Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  1:16: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 10:47

Χριστίνα Σταρακά: Φέρνει στη Βουλή τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις έργων που αφορούν τον αγροδιατροφικό τομέα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Τη σοβαρή αναστάτωση και απογοήτευση που επικρατεί μεταξύ γεωργών, κτηνοτρόφων, ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών και ιδιωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να επενδύσουν αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τώρα αντιμετωπίζουν εκτός ορίων καθυστερήσεις στην εξέλιξη των έργων, επισημαίνει σε ερώτηση της προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά. Tην ερώτηση συνυπογράφουν ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και υπεύθυνος ΚΤΕ Oικονομικών Παύλος Γερουλάνος, καθώς και ο βουλευτής Ρεθύμνης και έτερος συνυπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μανώλης Χνάρης.

Πιο συγκεκριμένα, παρά τις αρχικές εξαγγελίες και υποσχέσεις για απλοποιημένη και με γρήγορες διαδικασίες έγκριση και υλοποίηση των επενδύσεων μέχρι το τέλος του 2025, οι ενδιαφερόμενοι έχουν βρεθεί μπροστά σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Τα επίμαχα έργα αφορούν κυρίως επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ για τα οποία η κυβέρνηση ζήτησε να αναθεωρηθούν τα ορόσημα τους,  καθώς και δράσεις καινοτομίας και εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα, των αγροτικών προϊόντων και των καλλιεργειών, ενίσχυσης των υδατοκαλλιεργειών και ψηφιακού μετασχηματισμού και εξωστρέφειας του γεωργικού τομέα.

Όπως επισημαίνεται σχετικά «Οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες αγωνιούν να μάθουν τι θα γίνει τελικά με την έγκαιρη εκτέλεση αυτών των διαδικασιών που έχουν ήδη προγραμματίσει. Πολλές από τις επενδύσεις αντιμετωπίζουν πλέον δυσκολίες αύξησης του κόστους υλοποίησης και επίσης την απροθυμία κατασκευαστών να αναλάβουν την υλοποίηση στα στενά  χρονικά περιθώρια που απομένουν. Επίσης προγράμματα όπως η αναδιάρθρωση  καλλιεργειών δεν μπορούν να υλοποιηθούν μετά τις καθυστερήσεις γιατί ήδη χάθηκε και η δεύτερη χρονιά φύτευσης των δενδρυλλίων κλπ.»

Κλείνοντας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την καθυστέρηση στα έργα ΣΔΙΤ και στο τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων και έργων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές να τα υλοποιήσουν. Παράλληλα ζητάει αναλυτική ενημέρωση, με συνοδευτικό αίτημα κατάθεσης εγγράφων, για την εξέλιξη κάθε δράσης και έργου του αγροδιατροφικού τομέα (ποσά χρηματοδότησης, αιτήσεις που υποβλήθηκαν, οριστικές εγκρίσεις, ενστάσεις που εκκρεμούν, νομικές δεσμεύσεις, προκαταβολές που έχουν καταβληθεί καθώς και τις μερικές πληρωμές ή εξοφλήσεις που έχουν καταβληθεί).

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ερώτηση εδώ.