Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  2:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 00:35

Μέρες Κορωνοϊού και στο Ντουμπαϊ

Μια μάλλον ασυνήθιστη εικόνα απο το Ντουμπάϊ έχετε την ευκαιρία να δείτε στο παρακάτω βίντεο. Η πολύβουη και πολυτελής μεγαλούπολη στις μέρες του κορωνοϊου έχει αλλάξει όψη. Σίγουρα θυμίζει κάτι άλλο.

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, μιλώντας την Τετάρτη, 08/04/2020, στον Real FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε:

  • Στην αποκλιμάκωση των μέτρων:  " Πορευόμαστε ακούγοντας τους επιστήμονες. Δεν πρόκειται, αν υποθέσουμε ότι τα πράγματα πάνε όσο καλά πάνε σήμερα στη χώρα μας, από την μια ημέρα στην άλλη να επανέλθουμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε, αλλά σταδιακά και με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Γίνεται ένας σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα, για να έχουμε τις λιγότερες παρενέργειες και την καλύτερη επιστροφή στην κανονικότητα."
  • Στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση: "Καταλαβαίνω την ανάγκη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση για να αισθάνεται ότι υπάρχει. Θεωρώ ότι συνεχίζουν να πορεύονται με δύο γραμμές, η μία πιο συναινετική, πιο σοβαρή αυτή η οποία θέλει να αντιμετωπίσει από κοινού το πολιτικό προσωπικό της χώρας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η δεύτερη αυτή η οποία ρέπει σε έναν εύκολο εντυπωσιασμό και θα μου επιτρέψετε να πω λαϊκισμό."
  • Στην αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης: “Η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτού του ορυμαγδού τα πάει καλά. Είχαμε ένα πολύ καλό νέο χτες σε σχέση με τα ομόλογα μας. Θα μας επιτρέψει να δίνουμε ρευστότητα στην ελληνική αγορά και  τις επιχειρήσεις,  για να μην αυξηθεί η ανεργία. Συνεχίζουμε να χτίζουμε την αξιοπιστία μας. Σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε δίπλα μας όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κρατάμε χαμηλά τους τόνους."
  • Στις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά μέτρα:  “Δεκτή η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά λανθασμένη. Δεν λαμβάνει υπόψη τη διάρκεια της κρίσης.  Επιπλέον,  στο πακέτο μέτρο που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσμετρήσει και το κόστος από την αναστολή τν φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Όταν τελειώσει αυτή η κρίση θα κάνουμε και το πολιτικό ταμείο."

Στις εξελίξεις στην ΕΕ:Εύχομαι να είμαστε στην Ευρώπη στη λογική  του Αβραάμ Λίνκολν “Βαδίζω αργά, δεν βαδίζω ποτέ προς τα πίσω” και όχι στη φάση κατάρρευσής της. Θεωρώ ότι μπορεί να εισακουστεί η πλευρά του Νότου. Όπως φαίνεται, δεν εισακούεται κυρίως από αντίδραση της Ολλανδίας και της Αυστρίας. Θέλω να παραμείνω αισιόδοξος, ότι δεν θα “ποδοπατήσουμε” αυτήν την ευκαιρία και δεν θα αφήσουμε τον λαϊκισμό και τον αντιευρωπαϊσμό να επωαστεί στα κράτη που σήμερα δοκιμάζονται περισσότερο.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
γράφει ο Μανώλης Γ. Τρούλης

 

Στις 23 Μαρτίου 2020, η Sarah Newey της «The Telegraph» σε άρθρο με τίτλο «Γιατί πέθαναν τόσοι πολλοί ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην Ιταλία;» φιλοξένησε τις απόψεις του Walter Ricciardi, καθηγητή ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης (Università Cattolica del Sacro Cuore) στον τομέα Υγιεινής και Δημόσιας Υγείας.

Ο συγκεκριμένος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Σύμφωνα με το βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχει διατελέσει σύμβουλος του υπουργού Υγείας της γειτονικής χώρας, διατελεί μέλος πολλών επιτροπών Δημόσιας Υγείας μεταξύ των οποίων της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής Έρευνας για την Υγεία (EACHR), ενώ μεταξύ 2010-2014 διατέλεσε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Δημόσιας Υγείας.

Στο άρθρο αυτό υπάρχουν αποκαλυπτικά στοιχεία για τα αίτια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Ιταλία. Από την πλευρά τους τα ΜΜΕ δεν έδωσαν καμία απολύτως σημασία στις αποκαλύψεις αυτές εμμένοντας στην παρουσίαση των ειδήσεων με τρόπο που εντείνει το φόβο και τον πανικό μέσω της δήθεν τραγικότητας των αριθμών των θανάτων.

Ο καθ. Walter Ricciardi υποστηρίζει ότι η θνητότητα παρουσιάζεται αυξημένη λόγω του δημογραφικού – η Ιταλία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο με τον γηραιότερο πληθυσμό – και του τρόπου που τα νοσοκομεία στην Ιταλία καταγράφουν τους θανάτους.

Εξηγεί παρακάτω ότι: «[…] πιθανόν οι θάνατοι εμφανίζονται τόσο αυξημένοι λόγω του τρόπου που καταγράφονται από τους γιατρούς στη χώρα» και συμπληρώνει «ο τρόπος που καταγράφουμε (εννοεί την Ιταλία) τους θανάτους στη χώρα μας είναι πολύ γενναιόδωρος υπό την έννοια ότι όλοι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα νοσοκομεία μ ε κορονοϊό θεωρούνται ότι πέθαναν ε ξ α ι τ ί α ς του κορονοϊού». Στη συνέχεια επιχειρεί να θέσει το ζήτημα στη σωστή βάση εξηγώντας ότι: «Σε μία επανεκτίμηση που προχώρησε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (Ιταλία), προκύπτει ότι μόνον για το 12% των συνολικών θανάτων ευθύνεται αποκλειστικά ο κορονοϊός, ενώ για το 88% των ασθενών που τελικά πέθαναν είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και πολλοί εξ αυτών δύο ακόμα και τρία!».

Με τα λόγια αυτά ο καθ. Ricciardi καταρρίπτει μερικώς τον μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τους αριθμούς στη γειτονική Ιταλία. Είναι βέβαιο ότι όσο θα περνάνε οι μέρες και η κατάσταση θα ομαλοποιείται τόσο πιο ψύχραιμες απόψεις θα διατυπώνονται για το τί πραγματικά συνέβη τις ημέρες της έξαρσης της πανδημίας στην Ιταλία.

Εύλογα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι τα παραπάνω είναι μόνον θεωρίες, αλλά η πραγματικότητα από την εικόνα στα νοσοκομεία της βόρειας Ιταλίας και τα φέρετρα διαψεύδει τον καθ. Ricciardi. Όμως, σε αυτή την περίπτωση η Ελληνίδα γιατρός κ. Μουζακίτη, η οποία εργάζεται στο αντίστοιχο ΕΚΑΒ στην Πάρμα (Emilia – Romagna) της Ιταλίας, έδωσε μία συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ στις 19.03.2020 που επιβεβαιώνει τον καθ. Ricciardi.

Πράγματι, στο βίντεο που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο μετά το λεπτό 6:38:00 ακούγεται σαστισμένη να λέει: «Για μας είναι όλα (εννοεί τα περιστατικά) Covid, είναι όλα Covid μέχρις αποδείξεως του εναντίου…».

Όμως, πώς μπορεί να αποδειχθεί το αντίθετο χωρίς ιατροδικαστική εξέταση, χωρίς ιστολογικές εξετάσεις αφού δεν διενεργείται νεκροψία – νεκροτομή στα θύματα που καταγράφονται ως θάνατοι μ ε κορονοϊό.

Γεννάται, λοιπόν, ένα εύλογο ερώτημα: πόσοι είναι οι συνολικοί θάνατοι κάθε ημέρα από κάθε αιτία σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών προκειμένου να έχουμε μία σφαιρική και αξιόπιστη εικόνα που να οδηγεί σε ασφαλές συμπέρασμα ως προς το μέγεθος του προβλήματος;

Στην Ιταλία ο ημερήσιος δείκτης θανάτων ανά 1000 κατοίκους έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια σε 10,7. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε πληθυσμό 60 εκ., ετησίως πεθαίνουν 642.000 (sic!) άνθρωποι από κάθε αιτία και διαιρώντας με 365 τότε κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα (χωρίς την πανδημία κορονοϊού) που περνάει στην Ιταλία, πεθαίνουν 1.759 άνθρωποι.

Έτσι, μπορεί λογικά να διατυπωθεί η υπόθεση ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, ίσως πολύ πάνω από 2.200 θανάτους ημερησίως, σε περιόδους έξαρσης μίας πανδημίας κοινής γρίπης.

Για παράδειγμα πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι ο αντίστοιχος μ.ο. θανάτων στην Ελλάδα είναι 295 άνθρωποι κάθε 24 ώρες! Ποιο είναι όμως το κρίσιμο στοιχείο που δεν παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ;

Είναι η κατανομή των θανάτων με κορονοϊό ανά την επικράτεια της Ιταλίας και κατ’ επέκταση ο συνολικός αριθμός θανάτων από κάθε αιτία ανά ημέρα. Όσο τα στοιχεία αυτά δεν διατίθενται στη διεθνή κοινότητα προς επεξεργασία τόσο τα συμπεράσματα που εξάγονται ως προς το μέγεθος του προβλήματος στην Ιταλία θα είναι ανακριβή και πλασματικά.

Η παραπάνω ανάλυση δεν επιχειρεί να ακυρώσει το γεγονός ότι βρισκόμαστε εν μέσω μίας από τις σοβαρότερες πανδημίες στα χρονικά, όμως αυτό συμβαίνει, κυρίως διότι δεν υπάρχει γνωστή αντιϊκή θεραπεία σε συνδυασμό με την τρομακτικά υψηλή μεταδοτικότητα και όχι λόγω των φύρδην μίγδην αριθμών θανάτων.

Στην επιδημιολογία, η θνητότητα είναι η αναλογία των θανάτων από κάποια νόσο σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με την νόσο σε δεδομένο χρονικό διάστημα.  

Η θνητότητα θεωρείται οριστική όταν καταγραφεί η έκβαση όλων των κρουσμάτων (ίαση ή θάνατος). 

Έτσι, τα ελλιπή στοιχεία που παρουσιάζονται για τη θνητότητα του κορονοϊού εντείνουν τον πανικό στον γενικό πληθυσμό αλλά και στους αξιωματούχους που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη για τη λήψη των μέτρων προστασίας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης έχει οδηγήσει σε γενική ψύχωση στη βάση αναξιόπιστων και ανεπιβεβαίωτων αριθμών ή, έστω, παραπλανητικών αριθμών, αφού, πράγματι, τα στοιχεία θνητότητας δεν είναι οριστικά, ενώ εκεί όπου γίνεται εκτεταμένος διαγνωστικός έλεγχος, όπως είναι η Γερμανία, η θνητότητα δεν ξεπερνά το 0,4% όσων έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι η παγκόσμια κοινότητα παρασύρεται σχεδόν στα τυφλά από το αφήγημα της εξομάλυνσης της επιδημικής καμπύλης (Flattening the curve), προκειμένου να αντέξουν τα συστήματα υγείας, χωρίς όμως να βασίζεται σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί προληπτικά η κατάσταση με ψυχραιμία προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε υπερβολές που θα στοιχίσουν ακριβά την επόμενη μέρα. Άλλωστε, για τον κίνδυνο εκτροχιασμού εν μέσω πανικού έχει έγκαιρα προειδοποιήσει ο Σωτήρης Τσιόδρας, στις 14.03.2020 κλείνοντας την ενημέρωση με την εξής φράση: «Η επιδημία φόβου και πανικού είναι χειρότερη από την επιδημία του κορονοϊού».

Είναι γεγονός ότι η ψυχραιμία που επέδειξε η ελληνική Κυβέρνηση με τη λήψη εγκαίρως μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, έστω και με μικρή δόση υπερβολής, αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών Ιταλίας στην Ελλάδα.

*Ο Μανώλης Γ. Τρούλης είναι δικηγόρος

pronews.gr

photo credits: fimotro.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 19:57

Lockdown... σα να λέμε τεχνητό κώμα

γράφει ο Πολύκαρπος Αδαμίδης

 

Μέσα στους τόσους νέους όρους που η πανδημία έφερε στη ζωή μας, μάθαμε και βιώνουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα διαρκές lockdown. Και δεν είμαστε οι μόνοι.

Σταδιακά, όσο και η εξάπλωση του ιού και αφού έγινε συνείδηση ότι περιθώρια για πειραματισμούς δεν υπάρχουν, η οικονομική και κοινωνική ζωή ''νέκρωσε''. Δεν είναι μια επιτυχία για την οποία μπορεί να επιχαίρει κανείς ή να διεκδικεί κλέη διάκρισης.

Αυτό το χειρόφρενο στη ζωή είναι από μόνο του ήττα. Η κουβέντα για το αν υπήρχαν εναλλακτικές δεν μπορεί να διασκεδάσει την οδυνηρή πραγματικότητα. Με ιατρικούς όρους ομιλώντας, που και αυτοί με τη σειρά τους όπως και ο αγώνας των λειτουργών της υγείας, έχουν κατακλύσει τη ζωή μας, είναι σα να έχουμε βάλει τον ανθρώπινο οργανισμό σε τεχνική υποστήριξη.

Για να εξοικονομήσει δυνάμεις και να ανακτήσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυτόνομα. Τιτάνιο το στοίχημα και η προσδοκία της επαναφοράς. Οδυνηρές οι αναλογίες αν αναλογιστούμε τα ιατρικά δεδομένα και τις εμπειρίες σε ανάλογες περιπτώσεις.

Η μεγάλη πρόκληση, όταν επιζητήσουμε την επαναφορά στην κανονικότητα, είναι να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες, που ίσχυαν, με όλες τις ατέλειες και τις παθογένειές τους, πριν το σοκ του κορωνοϊού. Να επαναφέρουμε τα πράγματα ''στην προτεραία κατάσταση''.

Να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Όσες περισσότερες δυνάμεις συντηρήσουμε για τον σκοπό αυτό, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε να επιτύχουμε τον στόχο.

Στη διεθνή ειδησεογραφία ήδη γίνεται αναφορά σε προτάσεις, που με τη σειρά τους εξηγούν και επιβεβαιώνονται από τις εθνικές πρωτοβουλίες.

Μια πρώτη σκέψη είναι να πέσει ''ζεστό χρήμα'' στην οικονομία. Με τον απαραίτητο πάντα σχεδιασμό και στόχευση.

Για αυτό και ακούμε για το πρόγραμμα των 750 δισεκατομμυρίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων, όπως επίσης για το πρόγραμμα των 200 δισεκατομμυρίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των ανέργων, την πιστοληπτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας με τη δύναμη πυρός των 420 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και τα προγράμματα δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που οι εθνικές κυβερνήσεις, από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, μέχρι τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, θέλουν να διαθέσουν στις οικονομίες τους.

Είναι μια ενισχυμένη ένεση χρήματος, τα ''κονδύλια μπαζούκα'', που στόχο έχουν να τονώσουν τη ρευστότητα των εθνικών αρχών, προκειμένου με διευρυμένα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων να δημιουργήσουν κύκλο εργασιών, αλλά και να δώσουν την ευχέρεια στις τράπεζες να δανειοδοτήσουν με ευνοϊκούς όρους τις επιχειρήσεις ως μοχλούς κίνησης και ύπαρξης της οικονομίας.

Πέρα όμως από τις πρωτοβουλίες ρευστότητας σε επίπεδο οικονομίας κλίμακος, υπάρχουν και οι σκέψεις για τους λεγόμενους ‘ατομικούς μποναμάδες’ τα λεφτά που θα προσγειωθούν δίκην ελικοπτέρου σε κάθε πολίτη.

Ο προβληματισμός για τα ατομικά αυτά έκτακτα επιδόματα, έχει να κάνει με το κατά πόσο θα καταλήξουν στην αγορά και την πραγματική οικονομία. Γιατί για όσους έχουν χάσει, έστω και κατ΄ αρχήν προσωρινά τη δουλειά τους, είναι ενίσχυση επιβίωσης που θα τη διαθέσουν εκ των πραγμάτων στην τοπική οικονομία.

Εάν όμως δοθούν αδιάκριτα ακόμα και σε όσους δεν έχουν απώλεια εισοδήματος, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν επιλογή αποταμίευσης, σοβούσης της κρίσης και της αμφιβολίας για το αύριο. Μηδενική κατά τούτο η ωφέλεια για τη συντήρηση του ελάχιστου έστω οικονομικού ιστού.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα σκέψη είναι η χορήγηση των vouchers. Κάτι ανάλογο, σε επίπεδο ορολογίας τουλάχιστον, είδαμε να εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Η στόχευση όμως, στο επίπεδο της σχετικής συζήτησης, φέρεται να διαφέρει.

Η φιλοσοφία για το κουπόνι αυτό είναι να δοθεί στους πολίτες, προκειμένου να το διαθέσουν σε επιχειρήσεις που στην παρούσα φάση δε λειτουργούν, αλλά που θα υποχρεωθούν να παράσχουν το αντίτιμο του ποσού του κουπονιού σε υπηρεσίες και προϊόντα μόλις επαναλειτουργήσουν.

Στο μεσοδιάστημα θα μπορούν είτε να το εξαργυρώσουν, είτε να το διαθέσουν σε άλλες επιχειρήσεις που τους παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες. Ο όρος για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα είναι να μην απολύσουν το προσωπικό τους, για ένα συγκεκριμένο τουλάχιστον χρονικό διάστημα. Ο όλος σχεδιασμός λοιπόν εξυπηρετεί τη λογική να διατηρηθεί στο μέτρο του δυνατού ο ιστός της οικονομίας των υπηρεσιών, κατά βάση, για όσο διαρκεί η κρίση.

Έχει σίγουρα μια λογική στόχευσης (Drone money κατά το Politico). Και ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των συνθηκών ως εξαιρετικό μέτρο. Που δεν υπαγορεύει επιλογές. Και έχει οριζόντια εφαρμογή.

Η προοπτική της επαναφοράς θα είναι λυρικά μια Οδύσσεια. Στην πραγματικότητα μια μάχη επιβίωσης. Για την κοινωνική συνοχή και τους πολίτες. Με μεγάλο τον κίνδυνο να αποτελέσει εκτροφείο κοινωνικών συγκρούσεων και ανατροπών. Που δεν μπαίνουν σε lockdown.

pronews.gr

photo credits: stergiog.blogspot.com

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Θα είναι μακρύς ο δρόμος για να δει η Ιταλία δραματική πτώση στους αριθμούς των νεκρών από τον κορονοϊό στην χώρα αλλά και των κρουσμάτων.

Και οι επιστήμονες επιβεβαιώθηκαν. Σήμερα ανακοινώθηκαν 542 νεκροί από τον κορονοϊό και 3.836 κρούσματα. Χθες οι νεκροί ήταν 604 και τα κρούσματα 3.039.

Στο σύνολο ο αριθμός ζαλίζει. Στην Ιταλία από τον κορονοϊό 17.669 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και ανάμεσα σε αυτούς οι 96 είναι υγειονομικοί.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 139.422. Παράλληλα, 26.491 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

3.693 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.485 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 63.084 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 53.414 και οι νεκροί 9.722. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 18.234 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.234. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 12.410, με 736 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με χθες ( 817 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με χθες) ενώ και οι νεκροί είναι 62 λιγότεροι από το προηγούμενο εικοσιτετράωρο. Και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συνεχίζουν να μειώνονται αισθητά. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, είναι πιθανό να αποφασιστεί μια μερική επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στις 17 Απριλίου και έξοδος των κατοίκων από τα σπίτια στις 3 Μαΐου. Υπό τον όρο να συνεχιστεί μια συνολική, μείωση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «σοβαρότερη κρίση της από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», καθώς 1,25 δισεκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση ή με μείωση του μισθού τους, εκτιμά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ώρες, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκτιμά ότι η πανδημία θα «εξαφανίσει» το 6,7% των ωρών εργασίας σε όλον τον κόσμο, μόνο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, δηλαδή 195 εκατομμύρια ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης (για εβδομάδα εργασίας 48 ωρών).

Οι αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι θα πληγούν σφοδρά, όμως σε απόλυτους αριθμούς, η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αυτήν την περίοδο του έτους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτές οι απώλειες σε ώρες εργασίας και σε θέσεις απασχόλησης συνιστούν «τη σοβαρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Β΄ΠΠ», προειδοποιεί η ΔΟΕ.

Πολλές χώρες έχουν ζητήσει από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 75.500 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα. Στον ενεργό πληθυσμό των 3,3% δισεκατομμυρίων εργαζομένων, πάνω από τέσσερις στους πέντε (ποσοστό 81%) επηρεάζεται από το πλήρες ή μερικό κλείσιμο των χώρων εργασίας. Έτσι, 1,25 δισεκ. άνθρωποι απασχολούνται σήμερα σε τομείς που θεωρείται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αυξηθούν «δραστικά και καταστροφικά» οι απολύσεις και να μειωθούν οι μισθοί και οι ώρες εργασίας.

Η τελική αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας για φέτος θα εξαρτηθεί για πολλούς από τα μέτρα που θα υιοθετηθούν, καταλήγει η ΔΟΕ, η οποία στην προηγούμενη εκτίμησή της, στις 18 Μαρτίου, έκανε λόγο για 25 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας αλλά τώρα κρίνει πιθανό ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος.

dete.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Η στήλη αρέσκεται συχνά στο να υπογραμμίζει πράγματα που περνάνε στα ψιλά της επικαιρότητας, όπως λέει το κλισέ. Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην Ομάδα Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης της Ελλάδας, ΜιχαληςΧρυσοχοϊδης και Νότης Μηταράκης και από πλευράς ΕΕ, εκτός από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινά, η Επίτροπος Μετανάστευσης ΊλβαΓιόχανσον καθώς και εκπρόσωποι της Frontex. Εκεί έχουν τεράστιο ενδιαφέρον τα όσα είπε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Πριν διαβάσετε τα όσα είπε η Επίτροπος Μετανάστευσης θυμηθείτε πως συγχαρητήρια εισέπραξε η Ελλάδα για την επιτυχημένη φύλαξη των συνόρων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στον Έβρο. Αναλύοντας λοιπόν την κατανομή των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα η Επίτροπος επεσήμανε ότι από τα άμεσα διαθέσιμα 350 ευρώ:
• 100 εκ. προορίζονται για δυνατότητες υποδοχής στην ενδοχώρα, ενοικίαση διαμερισμάτων, στέγασης γενικότερα, επίδομα στους μετανάστες και πρόσφυγες.
• 100 εκ. για υποστήριξη καταυλισμών στην ενδοχώρα.
• 25 εκ. για τη συνέχεια στοχευμένης στήριξης για οικογένειες και παιδιά στο Καρά Τεπέ (διαχείριση: Υπάτη Αρμοστεία)
• 35 εκ. για υποστήριξη προσωρινής στέγασης για ευάλωτους.
Eπιπλέον 350 εκ. ευρώ προορίζονται για:
• Ολοκλήρωση 5 νέων χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης σε νησιά εντός του έτους για κατάλληλες δυνατότητες υποδοχής βάσει προτύπων
• 10 εκ. για επιστροφές και επανένταξη
• 50 εκ. για έξοδα όπως μεταφορές, τρόφιμα κ.λπ.
• 50 εκ. για σύνορα και θεωρήσεις διαβατηρίων
• 10 εκ. για αναβάθμιση FRONTEX
• 10 εκ. ευρώ στην EASO για αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως ελάχιστο μέρος των χρημάτων προορίζεται για την φύλαξη των συνόρων, επιστροφές και επανένταξη των μεταναστών στις χώρες τους. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πηγαίνει για νέες δομές φιλοξενίας… Δηλαδή για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, που δημιουργεί αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κίνητρα σε όσους σκέπτονται να έρθουν στην Ευρώπη να μην κάνουν δεύτερες σκέψεις. Για τα ευρωπαϊκά (ελληνικά) σύνορα και την προστασία τους ψίχουλα… Όταν δίνονται μόνο στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ 25εκατ. ευρώ και μόλις 10 εκατ. για τις επιστροφές και άλλα τόσα για την ενίσχυση της Frontex, τι διαφορετική αποτίμηση να κάνεις; Και αυτή η στάση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται ταυτόχρονα με την άρνηση της πλειονότητας των χωρών να τους επιμεριστούν αναλογικά τα βάρη του μεταναστευτικού… Γι’ αυτό ακριβώς έρχεται και ο πακτωλός των εκατομμυρίων για νέες δομές.

Και ας έρθουμε λίγο και στην στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Πέρασε και αυτό στα ψιλά της επικαιρότητας λόγω κορονοϊού, αλλά ευτυχώς μας το αποκάλυψε η επίτροπος ΊλβαΓιόχανσον. Η κυβέρνηση λοιπόν δεσμεύτηκε να επιτρέψει στους ανθρώπους που πέρασαν τα σύνορα από την 1η Μαρτίου και έπειτα να καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου, την οποία είχε αναστείλει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για έναν μήνα. Ξαφνικά δηλαδή οι «εισβολείς» που χρησιμοποιήθηκαν και με την θέλησή τους από τον Ερντογάν, για να εκβιαστεί η Ευρώπη, γίνονται πάλι οι «κατατρεγμένοι» που θα τους δοθεί άσυλο…

Κάπως έτσι και η προσπάθεια του Στρατού και της Αστυνομίας να διαφυλάξουν τα σύνορα στον Έβρο πάει στράφι, αφού τώρα είναι πια ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειες αυτές χρησιμοποιήθηκαν προσωρινά για επικοινωνιακούς περισσότερο λόγους. Η πολιτική επί του θέματος παραμένει η ίδια: «ανοίξαμε και σας περιμένουμε»…

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Το έγραψα για όλους τους ανθρώπους που είναι απομονωμένοι για να τους δώσω κουράγιο και δύναμη»

Το «παιδί-θαύμα» που γνωρίσαμε από το «Ελλάδα έχεις ταλέντο», εμπνεύστηκε από τον κορωνοϊό κι έγραψε μία σύνθεση για να δώσει κουράγιο και δύναμη. Ο 7χρονος Στέλιος Κερασίδης έγραψε το «Βαλς της Απομόνωσης», μία σύνθεση εμπνευσμένη από την κρίση του κορωνοϊού, που κάνει ήδη τον γύρο του διαδικτύου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος: «Το έγραψα για όλους τους ανθρώπους που είναι απομονωμένοι, για να τους δώσω κουράγιο και δύναμη».

agriniovoice.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Άμεση ανανέωση των συμβάσεων των εργαζόμενων

στο Γενικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας»

Καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται, το βάρος της αντιμετώπισής του έχει επωμιστεί το ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό των μονάδων υγείας, που αγωνίζεται καθημερινά να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του και των οικογενειών τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, μείζον ζήτημα έχει ανακύψει με τους εργαζόμενους στον τομέα της καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Απριλίου 2020 και έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την ανανέωσή τους.

Το έργο που επιτελούν είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την διατήρηση των απαραίτητων συνθηκών δημόσιας υγείας, ειδικά την περίοδο που διανύουμε και υπό εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες. Άλλωστε, το υπάρχον προσωπικό έχει εκπαιδευτεί ενδελεχώς και έχει λάβει τις απαραίτητες οδηγίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση του Covid- 19.

Δεδομένης της κρισιμότητας και της αμεσότητας του θέματος, η παράταξη μας κατέθεσε σχετική επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι απαραίτητη η παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής προς την Πολιτεία προκειμένου:

  • να ανανεωθούν οι συμβάσεις και των 44 ατόμων
  • να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος
  • να προκηρυχθούν θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού.

Οι δομές υγείας χρειάζονται ενίσχυση και υποστήριξη όχι υποβάθμιση.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές αποτελεί υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολούμενων σε θέσεις νευραλγικές για την δημόσια υγεία.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία» ανακοίνωσε ο Μάριο Σεντένο

Σε προσωρινό «ναυάγιο» κατέληξε η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup που στόχο είχε να υπάρξει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

«Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης» πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο στην ανάρτησή του.

Βασικότερα προβλήματα αποτελούσαν οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τις χώρες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης καθώς και οι αναφορές για κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Η Ιταλία δεν φάνηκε να κάνει πίσω από το αίτημά της να υπάρξει αναφορά για ένα είδους ευρω – ομολογο, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν επιφυλάξεις. Η Ισπανία, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε συναχθεί με την Ιταλία για την έκδοση κορωνο – ομολόγου, αποφάσισε να αλλάξει γραμμή και να συνταχθεί με τη Γαλλία η οποία ζητεί, αν και όχι τόσο έντονα, τη δημιουργία ενός ad hoc ταμείου για τις δημόσιες δαπάνες που θα δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση από την κρίση του νέου ιού, φθάνοντας μέχρι και το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω ενός φορέα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – SPV)και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κεντρική Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σόλτς καλούν όλα τα κράτη – μέλη να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές προκλήσεις για την επίτευξη μιας  συμφωνίας.

protothema.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ