Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:46: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020

Μεγάλη ευελιξία, ώστε να διοχετευθούν με μεγάλη ταχύτητα πόροι του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία, ζήτησε η κυβέρνηση, κατόπιν επικοινωνίας του Πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συντονισμένων ενεργειών των Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Υπολογίζεται πως οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν χθες από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως επιτρέψουν στην Ελλάδα να αξιοποιήσει 4,5 έως 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων που προορίζονται για την αγροτική ανάπτυξη (χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση πόρων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων). Με την εξέλιξη αυτή ίσως δοθεί η δυνατότητα  να προστατευθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και σε όλους τους κλάδους, τη στιγμή που ο κορωνοϊός πλήττει την οικονομική δραστηριότητα.

Το νέο πλαίσιο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και την Γενική Γραμματέα Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

Κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όλα τα αιτήματα της Αθήνας έγιναν δεκτά από την Κομισιόν και ζήτησε σχέδιο από τους υπουργούς για να διοχετευθεί «ζεστό» χρήμα στην αγορά. 

«Ξανασυζητάμε, σε συνέχεια της προηγούμενης συζήτησης, τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης. Θυμίζω ότι -μετά από παραίνεσή σας- είχα αποστείλει στην αρμόδια Επίτροπο μία επιστολή ζητώντας μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για το έτος 2020», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι τα αιτήματά μας ουσιαστικά έγιναν όλα αποδεκτά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερους πόρους απ’ όσους προγραμματίζαμε για το έτος 2020, να προχωρήσουμε σε ανασχεδιασμούς, να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου εθνικούς πόρους, να μεταφέρουμε πόρους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια».

Παράλληλα ζήτησε από τους υπουργούς προτάσεις «για το πώς -γρήγορα τώρα- θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόσθετη ευελιξία για να ρίξουμε “ζεστό” χρήμα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, να στηρίξουμε τους ανέργους, να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε διαθέσιμους πόρους ως ένα “μαξιλάρι” απορρόφησης κραδασμών που αναπόφευκτα έρχονται και στην ελληνική οικονομία».

pronews.gr
 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη εφ' όλης ύλης έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι προς συμφέρον της Ελλάδας το να πληγεί από τον κορωνοϊό η Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι ο ιός είναι σαν Παγκόσμιος Πόλεμος.

«Δεν νομίζω ότι έχει ξαναπεράσει η ανθρωπότητα από το 1940-45 παρόμοια πρόκληση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για την επάρκεια της αγοράς σε αντισηπτικά και μάσκες, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «στα αντισηπτικά πάμε πάρα-πάρα πολύ καλά. Η παραγωγή έχει ξεπεράσει τα 750 χιλ. τεμάχια την ημέρα».« Οι μάσκες είναι κυρίως εισαγόμενες, υπάρχει μικρή εγχώρια παραγωγή. Έχουν γίνει κάποιες παραγγελίες και θα υπάρχει βελτίωση», συμπλήρωσε.

Για τις προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως «αυξάνεται ο τζίρος μιας δραστηριότητας τόσο εκεί μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν καλύτερη τιμή». «Πλέον οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τις όλες καταστάσεις που ζούμε, εξελίσσονται σε πολύ μεγάλο εργαλείο για τις τράπεζες», διευκρίνισε επιπρόσθετα. «Άρα ναι θα έπρεπε να συζητήσουμε εάν μπορούμε να πάμε σε ακόμα καλύτερες χρεώσεις δεδομένου ότι την πολύ καλύτερη κίνηση. Είναι κάτι που θα συζητήσουμε με τις τράπεζες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτογραφικό αφιέρωμα από την Αθήνα στο οποίο τονίζεται ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει προβεί εγκαίρως στη λήψη περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό φιλοξενούν σήμερα οι New York Times, η Washington Post και άλλα μεγάλα μέσα του εξωτερικού επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα κινήθηκε ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Το φωτογραφικό αφιέρωμα για την έγκαιρη αντίδραση της Ελλάδας παρουσιάζει εναέρια φωτογραφική λήψη της έρημης -πλέον- οδού Πανεπιστημίου, και πολλών άδειων δρόμων της Αθήνας, λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων που έχουν εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, όπως επισημαίνεται προσθέτοντας ότι, σε σύγκριση με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει προβεί εγκαίρως στη λήψη αυστηρότερων μέτρων, τα οποία γίνονται όλο και πιο περιοριστικά.

Στη συνέχεια, γίνεται περιεκτική περιγραφή των μέτρων αυτών, ενώ τονίζεται ότι στην Αθήνα βρίσκονται, αυτές τις ημέρες, καθαριστικά συνεργεία που απολυμαίνουν τους δρόμους και οι πεζοί είναι λιγοστοί. Σημειώνονται, τέλος, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων ειδικών ότι χρειάζονται εβδομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα αυτά θα αποφέρουν αποτελέσματα, ενώ επισημαίνεται ότι μέχρι την Πέμπτη, οι θάνατοι στην Ελλάδα από τον ιό ανέρχονταν στους 53 και 1.544 ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορονοιός σαρώνει και τη Βρετάνια καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμα 684 νεκροί.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέβηκε σε 3,605.

Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της χώρας στα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή 3 Απριλίου, καταγράφει 38.168 νέα κρούσματα μετά από 173.784 ελέγχους.

Την Πέμπτη, είχαν ανακοινωθεί 563 θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο, αριθμός ο οποίος ήταν ρεκόρ, μέχρι σήμερα.

Όπως είχε προειδοποιήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός με επιστολή του προς τους Βρετανούς, η κρίση του κορονοϊού θα επιδεινωθεί, ενώ αναφέρει ότι, εάν χρειαστεί, μπορεί να επιβληθούν ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί.

Εξάλλου, ο Τζόνσον, βρίσκεται σε αυτοαπομόνωση καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει να σπέρνει τον όλεθρο ο κορονοϊός στην Ισπανία, αφού το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 932 θάνατοι.

Πλέον οι νεκροί στην Ισπανία φτάνουν τους 10.935, ενώ είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 900.

Τα κρούσματα πλέον έφτασαν τα 117.710. Η μόνη κάπως θετική εξέλιξη είναι πως τα νέα κρούσματα είναι 7.472, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες όπου καταγράφοντας κρούσματα πάνω από 8 και 9 χιλιάδες.

https://www.newsit.gr/

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Όταν διαβάζεις πως περίπου 6,6 εκατομμύρια Αμερικάνοι πολίτες έκαναν αίτηση αυτή τη βδομάδα για επιδόματα ανεργίας  και την περασμένη εβδομάδα είχε σημειωθεί και πάλι ρεκόρ στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, στα 3,28 εκατομμύρια, δεν μπορεί παρά να τρομάζεις για όσα θα έρθουν στην οικονομία την επόμενη ημέρα μετά τον κορονοϊό. Ας ελπίσουμε ότι οι εκτιμήσεις αναλυτών πως η κρίση θα προκαλέσει τουλάχιστον 25 εκατ. ανέργους στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ της περιόδου της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1920, όπου είχαν καταγραφεί 15,3 εκ. άνεργοι, θα πέσουν έξω.

Όπως και να έχει όμως γεννιέται μία νέα παγκόσμια κρίση. Οι όποιες προσπάθειες γίνουν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστούν οι  οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού θα φέρουν την Ένωσης μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Από τη μια μεριά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η εμβάθυνση και από την άλλη η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, για να μην πάρουμε το εσχατολογικό σενάριο της διάλυσης της Ευρώπης.

Ήδη η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης σημειολογικά τουλάχιστον προκρίνει την λογική «ο καθένας μόνος του και ανάλογα με τις δυνατότητές του». Βέβαια δεν είναι κατακριτέο για τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών να απαγορεύουν τις εξαγωγές υγειονομικού υλικού σχετικό με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή επάρκεια υλικών για την προστασία της υγείας των πολιτών του. Όμως αυτό δείχνει αν μη τι άλλο ότι η αλληλεγγύη σε ώρες κρίσης δεν είναι εύκολη.

Η διαφορά όμως αυτής της κρίσης σε αντίθεση με τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008 και στην Ευρώπη καταγράφηκε κυρίως ως κρίσης χρέους, είναι ότι τώρα η κρίση αυτή έρχεται από ένα άκρως εξωγενή παράγοντα: την πανδημία, που «επέβαλλε» το lock-down της οικονομίας. Τόσο ο ευρωπαϊκός νότος, όσο και ο βορράς,θα μπορούσαν εξίσου να πληγούν από μια τέτοιου είδους κρίση. Αυτό είναι ακριβώς που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι ηγεσίες της Ευρώπης. Το αν το ευρωομόλογο είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση στην κρίση που δημιουργείται δεν το ξέρουμε. Σημασία όμως έχει να υπάρξει ενιαία απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην κινηθεί ο καθένας μόνος του.

Ακόμη κι αν το ευρωομόλογο είναι αυτό που θα σταματήσει την κρίση εν τη γενέσει της, οι ηγεσίες του βορά δεν θα πειστούν με εκβιασμούς. Ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στη γαλλική «LeMonde» επέμεινε στη λύση του ευρωομολόγου λέγοντας ότι θα μπορούσε να εκδοθεί χωρίς την Γερμανία και την Ολλανδία, αν η Μέρκελ δεν κάνει πίσω. Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε το μαθήμά του από τον ψευτοεκβιασμό που επιχείρησε να κάνει στην Ευρώπη το 2015. Και δυστυχώς τέτοιους τύπου «επιχειρήματα» ενισχύουν τις φυγόκεντρες τάσεις μέσα στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Αν υποθέσουμε ότι το ευρωομόλογο είναι πράγματι η καλύτερη απάντηση στην κρίση. Αυτό προϋποθέτει ακόμη μεγαλύτερη ενοποίηση σε πολλά επίπεδα και βεβαίως αυτή η ενοποίηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παραχώρηση αντίστοιχων εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είμαστε διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο; Η έως τώρα όμως βραδυκίνητη, γραφειοκρατική και απόμακρη από τους πολίτες εικόνα των Βρυξελλών δεν καθιστά ελκυστικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε μεγάλων μέρος των ευρωπαϊκών λαών.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για τις ηγεσίες αλλά και για τους λαούς της Ευρώπης πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων και των ρίσκων…

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ