Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  9:01: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 29 Απριλίου 2020

Tο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα της πανδημίας «θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα» αλλά και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά την εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ».

«Αυτό το σχέδιο» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα φέρει «τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά» ενώ εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη» και πρόσθεσε:

«Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές, όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για την διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας».

«Το επόμενο διάστημα λοιπόν θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για την διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.

aftodioikisi.gr

 

ΥΡΙΖΑ: Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας

Μια μέρα μετά το νέο του διάγγελμα στον ελληνικό λαό, με το οποίο ανακοίνωσε το πλαίσιο της… μετά τον κορονοϊό εποχής στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει νέο μήνυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει το Facebook, όπου δημοσίευσε ένα βίντεο για την προώθηση του μηνύματος “μένουμε ασφαλείς”, που διαδέχθηκε το “μένουμε σπίτι”.

“Καθώς προετοιμαζόμαστε για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, οι νέες συνήθειες που αποκτήσαμε πρέπει να μας γίνουν δεύτερη φύση. Για να βγούμε με ασφάλεια, τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα. #Μένουμε_Ασφαλείς”, τονίζει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.

Δείτε το βίντεο που “ανέβασε” ο Κυριάκος Μητσοτάκης

newsit.gr

Επτά από τα συνολικά 26 νομοσχέδια που θα ψηφιστούν από τη Βουλή έως τα τέλη Ιουλίου πέρασαν σήμερα από το μικροσκόπιο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως τόνισε, άλλωστε, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης δεν φρενάρει, αλλά αντίθετα επιταχύνεται. Προς τούτο, η Βουλή δεν πρόκειται να διακόψει τις εργασίες της το καλοκαίρι και να λειτουργήσουν θερινά τμήματα, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μπαίνει τέλος πλέον στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που επέβαλαν οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

Επίσης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις προσπάθειες όλων για την αντιμετώπιση της α’ φάσης της πανδημίας του κορονοϊού, μιας εξαιρετικά σύνθετης κρίσης που είχε χαρακτηριστικά όχι μόνον ιατρικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα πλέγμα προστασίας για τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο θα εξακολουθήσει να είναι πρώτο μέλημα καθώς η οικονομία και η αγορά θα αρχίσουν σιγά-σιγά να βρίσκουν τους ρυθμούς τους.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, εξάλλου, ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό σήμερα να κάνουμε τις αναγκαίες εκείνες αλλαγές για να καλύψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα το χαμένο έδαφος το οποίο προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και να βγούμε τελικά και οικονομικά νικητές από αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση απέδειξε αυτούς τους δύο μήνες ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. «Και αυτή την έννοια του επιταχυντή θα πρέπει να την κάνουμε κανόνα, να μην είναι μόνο η εξαίρεση. Και νομίζω ότι αυτό περιμένει από εμάς η ελληνική κοινωνία», σημείωσε.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν αναλυτικά τα παρακάτω θέματα:

1.Παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Α. Γεωργιάδης παρουσίασε το νομοσχέδιο περί σύστασης της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς, με στόχο την ουσιαστική μεταρρύθμιση των δομών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος στο εμπόριο.

Η Κυβέρνηση έχει αναδείξει ως στρατηγικό στόχο την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, την υπεραξία των εμπορικών σημάτων, την αύξηση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων και την επακόλουθη αύξηση των δημόσιων εσόδων. Για αυτό και η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου αναδεικνύεται αφενός ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας, αφετέρου ως αναπτυξιακή πολιτική. Ήδη από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα, με τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου, έχουν πραγματοποιηθεί 15.288 έλεγχοι, έχουν κατασχεθεί ως απομιμητικά προϊόντα 142.060 τεμάχια και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 842.700 ευρώ. Τα ποσοστά παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά: στους ελέγχους 372%, στις κατασχέσεις 644% και στα πρόστιμα 138%. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: το παρεμπόριο ελέγχεται και περιορίζεται ενώ το νόμιμο εμπόριο προστατεύεται.

Η σύσταση και η θεσμική ενίσχυση της προτεινόμενης δομής (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς), έχει υιοθετήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στην οργάνωση και λειτουργία, ενοποιεί υπάρχουσες εσωτερικές δομές σε μία, επιφορτίζεται με την αντιμετώπιση του παραεμπορίου ως κύρια Εθνική Αρχή υπό το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ενισχύει την επιχειρησιακή και κατασταλτική δράση του ελεγκτικού μηχανισμού μέσα από τη διυπηρεσιακή συνεργασία με τα σώματα ασφαλείας, ενεργεί οριζόντια σε όλο τον κύκλο «ζωής» των προϊόντων και υπηρεσιών και εξοικονομεί πόρους από άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Στο νομοσχέδιο επίσης προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας. Ο Πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, τόνισε ότι η υγειονομική κρίση του κορονοϊού ανέδειξε την ανάγκη «η χώρα να αποκτήσει συγκροτημένη βιομηχανική πολιτική. Και τώρα ανοίγει και η ευρωπαϊκή συζήτηση για την ανάγκη να επανακτήσει η Ευρώπη αυτάρκεια σε κρίσιμους τομείς, όπως της δημόσιας υγείας». Όπως σημείωσε, «η εμπειρία της παραγωγής αντισηπτικού και χειρουργικών μασκών υψηλής ποιότητας δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα».

2.Παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου παρουσίασαν το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται οι παρακάτω επτά βασικές τομές στην χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία.

–        Απλούστευση της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

–      Αυστηροί και αναπτυξιακοί κανόνες στην εκτός σχεδίου δόμηση.

–      Μεταρρύθμιση στις γενικές χρήσεις γης.

–      Ενεργοποίηση Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.

–      Επιτάχυνση για πολεοδομικά σχέδια σε όλους τους δήμους της χώρας εντός 6 ετών με εισαγωγή του θεσμού των πιστοποιημένων αξιολογητών χωρικών μελετών.

–      Απλοποίηση – εκσυγχρονισμός του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού με μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ικανότητες.

–      Επίλυση χρόνιων προβλημάτων στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στη χώρα μας «με την υπέρ-ρύθμιση που υπήρξε για δεκαετίες δεν καταφέραμε ούτε το περιβάλλον να προστατέψουμε όπως θέλαμε, ούτε την ανάπτυξη να προωθήσουμε. Είναι σημαντικό, επομένως, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ανάπτυξη να υπάρξει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία αυτού του κομβικού νομοσχεδίου με την κατάλληλη νομική και ευρύτερη δημόσια διαβούλευση».

3.Η παρουσίαση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης παρουσίασε τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται να βγει σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.

Με το νομοσχέδιο αυτό:

–      Ρυθμίζονται θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

–      Κωδικοποιούνται πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική και τους ανανεώνουμε με τα σημερινά δεδομένα (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση).

–      Προωθείται νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές, τα ψηφιακά έγγραφα.

–      Ενσωματώνονται ευρωπαϊκές οδηγίες για τα προσωπικά δεδομένα.

–      Ενσωματώνεται στον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΕΕ, νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G.

–      Εισάγονται νέες διατάξεις για την απαραίτητη θεσμική βάση του Ψηφιακού Κράτους για την επόμενη δεκαετία.

Σε συνέχεια του Επιτελικού Κράτους, θεμελιώνουμε την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας, δίνοντας έμφαση τόσο στον αναπτυξιακό χαρακτήρα όσο και στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών. Απελευθερώνουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες της Δημόσιας Διοίκησης και μειώνουμε τη γραφειοκρατία προς πολίτες και επιχειρήσεις.

Στο τέλος της παρουσίασης του νομοσχεδίου ο Πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός αφορά όλη την κυβέρνηση, όχι μόνο το αρμόδιο Υπουργείο. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται στην καθημερινότητά τους και αναγνωρίζουν το έργο μας».

4. Η παρουσίαση των νομοσχεδίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης για α) Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας παρουσίασε το Σχέδιο Νόμου με το οποίο ενσωματώνονται στην εθνική έννομη τάξη Ευρωπαϊκές Οδηγίες, των οποίων η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία εκκρεμεί ήδη από τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2019. Η ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα καθώς αντιμετωπίζεται μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων και θεσπίζεται κοινό πλαίσιο κανόνων για:

– Tην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι σε ποινικές δίκες, ή υπόκεινται σε διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Με τις εν λόγω ρυθμίσεις θεσπίζονται η ατομική αξιολόγηση των ανηλίκων από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής και η σύνταξη έκθεσης  αναφορικά με την προσωπικότητα, το οικονομικό, κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον καθώς και τη σωματική και διανοητική κατάσταση του ανηλίκου.

– Την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Με τις σχετικές ρυθμίσεις εξομοιώνεται η ποινική προστασία της περιουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον Φ.Π.Α. και οι πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Με την ενσωμάτωση της σχετικής Οδηγίας τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η οργάνωση ή με οποιοδήποτε τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία, καθώς και η κλοπή, εκβίαση και πλαστογραφία που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα. Προβλέπονται, επίσης, ειδικές διατάξεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία.

– Τη δικαστική αρωγή για υπόπτους και κατηγορουμένους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών και για καταζητούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Τη συστηματοποίηση του θεσμικού πλαισίου της  δικαστικής αρωγής για υπόπτους και κατηγορουμένους ποινικών υποθέσεων και για καταζητούμενους σε διαδικασίες εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Ειδικότερα, προβλέπονται με σαφήνεια οι προϋποθέσεις διορισμού δικηγόρου ή συνηγόρου νομικής βοήθειας σε υποθέσεις αστικού, εμπορικού και ποινικού χαρακτήρα και καθορίζονται τα κριτήρια παροχής νομικής βοήθειας στους δικαιούχους.

– Την κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας της 7ης Ιουνίου του 2018.

Επιπλέον, τροποποιείται ο Ν. 3663/2008, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ σχετικά με τον ορισμό εκπροσώπων της χώρας στην Eurojust.

  1. B.Ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε επίσης το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση της δικαιοσύνης και τη δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου», με το οποίο  δημιουργείται ένα σαφές πλαίσιο για ταχύτερη εκδίκαση διαφορών που έχουν έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα ενώ παράλληλα διασαφηνίζεται το πλαίσιο για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

–      Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου θεσπίζεται ένα ενιαίο κείμενο δικονομίας για το Ελεγκτικό Συνέδριο.

–      Με το δεύτερο μέρος συστήνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης νέα αυτοτελής υπηρεσία για τη συστηματική συλλογή και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για τη Δικαιοσύνη.

5. Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ

Η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λ. Μενδώνη παρουσίασε το σχέδιο νόμου ώστε το «ΑΚΡΟΠΟΛ» να συμβάλλει στην προβολή του νέου προσώπου της Ελλάδας στον κόσμο. Το αντικείμενο της δραστηριότητας του νέου φορέα («ΑΚΡΟΠΟΛ»), είναι δομημένο σε τρεις άξονες:

  • Με κέντρο ενδιαφέροντος τα ίδια τα μέλη του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου,
  • Με κέντρο ενδιαφέροντος τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό,
  • Με κέντρο ενδιαφέροντος το γενικό κοινό.

Ως προς τον α’ άξονα (καλλιτέχνες και εν γένει δημιουργοί), το ΑΚΡΟΠΟΛ θα επιδιώκει δράσεις προς:

  • Ενδυνάμωση των δομών των οργανισμών του κλάδου (capacity building),
  • Καλλιέργεια δεξιοτήτων των μελών (skill building),
  • Ανάδειξη ηγετών στο πολιτιστικό πεδίο (cultural leadership και cultural management),
  • Παροχή ευκαιριών δικτύωσης των φορέων, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τεχνολογικούς, ερευνητικούς, χρηματοδοτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
  • Παροχή εργαλείων και τεχνογνωσίας για την εξεύρεση πόρων,
  • Δημιουργία ευκαιριών κινητικότητας, φιλοξενίας καλλιτεχνών (residencies),
  • Υποστήριξη δράσεων εξωστρέφειας (π.χ. συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ),
  • Σύσταση και λειτουργία ψηφιακού και φυσικού κόμβου πληροφόρησης.

Ως προς τον β’ άξονα (σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός), σκοπός του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι:

  • Η διερεύνηση της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ πολιτισμού και τεχνολογίας και η ανάπτυξη προγραμμάτων γύρω από την σχέση αυτή,
  • Η διερεύνηση και συμπερίληψη καινοτόμων πρακτικών στις διάφορες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας,
  • Η ερμηνεία και προσέγγιση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομίας μέσα από σύγχρονα καλλιτεχνικά μέσα έκφρασης,
  • Η προώθηση και προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
  • Η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν την ανάδειξη, και παραμονή στη χώρα αναδυόμενων καλλιτεχνικών δυνάμεων.

Ως προς τον γ’ άξονα (γενικό κοινό), σκοπός του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι η διάχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω:

  • Της διοργάνωσης δράσεων, εκδηλώσεων και εκθέσεων τόσο μέσα στο κτίριο του όσο και στην ευρύτερη περιοχή,
  • Της διάδρασης του γενικού κοινού με μέλη του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου,
  • Της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ειδικές ομάδες (π.χ. παιδιά, οικογένειες, άτομα άνω των 65, ΑμεΑ, κάτοικοι περιοχής)
  • Της αναγέννησης της περιοχής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το «ΑΚΡΟΠΟΛ», είναι νέος φορέας στον οποίο παραχωρείται το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου ΑΚΡΟΠΟΛ PALACE, επί της οδού Πατησίων 51 το οποίο ανήκει στο ΥΠΠΟΑ και έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης (Β΄ 584/1991). Ιδρύεται ως ν.π.ι.δ., εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Σημειώνεται ότι κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει προβλεφθεί ποσόν 3,7 εκ. ευρώ για τον εξοπλισμό του ΑΚΡΟΠΟΛ και την διοργάνωση των πρώτων εκδηλώσεών του. Με τον τρόπο αυτό ο νέος οργανισμός μπορεί να καθιερωθεί αμέσως και να αποκτήσει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική.

6.Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην απλοποίηση της αδειοδότησης συγκεκριμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα αφορά υδατοκαλλιέργειες, κτηνοτροφικές δραστηριότητες, ορισμένες κτηνιατρικές δραστηριότητες (εκτροφεία, κτηνιατρικές κλινικές και κτηνιατρεία).

Η απλοποίηση αφορά κυρίως την αλλαγή της διαδικασίας έκδοσης  άδειας εγκατάστασης και την αντικατάστασή της με γνωστοποίηση μέσω ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ). Στις ανωτέρω δραστηριότητες στις οποίες απλοποιείται η διαδικασία «αδειοδότησης», ενσωματώνονται διατάξεις που αφορούν την «σιωπηρή έγκριση», δηλαδή στην περίπτωση όπου οι αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες, δεν διεκπεραιώσουν τον επιτόπιο έλεγχο εντός προκαθορισμένου από την κατά περίπτωση νομοθεσία χρονικού διαστήματος. Επίσης, τροποποιούνται τα παράβολα που θα ισχύσουν για ίδρυση νέας δραστηριότητας, ορίζονται αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων και καταγράφονται εξουσιοδοτικές διατάξεις για έκδοση ΚΥΑ με το Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον επιμερισμό κυρώσεων. Επιπροσθέτως, ορίζονται αρχές εξέτασης ειδικών διοικητικών προσφυγών.

Σημειώνεται, ότι από την διαδικασία έγκρισης, εξαιρούνται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κατηγορίας Α1 και Α2 (μεγάλης δυναμικότητας) ενώ αυτές των κατηγοριών Β (μεσαίας και μικρής δυναμικότητας) μεταπίπτουν σε καθεστώς γνωστοποίησης.

7. Υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στην ειδική διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων (ν. 2882/2001)

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής εισηγήθηκε την έκδοση Ειδικής Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 17 του Συντάγματος και του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Η εφαρμογή των ανωτέρω εξαιρετικών διατάξεων, επιτρέπει:

– Πρώτον, την πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, καθώς με την απόφαση του δικαστηρίου διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού.

– Δεύτερον, προφυλάσσονται οι περιουσίες που απαλλοτριώνονται, αφού κατά την προσωρινή κατάληψη, καταβάλλεται εύλογο τμήμα της αποζημίωσης, που υπερβαίνει το 70%, και

– τρίτον, υποχρεώνεται το Δημόσιο εντός 1 μηνός να καταθέσει αίτηση προσωρινού ή οριστικού καθορισμού της αποζημίωσης, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των έργων που υπάγονται στις εν λόγω ρυθμίσεις, αυτά αφορούν:

– Κυρίως έργα των Περιφερειών, στα οποία σημειώνονται σημαντικότατες καθυστερήσεις λόγω των απαλλοτριώσεων, έργα που αποτελούν τμήματα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, αντιπλημμυρικά έργα εξαιρετικά απαραίτητα για την προστασία οικιστικών περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα 50ετίας, καθώς και το έργο διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού αλλά και για την κάλυψη της αύξησης της ικανότητας απορρόφησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ.  Χατζηδάκης έθεσε υπ’ όψιν του Υπουργικού Συμβουλίου την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση μιας σειράς από έργων για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων (κατασκευές Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και  ΧΥΤΥ), τα οποία αντιμετωπίζουν οριακές καταστάσεις σε σχέση με την μέχρι τώρα ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών αποβλήτων στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και διαφόρων νησιών. Πρόκειται για μονάδες που πρέπει να δημιουργηθούν, για να καλύπτουν τον Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις νήσους Λέρο, Τήνο και Ύδρα και, ειδικότερα:

α. για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

β. για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της νήσου Λέρου,

γ. για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού Ύδρας και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Νήσου Ύδρας και

δ. για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Τήνου.

Τέλος, στα λοιπά θέματα της ημερήσιας διάταξης:

– συστήθηκε Κυβερνητική Επιτροπή για την αναθεώρηση του πλαισίου δημοσίων συμβάσεων η οποία επιλαμβάνεται της διαχείρισης του έργου για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό  του ν. 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών»,

– συστήθηκε Κυβερνητική Επιτροπή για τη διευκόλυνση του εμπορίου στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής και του Οδικού Χάρτη για τη διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου, με γνώμονα την ευελιξίας και τη ταχύτατη λήψη αποφάσεων στο σχεδιασμό της στρατηγικής και στην υλοποίηση των σχετικών δράσεων.

– καθορίστηκε η ετήσια χορηγία του Δημοσίου προς τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους για το οικονομικό έτος 2020.

– καθορίστηκε η αποζημίωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή αυτή που προβλέπεται από το νόμο για το επιτελικό κράτος και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης συστήνεται με σημερινή απόφαση του Πρωθυπουργού, με Πρόεδρο τον Επίτιμο Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τ. Υπουργό, Γεώργιο Σταυρόπουλο, Αντιπρόεδρο την Επίτιμη Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκη Θεοτοκάτου και διακεκριμένα μέλη που προέρχονται από το δικαστικό σώμα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη δικηγορία.

protothema.gr

Για τα δικαιώματα στην δουλειά, την υγεία, την παιδεία και τα δημόσια αγαθά, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες

Η Πρωτομαγιά του 2020 σε ολόκληρο τον κόσμο αναμφισβήτητα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Η πανδημία του κορονοϊού σφραγίζει τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες με την εργαζόμενη πλειονότητα παγκόσμια να σηκώνει το μεγάλο βάρος σε όλα τα επίπεδα. Στο όνομα του ιού έχουν παρθεί σημαντικά μέτρα που πλήττουν για άλλη μια φορά το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα, συνολικά τη θέση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το κεντρικό ζήτημα της περιόδου είναι το ποια τάξη θα πληρώσει το λογαριασμό της αντιμετώπισης του ιού και της νέας οικονομικής κρίσης/ύφεσης που τη συνοδεύει σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Θα πληρώσει επιτέλους η αστική τάξη, οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι τράπεζες και οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι εμπορικές αλυσίδες από τον συσσωρευμένο πλούτο από τα κέρδη που κατέχουν, ή θα πληρώσει πάλι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα;

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να απαντήσει επιθετικά και αποφασιστικά σε αυτό το ερώτημα και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης ώστε να μην πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι την κρίση. Αυτό σημαίνει, καταρχήν, ότι αγωνιζόμαστε τώρα και κλιμακώνουμε σε διάρκεια και μορφές και δεν θα «λογαριαστούμε μετά». Τώρα απολύουν, τώρα κόβουν μισθούς, τώρα η κυβέρνηση φέρνει σοβαρά αντιλαϊκά νομοσχέδια, τώρα λείπουν υγειονομικό προσωπικό και μέσα προστασίας. Σημαίνει ότι κάνουμε τώρα βήματα στη συσπείρωση, οργάνωση, το συντονισμό των ζωντανών και μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος, ώστε να υπάρξει ένα κέντρο πραγματικού αγώνα, που δεν θα περιμένει καμία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που εκτός από το ότι «έμειναν σπίτι» όλο αυτό το διάστημα απροκάλυπτα «μένουν με τα αφεντικά» και στηρίζουν την κυβέρνηση. Μπορούμε και χωρίς αυτούς! Για αυτό καλούμε τους μαχόμενους εργαζόμενους και εργαζόμενες να συμβάλλουν στην αναγκαία ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Για μάχιμα ταξικά συνδικάτα, για την ανάπτυξη της ταξικής αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στο εργατικό κίνημα και συνολικά, αλλά και για τη δημιουργία μιας εργατικής κίνησης ταξικής χειραφέτησης. Για την ριζική ανασυγκρότηση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης και την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι κρατάμε την κοινωνία όρθια – ο κόσμος αυτός θα γίνει δικός μας

Η πανδημία έφερε και την απομυθοποίηση μιας σειράς από ιδεολογήματα που διχάζουν τις κοινωνίες σε όφελος της άρχουσας τάξης. Έγινε πιο φανερό ότι δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον όσο ο νόμος του κέρδους καταστρέφει τη φύση. Όσο ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν αναλώσιμους και τη φύση ως πεδίο καταλήστευσης πρώτων υλών και επέκτασης της αγοράς. Όσο οι αστικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης θα δίνουν προτεραιότητα π.χ. στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αντί για τη δημόσια υγεία, στη σωτηρία των επιχειρήσεων και των κερδών και όχι των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών. Μέσα στην κρίση αποδείχθηκε άλλη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ενότητα» για την εκμετάλλευση των εργατικών τάξεων της Ευρώπης και ταυτόχρονα διχασμός και ανταγωνισμός για τη μοιρασιά της πίτας. Φάνηκε ότι ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός αποφασίζει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και διατάγματα, χρησιμοποιεί ένα τεράστιο πλέγμα μορφών καταστολής, απαγορεύσεων, πειθάρχησης και παρακολούθησης. Φάνηκε ότι κανένα «κλειστό» σύνορο δεν εμποδίζει την καταστροφή, αντίθετα ότι χρειάζεται διεθνής αλληλεγγύη και συνεργασία των λαών.

Το τελευταίο δίμηνο επίσης φάνηκε ακόμα πιο ανάγλυφα ότι η εργατική τάξη είναι εκείνη που κρατά όρθια την κοινωνία, που χωρίς αυτή κυριολεκτικά «γρανάζι δεν γυρνά». Οι εργαζόμενοι στην υγεία, στην παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων, στις μεταφορές και τη διανομή, κ.α. διασφαλίζουν την επιβίωση της κοινωνίας. Μπορούμε λοιπόν χωρίς αφεντικά, αξίζουμε το παρόν και το μέλλον αυτών που παράγουν τον πλούτο. Και φυσικά φάνηκε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο η εκκωφαντική αποτυχία των ιδεολογημάτων και των πολιτικών που κατεδάφιζαν για χρόνια τα δημόσια αγαθά και συστήματα στο όνομα της ιδιωτικής οικονομίας και των κερδών. Η ανάγκη για δημόσια, καθολική, δωρεάν ποιοτική υγεία πρώτα απ΄ όλα. Η έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η προτεραιότητα στην παραγωγή και επάρκεια διατροφικών προϊόντων για το λαό και όχι για τις εξαγωγές και τα κέρδη.

Από όλες τις πτυχές της υγειονομικής και οικονομικής/κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε αναβλύζει λοιπόν το ερώτημα: Σε τι κόσμο θέλουμε να ζήσουμε;

Η δική μας απάντηση, η απάντηση της κοινωνικής πλειονότητας σήμερα δεν χωράει μισόλογα: Αυτός ο κόσμος πρέπει να γίνει δικός μας για να σωθεί. Σε μια κοινωνία όπου ο πλούτος και η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια αυτών που σηκώνουν το βάρος της ζωής, αυτών που παράγουν τον πλούτο και μπορούν και πρέπει να αποφασίζουν για όλα. Για αυτό καλούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές και αγωνίστριες να συμβάλλουν στις διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου προγράμματος και κόμματος κομμουνιστικής απελευθέρωσης που είναι επείγουσα ανάγκη της εποχής μας.

Αγώνας για ζωή και ελευθερία – Κατάργηση της εκμετάλλευσης

Το ΝΑΡ, η ν.ΚΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το μαχόμενο δυναμικό της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς και οι ταξικές δυνάμεις, καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε συσπείρωση και αγώνα τώρα! Να ξεδιπλώσουμε την άμεση πάλη για τα υγειονομικά, εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού και της νεολαίας, τώρα και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, δένοντάς την με την προγραμματική, πολιτική και κινηματική προετοιμασία της μάχης ενάντια στο νέο γύρο της αστικής επίθεσης που θα κλιμακωθεί.

Καμία συναίνεση με την κυβέρνηση ΝΔ και τα μέτρα της δεν μπορεί να υπάρξει. Η κυβέρνηση και η πολιτική της είναι βαθιά ταξική, προς όφελος της πλουτοκρατίας και των εργοδοτών. Η γραμμή «πανεθνικής» συναίνεσης που προωθεί η αστική τάξη θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με την «ανάγκη να είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε και την οικονομική κρίση» και βέβαια με την αντιδραστική αξιοποίηση του προσφυγικού ζητήματος και των Ελληνο-Τουρκικών που θα επανέλθουν στο επίκεντρο της κοινωνικό-πολιτικής αντιπαράθεσης.

Καμιά αυταπάτη δεν επιτρέπει η στάση ολικής συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης του αστικού πολιτικού σκηνικού στην κυβερνητική πολιτική. Εξάλλου πολλά από τα μέτρα της ΝΔ στηρίζονται σε κρίσιμες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία το δικό του τρίτο μνημόνιο. Δεν είναι ώρα για συμβολικές διαμαρτυρίες και για… συμπεράσματα που θα μεταφραστούν σε κοινοβουλευτικούς ψήφους όταν έρθει η ώρα…, όπως κάνει η ρεφορμιστική αριστερά του ΚΚΕ. Είναι ώρα αποφασιστικής μάχης για ζωή και ελευθερία! Με μια άλλη αριστερά, μαχόμενη και επαναστατική, μαζική και δυνατή για την ανατροπή.

Σε αυτή τη μάχη να πάρουμε όλοι θέση!

Για την ταξική χειραφέτηση και την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου-κυβερνήσεων-ΕΕ

Για την διεθνιστική αλληλεγγύη και πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο και την καταστροφή

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για μια ακόμη φορά το μεταναστευτικό γίνεται η “καύσιμη ύλη” προκειμένου το εσωκομματικό σκηνικό στη ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία να πάρει φωτιά… Αυτή τη φορά η φήμη για επίκειμενη έλευση μεταναστών σε ξενοδοχείο του Μεσολογγίου αρκούσε, για να αποκαλυφθούν όσα δεν αποκαλύφθηκαν ή όσα δεν μπορούσε να διακρίνει κανείς τόσο εύκολα τους προηγούμενες μήνες, όταν κυκλοφόρησε η φήμη για δημιουργία δομής μεταναστών – προσφύγων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου ή όταν συζητήθηκε στο ανώτατο επίπεδο η περίπτωση του πρώην στρατοπέδου στον Άγρινιο Αμφιλοχίας.

Οι συνομιλίες του δημάρχου Μεσολογγίου Κ. Λύρος σε ανοιχτή ακρόαση με τους βουλευτές της ΝΔ κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Μεσολόγγι, σκηνικό που μεταδώθηκε live μέσω facebook, αποκάλυψε τα πάντα. Η έντονη συνομιλία του δημάρχου Μεσολογγίου με το βουλευτή της ΝΔ Σπήλιο Λιβανό, σε αντίθεση με την ήπια συνομιλία του με τον Κ. Καραγκούνη αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η ενόχληση του Ν. Καραπάνου μέσω live στο facebook για τους ήπιους τόνους στο τηλεφώνημα Λύρου – Καραγκούνη, αποκάλυψε τα “στρατόπεδα” που φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί στο Μεσολόγγι: με τον Σπ. Λιβανό να φέρεται στο πλευρό του Ν. Καραπάνου και το Κ. Καραγκούνη στο πλευρό του Κ. Λύρου.

Κάτι σχεδόν παρόμοιο συνέβη όταν πριν λίγους μήνες στην επικαιρότητα κυριαρχούσε το σενάριο του πρώην στρατοπέδου στον Άγριλο Αμφιλοχίας. Τότε μάλιστα είχε διαφανεί και η υποβόσκουσα κόντρα μεταξύ των αυτοδιοικητικών της περιοχής με το δήμαρχο της περιοχής Γ. Κατσούλα να φτάνει στο σημείο να προτείνει χώρους για δημιουργία δομής μεταναστών σε σημεία της επικράτειας του δήμου Αγρινίου. Η επιλογή του Άγριλου για πολλούς στην Αμφιλοχία, αλλά και για τον Αμφιλοχιώτη βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά, θεωρήθηκε ως απόρροια των ενεργειών των Γ. Παπαναστασίου και Κ. Καραγκούνη, αλλά και του Αγρινιώτη Περιφερειάρχη, που είχαν προηγηθεί, όταν ξέσπασε η φήμη για εγκατάσταση μεταναστών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αγρινίου. Εξάλλου, η δήλωση του δημάρχου Αγρινίου πως με ενέργειές του, που δεν λέγονται δημόσια, απέτρεψε την εγκατάσταση μεταναστών στο Αγρίνιο, τροφοδότησε τέτοιες θεωρήσεις.

 

Και όπως οι δήμαρχοι διακατέχονται από το σύνδρομο Nimby (“not in my back yard” – όχι στην αυλή μου), το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους βουλευτές, που αν και βουλευτές του νομού και όχι του… χωριού τους, δεν θέλουν εγκατάσταση μεταναστών στον τόπο που θεωρούν “έδρα” τους ή εκεί όπου θεωρούνται πως αντλούν τη μεγαλύτερη πολιτική τους δύναμη. Πάνω εκεί χτίζονται και οι “συμμαχίες” κάποιων δημάρχων με ορισμένους βουλευτές, όμως ακριβώς εκεί δημιουργούνται και οι τριβές…

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Τον Τζων Μέυναρντ Κέυνς έχει φέρει στο προσκήνιο η οικονομική κρίση του κορονοϊού. Η κεϋνσιανή αντίληψη του κρατικού παρεμβατισμού έγινε ξανά της μόδας, επειδή ο Βρετανός οικονομολόγος είχε προτείνει τον συγκεκριμένο τρόπο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεγάλου κραχ του 1929.

Στην Ελλάδα ο Κέυνς είναι ο αγαπημένος οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τον Κέυνς μας τον είχε «παρουσιάσει» ο Αλέξης Τσίπρας και στη ΔΕΘ όταν είπε ότι οι αυξήσεις των μισθών φέρνουν ανάπτυξη. Τώρα στην οικονομική κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊούο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε λόγια του Κέυνς για να στηλιτεύσει την άρνηση της Μέρκελ στα ευρωομόλογα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «εμβόλιο Κέυνς» στην οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η κρατική παρέμβαση και μέσα από μεγάλη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση και να φέρει ανάπτυξη. Ενδεχομένως στο ΣΥΡΙΖΑ να μην γνωρίζουν ότι ο Κέυνς υπήρξε εκ των αρχιτεκτόνων των συμφωνιών του Bretton Woods και θεσμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ…. Αν το γνώριζαν αυτό ίσως να μην τον επέλεγαν για να ντύσουν επιστημονική την πολιτική τους.

Ας μιλήσουμε όμως για δημόσιες επενδύσεις, αφού σε αυτές κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτές βασίζεται ο κρατικός παρεμβατικός που ευαγγελίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ. Θα προσπεράσουμε το γεγονός ότι επί διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελούνταν κάθε χρόνο. Εξάλλου για όσα συνέβησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, έφταιγε το μνημόνιο… Όταν μιλάμε για δημόσιες επενδύσεις μιλάμε συνήθως για μεγάλα έργα υποδομής: δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια κτλ. Στις δημόσιες επενδύσεις όμως συγκαταλέγονται υπό μια ευρύτερη έννοια και άλλα έργα, για παράδειγμα ένα μεγάλο ύδρευσης ή το αποχετευτικό δίκτυο μια περιοχής. Είτε όμως για μεγαλύτερα, είτε για μικρότερα έργα μιλάμε, όλα στην Ελλάδα έχουν φαλκιδευτεί από το τέρας της γραφειοκρατίας και της ψηφοθηρίας του πολιτικού συστήματος.

Θα χρειαζόμασταν τόμους ολόκληρους για να αναφέρουμε τα παραδείγματα έργων που «κόλλησαν» στις αδειοδοτικές διαδικασίες, στις διαδικασίες δημοπράτησης ή σε άλλα νομικής υφής προβλήματα και στην ελλιπή προετοιμασία τους (μελέτες, απαλλοτριώσεις κτλ). Εντελώς τυχαία ας θυμηθούμε εδώ στην Αιτωλοακαρνανία το Άκτιο – Αμβρακία και το γεγονός ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια για να εγκριθεί η κυκλοφοριακή μελέτη του Αγρινίου και να προχωρήσει το έργο της επέκτασης των πεζοδρόμων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μετά από 4 χρόνια το ΕΣΠΑ έκλεισε με απορρόφηση μόλις 25% περίπου. Και όσο για την ψηφοθηρία με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, νομίζω σε κάθε δήμο, σε κάθε περιοχή, υπάρχει τουλάχιστον ένα μεγάλο έργο, που εξαγγέλλεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χωρίς καμία μελέτη, καμία προετοιμασία, το έργο παραμένει για μερικά χρόνια ένα ανενεργό κουτάκι στον προϋπολογισμό. Ένα πρόσφατο παράδειγμα από την περιοχή: η ανακατασκευή του παλιού Νοσοκομείου στο Αγρίνιο.

Οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα, για να μπορέσουν να τραβήξουν το κάρο της οικονομίας, χρειάζεται πρώτα να γίνουν αλλαγές σημαντικές και μεταρρυθμίσεις που θα τις διευκολύνουν. Οι θεωρίες του Κέυνς, επομένως, δεν μπορούν έχουν στην Ελλάδα πρακτική εφαρμογή και αποτέλεσμα. Εξάλλου η παρούσα κρίση που δημιουργεί ο κορονοϊός στην οικονομία είναι κρίση μεγάλης έλλειψης ρευστότητας, κάτι που δεν μπορεί να αναπληρώσει ένα μεγάλο έργο υπόδομης, που χρειάζεται στη καλύτερη των περιπτώσεων τρία χρόνια μόνο η κατασκευή του.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας  του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατέθεσε σήμερα Αναφορά προς τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου σχετικά με το ενδεχόμενο άφιξης, στην πόλη του Μεσολογγίου, πληθυσμού από τις προσφυγικές δομές, ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τις επικείμενες ενέργειες του Υπουργείου.

Για το ίδιο θέμα μίλησε, χθες, κατά την τηλεοπτική του παρέμβαση στο LEPANTO TV υπογραμμίζοντας τα παρακάτω:

«Η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι μια ευαίσθητη υπόθεση για κάθε κοινωνία, καθώς σχετίζεται με δύο διαστάσεις. Από τη μια, είναι η ανθρωπιστική διάσταση, ο σεβασμός στον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Και από την άλλη, είναι ο σεβασμός στις τοπικές κοινωνίες και την καθημερινότητα των πολιτών.

Το Μεσολόγγι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί μία δομή στο ξενοδοχείο Θεοξένια. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό που αναλογεί στον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου έχει καλυφθεί.

Γι’ αυτό και κατά την άποψή μου δεν είναι εφικό αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιηθεί και η δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα που υπάρχει- το Ξενοδοχείο Liberty- ως προσφυγική δομή. Άλλωστε, σε λίγο μπαίνουμε καθυστερημένα λόγω της υγειονομικής κρίσης στην τουριστική περίοδο του καλοκαιριού και το ξενοδοχείο πρέπει να είναι έτοιμο για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, αλλά και όσους επισκεφθούν το Μεσολόγγι για άλλους λόγους, όπως επαγγελματικούς κλπ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα στην αναζήτηση ασύλου, ουδείς το αμφισβητεί καθώς συνδέεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως οι λύσεις που η Πολιτεία οφείλει να παρέχει πρέπει να είναι βιώσιμες και να ευθυγραμμίζονται με την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και σίγουρα το να επιβάλλονται λύσεις υπερπλήρωσης δομών ή περιοχών δεν συμβαδίζει με τον σεβασμό ούτε στην ανθρώπινη ζωή ούτε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η άποψή μου.»

Η αναφορά προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη «σχετικά με ενδεχόμενη άφιξη πληθυσμού από προσφυγικές δομές στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου»

Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ την απόφαση και τις προτάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για το ενδεχόμενο άφιξης, στην πόλη του Μεσολογγίου, πληθυσμού από τις προσφυγικές δομές.

Το Μεσολόγγι έχει αποδείξει πως είναι μια φιλόξενη πόλη ιδιαιτέρως προς όσους υφίστανται έναν αναγκαστικό εκτοπισμό. Άλλωστε, η ιστορία της Ιεράς Πόλης έχει ταυτιστεί με την υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου. Ωστόσο, το Μεσολόγγι είναι μια πόλη 12.000 κατοίκων που φιλοξενεί από το 2018 220 περίπου πρόσφυγες, δηλαδή σχεδόν το 2% του πληθυσμού της. Υπάρχουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία στην πόλη, εκ των οποίων το ένα έχει μετατραπεί σε δομή από το 2018. Σήμερα, επιχειρείται να μετατραπεί και το άλλο σε δομή, ενώ έχετε εξαγγείλει ότι από το 2020 θα σταματήσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία ως ανοιχτές δομές.

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού είναι ζήτημα μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι σχετίζεται με την ανθρώπινη ζωή, τις συνθήκες διαβίωσης, την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτών και βεβαίως με τη δημόσια υγεία.

Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούμε να τοποθετηθείτε στο ζήτημα και να ενημερώσετε για τις επικείμενες ενέργειές σας τον Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, όπως επίσης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως επίσης και για όποιον σχετικό προγραμματισμό ενδέχεται να έχετε.

Ο Αναφέρων Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλλειμα στρατηγικής, οράματος και διεκδίκησης χαρακτηρίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2020 μιας και σε ποσοστό 95% αποτελεί συνέχεια του προγράμματός μας. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Περιφέρεια μας, με ευθύνη της περιφερειακής αρχής καθηλώνει τις νέες επενδύσεις αφού στην ουσία δεν εντάσσει κανένα νέο έργο. Απλά, συνεχίζει τα έργα που είχαν δρομολογηθεί από τη δική μας διοίκηση.

Δυστυχώς, η νέα περιφερειακή αρχή παρουσιάζεται ως παθητικός παρατηρητής στην πολιτική αφαίμαξης πόρων από την Κυβέρνηση, μη μπορώντας να υπηρετήσει τις ανάγκες της περιοχής μας και δημιουργώντας αρνητικές προοπτικές για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι πολίτες μπορούν και πρέπει να συγκρίνουν τώρα που όλοι και όλα δοκιμάζονται στην πράξη μιας και η αλήθεια είναι αδιαμφισβήτητη και συνάμα λυπηρή:

40 εκ. € ετησίως τα προηγούμενα χρόνια, 12 εκ € το 2020. Ίσα ίσα για να συνεχίσουν τα έργα που διεκδικήσαμε, ωριμάσαμε και εντάξαμε εμείς με πολλή δουλειά και όραμα, όταν η νυν περιφερειακή αρχή και τότε αντιπολίτευση μιλούσε για «διαχείριση».

Όλοι αυτοί που διερρήγνυαν τα ιμάτια τους τα προηγούμενα χρόνια για την αναπτυξιακή κατάταξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σήμερα το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να απολογηθούν. Όσο για την αγωνία της περιφερειακής αρχής να ανακοινώσει από τώρα την «υποσχετική» που έλαβε από την Κυβέρνηση για αύξηση του προϋπολογισμού του Τεχνικού προγράμματος μέχρι το Σεπτέμβρη, θα αναμένουμε για το καλό της περιοχής και προφανώς θα επανατοποθετηθούμε όταν είναι η ώρα. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να ανακοινώνουν αποτελέσματα και όχι υποσχέσεις. Εάν δε, παρουσιάζουν ως επίτευγμα τους τη διαβούλευση με τους Δημάρχους, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι τους καλωσορίζουμε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Εμείς ως υπεύθυνη πολιτική παράταξη θα συνεχίσουμε να προτείνουμε προοδευτικές αναπτυξιακές και κοινωνικές πολιτικές γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα έργα δεν ανήκουν σε κανέναν Περιφερειάρχη και σε καμία περιφερειακή αρχή. Ανήκουν στους πολίτες και εμείς αυτούς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«H κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού κόντρα στις πιθανότητες και πλέον λαμβάνει εύσημα από τους πολίτες», γράφει η αμερικανική εφημερίδα

«Ευχάριστη έκπληξη» εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτηρίζουν την χώρα μας οι New York Times, αναλύοντας την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας, κόντρα στις πιθανότητες.

«Για χρόνια, η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν ως ένα από τα πιο προβληματικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της οικονομικής κρίσης που τη βάραινε αλλά και άλλων προβλημάτων προβλημάτων, όπως η διαφθορά και η πολιτική αστάθεια. Ωστόσο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού, η χώρα έγινε η ευχάριστη έκπληξη: το ξέσπασμα σε αυτήν φαίνεται να είναι πολύ πιο περιορισμένο απ’ ό,τι αναμενόταν» γράφει το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, καθώς ο ιός εξαπλωνόταν στην Ευρώπη, πολλοί Έλληνες φοβόντουσαν το χειρότερο, ότι θα γινόντουσαν η επόμενη Ιταλία ή Ισπανία. Δεδομένου ότι το σύστημα υγείας της χώρας είχε αποδυναμωθεί από την οικονομική κρίση που κράτησε μια δεκαετία και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η η Ελλάδα έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στην ΕΕ, μετά την Ιταλία, η χώρα ήταν αρκετά ευάλωτη απέναντι στον ιό. Ωστόσο ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει πολύ μικρός συγκριτικά με τα στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Τώρα μια χώρα που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζεται ως το προβληματικό παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιορτάζει την απόκριση της κυβέρνησής της και ανυπομονεί να επανεκκινήσει την οικονομία της», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα τα κατάφερε κόντρα στις πιθανότητες», λέει ο Kevin Featherstone, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.

«Καθώς η χώρα έχει διενεργήσει τεστ σε πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού της, είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς πόσο μεγάλη είναι η εξάπλωση του ιού στη χώρα. Ωστόσο το σύνολο των θανάτων είναι χαμηλό — 138 σε πληθυσμό σχεδόν 10,7 εκατομμυρίων — κάτι που προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων. Και πηγή μεγάλης ανακούφισης» σημειώνει η αρθρογράφος και προσθέτει πως εχθές, λίγο περισσότερο από ένα μήνα από την ανακοίνωση του lockdown από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα χρονικό πλαίσιο για τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

athina-koronoios
 
«Μόνο 69.833 άτομα έχουν ελεγχθεί για τον ιό στην Ελλάδα, όμως ειδικοί συμφωνούν ότι η απόφαση της χώρας να εφαρμόσει γρήγορα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ενισχύσει το αποδυναμωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψής της βοήθησε στον περιορισμό του ξεσπάσματος». Το ίδιο και η προθυμία πολλών Ελλήνων να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ενδεικτικά κάποια από τα μέτρα που έλαβε πολύ νωρίς η ελληνική κυβέρνηση, όπως η ακύρωση του καρναβαλιού στις 27 Φλεβάρη, μια μέρα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη Θεσσαλονίκη και το κλείσιμο των σχολείων στις 11 Μαρτίου. «Δύο μέρες αργότερα, η Ελλάδα περιόρισε τα μη αναγκαία ταξίδια και έκλεισε καφετέριες, εστιατόρια, βιβλιοθήκες, μουσεία και άλλα μέρη. Σύντομα, όσοι επέστρεφαν από το εξωτερικό έμπαιναν σε υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων, την οποία αν παραβίαζαν κινδύνευαν να πληρώσουν πρόστιμο €5.000. Κάθε πολίτης της χώρας έπρεπε να ειδοποιεί το κράτος κάθε φορά που ήθελε να βγει από το σπίτι του, ακόμα και για να βγάλει βόλτα τον σκύλο».

«Ενεργήσαμε με γνώμονα την πρόληψη. Αποφασίσαμε συνειδητά να κάνουμε μια σημαντική οικονομική θυσία αντί θα θυσιάσουμε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης

Το άρθρο των New York Times κάνει ειδική αναφορά στα στοιχεία της επιδημίας της Ελλάδας, συγκρίνοντάς τα με εκείνα του Βελγίου, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό, που ωστόσο έχει καταγράψει 7.331 θανάτους. Επίσης παραθέτει τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, με χιλιάδες προσλήψεις και αύξηση 70% των κλινών ΜΕΘ.

«Η κινητοποίηση ήταν πολύ γρήγορη» σχολιάζει η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Όπως επισημαίνει, χωρίς αυτήν το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει το ξέσπασμα του ιού. Όπως σημειώνει η αρθρογράφος, πολλοί Έλληνες ανά τη χώρα αποδέχτηκαν γρήγορα τη νέα πραγματικότητα, απέχοντας από δραστηριότητες όπως οι συγκεντρώσεις για το παραδοσιακό σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα. Αυτό μπορεί να θεωρούνταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες, γράφει χαρακτηριστικά.

 

Φυσικά από ένα άρθρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείπει κάποια αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα, τον «λοιμωξιολόγο με την ήρεμη φωνή» που, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, αποτελούν δύο από τα πιο δημοφιλή πρόσωπα στη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. «Ο γιατρός και ο πολιτικός κάνουν καθημερινές ενημερώσεις για τον ιό στην Ελλάδα» που έχουν μεγάλη τηλεθέαση, γράφει το δημοσίευμα.

athina-koronoios-2

Σύμφωνα με τον κ. Featherstone, η κυβέρνηση «ακολούθησε την επιστήμη» επιλέγοντας τον Δρ. Τσιόδρα ως επικεφαλής της πολιτικής της, ενώ η ανάθεση στον κ. Χαρδαλιά της επίβλεψης της τήρησης των μέτρων διασφάλισε ότι όλα θα πήγαιναν ομαλά. «Καμία από αυτές τις ενέργειες δεν είναι συνηθισμένες για ελληνικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν κρίση», αναφέρει, εξηγώντας ότι αντανακλούν πιθανώς το επαγγελματικό background του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε εργαστεί στο παρελθόν ως οικονομικός αναλυτής.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί αρκετές απόψεις Ελλήνων πολιτών που αναγνωρίζουν τη χώρα τους ως σπάνιο «success story» στην ΕΕ και αισθάνονται περηφάνια. Ο Παύλος Ελευθεριάδης από τη Θεσσαλονίκη λέει ότι τον εξέπληξε ευχάριστα η απόκριση της κυβέρνησης. «Ένιωσα περηφάνια που υπάρχει κράτος. Υπάρχουν πολιτικοί που ακούνε τους επιστήμονες», δήλωσε στην εφημερίδα.

Ο Κώστας Θυμιούδης, ένας 50χρονος οδηγός ταξί επίσης από τη Θεσσαλονίκη, παρόλο που δεν ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο με την κυβέρνηση, λέει ότι εγκρίνει τις πράξεις της σημειώνοντας ότι «πήρε μέτρα νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη». «Ορισμένοι Ευρωπαίοι δεν μας είχαν σε μεγάλη υπόληψη. Τους αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος», λέει ο 54χρονος Κώστας Χατζόπουλος.

H αρθογράφος των New York Times επισημαίνει πάντως ότι, παρα τις μέχρι τώρα επιτυχίες της κυβέρνησης, δεν λείπουν και οι επικρίσεις, όπως π.χ. για το γεγονός ότι έχει υποβληθεί σε τεστ μόνο για κορωνοϊό μόνο το 1% του πληθυσμού. Ένας άλλος τομέας στον οποίον εστιάζουν οι επικριτές αφορά στις συνθήκες σε δομές προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει η αρθρογράφος, υπενθυμίζοντας ότι έχουν σημειωθεί ξεσπάσματα σε καταυλισμούς στην Ελλάδα και περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν στο Κρανίδι. «Επίσης κάποιοι έχουν εκφράσει ανησυχίες για αναφορές βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς κατά την επιβολή των κανόνων lockdown της χώρας», προσθέτει το δημοσίευμα. Τέλος, το άρθρο αναφέρεται στο πλήγμα που αναμένεται να δεχτεί ο ελληνικός τουρισμός λόγω της κρίσης και στην κρισιμότητα της αντιμετώπισης και αυτού του προβλήματος από την κυβέρνηση.

akropoli-anoiksi

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ