Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  5:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 28 Αυγούστου 2022

Θα έχουμε χειμώνα πείνας και φτώχιας;

Σε δηλώσεις που προκαλούν «ηλεκτροσόκ» αν διαβάσει κανείς πίσω από τους τεχνικούς όρους προχώρησε ο «παλιός γνώριμος» αξιωματούχος της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, ουσιαστικά προαναγγέλλοντας χειμώνα «φτώχιας και πείνας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δήλωσε πως η ΕΚΤ (που έχει ήδη σταματήσει να αγοράζει) συζητάει ν’αρχίσει να πουλάει(!) ομόλογα, κάτι που αναμένεται να εκτοξεύσει τις αποδόσεις (επιτόκια) των ελληνικών ομολόγων.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι δηλώσεις Ρεν «τινάζουν» την Ελλάδα αλλά και την ήδη αποδυναμωμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη «στον αέρα», καθώς αν γίνουν αυτά που προαναγγέλλει, η ύφεση που θα προκληθεί θα σαρώσει τα πάντα, στη χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη (περίπου 400 δισ. ευρώ και 195% του ΑΕΠ) .  

Όπως δήλωσε ο Όλι Ρεν στην ΕΚΤ «συζητιέται η πολιτική της ποσοτικής σύσφιξης,» που σημαίνει σε απλά ελληνικά «ξεφόρτωμα ομολόγων.»

Με τα επιτόκια να συνεχίζουν να αυξάνονται, πρόκειται να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το πότε η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των ομολόγων της μετά από χρόνια αγορών περιουσιακών στοιχείων- μια διαδικασία που συνήθως αναφέρεται ως ποσοτική σύσφιξη.

Η αμερικανική Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία που αυξάνει τις αποδόσεις (επιτόκια) των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων.

«Είναι πρόωρο να αρχίσουμε να μιλάμε δημόσια για’ αυτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», είπε ο Ρεν. «Μπορεί να σκεφτόμαστε ο μεταξύ μας γι’ αυτό, αλλά θα είναι καιρός αργότερα να συζητήσουμε αποφάσεις σχετικά με το πώς θα συνεχιστεί η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής όσον αφορά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων».

Μια ακόμα  πιο επείγουσα συζήτηση για την ΕΚΤ είναι πώς θα αποζημιώσει τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζοντος αποθεματικού- τώρα που τα επιτόκια δεν είναι πλέον αρνητικά.

«Αυτό είναι κάτι που κατά την άποψή μου θα πρέπει να συζητήσουμε», είπε ο Ρεν. «Έχουμε κάποιες συζητήσεις προετοιμασίας σε εξέλιξη, αλλά θα το φροντίσουμε στις προσεχείς συναντήσεις», επεσήμανε.

Επιπρόσθετα ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας είπε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει σθεναρά για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό-ρεκόρ και να διατηρήσει σταθερές τις εκτιμήσεις για μελλοντική αύξηση των τιμών καθώς το αποδυναμωμένο ευρώ επιδεινώνει την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν με μια «συνεπή και ομαλή» εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Όλι Ρεν στο Bloomberg .

«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό παγκοσμίως, και επίσης στην Ευρώπη, γι’ αυτό είναι ώρα δράσης», είπε ο Ρεν. «Το επόμενο βήμα θα είναι μια σημαντική κίνηση τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τα διαθέσιμα στοιχεία και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό».

Με τις τιμές καταναλωτών στην ευρωζώνη των 19 κρατών μελών να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 10%, μια σχετική ενημέρωση αναμένεται την Τετάρτη.

Οι επενδυτές της χρηματαγοράς βλέπουν επί του παρόντος σχεδόν 50% πιθανότητα στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να ξεπεράσει τη μισή μονάδα.

«Η νομισματική πολιτική αντιμετωπίζει τώρα το διπλό δίλημμα της διατήρησης των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, αφενός, και της αποφυγής, αφετέρου, ότι θα ωθούσαμε την οικονομία σε ύφεση», είπε ο Ρεν. «Έχουμε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη» και «είναι πολύ πιθανό η οικονομία της ευρωζώνης να επιβραδύνει. Καθώς μιλάμε, επιβραδύνεται» υπογράμμισε.

Η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για μια «παρατεταμένη αντιπαράθεση» με τη Ρωσία, επομένως οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου και οι υψηλότερες τιμές για τα ορυκτά καύσιμα θα είναι ένα «μακροχρόνιο φαινόμενο», είπε ο Ρεν. «Αυτό θα σημαίνει σοβαρή περικοπή της αγοραστικής δύναμης των πολιτών μας».

Η πρόσφατη πτώση του ευρώ επιδεινώνει το πρόβλημα. Το ενιαίο νόμισμα έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 12% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και επί του παρόντος διαπραγματεύεται κάτω από την ισοτιμία.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για ενοίκια και κόστος στέγασης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η πρόταση που επεξεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την κοινωνική κατοικία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε μια δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αιτωλοακαρνανίας κοινοποίησε την πρόταση.

Αναλυτικά:

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε μια δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος για πρόσβαση των νέων, των φοιτητών και των οικογενειών σε φθηνή στέγη.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ:

  • Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες. Έτσι θα δημιουργηθεί σταδιακά ένα δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών.
  • Παροχή κινήτρων (φορολογικές ελαφρύνσεις, χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης) ώστε οι ιδιοκτήτες κενών κατοικιώννα ενθαρρυνθούν και να δεσμευτούν να τις διαθέτουν στη συνέχεια για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές.
  • Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της φοιτητικής στέγης.

     Στην δέσμη άμεσων μέτρων περιλαμβάνονται:

  • Η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίουμε κοινωνικά κριτήρια.
  • Το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητήπου σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού.
  • Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίουγια τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Κοινωνική Κατοικία βρίσκεται στην ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος  όπου μπορείτε να καταθέσετε ιδέες, προτάσεις, καλές πρακτικές και ανάγκες σε τοπικό επίπεδο https://digitalsociety.gr/koinoniki-katoikia».

agriniopress.gr

Κατ΄ επανάληψη και από επίσημα χείλη των κυβερνώντων έχει ειπωθεί ότι «θα είμαστε δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Αυτό το πολιτικό «μότο» που αναπαράγεται από τα λεγόμενα συστημικά μέσα, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια εικονική ή καλύτερα μια ψευδαίσθηση ενδιαφέροντος και προστασία της κοινωνίας, διαψεύδεται από την καθημερινή βίωση των προβλημάτων της κοινωνίας.

Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που σαρώνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και αιχμαλωτίζει τη λειτουργία των, κάθε είδους, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θρυμματίζει την ήδη ασθμαίνουσα κοινωνία.

Το σπιράλ της περιδίνησης, στην ανέχεια και τη χρεοκοπία δεν αναστρέφεται με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Απλά βαθαίνει την κρίση, περιορίζει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συντελεί στην τριτοκοσμικότητα της ελληνικής οικογένειας.       

Η εικόνα της απόλυτης χλιδής, ασύλληπτη στον κοινό νου, σε ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, από μέλη της εγχώριας ή ξένης οικονομικής ελίτ, όπου οι ανάγκες τους είναι απεριόριστες ή ακόρεστες και που καθημερινά εισέρχεται από τους τηλεοπτικούς δέκτες  σε κάθε σπίτι, αποτελεί στρέβλωση και «ύβρις» για την πραγματική ζωή.

Την ίδια στιγμή που τα βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας και η αβεβαιότητα κυριαρχεί για τον επικείμενο χειμώνα, η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται συνειδητά στη λάθος πλευρά της ιστορίας για την κοινωνία.

Θέτει απέναντι το κοινωνικό σύνολο προς όφελος των συνδαιτημόνων της οικονομικής και επιχειρηματικής ολιγαρχίας εκτοξεύοντας τα κερδοσκοπικά τους οφέλη και φτωχοποιώντας την πλειοψηφία του πληθυσμού.    

Μια δράκα ασύδοτων κερδοσκόπων κυριαρχούν, με «συνενοχή» και «συμμετοχή στο έγκλημα» των κυβερνώντων.

Η τεκμηρίωση των γραφόμενων είναι η καθημερινή αγωνία για την επιβίωση των συμπολιτών.

Είναι η αδυναμία, στην παρούσα κρίση αλλά και στον επικείμενο «αρμαγεδδών» του χειμώνα, να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Είναι τα έντονα στοιχεία, της ασυμβατότητας της κερδοσκοπικής αγοράς με μια οικονομία που πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή της κοινωνίας και στην ευημερία της.

Κλείνοντας,

Είναι γνωστή η υπεραπόδοση των φόρων της κοινωνίας που αποτέλεσε βασικό στήριγμα για τα κρατικά έσοδα. Το ύψος των καθαρών εσόδων παρουσίασε αύξηση, χάρη κυρίως στην υπεραπόδοση του ΦΠΑ και φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚ). 

Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τη θέσπιση πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας, καθώς και σε μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά είδη;

Γιατί δεν καταργεί το χρηματιστήριο της ενέργειας;

Γιατί δεν ενισχύει τον πρωτογενή τομέα ως στοιχειώδη άμυνα για την αναμενόμενη επισιτιστική κρίση;

Διότι έχει επιλέξει μια πολιτική υπέρ των λίγων και εκλεκτών.

Η ετεροβαρής συναίνεση που ζητά η κυβέρνηση έχει ήδη καταρρεύσει.

Τον γκρι κόσμο των σκυθρωπών ανθρώπων, που μας επιφυλάσσει αυτή η πολιτική, πρέπει να τον αρνηθούμε.

Το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνα το προτάσσει. Είναι στον πυρήνα του πολιτικού και προγραμματικού λόγου του καθημερινά.

Η χώρα μας χρειάζεται άμεσα να αλλάξει πορεία.

Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να επιβιώσει η κοινωνία.  

Χρειάζεται νέα πνοή.

Χρειάζεται όραμα για μια νέα Ελλάδα.

Την Ελλάδα της κοινωνικής ευαισθησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης της απασχόλησης, της ποιότητας ζωής, της δημοκρατίας. Την Ελλάδα της νέας γενιάς, της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των πολλών.      

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Μέλος Κ.Π.Ε ΠΑΣΟΚ  

 

 

 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Κόμμα για τα Ζώα: Με την υπογραφή μας, καταργούμε τα βασανιστήρια για καλλυντικά στην ΕΕ!

Πριν από μερικούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών «Τέλος στα Κλουβιά» (End the CageAge) οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο να ψηφίσει, με τεράστια πλειοψηφία, την κατάργηση της εκτροφής ζώων σε κλουβιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στα λίγα επόμενα χρόνια. Σήμερα, μία αντίστοιχη πρωτοβουλία, ζητάει από την ΕΕ να καταργηθεί ο βασανισμός των ζώων σε «πειράματα» και «δοκιμές» που αφορούν τα καλλυντικά.

Το ελληνικό Κόμμα για τα Ζώα καλεί τους συμπολίτες μας να συνυπογράψουμε έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου τη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ναι σε Καλλυντικά που Δεν Δοκιμάζονται σε Ζώα» (Save Cruelty Free Cosmetics)! Η υπογραφή σου μετράει!

https://www.animalpolitics.gr/neo/katargoume-ta-vasanistiria-gia-kalluntika-stin-ee

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμπλεύσουν με το αίσθημα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών που δεν θέλουμε βασανιστήρια και πειράματα για... τα καλλυντικά! 

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της σύνταξης του πακέτου της ΔΕΘ που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ πολλά θα κριθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνουν γνωστά τρία σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει εκτιμάται ότι ενδεχομένως να περιοριστεί στην περίπτωση κατά την οποία συνεχίσουν να τείνουν αυξανόμενες οι ανάγκες για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος.

Ωστόσο, στην περίπτωση που η καλή πορεία των τουριστικών και των δημοσίων εσόδων συνεχιστεί, αλλά και η ανάπτυξη βρεθεί σε καλύτερα του αναμενομένου επίπεδα, τότε είναι πολύ πιθανό να ανοίξει η περίμετρος των μέτρων που τελικά θα ανακοινωθούν στις 10 Σεπτεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για σημαντικές εξαγγελίες. Να σημειωθεί ότι η πιθανή καλύτερη εικόνα για την πορεία των δημοσιονομικών (δημόσια έσοδα, πορεία ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του έτους και τουρισμός), θα γίνει γνωστή την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Στο τραπέζι υπάρχουν μία σειρά από προτάσεις τόσο για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όσο επίσης και για τα μέτρα που στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια.

Ένα από τα μέτρα που κερδίζει έδαφος είναι η επιταγή ακρίβειας. Ένα μέτρο στοχευμένο που θα βοηθήσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Αναφορικά με το πακέτο της ΔΕΘ έχει τονίσει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία σημειώνοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό. Διευκρίνισε, πάντως, με έμφαση ότι όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται για τις επιδοτήσεις στις τιμές της ενέργειας, τόσο στερούνται πόροι για αλλά μέτρα στήριξης.

Από τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, δεδομένη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους βάση της συγκεκριμένης δέσμευσης της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι εξετάζονται, μεν, αλλά δεν έχουν “κλειδώσει”.

Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:

* Αύξηση του κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τις υπερκεράσει. Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

* Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.

* Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

* Επιταγή ακρίβειας: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

* Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

* Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.

Πηγή: protothema.gr