Σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών
Της Κατερίνας Σολωμού
Καθηγήτριας Ιατρικής, στελέχους ΠΑΣΟΚ Αχαΐας και αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας
Ασύλληπτα είναι τα μεγέθη των καταστροφών, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, άναψαν και «πολιτικές φωτιές» με καβγάδες πάνω από τις στάχτες, με επίκεντρο την έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση τους.
Επειδή τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος είναι προφανής και εμφανής η έλλειψη εθνικού σχεδίου για την πρόληψη των πυρκαγιών, παρά τις τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα μας, εδώ και δυο δεκαετίες.
Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι εξαντλεί τον σχεδιασμό της, στην επιτυχή χρήση του «112», για τις εκκενώσεις περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ασφαλώς και παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα, οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί. Αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών.
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί, στην αντιμετώπιση των (μέχρι τώρα) περιστατικών μετρήθηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς.
Ολοι πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα, εθνικό σχέδιο. Με μέτρα προστασίας των δασών, σχέδιο πρόληψης και γενναία μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για να ξαναφτιαχθούν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες.
Με θριαμβολογίες και ευχολόγια δεν πρόκειται να υπάρξει το παραμικρό αποτέλεσμα και κάθε θερινή περίοδο, θα γίνεται η ίδια συζήτηση.
Εάν δεν επιτευχθεί διακομματική συναίνεση, μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, το μέλλον θα είναι σκοτεινό, όπως και ο ουρανός στις περιοχές που κάηκαν.
Και ασφαλώς πρέπει όλοι να συνεκτιμήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλεί καταστροφές σε όλο τον πλανήτη, απαιτεί πρόσθετα μέτρα. Μα πρώτα απ΄ όλα και πάνω απ’ όλα, ενισχύσεις σε μέσα, προσωπικό και δυνάμεις πυρόσβεσης.
Κονδύλια υπήρχαν και υπάρχουν. Αρκεί να μην χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι έτοιμο να συμβάλλει με συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις, που θα συγκροτούν ένα σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης φυσικών καταστροφών, είτε αφορά πυρκαγιές, είτε πλημμύρες, σεισμούς.
πηγή φωτό: skai.gr
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θεσσαλονίκη, 02/11/2021
Των: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας
ΘΕΜΑ: «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Από αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα, όπου περισσότερα από 50.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα, ενώ παρατηρήθηκε το παράδοξο, η στάθμη του νερού να ανεβαίνει, αντί να υποχωρεί για μερικά εικοσιτετράωρα, μετά το πέρας της κακοκαιρίας. Για την αποστράγγιση της περιοχής, σε περίπτωση πλημμύρας, υπάρχει ένα αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο, που όμως έχει κατασκευαστεί το 1953 και το οποίο έχει δεχθεί ελάχιστες παρεμβάσεις συντήρησης, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ενώ, στην περίπτωση που η αποστράγγιση συντελεστεί με φυσικό τρόπο, η απορροή θα γίνει με μετριοπαθείς εκτιμήσεις σε 100 και πλέον ημέρες. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι δεκάδες κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της πλήρους οικονομικής καταστροφής, αφού είδαν τις εγκαταστάσεις τους να βυθίζονται κυριολεκτικά στο νερό, να καταστρέφεται μεγάλο μέρος από αυτές αλλά και τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, όπως ζωοτροφές και διάφορος εξοπλισμός που απαιτούνται για την τέλεση της κτηνοτροφικής εργασίας. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, δυστυχώς, δεν έλλειψε και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και σε γεωργικές καλλιέργειες με τριφύλλια, σιτηρά και καλαμπόκια, όπου μετά τη συγκομιδή τους, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Απόστολος Αβδελάς
Κωνσταντίνος Χήτας
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος
Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1052/10-11-2021 Ερώτηση
Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, διαβιβάζουμε για ενημέρωση, το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΠΔΕ/ΓΠ/356559/6171/06-12-2021 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επιπλέον σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στη ΣΑΕ 055, είναι ενταγμένο έργο με κωδικό 2003ΣΕ05500005 και τίτλο «Επιχορήγηση των ΟΤΑ για “Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α' και Β' βαθμού της Χώρας”».
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, χρηματοδοτήθηκε το έτος 2021, ως ακολούθως:
ΔΗΜΟΣ |
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ |
ΗΜ.ΛΗΞΗΣ |
ΠΡΩΤ. |
ΠΟΣΟ (σε €) |
ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ |
27/04/2021 |
27/04/2023 |
32834 |
100.000,00 |
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ
Θέμα: Απάντηση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης με θέμα «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας».
Σχετ.: Το αρ. πρωτ. 85800/22-11-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης/ Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης/ Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών.
Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σχετικά με την αρ. 1052/10-112021 κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Απόστολου Αβδελά και Κων/νου Χήτα με θέμα «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας», σας γνωρίζουμε ότι μετά από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή του κάμπου Λεσινίου στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή μετέβησαν υπηρεσιακοί παράγοντες για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής.
Κατά την επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε εμφανή πτώση της στάθμης του νερού και στις τρεις τάφρους που είχαν υπερχειλίσει, δηλαδή Τάφρος Γεροπόρου, Αγίου Δημητρίου και Περιφερειακή αποστραγγιστικήν τάφρος. Η στάθμη είχε υποχωρήσει περί τους 8ο με ιοο πόντους από εκείνη που είχε διαπιστωθεί κατά την επίσκεψή μας στις 16/11/21. Οι εργασίες καθαρισμού των τάφρων έχουν προχωρήσει συγκριτικά με την προηγούμενη αυτοψία και διαπιστώθηκε και η ύπαρξη δύο εκσκαφέων που εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού. Ροή υδάτων βέβαια παρατηρήθηκε μόνο στην περιμετρική τάφρο. Στις άλλες η ροή δεν ήταν εμφανής.
Όσον αφορά στις πλημμυρισμένες εκτάσεις διαπιστώθηκε υποχώρηση των νερών στο σύνολο σχεδόν των εκτάσεων. Κάποιες εκτάσεις στο Νοτιοδυτικό άκρο του κτήματος παρέμεναν πλημμυρισμένες, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι αυτές ανήκουν στις εκτάσεις που κρατούν νερό στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου των βροχοπτώσεων και δεν αποτελούν εκτάσεις κατάλληλες για πολυετείς καλλιέργειες.
Σημάδια καταστροφής των καλλιεργειών από πλημμύρες διαπιστώσαμε σε καλλιέργειες βαμβακιού και σε ελαιώνες σε περιοχές εφαπτόμενες των τάφρων.
Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε παρουσία εκπροσώπου του ΤΟΕΒ και ως εκ τούτου υπάρχει η πιθανότητα να διέφυγαν της προσοχής μας εκτάσεις στις οποίες η πρόσβαση είναι αδύνατη. Η παραπάνω εκτίμηση αφορά στην γενική εικόνα του Κτήματος Λεσινίου και πάντα συγκριτικά με την εικόνα που είχαμε αποκτήσει από την αυτοψία της.
Η αρμόδια υπηρεσία μας έχει προβεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών που προέκυψαν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες έχει προγραμματιστεί η αποζημίωσή τους για το φυτικό κεφάλαιο μέσω του ΕΛΓΑ και το ζωικό και υλικοτεχνικό κεφάλαιο μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος αρωγής του οποίου οι εκτιμήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
Επίσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη ΣΑΕΠ 8οι του έργου με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΑΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΑΝΑΧΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ ΛΕΣΙΝΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 15 & 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021», με π/υ 6.760.000,00 €.
Αναλυτικά το έργο αποτελείται από δύο (2) Υποέργα:
Υποέργο 1: Εργασίες αποκατάστασης βλαβών, καθαρισμού & διάνοιξης τάφρου Γεροπόρου ΤΟΕΒ Λεσινίου και
Υποέργο 2: Εργασίες αποκατάστασης βλαβών αναχωμάτων τάφρων Γεροπόρου και Αγ. Δημητρίου στο ΤΟΕΒ Λεσινίου.
Όσον αφορά στο Υποέργο 1: οι εργασίες αφορούν στην εκβάθυνση και ανακατασκευή της τάφρου Γεροπόρου. Το έργο περιλαμβάνει εκσκαφή και διάνοιξη της τάφρου σε μήκος 9·θθμ με εκσκαπτικά μηχανήματα, αλλά και με πλωτά μέσα με βυθοκόρο, όπου αυτό απαιτείται.
Αναφορικά με το Υποέργο 2: Το έργο αφορά ανακατασκευή και συμπλήρωση αναχωμάτων των τάφρων Γεροπόρου και Αγ. Δημητρίου. Έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και το ανάγλυφο του εδάφους, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η επισκευή του υφιστάμενου αναχώματος τόσο δίπλα στην τάφρο Γεροπόρου όσο και στην τάφρο Αγίου Δημητρίου με πλάτος στέψης τουλάχιστον 4 μέτρα. Θα γίνουν εργασίες συμπλήρωσης σε μήκος περίπου ιςοομ και ενίσχυσης των υφιστάμενων αναχωμάτων σε μήκος περίπου τι.οοομ με παράλληλη προστασία των παρακείμενων ιδιοκτησιών-εκτάσεων.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Νεκτάριος Φαρμάκης
Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 8 το βράδυ της Τρίτης, από την πλατεία Κλαυθμώνος, με βασικό σύνθημα “η πατριαρχία βιάζει και σκοτώνει, στον δρόμο στη δουλειά ποτέ καμία μόνη”.
Ένταση επικράτησε όταν η πορεία θέλησε να φτάσει μπροστά από τη Βουλή, ωστόσο περιορίστηκε στο ύψους της πλατείας Συντάγματος από ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ.
Να κατοχυρωθεί νομικά το έγκλημα της γυναικοκτονίας ζητά με ανάρτησή της στα social media, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου με αφορμή τις πρόσφατες
Συγκεκριμένα στην ανάρτησή της αναφέρει: “Δύο γυναικοκτονίες σε διάστημα 24 ωρών. Να κατοχυρωθεί νομικά το έγκλημα της γυναικοκτονίας, να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για τα θύματα έμφυλης βίας, με ξενώνες, ψυχολογική στήριξη, νομική βοήθεια. Προπαντός, να αλλάξουν οι συνειδήσεις. Έχουμε ήδη αργήσει”.
“Απαιτείται πολιτική βούληση & κοινωνική συστράτευση για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Είναι απαραίτητη η έγκαιρη και ουσιαστική προστασία της γυναίκας – θύμα κακοποιητικού περιβάλλοντος, σε κατάλληλες δομές προστασίας” τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τις γυναικοκτονίες.
Εγκληματικά λάθη καταλογίζει στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για το θέμα της δασοπυρόσβεσης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής Δασών και Υπεύθυνος Περιβάλλοντος, της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Λευτέρης Φραγκιουδάκης, οι οποίες κατήργησαν εξ ολοκλήρου το μοντέλο συντονισμού και διασποράς των δυνάμεων πυροπροστασίας, που ίσχυε μέχρι τότε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η διασπορά των μέσων δασοπυρόσβεσης έπρεπε να είναι σχεδιασμένη και υποχρεωτική, κατά τέτοιο τρόπο, που η άμεση επέμβαση σε οποιοδήποτε σημείο εκδηλωθεί η φωτιά, να είναι το πολύ 12 με 15 λεπτά, ενώ σήμερα η πυροσβεστική, ξεκινώντας, συνήθως, από τα αστικά κέντρα, κάνει πολλές φορές μισή και μια ώρα, να φτάσει στο σημείο της πυρκαγιάς».
«Το πολύ επιτυχημένο σύστημα διαχωρισμού της Ελλάδας, σε ζώνες παρατηρητηρίων, το οποίο ακολουθούσε την ήδη υπάρχουσα δομή των κατά τόπους δασαρχείων, που απερίσκεπτα καταργήθηκε, εμπεριείχε μία συμπυκνωμένη γνώση ετών, που επέτρεπε στις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης να καλύπτουν όλη την επικράτεια, όντας εγκατεστημένοι, κατά τη θερινή σεζόν, σε καίρια σημεία παρατήρησης - εξόρμησης, π.χ. λόφοι κ.λπ.».
«Από τις θέσεις που κατείχαν, είχαν πλήρη εποπτεία τυχόν εκδήλωσης περιστατικών φωτιάς και επενέβαιναν άμεσα, ενώ σήμερα περιμένουν να ειδοποιηθούν, από τον απλό πολίτη, μέσω του 199».
«Ένα ακόμη τραγικό λάθος, που έγινε με την «περιώνυμη» μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της δασοπυρόσβεσης, στην πυροσβεστική, ήταν και η κατάργηση του ρόλου του συντονιστή κατάσβεσης, όπου τοποθετούνταν επίλεκτοι δασολόγοι, με εμπειρία και περγαμηνές, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αρμοδιότητα που αρχικά αφαιρέθηκε και μετά αναγνωρίζοντας το σφάλμα τους, προσέλαβαν και πάλι άτομα, για το ρόλο του συντονιστή, τα οποία όμως και δεν έχουν δοκιμαστεί στο έργο της κατάσβεσης και δεν καλύπτουν όλη την χώρα».
Η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών είναι ένα ιδιαίτερο μάθημα, που διδασκόταν, αναλυτικά, στην Πανεπιστημιακή Σχολή Δασολογίας της Θεσσαλονίκης, ενώ τέτοια εκπαίδευση δεν είχαν οι αστικοί πυροσβέστες!
Τέλος, με αφορμή τις συνεχείς αναζωπυρώσεις στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, για να μην έχουμε επανάληψη ίδιων περιστατικών, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η φωτιά που έχει ήδη σβηστεί θα πρέπει να βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση, ανά 10 μέτρα και για 4 ημέρες, όπως γινόταν στο παρελθόν, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αναζωπυρώσεις κι αν παρά ταύτα εκδηλωνόταν φωτιά, διατάσσονταν Ε.Δ.Ε. (Ένορκη Διοικητική Εξέταση), για τον καταλογισμό ευθυνών.
Έτσι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι πυρκαγιές κι αυτές είναι οι θέσεις της ΟΚΕ, για να αποφευχθούν και νέες τραγωδίες.
Email: ixnilatis.oke@gmail.com,
κιν. 6931850885, Site: oke-i.gr
facebook: https://www.facebook.com/oke.parembasi
Μπορεί υποψήφιοι και κόμματα να «κατέβασαν ταχύτητα» μετά την κατηγορηματική απόρριψη από Μητσοτάκη του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι διεργασίες για τα ψηφοδέλτια σταμάτησαν.
Σε «πυρετό» επαφών βρίσκεται ακόμη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ο οποίος επιδιώκει να φτιάξει… μάχιμο ψηφοδέλτιο στην Αιτωλοακαρνανία.
Μάλιστα οι πληροφορίες τον φέρουν σε συζητήσεις με γνωστούς Αγρινιώτες, ένας εκ των οποίων δικηγόρος και ο έτερος ελεύθερος επαγγελματίας. Το αν οι επαφές ευοδωθούν θα φανεί προφανώς στο άμεσο μέλλον…
agrinionews.gr
Ερώτηση με θέμα τις «Πολιτικές και τα μέτρα στήριξης του τουρισμού στην Ορεινή Ναυπακτία» κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος «η Ορεινή Ναυπακτία με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και τις επιπτώσεις από την πανδημία έχει υποστεί αξιοσημείωτο πλήγμα στην τοπική της οικονομία», ζητώντας από την πολιτεία να ενεργοποιήσει άμεσα μέτρα στήριξης για τον εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής ώστε να ορθοποδήσει οικονομικά.
Αποδέκτες της ερώτησης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργό Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.
Θέμα: Πολιτικές και μέτρα στήριξης του τουρισμού στην Ορεινή Ναυπακτία.
«Η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, πλούσια σε φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους. Διαθέτει πέντε φυσικές και τρεις τεχνητές λίμνες, τρία μεγάλα ποτάμια και δύο λιμνοθάλασσες, εκτεταμένη ακτογραμμή, αρκετά φυσικά λιμάνια, πλούσιους βιοτόπους και βεβαίως πολλούς ορεινούς όγκους.
Ειδικότερα, η Ορεινή Ναυπακτία, με περισσότερα από 45 χωριά, διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προσφέρεται δε για την περαιτέρω ανάπτυξη δράσεων εναλλακτικού τουρισμού ώστε να πετύχουμε τον στόχο του τουρισμού των 365 ημερών.
Τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο, η Ορεινή Ναυπακτία με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και τις επιπτώσεις από την πανδημία έχει υποστεί αξιοσημείωτο πλήγμα στην τοπική της οικονομία. Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ανάπτυξή της είναι το απαρχαιωμένο και επικίνδυνο οδικό της δίκτυο.
Πέρα από τις κατολισθήσεις που συμβαίνουν κατά καιρούς και για την αποκατάσταση των οποίων υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις, υπάρχουν και εκτενή σημεία της Ορεινής Ναυπακτίας που δεν έχουν ποτέ ασφαλτοστρωθεί, όπως οι διαδρομές Πέρκος – Περίστα μήκους 3,5 χλμ, Κλεπά- Λειβαδάκι μήκους 3,5 χλμ , Κλεπά – Δενδροχώρι μήκους 5 χλμ, Καλλονή – Κριάτσι μήκους 6 χλμ, τα οποία αφενός δημιουργούν έναν ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό για τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αφετέρου δε υπονομεύουν κάθε προοπτική ανάπτυξης.
Όσο δε για τις κατολισθήσεις, τούτες έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην τοπική οικονομία και ιδίως στον κλάδο του τουρισμού. Υπάρχουν σημεία όπου το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί και οι κοινότητες βρίσκονται ουσιαστικά σε αποκλεισμό, όπως συνέβη πρόσφατα με την Κοινότητα της Αμπελακιώτισσας.
Οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις, οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, βρίσκονται πλέον σε απομόνωση. Ταυτόχρονα, η αποκοπή της πρόσβασης σε γειτονικές κοινότητες, που αποτελούσαν μέχρι πρότινος πόλο έλξης για τους επισκέπτες που ανακάλυπταν τις γύρω περιοχές, τη φύση, την μοναδικής ομορφιάς Ευηνολίμνη, λειτουργεί αποτρεπτικά για την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή.
Τούτο διότι, με τα νέα δεδομένα, οι επισκέπτες καλούνται να περιοριστούν στα όρια της κοινότητας και της ξενοδοχειακής μονάδας που επισκέπτονται.
Ταυτόχρονα, δρόμοι που ουσιαστικά εξυπηρετούν Κοινότητες της Ορεινής Ναυπακτίας, παραμένουν χαρακτηρισμένοι ως δασικοί, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται σε αυτούς τα έργα και οι συντηρήσεις που απαιτούνται.
Απέναντι στα συσσωρευμένα αυτά προβλήματα, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Ορεινής Ναυπακτίας έχουν εισπράξει την αδράνεια της Πολιτείας. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχουν προγραμματισθεί έργα για τη βελτίωση των οδικών αξόνων της Ορεινής Ναυπακτίας που παραμένουν επί δεκαετίες σε τραγική κατάσταση. Ούτε όμως και σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να θωρακιστεί η ευρύτερη περιοχή από τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής.
Παρότι δε από την ευρύτερη περιοχή υδροδοτείται η Αττική μέσω των φραγμάτων Ευήνου και Μόρνου, ουδέποτε έως σήμερα έχουν δοθεί αντισταθμιστικά οφέλη στους Δήμους Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου, ένα θέμα που έχει φτάσει μέχρι και τα ευρωπαϊκά όργανα και έχω επανειλημμένως θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Τα αντισταθμιστικά αυτά, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, μέσω της κατασκευής υποδομών, ωστόσο καμία ενέργεια δεν έχει γίνει έως σήμερα από την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση.
Με τα δεδομένα αυτά, κάθε δημόσια ή ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού παραμένει άκαρπη.
Για παράδειγμα, ο θρησκευτικός τουρισμός και η ανάδειξη των προσκυνηματικών και θρησκευτικών μνημείων και τόπων της περιοχής και ο ιαματικός τουρισμός δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και των γενικότερων υποδομών και την παράλληλη στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων.
Η ανάπτυξη, όμως, του εναλλακτικού τουρισμού μπορεί να εγγυηθεί ένα σταθερό εισόδημα για τους κατοίκους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πολιτεία οφείλει να ενεργοποιήσει άμεσα μέτρα στήριξης για τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ορεινή Ναυπακτία.
Πέντε προτεινόμενα μέτρα είναι:
1ον: Άμεση βελτίωση του αναφερθέντος οδικού δικτύου και άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τις κατολισθήσεις.
2ον: Δημιουργία ειδικού υποπρογράμματος για τον εναλλακτικό τουρισμό, ενταγμένου στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην Ορεινή Ναυπακτία κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
3ον: Διεύρυνση του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός» και ειδική μέριμνα για την ευρύτερη περιοχή κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
4ον: Καμπάνια προβολής και διαφήμισης της ευρύτερης περιοχής της Ορεινής Ναυπακτίας αναφορικά με τις δυνατότητες του εναλλακτικού τουρισμού.
5ον: Δημιουργία ειδικού Υποέργου ΕΣΠΑ υψηλής δημόσιας δαπάνης για την ενίσχυση της Ορεινής Ναυπακτίας ως περιοχής που χαρακτηρίζεται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα με εστίαση στην ανάπτυξη εναλλακτικών τουριστικών υποδομών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.Ποια μέτρα προτίθενται να ενεργοποιήσουν άμεσα για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της Ορεινής Ναυπακτίας λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο;
2.Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για την ενίσχυση της Ορεινής Ναυπακτίας;.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος».
agrinionews.gr