Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  2:45: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 07 Αυγούστου 2022

Τι αρέσει στα κουνούπια και τσιμπάνε πιο συχνά συγκεκριμένα άτομα

Η συνύπαρξή μας με τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη. Μάλιστα, στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 3.500 διαφορετικά είδη κουνουπιών.

Ορισμένα από αυτά μεταδίδουν στους ανθρώπους ιούς, βακτήρια και παράσιτα που προκαλούν από ελονοσία έως λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου.

Αλλά είναι περίεργο, αν όχι εκνευριστικό ορισμένες φορές, τα κουνούπια με κάποιον τρόπο να τσιμπάνε πολύ πιο συχνά συγκεκριμένα άτομα, ακόμα και στην ίδια παρέα στην ίδια περιοχή.

Δείτε μερικές αλήθειες επάνω στο θέμα «κουνούπια», οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αφού έχουν επιβεβαιωθεί με συγκεκριμένες έρευνες.

Τι αρέσει στα κουνούπια και τσιμπάνε πιο συχνά συγκεκριμένα άτομα

Ομάδα αίματος

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε συνθήκες εργαστηρίου, τα κουνούπια “επέλεξαν” άτομα με ομάδα αίματος “0” σχεδόν δύο φορές πιο συχνά όσο εκείνα με ομάδα αίματος “Α”.

Επιπλέον, με βάση άλλα γονίδια, περίπου το 85% των ανθρώπων εκκρίνει ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός του, το οποίο δείχνει τον τύπο του αίματος που έχουν, ενώ το 15% δεν εκκρίνουν τέτοια ουσία.

Και η έρευνα έδειξε ότι ένα κουνούπι θα το προσελκύσει περισσότερο κάποιος που εκκρίνει την ουσία αυτή, ανεξάρτητα από τον τύπο αίματος που έχει.

Διοξείδιο του άνθρακα

Ένας από τους βασικούς τρόπους που τα κουνούπια εντοπίζουν τους στόχους τους είναι η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην αναπνοή. Χρησιμοποιούν ένα ειδικό όργανο για να το κάνουν αυτό και μπορεί να ανιχνεύσουν το διοξείδιο του άνθρακα ακόμα και από 50 μέτρα μακριά!

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι που απλά εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα γενικά (αυτοί συνήθως είναι οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος άνθρωποι) έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά ταλαιπωρούνται σπανιότερα από ό τι οι ενήλικες, από τσιμπήματα κουνουπιών.

Άσκηση και μεταβολισμός

Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, τα κουνούπια βρίσκουν τα “θύματά” τους ανιχνεύοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα τους, και, επίσης, έλκονται από άτομα με υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος.

Επειδή η εντατική άσκηση αυξάνει τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος και θερμότητας στο σώμα, κατά πάσα πιθανότητα θα σας κάνει να “ξεχωρίσετε” και να επιλέξουν εσάς ως “στόχο”.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποσότητα ουρικού οξέος και άλλων ουσιών που εκπέμπονται φυσικά από κάθε άτομο, καθιστώντας ορισμένα άτομα πιο εύκολο να “εντοπιστούν” από κουνούπια από ό,τι άλλα.

5 μυστικά για να μην σε τσιμπάνε τα κουνούπια

1. Ξεφορτωθείτε τυχόν στάσιμο νερό κοντά στο σπίτι σας

Τα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν σε μόλις 14 ημέρες σε ελάχιστη ποσότητα νερού σε μια παλιά γλάστρα, σε κάποια υδρορροή ή ακόμα και στο νερό της ταΐστρας των πουλιών.

2. Κρατήστε τα κουνούπια έξω

Χρησιμοποιήστε σήτες στα παράθυρα αν τα έχετε ανοιχτά ή χρησιμοποιείτε κλιματισμό για να αποφύγετε την εισβολή των κουνουπιών στο σπίτι. Ή εάν δεν έχετε σήτες, μπορείτε να βάλετε κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι σας.

3. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό

Απλώς προσέξτε για ερεθισμό του δέρματος και αποφύγετε τον ψεκασμό χημικών ουσιών γύρω από τα μάτια ή το στόμα. Ο Jonathan Day, ένας ερευνητής κουνουπιών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, προτείνει να ψεκάζετε στους αστραγάλους, τα πέλματα, το κάτω μέρος των ποδιών και τους καρπούς σας. Είναι σημεία με πιο μαλακό δέρμα που τα κουνούπια συνήθως προτιμούν.

4. Φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους

Τα σκούρα χρώματα (μαύρο, βαθύ μπλε και βαθύ κόκκινο) ξεχωρίζουν με αποτέλεσμα να προσελκύουν τα κουνούπια. Επίσης, τα παχύτερα υφάσματα με πιο χαλαρή προσαρμογές προσφέρουν περισσότερη προστασία από τα λεπτά ρούχα με στενή εφαρμογή.

5. Μείνετε στο εσωτερικό κατά το σούρουπο και την αυγή

Παρόλο που τα κουνούπια μπορεί να σας τσιμπήσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είναι συνετό να περιορίσετε την έκθεσή σας κατά τη διάρκεια των ωρών που συνήθως τρέφονται. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να είστε έξω σε αυτές τις ώρες της ημέρας, φροντίστε να λάβετε άλλες προφυλάξεις (ρούχα κι εντομοαπωθητικά).

pronews.gr

Την παραίτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ζήτησε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Από το καλοκαίρι του 2019 το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει μέσα κι έξω από τη Βουλή την πολιτική επιλογή του εξορμπανισμού της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Διωγμοί δημοσιογράφων, εγκλήματα στη θάλασσα κατά μεταναστών, απαγόρευση σε βουλευτές να διαδηλώνουν ειρηνικά, ανυπόφορη και αχρείαστη αστυνομική βία, παραδικαστικά κυκλώματα – και, τώρα, έξαρση παρακολουθήσεων από μια ΕΥΠ της οποίας την διοικητική ευθύνη απαίτησε, και πήρε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την αναρρίχησή του στην πρωθυπουργία!

Τα τελευταία τρία χρόνια, όπως το ΜέΡΑ25 αποκαλύπτει συστηματικά από το 2019, ο κ. Μητσοτάκης προΐσταται μιας διαδικασίας αποψίλωσης βασικών ελευθεριών και επιβολής καθεστώτος τύπου Ορμπάν-Ερντογάν. Το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις απλά αποκάλυψε την ατζαμοσύνη με την οποία εφαρμόζουν αυτό το σχέδιο εξορμπανισμού-ερντογανοποίησης. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ανατροπής μιας επικίνδυνης κυβέρνησης που έχει καταφέρει να γίνει αποκρουστική ακόμα και σε πολίτες που τους ψήφισαν» τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Βαρουφάκης.

«Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται να εργαστεί για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την ίδια ένταση που δεσμευόμαστε στον ανένδοτο αγώνα για την ολική ρήξη με το απολυταρχικό καθεστώς που στήριξε τον Κ. Μητσοτάκη αλλά τώρα σχεδιάζει την ανώδυνη – για την ολιγαρχία και το σύστημα – αποκαθήλωσή του. Στόχος των ριζοσπαστικών προοδευτικών δυνάμεων, τώρα που οι αποκαλύψεις οδηγούν τον κ. Μητσοτάκη στην έξοδο, δεν μπορεί να είναι η εναλλαγή αλλά η βαθιά ρήξη με όλα εκείνα που πληγώνουν την κοινωνία» προσθέτει.

Το ΜέΡΑ25 ζητά να μπει «τέλος σε όλες τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων». Επίσης, απαιτεί «δημοκρατική εποπτεία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής στην λειτουργία της ΕΥΠ», «δίωξη κάθε ιδιώτη που εγκαθιστά λογισμικό υποκλοπών στα συστήματά τους», «παραίτηση του πρωθυπουργού και εκλογές τον Σεπτέμβρη».

thebest.gr

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Μέλος Κ.Π.Ε  ΠΑΣΟΚ

 

 

Τις τελευταίες ημέρες, στο φως της δημοσιότητας, έχουν εμφανιστεί γεγονότα που θέτουν εν αμφιβόλω τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αποκαλύφθηκαν σκοτεινές διαδρομές, μιας μορφής παρακράτους, που παραπέμπει σε «αλήστου μνήμης» εποχές.

Με στόχο τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος (ΠΑΣΟΚ) Ν. Ανδρουλάκη, τέθηκαν σε διατεταγμένη υπηρεσία με άνωθεν εντολή, κρατικοί φορείς που, κατά την ευθύνη τους, έχουν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και την εθνική ασφάλεια.

Με μόνο κύριο αντικείμενο, οι εν λόγω υπηρεσίες, τους ανυπέρβλητους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας, τρομοκρατίας και ακραίας εγκληματικότητας, μετατράπηκαν σε όργανα προσβολής και τραυματισμού της δημοκρατίας και του πολιτεύματος.

Υπέκλεψαν τη δημοκρατία στον βωμό της πολιτικής σκοπιμότητας, με πολιτικό αυτουργό, ως υπεύθυνο και δυνητικά ωφελούμενο, την κυβέρνηση.

Αν και υπάρχει, ένα αρκετά διευρυμένο οπλοστάσιο διατάξεων συνταγματικής επιταγής, κανόνων διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και εθνικών αστικών και ποινικών νόμων που καταδεικνύουν τα όρια και τους λόγους ουσίας, οι εν λόγω υπηρεσίες, το έγραψαν στα «παλαιότερα των υποδημάτων τους», δημιουργώντας ρωγμή στη νομιμότητα και στην αναγκαία, σήμερα, εθνική ομοψυχία.

Το Σύνταγμα είναι σαφές. Στην παρ. 1 του άρθρου 19 αναφέρει: «Το απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο είναι απόλυτα απαραβίαστο. Νόμος ορίζει τις εγγυήσεις υπό τις οποίες η δικαστική αρχή δε δεσμεύεται από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Η έλλειψη διαφάνειας, η έλλειψη νομιμοποίησης και η έλλειψη προστασίας των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων δεν μπορεί να «διασκεδάζεται» με τις δύο παραιτήσεις για εξαγνισμό, ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, του ιδίου του Πρωθυπουργού, που θα οδηγήσει σε έλλειμα απόδοσης ευθυνών.

Οι παρακρατικές, βαθιά αντιδημοκρατικές και ανήθικες πρακτικές που συντελέστηκαν, προσομοιάζουν με τη μετεμφυλιακή περίοδο και την περίοδο της δικτατορίας.

Το «ιλουστρασιόν επιτελικό κράτος», βρίθει επικίνδυνων παθογενειών που η δεξιά αντίληψη εκτρέφει.

Η υπερσυγκέντρωση, ουσία και τύπου, των εξουσιών ελέγχου της λειτουργίας του κράτους από το πρωθυπουργικό γραφείο, με τον ανιψιό Δημητριάδη αλλά και η προκλητική επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ (με τροποποιητική διάταξη νομιμοποίησης), οδηγεί αυταπόδεικτα, στην ταυτοποίηση της πολιτικής ευθύνης, στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Η κάθαρση είναι πολιτικός μονόδρομος για τη δημοκρατία.

Με έκφραση υποκριτικής συγγνώμης και αποπροσανατολιστικά διλήμματα, που εντέχνως τα συστημικά μέσα καλλιεργούν, δεν προστατεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα.

Η ιστορία έχει τεκμηριώσει ότι η δημοκρατία δεν υπηρετείται από διοικητικούς θεσμούς και όργανα, η λειτουργία των οποίων δεν υπακούουν στις δημοκρατικές αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Το ψευδεπίγραφο αφήγημα της κυβέρνησης κατέρρευσε υπό το βάρος της «υποκλοπής της δημοκρατίας».

Το ΠΑΣΟΚ, με τη θεσμική ευθύνη που το χαρακτηρίζει και χωρίς ευκαιριακή πολιτική διαχείριση, ζητά την αποκάλυψη της αλήθειας.

Η πορεία των γεγονότων και οι πολιτικές εξελίξεις οδηγούν νομοτελειακά σε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Το δημοκρατικό έλλειμμα, που δημιούργησε η διακυβέρνηση της ΝΔ, θα το διαχειριστεί, καλύπτοντάς το, ο λαός στις εκλογές.     

ΠΗΓΉ ΦΩΤΟ: in.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν παραγράφεται, ούτε ακυρώνεται με κάποιες συγγνώμες και μερικές κυβερνητικές παραιτήσεις, αφού φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον κι ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, τονίζει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης. Θα ζητήσει, επίσης, να συμπεριληφθούν ως αντικείμενο της επιτροπής και οι υποθέσεις «συνακροάσεων» στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, καθώς οι σχετικές καταγγελίες είναι εδώ και χρόνια ουσιαστικά αναπάντητες, παραμένοντας στα συρτάρια των αρχών που υποτίθεται μεριμνούν για την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών», σημειώνει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Και προσθέτει: «Πάνω από όλα, το ΚΚΕ θα αναδείξει όλο εκείνο το επικίνδυνο και διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, με τις διακρατικές συμφωνίες και την πολιτική της ΕΕ. Ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπονομεύοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Δεν τρέφουμε φυσικά αυταπάτες ότι μπορούν στο σημερινό σύστημα να εξαλειφθούν πλήρως πρακτικές που συνδέονται με κρατικές υπηρεσίες, παρακρατικούς μηχανισμούς και με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

agrinionews.gr