Πέμπτη, 14η Νοεμβρίου 2024  7:39: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2022

Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική επιλέγουν την Μόσχα και αφήνουν την Ευρώπη μόνη στους πάγους του χειμώνα...

Το «μεγάλο αντι-ρωσικό μέτωπο», που ήθελαν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν καταρρέει καθώς από τα 193 μέλη του οργανισμού, οι 138 χώρες γύρισαν πλέον την πλάτη στη «συμμαχία υπέρ της Ουκρανίας», δηλαδή μόνο οι 55 τάχθηκαν υπέρ, με τις 42 να είναι ευρωπαϊκές.

Αυτό αποτελεί ήττα για την Δύση καθώς στις 2 Μαρτίου ήταν 141 οι χώρες που ψήφισαν στα Ηνωμένα Εθνη για να αποδοκιμάσουν τη ρωσική επέμβαση.

Μόλις πέντε καταψήφισαν τότε και οι υπόλοιπες απείχαν.

Τότε τάχθηκε κατά της Ρωσίας το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Τώρα απέμεινε το 1/6, αφού οι 55 χώρες που στήριξαν την επετειακή ανακοίνωση δεν αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους 1,32 δισ. κατοίκους του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού των 8 δισ.

Επί της ουσίας, αυτοί που έχουν απομείνει στο αντιρωσικό μπλοκ είναι οι 48 χώρες που εντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή και στις κυρώσεις, συν λίγα ακόμα μικρά κράτη και κρατίδια, τα οποία όμως δεν αποτελούν κάποιο σοβαρό κίνδυνο για την Ρωσία.

Απέχουν ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος, αλλά κι ένα συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Πρακτικά, η μόνη που είναι ενάντια στην Ρωσία είναι η Ευρώπη, η οποία είναι και η μόνη που υποφέρει αφού με τις κυρώσεις πυροβόλησε τα «πόδια» της.

Μαζί με την Ευρώπη κατά της Ρωσίας τάσσονται και οι ΗΠΑ-που είναι και οι βασικές υπεύθυνες για την παγκόσμια πλέον οικονομική και γεωπολιτική κρίση, η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Αλλες πραγματικά ισχυρές χώρες, στρατιωτικά και οικονομικά, δεν υπάρχουν. Εντύπωση προκαλεί ότι το Ισραήλ δεν βρίσκεται στη λίστα χωρών στήριξης, ενώ, αντίθετα, υπάρχει η Τουρκία η οποία «ακροβατεί» ως συνήθως ανάμεσα στους δύο κόσμους της Δύσης και της Ανατολής.

Πάντως σε ότι αφορά το Ισραήλ είναι φυσιολογικό να μην θέλει να στραφεί κατά των Ρώσων, διότι τότε θα αντιμετώπιζε σοβαρότατο πρόβλημα στην Συρία καθώς η Μόσχα επιτρέπει στους Ισραηλινούς να διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις όποτε κρίνεται απαραίτητο κατά της Χεζμπολάχ και φιλοϊρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πέραν αυτού μεγάλο μέρος του ισραηλινού λαού αποτελείται από ρωσοεβραίους που επαναπατρίστηκαν και έχουν πολύ θετικά συναισθήματα για την Ρωσία ενώ μιλούν και τη ρωσική γλώσσα.

Απτό παράδειγμα ο πρώην ΥΠΑΜ, ΥΠΕΞ και νυν ΥΠΟΙΚ του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν που μιλάει ρωσικά έχοντας γεννηθεί στο Κισινάου της Μολδαβίας.

Συγκεκριμένα, την επετειακή ανακοίνωση συνυπέγραψαν από την Ευρώπη 42 χώρες, οι Αλβανία, Ανδόρα, Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Σκόπια, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ην. Βασίλειο.

Εκτός Ευρώπης η λίστα περιλαμβάνει μόνο 13 χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Κολομβία, Γουατεμάλα, Ιαπωνία, Νησιά Μάρσαλ, Νέα Ζηλανδία, Παλάου, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Μικρονησία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Την παρουσίαση της κοινής δήλωσης ανέλαβε ο Σεργκέι Κισλίτσια, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Εθνη από το 2019.

Δίπλα του βρέθηκαν και τα άλλα κράτη που στήριξαν. Χαριτολογώντας, όσο περίμενε τους αντιπροσώπους να σταθούν ο ένας δίπλα στον άλλον για τις κάμερες ο Ουκρανός επιχείρησε να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις: «Είναι καλό πράγμα που είμαστε τόσο πολλοί που πρέπει να στριμωχτούμε. Δεν πρόκειται να συρρικνωθούμε, πάντως. Θα διευρυνθούμε για την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Επειτα ο Ουκρανός πρέσβης διάβασε το κείμενο των «55» που συνυπογράφουν. Εκεί γίνεται λόγος για την παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ. «Καμία απόκτηση εδαφών που προέρχεται από χρήση στρατιωτικής βίας δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη» τόνισε:

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην ανεξαρτησία, στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και στα αναγνωρισμένα σύνορά της, που φτάνουν μέχρι τα ανατολικά της σύνορα. Επαναλαμβάνουμε σήμερα την απαίτησή μας για την άμεση παύση των εχθροπραξιών από τη Ρωσία και την πλήρη, άμεση και άνευ όρων απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας».

Φυσικά, η συγκεκριμένη ανακοίνωση των «55» έπεσε στα «χαμηλά» αντίθετα με εκείνην του Μαρτίου την οποία όλα τα ΜΜΕ την «διαφήμιζαν» ως δείγμα… πλανητικής επίθεσης κατά της Ρωσίας.

Αυτή την φορά ο μικρός αριθμός των χωρών θα προκαλούσε το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς αυξάνεται το κλίμα δυσαρέσκειας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και είναι εμφανές το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν οι αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Αυτό που όμως έχουν κατανοήσει οι Ευρωπαίοι πολίτες και δεν κρύβεται πλέον είναι ότι των μόνων τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται αυτή την στιγμή από αυτό το γεωπολιτικό αδιέξοδο, είναι των Αμερικανών.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Αρχίζει δειλά μεν, αλλά σταδιακά με αρκετή σταθερότητα να διαφαίνεται που πάει η Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, με την εισβολή της Ρωσίας. Οι αναλυτές παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδεικτική, και ίσως αποδεικτική αξία της σύγκρουσης αυτής, και με βάση τα δεδομένα που αναπτύσσουν καταλήγουν ότι ο πόλεμος επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ, είδαν με στραβό μάτι τους αγωγούς Stream1 & Stream2, διότι θα έδεναν περισσότερο τη Γερμανία (ατμομηχανή της Ευρώπης) με τη Ρωσία.

Σε μια σειρά σημειωμάτων που δημοσίευσα στο πρόσφατο παρελθόν, φαίνεται ότι λάθος εκτιμήσεις και υποβολές άλλων συμφερόντων οδήγησαν τους ταγούς της Ευρώπης σε θέσεις που έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στους πληθυσμούς της. Η διαδικασία που αφορούσε στη στάση της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας  δημιούργησε οπαδούς υπέρ και οπαδούς κατά. Το αποτέλεσμα όμως δείχνει ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρες περιοχές του κόσμου κυρίως λόγω κρίσης που  σέρνεται και υποβόσκει:

  1. Στην ενέργεια, τόσο για την παραγωγή αγαθών, όσο και για την κίνηση, τη θέρμανση και τις λοιπές ενεργειακές χρήσεις,
  2. Στο εμπόριο στρατηγικών προϊόντων που οδηγούν ολόκληρες περιοχές στο φόβο ης πείνας με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις σε σοβαρά τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού,
  3. Στην ανυπαρξία λιπασμάτων που διπλασιάζουν την παραγωγή τόσο των τροφίμων, όσο και των ζωοτροφών, για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.

Και στις διαπιστώσεις βάσης, αυτές, πρέπει να βάλουμε δυο παράγοντες ακόμη, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο όλο σκηνικό:

  • Είμαστε ακόμη στην εποχή πανδημίας (Covid 19) που υποχρεώνει σε ανάληψη ενεργειών αντίθετων της οικονομικής ανάπτυξης των κρατών και των οικονομικών συμφερόντων ιδιωτών που δρουν σε αυτά τα κράτη, και
  • Το πρώτο και βασικό αποτέλεσμα που είναι ο πληθωρισμός, τρέχει ακράτητος προς όλες τις κατευθύνσεις, κατατρώγοντας τις όποιες προσπάθειες καταβάλουν όσοι ασχολούνται με την παραγωγική διαδικασία Πώς ο πληθωρισμός ανατρέπει το οικονομικό σενάριο[1] λένε οι ασχολούμενοι, ότι η ανησυχητική τάση εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της παγκόσμιας οικονομίας, με δραματικές επιπτώσεις. Κάθε πρωί ένας νέος τίτλος υπογραμμίζει τις αυξανόμενες οικονομικές ανησυχίες: Ο υψηλότερος πληθωρισμός από τη δεκαετία του 1970. Καταναλωτικό κλίμα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Οι τιμές των εμπορευμάτων κοντά στα υψηλά όλων των εποχών. Είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός έχει, τουλάχιστον, αλλάξει την οικονομική διάθεση και ενδεχομένως έχει επαναφέρει την πορεία των παγκόσμιων και εθνικών οικονομιών παγκοσμίως για τα επόμενα χρόνια.

Αυτές είναι οι επικρατούσες σήμερα καταστάσεις.

Ας δούμε μερικές από τις πλευρές αυτές για να καταλήξουμε αν είναι έτσι τα πράγματα, ή αν μας αφήνουν και χαραμάδες αισιοδοξίας, οι αρχιτέκτονες των αλλαγών και των γεωπολιτικών συμφερόντων.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για έναν «τυφώνα πείνας και κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων» μετά την κρίση στην Ουκρανία. Η σημαντική αύξηση των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, ταλανίζει τις αλυσίδες εφοδιασμού με αποτέλεσμα να πλήττονται περισσότερο οι φτωχότεροι  και να κερδίζει έδαφος η πολιτική αστάθεια και αναταραχή σε όλο τον κόσμο.

Τι σημαίνει αυτό, είναι εύκολο να κατανοηθεί, όπως υποστηρίζει και η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων. Θεωρούν ότι υπάρχουν επί του παρόντος επαρκή τρόφιμα και δεν υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιων ελλείψεων εφοδιασμού τροφίμων. Άρα το ζήτημα δεν είναι η έλλειψη τροφίμων, αλλά η κερδοσκοπία στα βασικά προϊόντα διατροφής και η χειραγώγηση ενός ελαττωματικού παγκόσμιου συστήματος τροφίμων που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εταιρικών εμπόρων αγροτικών επιχειρήσεων και των προμηθευτών εισροών εις βάρος των αναγκών των ανθρώπων και της πραγματικής επισιτιστικής ασφάλειας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια γεωπολιτική εμπορική και ενεργειακή σύγκρουση. Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας και της Ευρώπης προσπαθώντας να διαχωρίσουν την Ευρώπη από τη Ρωσία και επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία για να βλάψουν την Ευρώπη και να την καταστήσουν περαιτέρω εξαρτημένη από τις ΗΠΑ.

Πάνω δηλαδή που η Ευρώπη θα έπαιρνε κεφάλι και με ένα ισχυρό νόμισμα, έρχεται ο αμερικάνος που γνωρίζει ότι τελειώνει η πρωτοκαθεδρία του, και επιβάλει κανόνες του παιχνιδιού γονατίζοντας  την Ευρώπη, που πασχίζει με περισσή αμετροέπεια να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται λόγω της ουκρανο-ρωσικής σύγκρουσης.

Αρχές που επέσυραν την κατανάλωση τόνων μελάνης, όπως η κλιματική αλλαγή, οι επενδύσεις, η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνης και άλλες νέες στρατηγικές ανάπτυξης μπήκαν στο περιθώριο και νέα δεδομένα επιτείνουν την αλλαγή πορείας. Το πιο τρανό παράδειγμα είναι το προσωρινό τέλος της απολιγνιτοποίησης της χώρας μας, αφού πρέπει να βρούμε πηγές ενέργειας μέχρι να κατασταλάξουν εκ νέου οι αγορές. Σιγά – σιγά αποσύρονται οι λάθος αποφάσεις για ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με οπλικά συστήματα και οι βασικές χώρες δείχνουν φανερή απροθυμία να συνεχίσουν. Αυτό εξασθενεί τη θέση των ΗΠΑ που δεν μπορούν να συνεχίσουν για πολύ την κατηφόρα στήριξης μιας χαμένης υπόθεσης. Ακόμη δε περισσότερο, που απ ότι φαίνεται η Ρωσία έχει επωφεληθεί από την αύξηση των εσόδων της, και από την αναδιάρθρωση των εμπορικών δεσμών της με χώρες τόσο της Αφρικής, όσο και της Λατινικής Αμερικής.

Μερικοί αναλυτές που βλέπουν ότι στραβώνει η εξέλιξη αυτή και δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα ης δύσης (δηλαδή των ΗΠΑ) προσπαθούν να ψελλίσουν ότι πρόκειται για τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο, υβριδικό, όμως χωρίς να εξηγούν τι και πως καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Είναι ντροπή εάν το ρωσικό ρούβλι, αντί να καταρρεύσει λόγω των κυρώσεων, θεωρείται το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο για το έτος.

Μάλιστα όλοι προσπαθούν να δημοσιοποιήσουν και λύσεις, όπως αναλυτής του euractiv[2] που κρίνει ότι είναι αναγκαία η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας σε αποδεκτά επίπεδα και η έγκριση κρατικών ενισχύσεων για την άμβλυνση των προβλημάτων τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

Πάντως το γεωπολιτικό παιχνίδι δε φαίνεται να επιτείνει την ηγεμονία των ΗΠΑ, παρά το φανερό στόχο τους που είναι να διατηρήσουν την ηγεμονία είναι να υπονομεύσουν την Κίνα και τη Ρωσία και να αποδυναμώσουν την Ευρώπη.  Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές από τη δεκαετία του 1980 έχουν καταστρέψει την αμερικανική οικονομία, κυρίως μέσω της αποδυνάμωσης της παραγωγική τους βάση.

[1] https://www.mckinsey.com/featured-insights/inflation/how-inflation-is-flipping-the-economic-script

[2] https://www.euractiv.com/section/global-europe/opinion/the-brief-keep-calm-and-carry-on/

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Το λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πήρε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τις παρακολουθήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε με κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Θα δώσετε απαντήσεις γιατί είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά αντιδημοκρατική πρακτική. Ποιος έχασε την ηθική για να τη βρείτε εσείς για αν ανεβείτε στο βήμα και να μιλάτε για ανηθικότητα ενώ είστε κατηγορούμενος για παρακολούθηση των πολιτικών σας αντιπάλων».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης Ανδρουλάκη, τόνισε πως “δε νοείται καμία επίκληση νομιμότητας η νομιμοφάνειας. Καταλαβαίνω την ανάγκη σας να έχετε μια τοξική παρουσία μπας και συσπειρώσετε το κοινό σας. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθεί όλη η Ευρώπη να τοποθετηθείτε και περιμένει αποκαλύψεις».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είστε πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να δώσετε απαντήσεις. Γιατί παρακολουθήσατε τον ευρωβουλευτή και αρχηγό του τρίτου πολιτικού κόμματος».

Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε πως «είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι μπορεί ο πρωθυπουργός να παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας; Ποιος θα τον κρίνει τον λόγο αυτό; Ο ίδιος μαζί με τους στενούς του συνεργάτες του; Είστε νομικά πολιτικά και ηθικά υποχρεωμένος να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις. Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Δώστε μία απάντηση. Ποιος ήταν ο λόγος, ήταν πράκτορας, είναι κατάσκοπος, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα;».

Στο σημείο εκείνο είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο για να απαντήσετε». Για να καταλήξει στο “δεν απαντάτε” αφού ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε.

«Η μεγαλύτερη δειλία είναι να μην αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη και να λέτε δε φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου. Ούτε μπορείτε να κρύβεστε πίσω από το τείχος ψεύδους που έστηναν οι συνεργάτες σας, και το οποίο γκρεμίστηκε από τις αποκαλύψεις».

Είπε επίσης προς τον πρωθυπουργό «το πρώτο που κάνατε όταν αναλάβατε είναι να πάρετε την ΕΥΠ υπό τη δική σας ευθύνη. Σας προειδοποίησα τότε, αλλά επιμείνατε και αλλάξατε το νόμο. Άρα η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας μιας και εσείς γίνατε ο προϊστάμενος του κ. Κοντολέωντα. Και η ευθύνη είναι αμετάθετη. Και επανέρχομαι στο ερώτημα: γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε το Νίκο Ανδρουλάκη; Ποιοι ήταν οι λόγοι; Ποιο το σκεπτικό;».

«Αφήνετε να σέρνεται υποψία κατά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ»

«Μας είπατε ότι δεν το γνωρίζατε. Ας δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης τη μειωμένη σας ικανότητα αντίληψης, γιατί αυτό επικαλείστε. Γιατί λέτε ότι ο πιο στενός σας συνεργάτης και μέλος της οικογένειάς σας λειτουργούσαν εν αγνοία σας. Όταν πήγε ο κ. Ανδρουλάκης και έκανε καταγγελία, δεν το μάθατε; Δεν ρωτήσατε τι έχει γίνει; Δε ρωτήσατε ποιος είναι ο λόγος παρακολούθησης; Σήμερα, γνωρίζετε ποιος ήταν ο λόγος; Δεν καταλαβαίνετε πως όσο επικαλείστε αυτά τα αστεία περί εθνικού απορρήτου, αφήνετε τα σέρνεται αυτή η υποψία περί προδοσίας που προσβάλει όλο το κόμμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ; Μπλέξατε στην υπόθεση τρίτες χώρες διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της χώρας και την εξωτερική μας πολιτική».

Είπε επίσης για τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο: «Σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς. Δεν είναι στη λίστα Πέτσα τα ξένα ΜΜΕ ούτε είναι ΣΥΡΙΖαίοι. Σταματήστε να ξεφτιλίζεστε».

«Δεν κυβερνούσατε εσείς;»

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις και τις λειτουργίες της ΕΥΠ είπε επίσης: «είπατε στον κ. Κοντολέοντα να λέτε ψέματα, και να λέτε πως δεν έχει καμία ανάμιξη η ΕΥΠ, όταν έσκασε το σκάνδαλο. Εν αγνοία σας και αυτό; Το έκανε ο ανιψιός σας και δεν το ξέρατε; Δηλαδή δεν κυβερνούσατε εσείς, κυβερνούσε ο ανιψιός σας κι εσείς προεδρεύατε, αυτό μας λέτε. Όταν νομοθετήσατε να μην ενημερώνεται ο πολίτης για την παρακολούθησή του, δε γνωρίζατε τι ακριβώς νομοθετούσατε; Ε δεν ήσασταν εσείς πρωθυπουργός εάν δεν ξέρατε, άλλος κυβερνούσε».

«Έχω την ευθύνη στο όνομα της ομαλότητας να δώσω εγώ απαντήσεις και να πω την αλήθεια όπως εγώ την κατανοώ και πιστεύω την κατανοεί και η πλειοψηφία. Εδώ και 3,5 χρόνια χτίζετε ένα καθεστώς εκφυλισμού, νεποτισμού, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα. Διότι δεν είναι μόνο οι παρακολουθήσεις. Με το που αναλάβατε πήρατε υπό το στενό σας έλεγχο και την ΕΡΤ και τη Γενική Γραμματεία ενημέρωσης που βάλατε τους ανθρώπους σας. Δε διστάσατε επίσης να μοιράσετε αφειδώς δημόσιο χρήμα για να ελέγξετε το σύνολο της ενημέρωσης. Γι αυτό προχωρήσατε στη λίστα Πέτσα και σε άλλες λίστες» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εξαπολύσατε πογκρόμ σε όσους δεν ήταν μαζί σας. Γι αυτό υποχώρησε η Ελλάδα στην 108η θέση στον πλουραλισμό της ενημέρωσης» είπε.

«Αυξήσατε τους μετακλητούς υπαλλήλους. Εφορμήσατε τις ακρίδες για το δημόσιο χρήμα. Αντλήσατε 7 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις. Ποτέ άλλοτε δεν είχε ξαναγίνει αυτό. Βολέψατε σε οργανισμούς δικούς σας ανθρώπους» συμπλήρωσε.

«Αυτή πρωτοφανής και μιντιακή στήριξη που καταφέρατε σας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως δε θα έχετε πολιτικό κόστος και θα είστε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές. Κι αυτή η αίσθηση ασυδοσίας μεγέθυνε την αλαζονεία, και σας οδήγησε στο να παρακολουθείτε και τους πολιτικούς σας αντιπάλους».

«Εσείς προσωπικά δώσατε την εντολή για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη»
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ήταν εντολή του πρωθυπουργού να παρακολουθηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να ελέγχει και όσα γίνονται στο ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, και να ωφεληθεί ώστε να υπάρξει συνεργασία σε ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές.

Το ίδιο υποστήριξε πως έπραξε ο πρωθυπουργός και στο θέμα της παρακολούθησης Κουκάκη, επειδή ερευνούσε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

«Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας. Επειδή θέλετε να συνεχίσετε να κυβερνάτε και να απολαμβάνετε το δημόσιο χρήμα, ενώ ο κόσμος βιώνει την ακρίβεια. Δεν ήταν μια κακιά στιγμή οι παρακολουθήσεις. Ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη μέρα επιχειρείτε να εγκαθιδρύσετε».

«Επιβεβαιώσατε πως παρακολουθούνται όλοι»

Ο κ. Τσίπρας είπε επίσης πως «μόνο που δε λογαριάσετε πως στην δημοκρατία δεν είναι κανείς υπεράνω του Συντάγματος και των νόμων. Να δώσετε απαντήσεις στα ζητήματα που σας τέθηκαν. Αλλά να δώσετε απάντηση και σε αυτό που απασχολεί τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο. Ότι δηλαδή, εάν παρακολουθείτε ένας ευρωβουλευτής τότε ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος; Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είπε πως κανείς δεν εξαιρείται, και ήρθατε εδώ για να το επιβεβαιώσετε και να ανεβάσετε και τους τόνους».

Σε αυτό το σημείο ανέβηκε η ένταση καθώς υπήρχαν φωνές από βουλευτές της ΝΔ, με τον Τσίπρα να λέει “δε ντρέπεστε να λέτε για κανόνες όταν παρακολουθείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους»;

«Με τη στάση σας κύριοι βουλευτές της ΝΔ εάν αυτό το σκάνδαλο θα καταγραφεί σαν σκάνδαλο του κ. Μητσοτάκη προσωπικά ή της ΝΔ συνολικά. Δική σας η απόφαση» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ.

«Δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να πειστεί από μια δική σας διαβεβαίωση, που δεν τη δώσατε κιόλας. Η μόνη σοβαρή απάντηση στο ερώτημα για τις παρακολουθήσεις, είναι η υιοθέτηση της πρότασής μας να καταργηθεί το να απαγορεύεται στην ΑΑΔΕ η γνωστοποίηση της άρσης απόρρητο σε αυτόν στον οποίον γίνεται. Εάν το αρνηθείτε επιβεβαιώνετε πως η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη είναι η κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου, το οποίο έχει την υπογραφή σας».

O  Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η κατάληξη της αρχαίας τραγωδίας είναι η έξοδος. Αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα, μας προσβάλλει ως χώρα να το λέτε αυτό, και να λέτε πως αυτά γίνονται κι αλλού. Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή και δεν πρέπει να το αφήσουμε να το περάσει έτσι. Στο κράτος δικαίου, η απαλλαγή της χώρας από τη σήψη πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο για κάθε βουλευτή και πολίτη, όπου και αν ανήκει. Όπως και η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών. Να αντισταθούμε στο ψέμα, στις λογικές του μεγάλου αδελφού και στη δολοφονία χαρακτήρων».

«Έχετε δύο επιλογές: ή παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η καθεστωτική παραμονή και κινήσεις πανικού. Σας ενθαρρύνω λοιπόν με όση πολιτική αξιοπρέπεια σας έχει μείνει να παραιτηθείτε και να μη βυθίσετε άλλο τη χώρα σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Σε ότι μας αφορά, πιστεύουμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανυπεράσπιστο θεσμικό αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη, για να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος του ψέματος. Τα υπόλοιπα θα τα κρίνει η ψήφος του λαού μας, που αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όλους», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: newsit.gr

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε πρώτος τον λόγο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων και η σύγκρουση ιδιαίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να είναι σκληρή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Το αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η συζήτηση γίνεται ταχύτερα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις για να καλυφθούν τα κενά. Ζήτησε η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητηθούν συγκλίσεις όπως πρέπει στο επίπεδο αυτό.

Όταν πληροφορήθηκα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Ζήτησα παραιτήσεις και να έρθει η υπόθεση στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή.

Κατέθεσα επίσης 4 τομές αλλαγών για να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα στον σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών. Καμία πρωτοβουλία, είπε δεν πρέπει να εμποδίσει το έργο της και να βαλτώσει την δράση της.

Η ΕΥΠ συμβάλλει στους καθημερινούς αμυντικούς μας χειρισμούς και εξιχνιάζονται εγκλήματα. Σημειώνει νίκες στον χώρο της τρομοκρατίας αποτρέποντας επιθέσεις σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό. Τίποτα δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτόν τον εθνικό βραχίονα του κράτους. Δεν πρέπει να παραλύσει ούτε μια στιγμή γιατί αυτό θα ήταν ολέθριο, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως που κυκλοφορούν στην αγορά και παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα.
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού.

{/youtube}Dh5k-s5Qg-w{/youtube}

Πηγή: newsit.gr 

Ανησύχησαν πολίτες στον Εβρο, με όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, από τις νταλίκες με τα άρματα μάχης που κυκλοφορούσαν στο οδικό δίκτυο του Νομού.

Γέμισε χθες το μεσημέρι ο κάθετος άξονας Αρδανίου-Ορμενίου, στον Εβρο, με νταλίκες που μετέφεραν τεθωρακισμένα άρματα και άλλα στρατιωτικά οχήματα από την Αλεξανδρούπολη προς τα σύνορα.

Στην εθνική οδό

Οποιος κινούνταν στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης-ελληνοβουλγαρικών συνόρων, συναντούσε ανά τακτά διαστήματα μεγάλες νταλίκες φορτωμένες με τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα ή ειδικά αυτοκινούμενα, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο του Evros-news.gr, στη διαδρομή από το Διδυμότειχο προς το Σουφλί.

Αρκετοί πολίτες απόρησαν και προσπαθούσαν να εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει, είτε ανησύχησαν με όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Τα συγκεκριμένα στρατιωτικά οχήματα πάντως ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις της Ιταλίας που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, ξεφορτώθηκαν πριν τρείς ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από ιταλικό οχηματαγωγό και μεταφέρονται με ειδικές νταλίκες σε χώρες της Βαλκανικής και της Βαλτικής, όπου υπάρχουν ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Διαμετακόμιση στρατιωτικού υλικού

Πρόκειται, δηλαδή, για τη γνωστή διαμετακόμιση στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προς διάφορες χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο πρόερος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ, μάλιστα, είχε ενημέρωσει πρόσφατα ότι «Εως τις 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να προωθήσουμε σε ΗΠΑ & Ευρώπη, τη μεγαλύτερη ποσότητα στρατιωτικών μέσων που έχει διακινηθεί ποτέ».

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ