ και άλλες χώρες ενδιαφέρονται να μιμηθούν το γερμανικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο μια γερμανική έρευνα τεστ αντισωμάτων σε 500 από τους 12.000 κατοίκους της μικρής πόλης Γκάνγκελτ, στην οποία είχε γίνει μια λαϊκή γιορτή τον Φεβρουάριο, βρίσκοντας ότι ο ένας στους επτά που ελέγχθηκαν (14%), είχε αντισώματα, ενώ ακόμη ένα 2% βρέθηκε θετικό σε μοριακά διαγνωστικά τεστ. Το τοπικό ποσοστό θνητότητας υπολογίστηκε μόλις στο 0,37%, έναντι 3% σε όλη τη Γερμανία με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το γερμανικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σκοπεύει να κάνει τεστ αντισωμάτων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 15.000 ατόμων του πληθυσμού της χώρας. Ήδη ξεκίνησε κατ' οίκον η μεγαλύτερη έως τώρα τυχαία δειγματοληψία σε 3.000 νοικοκυριά στο Μόναχο, ενώ και άλλες χώρες ενδιαφέρονται να μιμηθούν το γερμανικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Γιώργος Τράγκας μίλησε στην εκπομπή του σχετικά με την οικονμική κρίση λόγω των απαγορεύσεων του κορωνοϊού αλλά και τους σχεδιασμούς διαφόρων κύκλων να βγάλουν δισεκατομμύρια, κρατώντας τους ανθρώπους στα σπίτια τους.

«Χριστός Ανέστη! Να ευχηθώ υγεία σε όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, όπου και αν εργάζονται σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ελπίζω και προσεύχομαι να επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα. Να αναπνεύσουμε ελεύθερα και να αποτινάξουμε όσο ταχύτερα γίνεται υπερβολικές σκέψεις που πάντα είναι νοσηρές και επιφέρουν λοίμωξη στη δημοκρατική ζωή, τα ατομικά δικαιώματα και την οικονομία.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες ομογενείς των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Ευρώπης. Ας ευχηθούμε με όλη μας την ψυχή, η ύφεση να μην πλήξει καίρια την εργασία εκατομμυρίων ανθρώπων στο δυτικό ημισφαίριο.

Για μια ακόμη φορά, μία γρίπη γεννήθηκε στην Κίνα και απλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Για μια ακόμη φορά, ένας ιός – κορονοϊός σκόρπισε θάνατο και πανικό.

Πολύ σύντομα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για τις ευθύνες του κρατικού εργαστηρίου ιολογίας εκεί στη Γιουχάν που είχε πάρει άδεια από τον ΠΟΥ, να παίζει – φυσικά σε εισαγωγικά το παίζει – με επικίνδυνους ιούς. Το Πεκίνο απαγόρευσε να πωλούνται άγρια ζώα – μεταξύ των οποίων και νυχτερίδες – στις λαϊκές αγορές, αλλά αυτό δεν θα αποσείσει τις ευθύνες του. Ήδη πυκνώνουν τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κορονοϊός ξέφυγε από το εργαστήριο που βρίσκεται 12 χλμ από το κέντρο της Γιουχάν. Αυτοί έστειλαν τον θάνατο, τον πανικό και την οικονομική καταστροφή σε όλο τον κόσμο.

Επίσης ολοένα και περισσότερο φωτίζονται οι εγκληματικές ευθύνες του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας. Ας ελπίσουμε ότι θα επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η ανέχεια και η πείνα θα φέρουν περισσότερους θανάτους στη ζωή μας.

Ζούμε περίεργες και τοξικές ημέρες. Η αναγέννηση της φύσης, η Άνοιξη, καταπιέζεται και πνίγεται από τη σκιά των αναγκαστικών μέτρων και το φόβο που προκαλεί η νόσος. Η δική μου άποψη είναι γνωστή σε εσάς. Έχω την αίσθηση ότι υπερβάλλουν όσοι πάγωσαν το χρόνο και τη ζωή μας.

Σήμερα δεν θα κάνω κριτική για αυτό το Πάσχα και τα παράλογα που ζούμε. Για αυτά που ζούμε σε μια χώρα που έχει μηδενικά εντός εισαγωγικών κρούσματα COVID -19, λόγω δρακόντειων μέτρων αλλά δεν έχει αποκτήσει ανοσία.

Σήμερα θα σας δώσω κάποια στοιχεία που ήδη αναφέρονται στις εγκυρότερες εφημερίδες του κόσμου. Αφορούν κάποιους έξυπνους, σε εισαγωγικά, που θέλουν να βγάλουν δισεκατομμύρια από τη ζωή μας, θέλουν να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη εξουσία και δημιουργούν έναν υπερ- πανικό.
Οι πανδημίες γρίπης πάντα άφηναν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς πίσω τους. Ποτέ δεν σταμάτησε η ζωή στον πλανήτη.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η θέση διαφόρων Ελλήνων καθηγητών που λένε ότι το Πεκίνο δεν έχει ευθύνες, ότι ο ΠΟΥ δεν έχει ευθύνες και ότι ο κορονοϊός έφυγε από μία νυχτερίδα, πήγε σε ένα μυρμηγκοφάγο και από εκεί έγινε γκουρμέ στην κουζίνα ενός Κινέζου. Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Καναδοί, έχουν συγκεντρώσει συγκλονιστικές πληροφορίες για την απόδραση του ιού αυτού, από το κρατικό εργαστήριο ιολογίας της Γιουχάν.

Ήδη ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού έδωσε άδεια να κυκλοφορήσει το πρωτόκολλο του Ντιντιέ Ραούλ σε όλα τα νοσοκομεία της Γαλλίας, υπογράμμισε ότι είναι σκοτεινή η διαχείριση των πληροφοριών για τον κορονοϊό από τους Κινέζους. Το Παρίσι ταυτίζεται απόλυτα με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος καταγγέλλει ανοιχτά το ρόλο του Πεκίνου και του ΠΟΥ.

Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η ζωή στον πλανήτη, για να κερδίσουν ορισμένοι τύπου όπως ο Μπιλ Γκέιτς δισεκατομμύρια από τα εμβόλια και την παραλυσία, την καραντίνα της ζωής των ανθρώπων, που τους θέλουν κλειδωμένους να επικοινωνούν, να εργάζονται και να ψυχαγωγούνται στην οθόνη ενός κομπιούτερ.

Παρά τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από τους νεκρούς στην Αμερική, στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μικρότερος, το 1/6 από τον ετήσιο αριθμό της συνήθους γρίπης, που φτάνει από 350.000 έως 600.000.

Ήδη η παγκόσμια κοινότητα και ειδικά το δυτικό ημισφαίριο αντιλαμβάνεται ότι ανατρέπεται η παγκόσμια τάξη πραγμάτων και ότι η Κίνα θέλει να πάρει λόγω του ιού που έσπειρε, το πάνω χέρι στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό, πολύ σωστά κάνει ο Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν και οι άλλοι δυτικοί δεν θα το επιτρέψουν.

Φυσικά αποδείχθηκε ότι η Δύση δεν έδινε μεγάλη σημασία στα συστήματα υγείας. Πουθενά δεν υπήρχαν ούτε οι απαραίτητες μονάδες εντατικής θεραπείας, ούτε τα απαραίτητα αναλώσιμα. Μάσκες και γάντια. Όπως συνέβη και παλαιότερα με τη γρίπη του Χονγκ Κονγκ και την Ασιατική γρίπη. Τότε θρηνήσαμε εκατομμύρια νεκρούς. Πάλι από κινέζικους ιούς. Τώρα, έχουμε λιγότερα θύματα αλλά επικράτησε παγκόσμιος πανικός και διαταραχή της οικονομικής τάξεως. Η αμερικανική διοίκηση, κατά τη γνώμη μου, έχει απόλυτο δίκιο.

Δεν είναι δυνατόν το 3% ανεργία που είχε η Αμερική, να γίνει τώρα 15%. Αυτό θα φέρει περισσότερους θανάτους και μεγαλύτερη δυστυχία. Αυτό έγινε αντιληπτό και στη Γαλλία. Και καλά θα κάνει να το καταλάβει και η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγοντας οποιονδήποτε πολιτικό ναρκισσισμό.

Εδώ στην Ελλάδα, έχουμε ίσως τους καλύτερους γιατρούς του κόσμου. Ευτυχώς είχαμε λίγα κρούσματα. Εδώ λοιπόν η επιτροπή δημόσιας υγείας αλλά και οι Έλληνες γιατροί έβαλαν γρήγορα το πρωτόκολλο θεραπείας του Γάλλου Καθηγητή Ραούλ σε όλα τα νοσοκομεία. Έδωσαν αμέσως υδροξυχλωροκίνη και αζυθρομυκίνη που είναι φθηνά φάρμακα. Επίσης, οι λαμπροί καρδιολόγοι μας, έβαλαν στον συνδυασμό και την κολχικίνη για αυτούς που έχουν επιπλοκές στην καρδιά. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κλινικές μελέτες, βλέποντας ότι τα φάρμακα αυτά, σηκώνουν αμέσως τους ασθενείς δεν δίστασαν να τα δώσουν.

Εδώ, πρέπει να πω, ότι υπήρξε μικρή καθυστέρηση και από τον ΕΟΦ, αλλά τελικά επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις και βρέθηκαν τα λεφτά. Έδωσε η γιουνιφάρμα χρήματα για την αγορά χλωροκίνης από την Ινδία. Εδώ λειτούργησε σωστά ο μηχανισμός υγείας. Έστω και με ρεφενέ ιδιωτικής εταιρίας. Παρόλα αυτά, κάποιοι τροφοδοτούσαν με στοιχεία πανικού, όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Δημιουργούσαν ένταση, λες και είχαμε τους νεκρούς της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Αυτό ήταν απαράδεκτο. Άλλο πράγμα να λες, πλύνε τα χέρια σου, περιόρισε τις κινήσεις σου, κράτα αποστάσεις και άλλο να βάζεις, εκατομμύρια ανθρώπους σε θηριώδη καραντίνα και να τους τρομοκρατείς όλη την ημέρα, λες και έχεις εκατόμβες νεκρών ή χιλιάδες κρούσματα.

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση, ήταν ότι ορισμένοι πρόβαλαν και εξακολουθούν να προβάλλουν ακριβά φάρμακα που πρόκειται να έρθουν στην Ελλάδα. Και αυτοί οι άνθρωποι έχουν δημόσιες θέσεις. Δεν καταλαβαίνουν ότι γίνονται αντιληπτές οι προθέσεις τους.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι ο ΠΟΥ μας έχει κατατάξει επιδημιολογικά στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι στις περιοχές των ευρωπαϊκών χωρών. Γενικά τα Βαλκάνια, δεν είχαν κρούσματα. Σερβία, Ελλάδα, Αλβανία και Βουλγαρία ελάχιστα.

Συμμορφωθείτε και σήμερα με τα μέτρα και αποφύγετε τριβές και ταλαιπωρίες με τις αστυνομικές αρχές και τον κο Χαρδαλιά. Ας ελπίσουμε ότι τα επόμενα 24ωρα όλος ο κόσμος θα επανέλθει σε κανονικότητα και το ίδιο θα κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να μην καταστραφούμε. Η καραντίνα δεν φέρνει κοινωνική ανοσία. Η δρακόντεια καραντίνα, τα οριζόντια μέτρα, δεν φέρνουν κοινωνική ανοσία. Ενδεχομένως, ο ιός να επιστρέψει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή και σε μολυσματικές ασθένειες που φέρνει η πείνα και η δυστυχία. Έχω την αίσθηση, προσεύχομαι, να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις, για να μην διαλυθούμε. Έχω την αίσθηση ότι δεν πρέπει να θριαμβολογεί κανείς, επειδή ενδέχεται η ύφεση να φτάσει στην Ελλάδα στο 11%.

Ας βρούμε τρόπους, να γιορτάσουμε σήμερα το Πάσχα με ηρεμία και ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Σήμερα γιορτάζουμε ένα ιδιαίτερο Πάσχα. Οι παλαιότεροι δεν θυμόμαστε κάτι τέτοιο, ακόμα και σε χαλεπές περιόδους. Ακόμα και σε σκοτεινές περιόδους που είχαμε εκπτώσεις στη Δημοκρατία και στην Ελευθερία. Οι νεότεροι, θα το θυμούνται στο μέλλον, αλλά σίγουρα δεν θα λένε «ήμουν και εγώ εκεί», γιατί ενδεχομένως να έχει καταγραφεί ως μεγάλο φιάσκο. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε παγκοσμίου φήμης καθηγητές σε άρθρα τους και συνεντεύξεις τους.

Η εκτίμησή μου είναι ότι, η αποφασιστικότητα, το πολιτικό ρίσκο που παίρνει επάνω του ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν, η βρετανική κυβέρνηση αλλά και άλλες μεγάλες χώρες του δυτικού ημισφαιρίου να επανεκκινήσουν γρήγορα την οικονομία, θα εμποδίσει ένα οικονομικό κραχ τύπου 1929. Θα εμποδίσει να έχουμε εκατομμύρια ανέργους και μεγάλη πείνα.

Διατηρείστε την αισιοδοξία σας, διατηρείστε την ελπίδα σας. Τον τελευταίο καιρό περάσαμε άσχημες ώρες, είδαμε δραματικά γεγονότα να ξετυλίγονται στον κόσμο, ακούσαμε φαιδρότητες αλλά είμαστε όρθιοι. Μένουμε όρθιοι. Εύχομαι, να επιστρέψουμε εγκαίρως και εμείς στην κανονικότητα, για να μην θρηνήσουμε θύματα, πραγματικά θύματα από φτώχεια και ασθένειες που δεν θα φέρει ο covid αλλά η ανοησία του ανθρώπου. Καλό Πάσχα να έχετε όλοι σας!»
 

pronews.gr

 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς. Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς», τονίζει στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα, κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Φέτος συνεχίζει, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας.

«Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει», αναφέρει και προσθέτει: «Θρηνούμε για τις ζωές που χάσαμε από τον κορονοϊό. Και ευγνωμονούμε εκείνους που συνεχίζουν τη μάχη εναντίον του. Με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και όσους εργάζονται ακόμα και σήμερα, ανήμερα το Πάσχα, για να μένουμε όλοι ασφαλείς».

Ο πρωθυπουργός λέει επίσης ότι ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι, μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων.

«Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας. Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική”, υπογραμμίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Και προσθέτει: «Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας. Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά». Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι».

Επίσης λέει ότι το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη, μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός.

«Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει», επισημαίνει.

«Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται! Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία», τονίζει καταλήγοντας στο μήνυμά του ο πρωθυπουργος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για το Πάσχα:

«Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Γιορτάζουμε ένα αλλιώτικο Πάσχα. Κάτω από τον ίδιο ανοιξιάτικο ήλιο, δίχως όμως τις εκκλησίες μας, τους φίλους μας και τα πατροπαράδοτα έθιμά μας.

Φέτος, η Εβδομάδα των Παθών κράτησε περισσότερο από πενήντα ημέρες. Αλλά η Ανάσταση φωτίζει, πλέον, το δρόμο για τη χαρμόσυνη έξοδο από την καταιγίδα της πανδημίας.

Με πειθαρχία και αλληλεγγύη αποκρούσαμε τα πρώτα της κύματα. Θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία. Και, μένοντας στον ίδιο δρόμο, σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μία νέα εποχή. Στην οποία πολλά θα έχουν αλλάξει.

Θρηνούμε για τις ζωές που χάσαμε από τον κορονοϊό. Και ευγνωμονούμε εκείνους που συνεχίζουν τη μάχη εναντίον του. Με πρώτους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και όσους εργάζονται ακόμα και σήμερα, ανήμερα το Πάσχα, για να μένουμε όλοι ασφαλείς.

Συμπολίτες μου,

Ο ιός μάς κράτησε στο σπίτι. Μας έκανε, όμως, να ξαναγνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τη σημασία των πραγμάτων. Αν σκεφτούμε πόσα μικρά μάς χώρισαν, άλλοτε, από τον διπλανό μας, είμαι σίγουρος ότι θα μετανιώναμε για τη στάση μας.

Η δοκιμασία αυτή προσέδωσε σε όλους και σε όλα το αληθινό τους μέγεθος. Ανέδειξε το υπέρτατο αγαθό της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όσα ζούμε και γευόμαστε δεν είναι αυτονόητα. Πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι εκτός από οικονομική, η ευημερία έχει και διάσταση κοινωνική.

Οι κρίσεις πάντα κρίνουν. Έτσι, η υγειονομική περιπέτεια επανέφερε στο προσκήνιο την ουσία της πολιτικής: Την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της Πολιτείας. Τη συστράτευση της ευθύνης. Και, πάνω απ’ όλα, την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Από την πανδημία, λοιπόν, θα βγούμε με ένα καλύτερο κράτος. Γιατί οι ανάγκες του «τώρα» μετατρέπονται σε δράσεις για τις αναγκαιότητες του «μετά».

Θα βγούμε, όμως, οπλισμένοι και με ισχυρότερους δεσμούς ανάμεσα σε κοινωνία και Πολιτεία. «Αλλήλων τα βάρη βαστάζετε», όπως καλούσε ο Απόστολος Παύλος. Μπροστά στις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής θύελλας, λοιπόν, έχουμε το κοινό χρέος να μην αφήσουμε κανέναν μόνο. Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Γιατί όλοι, στο μεταξύ, θα έχουμε γίνει καλύτεροι πολίτες και καλύτεροι άνθρωποι.

Το φετινό Πάσχα βιώνουμε μία νέα κατάνυξη. Μία άσκηση αναστοχασμού για την απελευθέρωση «εκ της δουλείας του αλλοτρίου», όπως λέει ο ψαλμός. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προχώρησα σε δικές μου, προσωπικές σκέψεις και αναθεωρήσεις. Γιατί η ατομική πρόοδος έρχεται μέσα από δοκιμασίες. Όταν αναμετριόμαστε με το απρόοπτο και αντιπαλεύουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξανασυναντήσει.

Το φως της Ανάστασης θα φωτίζει το δρόμο μας μέχρι η ζωή να επιστρέψει, βήμα-βήμα, στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μέχρι τότε, ας μη βάλουμε σε κίνδυνο όσα μας έκαναν παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο: Σεβόμαστε τους ειδικούς, πειθαρχούμε στους κανόνες. Κάνουμε, με άλλα λόγια, την αγωνία μας αγώνα. Και μετατρέπουμε τους πρόσκαιρους περιορισμούς σε φωτεινούς προορισμούς.

Γιορτάζουμε το Πάσχα στο σπίτι. Αλλά με το βλέμμα στην Αναγέννηση που έρχεται!

Χριστός ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Χαρά και πάνω απ’ όλα υγεία».

newsit.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ