Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:40: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020

Ο Σπήλιος Λιβανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, υπερασπίστηκε τις θέσεις της Κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα σημείωσε:

  • ο ισχυρισμός του κ. Τσίπρα ότι αφού ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ύφεση 4% για ό,τι παραπάνω θα φταίει ο Πρωθυπουργός, χωρίς να εξηγήσει το πώς και το γιατί, δεν είναι απλώς του ποδαριού, αλλά παιδαριώδης, λαϊκίστικος και αντιεπιστημονικός.
  • Αναφερόμενος στο ύφος της ομιλίας του κ. Τσίπρα, αλλά και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπήλιος Λιβανός τόνισε «ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι εκτός πραγματικότητας. Έτσι γίνεται κατανοητό γιατί έχει βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα ραντάρ των πολιτών, γιατί καταβαραθρώνεται στις έρευνες κοινής γνώμης, γιατί αργά, αλλά με συνέπεια, επανέρχεται στο πολιτικό δρόμο του λαϊκισμού, της έντασης, των ανυπόστατων κατηγοριών.»
  • Σχολιάζοντας τη κριτική του κ. Τσίπρα για το ζήτημα των ΚΕΚ, ο Σπήλιος Λιβανός τόνισε «ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε σκληρές αλλά και ανυπόστατες πεζοδρομιακές εκφράσεις. «Αυτές, όμως, χαρακτηρίζουν τον ίδιο και το κόμμα του. Όχι εμάς. Η μεγάλη διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι αναγνωρίζει τα λάθη της. Μόνο όποιος δεν τολμά, όποιος δεν αγωνίζεται δεν κάνει λάθη. Και μόνο όποιος είναι δειλός δεν ξέρει να τα αναγνωρίζει. Δεσμεύτηκε ότι όλα θα συζητηθούν ανοικτά, καλώντας όμως και τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει για τα 200 εκατομμύρια έδωσε 200 εκατομμύρια τη τριετία 2016-2019. Τα ίδια ΚΕΚ που λειτουργούσαν και κατά τη διάρκεια της θητείας της κας Αχτσιόγλου. Η οποία, περιέργως, σιωπά. Όλα λοιπόν στο φως. Αλλά θα έρθετε να μας απαντήσετε και για τις καταγγελίες που έχει κάνει η κυρία Χαλικιά».

Απαντώντας τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και στην παρέμβαση  επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μέτωπο τόνισε: «Ακούσαμε τη κα Γεννηματά,  να καλεί το Πρωθυπουργό να είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις στην Ευρώπη. Μα είναι η πρώτη φορά, που Έλληνας πρωθυπουργός είναι πρωταγωνιστής. Με την σοβαρότητα, την αξιοπιστία του, συμμετέχει, συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Ζητούμε πολλά, και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε. Γιατί έχουμε με πρόγραμμα και σταθερότητα,  ισχυρές συμμαχίες και σοβαρά επιχειρήματα. Οι εταίροι εκτιμούν  την αξιοπιστία, της κυβέρνησης μας. Για αυτό και συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής απάντησης στον κορωνοϊό, και δεν ακολουθούμε.»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Γιώργος Τράγκας μίλησε στην εκπομπή του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού και επιτιθέμενος με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαχείριση της κρίσης, αλλά και για το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην οικονομία τόνισε μεταξύ άλλων:

«Παρακαλώ τους υπεύθυνους εκεί στο Μαξίμου, να δώσουν στον κο Πρωθυπουργό το σημείωμα της σημερινής εκπομπής μου.

Δεν έχει καμία σημασία αν θα το πετάξει στο καλάθι των αχρήστων.

Ενδέχεται να του ρίξει μια ματιά και αυτό να αποβεί χρήσιμο στο ζύγισμα της κατάστασης και στην πορεία του σκάφους που κατά την αυθαίρετη γνώμη μου οδηγείται σε μία τέλεια καταιγίδα. Ένα perfect storm.

Αγαπητέ κε Πρωθυπουργέ. Ολοκλήρωσα μια σειρά 20 συνεντεύξεων με διακεκριμένους καθηγητές, λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους και πεπειραμένους διευθυντές του εθνικού συστήματος υγείας.

Επίσης, συνομίλησα με καθηγητές, οικονομολόγους και ένα πλήθος παλαιούς συνδικαλιστές διαφόρων κλάδων της αγοράς. Δεν παρέλειψα να συνομιλήσω με καθηγητές του συνταγματικού δικαίου   και της νομικής σχολής.

Κε Μητσοτάκη, οφείλω πριν παρουσιάσω αυτές τις συνεντεύξεις στο ευρύ κοινό, να σας αφηγηθώ σήμερα το πρωί, τα συμπεράσματά μου και τις ακριβείς διαπιστώσεις μου.

Ουδείς καθηγητής, λοιμωξιολόγος ή επιδημιολόγος δεν σας έχει αναφέρει λεπτομερώς και αναλυτικά, πόσους θανάτους είχαμε τα τρία τελευταία χρόνια από καρκίνους και καρδιοπάθειες, λόγω ελλείψεων του εθνικού συστήματος υγείας, που απέκρυπταν επιμελώς, όχι οι γιατροί αλλά οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Είχαμε μόνο τα τρία τελευταία χρόνια, 250.000 θανάτους από καρδιοπάθειες και νεοπλασίες. Δεν αθροίζω σε αυτούς, την τρίτη αιτία θανάτου που είναι οι λοιμώξεις και την 4η που είναι τα τροχαία.

Δεύτερον, όλοι οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι, όπως και οι μάχιμοι γιατροί στις κλινικές που μετατράπηκαν σε covid-19, μιλάνε για την αναγκαιότητα των μέτρων αλλά αναγνωρίζουν, ομολογούν και προειδοποιούν για ένα κύμα μολυσματικών ασθενειών, μιλάμε κε Πρόεδρε, για δεκάδες χιλιάδες θανάτους που θα επέλθουν, εξαιτίας της καθίζησης του βιοτικού επιπέδου, του τυφώνα της ένδειας και της οικονομικής παράλυσης. Άπαντες νίπτουν τας χείρας των, σε ό,τι αφορά την μετα-κορονοϊό εποχή.

Κύριε Μητσοτάκη, κυριολεκτικά ανατρίχιασα, ακούγοντας ότι μεγάλες λίστες καρκινοπαθών με όγκους στον πνεύμονα, στο έντερο και σε άλλα όργανα, περιμένουν να χειρουργηθούν επειδή στρέψατε όλο τον υγειονομικό μηχανισμό του κράτους στην αναχαίτιση του covid-19.

Δηλαδή κε Πρωθυπουργέ, καταδικάσατε ενδεχομένως σε θάνατο και σε χειρότερη ποιότητα ζωής, χιλιάδες Έλληνες, προκειμένου να αποδείξετε ότι αντέχει το σύστημα υγείας.

Όπως επιμελώς κρύβατε τους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους που προξένησαν στο σύστημα υγείας τα μνημονιακά μέτρα, έτσι και τώρα αποκρύβετε τόσο εσείς, όσο και οι εκπρόσωποί σας την αγωνία – σε πολλές περιπτώσεις – την επιθανάτια αγωνία, χιλιάδων συνανθρώπων σας που περιμένουν να χειρουργηθούν ή να κάνουν ακτινοθεραπεία.

Επίσης, οι επιδημιολόγοι αρνούνται ουσιαστικά να σχολιάσουν τις παρενέργειες του lockdown που αποφασίσατε. Λένε ότι αποκρούσαμε τον ιό, αλλά για τα μύρια που έπονται μεταφέρουν τη συνολική ευθύνη στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ουδείς γνωρίζει ( και όχι μόνο γιατρός) αλλά και οικονομικοί παράγοντες, εάν έχετε κάποια εναλλακτικά πλάνα πορείας του ελληνικού λαού. Ίσως δεν έχετε αντιληφθεί ότι το 1/3 της ελληνικής αγοράς, κινδυνεύει να μην ανοίξει ποτέ πια. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αλλά και οι μεγαλοξενοδόχοι δεν θέλουν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, με το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρξει έστω και ένα κρούσμα και να τους βάλει σε καραντίνα ο Χαρδαλιάς για 14 ημέρες.

Δεν πρόκειται να λειτουργήσει τίποτα, εφόσον παραμείνετε κολλημένος στη δόλια πολιτική άποψη να εμφανίζεστε ως ο Απόστολος Παύλος ή ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος.

Υπάρχει μάλιστα, ένα αμείλικτο πολιτικό ερώτημα, το οποίο διατυπώνεται από πλήθος καθηγητών, διανοουμένων και ανθρώπων της αγοράς. Εσείς, ένας κατεξοχήν νεοφιλελεύθερος, οπαδός του μνημονίου, της γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας, πώς θα μπορέσετε ιδεολογικά, φιλοσοφικά και πολιτικά να διαχειριστείτε μια τέτοια κατάσταση καθολικής ένδειας στην ελληνική κοινωνία;

Εκατομμύρια χέρια Ελλήνων θα τεντωθούν ψηλά και θα αναμένουν από εσάς βοήθεια. Ένας άνθρωπος που λέγατε, ότι θα αυξήσετε την πίτα και τον τζίρο των εργασιών, που περιμένατε επενδύσεις, που ποτέ δεν θα έρθουν. Που θέλατε να κάνετε ιδιωτικοποιήσεις.

Τώρα, με ποια πολιτική φιλοσοφία θα διαχειριστείτε την ανέχεια, την πείνα και τη ρευστοποίηση των περιουσιών εκατομμυρίων Ελλήνων.

Πώς ένας άνθρωπος, όπως εσείς, που πιστεύει στο μεγάλο κεφάλαιο, διώχνει τις καθαρίστριες και τους λέει να γίνουν επιχειρηματίες και δεν επιτρέπει να κινηθεί, ούτε δραχμή από κρατικό ταμείο, χωρίς να περάσει από το μάτι της Αγίας Οικογένειας, πώς θα μπορέσετε να ασκήσετε πολιτική;

Θα πρέπει να κάνετε ακριβώς τα αντίθετα από όσα πιστεύετε. Λέγεται  μέσα στην κυβέρνησή σας,  ότι θα πορευτείτε και θα παραμείνετε στην εξουσία, με βάση το λίπος που διαθέτει η οικονομία της χώρας.

Το περίφημο μαξιλάρι των 20 ή 30 ή 35 κανείς δεν ξέρει δισεκατομμυρίων που άφησε ο Τσίπρας. Εγώ όμως θα επιμείνω. Γιατί το επιχείρημά σας, ότι εγώ είμαι υπέρ της ζωής και των ανθρώπων, καθίσταται σαθρό και ψευδέστατο, γιατί ενός κακού – του κορονοϊού – μύρια κακά έπονται, με απροσδιόριστο αριθμό θανάτων, που δεν θα καταγράφονται και δεν θα ανακοινώνονται από κανένα Τσιόδρα.

Αγαπητέ κε Μητσοτάκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο κος Αντόνιο Γκουτέρες, εκτίμησε χθες, ότι η επιδημία του κορονοϊού ενδέχεται να προσφέρει σε κάποιες χώρες δικαιολογία, για να υιοθετήσουν μέτρα που καταπιέζουν τους πολίτες.

Τα οποία όμως δεν συνδέονται με την επιδημία. Και προειδοποίησε ότι η κρίση του covid- 19 κινδυνεύει να αναχθεί σε κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κε Μητσοτάκη, προκειμένου να παραμείνετε στην εξουσία. Προκειμένου να υπερβείτε τα κύματα των λαϊκών αντιδράσεων, θα προχωρήσετε σε ωμές παραβιάσεις του συντάγματος και των ατομικών δικαιωμάτων;

Θα ευθυγραμμιστείτε με τις οδηγίες του Βερολίνου; Θα θελήσετε να μείνετε αξιόπιστος στη συγκομιδή των πλεονασμάτων και στις καταβολές των δόσεων του χρέους; Η ανθρωπιά σας θα περιοριστεί μόνο σε διαγγέλματα και όχι σε πολιτικές πράξεις;

Η κατάσταση οδηγείται αναγκαστικά και ιδιαίτερα φιλολαϊκή τολμώ να πω, σοσιαλιστική, διαχείριση των οικονομικών του κράτους. Εσείς, βγάζετε εξανθήματα, όταν μιλάτε για προσλήψεις συμβασιούχων.

Βγάζετε φλύκταινες, όταν ακούτε ότι διαδηλώνουν καθαρίστριες ή άλλοι εργαζόμενοι. Θα αλλάξετε πολιτική φιλοσοφία και οικονομική πολιτική ή θα καταστείτε μια υγειονομική τυραννία, που θέτει ως προπέτασμα δήθεν τη ζωή του ανθρώπου, ενώ καθίσταται μία κοινοβουλευτική δικτατορία, έχοντας στη βιτρίνα της τον κο Τσιόδρα και τον κο Χαρδαλιά;

Θα επιστρέψουμε σε εργασιακό μεσαίωνα, επειδή τα κουκιά δεν βγαίνουν και το λίπος θα εξαντληθεί συντομότατα;

Με το επιχείρημα ότι θα μολυνθούμε ή θα μολύνουμε, θα διαλύσουμε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα; Θα γυρίσουμε στην εποχή της Σπιναλόγκας και των λοιμωδών νόσων, προκειμένου να έχουμε υγειονομική πενία και υγειονομική δυστυχία; Έχετε αναρωτηθεί κε Μητσοτάκη πόσοι Έλληνες έχουν καταφύγει σε ηρεμιστικά από τα μέτρα σας;

Έχετε ζητήσει πληροφορίες από τις γραμμές στήριξης; Σας έχουν πει, μη πληρωμένοι δημοσκόποι ή επιστήμονες, πόσοι Έλληνες πιστεύουν ότι μολύνατε τα συνταγματικά και ατομικά μας δικαιώματα;

Πρέπει να σας πω, ότι ακόμα και αυτοί που σας εγκωμιάζουν, γράφουν διεθνώς ότι η χώρα, στην οποία είστε πρωθυπουργός, δηλαδή η πατρίδα μας, θα πληγεί καίρια και θα γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Βάλατε να γράψει άρθρο υπέρ των ενεργειών σας στο  Bloomberg, ένας πρώην υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

Δεκάδες διεθνείς οργανισμοί και εφημερίδες γράφουν ότι θα πληγούμε ανεπανόρθωτα. Με πρώτο το ΔΝΤ και δεύτερο όλο το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Γελάνε, όταν ακούνε τα σχέδια Σταϊκούρα.

Ακόμα και η δημοκρατική Washington Post, έγραψε χθες ότι η Ελλάδα πέτυχε με τον κορονοϊό αλλά θα πληγεί οικονομικά. Και μάλιστα σημειώνει, ότι είναι αντιμέτωπη με ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα.

Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα κε Μητσοτάκη, αναφέρει στο άρθρο της, ότι έχουμε έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς και ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αποδυναμωμένο, από μία δεκαετία λιτότητας.

Αναφέρει ότι υπήρχε μία ανησυχία για τραγωδία τύπου Ιταλίας, όπως και για τα υπερήφανα λόγια που λέτε, για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ωστόσο η αμερικανική εφημερίδα, υπογραμμίζει ότι η πατρίδα μας ζει από τον τουρισμό, που είναι η μοναδική βιομηχανία μας και ότι το οικονομικό πλήγμα, θα την γυρίσει ξανά πίσω.

Αγαπητέ κε Μητσοτάκη, το ερώτημα είναι, πόσο εσείς, ένας πολιτικός νεοφιλελεύθερος, της Σχολής του Σικάγου, συνδεδεμένος με το Βερολίνο και το ίδρυμα Σόρος, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε μία τέτοια κρίση, υπέρ του ελληνικού λαού. Ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε λεφτά για να αντέξουμε για μεγάλο διάστημα υπάρχουν.

Λογικά, αναπόφευκτα, μπροστά μας έχουμε μόνο μνημόνια και δανεισμούς με επώδυνους όρους. Αναρωτιέμαι, πόσο χρήσιμος για το τιμόνι της χώρας, μπορεί να είναι ένας άνθρωπος, που πιστεύει μόνο στο μεγάλο κεφάλαιο, στις επενδύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Αναρωτιέμαι, πώς η παρέα  της οικογένειας Μητσοτάκη που αποτελείται από 10 οικονομικά τζάκια και κάποιους εφοπλιστές, μπορεί να κατευνάσει, να ηρεμήσει και να ταΐσει 10 εκατομμύρια πληθυσμό.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ,  το δημόσιο χρέος έφτασε το 4ο τρίμηνο του 2019 τα 331 δις ευρώ. Σκεφτείτε, κε Μητσοτάκη, πόσο θα πάει αυτό το χρέος επί των ημερών σας.

Σκεφτείτε ότι όπως μεταδόθηκε χθες, οι μισές εταιρίες της παντοδύναμης και παμφάγου Γερμανίας, μείωσαν τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους, λόγω του κορονοϊού και το 18% προχωρεί σε απολύσεις.

Έχετε διανοηθεί κε Μητσοτάκη, τι φέρνουν οι αποφάσεις σας στην Ελλάδα; Οι μόνοι που κέρδισαν και θα κερδίζουν από αυτή την κατάσταση, είναι οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. Μέσα σε 7 εβδομάδες έκαναν τζίρο 1,3 δισεκατομμύρια.

Κε Πρωθυπουργέ, επιχειρώ  – ενδεχομένως με επώδυνο τρόπο – να σας αναλύσω καθημερινά την όλη κατάσταση, μήπως και προλάβετε και μαζέψετε τις καθολικές οικονομικές και κοινωνικές βλάβες που επέρχονται.

Πρόκειται για τέλεια καταιγίδα και επειδή δεν έχετε ζήσει διάφορες πανδημίες του παρελθόντος, πρέπει να σας δώσουν στοιχεία για την ασιατική γρίπη, τη γρίπη του Χονγκ Κονγκ, τον SARS και τον MERS. εκατομμύρια οι νεκροί κε Μητσοτάκη. Δυόμισι εκατομμύρια νεκροί  μόνο από την ασιατική γρίπη.

Και τότε οι άνθρωποι πέθαιναν από ασφυξία. Με κυανομένα χείλη, δηλαδή μπλε. Τότε δεν υπήρχε τηλεόραση στην Ελλάδα και ο παγκόσμιος πυρετός δεν έμπαινε στο σπίτι. Η παγκόσμια οικονομία δεν σταμάτησε.. αν σταμάταγε θα είχαμε εκατομμύρια νεκρούς..

Παρακαλώ τους αξιωματούχους του Μαξίμου, να δίνουν τις σημειώσεις μου στον κο Πρωθυπουργό και ας τις πετάξει στο καλάθι των αχρήστων. Όπως σας είπα προηγουμένως, ολοκλήρωσα μια σειρά περίπου 20 συνεντεύξεων με λιμωξιολόγους και επιδημιολόγους και έχω βγάλει τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Εισηγούνται στα τυφλά, χωρίς να γνωρίζουν όπως οι ίδιοι λένε, τίποτα για τον ιό και δίνουν πραγματική μάχη με τους υπάρχοντες συνδυασμούς φαρμάκων για να σηκώσουν όρθιους τους ασθενείς από covid-19.

Όπως έχετε αντιληφθεί, έχουμε πλέον κρούσματα σε κλειστές δομές ή ιατρικές μονάδες. Αυτό είναι εύλογο και αναμενόμενο.  Οι δομές φιλοξενίας μεταναστών είναι υγειονομικές βόμβες και πρέπει να επιτηρούνται. Οι ιατρικές μονάδες, είχαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες περιστατικά ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, πολλά από τα οποία κατέληξαν σε θάνατο. Ασφαλώς είναι ευθύνη του υγειονομικού προσωπικού διαφόρων κλινικών, η καθαριότητα η οποία τηρείται εντός των χώρων τους.

Είναι τουλάχιστον αφελές να διατυπώνονται ερωτήματα, γιατί υπάρχει κρούσμα κορονοϊού ανάμεσα σε 500 ή 1.000 μετανάστες ή ανιχνεύεται covid-19 σε κλινικές που νοσηλεύονται ή εισέρχονται ασθενείς.

Αδυνατώ να πιστέψω, ότι μπορεί να σταματήσει η οικονομία της χώρας. Να καταποντιστεί η ελληνική κοινωνία, επειδή το μνημονιακό ελληνικό κράτος δεν δύναται να ελέγξει τις δομές φιλοξενίας.

Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι η μπίζνα του μεταναστευτικού, μπορεί να πολλαπλασιάσει τα μέτρα – μαχαίρια κατά της ελληνικής οικονομίας. Ήδη λαμβάνω εκατοντάδες μηνύματα από καταστηματάρχες, επιχειρηματίες και κλάδους που μου λένε ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν καθόλου τις επιχειρήσεις τους.

Αγαπητέ κε Μητσοτάκη, δεν μπορείτε να διανοηθείτε, πόση καταστροφή φέρνουν τα μέτρα σας. 2 στις 5 επιχειρήσεις θα ανοίξουν και θα κλείσουν ή δεν θα ανοίξουν καθόλου.  Ο τουρισμός είναι χαμένος για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Ακόμη και τα κομμωτήρια ή οι καφετέριες ή τα εμπορικά καταστήματα μετράνε τις βλάβες και οι ιδιοκτήτες τους, τραβάνε τα μαλλιά τους.

Ο κος Τσιόδρας, παρατήρησα χθες, απεκδύεται πλήρως των πολιτικών ευθυνών και εισάγει στις απαντήσεις του μεγαλύτερες δόσεις ειλικρίνειας και σαφήνειας.

Σε ερώτημα, που κατά τη γνώμη μου, εξυπηρετεί την προώθηση του ΡΕΜΝΤΕΣΙΒΙΡ, ότι η χλωροκίνη και η αζυθρομυκίνη προκαλούν τοξικά φαινόμενα, ο καθηγητής ήταν σαφής και σημείωσε, ότι αυτή η τοξικότητα παρατηρείται σε μακρόχρονη θεραπεία και η ανεπιτυχής δράση, επισημαίνεται όταν η χλωροκίνη και η αζυθρομυκίνη δεν δοθούν εγκαίρως.

Επίσης, ο κος καθηγητής αναφέρθηκε στις νέες μελέτες που παρελήφθησαν από τη Μασσαλία και αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού αυτών των πάμφθηνων φαρμάκων.

Πρέπει να σημειώσω, ότι αυτές τις ημέρες, διαρρέουν πληροφορίες για χορηγίες φαρμακευτικών εταιριών, τώρα και στο παρελθόν προς διάφορους καθηγητές. Επισημαίνω ακόμα μια φορά ( και αυτό είναι προς τιμήν του), ότι ο κος Τσιόδρας απέρριψε – θα έλεγα κατηγορηματικά – ερωτήματα, εισηγήσεις για υγειονομικά διαβατήρια, τσιπ και άλλα τέτοια.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν κατά της καραντίνας. Αμερικανοί και άλλοι, φοβούνται όπως όλοι μας τον ιό, αλλά δεν θέλουν να χάσουν τις δουλειές τους και δεν θέλουν να πεινάσουν.

Στην Αμερική, τα ιδρύματα Γκέιτς, Σόρος και Κλίντον, μαζί με τον οργανισμό εγκρίσεως φαρμάκων, επιδιώκουν να εμποδίσουν την εισαγωγή στα νοσοκομεία το συνδυασμό χλωροκίνης – αζυθρομυκίνης, δηλαδή το πρωτόκολλο του Ντιντιέ Ραούλ.

Επιδιώκουν να ανατρέψουν τον κο Τραμπ, μέσω του αριθμού των θυμάτων που προκαλεί ο ιός. Αυτό κατάλαβα, από επικοινωνία που είχα χθες, με το νοσοκομείο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

Έλληνας διακεκριμένος γιατρός του νοσοκομείου, μου είπε ότι δίνουν απλά αντιϊικά και ότι πρέπει ο ασθενής να εισαχθεί σε ομάδα πειραματικής μελέτης. Να υπογράψει αυτός και οι συγγενείς του, για να του χορηγηθεί υδροξιχλωροκίνη και αζυθρομυκίνη.

Διάφορα ιδρύματα τύπου Γκέιτς και Σόρος, επιδιώκουν την ανατροπή του κου Τραμπ, επιδιώκουν δηλαδή ουσιαστικά την αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να χάσει τις εκλογές ο Τραμπ. Σκεφτείτε ότι η ανεργία στις ΗΠΑ έφτασε στα 26 εκατομμύρια μέσα σε 5 εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, εντείνονται τα συλλαλητήρια κατά της καραντίνας σε όλη την Αμερική  και αποκαλύπτεται πλέον ο βρόμικος ρόλος του Γκέιτς και η συνεργασία του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Πεκίνο. Οι Αμερικανικές Υπηρεσίες, συνθέτουν πλέον όλες τις πληροφορίες, όλες τις αποδείξεις για την ενοχή του Πεκίνου.

Δεν σας κρύβω, ότι χαμογέλασα για την αίτηση που έκανε η Microsoft του κου Γκέιτς, να πιστοποιηθεί η πατέντα ενός τσιπ που θα τοποθετείτε στους ανθρώπους και θα καταγράφει τη φυσική κίνησή τους και τη βιολογική καθημερινότητά τους.

Ο κος Γκέιτς έχει προχωρημένες απόψεις για το ανθρώπινο είδος. Θιασώτης της παγκόσμιας διακυβέρνησης, όπως και αρκετοί που θέλουν έλεγχο του πυρήνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δεν έχει σημασία αν τα ραδιοφωνικά σημειώματά μου, τα πετάει στο καλάθι των αχρήστων ο πρωθυπουργός της χώρας. Τόσο ο πατέρας του, όσο και η μάνα του ήταν φανατικοί ακροατές μου, αν και ασκούσα κριτική στην κυβέρνηση του αειμνήστου.

Ο κος Μητσοτάκης είναι αυτό που λέμε πλέον ακατάλληλος λόγω πολιτικής φιλοσοφίας για να διαχειριστεί μια τέτοια οικονομική τραγωδία. Μια εθνική τραγωδία. Και δεν το λέω τυχαία αυτό.

Αν μάλιστα συμβεί, αυτή την εποχή, που υπάρχουν κενά εξουσίας και κενά επιρροής στις διεθνείς σχέσεις λόγω κορονοϊού, ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, τότε ας μας λυπηθεί ο θεός!!!

Δεν μπορώ να φανταστώ έναν πολιτικό που πιστεύει στην πρόοδο μέσω αύξησης της οικονομικής πίτας, να πρέπει να κυβερνήσει έχοντας ελάχιστα ψίχουλα από την πίτα».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Με το σταδιακό «ξεφούσκωμα» της επιδημίας του κορωνοϊού, οι ψύχραιμες φωνές από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, πολλές από τις οποίες είναι και ελληνικές, έρχονται στην επιφάνεια και προσπαθούν να σταματήσουν την τρομοκρατία γύρω από τον κορωνοϊό, με την οποία «βομβαρδιζόμαστε» εδώ και 2 μήνες από τα ΜΜΕ.

Μία τέτοια φωνή είναι και ο  Ελληνας νομπελίστας  καθηγητής ογκολογίας και γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ -Διευθυντής κλινικής στο Massachusetts General Hospital, Όθων Ηλιόπουλος, ο οποίος μάλιστα νόσησε από τον ιό.

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Έλληνας πoυ έβαψε και με ελληνικό χρώμα το Νομπέλ Ιατρικής 2019, δηλώνει ότι υπάρχει μία φοβερή υπερβολή για τον κίνδυνο από τον ιό, η οποία βασίζεται όπως υποστηρίζει, σε λάθος εικόνες για τη θνητότητα, από αυτή τη λοίμωξη.

«Υπάρχει μία φοβερή υπερβολή για τον κίνδυνο από τον ιό, που βασίζεται σε λάθος εικόνες για τη θνητότητα από αυτή τη λοίμωξη», είπε

«Τώρα που αρχίζουμε να εκτιμάμε πόσα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό, εδραιώνεται η εντύπωση ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι θα είναι ασυμπτωματικοί, ή θα έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα, από την κλινική εικόνα που έζησα εγώ».

Ο διεθνούς κύρους επιστήμονας, πέραν του στίγματος που θεωρεί ότι συνοδεύει την επόμενη μέρα, λέει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα επιστροφή κανονικότητα. «Όσοι έχουν αντισώματα, να μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ώστε να βγούμε άμεσα από το "γύψο", να επανεκκινηθεί η οικονομία, αλλά και να επανέλθει ο κόσμος στη φυσιολογική του ζωή».

«Αν περιμένουμε το εμβόλιο, ή φάρμακα, μπορεί να μείνουμε κλειδωμένοι για μήνες ή χρόνο, και αυτό πια είναι αδύνατο. Όσοι δεν έχουν αντισώματα ενδεχομένως να βγουν σε δεύτερο χρόνο».

Για το θέμα της ανοσίας ο κ. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι «δεν έχουμε ούτε μία απόδειξη ότι δεν προφυλάσσει. Όσοι καλοπροαίρετα ισχυρίζονται το αντίθετο, ξεχνούν ότι αρχικά δεν είχαμε εκτιμήσει ότι η νόσος είναι διφασική και άρα το δεύτερο μέρος μπορεί να θεωρηθεί επαναλοίμωξη, αν δεν έχεις εμπειρία».

«​Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό επαναλοίμωξης στις τόσες εκατοντάδες, χιλιάδες αρρώστων», τονίζει χαρακτηριστικά, ο καθηγητής. Όσον αφορά τα συμπτώματα της νόσου.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο ολόκληρης της συνέντευξης που παραχώρησε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Όθων Ηλιόπουλος.

-Σε μία πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση με άλλους συναδέλφους σας, είπατε χάριν αστειότητας ότι δεν είστε πλέον ογκολόγος, και έχετε γίνει πνευμονολόγος, στο Massachusetts General Hospital (Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης) που εργάζεσθε και είναι νοσοκομείο αναφοράς για Covid.

To General Hospital είναι το ιστορικότερο και μεγαλύτερο από τα τρία Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Harvard, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο και ετερογενή πληθυσμό στην περιοχή της μητροπολιτικής Βοστώνης. Νοσηλεύει από πολύ κοινά περιστατικά, μέχρι απίθανα σπάνια νοσήματα, για τα οποία διαθέτει εξειδικευμένα κέντρα.

Όταν είδαμε την επιδημία να έρχεται, αναδιαμορφώσαμε επιλεγμένα τμήματα σε τμήματα Covid., αυξήσαμε τα κρεβάτια ΜΕΘ απο 110 σε 300, ενώ την ίδια στιγμή κινητοποιήσαμε γιατρούς από διαφορετικές ειδικότητες, για να αντιμετωπίσουμε τις καινούργιες ανάγκες που παρουσιάστηκαν. Αυτή τη στιγμή έχουμε 345 εσωτερικούς ασθενείς συν 135 στη ΜΕΘ σε ένα νοσοκομείο 900 κλινών. Μαθαίνουμε πολλά για την βιολογία της ασθένειας που είναι πολύτιμα, όχι μόνο για να θεραπεύσει κανείς τους αρρώστους, αλλά και για να προτείνει πολιτική υγείας. Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μία επιδημία αν δεν έχεις εμπειρία της εξέλιξης και των πτυχών της αρρώστιας.

-Τι παρατηρήσεις κάνετε; Υπάρχουν πτυχές από την κλινική εικόνα που δεν είναι ευρύτερα γνωστές;

Υπάρχουν. Η πιο σοκαριστική είναι το πόσοι άνθρωποι έχουν εκτεθεί και έχουν αντισώματα, αλλά υπήρξαν εντελώς ασυμπτωματικοί, ή είχαν πολύ ήπια συμπτώματα. Νομίζουν ότι είναι ακόμη παρθένοι οργανισμοί, αλλά στην πραγματικότητα έχουν περάσει Covid και έχουν ανοσία.

Σε πρόσφατη δειγματοληψία, βρήκαμε γειτονιές, όπου το 32% των κατοίκων έχουν αντισώματα. Και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτές οι γειτονιές είναι ακόμη σε καθεστώς γενικού περιορισμού. Μάθαμε ακόμη ότι περίπου το ένα τέταρτο των Covid ασθενών μπορεί να εμφανίσει μόνο ναυτία, έμετο, διάρροια και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα, χωρίς να προσβληθούν οι πνεύμονες. Οι ασθενείς τέτοιου τύπου μπορεί να ιαθούν γρήγορα και κάποιοι να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα (μικτή κλινική εικόνα).

Αυτό που επίσης εκτιμήσαμε απο την μέχρι τώρα εμπειρία, είναι πόσο χρήσιμοι είναι οι γενικοί δείκτες φλεγμονής για την πρόγνωση της ασθένειας. Αντίστοιχα χρήσιμοι είναι και ξεχασμένοι απλοί κλινικοί χειρισμοί, όπως το να γυρίσεις έναν ασθενή μπρούμυτα. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τόσο πολύ την οξυγόνωση του, που να μην χρειαστεί να μπει στη ΜΕΘ.

Θέλω ακόμη να τονίσω κάτι που είναι τώρα γνωστό και όχι από την αρχή της πανδημίας. Ότι η νόσος έχει συνήθως δύο φάσεις. Διαρκούν 4-5 μέρες η κάθε μία και ενδιάμεσα για δύο τρεις ημέρες ο άρρωστος νιώθει τόσο καλά που καμιά φορά είναι σα να αποθεραπεύθηκε. Η δεύτερη φάση είναι συνήθως κλινικά βαρύτερη.

-Η ανοσία θεωρείται σημαντική για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Ωστόσο έχουν διατυπωθεί πολλές απόψεις για το πόσο καιρό μπορεί να διαρκεί. Επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επανανόησης. Πχ 51 ασθενείς από τη Νότια Κορέα, που είχαν θεραπευτεί από τον Covid-19, βρέθηκαν εκ νέου θετικοί.

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό επαναλοίμωξης στις τόσες εκατοντάδες, χιλιάδες αρρώστων. Νομίζω ότι αυτή είναι παραφιλολογία που πηγάζει από το πόσο έχουμε τρομοκρατήσει τον κόσμο, κατά την γνώμη μου αδικαιολόγητα.

Από όλη την εμπειρία μας με τις λοιμώξεις (ιογενείς και μη) ξέρουμε ότι η ανοσία (δηλαδή τα αντισώματα στο αίμα) προφυλάσσουν από πάρα πολύ μέχρι εντελώς από λοίμωξη. Εκεί βασίζονται όλα τα παιδικά εμβόλια, που έχουν φτάσει να εξαλείψουν τελείως κάποιες ασθένειες. Το ίδιο συμβαίνει και στον Covid.

Στην δήλωση «δεν έχουμε ακόμη απόδειξη, ότι δεν προφυλάσσει η ανοσία» απαντώ, μετά από εμπειρία της επιστημονικής κοινότητας σε πάνω από εκατομμύριο ασθενείς, «δεν έχουμε ούτε μία απόδειξη ότι δεν προφυλάσσει». Όσοι καλοπροαίρετα ισχυρίζονται το αντίθετο, ξεχνούν ότι αρχικά δεν είχαμε εκτιμήσει ότι η νόσος είναι διφασική και άρα το δεύτερο μέρος μπορεί να θεωρηθεί επαναλοίμωξη, αν δεν έχεις εμπειρία. Επίσης το τεστ ανίχνευσης του ιού εύκολα μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικό, καθότι έχει μία ευαισθησία μόνο 65%.

-Με αυτά τα δεδομένα ποιός θεωρείτε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;

Νομίζω ότι πρέπει άμεσα να χαρτογραφήσουμε τον πληθυσμό με ευρείας κλίμακας τεστ αντισωμάτων. Όσοι έχουν αντισώματα, να μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ώστε να βγούμε άμεσα από το γύψο και να επανακινηθεί η οικονομία, αλλά και να επανέλθει ο κόσμος στη φυσιολογική του ζωή.

Αν περιμένουμε το εμβόλιο, ή φάρμακα, μπορεί να μείνουμε κλειδωμένοι για μήνες ή χρόνο, και αυτό πια είναι αδύνατο. Όσοι δεν έχουν αντισώματα ενδεχομένως να βγουν σε δεύτερο χρόνο.

-Τα άτομα που διαβιούν με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πώς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να επιστρέψουν στην εργασία τους και την κανονική τους ζωή; 

Τα άτομα με ανοσία δεν είναι φορείς της νόσου. Οπότε θα τους σύστηνα να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους , πριν επιστρέψουν σπίτι όπου ζουν μαζί με τα ευπαθή άτομα, και να εφαρμόζουν σχετική απομόνωση μέσα στο σπίτι.

Όσον αφορά τα άτομα χωρίς ανοσία που μένουν με ευπαθείς, θα πρέπει να κάτσουν και αυτά στο σπίτι, σε πρώτη φάση. Μέχρι η ανοσία του πληθυσμού να φτάσει σε ένα επίπεδο 30-35%, οπότε και στη συνέχεια θα μειωθεί η μεταδοτικότητα.

-Τι θα γίνει με την επιπέδωση της καμπύλης τώρα που θα βγούμε έξω;

Αν βασίσουμε την αποκλιμάκωση στην ύπαρξη ανοσίας, η καμπύλη δεν θα παρουσιάσει έξαρση. Αν συνεχίσουμε να έχουμε κλειδωμένους τους ανθρώπους στα σπίτια τους και μία μέρα τους επιτρέψουμε να βγουν, χωρίς να έχουμε καλλιεργήσει τις συνθήκες για γενικευμένη ανοσία πληθυσμού, τότε απλά θα έχουμε μεταφέρει την έξαρση μερικούς μήνες αργότερα.

Μέχρι να υπάρξει εμβόλιο η ερώτηση δεν είναι αν θα κολλήσει κάποιος, αλλά πότε θα κολλήσει.

-Λέτε λοιπόν ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα νοσήσουμε. Αλλά το πότε. Η βαρύτητα της νόσου έχει να κάνει με το πόσα πολλά αντισώματα έχει κανείς; Ή μπορεί να παίζει ρόλο το γενετικό υπόβαθρο;

Λέω ότι το ζήτημα είναι αν θα κολλήσουμε, όχι αν θα νοσήσουμε. Νοσώ σημαίνει έχω συμπτώματα, κολλάω σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό. Μπορεί να νοσήσω, μπορεί και όχι. Απλά να δημιουργήσω αντισώματα και άρα να έχω ανοσία.

Από τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, ξέρουμε ότι πάνω από ένα επίπεδο αντισωμάτων (που συνηθως επιτυγχάνεται με εμβόλιο ή απλή έκθεση στον ιό) ο οργανισμός είναι άνοσος. Το γενετικό υπόβαθρο μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, αλλά νομίζω ότι έχει τονιστεί υπερβολικά αυτός ο ρόλος. Δεν θα βασιζόμουν σε γενετικές διαφορές, ούτε για την πρόληψη, ούτε για την θεραπεία, ούτε για την χάραξη πολιτικής υγείας.

-Προς τα πού μπορεί να βρίσκεται η λύση του γρίφου στις υπό διερεύνηση θεραπείες-εμβόλιο;

Σε μία πανδημία δοκιμάζεις τα πάντα. Θα επένδυα στα φάρμακα και το εμβόλιο και όχι στο γενετικό υπόβαθρο.

-Το θέμα του στίγματος είναι ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή. Εσείς το βιώνετε που έχετε περάσει σχετικά ανώδυνα την νόσο Covid-19;

Πέρασα έντεκα μέρες με 39.5 πυρετό, πλήρη αδυναμία, πόνους και μόνο νερό. Ήταν μάλλον μία σχετικά έντονη κλινική εικόνα, όχι η χειρότερη βέβαια. Υπάρχει μία φοβερή υπερβολή για τον κίνδυνο από τον ιό, που βασίζεται σε λάθος εικόνες για τη θνητότητα από αυτή τη λοίμωξη. Τώρα που αρχίζουμε να εκτιμάμε πόσα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό εδραιώνεται η εντύπωση ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι θα είναι ασυμπτωματικοί ή θα έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα, από την κλινική εικόνα που έζησα εγώ.

Νιώθω ότι όταν λέω σε φίλους και συναδέλφους ότι νόσησα τρομάζουν. Μερικοί με συγχαίρουν που το ομολογώ και κανείς δεν διανοείται να με συναντήσει, ακόμα και αν έχει νοσήσει ο ίδιος. Υπάρχει ένας κοινωνικός αυτοματισμός που μας έχει μείνει από την εποχή της φυματίωσης και που δεν συνάδει με τον εξορθολογισμό της κοινωνίας την εποχή της πληροφορίας.

-Ο ιός αλλάζει πρόσωπο κατά την παραμονή του στον ανθρώπινο οργανισμό; Τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις; Τα τεστ αντισωμάτων πιάνουν όλες τις παραλλαγές του;

Ο ιος ενδιαφέρεται να εξαπλωθεί. Όπως και τα κοινά μικρόβια δεν χρειάζεται να αλλάξει πολύ για να το καταφέρει, όσο δεν βρίσκει αντίσταση, δηλαδή δεν εκτίθεται σε φάρμακα ή εμβόλιο. Άρα δεν περιμένουμε να υποστεί αλλαγές (μεταλλάξεις) που να τον κάνουν αγνώριστο στα αντισώματα που αποκτούμε τώρα. Σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα χρόνου, δηλαδή ένα με δύο χρόνια, μπορεί να αλλάξει, όπως αλλάζει ο ιός της γρίπης κάθε χρόνο, αλλά αυτό δεν αποτελεί παράγοντα πολυπλοκότητας στην παρούσα φάση.

Τα αντισώματα συνήθως αναγνωρίζουν πολλές πρωτεΐνες του ιού, το τεστ αντισωμάτων ανιχνεύει εκείνα που αναγνωρίζουν σταθερά χαρακτηριστικά, άρα ναι τα αντισώματα πιάνουν όλες τις παραλλαγές.

-Ποια είναι η αίσθηση σας; Ο ιος θα εξαφανιστεί έτσι ξαφνικά όπως λένε κάποιοι; Ή ήρθε για να μείνει;

Η οικογένεια των κορονοιών έχει πολλά μέλη που φιλοδοξούν να είναι στο προσκήνιο της ζωής μας, όπως SARS, MERS και τώρα COVID-19. Θα περάσει στην αφάνεια κάποια στιγμή, αλλά μάλλον θα τον διαδεχτεί ένα καινούργιο ξαδελφάκι. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να ετοιμάσουμε τα συστήματα υγείας που έχουμε, και την πολιτική προστασία για την επόμενη πανδημία. Η ερώτηση και πάλι δεν είναι αν θα παρουσιαστεί. Αλλά πότε.

Ο Όθων Ηλιόπουλος συνετέλεσε καθοριστικά, με την πρωτοποριακή πολυετή ερευνητική δουλειά του πάνω στον καρκίνο και τις γονιδιακές του μεταλλάξεις, για να τιμηθεί με το Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής 2019, η ομάδα του καθηγητή Ουίλιαμ Κέλιν από το Χάρβαρντ.

Στα επιστημονικά επιχειρήματα της Επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών τονίστηκε ότι οι δύο από τις τρεις δημοσιεύσεις, για τις οποίες απονεμήθηκε το Νομπέλ στο Χάρβαρντ, ήταν η επιτελική σύλληψη και η πρακτική δουλειά του κ. Ηλιόπουλου.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Καταρρέει η βιομηχανία της εστίασης στη Γερμανία. Πάνω από 70.000 εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες και παμπ απειλούνται με λουκέτο. Μια βιομηχανία με 2,4 εκατομμύρια υπαλλήλους βρίσκεται βαθιά σε μια υπαρξιακή κρίση-γράφει η Bild.

Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη

Η γερμανική ένωση ξενοδοχείων και εστιατορίων (Dehoga) τώρα συγκλονίζει με στοιχεία τρόμου: Χωρίς πρόσθετη βοήθεια από το κράτος, ένα στα τρία εστιατόρια θα χρεοκοπήσει, 70.000 εταιρείες απειλούνται με εξαφάνιση, το ένα τρίτο της γαστρονομικής και τουριστικής ποικιλομορφίας της Γερμανίας θα εξαφανιστεί.

Στις ΗΠΑ τώρα η βιομηχανία της εστίασης απασχολεί περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι τώρα με την εξάπλωση του κορωνοϊού βρίσκονται σε απόλυτη αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον.

Εφόσον οι Αμερικανοί είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και δεν βγαίνουν έξω για φαγητό, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και κάνουν ό,τι μπορούν για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστιατορίων εκτιμά ότι 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους, ενώ το οικονομικό χτύπημα αυτής της πανδημίας υπολογίζεται γύρω στα 225 δις για τον φετινό Μάιο.

Μάλιστα, παρά το πακέτο στήριξης συνολικού ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι εστιάτορες εξακολουθούν να ανησυχούν για το εάν θα καταφέρουν να κρατήσουν όλο τους το προσωπικό και εν γένει την επιχείρησή τους και μετά την κρίση που έχει προκληθεί λόγω του COVID-19.

David Chang>Η στροφή στο delivery θα είναι οριστική, πιστεύει ένας από τους γνωστούς και πιο αγαπητούς σεφ στον πλανήτη και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανίας εστίασης.

Από το 2004 που επαναπροσδιόρισε την αντίληψη σχετικά με το τι σημαίνει σπουδαίο εστιατόριο, με το άνοιγμα του Momofuku Noodle Bar στο Μανχάταν, ο διάσημος Αμερικανο-κορεάτης σεφ που αποτελεί ίνδαλμα παγκοσμίως στον κόσμο του φαγητού για τις φρέσκες αντιλήψεις του, έχει ανοίξει πάνω από μια ντουζίνα ακόμα εστιατόρια στον κόσμο, είναι ο δημιουργός και ο σταρ της γαστριμαργικής σειράς του Netflix «Ugly Delicious» και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο απομνημονευμάτων του με τίτλο «Eat a Peach».

Όλα αυτά όμως έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα αυτές τις δύσκολες μέρες, με τον πλανήτη υπό την απειλή πανδημίας και τα εστιατόρια παγκοσμίως στο χείλος της καταστροφής.

«Δεν υπερβάλλω διόλου όταν λέω ότι χωρίς σημαντική παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης, αυτό θα είναι το τέλος της βιομηχανίας εστίασης» δηλώνει ο Chang στη συνέντευξη που έδωσε στους New York Times. Και συνεχίζει: Φοβάμαι ότι θα επικρατήσει το “φέρε μου το φαγητό και δεν με νοιάζει από πού προέρχεται και πώς φτιάχτηκε”. Ίσως αυτό αποτελεί μια μεταφορά για όλα μας τα προβλήματα. Είναι κρίμα πάντως, γιατί ποτέ στην ιστορία του κόσμου δεν υπήρξε τόση γνώση για το φαγητό όσο αυτή που έχει η σύγχρονη γενιά.

«Ακόμα και αν υπάρξει όμως μια τέτοια παρέμβαση, φοβάμαι ότι δεν θα είναι αρκετή για τους ανθρώπους που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κατά κάποιον τρόπο, θα ζήσουμε το αντίθετο του 2008. Τότε ενίσχυσαν τις μεγάλες τράπεζες και τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες για να μην κλείσουν και τώρα, το 2020, γίνεται λόγος για δουλειές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των “απαραίτητων” υπηρεσιών…
».


Ο David Chang στο Momofuku Noodle Bar του Μανχάταν «Φοβάμαι ότι θα επιβιώσουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων… Η δουλειά μας είναι από τις πιο ευάλωτες και εκτεθειμένες.

Ξέρετε πόσους πολλούς επιτυχημένους σεφ γνωρίζω που αυτήν τη στιγμή που μιλάμε τους έχουν μείνει λεφτά για ένα δεκαήμερο ακόμα;… Αν τα μεγάλα και τα διάσημα εστιατόρια που ανήκουν σε εταιρείες έχουν τέτοιο πρόβλημα επιβίωσης, φανταστείτε κάποιον που, μετά από αγώνες και βάσανα, κατάφερε φέτος να ανοίξει τη δική του πιτσαρία, για να του τύχει τώρα αυτό». Ένας τρόπος για να στηρίξει το κοινό τα αγαπημένα του εστιατόρια –όσα συνεχίζουν να λειτουργούν ως take away– είναι, σύμφωνα με τον Chang, να παραγγέλνει από αυτά όσο μπορεί και για όσο διαρκέσει η καραντίνα: «Σε πρώτο χρόνο, αυτό είναι το σημαντικό, να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αν συνεχίσει όμως η κατάσταση να πηγαίνει τόσο άσχημα όσο φαίνεται, το τοπίο θα αλλάξει για πάντα. Θα είναι ένας άλλος κόσμος».

Πιστεύει ότι στο μέλλον η στροφή προς το delivery θα είναι οριστική; «Με μια λέξη, ναι. Έτσι κι αλλιώς, πίστευα ότι θα συνέβαινε αυτό στα επόμενα 10, 15 χρόνια και ουδείς θα έδινε μεγάλη σημασία, επειδή θα συνέβαινε σταδιακά. Τώρα θα συμβεί άμεσα κι απότομα και δεν είμαι σίγουρος ποια μορφή θα πάρει ακριβώς. Φοβάμαι ότι θα επικρατήσει το “φέρε μου το φαγητό και δεν με νοιάζει από πού προέρχεται και πώς φτιάχτηκε”. Ίσως αυτό αποτελεί μια μεταφορά για όλα μας τα προβλήματα. Είναι κρίμα πάντως, γιατί ποτέ στην ιστορία του κόσμου δεν υπήρξε τόση γνώση για το φαγητό όσο αυτή που έχει η σύγχρονη γενιά».
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης κατόπιν επικοινωνίας με τον Υπουργό Μεταφορών καθώς και με την αρμόδια διεύθυνση έλαβε διαβεβαιώσεις για διορθώσεις του κτηματολογικού πίνακα στην α’ εργολαβία του Άκτιο-Αμβρακία.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην διόρθωση του κτηματολογικού πίνακα της απαλλοτρίωσης του δρόμου Ακτίου Αμβρακίας και δη της α ´ εργολαβίας του ανωτέρω έργου ελήφθη η διαβεβαίωση ότι η αρμόδια διεύθυνση θα προβεί άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης με το μελετητικό γραφείο έτσι ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η σύνταξη του διορθωτικού κτηματολογικού πίνακα προκειμένου οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες να πληρωθούν επιτελούς τις αποζημιώσεις τους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θέρμου σχετικά με το ζήτημα των ανεμογεννητριών όπου τονίζεται πως ¨δεν φτάνει όμως μια απόφαση των κοινοτικών και του δημοτικού συμβουλίου. Εάν ο λαός της περιοχής με τους μαζικούς του φορείς με όρους ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ δεν αντισταθούν οργανωμένα”

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Συμπολίτισσες /ες .
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανελέητη επίθεση από μέρους τμήματος του μεγάλου κεφαλαίου της ενέργειας αλλά και μικρότερων “κομπάρσων” της “πράσινης ανάπτυξης”.

Ήρθε και στον τόπο μας η πρόκληση για αιολικό πάρκο στον ορεινό όγκο του δήμου μας, όπου και η δικαιολογημένη αντίδραση των όμορων κοινοτήτων Κόνισκας, Διπλατάνου , Αμβρακίας, Αργ. Πηγαδίου, Κοκκινόβρυσης. Σαν δημοτικό συμβούλιο Θέρμου με ομόφωνη απόφαση (την οποία και χαιρετίζουμε), αντιδράσαμε στην προσπάθεια εγκατάστασης του αιολικού πάρκου.

Δεν φτάνει όμως μια απόφαση των κοινοτικών και του δημοτικού συμβουλίου. Εάν ο λαός της περιοχής με τους μαζικούς του φορείς με όρους ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ δεν αντισταθούν οργανωμένα στα σχέδια των επίδοξων “επενδυτών” να γίνουν πράξη, θα αποτελέσουν καταστροφική αρχή για το περιβάλλον, την κτηνοτροφία γενικότερα για την οικονομία της περιοχής.

Δεν είμαστε γενικά και αόριστα ενάντια στην αιολική ενέργεια. Παλεύουμε να γίνει κτήμα του λαού που με μια άλλη εξουσία και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό που θα παίρνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού με φθηνή και ποιοτική ενέργεια.

Χαρίλαος Μπουγάς
Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου «Λαϊκής Συσπείρωσης»”

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κυβέρνηση λειτουργεί με την λογική του βλέποντας και κάνοντας. Αυτό όμως είναι λάθος. Δεν ξέρω ποιος σας το έχει εμφυσήσει. Δεν αποφασίζετε όλοι μαζί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αλλά λειτουργείτε με την λογική των δόσεων στα μέτρα. Δεν μπορείς όμως να γιατρέψεις τη γάγγραινα με ασπιρίνες.

Είπατε ότι για 2, 3, 4 μήνες οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές, αλλά θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μα όταν ο επιχειρηματίας ανοίξει το εστιατόριό του τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και θα έχει συσσωρευμένα χρέη, χωρίς καθόλου τζίρο όλο το προηγούμενο διάστημα, πώς θα πληρώσει; Κάντε ό,τι κάνατε και για τα κανάλια, για τους «φίλους» σας που τους είπατε ότι θα πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους την επόμενη χρονιά. Γιατί ακολουθείτε λάθος τακτική δεν μπορώ να καταλάβω.

Πάμε στο άρθρο 14: επιβάλλεται το μέτρο του ενός ατόμου ανά 15 μέτρα. Γιατί δεν το κάνατε αυτό και για τις Εκκλησίες. Το παντοπωλείο το κλείσατε, την Εκκλησία την κλείσατε και αφήσατε ανοικτά τα μεγάλα μαγαζιά – τα «φιλαράκια» σας.

Πάμε και στα ΕΣΠΑ: υπάρχουν μελέτες στα συρτάρια των υπουργείων. Προχείρως σας λέω για το υπ. Αγροτικής ανάπτυξης. Ελέγξτε τους φακέλους. Είναι έτοιμοι. Δεν λέω να μοιράστε χρήματα. Αλλά να βοηθήσετε να γίνει μια επένδυση στον τόπο.

Αντίθετα εσείς λειτουργείτε με τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Έτσι θα λειτουργήσει η κυβέρνηση; Έτσι όμως την πατήσατε και με τα voucher. Έτσι λειτουργούσε και η κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Υπέγραψε απόφαση ο κ. Μηταράκης για «απ’ ευθείας ανάθεση» για την δομή προσφύγων και μεταναστών στην Μαλακάσα (πρόκειται για διαγωνισμό στον οποίο ουσιαστικά μετέχει μόνο μία εταιρεία). Τι πράγματα είναι αυτά; Είστε σοβαροί;

Το ίδιο γίνεται και με τα voucher. Εσείς του ΣΥΡΙΖΑ θέσατε το θέμα. Όμως και εσείς τα ίδια κάνατε. Οι άνθρωποι ήθελαν να κάνουν μια κομπίνα και εσείς (από τον ΣΥΡΙΖΑ) με τα voucher μοιράζατε κάτι «εκατομμυριάκια». Και για να αναφέρω μερικές ημερομηνίες δείτε τι μοιράσατε και σε ποιούς στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 και στις 11 Νοεμβρίου 2018. Τότε ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα προχωρούσε σε έρευνα. Ένα χρόνο μετά τι έχει κάνει; Την εντολή «ου κλέψεις» την γνωρίζετε; Γιατί αυτό είναι κλοπή και εξυπηρέτηση «φίλων και κολλητών». Τώρα επιρρίπτεται ο ένας την ευθύνη στον άλλον και στο τέλος θα προχωρήσετε σε έναν συμψηφισμό. Και βέβαια ο πρωθυπουργός απουσιάζει, ενώ συζητείται ένα μείζονος σημασίας θέμα, αυτό των vouchers, όπου μιλάμε για χρηματοδότηση ύψους 11 εκατ. ευρώ. Το ακόμα σημαντικότερο όμως είναι ποιοι θα απολάμβαναν τα εκατομμύρια αυτά. Ποιοι θα τα έπαιρναν. Ποιοι είναι οι «φίλοι» σας. Είναι κάποιοι όπως αυτός που είχε την Energa, που πήρε τα χρήματα και μετά τον βλέπαμε να ανοίγει σαμπάνιες στη Μύκονο και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος; Αυτή την Ελλάδα των «φίλων» και των «γνωστών» φτιάξατε και τώρα βάλατε τον κ. Βρούτση να πάρει πίσω το πρόγραμμα των vouchers και να λέει έκανε λάθος. Όμως πώς θα πληρώσει ο κ. Βρούτσης; Γιατί κανονικά ο υπουργός το λάθος το πληρώνει με αποπομπή ή με παραίτηση. Διαφορετικά κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Πάμε και στο ευρω-ομόλογο. Κύριοι έρχεται αρμαγεδδώνας. Αν θέλετε να κάνετε πραγματικές δομές διασφάλισης του τόπου πρέπει να στηρίξετε τον πρωτογενή τομέα. Και βέβαια αναφέρομαι στην 4η και 5η γενεά του πρωτογενούς τομέα. Η ιστορία έχει δείξει ότι μετά από πανδημίες έρχεται οικονομική ύφεση – εδώ έχουμε παγκόσμια ύφεση – και σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις ακολουθεί πόλεμος. Μακάρι να μην γίνει ποτέ πόλεμος. Όμως ο πόλεμος τώρα είναι οικονομικός. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες θα κλειστούν στα καβούκια τους και δεν θα γίνονται εξαγωγές και εισαγωγές. Όταν εμείς εισάγουμε κρέας, σιτηρά, γαλακτοκομικά τι θα γίνει; Θα πεινάσουμε. Άρα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Το φωνάζουμε τόσο καιρό αλλά δεν κάνετε τίποτα. Πρέπει να δώσουμε λεφτά για να παράξουμε πλούτο. Μην περιμένετε από την Γερμανία να σας σώσει. Η Γερμανία έχει συμπεριφορά, νοοτροπία «ναζιστική», απολυταρχική. Όπως είναι διαφορετική η δική μας νοοτροπία, όπως είναι διαφορετική των Ιταλών, έτσι και της Γερμανίας είναι διαφορετική. Είναι απολυταρχική. Και μην παρερμηνεύετε όσα λέμε από το βήμα της βουλής. Το πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι ότι δεν έχει ηγέτες. Και αναγκαστικά κάνει ό,τι θέλει η Γερμανία. Δηλαδή δεν θα εκδοθεί τελικώς ευρω-ομόλογο. Μα όταν έχουμε χρέος 200% πώς θα πορευτούμε; Δεν έχετε, κύριοι της ΝΔ, σχέδιο και δυστυχώς θα μας αναγκάσετε να υπογράψουμε 4ο μνημόνιο αν πάμε στον ESM. Και θα μεταφερθεί και αυτό το χρέος στα παιδιά μας. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι να παράξουμε πλούτο.

Η χώρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μεγάλο με τους πλειστηριασμούς. Μην κάνετε μόνο στους καναλάρχες δώρο τα δάνεια για ένα έτος. Κάντε το ίδιο και τον Έλληνα φορολογούμενο και θα δείτε πώς θα τρέξει να πληρώσει.

Στον τομέα του Τουρισμού, δώστε την δυνατότητα στους ξενοδόχους να θέσουν και πάλι σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους με μηδενική φορολογία και με την απαράβατη υποχρέωση να έχουν μόνο ελληνικά προϊόντα. Δώστε τους κουπόνια για να πάρουν ελληνικά προϊόντα και να κινηθεί η διαδικασία παραγωγής.

Αντ’ αυτού όμως εσείς έχετε μετατρέψει τους Έλληνες σε γκαρσόνια. Εδώ και 30 – 40 χρόνια έχουν ερημώσει καλλιέργειες, αλιεία και τα κάνετε όλα στραβά. Ας τα φτιάξουμε τώρα! Όλα! Από το 1981 η ΕΕ μας πιέζει να ορίσουμε αλιευτικές ζώνες και δεν το κάνουμε. Θα το κάνετε μήπως εσείς τώρα; Αποκλείεται! Γιατί φοβάστε τους Τούρκους. Όπως φοβάστε και τους Σκοπιανούς.

Εμείς σήμερα καταθέτουμε πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Συμφωνία των Πρεσπών. Να δούμε γιατί ο τότε Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς βιάστηκε να την υπογράψει. Αυτή η επιτροπή θα αποκαλύψει το προσωπείο της ΝΔ. Τι κάνατε όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Υποκινούσατε τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας και από την στιγμή που αναλάβατε την κυβέρνηση εφαρμόζετε την Συμφωνία απαρέγκλιτα παρά τις παραβιάσεις από την πλευρά των Σκοπιανών. Να δω πόσοι Μακεδόνες βουλευτές από εδώ μέσα θα συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια. Μπορεί με τις οικονομικές και εθνικές επιλογές σας να ξεγελάτε τον Ελληνικό λαό για λίγο καιρό. Για πάντα όμως δεν μπορείτε να τον ξεγελάτε.

Πάμε τώρα στις αντιφάσεις στην αντιμετώπιση του κορωναϊού. Ακούγαμε συνεχώς βάλτε μάσκα, μην την βάζετε τη μάσκα, φορέστε γάντια, δεν τα χρειάζεστε τα γάντια, μείνετε στο σπίτι, τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: Επικοινωνιακά κερδίσατε την μάχη των καναλιών. Τους δώσατε και ζεστό χρήμα, άλλωστε. Όταν όμως γυρίσει η ρόδα ανάποδα, γιατί δεν θα έχετε και δεν θα μοιράζετε πάντα χρήμα, θα αλλάξουν και τα κανάλια την συμπεριφορά τους και θα σας πετσοκόψουν.

Σας ρωτώ να μου πείτε: υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την σταδιακή άρση των μέτρων; Πώς θα αντιμετωπίσετε το κύμω των απολύσεων; Πώς θα καλύψετε την ζημιά στην οικονομία από την καταστροφή του τουρισμού; Είστε έτοιμοι για πόλεμο προϊόντων; Τι θα κάνετε με τα δάνεια; Τι θα κάνετε με τους πλειστηριασμούς; Υπάρχει εκροή χρημάτων στο εξωτερικό; Με τον στρατό μας τι θα κάνουμε;

Θα ήταν καλό να αποθηκεύσετε πετρέλαιο τώρα που πέφτει η τιμή του διεθνώς, για να βρίσκετε σε καλύτερη θέση όταν θα γυρίσει η πορεία της οικονομίας σε αναπτυξιακή. Αλλά τι λέω; Σιγά μην σας αφήσει ο Μαρινάκης και οι άλλοι εφοπλιστές «οι φίλοι σας» να αποθηκεύσετε πετρέλαιο.

Προσέξτε αυτό που σας λέω. Εάν δεν σταματήσει το lock down, εστιατόρια, καφετέριες, μικρά καταστήματα θα κλείσουν γιατί συσσωρεύουν χρέη που δεν διαγράφονται και όταν θα χρειαστεί να πληρώσουν αργότερα δεν θα έχουν! Θα οδηγήσετε σε lock down όλη τη χώρα.

Φέρτε ένα νέο, επικαιροποιημένο προϋπολογισμό. Ο προηγούμενος έχει ακυρωθεί πρακτικά. Πρέπει να έρθει νέος τροποποιημένος. Αλλάξτε το καθεστώς των ξενοδοχείων. Δείτε τι θα κάνετε με τις τράπεζες. Γιατί δεν αντιγράφετε το αμερικανικό μοντέλο με την bad bank; Εσείς εδώ και χρόνια δίνετε αρχαιο-ελληνικά ονόματα σε προγράμματα που εκπονείτε και δεν λύνετε κανένα πρόβλημα. Έχετε ξεφτιλίσει κάθε έννοια αρχαιοελληνική για να πάρετε τα λεφτά των Ελλήνων. Και επαναλαμβάνω: φροντίστε τον πρωτογενή τομέα. Τα τελευταία χρόνια εισάγουμε κατσίκια από την Ρουμανία και τώρα η Ρουμανία διέκοψε τις εξαγωγές -και καλά έκανε- και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης έστειλε διαμαρτυρία στην Κομισιόν αντί να φροντίσει τον δικό μας τομέα.

Φέτος το Πάσχα κάνατε ό,τι μπορούσατε κατά της Εκκλησίας. Σύμφωνα με την δική σας λογική ο ιός μεταδίδεται από τα μεγάφωνα, από τις καμπάνες και από το Άγιο Φως. Και σήμερα η Υπουργός η κ. Κεραμέως, παρακάλεσε τους Μουσουλμάνους να είναι χαμηλά τα μεγάφωνα των τζαμιών στον εορτασμό του Ραμαζανιού. Στους Μουσουλμάνους απευθύνει έκκληση και στους Χριστιανούς όλα είναι απαγορευμένα. Να σας ενημερώσω λοιπόν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται ούτε με τις καμπάνες ούτε με τα μεγάφωνα. Αλλά εσείς έχετε πρόβλημα με την Ορθοδοξία. Δεν έχετε πρόβλημα με το Ραμαζάνι. Ειστε χριστιανοφοβικοί.

Και μιας και αναφέρομαι στον κορωναϊό να σας ρωτήσω: είναι σύμπτωση ότι στο Κρανίδι όσοι είχαν μολυνθεί είχαν έρθει από την Σάμο και  πρωτύτερα ήταν στην Τουρκία; Αυτόί είχαν έρθει από την Τουρκία πριν από ενάμιση μήνα. Άρα ο υβριδικός πόλεμος έρχεται από τα νησιά. Αν θέλετε να λύσετε το προβλημα κλειστε όλες τις ΜΚΟ. Όλες! Κάντε μια αναδιάταξη, ψάξτε ποιες από αυτές τις ΜΚΟ είναι σωστές, βάλτε τέλος στο δουλεμπόριο και πηγαίνετέ τους λαθρομετανάστες στα ακατοίκητα νησιά. Γιατί οι άνθρωποι στα νησιά έχουν πάθει μεγάλη ζημιά. Σε λίγο ούτε Έλληνες τουρίστες δεν θα πηγαίνουν στα νησιά μας. Και μην μου πείτε για τους εφοπλιστές, γιατί αυτοί θα πηγαίνουν με τα κότερα. Οι Έλληνες πολίτες, οι απλοί πολίτες, πώς θα πάνε στην παραλία;

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν και πόσο συνεπής είναι ο πρωθυπουργός στα λόγια και στα έργα. Συγκεκριμένα στις 9 Νοεμβρίου 2019 είχε δηλώσει ο ίδιος: «σήμερα γίνεται η τελευταία μαζική μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα». Και μεταφορά λαθρομεταναστών έγινε και χθες και προχθές. Πότε είπε λοιπόν ψέμματα ο πρωθυπουργός;

Εσείς μπορεί να θέλετε να κοροϊδεύετε τον Ελληνικό λαό. Όμως εμείς είμαστε και θα είμαστε εδώ για να μην αφήσουμε να τον κοροϊδεύετε. Εδώ και ένα χρόνο που είσαστε στην κυβέρνηση εξυπηρετείτε μόνο τους «φίλους» σας. Όταν θα φθάσετε όμως στο ταμείο τότε τα κανάλια θα σας πληρώσουν πολύ άσχημα. Και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον γιατί τα έχετε βρει και είναι κοντά και η συγκυβέρνηση.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 

Δευτέρα 27/4 η διαΝΕΟσις θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μιας νέας πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας με τίτλο "Πώς Ζουν Οι Έλληνες Στην Πανδημία". Η έρευνα αποτυπώνει τις εμπειρίες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης της εποχής μας

Την ίδια ημέρα, στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί και το δεύτερο diaNEOsis LIVE κατά το οποίο θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας από τους:

Στράτο Φαναρά, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Metron Analysis, που διεξήγαγε την έρευνα, 
Πάνο Τσακλόγλου, Καθηγητή, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ΟΠΑ
Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ και
Στάθη Καλύβα, Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχο της έδρας Gladstone, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις
Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, δηλώστε συμμετοχή εδώ

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

Εν τω μεταξύ, η ειδική σελίδα του dianeosis.org όπου συγκεντρώνουμε όλο το υλικό για τις πτυχές της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Μεταξύ άλλων: 

Στο δεύτερο άρθρο του Καθηγητή Μάνου Ματσαγγάνη καταγράφονται τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας Γιώργος Παγουλάτος συνοψίζει τις συνέπειες της μεγαλύτερης κρίσης της μεταπολεμικής περιόδου στην οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών, τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εργασία, τις επιχειρήσεις και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ο Αντώνης Τριφύλλης μέλος του Εποπτικού Συβουλίου της διαΝΕΟσις και πρώην Διευθυντής Γραφείου Επιτρόπου αναλύει τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού και μετριασμού των οικονομικών της συνεπειών.

Τους τρόπους με τους οποίους η πανδημία θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη θα αντιμετωπίζουν το κρίσιμο θέμα της δημόσιας υγείας μέσα από μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των συστημάτων υγείας αναλύει ο Καθηγητής Γιάννης Τούντας.

Η σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας Δρ.Μαρίλη Μέξη και η ερευνητική συνεργάτιδα του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης Χαρά Κόκκινου χαρτογραφούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εργασία, τις αντιδράσεις των χωρών που πλήττονται από αυτήν αλλά και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Τέλος, ο καθηγητής γεωπολιτικής Γιώργος Πρεβελάκης αναλύει τις βασικές γεωπολιτικές εντάσεις της εποχής, και το πώς η πανδημία θα επιταχύνει τις εξελίξεις σε μια περίοδο που η παγκοσμιοποίηση υποχωρεί, τα εθνικά κράτη ενισχύονται και τα παγκόσμια προβλήματα που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις πολλαπλασιάζονται.

 
 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η θάλασσα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ανταριάσει κι ο αέρας που φυσάει είναι προμήνυμα των κεραυνών που θα πλήξουν πολλές απ’ αυτές. Η τηλε-εργασία ήρθε για να μείνει μέσα σ’ ένα αδιαμόρφωτο θεσμικό πλαίσιο εργασιακής οργάνωσης και προστασίας των δικαιωμάτων των τηλε-εργαζομένων.

Μπροστά στις συνέπειες μιάς νέας κρίσης που έρχεται να προστεθεί στα συσσωρευμένα αποτελέσματα της προηγούμενης δεκαετούς κρίσης, τα εγωιστικά συμφέροντα που ποντάρουν στη σημερινή κυβέρνηση ωθούν προς μια νέα αναδιανομή υπέρ τους, με προσπάθεια περιθωριοποίησης της αντιπολίτευσης, που δεν την αντέχει ούτε η χώρα ούτε η Δημοκρατία. Ο οικονομικός δαρβινισμός -όποιος επιζήσει οικονομικά επέζησε κι όποιος πεθάνει πέθανε- για την Ελλάδα της 2ης κρίσης και της επαπειλούμενης εκ νέου εκτόξευσης της ανεργίας, είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα της μονοφωνίας και της παραπληροφόρησης.

Το φιάσκο με τα voucher είναι η κορυφή του παγόβουνου. Χρειάζεται η κατάρτιση μιάς λίστας με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη  διάρκεια της πανδημίας. Διάλυση συμβάσεων και αναστολή έργων, που η επιταχυνόμενη συνέχισή τους ήταν απολύτως αναγκαία και για την ασφυκτιούσα οικονομία.

Ένα εμβληματικό έργο όπως ο «Φιλόδημος», που είχε την πάνδημη συναίνεση, το κρατούν 10 μήνες σε καταστολή, προκειμένου να έρθουν μέσα στην πανδημία και να διορίσουν πενταμελή επιτροπή ελεγχόμενη από τους ίδιους για την αξιολόγηση των έργων. Δεν αρκούν τα άφθονα αυτοδιοικητικά τους στηρίγματα, είναι απαραίτητος ο προσωπικός-οικογενειακός έλεγχος.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πότε ακριβώς ένοιωσε την ανάγκη αυτοκριτικής για τις προσωπικές του ευθύνες, ως προς την υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας; Μετά τον διπλασιασμό της τιμής στις θέσεις μονάδων ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων; Τί αντίστοιχο έκανε για το ΕΣΥ;

Τώρα που το κράτος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης, το βλέπει κι αυτός ο νεοφιλελεύθερος με συμπάθεια; Το ιδιωτικό κράτος που οικοδομεί είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης; Πού είναι ο σοβαρός διάλογος για τα τεράστια προβλήματα που ανακύπτουν; Μήπως οι ύβρεις του ασύδοτου υπουργού ανάπτυξης μέρα-νύχτα στα κανάλια;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τετάρτη βράδυ, ο δήμαρχος Μεσολογγίου εν μέσω απαγόρευσης λόγω πανδημίας, καλεί μέσω των κοινωνικών δικτύων σε κινητοποίηση. Χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, δίχως ουσιαστική ενημέρωση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, χωρίς καν μια τυπική ενημέρωση κομμάτων και βουλευτών. Ο ίδιος αναφέρεται σε “φήμες”, σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες φθάνουν στο ξενοδοχείο Liberty. Μηχανήματα του δήμου “καταλαμβάνουν” την Πύλη και οι κάμερες στήνουν το on line σκηνικό του “οργισμένου” δημάρχου, ο οποίος επικοινωνεί με τους δύο εκ των τριών βουλευτών της ΝΔ.

Αναρωτιόμαστε, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση να ενημερώσει για το ζήτημα ή λειτουργεί με το “ήξεις – αφίξεις” όπως στο σκάνδαλο των “Βροούτσερ”; Υφίσταται αρμόδιο υπουργείο και υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής; Έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων στην Αιτωλοακαρνανία ή τη μια φημολογείται Κέντρο Κράτησης στην Αμφιλοχία, την άλλη ξενοδοχείο στο Μεσολόγγι, την επομένη φορά κάπου αλλού; Μήπως γνωρίζει κάτι σχετικό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ως τώρα σιωπά; Ενημερώθηκε η δημοτική αρχή Μεσολογγίου για το θέμα, πότε και από ποιούς; Είναι θεσμικά υπεύθυνη η στάση του δημάρχου Μεσολογγίου, η οποία οδήγησε και σε βανδαλισμούς έξω από το εν λόγω ξενοδοχείο;

Το επόμενο πρωί ξεκινά η κωμικοτραγωδία της επικοινωνιακής διαχείρισης της ΝΔ κεντρικά και τοπικά. Ο βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, αναφέρεται σε “ φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών στο Μεσολόγγι” και δηλώνει πως “Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η μεταφορά αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί”, … εγκαλεί δε το δήμαρχο για “ανέξοδο λαϊκισμό”Ό έτερος βουλευτής της ΝΔ και υποστηρικτής του νυν δημάρχου Κ. Καραγκούνης – ως γνωστόν οι δυο άλλοι βουλευτές της ΝΔ είναι υποστηρικτές του πρώην δημάρχου – δήλωσε πως “ενημερώθηκε σήμερα το πρωί από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι αναστέλλεται η απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για μετεγκατάσταση μεταναστών και στο δεύτερο ξενοδοχείο της πόλης του Μεσολογγίου”. Αργότερα “μιλά” και ο τρίτος βουλευτής Μ. Σαλμάς, ο οποίος “Εννοείται ότι είναι σύμφωνος με τη θέση της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου περί μη αποδοχής μεταναστών και θα γίνει αυτό που θέλει η τοπική κοινωνία της πόλης και του δήμου”.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες

Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού τελειώνει το επικοινωνιακό παραμύθι της κυβέρνησης, του δημάρχου και των βουλευτών της ΝΔ; Ποιοί γνώριζαν, τι και από πότε; Υπήρξε όντως “φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών”, η οποία “ανεστάλη”;

Όλοι τους γνώριζαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δημόσια πρόσκληση κατάθεσης προσφορών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης για όλη τη χώρα (πλην των νησιών), η οποία λήγει στις 30 Απριλίου. Ο ΔΟΜ  συνεργάζεται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Στην πρόσκληση αυτή κατέθεσε πρόταση και ο Μεσολογγίτης επιχειρηματίας, όπως έκανε και ο έτερος τοπικός επιχειρηματίας του κλάδου το 2018.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την άμεση μεταφορά περίπου 2380 προσφύγων “ευπαθών ομάδων” από τη Μόρια. Εγκρίθηκαν 15 νέες ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα για το σκοπό αυτό, οι οποίες ελέγχτηκαν από τον ΔΟΜ. Οι βουλευτές της ΝΔ και ο δήμαρχος ήταν προ πολλού ενήμεροι. Χθες ήρθε απλά στην επιφάνεια η σοβούσα εσωκομματική διένεξη και το παιχνίδι εντυπώσεων των βουλευτών της ΝΔ και του δημάρχου Μεσολογγίου, το οποίο δεν αφορά εμάς, το Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία.

Καταφέραμε να πληροφορηθούμε, αφού επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει, πως το κυβερνητικό “σχέδιο” μεταφοράς των 2380 προσφύγων από τη Μόρια δεν έχει εγκαταλειφτεί. Το επιβεβαίωσε χθες στην ΕΡΤ1 ο κ. Μηταράκης. Μετατέθηκε για μια περίπου εβδομάδα, λόγω των αντιδράσεων σε περιοχές της χώρας. Δεν γνωρίζουμε πότε και πώς αυτό θα υλοποιηθεί, αφού ως γνωστόν κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό δεν υπάρχει και οι κυβέρνηση άγεται και φέρεται ανάλογα με τις τοπικές αντιδράσεις.

Όσο μας αφορά με σαφήνεια δηλώνουμε:

  1. Η σχεδιασμένη αποσυμφόρηση των νησιών μας έπρεπε να είχε υλοποιηθεί χθες. Όσο αναβάλλεται, μετατρέπει τα νησιά μας σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές και υγειονομικές βόμβες.
  2. Σχεδιασμένη αποσυμφόρηση σημαίνει ισόρροπη διασπορά σε όλη τη χώρα, στη βάση του ποσοστού 1% σε κάθε Νομό, καθώς και στο ίδιο ποσοστό εντός αυτού σε κάθε δήμο. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στα Κλειστά Κέντρα Κράτησης. Δεν λύνουν αλλά διογκώνουν το πρόβλημα.
  3. Να εξασφαλιστεί ότι όσοι έρθουν θα έχουν ελεγχθεί υγειονομικά. Να τηρούνται τα μέτρα ατομικής υγιεινής και να παρασχεθούν τα απαραίτητα μέσα προστασίας και υγιεινής, όπως μάσκες, σαπούνια, απολυμαντικά.
  4. Να ενισχυθούν οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας της πόλης, της περιφέρειας και των πλησιέστερων δομών, όπως για παράδειγμα του Ρίου. Να υπάρξει πρόβλεψη και σχέδιο δράσης, αν παρουσιαστεί κάποιο ύποπτο κρούσμα. Ειδικός χώρος απομόνωσης και άμεση ιατρική μέριμνα.
  5. Το Μεσολόγγι φιλοξενεί αρμονικά από το 2018 ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών, ο οποίος μπορεί και να ξεπερνά τους 250 ανθρώπους. Επομένως αγγίζει ως διασπορά το 1% και κυρίως πρέπει να διαφυλαχθεί η μέχρι τα τώρα καλή σχέση αυτών των ανθρώπων με τους ντόπιους. Επιπλέον η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της, πως δεν μπορούν και τα δύο ξενοδοχεία της πόλης να είναι κατειλημμένα από πρόσφυγες/μετανάστες.

Επιμένουμε και απαιτούμε,

Σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού, με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σελίδα 1 από 2