Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:40: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 21 Απριλίου 2020

Κόντρα στις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Delphi Forum, ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ, με τα έως τώρα δεδομένα, καταλήγει σε εκτίμηση για 4%

«Ακραία» χαρακτηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τα «μαύρα» σενάρια για ύφεση 10% και άνω εφέτος στην ελληνική οικονομία. Το βασικό σενάριο τοποθετεί την ύφεση στο 4% και υπό ακραίες συνθήκες μπορεί να φτάνει έως και 8%.

Κόντρα στις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Delphi Forum, ότι το βασικό σενάριο της ΤτΕ, με τα έως τώρα δεδομένα, καταλήγει σε εκτίμηση για 4%.

Το βασικό σενάριο αυτό, όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, στηρίζεται στην παραδοχή ότι η καραντίνα στη χώρα μας θα διαρκέσει ενάμιση μήνα, κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνεται με βάση τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επικείμενης χαλάρωσης των μέτρων. «Τα σενάρια για ύφεση 10% είναι ακραία, προφανώς στηρίζονται σε παραδοχή για καραντίνα άνω των τριών μηνών» εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας, όμως, ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπονήσει ακραίο σενάριο, με βάση το οποίο η ύφεση θα φτάσει στο 8%.

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, χωρίς να υπάρχουν δεδομένα για εμβόλιο ή φάρμακα» συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης, παρατηρώντας ότι η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι άνω του 10%, δηλαδή όσο στην Ιταλία και στην Ισπανία.

protothema.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Μετά τον κορωνοϊό ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ίδιος».

Έχει ακουστεί από πολλά χείλη και τόσο πολύ που έχει γίνει κοινός τόπος. Ο κόσμος δεν θα είναι ίδιος.

Πώς όμως θα είναι; Ποιες θα είναι οι επιδράσεις στον άνθρωπο και την κοινωνία -πέρα από την οικονομία και την πολιτική- αυτού του αόρατου εχθρού; Αυτό είναι ακόμη άγνωστο και ως τέτοιο προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Βασίλη Παυλόπουλο, για να φωτίσει -στο μέτρο του δυνατού- τη θολή μετα-κορωνοϊκή εικόνα του κόσμου στο επίπεδο των κοινωνικών σχέσεων.

«Θα ήταν ουτοπικό να περιμένουμε ότι οι κοινωνικές συμπεριφορές των ανθρώπων δεν θα αλλάξουν, έπειτα από ένα παγκόσμιας εμβέλειας τραυματικό γεγονός», τονίζει. «Θεμελιώδεις κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, καθιερώθηκαν σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Δημοφιλή κοινωνικά σενάρια, όπως η χειραψία και το φιλί, δηλώνουν υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν τα μικρόβιά τους, γι’ αυτό υποχώρησαν σε προηγούμενες επιδημίες. Ίσως αυτό συμβεί ξανά. Επειδή όμως πρόκειται για ισχυρούς οικουμενικούς συμβολισμούς συναισθημάτων (π.χ. αγάπη) και ιδανικών (π.χ. ειρήνη), είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσουν ξανά…».

Το αίσθημα απειλής ωθεί τις κοινωνίες στην εσωστρέφεια 

Για το αν η παγκόσμια κοινότητα θα προετοιμαστεί να έχει κοινές δράσεις και απαντήσεις σε ανάλογα φαινόμενα που ίσως την πλήξουν ξανά στο μέλλον, o κ. Παυλόπουλος, τονίζει ότι «τα κοινά προβλήματα δεν συνεπάγονται απαραίτητα κοινή διαχείριση. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι το αίσθημα απειλής ωθεί τις κοινωνίες στην εσωστρέφεια. Διαπιστώνουμε ότι στην πανδημία του COVID-19 οι ηγέτες των ισχυρών κρατών έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για συνεργασία, ενώ ο ρόλος των διεθνών οργανισμών είναι περίπου συμβολικός. Εξάλλου, το κοινωνικο-δημογραφικό προφίλ των θυμάτων δείχνει εμφατικά ότι η απειλή της ασθένειας μπορεί να είναι παγκόσμια, αλλά η θεραπεία της έχει “ταξικό” πρόσημο. Εκτός από τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους, οι ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνουν φτωχούς, μειονότητες και άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους και φτωχές συνθήκες υγιεινής».

Η πανδημία δεν θα μας κάνει απαραίτητα καλύτερους ανθρώπους 

Ο κ. Παυλόπουλος εκτιμά ότι «η πανδημία δεν θα μας κάνει απαραίτητα καλύτερους ανθρώπους. Η ιστορία διδάσκει ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους συλλογική μάθηση. Με άλλα λόγια, η αντίληψη περί γραμμικής εξέλιξης του πολιτισμού είναι μία πλάνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε οπωσδήποτε χειρότεροι!».

Κατά την άποψή του, «το διακύβευμα μετά την κρίση δεν είναι στα “μικρά” πράγματα, αλλά στα “μεγάλα”: Θα κάνουμε κάτι για τις απίστευτες ανισότητες που δημιούργησε ο παγκόσμιος καπιταλισμός ή θα αφήσουμε ξανά τις ευάλωτες ομάδες να πληρώσουν το τίμημα; Θα διεκδικήσουμε πίσω τα δικαιώματα που εκχωρήσαμε πρόθυμα στο όνομα της ασφάλειας και της προστασίας ή θα δεχτούμε να εξουσιάζουν τις ζωές μας 2-3 πολυεθνικές;».

Πώς θα αντιδράσουμε μόλις αρθούν τα μέτρα

«Φαντάζομαι ότι την αρχική άρνηση και το επακόλουθο σοκ του εγκλεισμού θα ακολουθήσει η ανακούφιση, η εκδραμάτιση του καταπιεσμένου συναισθήματος, η προσπάθεια για λήθη και επιστροφή σε μια “κανονικότητα” που δεν θα είναι βέβαια ίδια επειδή εμείς δεν θα είμαστε ίδιοι. Σε ατομικό επίπεδο, έχει σημασία αν κανείς υπέστη πλήγματα από την πανδημία, π.χ. αν νόσησε ή αν έχασε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. “Ομολογώ πως υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να πεινάω εγώ ο ίδιος και στο να ζω σε τόπο όπου ο κόσμος πεινάει” σημειώνει ο Μπρεχτ. Για να καταλήξει ωστόσο: “…στο κάτω-κάτω για τους άλλους δεν έχει τόση σημασία αν εγώ πεινάω, έχει όμως μεγάλη σημασία ότι είμαι εναντίον της πείνας”. Αυτό το πρότυπο της κοινωνικής αλληλεγγύης θα είναι το στοίχημα των κοινωνιών στη μετα-COVID-19 εποχή. Εξάλλου, όπως διαπιστώνουν οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, είναι η φροντίδα -όχι η τεχνολογία, η θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο- το πιο πρώιμο ίχνος του ανθρώπινου πολιτισμού».

Τι θα μας μείνει

«Το βραχυπρόθεσμο αποτύπωμα θα είναι σίγουρα αυτό του τραύματος. Οι επιπτώσεις από την παρατεταμένη έκθεση στο στρες δεν φαίνονται τόσο στην κρίσιμη περίοδο που ο οργανισμός επιστρατεύει το σύνολο των δυνάμεών του για να αντεπεξέλθει, όσο αφού υποχωρήσει ο πιεστικός παράγοντας. Ψυχοσωματικά συμπτώματα, διαταραχές συναισθήματος, κατάχρηση ουσιών, αλλά και διάφορες μορφές κακοποίησης φοβάμαι ότι θα αυξηθούν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει σοβαρή ενίσχυση των δομών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Εξάλλου, αν κάτι θα μπορούσε να μας διδάξει αυτή η πανδημία, είναι η σημασία ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος πρόνοιας και η ανάγκη για επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και ρωμαλέες δημόσιες υποδομές υγείας. Είμαι σίγουρος ότι αρκετοί θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν αυτά τα διδάγματα γιατί απλώς κοστίζουν…».

Η διαφορετική συμπεριφορά κάποιων απέναντι στον κορωνοϊό

Ακόμα όμως βρισκόμαστε σε καραντίνα και κάποιοι αψηφούν τα περιοριστικά μέτρα. Γιατί συμβαίνει αυτό; «Τα κίνητρα για την εκδήλωση όμοιων συμπεριφορών μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι επηρεάζονται λιγότερο από τον υποθετικό μέσο όρο της κοινωνίας: “αυτά συμβαίνουν στους άλλους”, λένε. Συχνά μάλιστα οι “άλλοι” επενδύονται με αποκλίνοντα χαρακτηριστικά (π.χ. είναι σωματικά/ψυχικά ασθενείς ή μειονότητες) για να “θωρακιστούμε” από την πιθανότητα να τους μοιάζουμε και, άρα, να μας συμβούν τα ίδια άσχημα πράγματα. Μια άλλη ερμηνεία εστιάζει στην άρνηση ως στρατηγική διαχείρισης αγχογόνων καταστάσεων. Ανάλογες -δυστυχώς, το ίδιο αναποτελεσματικές- στρατηγικές είναι η εκλογίκευση, η “μαγική” σκέψη ή η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η πηγή του άγχους υποβαθμίζεται ή μετατίθεται σε εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. αποδιοπομπαίους τράγους), ώστε να μειώσουμε την εσωτερική δυσφορία».

Η διατήρηση των κοινωνικών σχέσεων μέσω της τεχνολογίας

«Φαντάζεστε πόσο πιο οδυνηρός θα ήταν ο αναγκαστικός εγκλεισμός μας αν δεν διαθέταμε τηλεπικοινωνίες που επιτρέπουν να διατηρήσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις; Η εισαγωγή κάθε νέας τεχνολογίας στην καθημερινότητα δημιουργεί προκλήσεις. Η ικανότητα προσαρμογής είναι κατ’ εξοχήν ένδειξη ευφυΐας και μας χαρακτηρίζει ως είδος. Δεν είναι όμως η ατομική αποξένωση που με ανησυχεί. Θα μου επιτρέψετε να στρέψω το ενδιαφέρον μου ξανά στη “μεγάλη” εικόνα: Θα αξιοποιηθούν τα νέα μέσα προς όφελος των πραγματικών αναγκών των ανθρώπων ή θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία χειραγώγησης και εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης; Οι εξελίξεις δεν θα συντελεστούν ερήμην μας, γι’ αυτό πρέπει να έχουμε ένα καθαρό όραμα για το τι είδους κόσμο διεκδικούμε».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Πενήντα τρία χρόνια από τότε που η Ελλάδα φυλακίστηκε, η Δημοκρατία θυμάται και διδάσκεται», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου και προσέθεσε: «Θωρακίζεται και δυναμώνει, οικοδομώντας στον πυρήνα της μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η σημερινή ημέρα δεν προσφέρεται για πολλά μεγάλα λόγια. Ζητά ενότητα και αλήθεια».

Στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός έχει ανεβάσει και φωτογραφία του με το μήνυμα: «Τιμάμε την αντίσταση στη δικτατορία, κάνοντας καλύτερη τη Δημοκρατία μας».

tempo24.gr

Πέρασαν 53 χρόνια όταν το στρατιωτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών που επέβαλε το μαύρο στις ζωές μας και οδήγησε στην προδοσία της Κύπρου.

Ακολούθησαν διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και δολοφονίες για χιλιάδες αγωνιστές και πατριώτες. Η χώρα στο γύψο.

Σήμερα 53 χρόνια μετά, βιώνουμε μια απρόβλεπτη κρίση με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία των πολιτών και για την πορεία της χώρας μας.

Έχουμε υποχρέωση να προτάξουμε τον συλλογικό μας αγώνα με αλληλεγγύη για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Να μην επιτρέψουμε να ισοπεδωθούν τα δικαιώματα των πολιτών με αφορμή την πανδημία. Οι αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας και η συλλογική μας μνήμη να αποτελέσουν το ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

Ο αγώνας για την Δημοκρατία είναι πάντα επίκαιρος!

Ποτέ πια φασισμός !

#Μένουμε όρθιοι

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου

sinidisi.gr

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Τι συνέβη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και έφτασε στο σημείο να στηλιτεύει το κράτος που γίνεται λάφυρο της εκάστοτε εξουσίας; Στο διάγγελμά του τη Μεγάλη Δευτέρα είπε μεταξύ άλλων: “Μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό. Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή «Πολιτεία». Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους”.

Ξέχασε άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι επί διακυβερνήσεώς του, μόλις πριν πέντε περίπου μήνες, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας -ιδίως στην επαρχία- τοποθετήθηκαν ως διοικητές πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ; Όχι δεν το ξέχασε, απλώς προτιμά να μιλά για αξιοκρατία, αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα και να τα εφαρμόζει κατά το δοκούν… Θα συμφωνήσουμε μαζί μόνο σε ό,τι αφορά τους μύθους που διαλύθηκαν από το κορονοϊό. Με τρανότερο παράδειγμα το γεγονός ότι χάρις τον κορονοϊό άρχισε το Δημόσιο να μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν αυτό δεν γίνονταν για τον απλούστατο λόγο ότι αντιδρούσε το βαθύ κράτος της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, της αναποτελεσματικότητας. Όταν μπούμε στην ψηφιακή εποχή -κάτι που επιτέλους πλησιάζει- ίσως αρχίσουμε να συζητάμε για πραγματική αξιολόγηση στο Δημόσιο και κυρίως για την απαλλαγή του φορολογούμενου -με απολύσεις φυσικά- από τους “σφραγιδοκράτορες”.

Ας δούμε όμως πως συμπεριφέρεται το κράτος – αληθινή «Πολιτεία», για το οποίο μιλά ο Κ. Μητσοτάκης. Το κράτος λοιπόν σε αυτή την κρίση πληρώνει 800 ευρώ για 1,5 μήνα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και φυσικά συνεχίζει να πληρώνει κανονικά ολόκληρο το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ο μέσος μισθός είναι στα 1.065 ευρώ το μήνα. Σε αυτό το ζήτημα που ανακύπτει απάντησε το πρώτο βιολί της Κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης. “Αν είχαμε περισσότερα, δεν θα δίναμε;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ρ/σ focus και πρόσθεσε πως δεν χρειάζονται κοινωνικοί αυτοματισμοί την περίοδο αυτή. Τόσο απλά λοιπόν! Το κράτος για κάποιους έχει και για κάποιους δεν έχει… Σε κάποιους τολμά να τους πει ζήστε με 533 ευρώ το μήνα και σε κάποιους τους δίνει το διπλάσιο και φυσικά τις άδειες ειδικού σκοπού…

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την σταδιακή άρση των μέτρων.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει το χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση στην κανονικότητα.

in.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την κυριαρχία της Ελλάδας επί 23 νησιών αμφισβητεί ο επιτελάρχης του Πολεμικού Ναυτικούς της Τουρκίας, αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί στο νέο βιβλίο του “Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις” σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ακσιάμ.

Ο Γιαϊτζί υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και επομένως έχει ακυρωθεί η προϋπόθεση για μεταφορά των νησιών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο.

Στο βιβλίο του Τούρκος επιτελάρχης γράφει ότι στα 23 νησιά (του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων το 1947 , αναγνωρίστηκε ‘μη στρατιωτικό καθεστώς’ για την ασφάλεια της Τουρκίας η οποία ήταν πλησίον των νησιών. Ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη “η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών”, υποστηρίζοντας ότι “αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας”.

Ο Τούρκος επιτελάρχης αναφέρει ακόμη ότι σε νησιά με καθεστώς μη στρατιωτικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη όπλων, κάθε είδους πτήσεις, διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών καθώς και εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το ‘μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών’ στον εναέριο χώρο καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους με δικαιολογία υπερπτήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος επιτελάρχης υποστηρίζει ακόμη ότι το 1952 η Ελλάδα ίδρυσε στη Λέρο τα πρώτα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ μετά το 1974 τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν ταχύτατα. Μάλιστα αναφέρει ότι σε 16 από τα 23 νησιά οι παραβιάσεις είναι γνωστές από «γνωστές πηγές».

Πηγή:sigmalive.com – onalert.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει σχέδιο μείωσης μισθών και συντάξεων». Αυτο ξεκάθαρισε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος ταυτόχρονα διέψευσε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγή στις κάλπες.

«Τις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αναδειχθεί ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά, όπως η ενότητα, η αλληλεγγύη και το οργανωμένο σχέδιο με το οποίο πορευτήκαμε» τόνισε μεταξύ άλλων το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εσωτερικών. 

«Τα εν λόγω στοιχεία πρέπει να τα κρατήσουμε και για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε ενώ όσον αφορά στην άρση των μέτρων, υπογράμμισε ότι τον «πρώτο λόγο τον έχουν οι ειδικοί» και ότι ήδη η κυβέρνηση επξεργάζεται διάφορα εναλλακτικά σχέδι

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι για όσο κρατήσει ακόμα η καραντίνα, θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα διευκόλυνσης για κατηγορίες εργαζομένων, ενώ τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός.

Τέλος ο υπουργός, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, είπε ότι «αναμένουμε ένα βαθύ υφεσιακό κύμα, αλλά το πόσο μεγάλο θα είναι θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, ένας εκ των οποίων θα είναι ο τουρισμός που είναι πολύ σημαντικός γα τη χώρα μας».

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε:«Μετά το τέλος της καραντίνας θα χρειασθεί πολύ σκληρή προσπάθεια. Θα χρειασθούν ιδέες, δημιουργικές σκέψεις, γιατί είναι μια πρωτοφανής κατάσταση αυτή που βιώνουμε, για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας και μια σειρά στόχους που θα πρέπει να θέσουμε όλοι μαζί. Αλλά πιστεύω ότι αν κρατήσουμε το θετικό κλίμα, την ενότητα, τη δημιουργικότητα και την πειθαρχία αυτού του διαστήματος, θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε αναφορά στη σημερινή ημέρα μνήμης για τη Δημοκρατία, καθώς είναι επέτειος από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου το οποίο επέβαλε δικτατορία στη χώρα για επτά ολόκληρα χρόνια. «Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να διατηρούμε ισχυρή τη δημοκρατία μας. Να την κάνουμε ακόμα καλύτερη, δείχνοντας ενότητα, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα το πολιτικό σύστημα, και συμμετοχή όλοι οι πολίτες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Κάνω αυτήν την αναφορά και τη συνδέω με όλα όσα έχουμε ζήσει τους τελευταίους μήνες που περνάμε την κρίση του κορωνοϊού, γιατί η Ελλάδα σε αυτήν την κρίση έχει αποκτήσει νέα θετικά κεκτημένα. Οι Έλληνες έχουμε πορευθεί με ενότητα, με αλληλεγγύη, με σχέδιο. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έδρασαν έγκαιρα και έβαλαν πάνω από όλα την ανθρώπινη ζωή. Επομένως αυτά που πετύχαμε αυτούς τους τελευταίους δύο μήνες πρέπει να τα κρατήσουμε ως βασικά στοιχεία για να πορευθούμε και το επόμενο διάστημα, το οποίο, μην έχει κανείς αμφιβολία, θα είναι δύσκολο. Χάρη στην πειθαρχημένη στάση όλων των Ελλήνων- γιατί αξίζουν συγχαρητήρια στην ελληνική κοινωνία για τον τρόπο που αντιμετώπισε με ωριμότητα όλη αυτήν την κατάσταση- πλησιάζουμε στην ώρα, που θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες σταδιακά θα μα επαναφέρουν σε μια μορφής κανονικότητα. Σταδιακά. Σε όλη αυτήν την κρίση, η κυβέρνηση, το κράτος, κινούμαστε με βάση τις εισηγήσεις και τις συμβουλές των ειδικών λοιμωξιολόγων, υπό τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, γιατί είναι μια κρίση που έχει καθαρά ιατρικό και υγειονομικό χαρακτήρα και οφείλουμε να ακούμε τους ειδικούς, όταν διαμορφώνονται τέτοιου είδους  καταστάσεις. Άρα εκείνοι θα έχουν και τον πρώτο λόγο τη στιγμή της απόφασης».

Επισήμανε ωστόσο, ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο Πρωθυπουργός, ενώ διευκρίνισε ότι για όσο ακόμη θα κρατήσει η καραντίνα θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα διευκόλυνσης για κατηγορίες εργαζομένων. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, «η κυβέρνηση έχει μπροστά της εναλλακτικά σχέδια, ανάλογα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα»

Ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, είπε ότι αναμένουμε ένα βαθύ υφεσιακό κύμα, αλλά το πόσο μεγάλο θα είναι θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, ένας εκ των οποίων θα είναι ο τουρισμός που είναι πολύ σημαντικός γα τη χώρα μας.

«Σε ό,τι αφορά την οικονομία τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η χώρα θα δεχθεί ένα βαθύ, ένα σκληρό υφεσιακό κύμα. Θα δούμε πόσο θα είναι, γιατί έχει σχέση και με τον ακριβή χρόνο που θα μπει τέλος στην καραντίνα αλλά και με το ποίες οικονομικές δραστηριότητες θα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν το καλοκαίρι που έρχεται. Γνωρίζουμε όλοι ότι ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό. Ο οποίος θα δεχθεί ένα πολύ βαρύ πλήγμα καθώς είναι ερώτημα τι δυνατότητες θα υπάρξουν και αν θα επιτραπούν τα αεροπορικά ταξίδια κλπ. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης  της οικονομίας, γιατί η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ανασυγκρότηση. Ο Πρωθυπουργός, μαζί με άλλους οκτώ ηγέτες, δίνει μάχη στα ευρωπαϊκά fora, προκειμένου να υπάρξουν ακόμα καλύτερες διευκολύνσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο και πιστεύω ότι όλοι μαζί, με δημιουργικότητα και ενότητα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει σχέδιο μείωσης μισθών και συντάξεων.

«Βγαίνουμε από αυτήν την κρίση με πολύ μεγάλες επιτυχίες και στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι αυτήν τη στιγμή το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων εργάζεται με τηλεργασία. Ανήγγειλε δε ότι τις επόμενες δέκα ημέρες πρόκειται να γίνει πραγματικότητα και η ψηφιακή υπογραφή σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας του υπουργείου Εσωτερικών, «και αυτά είναι βήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες», σημείωσε.

Τέλος ο κ Θεοδωρικάκος, διάψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ενδεχόμενος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός.

«Όταν εξελέγη πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόταγμα που ο ίδιος είχε θέσει αλλά και αυτό που οι Έλληνες ήθελαν από εκείνον ήταν να ξαναφέρει μια κανονική ζωή στην Ελλάδα και να ξαναπάει γρήγορα  μπροστά την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε μια πολύ σκληρή και μεθοδική δουλειά με μειώσεις φόρων  και προσέλκυση επενδύσεων η οποία είχε αρχίσει ήδη να έχει αποτελέσματα. Αυτούς τους τρεις μήνες ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι μπορούσε να ανταπεξέλθει σε μια διπλή κρίση: Απέναντι στους μετανάστες και στην απειλή των συνόρων μας στον Έβρο και απέναντι στην πρωτοφανή κρίση του κοωρονοϊού. Έχει ένα ισχυρό απόθεμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Ποιος ο λόγος να σκέφτεται κανείς εκλογές; Έχουμε σχέδιο, έχουμε την αυτοπεποίθηση, έχουμε τον ισχυρό πρωθυπουργό που έχει ανάγκη η χώρα, και είμαστε σίγουροι ότι ενωμένοι, με σκληρή δουλειά και με καινούργιες σκέψεις και ιδέες θα ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την κρίση. Άρα επιμένω σε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στην προχθεσινή του συνέντευξη. Δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

aftodioikisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ