Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020

Πρώτος στην αξιολόγηση των υπουργών ο Βασίλης Κικίλιας με 71,7%, ακολουθεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος με 67,7% και στην τρίτη θέση  ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 67,5% –  Υψηλά ποσοστά αποδοχής και για τα δύο κεντρικά πρόσωπα της κρίσης – Στο 77% για τον Σωτήρη Τσιόδρα και στο 69% για τον Νίκο Χαρδαλιά – Το 47% των πολιτών θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί η οικονομική του κατάσταση στο άμεσο μέλλον λόγω της πανδημίας

Το 80% προσεγγίζουν οι θετικές γνώμες των πολιτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα του κορωνοϊού σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Συγκεκριμένα το ποσοστό αποδοχής φτάνει το 79,9% με αξιοσημείωτο ότι ανάμεσα στους πολίτες που εκφράζουν θετικές γνώμες για την κυβέρνηση βρίσκεται και το το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!

Πολύ υψηλά στην αποδοχή των πολιτών βρίσκονται και οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές της κρίσης. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αξιολογείται θετικά από το 77% ενώ η αποδοχή του κ. Νίκου Χαρδαλιά βρίσκεται στο 69%.

Από τους υπουργούς της κυβέρνησης πρώτο στα θετικά σχόλια είναι ο Βασίλης Κικίλιας με ποσοστό 71,7% , ακολουθεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος με 67,7%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 67,5%, η Νίκης Κεραμέως με 62,4 και Βρούτσης. Την πεντάδα συμπληρώνει ο Γιάννης Βρούτσης με 58,1%.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι ότι το 45,2% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά και την στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ το 47% θεωρεί ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας στο μέλλον.

Δείτε τη δημοσκόπηση

MRB1
 
MRB2_2
MRB3
MRB4
MRB5

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το 2020 θα υπάρξει μεγάλη ύφεση στην οικονομία, λέγοντας πως για αυτό το λόγο η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε "αλόγιστα αιτήματα και παροχές", τα οποία θα κατασπαταλούσαν το ¨"εθνικό κεφάλαιο".

Όπως πρόσθεσε αυτό θα γίνει «μετά» από την "αναπτυξιακή έκρηξη που ακολουθήσει" και μόνο τότε θα υπάρξει μέρισμα για τον καθένα της ανάπτυξης αυτής.

Για τα μέτρα περιορισμού είπε ότι αυτά θα αρθούν σταδιακά, καθώς ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμα. Ενώ γι' ακόμα μια φορά κάλεσε τους πολίτες να μην επαναπαυτούν. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιπλέον ότι «155.000 μακροχρόνια άνεργοι της πατρίδας μας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ».

Ολόκληρο το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες

"Συμπολίτες μου,

Έχουν περάσει ήδη 33 μέρες από το πρώτο μήνυμά μου για την πανδημία. Έθεσα, τότε, έναν σαφή στόχο: Να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, υπομένοντας και ατομικές θυσίες. Και αυτές τις θυσίες τις κάνατε, με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Προστατεύτηκαν, έτσι, όλοι οι Έλληνες, κυρίως, όμως, οι πιο ευάλωτοι.

Και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Για την εμπιστοσύνη, αλλά και την πειθαρχημένη συμπεριφορά.

Αποδείξαμε, ως λαός, ότι έχουμε μεγάλες εσωτερικές δυνάμεις και αντοχές. Δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κι αν αυτό μας προσφέρει μια εύλογη ικανοποίηση, γιατί όχι και υπερηφάνεια, μας εξοπλίζει, ταυτόχρονα, με πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάχη.

Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα.

Στο διάστημα που πέρασε, είχαμε, και θα έχουμε ακόμα, δυστυχώς, απώλειες. Πολύ λιγότερες, όμως, απ’ όσες αν είχαμε ακολουθήσει άλλη πολιτική. Γι’ αυτό και θα επιμείνουμε στο δρόμο που χαράξαμε: Θα συμβουλευόμαστε πάντα τους ειδικούς.

Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις. Kαι μόνο όταν αυτό θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα.

Συμπολίτες μου,

Μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση άλλαξαν πολλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αλλάξαμε και εμείς. Πιστεύω προς το καλύτερο. Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, καθώς, σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες.

Συναντήθηκα και μίλησα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία. Θαύμασα τις ικανότητες, την αφοσίωση και τη θέλησή τους. Και διαπίστωσα από κοντά ότι μαζί με τα κτίρια και τα τεχνικά μέσα εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν σταματά εδώ.

Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους. Μαζί με το ΕΣΥ, ωστόσο, νέα μορφή παίρνει και το σύνολο του δημόσιου τομέα:

Οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται και απλώνονται για να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη. Συνταγογραφήσεις και πιστοποιητικά εκδίδονται, πλέον, ηλεκτρονικά. Το Gov.gr έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και την κάνει πιο εύκολη. Οι υπάλληλοι εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Ενώ, μέχρι σήμερα, σχεδόν 5 εκατομμύρια είναι οι συμμετοχές μαθητών αθροιστικά σε ψηφιακές τάξεις με τη βοήθεια δεκάδων χιλιάδων φιλότιμων εκπαιδευτικών.

Πολλές επιχειρήσεις μας, αποδεικνύονται ανθεκτικές και ευέλικτες: Άλλες στρέφουν την παραγωγή τους σε προϊόντα της συγκυρίας, όπως τα αντισηπτικά. Και άλλες, συνεργάζονται μεταξύ τους για να προσφέρουν στα νοσοκομεία υλικά υψηλής τεχνολογίας, όπως μάσκες τρισδιάστατης εκτύπωσης για τους γιατρούς.

Την ίδια ώρα, Έλληνες επιστήμονες είναι παρόντες σε όλα τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται εναντίον του ιού. Ενώ η κινητοποίηση της κοινωνίας εκφράζεται πολυδιάστατα: Με τις μεγάλες δωρεές ιδιωτών. Με τον εθελοντισμό χιλιάδων πολιτών. Αλλά και με την πειθαρχία όλων. Γιατί ο στόχος είναι κοινός.

Συμπολίτες μου,

Με την υπεύθυνη στάση σας, δαμάσατε το πρώτο κύμα του Κορωνοϊού. Γιατροί και νοσηλευτές, ένστολοι και Πολιτική Προστασία στάθηκαν στην πρώτη γραμμή. Και στο πλευρό τους, πολλοί άλλοι μαχητές αυτής της «νέας καθημερινότητας»: Οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων. Τα παιδιά που μεταφέρουν έτοιμο φαγητό.

Αλλά και οι εργαζόμενοι που κρατούν νύχτα-μέρα τις πόλεις μας καθαρές. Όλοι αυτοί «δίνουν ζωή στη ζωή μας». Είναι σίγουρο πως, όταν περάσει η κρίση, θα βλέπουμε αλλιώς τους ανθρώπους που γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα ανησυχούμε αν το παλικάρι στο μηχανάκι δεν φοράει το κράνος του. Και θα λέμε καλημέρα στις γυναίκες και στους άντρες που θα αδειάζουν τους κάδους της γειτονιάς μας. Δεν θα είναι πια αόρατοι όπως ήταν, ίσως, για κάποιους.

Πολλοί έπρεπε να βάλουν την προστατευτική μάσκα για να λάμψει από πίσω της το φωτεινό τους πρόσωπο. Είναι το πρόσωπο της προκοπής και της αλληλεγγύης. Της αυριανής Ελλάδας. Και θέλω να τους ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, εκ μέρους όλων των πολιτών.Το μεγαλύτερο κέρδος μας, ωστόσο, από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα.

Και λέγεται Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το Κράτος. Προς την Κυβέρνηση. Προς τον συμπολίτη! Γιατί, μέσα σε 50 ημέρες, διαλύθηκαν μύθοι δεκαετιών. Και βγήκαν συμπεράσματα, που θα μας συνοδεύουν για καιρό.

Αποδείχθηκε, για παράδειγμα, πως το κράτος πρέπει πρωτίστως να αξιολογείται με βάση την αποτελεσματικότητά του. Και πως, όταν το κράτος δεν γίνεται λάφυρο της εξουσίας, τότε μετατρέπεται σε αληθινή «Πολιτεία».

Όχι σε έναν κομματικό προορισμό. Αλλά σε μία ομπρέλα φροντίδας για όλους. Που αναθέτει την ευθύνη των κρίσιμων τομέων στους πιο άξιους. Αυτή η παρακαταθήκη εμπιστοσύνης και αξιοκρατίας δεν πρέπει να φύγει μαζί με την πανδημία. Γιατί θα την χρειαστούμε για την επόμενη μεγάλη πρόσκληση: Την ανάταξη της οικονομίας μας.

Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε μία πρωτοφανή κρίση. Και αντέδρασε γρήγορα: Διαθέτει περισσότερα από 14 δις για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Και εξασφαλίζει ακόμη 10 δις ευρώ ρευστότητας και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη, 750.000 εργαζόμενοι εισπράττουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Σχεδόν 200.000 άνεργοι πήραν παράταση στο επίδομα τους. Σε παραπάνω από 500.000 επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και 85.000 επιστήμονες δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης.

Σήμερα, ανακοινώνω μία ακόμη πρωτοβουλία προς μία ειδική ομάδα του πληθυσμού: Οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι της πατρίδας μας θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Προσοχή, όμως: Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021.

Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές.

Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει.

Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία.

Η Βουλή και οι θεσμοί, λοιπόν, λειτουργούν παρά τους περιορισμούς. Όμως, θα το ξαναπώ: Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να είναι μία ανανεωμένη Ελλάδα! Η κρίση ίσως μας πληγώσει. Θα μας έχει οπλίσει, ωστόσο, με πολύτιμες εμπειρίες για να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και σύγχρονο κράτος. Γιατί, ακριβώς, τα μεγάλα βήματα που γίνονται τώρα είναι όπλα που μπορούν να κάνουν αυτή την πρόσκαιρη δοκιμασία μοχλό σταθερής προόδου. Να εντάξουν τις σκοπιμότητες της στιγμής στο στρατηγικό σκοπό του μέλλοντος. Και έτσι τα μέτρα της επικαιρότητας, να γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων.

Πρόκειται για κατακτήσεις που θα μας βοηθήσουν, ώστε μετά την καταιγίδα να κάνουμε μία νέα αρχή. Με άλλα λόγια, μετά την εμπειρία του Κορωνοϊού, είναι στο χέρι μας η «ανάγκη του σήμερα» να θεμελιώσει την «αναγέννηση του αύριο». Και το σκληρό παρόν να γίνει πρόλογος πιο αισιόδοξων καιρών.

Κλείνω με τις εξής σκέψεις,

Στην προηγούμενη επικοινωνία μας, είχα τονίσει ότι στη μάχη κατά του Cοvid-19, ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Σήμερα σας λέω ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα. Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση.

Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες.

Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο. Δεν κινδυνεύει η πίστη μας, αλλά η υγεία των πιστών. Έτσι, όμως, θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής. Που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο.

Με τον τρόπο της αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα αποκτά μια ξεχωριστή πνευματικότητα. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τους φόβους μας, αλλά και τις προσδοκίες μας. Μας ωθεί να μείνουμε ταπεινοί και να αναλογιστούμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας. Ας μείνουμε, λοιπόν, στο σπίτι. Για να ανταμώσουμε πάλι, υγιείς και δυνατοί, όταν περάσει η τρικυμία.

Μένουμε σπίτι, βγαίνουμε νικητές. Γιατί μια κλωστή χωρίζει τη νίκη απ’ την καταστροφή: Αν δεν τηρήσουμε μέχρι τέλους τις συμβουλές των ειδικών, μπορεί να διαλύσουμε όσα πετύχαμε.

Στον ορίζοντα φαίνεται η στιγμή που τα καταστήματα και τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν με προσεκτικά βήματα. Οι μηχανές της οικονομίας να ξαναζεσταίνονται. Και οι άνθρωποι να συναντώνται και πάλι στους δρόμους, στις δουλειές, στους χώρους άθλησης. Όλα αυτά, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν με σύνεση. Με σχέδιο.

Με τους γιατρούς πάντα να μας συμβουλεύουν. Με νέες συνήθειες. Με την ατομική υγιεινή να έχει γίνει τρόπος ζωής. Με ξεχωριστή φροντίδα για τους ηλικιωμένους μας. Και με τα τυχόν κρούσματα να εντοπίζονται και απομονώνονται αμέσως, πριν γίνουν απειλητικά.

Το πιστεύω: Είναι στο χέρι μας να φέρουμε πιο κοντά μας το μέλλον που επιθυμούμε. Και προσέχοντας σήμερα, να κάνουμε το αύριο ακόμη πιο φωτεινό και αισιόδοξο. To μπορούμε και θα το καταφέρουμε.

Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!"

pronews.gr

Αθήνα,     07/04/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:       Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

                   Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ:      «Οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας ζητούν ειδική στήριξη εν μέσω των απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Όπως μας πληροφόρησαν νέοι σε ηλικία αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, ο κλαδικός τους συλλογικός φορέας απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων,  στην οποία εκτίθενται προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα περιοριστικά μέτρα απαγορεύουν στους κτηνοτρόφους να είναι παρόντες στην ζύγιση των ζώων, που παραδίδουν στα σφαγεία, οπότε, ζητούν να τροποποιηθεί ο εν λόγω περιορισμός, αφού η προσωπική τους παρουσία, τουλάχιστον στην ζύγιση, θεωρείται απαραίτητη για την διαφύλαξη των συμφερόντων τους.

Εκτός αυτού, η τιμή του αρνιού, που  αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 2,50 έως 3,50 ευρώ ανά κιλό, θεωρείται πολύ χαμηλή, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι, ο εκάστοτε αγοραστής χονδρέμπορος πληρώνει με  ετεροχρονισμένες επιταγές, που σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι παίρνουν τα χρήματά τους πολύ αργότερα. Όμως η εκτροφή των ζώων απαιτεί χρόνο και χρήμα και από τη στιγμή που  τα χρήματα από την πώλησή τους δεν μπαίνουν στην τσέπη τους άμεσα, δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους για την παραγωγή ζωοτροφών κλπ. Έτσι, ζητούν την επιστροφή των 350.000 ευρώ, που αποτελούν χρήματα των αγροτών, όπως ισχυρίζεται ο Σύλλογος, από τα πρόστιμα των ετών 2013, 2014 και 2015, λόγω των εκτάσεων που επιστράφηκαν ως μη βοσκότοποι, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Εν κατακλείδι, ο Σύλλογος ζητά να γίνει αίτημα στα αρμόδια Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προκειμένου για την έγκριση έκτακτης προκαταβολής των τελευταίων οφειλόμενων, ως ενίσχυση, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, όπως έγινε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και παράλληλα, αιτείται να πληρωθούν άμεσα οι αγρότες από τον «ΟΠΕΚΕΠΕ» και τον «ΕΛΓΑ».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να ικανοποιήσετε τα παραπάνω αναφερόμενα αιτήματα των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας, ώστε να διατηρηθεί μια ομαλότητα στις εργασίες  τους και να αποφευχθεί η οικονομική εξαθλίωσή τους, εν μέσω της περιόδου ισχύος των απαγορεύσεων λόγω κορωνοϊού;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Λόγω του κορωνοϊού υπάρχει αδυναμία πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δανείων που σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν και θα σταματήσει η αναστολή πληρωμών οφειλών που έχουν χορηγήσει κυβέρνηση, τράπεζες και διαχειριστές δανείων μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων» που θα «βουλιάξουν» τις τράπεζες.

Το πόσο πίσω θα μείνουν οι πληρωμές θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και το πόσο σύντομα θα επιστρέψει η πραγματική οικονομία στην κανονικότητα.

Εάν ωστόσο επιβεβαιωθούν τα σενάρια που μιλούν για χάσιμο της τουριστικής σεζόν και προβλέπουν ύφεση έως 10%, η δημιουργία μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων χρεών θα είναι αναπόφευκτη.

Στις αρχές του 2020 το συνολικό απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς Δημόσιο και τράπεζες διαμορφωνόταν σε 209 δισ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ήταν 105,6 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχει βεβαιώσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ήταν στα 35,4 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 68 δισ. ευρώ ή στο 40,3% του συνόλου των δανείων.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι πρόσθετες επισφάλειες που μπορούν να εγγράψουν οι τράπεζες λόγω των δανείων που θα μείνουν απλήρωτα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού μπορούν να αγγίξουν τα 8 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2020.

Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν πιθανές νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 11 δισ. ευρώ και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσά που για κάποια κυβερνητικά στελέχη δεν θεωρούνται υπερβολικά, τότε τα νέα «φέσια» θα ανέλθουν σε 20 δισ. ευρώ και το συνολικό απόθεμα των ληξιπρόθεσμων χρεών του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν στο τέλος του 2017.

Εάν τελικά εφέτος έχουμε μια ύφεση της τάξης του 10% και το ΑΕΠ σε ονομαστικά επίπεδα μειωθεί από τα 190 δισ. ευρώ το 2019, στα 170 δισ. ευρώ περίπου το 2020, τότε αυτό το πιθανό απόθεμα ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους ύψους 229 δισ. ευρώ θα αντιστοιχεί στο 135% του ΑΕΠ περίπου!

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την άποψη ότι ο Σ.Τσιόδρας αποκρύπτει την αλήθεια για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χορηγούνται εδώ στην Ελλάδα εξέφρασε μέσα από άρθρο ο Γιώργος Τράγκας, ενώ χαρακτήρισε το δίδυμο Σ.Τσιόδρα-Ν.Χαρδαλιά χαρακτηρίζοντας τους «λοιμωξιο-ψυχίατρος» τον πρώτο και «πολιτικάντη κορονοσερίφη» τον δεύτερο.

«Βδομάδα των Παθών σε καραντίνα, ενώ επισημαίνεται από συνταγματολόγους και δημοσιολόγους, ότι ο κορωνοϊός γίνεται αφορμή για πολιτική ασφυξία της αντίθετης γνώμης.

Επίσης, ήδη καταγγέλλεται ότι απομονώνονται όσοι γιατροί και νοσηλευτές, που δίνουν μάχη στην πρώτη γραμμή, αναφέρονται σε ελλείψεις.

Ο κος Κικίλιας και το Μαξίμου επιδιώκει να πείσει τον κόσμο, ότι η κυβέρνηση είναι αλάνθαστη, είναι ασπίδα, είναι μεγάλο κουκούλι προστασίας  και ότι χάρη σε αυτήν έχουμε ακόμη τη ζωή μας και οι περισσότεροι την υγειά μας. Επομένως, ότι και αν μας φέρουν οι αποφάσεις της, όποιο σοκ και αν υποστούμε από τα οικονομικά μέτρα πρέπει να τη δικαιολογήσουμε.

Κουβέντα δεν λέει για τις υπάρχουσες ελλείψεις, για τη φτώχεια και την πείνα που έρχεται και για τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη που σπεύδει βραδέως και δίνει ελάχιστα για τη σωτηρία εκατομμυρίων  ευρωπαίων πολιτών και ακόμα λιγότερα στο δορυφόρο που λέγεται Ελλάδα.

Όπως σωστά έγραψε χθες το ΠΑΡΟΝ, αδίστακτος ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μπλόκαρε την αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Τώρα το σύνθημα μένουμε στο σπίτι, θα γίνει μένουμε χωρίς σπίτι. Αν και διαφωνούσαν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ δεν έβγαλαν μιλιά. Όπως έγραψε η εφημερίδα, παρόντες ήταν οι υπουργοί Σταϊκούρας και Γεωργιάδης και οι υφυπουργοί Ζαβός και Σκυλακάκης.

Πυκνώνουν οι πληροφορίες, ότι ο Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές με λάβαρο νίκης τον Τσιόδρα και τον Κικίλια να φωνάζει: Σας σώσαμε!

Ακούγεται επίσης, δεν θέλω να το πιστέψω, ότι ο κος Μητσοτάκης πρόκειται να αντιγράψει μέτρα του Ερντογάν και να μην επιτρέπει την έξοδο από το σπίτι σε άτομα ηλικίας πάνω από 65 ετών.

Θέλω να παρακαλέσω τον κο Μητσοτάκη να με ακούσει. Γιατί άλλο πράγμα τα υγειονομικά μέτρα και άλλο πράγμα η υγειονομική χούντα.

Θέλω να με ακούσει ο πρωθυπουργός, γιατί άλλο πράγμα λοιμωξιολόγος και άλλο πράγμα λοιμωξιο-ψυχίατρος ή πολιτικάντης κορονοσερίφης.

Επειδή οι καθοδηγούμενοι συνάδελφοί μου δεν ασχολούνται με το τσουνάμι της ύφεσης, της φτώχειας και των μολυσματικών ασθενειών που θα ακολουθήσουν τον κορονοϊό, οφείλω σήμερα το πρωί να ενημερώσω τον κο Μητσοτάκη για τα πραγματικά στοιχεία  που συγκέντρωσα από ένα πλήθος ρεπορτάζ.

Ο κος Τσιόδρας κε Πρωθυπουργέ (δεν ξέρω για πιο λόγο) αποκρύπτει την αλήθεια για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χορηγούνται εδώ στην Ελλάδα και συνεχώς μιλάει για ένα φάρμακο που μπαίνει σε τρίτη φάση δοκιμών και έχει αποτελεσματικότητα 67%.

Ο κος Τσιόδρας και ενδεχομένως κάποιοι στην αρμόδια επιτροπή δημόσιας υγείας και στον ΕΟΦ, καθυστέρησαν αρκετά – ενδεχομένως για γραφειοκρατικούς λόγους – την έγκριση της χορήγησης της χλωροκίνης και της αζυθρομυκίνης.

Μέχρι την ημέρα που ακούσαμε τον κο Τσιόδρα να αναφέρει τη λέξη χλωροκίνη και μέχρι την ημέρα που ακούσαμε τον Πρόεδρο του ΕΟΦ να λέει ότι μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρία, η γιουνιφάρμα έδωσε χρήματα για να αγοράσουμε χλωροκίνη από την Ινδία.

Ο κος Τσιόδρας δεν λέει όλη την αλήθεια, ούτε ενημερώνει το κοινό για την αποθεραπεία που γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες με τη χορήγηση χλωροκίνης και αζυθρομυκίνης και στα πιο βαριά περιστατικά, με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων και κορτιζόνης, μετά από υπογραφή των ασθενών.

Κύριε πρωθυπουργέ, έκανα εκτεταμένο ρεπορτάζ και συνέλλεξα πληροφορίες από ένα πλήθος γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Είναι πολιτικό και επιστημονικό έγκλημα να μην λέμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εσείς δεν είστε λοιμωξιολόγος αλλά να βάλετε μία τάξη, γιατί εσείς στο τέλος και ο λαός θα πληρώσετε το μάρμαρο.

Αγαπητέ κε Μητσοτάκη σήμερα πρέπει να με ακούσετε.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του διάσημου λοιμωξιολόγου και ερευνητή, Γάλλου καθηγητή Ντιντιέ Ραούλ, σε 1066 ανθρώπους, μετά τη χορήγηση χλωροκίνης – αζυθρομυκίνης (μιλάμε για δύο πολύ φθηνά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον ερυθηματώδη λύκο, την ελονοσία και την πνευμονία από την κοινότητα) έγιναν καλά οι 1062 και οι 4 που απεβίωσαν ήταν ηλικίας από 77 έως 92 ετών με βεβαρημμένο ιατρικό παρελθόν.

Αγαπητέ κε Πρωθυπουργέ, την 5η και 6η μέρα μετά τη χορήγηση χλωροκίνης και αζυθρομυκίνης οι πάντες υπήρξαν αρνητικοί στον ιό. Επίσης απεδείχθη στην καινούργια έρευνα του Γάλλου καθηγητή, ότι τόσο η χλωροκίνη, όσο και η αζυθρομυκίνη δεν άφησαν καμία τοξικότητα.

Κύριε Μητσοτάκη, πρέπει να σας τα λέει όλα ο κος Τσιόδρας και κυρίως να μην κρύβει τίποτα από τον ελληνικό λαό. Ειδικότερα, για τις εφαρμοζόμενες θεραπείες, όσους ασθενείς κουράρισε το Σωτηρία και άλλα κέντρα αναφοράς, με χλωροκίνη και αζυθρομυκίνη, μετά την 5η, 6η και 7η μέρα ήταν αρνητικοί.

Οι περισσότερες διασωληνώσεις οι οποίες μειώνονται κάθε μέρα, έγιναν γιατί δεν χορηγήθηκε χλωροκίνη, αζυθρομυκίνη ή τα μονοκλωνικά αντισώματα που δίνονται μετά από υπογραφή του ασθενούς και είναι πολύ ακριβό φάρμακο.

Πρέπει να σας πω,  ότι η καθυστέρηση της χορήγησης της χλωροκίνης, η οποία δόθηκε μετά από άδεια της επιτροπής δημόσιας υγείας και του ΕΟΦ, το γνωστό πλακενίλ που σε όλα τα πειράματα στη Γαλλία, δόθηκε σε ποσότητα 600mg την ημέρα μαζί με αζυθρομυκίνη, στοίχισε σε αρκετούς ανθρώπους τη διασωλήνωση.

Συγγενής μου κε Πρωθυπουργέ, ναύαρχος, μεγάλης ηλικίας, εισήλθε στο Σωτηρία, έφτασε στη διασωλήνωση και αποσωληνώθηκε και είναι στο σπίτι του τώρα, όταν χορηγήθηκε ο συνδυασμός χλωροκίνης και αζυθρομυκίνης.

Επίσης, κε Πρωθυπουργέ, ρωτήστε το βουλευτή σας τον κο Κέλλα. Έγινε καλά, με σταθερή χορήγηση χλωροκίνης και αζυθρομυκίνης επί 10 ημέρες, και στο τέλος με μία ενδοφλέβια ένεση ακριβού φαρμάκου, όπως το Ρο Ακτέμρα, που δίνεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έτσι κατόρθωσε ο κος Κέλλας να επιστρέψει αποθεραπευμένος στο σπίτι του.

Επίσης, κε Πρωθυπουργέ, έχω συγκεντρώσει μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις από πλήθος γιατρών και νοσηλευτών, που λένε ότι αν ο ασθενής από κορωνοϊό αντιμετωπιστεί αμέσως από γιατρό και νοσηλευτές και του χορηγηθούν τα εγκεκριμένα πρωτόκολλα φαρμάκων, δεν παθαίνει τίποτα.

Αν όμως, όπως συμβαίνει στη Νέα Υόρκη – το άκουσα σε συνέντευξη γιατρού κλινικής – δεν υπάρχουν φάρμακα,  η χλωροκίνη, η αζυθρομυκίνη  και ένας αναπνευστήρας για όλους, τότε πράγματι  έχουμε μεγάλους αριθμούς θυμάτων. Άκουσα επίσης ότι εκεί θέλεις 35.000 δολάρια για να μπεις σε ένα νοσοκομείο να θεραπευτείς.

Πρέπει ο δημόσιος λόγος σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσεως να είναι σαφής και ειλικρινής. Άκουσα τον αγαπητό κο Τσιόδρα να ξεφεύγει της ενημέρωσης για τον ιό και να υπεισέρχεται σε θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και τις ψυχικές αντιδράσεις των κατοίκων που βρίσκονται σε καραντίνα.

Έχω την αίσθηση, ότι δεν πρέπει να αποκτήσουμε έναν υγειονομικό πατερούλη, ο οποίος να δίνει συμβουλές επί παντός του επιστητού και ως αγιογραφία να μπορεί να μιλάει για όλες τις παρενέργειες που φέρνει ο κορωνοϊός.

Διάβασα και ένα άρθρο του κου Μπιλ Γκέιτς στην Καθημερινή, που λέει μεταξύ άλλων ότι όλος ο κόσμος πρέπει να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο. Ο κος Γκέιτς, όπως και το ίδρυμα Κλίντον, ενισχύουν τον παγκόσμιο οργανισμός υγείας. Ο Μπιλ έχει πολλές μετοχές και μερίσματα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα πλήθος διεθνών φαρμακοβιομηχανιών.

Αγαπητέ κε Μητσοτάκη, από αυτό το σημείο και μετά, θέλω να με προσέξετε περισσότερο, γιατί όσα θα αναφέρω, αποτελούν και τμήματα εκθέσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που έχει λάβει στα χέρια του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο κος Τραμπ. Ξέρω ότι δεν τον «πάτε» πολύ, προτιμάτε την κα Μέρκελ, τα ιδρύματα Κλίντον και Σόρος, αλλά πρέπει εδώ να τύχω της προσοχής σας.  

Στις εκθέσεις της CIA και των άλλων αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, περιλαμβάνονται δημοσιεύματα των Times της Νέας Υόρκης και της Washington Post. Σε λίγο που θα ξεσπάσει το σκάνδαλο, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση, να πάρει μια θέση. Κε Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, θα κατηγορηθεί πολύ σύντομα, επίσημα, από την Αμερικανική Κυβέρνηση για απόκρυψη πληροφοριών και ένα πολύ βρόμικο παιχνίδι με την Κίνα.

Επειδή δεν έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα, πρέπει να σας ενημερώσω, γιατί αυτό θα δημιουργήσει τεράστια διεθνή ένταση. Ο πρόεδρος του ΠΟΥ, είναι ο Αιθίοπας κος Τάντρος Ντεμπρεγιέσους. Υπήρξε υπουργός Παιδείας και Εξωτερικών της Αιθιοπίας, μέλος μιας ιδιαίτερα καταπιεστικής κυβέρνησης. Το 2017, με την υποστήριξη της Κίνας, έγινε πρόεδρος του ΠΟΥ, κερδίζοντας τον Βρετανό Υποψήφιο.

Αγαπητέ κε Μητσοτάκη, η Κίνα έφτιαξε το κρατικό αεροδρόμιο της Αιθιοπίας και ένα πλήθος έργων. Σύμφωνα με τις εκθέσεις που έφτασαν στον Λευκό Οίκο και στα χέρια του κου Τραμπ. Ο κος αυτός κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε και επιδημίες χολέρας στην περιοχή του, λέγοντας ότι είναι απλά ένα μικρόβιο που προκαλεί διάρροιες.

Απεδείχθη λίγο αργότερα, ότι ήταν το δονάκιο της χολέρας. Τόσο ο κος Γκέιτς, όσο και ο κος Κλίντον, αγαπητέ κε Πρωθυπουργέ, ενίσχυαν τον κο Ντεμπρεγιέσους και τον ΠΟΥ, να καθοδηγεί και να εγκρίνει εμβολιασμούς και εμβόλια που παρήγαγαν εταιρίες συμφερόντων του Γκέιτς και χορηγούνταν στην Αφρική και στην Ινδία. Στην Αφρική παρατηρήθηκε ότι τα εμβόλια αυτά έφεραν στειρωτικά φαινόμενα σε χιλιάδες νεαρά κορίτσια της Μαύρης Ηπείρου και στην Ινδία έφεραν παράλυση. Μάλιστα, με πρωτοβουλία των ινδικών αρχών σταμάτησε η χορήγησή τους.

Φυσικά ο κος Γκέιτς έβγαλε δισεκατομμύρια. Η διοίκηση Τραμπ και ο Πρόεδρος είναι ήδη ενημερωμένοι για όλα αυτά και κυρίως για τις σχέσεις του Ντεμπρεγιέσους με το Πεκίνο. Μάλιστα επισκέφτηκε το Πεκίνο, διαρκούσης της κρίσεως στη Γιουχάν και επέστρεψε πίσω, λέγοντας δεν τρέχει τίποτα, είναι τοπική επιδημία.

Στο χρόνο που χάθηκε, εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι από τις μολυσμένες περιοχές, πέρασαν Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Είναι ευτύχημα κε Πρωθυπουργέ, που δεν έχουμε ακόμη μεγάλα ανοίγματα με τους Κινέζους.

Δεν ήταν τυχαίο, κε Μητσοτάκη ότι βγήκε ο Πομπέο και είπε ότι μόλις τελειώσει η κρίση, θα λογαριαστούμε με την Κίνα και τον κο Ντεμπρεγιέσους.

Μου κάνει εντύπωση κε Πρωθυπουργέ, γιατί αφού δουλεύουν άριστα οι συνδυασμοί, φθηνών φαρμάκων στο Σωτηρία και σε άλλα νοσοκομεία, ο κος Τσιόδρας δεν το λέει καθόλου, αλλά συνεχώς μιλάει για ένα φάρμακο, μιας συγκεκριμένης εταιρίας, που διάβασε λέει, σε ένα έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, και το οποίο έχει αποτελεσματικότητα, 67%.

Κε Μητσοτάκη θέλω να τα προσέξετε αυτά. Για να μην ακουστεί ότι ο κορωνοϊός και τα αστυνομικά μέτρα με τους κορονο-σερίφηδες πάνε μαζί, προς θεού με μπίζνες και διαφθορά.

Προσπαθώ να ενημερώνω τον κο Πρωθυπουργό, για να μην καταγραφεί ως ο υιός Μητσοτάκης,  ο οποίος εισήγαγε τη χώρα στη φάρμα των ζώων και δημιούργησε τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγαλύτερη και εκείνη των ζημιών που προκάλεσαν τα μνημόνια στην Ελλάδα.

Πρέπει να πω στον κο Μητσοτάκη, ότι αργά ή γρήγορα, με βάση πληροφορίες που έχω, η διοίκηση Τραμπ θα ανακοινώσει ευθύνες για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και θα κατηγορήσει την Κίνα, ότι έσπειρε έναν ιό παγκοσμίως που θυμίζει βιολογικό όπλο. Επίσης, θα κατηγορηθούν διάφοροι πλούσιοι, όπως ο φίλος μας ο κος Γκέιτς, οι οποίοι έχοντας τα λεφτά τους σε φαρμακοβιομηχανίες, ποντάρουν και λένε συνεχώς ότι πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν ολοένα και περισσότερα εμβόλια. Αξιοποιώντας επίσης, για να έχουν μία παγκόσμια οικονομική κηδεμονία, μέτρα – σαν και αυτά που έχουμε τώρα στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες του κόσμου.

Ήδη, επαναλαμβάνω, τόσο οι αμερικανικές υπηρεσίες, όσο και ο Πρόεδρος Τραμπ συλλέγουν στοιχεία για το πώς λειτούργησε αυτό το μούτρο, ο Τάντρος Ντεμπρεγιέσους. Πρέπει ακόμη, να πω στον κο Μητσοτάκη, να ζητήσει να διαβάσει για αυτό το μούτρο για να ξέρει και πως πρέπει να συμπεριφερθούμε και ως κράτος, τα δημοσιεύματα της Washington Post   και της New York Times.

Επίσης να του δώσουν οι χρήσιμοι και νοήμονες άνθρωποι του γραφείου του, το άρθρο του Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, που έχει ανέβει στο αμερικανικό διαδίκτυο. Εκεί θα δει τι συμβαίνει με τον ΠΟΥ, τον Τραμπ, τον Γκέιτς και τους άλλους και κυρίως τι συμβαίνει με τον κορωνοϊό.

Απευθυνόμενος σήμερα στον πρωθυπουργό της χώρας, θέλω να εμποδίσω την επερχόμενη γελοιοποίηση του πρωθυπουργικού θεσμού.

Ο κος Τσιόδρας έκανε την πρώτη προεκλογική περιοδεία του εκεί στη Λάρισα, μιλώντας με καλά λόγια για τους Ρομά, ως καλός άνθρωπος και πατερούλης, αλλά οι Ρομά φώναξαν ότι δεν μπορούν να ζήσουν, αν δεν βγούνε έξω να πουλήσουν ή και να κλέψουν.

Μάλιστα, ο κος Τσιόδρας που κλαίει τακτικότατα, έπρεπε να ακούσει τον Ρομά που του φώναξε ότι η πείνα είναι πρώτη και μετά ο κορονοϊός.

Και δεν θα έπρεπε  ο κος Τσιόδρας να λέει ψέματα στον πρωθυπουργό της χώρας, χωρίς να του αναφέρει τι θα ακολουθήσει στην περίπτωση βαθύτατης ύφεσης και φτώχειας. Πόσους θανάτους θα έχουμε από μολυσματικές ασθένειες. Ήταν κωμική η σκηνή, να χαιρετάει τρέχοντας ο κος Τσιόδρας τους Ρομά και ο κος Χαρδαλιάς κρυμμένος σε ένα αυτοκίνητο, να προσπαθεί να εξηγήσει πως θα μπει η καραντίνα στους Ρομά.

Τώρα κε Πρόεδρε πρέπει να ακούσετε γιατί θα καταλάβετε κάποια στιγμή αλλά θα είναι αργά. 333 τεστ έγιναν στους Ρομά. Μετά από γλέντια, προξενιά, επαφές, οινοποσίες και πανηγύρι. 4 μόνο ήταν θετικά. Συνολικά σε όλο τον καταυλισμό κε Πρωθυπουργέ, ήταν 26 φορείς. Εάν έπαιρναν αίμα και έκαναν τεστ σε αυτούς τους ανθρώπους, να είστε βέβαιος ότι θα έβρισκαν ένα πλήθος διαφόρων νοσημάτων, πολλά από τα οποία θα ήταν υποβόσκουσες πολύ σοβαρές ασθένειες.

Θα πρέπει να σας απασχολήσει, κε Μητσοτάκη, το γεγονός ότι πέθανε άνθρωπος που νοσηλευόταν στο Θριάσιο νοσοκομείο και τρία λεπτά πριν ξεψυχήσει βρήκαν ότι πάσχει από κορωνοϊό.

Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν φταίνε οι γιατροί. Δεν υπάρχουν τεστ για ιχνηλασίες, γιατί το μνημονιακό δημόσιο ταμείο, δεν έχει χρήματα. Σκεφτείτε λοιπόν, πόσοι ήρθαν σε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος νοσηλευόταν χωρίς να έχει γίνει τεστ.

Τώρα κε Πρωθυπουργέ, πάμε στην ταμπακιέρα, γιατί δεν μας τα λέει όλα ούτε η επιτροπή δημόσιας υγείας, που άργησε να βάλει χλωροκίνη – αζυθρομυκίνη στα νοσοκομεία, ούτε οι καλοί σύμβουλοί σας. Μάλιστα θα σας συνιστούσα, να μην εμπιστεύεστε πολύ τον κο Κικίλια, γιατί δεν είναι μάχιμος γιατρός και λόγω πολιτικής έχει ξώφαλτση της ιατρική.

Κύριε Μητσοτάκη, επί σειρά ημερών, έχουμε αριθμό θανάτων και κρουσμάτων πολύ μικρότερο, από αυτόν που είχαμε σε τροχαία ατυχήματα, όλη την προηγούμενη περίοδο. Ουδέποτε υπήρξαν καμπάνιες ή περιορισμός της κυκλοφορίας, για τις εκατόμβες νεκρών στην άσφαλτο.

Ουδέποτε πήραμε ιδιαίτερα μέτρα κε Μητσοτάκη, ειδικά επί μνημονίου, για τους χιλιάδες νεκρούς από καρκίνο ή για καρδιοπάθειες. Πρέπει να σας πει κάποιος, ότι έχουμε 70 ή 80 χιλιάδες νεκρούς το χρόνο.

Έχω την αίσθηση, αγαπητέ κε Πρωθυπουργέ, ότι ο κος Τσιόδρας δεν σας λέει την αχίλλειο πτέρνα της καραντίνας και τι πρόκειται να συμβεί στις ημέρες σας. Το ρώτησα σε ένα πλήθος καθηγητών μικροβιολογίας και λοιμωξιολογίας.

Και μου είπαν ότι έχω απόλυτο δίκιο. Με τα μέτρα αυτά, ο πληθυσμός δεν αποκτά ανοσία. Είναι τόσο αστυνομικά και περιοριστικά, που δεν αποκτούμε ανοσία ως κοινωνία και ως λαός. Άλλωστε κε Πρωθυπουργέ, τα κρούσματα είναι ελάχιστα στην Ελλάδα και τώρα υπάρχουν φάρμακα στα νοσοκομεία.

Δηλαδή αν δεν κάνω λάθος,  διαλύεται η οικονομία και ταυτόχρονα δεν αποκτούμε ανοσία. Επομένως, αν ο ιός κάνει δεύτερο κύκλο, κάπου το Φθινόπωρο, υποχρεωτικά θα πάρετε νέα μέτρα κατά της οικονομίας και στατιστικά θα έχουμε τον ίδιο αριθμό θυμάτων ή και μεγαλύτερο.

Κάπου δεν σας τα λένε καλά, οι υπάρχοντες λοιμωξιολόγοι. Πολύ περισσότερο εκείνοι που δεν λένε τα αποτελέσματα των φαρμακευτικών πρωτοκόλλων που δίνονται αυτή την ώρα στα νοσοκομεία.. είναι φθηνά φάρμακα και σε σπάνιες περιπτώσεις δίνονται τα πιο ακριβά.

Ελπίζω να μην αληθεύουν οι πληροφορίες, ότι ο κος Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές, με λάβαρο τον κο Τσιόδρα και τον υπουργό κο Κικίλια, ο οποίος εμφανίζεται με απαστράπτοντα κοστούμια σε όλες τις φωτογραφίες που του βάζει η τηλεόραση.

Παρακαλώ πολύ τον κο Μητσοτάκη, να μαζέψει λίγο τους κορονο-σερίφηδες και να συστήσει στον κο Τσιόδρα να μην είναι επί παντός του επιστητού. Δεν μπορεί να είναι λοιμωξιολόγος, ψυχίατρος, ειδικός στην ενδοοικογενειακή βία, σύμβουλος ζευγαριών, πατερούλης και δεξιός ψάλτης.

Άντε με το καλό να γίνει βουλευτής Επικρατείας, αλλά να μην τρελάνει τον κόσμο, γιατί σε λίγο η πείνα, η ανέχεια, τα προβλήματα, δεν θα κρατούν κανέναν στο σπίτι τους. Ούτε οι φωνές διαφόρων αστυνομικών στις αγορές, που φωνάζουν θα σας βάλουμε πρόστιμο, την ώρα που πάει κάποιος φτωχός να αγοράσει πέντε πράγματα».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 18:33

O Αλέξης Τσίπρας στο «Αττικόν»

Ο Αλέξης Τσίπρας στο «Αττικόν» / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το νοσοκομείο «Αττικόν» επισκέφτηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδευόταν από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, και τον βουλευτή του κόμματος Παύλο Πολάκη είχε συνάντηση με τον διοικητή του νοσοκομείου αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

«Ήρθα για να μάθω περισσότερα για την προσπάθεια που κάνετε και ταυτόχρονα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το προσωπικό, το διοικητικό αλλά κυρίως το νοσηλευτικό. Γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν μια δύσκολη μάχη αυτές τις μέρες για να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και ελπίζω να τη δίνουν με τη στήριξη όλων μας, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Αττικό Νοσοκομείο, ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid-19.

Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υποδέχθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου, κ. Σπύρος Αποστολόπουλος. Ο κ. Αποστολόπουλος ενημέρωσε αρχικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται στο Αττικό 30 ασθενείς με Covid -19 και επτά σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Είμαστε ένα νοσοκομείο αναφοράς που έχουμε ανταποκριθεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία στις παροχές υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με Covid», σημείωσε ο διοικητής του Αττικού Νοσοκομείου.

Κατά την επίσκεψή του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, τους οποίους και ευχαρίστησε για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν. Αυτοί από την πλευρά τους υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσης στήριξης του ΕΣΥ, συνολικά, με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο «Αττικόν» / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας στο «Αττικόν» / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πηγή: iefimerida.gr

H ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα για τα μέτρα της κυβέρνησης από τον Στέλιο Πέτσα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως το Πάσχα οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς και ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τους εορτασμούς. Κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση.

«Τον Γολγοθά του κορωνοϊού που περνάει και η χώρα μας θα τον ακολουθήσει η Ανάσταση. Ανάσταση που ευχή όλων μας είναι να μας βρει με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και περισσότερη αισιοδοξία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Επανέλαβε πάντως ότι η Ανάσταση όπως και ολόκληρο το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, χωρίς μετακινήσεις, με κλειστές εκκλησίες και λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών.

Είπε πως οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες και ως εκ τούτου αποδοκιμάζονται περιστατικά όπως αυτά που σημειώθηκαν στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα. Όπως είπε τέτοιες ενέργειες παραβλέπουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και παραβιάζουν τη νομοθεσία που επέβαλε τα μέτρα λόγω των έκτακτων περιστάσεων.

Για να βγούμε από την υγειονομική κρίση το ταχύτερο δυνατό με τις λιγότερες συνέπειες, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και όσα υπαγορεύονται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί επισημαίνοντας πως «θα ήταν άδικο να γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες».

Live η ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα

  • Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης από τον Στέλιο Πέτσα:
  • Πάσχα με εκκλησίες κλειστές για τους πιστούς. Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τους εορτασμούς. Κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση.
  • Συνεχίζουμε προσλήψεις ιατρικού & νοσηλευτικού προσωπικού, αυξάνουμε τις ΜΕΘ.
  • Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824.
  • Στόχος της κυβέρνησης είναι η κάλυψη των κενών, για μια μακρόπνοη ενίσχυση του συστήματος υγείας.
  • Μέχρι 24 Απριλίου η αναδρομική τροποποίηση κύριας ΚΑΔ (αν προϋπήρχε).
  • Τη Μ.Τετάρτη καταβάλεται το δώρο Πάσχα από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί.
  • Δρομολογείται σειρά προγραμμάτων για τους ανέργους.
  • Οι συντάξεις αυτό τον μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες, για να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες.
  • Σήμερα θα εκδοθεί ΠΝΠ που προβλέπει έκτωση 25% σε μελλοντικό φόρο για επιχειρήσεις, παράταση ασφαλιστικής κάλυψης ανασφάλιστων, προσωρινή παράταση επιδομάτων αναπηρίας κ.α.
  • Άλμα συντελείται στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Μέσα στις επόμενες ημέρες τα ψηφιακά ΚΕΠ θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών εξ αποστάσεως.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φρένο προς το παρόν στις ενέσεις ρευστότητας μέχρι να «πατήσουμε σε στέρεο έδαφος», αφού, όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, «θα δείχναμε πανικό εάν ρίχναμε όλα τα όπλα από την πρώτη μέρα» 

«Πρέπει να χτίσουμε ένα πλοίο για να ταξιδέψουμε αύριο. Αν ετοιμάσουμε ποταμόπλοιο και πάμε να το ρίξουμε στην ανοιχτή θάλασσα, θα βουλιάξει. Αν φτιάξουμε κρουαζιερόπλοιο και βρούμε μπροστά μας ποτάμι, θα είναι και πάλι άχρηστο. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα αρκετά ψηλά ή στην κορυφή του λόφου για να δούμε τι υπάρχει από πίσω και τι θα μείνει ίδιο ή θα αλλάξει», όταν ανοίξουν τα σπίτια και τα σύνορα που έχει βάλει στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων ο κορωνοϊός.

Έτσι απαντούν κορυφαίοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, χαράσσοντας τα σχέδια και τα μέτρα για το σήμερα και το αύριο της κρίσης.

Δραστικές μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, δράσεις και κίνητρα για αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των κρατικών δαπανών, άμεσες επιδοτήσεις και «τσιμεντοενέσεις» στη χειμαζόμενη εθνική οικονομία είναι οι διαχρονικές λύσεις και οι οικονομικοί σταθεροποιητές που προβλέπουν σε κάθε μεγάλη κρίση τα οικονομικά εγχειρίδια που διδάσκονται στα πανεπιστήμια οι φοιτητές των οικονομικών σχολών.

Σε αυτό συμφωνούν και στην κυβέρνηση, όπως και σχεδόν όλοι διεθνώς στην παρούσα συγκυρία -από όποια οικονομική σχολή και αν προέρχονται- καθώς, εκτάκτως, ο κορωνοϊός «έσκισε τα μνημόνια» και γκρέμισε τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2020.

Αλλο όμως είναι ότι μπορούν και πρέπει τα κράτη να ξεφύγουν στα ελλείμματα (εν σχέσει με τους Προϋπολογισμούς τους) για να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία και την κοινωνία, και άλλο το πού θα βρουν λεφτά και πώς θα τα διαθέσουν.
F3-copy

Ολα τα κράτη αυξάνουν τις κρατικές δαπάνες, πολλοί όμως ερίζουν για το πότε είναι ορθότερο να παρέμβει το κράτος: άμεσα στην αρχή της κρίσης, δαπανώντας «σαν να μην υπάρχει αύριο», γιατί, αν καθυστερήσει, μπορεί αργότερα το κόστος να είναι πολλαπλάσιο; Ή σταδιακά, με πιο σταθερά βήματα και κρατώντας «καύσιμα» για την επόμενη μέρα, όταν θα τα χρειάζεται για την επανεκκίνηση της οικονομίας;

«Δεν είναι θέμα φόρων και πόρων πλέον αν θα χαθεί το μισό ΑΕΠ ή αν η Ελλάδα γίνει ο Κήπος της Εδέμ στον τουρισμό ή ο οπωρώνας τη Ευρώπης στη γεωργία. Είναι παγκόσμιο το πρόβλημα, δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει και πώς θα φτάσουμε στο “μετά την κρίση”. Πώς θα ζήσουν οι εποχικοί υπάλληλοι το καλοκαίρι που εξαρτώνται από τα επιδόματα τον χειμώνα αν δεν δουλέψουν στον τουρισμό; Ποιος θα τους τρέφει αν μέχρι τον Ιούνιο τα έχει μοιράσει όλα η κυβέρνηση;» απαντούν κορυφαίοι υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σε όσους πιέζουν για πιο άμεσες πληρωμές και επιδοτήσεις.

Κακός σύμβουλος ο πανικός

«Θα δείχναμε πανικό», λένε στο οικονομικό επιτελείο, «αν ρίχναμε όλα τα όπλα από την πρώτη μέρα». «Ολοι έχουν φόβο και αγωνία για την επιβίωση -και λόγω πανδημίας-, αλλά η ηρεμία και η καλή ψυχολογία στην αγορά και την κοινωνία έρχονται όταν το κράτος είναι διαρκώς παρόν.

 

Οχι όταν πει μια φορά “πάρ’ʼτα όλα” και “κάναμε ό,τι μπορούσαμε”, αλλά, στη συνέχεια, “είναι καθήκον της ανθρωπότητας μετά να μας βοηθήσει”. Η ηρεμία φάνηκε στη συνέπεια πληρωμής των φόρων τέλη Μαρτίου. Και αυτό έδωσε άλλες δυνατότητες και στην κυβέρνηση, για να σχεδιάζει νέα μέτρα για τη διάσωση, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Στην κυβέρνηση μιλούν για ακόμα περισσότερες κρατικές ενισχύσεις, μειώσεις φόρων, ΦΠΑ 6% στον τουρισμό και ψαλίδι στους υψηλούς συντελεστές φόρων, έκπτωση 25% στον ΕΝΦΙΑ του 2020, μείωση προκαταβολής φόρων, κατάργηση πάσης φύσεως τελών και έμμεσων φόρων που μπήκαν σε αγαθά και υπηρεσίες. Και στο υπουργείο Οικονομικών συμφωνούν, αλλά «όχι τώρα, αν δεν χρειάζεται τώρα». Θυμίζουν πως δεν μπορούν να αδειάσουν εδώ και τώρα τα κρατικά ταμεία όταν προβάλλονται πιεστικά διεκδικήσεις για 800άρια και για περισσότερα νέα μέτρα και ΚΑΔ.

Έχει ανατραπεί το «Stop and Go»

Η πανδημία του COVID-19 έφερε τα πάνω-κάτω στη θεωρία και στην οικονομία. Οσο δύσκολη ήταν η απόφαση για τις κυβερνήσεις να παγώσουν την οικονομία της χώρας τους, ακόμα πιο δύσκολο είναι να τη θέσουν ξανά σε κίνηση.

Η κλασική κεϊνσιανή θεωρία, μεταπολεμικά, στηρίχτηκε στη λογική του «Stop and Go». Δηλαδή κάθε φορά που η οικονομία πέφτει σε κρίση, το κράτος παρεμβαίνει και δίνει κίνηση (GO) μέσω της δημοσιονομικής (μείωση των φόρων και αύξηση των κρατικών δαπανών) και της νομισματικής πολιτικής (αύξηση της προσφοράς χρήματος, μείωση των επιτοκίων). Και όταν η οικονομία βρεθεί ξανά σε άνοδο, το κράτος εφαρμόζει την αντίθετη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική (STOP) για να καλύψει τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Με τη λογική αυτή, μπορεί όταν τα πάντα έχουν παγώσει, το κράτος να τυπώνει και να μοιράζει χρήμα σε εργάτες μόνο και μόνο για να ανοίξουν μια άχρηστη τρύπα, και σε άλλους τόσους για να την κλείνουν ξανά. Δηλαδή να κάνουν όλοι ότι δουλεύουν και ότι πληρώνονται για να κυκλοφορεί το χρήμα και η ζωή να συνεχίζεται -έστω και υποτονικά- για να βρεθεί κάποια στιγμή μελλοντικά πιο στέρεο έδαφος ή μια ευκαιρία νέας ανάπτυξης.

Και αυτή η λογική, όμως, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, έχει ανατραπεί. «Αυτά ισχύουν όταν ο εργαζόμενος βγαίνει από το σπίτι του και ψάχνει πού θα ξοδέψει τα χρήματα. Ετσι θα κινήσει την οικονομία, αλλά και μια νέα επιχειρηματική ιδέα που μπορεί να γεννηθεί μετά την κρίση.

Αλλά κλεισμένοι όλοι στα σπίτια μας, ακόμα και αν έβρεχε τώρα χρήματα από τον ουρανό, θα κατέληγαν σχεδόν όλα σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, χρέη και σούπερ μάρκετ. Το 90% της οικονομίας πιέζεται ή έχει νεκρώσει. Τότε το 10% θα κέρδιζε όσα θα έχαναν όλοι οι άλλοι.

Αν δεν πιεστούν συντονισμένα όλοι σαν μία αλυσίδα, τότε και ένας κρίκος να σπάσει, θα σπάσει όλη η αλυσίδα. Γι’ αυτό κρατάμε πυρομαχικά», λένε, ιδίως μάλιστα όσο η Ευρώπη δυσκολεύεται να συμφωνήσει σε πιο γενναίες «κοινές λύσεις στα κοινά προβλήματα».

Στη λογική αυτή και οι βόμβες ρευστότητας θα παγώνουν, μαζί με την υπόλοιπη οικονομία. Η πασχαλινή αγορά δεν θα έβλεπε Ανάσταση πριν αρθεί το lockdown και γι’ αυτό η κυβέρνηση θέλει να κάνει «κράττει στις ενέσεις ρευστότητας μέχρι να φανεί στεριά», ελπίζοντας για πρόσω ολοταχώς από τον Μάιο και μετά.

Κωστής Πλάντζος

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό στις 7:30 απόγευμα με νέο διάγγελμα.

Όπως έγραψε πρώτο το iefimerida.gr o πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, θα αναφερθεί στην τρέχουσα κατάσταση με τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει για την πλειονότητα των πολιτών που έχουν επιδείξει προσωπική ευθύνη και τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας.

Παράλληλα ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τους πολίτες να συνεχίσουν την πιστή εφαρμογή των μέτρων, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα για να μην πάνε χαμένα όλα όσα έχουν πετύχει μέχρι τώρα.

Ένα μήνυμα και με αφορμή το Πάσχα, που φέτος για όλους θα είναι διαφορετικό. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε άλλα μέτρα, καθώς νωρίτερα έκανε ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφορικά με το όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τις ημέρες του Πάσχα.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Ελλάδα Μετά την Πανδημία

Νέες δράσεις: έρευνες, 6 καινούργια άρθρα
και 2 διαδικτυακές συναντήσεις

Τους τελευταίους μήνες ο πλανήτης βιώνει μία πρωτoφανή κρίση. 

Σχεδόν όλα τα κράτη το κόσμου έχουν κληθεί να τη διαχειριστούν, να λάβουν μέτρα περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά και να μεριμνήσουν για την επόμενη μέρα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι ήδη αισθητές και στη χώρα μας. 

Πώς θα επηρεαστεί η ελληνική κοινωνία; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των Ελλήνων; Τι θα συμβεί στην ελληνική οικονομία; Ποιοι κλάδοι της θα πληγούν περισσότερο και πώς θα επηρεαστεί η απασχόληση; Ποιες οι προκλήσεις για τη χώρα μας στην Ε.Ε.; Τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε για το μέλλον και πώς πρέπει να αλλάξουμε; 

Η διαΝΕΟσις παρακολουθώντας τις εξελίξεις και θέλοντας να δώσει έγκυρες απαντήσεις εγκαινιάζει μια σειρά από έρευνες, άρθρα και διαδικτυακές συναντήσεις. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες για το υλικό που είναι ήδη έτοιμο, και για τις νέες δράσεις που ετοιμάζουμε. 

Σε μία νέα σελίδα στο dianeosis.org μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένη όλη την αρθρογραφία για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς γράφει για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην κρίση έξαρσης του κορωνοϊού, ενώ ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης εξηγεί την αναγκαιότητα να ξεφύγουμε από την "πεπατημένη" και γιατί η χώρα μας, "εγκλωβισμένη σε μια ισορροπία εξόφθαλμα αντιπαραγωγική αλλά εξαιρετικά σταθερή", είναι τόσο ευάλωτη σε μεγάλες κρίσεις.

Επίσης, ο Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Χριστοδουλάκης γράφει για την προοπτική του ευρωομολόγου και πώς θα επρεπε να μοιάζει ένα τέτοιο εργαλείο ενώ αναλύει τις αναπόφευκτες δραστικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η Ε.Ε. στο επόμενο διάστημα.

Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης αναλύει τις επιπτώσεις και τα όρια των παρεμβάσεων στις ατομικές ελευθερίες και στα δικαιώματα των πολιτών από τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Στο dianeosis.org μπορείτε επίσης να βρείτε μια κριτική καταγραφή των υφιστάμενων εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της επιδημιολογικής κρίσης και των μέτρων που έχουν ληφθεί από τις ελληνικές αρχές αλλά και μία σελίδα με έγκυρες πηγές δεδομένων και σταστιστικά στοιχεία για τον κορωνοϊό και την πανδημία. 

Τις επόμενες ημέρες ακολουθούν νέα άρθρα για το σύστημα υγείας, την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και άλλες πτυχές της κρίσης, ενώ σε λίγες ημέρες θα δημοσιεύσουμε και μια μία νέα δημοσκοπική έρευνα, η οποία επικεντρώνεται στο πώς βιώνει η ελληνική κοινωνία την κρίση, πώς ζουν οι Έλληνες τους περιορισμούς και τα μέτρα, και τι προβλέπουν για το μέλλον. 

Τέλος, η διαΝΕΟσις εγκαινιάζει μια σειρά διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων μέσα από τις οποίες θα παρουσιάζονται και θα σχολιάζονται τα ερευνητικά ευρήματα και θα διατυπώνονται και θα αναλύονται θέσεις και απόψεις πάνω σε επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία και την επόμενη μέρα αυτής. 

Το πρώτο diaNEOsis LIVE με τίτλο "Η Ελλάδα Μετά την Πανδημία: Τρεις Ειδικοί Σχολιάζουν" θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Απριλίου 2020 στις 17:00.

Τρεις ειδικοί θα κουβεντιάσουν για τρία διαφορετικά θέματα που αφορούν στην κρίση της πανδημίας και τις συνέπειές της.

Στις 17:00, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Μάνος Ματσαγγάνης θα μας μιλήσει για το πώς η "πεπατημένη" την οποία η χώρα μας ακολουθεί σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς πολιτικής, μας έχει κάνει ευάλωτους σε κρίσεις.
Στις 17:20, ο Καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης με αφορμή το πρόσφατο άρθρο του στο dianeosis.org, θα αναφερθεί στο ευρωομόλογο, στα πρόσφατα μέτρα της Ε.Ε. αλλά και στις προκλήσεις στις οποίες αυτή θα κληθεί να αντεπεξέλθει στο μέλλον.
Τέλος, στις 17:40, ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Μοσχονάς προχωρά σε εκτιμήσεις για τις πιθανές συνέπειες της σημερινής σύνθετης κρίσης μέσα από μία αναδρομή στις αλλαγές που επέφεραν στην πολιτική, την οικονομία και το ρόλο του κράτους μεγάλες κρίσεις του παρελθόντος.

Τη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από το κοινό, θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Άλλες τέσσερις διαδικτυακές συζητήσεις ποικίλης θεματολογίας θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου - EPLO προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στη διαδικασία επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG's).
Όλες οι διαδικτυακές συζητήσεις θα έχουν διάρκεια 45 λεπτά και η γλώσσα εργασίας θα είναι τα αγγλικά. Η πρώτη με τίτλο: "Loud Governments - Quiet Social Partners: What can be the role of Social Stakeholders and Civil Society during and after COVID-19?" θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Απριλίου 2020 και ώρα 17:00 με ομιλητές τους:

Mario Pezzini, Διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ
Andrea Renda, Ερευνητής και Επικεφαλής Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, Κανονιστικού Πλαισίου Καινοτομίας & Ψηφιακής Οικονομίας του CEPS
Χρήστος Αλεφαντής, Διευθυντής Σύνταξης περιοδικού "Σχεδία"
Συντονιστής: Σπύρος Κουβέλης, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO
Σχολιαστής: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, διαΝΕΟσις

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και τους τίτλους των επόμενων τριών συζητήσεων. Λεπτομέρειες αναφορικά με τους ομιλητές και την ακριβή ημέρα και ώρα θα ανακοινωθούν σύντομα.

  • Economic Recovery vs SDGs – for or against each other? Will the Sustainable Development principles and objectives lead to better economic recovery, or will the need for quick action render Sustainable Development obsolete?
  • After the social glacier: How practices such as social distancing and remote communication and work will shape human societies and the role of technology?
  • The silent spring in inverse: Can the imposed quiet over human activities and the comeback of nature teach us something for the future?
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Σελίδα 1 από 2