Τρίτη, 7η Μαίου 2024  11:54: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022

Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 22:18

Αλυσίδες!

Μεταξύ των μεγάλων εθνικών μας ποιητών, εξέχουσα θέση κατέχει ο Κωστής Παλαμάς, ο οποίος ύμνησε την Ελλάδα προσφέροντας ένα ποιητικό λόγο γεμάτο με εθνικές προεκτάσεις. Σε ένα καταπληκτικό ποίημά του, ένα ξέσπασμα λυρικής ορμής, μας δίνει το στίγμα της μεγάλης δύναμης, αλλά και της μεγάλης αδυναμίας του Ελληνισμού:

«Του τύραννου συντρίφτε τους χαλκάδες,

μα με το συντριμό τους μη μεθύστε,

πάντα η πλάση σκλάβοι κι αφεντάδες,

κι ελεύθεροι αλυσόδετοι θα ζήστε!

Γιατ' είναι κάποιες νέες αλυσίδες,

είναι για σας, τις φέρνω, γονατίστε!

Αλυσοδέστε τη χρυσή σας νιότη.

Τ' όνομά τους Αλήθεια κι Ωραιότη,

Ταπεινοσύνη, Γνώση, Υπακοή!»

Η φυλή μας πάντοτε, στο διάβα της πολυχιλιόχρονης ιστορίας της, είχε μια τεράστια δύναμη. Πάντα ενωμένη συνέτριβε χαλκάδες. Τους χαλκάδες της σκλαβιάς. Αλλά είχε και μια εξίσου απίστευτη αδυναμία. Στη συνέχεια μεθούσε από τη συντριβή των αλυσίδων, κι’ έτσι μεθυσμένη καθώς ήταν έπεφτε πολύ εύκολα στην αγκαλιά είτε του διχασμού είτε και της υλιστικής ευημερίας, ξεχνώντας πως η λευτεριά ήρθε με την ενότητα και με τις ηθικές αξίες και αρετές. Την αλήθεια, την ωραιότητα (αγνότητα της ψυχής), την ταπεινοσύνη, τη γνώση, την υπακοή, τον αγώνα.

Τι συνέβαινε λοιπόν (και συμβαίνει) διαχρονικά; Διχόνοια μετά από κάθε επιτυχία. Εμφύλιος μετά από κάθε έπος. Παντού είτε η υπερβολή είτε η έλλειψη. Μη εξαιρώντας παρόμοιες προγενέστερες περιπτώσεις, και αρχίζοντας από τη νεώτερη ιστορία μας, δεν ξεχνάμε ότι μετά την παλιγγενεσία του 1821, από τη διχόνοια, λίγο έλλειψε να μας σφάξει όλους ο Μπραΐμης. Ελεύθερο κράτος μετά, αλλά αντί για οργάνωση, ανάπτυξη και ευημερία, είχαμε ίντριγκες, δολοπλοκίες, νέους κοτζαμπάσηδες, κόμματα και κομματάρχες, φατρίες, αντί για πρόοδο χρεωκοπία. Εθνικός θρίαμβος με τους βαλκανικούς αγώνες και μετά εθνικός διχασμός. Νίκη στον Α' παγκόσμιο πόλεμο και μετά μικρασιατική καταστροφή. Μεγαλειώδες έπος του '40 και μετά αδελφοκτόνος πόλεμος. Παλινόρθωση στη συνέχεια, αλλά μετά κυπριακή τραγωδία. Μέλος του οράματος της Ευρώπης των εθνών και ύστερα πολιτική της «λαμογιάς και της αρπαχτής» και χρεωκοπία! Ευκαιρία για παλινόρθωση, αλλά αντί αυτής υποδούλωση στα κελεύσματα της εθνοκτόνου νέας παγκόσμιας τάξης και (ας ελπίσουμε όχι) άλλη μια καταστροφή.

Είναι πλέον ιστορικά αποδεδειγμένο, πως ότι και να κάνουμε, όσες τραγωδίες κι αν περάσουμε, όσες οικονομικές θυσίες κι αν υποστούμε, δεν πρόκειται να συγκροτήσουμε σωστό κράτος εάν δεν αλλάξουμε εσωτερικά. Εάν δεν καταργήσουμε την κομματοκρατία, εάν δεν βασιστούμε στην σωστή παιδεία, εάν δεν γείρουμε να ταπεινωθούμε, εάν δεν στραφούμε από το εγώ στο εμείς, εάν δεν κάνουμε σημαία μας την αλήθεια. Δεν λέει τυχαίως ένας άλλος εθνικός ποιητής, ο Διονύσιος Σολωμός «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ότι είναι αληθές». Βέβαια, τι πιο απλό από το να ακολουθήσουμε και να κάνουμε πράξη αυτά που δίδαξε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Θεάνθρωπος, ο οποίος όπως είπε είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή»!

«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει ημάς», μας δίδαξε επιπλέον ο Χριστός, γιατί μόνο η Αλήθεια μπορεί και συντρίβει αλυσίδες!

Αντιστράτηγος (ε.α) Νικόλαος Ταμουρίδης
Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 22:10

Όλοι οι θεσμοί καταρρέουν...

PAPADOPOYLOS KOSTAS γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος

- ΜΕ ΤΟΥΣ περισσότερους να βρισκόμαστε σε διακοπές και να μη δίνουμε μεγάλη σημασία στα όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα μας, ένας - ένας οι Θεσμοί της δημοκρατίας καταρρέουν σε τούτη τη χώρα με πάταγο, ο οποίος "ακούγεται" και στις άλλες χώρες...
 
- ΤΟ σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ που επέφερε και δύο "καρατομήσεις" για προστασία του πρωθυπουργού, του μοναδικού και πραγματικού υπεύθυνου δηλαδή, έφερε τα πάνω κάτω. Με τις εξελίξεις να "τρέχουν" και να μην ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα τελικά. Αφού, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο πολλοστό Διάγγελμά του, καμία ευθύνη δεν ανέλαβε ο ίδιος! Με το "δε γνώριζα" ως δικαιολογία, δεν προσπάθησε μόνο να μάς ρίξει στάχτη στα μάτια αλλά μάς περνάει και ως τελείως ηλίθιους, ο αθεόφοβος! Και ας μοιάζει, αυτό το "δε γνώριζα" που είπε, ως μία επίκληση "μειωμένου καταλογισμού" που θα παρουσιάζονταν σε κάποιο δικαστήριο ΚΑΙ "πολιτικής ανεπάρκειας" για τον εαυτό του! Για το "Μωυσή", όλα επιτρέπονται και καμία ευθύνη δε φέρει.
 
- ΤΗΝ ίδια στιγμή που αυτά συμβαίνουν κι έχουμε γίνει "βούκινο" στην ΕΕ και όχι μόνο, έρχεται και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που παύει την ποινική δίωξη κατά του Ανδρέα Λοβέρδου! Και ας αποφάνθηκε αλλιώς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου! Και από μόνο του τούτο, αποδεικνύει την κατάρρευση και του θεσμού της Δικαιοσύνης ως Ανεξάρτητης! Ενισχύοντας έτσι και τη γνώμη ημών των πολιτών που μιλούμε πλέον για πλήρως "εξαρτημένη" Δικαιοσύνη. Δεν τήν εμπιστεύεται κανένας πλέον. Τι να κάνει και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τι να περισώσει και αυτός, με τις απανωτές Αναιρέσεις Αποφάσεων Δικαστηρίων που φτάνουν εκεί. Καλώς αποφάσισε ν' ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά για τις διαρροές άκρως απόρρητων εγγράφων, παραβίασης του απορρήτου δηλαδή, από εντεταλμένους κρατικούς λειτουργούς της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ... Εκτός απ' το δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη, καλεί αύριο κιόλας και τον Τάσο Τέλλογλου! Ο οποίος, σε tweet, αναφέρεται πως παρακολουθούνταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2018! Ως αρχηγός τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, "σε άκρως προσωπικές στιγμές του", όπως αναφέρει, από "ιδιώτη"...
 
- ΕΠΟΜΕΝΩΣ, αν όλα αυτά συμβαίνουν, παρακολουθούμαστε όλοι μας σε τούτη τη λεγόμενη χώρα "της Δημοκρατίας"...
 
πηγή φωτό: athensandbeyond.com
 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή «ταξιδεύει» ήδη σε όλη την Ελλάδα και στην Αιτωλοακαρνανία οι εκδηλώσεις του, θα κορυφωθούν στο Αγρίνιο το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει και μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Η ανακοίνωση:

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Αυτό είναι το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του:

«Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει να ’χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή, να αγωνίζεσαι στην πρώτη γραμμή γι’ αυτήν. Όποιος δεν το κάνει αυτό σέρνεται πίσω απ’ τη ζωή. Το ωραίο είναι καθετί που στολίζει τη ζωή, η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη…».

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή που «ταξιδεύει» ήδη σε όλη την Ελλάδα, στο νομό μας οι εκδηλώσεις του, θα κορυφωθούν στο Αγρίνιο το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

• Θεατρική παράσταση: «Η σονάτα του σεληνόφωτος», του Γιάννη Ρίτσου, από το καλλιτεχνικό εργαστήριο του Λάμπρου Πιτσούλια
• Μεγάλη Πολιτική Συγκέντρωση: θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
• Μεγάλη Συναυλία, με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου
• Θα ακολουθήσει Λαϊκό Γλέντι

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα πως από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν τονίζει πως αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο Eurogroup κατά την έξοδό της από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018.

Παράλληλα αναγνωρίζει πως έχει πετύχει αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τον κορονοϊό και πιο πρόσφατα, από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη επιτήρηση δεν δικαιολογείται πλέον.

Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η παρακολούθηση των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μεταπρογραμματικής έκθεσης που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018.

Μεγάλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προβλέπονται επίσης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η Επιτροπή χαιρετίζει τα επιτεύγματα της Ελλάδας και τη δέσμευσή της να συνεχίσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις πέρα από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, έχουν ήδη ενημερώσει τις ελληνικές αρχές.

newsit.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Δικαιώθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς εκδόθηκε σήμερα ομόφωνο βούλευμα του Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με το οποίο τον απαλλάσσει από την κατηγορία της δωροληψίας που του είχε αποδοθεί σχετικά με την υπόθεση Novartis .

Έτσι, έκλεισε και ο τελευταίος φάκελος για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν μπει στο κάδρο των ερευνών μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018 από την τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την υπόθεση της φαρμακοβικομηχανίας.

Οι δικαστές αξιολογώντας το σύνολο των στοιχείων της δικογραφίας έκαναν δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, η οποία είχε προτείνει να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβερδου.

Ειδικότερα, στο “δια ταύτα” του βουλεύματος, που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο με εισηγητή τον πρωτόδικη Αθανάσιο Μαρνέρη, επισημαίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχτεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ εξακολούθηση , που κατά την κατηγορία φέρεται να είχε τελεστεί στην Αθήνα το χρονικό διάστημα από 1.4.2011 εως 17.5.2012.

Παράλληλα, στο βούλευμα επισημαίνεται ακόμη στο σκεπτικό τους ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Α. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων , δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού.

Ειδική αναφορά γίνεται στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής , οι ίδιοι δε , δεν ήταν ούτε αυτόπτες , ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία έχει ήδη παραπεμφθεί ως κατηγορούμενη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την επίμαχη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου προκειμένου να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Λοβέρδος είχε συναινέσει στην άρση ασυλίας του και έχει δηλώσει πως αναμένει να βρεθεί ενώπιον των εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση και σήμερα δικαιώνεται.

Η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου

Μετά την έκδοση της απόφαση, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε την παρακάτω δήλωση: «Ημέρα δικαίωσης, ημέρα νίκης, ημέρα χαράς. Προσωπική δικαίωση αλλά και, ας μου επιτραπεί, νίκη της Δημοκρατίας εναντίον εκείνων που την υπονόμευαν. Η αλήθεια και το δίκαιο είναι αήττητοι αντίπαλοι της αδικίας και της συκοφαντίας. Είναι όμως και οι πιο πολύτιμοι σύμμαχοι εκείνου που βάλλεται αδίκως.

Σε αυτή την βδελυρή υπόθεση της σκευωρίας Νοβάρτις είχα πάντοτε με το μέρος μου και την αλήθεια και το δίκαιο. Η «Δικαιοσύνη βλέπει και στα σκοτάδια» και ο μεγεθυντικός φακός της ανέδειξε όλη την αλήθεια. Επιχειρήθηκε έως την τελευταία στιγμή με τρόπο αδίστακτο η πολιτική, η ηθική και η προσωπική μου εξόντωση. Δεν τα κατάφεραν. Το βούλευμα της 9ης Αυγούστου 2022 αποκαθιστά μία τεράστια αδικία.

Ένα είναι το μήνυμα προς όσους επιχείρησαν να κλονίσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Παναγιώτης Τσιμπούκης-protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ανάρτησή του στο Twitter απάντησε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στη διαγραφή του από την Εθνική Δημιουργία.

Λίγη ώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, τοποθετήθηκε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter λέγοντας πως όραμα του κόμματός του είναι μία «ανεξάρτητη δεξιά, ενάντια στην αριστερή ατζέντα».

«Εκεί δεν χωρούν δεκανίκια, ούτε ηχεία του Μαξίμου. Προχωράμε δυνατά με την Α. Λατινοπούλου.», έγραψε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ανάρτησή του:

conbogdanos 10 8 2022

Κρανιδιώτης και Τζήμερος διέγραψαν τον Μπογδάνο από την «Εθνική Δημιουργία»

Διέγραψαν τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο από το κόμμα «Εθνική Δημιουργία» ο Θάνος Τζήμερος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση, η λύση της συνεργασίας τους κατέστη αναπόφευκτη, λόγω της προσωπικής στρατηγικής του, της αμετροεπούς και αντιδεολογικής συμπεριφοράς του, της απαξίωσης των αρχών μας, της υιοθέτησης, από μέρους του, της λογικής του πολιτικού κόστους, εις βάρος της συνέπειας, και του αλαζονικού του χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση των Τζήμερου-Κρανιδιώτη:

«Με λύπη μας, ανακοινώνουμε τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Η λύση της συνεργασίας μας κατέστη αναπόφευκτη, λόγω της προσωπικής στρατηγικής του, της αμετροεπούς και αντιδεολογικής συμπεριφοράς του, της απαξίωσης των αρχών μας, της υιοθέτησης, από μέρους του, της λογικής του πολιτικού κόστους, εις βάρος της συνέπειας, και του αλαζονικού του χαρακτήρα, που υπονόμευαν την ενότητα και τις προοπτικές της προσπάθειάς μας. Συνεχίζουμε, για μια φιλελεύθερη πατριωτική πολιτική, με πυξίδα την κοινή λογική.

Θάνος Τζήμερος
Φαήλος Κρανιδιώτης»

thanosntzimeros 10 8 2022

Αντιπρόεδρος στο κόμμα Μπογδάνου η Λατινοπούλου

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες μετά την προσχώρηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου στην Εθνική Συμφωνία ήρθε και η αναβάθμισή της στο κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συμφωνίας και ανεξάρτητος βουλευτής η Αφροδίτη Λατινοπούλου από σήμερα θα είναι η νέα αντιπρόεδρος του κόμματος. 

Μάλιστα ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος και η κυρία Λατινοπούλου και τη συνόδευσε με την ακόλουθη λεζάντα: «Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στη θέση της αντιπροέδρου της Εθνικής Συμφωνίας την κα Αφροδίτη Λατινοπούλου».

bogdanos latinopoyloy 10 8 2022

protothema.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε απόψε και εστάλη τώρα επαναφέρει τους δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ – την οποία έχει καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 – και προβλέπει ότι για την διενέργεια νόμιμων επισυνδέσεων (παρακολουθήσεων) θα πρέπει να έχουν υπογράψει και οι δύο.

Παράλληλα, καθιερώνει για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τις θεσμικές αλλαγές είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από το ξέσπασμα της υπόθεσης της νόμιμης παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, που οδήγησε στην παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντος. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έχει καλέσει τα κόμματα σε διάλογο για περαιτέρω αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ, που θα θωρακίσουν τη λειτουργία της.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει ως εξής:

Έχοντας υπόψη: 1. Το άρθρο 19, την παρ. 1 του άρθρου 44 και το άρθρο 65 του Συντάγματος.

2. Την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για τη θέσπιση ρυθμίσεων για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε: Άρθρο πρώτο Διαδικασία διορισμού Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών 1. Στην παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3649/2008 (Α’ 39), το δεύτερο εδάφιο επικαιροποιείται ως προς το αρμόδιο όργανο, προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής: «2. Ο Διοικητής είναι μετακλητός υπάλληλος της κατηγορίας των ειδικών θέσεων με βαθμό 1ο. Διορίζεται και παύεται ελεύθερα με απόφαση του αρμόδιου μέλους της Κυβέρνησης. Ο διορισμός διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της.». 2. Η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή. Στην περίπτωση του πρώτου εδαφίου, η γνώμη παρέχεται εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας, άλλως ο διορισμός ανακαλείται αυτοδικαίως.

Άρθρο δεύτερο Διάταξη άρσης απορρήτου επικοινωνιών από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών Στο τέλος της περ. (β) της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3649/2008 (Α’ 39) προστίθενται δύο εδάφια και η περ. (β) διαμορφώνεται ως εξής: «β. Ενεργεί, ύστερα από διάταξη του εισαγγελικού λειτουργού της παραγράφου 3 του παρόντος και τηρουμένων των διατάξεων του ν. 3115/2003, άρση απορρήτου επιστολών και τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας, καθώς και καταγραφή δραστηριότητας προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα και ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας. Η διάταξη αυτή υποβάλλεται προς έγκριση μέσα σε είκοσι τέσσερις (24) ώρες στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών. Η ισχύς της διάταξης αρχίζει από την έγκριση του Εισαγγελέα Εφετών.».

Άρθρο τρίτο Έναρξη ισχύος Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά την παρ. 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις της.

Αθήνα, 9 Αυγούστου 2022

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κοινή τους δήλωση οι Θάνος Τζήμερος και Φαήλος Κρανιδιώτης, επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Δημιουργία», ανακοίνωσαν ότι διέγραψαν τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Η ανακοίνωση των Τζήμερου-Κρανιδιώτη:

«Με λύπη μας, ανακοινώνουμε τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Η λύση της συνεργασίας μας κατέστη αναπόφευκτη, λόγω της προσωπικής στρατηγικής του, της αμετροεπούς και αντιδεολογικής συμπεριφοράς του, της απαξίωσης των αρχών μας, της υιοθέτησης, από μέρους του, της λογικής του πολιτικού κόστους, εις βάρος της συνέπειας, και του αλαζονικού του χαρακτήρα, που υπονόμευαν την ενότητα και τις προοπτικές της προσπάθειάς μας.

Συνεχίζουμε, για μια φιλελεύθερη πατριωτική πολιτική, με πυξίδα την κοινή λογική».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενισχυμένο αναμένεται το φετινό πακέτο της ΔΕΘ. Βασική επιδίωξη των παρεμβάσεων στη ΔΕΘ είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων με νέες παρεμβάσεις που αφενός θα μειώσουν την φορολογία και αφετέρου θα ενισχύσουν το εισόδημα.

Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ωστόσο οι οικονομικοί υπουργοί δηλώνουν με μάλλον ασυνήθιστους τόνους ότι έρχονται σημαντικές παρεμβάσεις.

Πάντως πολλά θα κριθούν από ταμειακά διαθέσιμα. Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί υπέρ των πολιτών, ωστόσο μένει να δούμε πόσος είναι αυτός ο χώρος. Η πορεία του τουρισμού και η πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα θα είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την λήψη των όποιων αποφάσεων.

Πέραν των γνωστών παρεμβάσεων, έχει πέσει στο τραπέζι μία σειρά άλλων μέτρων, όπως η αύξηση των συντάξεων σε επίπεδα που θα καλύπτει πληθωρισμό και αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση του ΦΠΑ στις δύο μεγάλες κατηγορίες, αλλά και η επανάληψη για fuel pass και επιταγή ακρίβειας.Όλα αυτά βέβαια είναι για την ώρα ασκήσεις επί χάρτου και μένει να δουν στο οικονομικό επιτελείο εάν η άσκηση βγαίνει, ώστε να ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, ειδικά εκείνες που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Τα σενάρια

Ας δούμε λοιπόν τι προτάσεις – σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι.

Αύξηση συντάξεων: Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα τόνισε μιλώντας στο Mega ότι η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα. Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν αυξήσεις της τάξης του 4,5% από το νέο έτος για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης προκύπτει από το άθροισμα των δύο ποσοστών: του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή διαιρούμενου διά του δύο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 3,1% και ο πληθωρισμός κατά 5,6%, που είναι οι αντίστοιχες προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει κοντά στο 4,5%. Επειδή όμως προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,6% για τον μήνα Ιούλιο μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και ενεργειακά προϊόντα, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων. Ήδη ο μέσος πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερος από την πρόβλεψη για 5,6%, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.

Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023, όπως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και μέτρα που θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Επιταγή ακρίβειας – επίδομα θέρμανσης – fuel pass: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων ένα fuel pass 3.
Μείωση φορολογικών συντελεστών: Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.

Τέλος επιτηδεύματος: Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος των 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία να θεωρείται διαχειρίσιμο.
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ: Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το μέτρο έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και για τον λόγο αυτό έχει μπει στο ζύγι, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να βγει από το καλάθι της ΔΕΘ ή να ανακοινωθεί, αλλά να τρέξει από το 2024.

newsit.gr