Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:21: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022

«Έχω το προνόμιο  να βλέπω ότι οι πολιτικές που χάραξα κατά την θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ παράγουν άμεσα, ορατά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μου στην Αιτωλοακαρνανία».

Στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία οι απόψεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιου Λιβανού έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο αντιπροέδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ μιλάει στο agrinionews.gr για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, την υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα μέτρα για την ακρίβεια αλλά και για το ζήτημα της διχοτόμησης της Μητρόπολης για το οποίο παίρνει και δημοσίως ξεκάθαρη θέση.

«Προφανώς, πρόκειται για μία δυσάρεστη υπόθεση. Για ένα λάθος, το οποίο αναγνώρισε πρώτος απ’ όλους και με ταχύτητα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προβαίνοντας σε διορθωτικές κινήσεις», σημειώνει για το θέμα των παρακολουθήσεων προσθέτοντας πως «η ΝΔ, έχει αποδείξει ότι όταν λέει όλα στο φως, το εννοεί. Σε αντίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν δέχεται το αυτονόητο : Να επεκταθεί χρονικά η έρευνα και στα χρόνια της διακυβέρνησής του, και ακόμα παλαιότερα».

Για τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια που ταλανίζει τους πολίτες τονίζει πως «θα συνεχιστούν για όσον καιρό χρειαστεί και θα είναι γενναία. Πάντα, όμως, μέσα στις ράγες των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας. Οι εποχές που για να γίνουν κάποιοι αρεστοί, αγνοούσαν προκλητικά τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας μας, έχουν  παρέλθει οριστικά».

Ο κ. Λιβανός επισημαίνει παράλληλα πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση τις ανιστόρητες δηλώσεις, τον αναθεωρητισμό και τις προκλητικές τουρκικές θέσεις»

«Έχω το προνόμιο  να βλέπω ότι οι πολιτικές που χάραξα κατά την θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ παράγουν άμεσα, ορατά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μου στην Αιτωλοακαρνανία», απαντά για την πορεία των έργων που δρομολογήθηκαν επί της υπουργικής του θητείας στο ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Λιβανός, ερωτώμενος σχετικά, υπήρξε και δημοσίως ξεκάθαρος ως προς τη θέση του για τις αλλαγές στον εκκλησιαστικό χάρτη , με αλλαγή ορίων και ίδρυση μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο. Επισημαίνει πως  πρόκειται για αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα με τον ίδιο να σέβεται  απόλυτα τις αποφάσεις της ηγεσίας της  Εκκλησίας.

«Τη θετική μου άποψη ως προς αυτό το θέμα την έχω εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στις πολλαπλές συναντήσεις μου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, καθώς και με τον σημερινό τοποτηρητή της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και στον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αιτωλίας & Ακαρνανίας και προϊστάμενο του  Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου, Πατέρα Επιφάνιο», αναφέρει.

Ξεκάθαρος ο Σπήλιος Λιβανός για τη Μητρόπολη: «θετική η άποψη μου για τις αποφάσεις της Εκκλησίας»

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχωρήθηκε στον Γιώργο Ροΐδη:

 Να ξεκινήσουμε από την υπόθεση των παρακολουθήσεων που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Θα δοθούν οι δέουσες απαντήσεις;

Προφανώς, πρόκειται για μία δυσάρεστη υπόθεση. Για ένα λάθος, το οποίο αναγνώρισε πρώτος απ’ όλους και με ταχύτητα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προβαίνοντας σε διορθωτικές κινήσεις τόσο με τις παραιτήσεις του κ. Κοντολέοντος από τη θέση του Διοικητή της ΕΥΠ όσο και του κ. Δημητριάδη από τα καθήκοντα του Γ.Γ. του γραφείου του πρωθυπουργού.

Η παράταξή μας, διαχρονικά υπήρξε θεματοφύλακας της λειτουργίας της Δημοκρατίας, των θεσμών και του κράτους δικαίου. Θα πράξει, με τη μέγιστη αντίληψη καθήκοντος, και σε αυτή την υπόθεση, προκειμένου το λάθος να μετατραπεί σε ευκαιρία περαιτέρω θωράκισης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, χωρίς, ωστόσο, καμία έκπτωση στον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Φοβάμαι ότι η αντιπολίτευση, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζουν την υπόθεση αυτή καιροσκοπικά και ψηφοθηρικά. Αλλιώς θα είχαν ανταποκριθεί στην ανοικτή πρόσκληση του πρωθυπουργού να καταθέσουν δημιουργικές προτάσεις και ιδέες για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της ΕΥΠ, η οποία, ας μην κρυβόμαστε, έχει διαχρονικά ζητήματα. Πρόθεση και βούληση της κυβέρνησής μας είναι να ριχθεί άπλετο φως και ταυτοχρόνως να διορθωθούν διαχρονικές παθογένειες.

Η ΝΔ, έχει αποδείξει ότι όταν λέει όλα στο φως, το εννοεί. Σε αντίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν δέχεται το αυτονόητο : Να επεκταθεί χρονικά η έρευνα και στα χρόνια της διακυβέρνησής του, και ακόμα παλαιότερα. Γιατί το αρνείται πεισματικά; Μήπως φοβάται τρανταχτές αποκαλύψεις για την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης; Η ΝΔ δεν φοβάται την αλήθεια. Και, παρά τα όποια λάθη της,  με όπλο την αλήθεια πορεύτηκε στα δύσκολα αυτά τρία χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας και με την αλήθεια θα συνεχίσει να πορεύεται.

«Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσον καιρό χρειαστεί και θα είναι γενναία, πάντα μέσα στις ράγες των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας»

Πάντως, το πρώτο θέμα που απασχολεί τους πολίτες, κύριε Λιβανέ, είναι η ακρίβεια και ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, κατέβασε νομίζω τον πήχη των προσδοκιών για το εύρος των μέτρων στήριξης.

Ο πρωθυπουργός είπε αυτό που οφείλει να πει ένας σοβαρός και αξιόπιστος ηγέτης που κρατάει με στιβαρότητα το τιμόνι της χώρας του και σέβεται τον κόπο και τον πόνο που έχει βιώσει ο ελληνικός λαός, επί χρόνια με τα μνημόνια, μετά με την πανδημία, και τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, στήριξε και στηρίζει αδιάκοπα τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι μάλιστα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει δαπανήσει πάνω από 45 δις ευρώ για να απλώσει όσο πιο μεγάλο δίχτυ προστασίας στους πολίτες. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Ινστιτούτο Bruegel, η Ελλάδα έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα ως ποσοστό του ΑΕΠ της και συγκεκριμένα το  3,7%  για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σημαντικά περισσότερα αναλογικά από όσα η Γερμανία (1,7% του ΑΕΠ της), η Ιταλία ( 2,8% του ΑΕΠ της ) κα. Επίσης, αύξησε μέχρι σήμερα δύο φορές τον κατώτατο μισθό.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάστηκαν συλλογικές θυσίες και μεγάλος αγώνας για να ξαναμπεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και να απεγκλωβιστεί η χώρα από το καθεστώς της ενισχυμένης Εποπτείας. Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσον καιρό χρειαστεί και θα είναι γενναία. Πάντα, όμως, μέσα στις ράγες των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας. Οι εποχές που για να γίνουν κάποιοι αρεστοί, αγνοούσαν προκλητικά τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομίας μας, έχουν  παρέλθει οριστικά.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση τις ανιστόρητες δηλώσεις, τον αναθεωρητισμό και τις προκλητικές τουρκικές θέσεις

Όλο το τελευταίο διάστημα, βιώνουμε μία εντυπωσιακή κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας. Σας φοβίζει; Πώς στέκεται το ΝΑΤΟ, έναντι του αναθεωρητισμού που προβάλλει διαρκώς και με κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν;

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση τις ανιστόρητες δηλώσεις, τον αναθεωρητισμό και τις προκλητικές τουρκικές θέσεις, βάζοντας τα όρια στις σχέσεις των δύο χωρών και ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών με ισχυρούς συμμάχους και εταίρους : Τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο.

Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας με σημαντικούς εταίρους έχουν στείλει στο καναβάτσο την Τουρκία. Μετά το μπαράζ των επισκέψεων του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στο εξωτερικό και την ουσιαστική ενημέρωση που έχουν κάνει σε φίλους και συμμάχους, ουδείς δικαιούται να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τί προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν. Άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει σε πλήρη εξέλιξη και δεν αφήνει κανέναν να λησμονήσει πόσο καταστροφικός και επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο αναθεωρητισμός στα χέρια αδίστακτων ηγετών.

Πλέον, άπαντες αντιλαμβάνονται ποιος σέβεται  το διεθνές δίκαιο και ποια είναι η ιστορική αλλά και η σύγχρονη πραγματικότητα. Είμαστε νησίδα ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ισχυρή αποτρεπτική δύναμη σε οποιαδήποτε πιθανή επιθετική κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας. Και στα ζητήματα της διαφύλαξης των συνόρων μας, θαλάσσιων και χερσαίων και σε αυτά της μετανάστευσης, λειτουργούμε πάντα μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Πιθανότατα η ένταση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, αλλά η χώρα μας δεν θα ακολουθήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στη δημιουργία ανώφελων εντάσεων. Θα διαφυλάξει όμως, στο ακέραιο και με όποιο τρόπο χρειαστεί τα εθνικά μας συμφέροντα, το ιστορικό μας δίκιο και βεβαίως τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας.

Διάβασα μία πρόσφατη δήλωσή σας με την οποία εκφράσατε την ικανοποίησή σας για την ένταξη έργων οδοποιϊας του νομού μας στο Πρόγραμμα “Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2014-20, τα οποία δρομολογήθηκαν επί των ημερών σας στο ΥΠαΑΤ. Είστε εξίσου ικανοποιημένος για την πορεία των άλλων έργων που είχατε δρομολογήσει και για τα άλλα κρίσιμα ζητήματα για τους παραγωγούς μας, αλλά και για τη γενικότερη ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας.

Συχνά εμείς οι πολιτικοί εφαρμόζουμε πολιτικές οι οποίες παράγουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, χωρίς να βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα.

Έχω το προνόμιο, όμως, να βλέπω ότι οι πολιτικές που χάραξα κατά την θητεία μου στο ΥΠΑΑΤ παράγουν άμεσα, ορατά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μου στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναφερθήκατε στα έργα αγροτικής οδοποϊας, που εκσυγχρονίζουν οδικές υποδομές δεκαετιών και ωφελούν άμεσα τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν, όμως, σημαντικά ακόμα έργα που δρομολογήσαμε, εκ των οποίων άλλα έχουν ξεκινήσει και άλλα δρομολογούνται.

Το έργο των 21 εκατομμυρίων για την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου που εντάξαμε στο ΠΑΑ ενώ ήταν έτοιμο για απένταξη. Τα μεγάλα αρδευτικά έργα που εντάξαμε στο Ύδωρ 2.0 αφορούν 29 περιοχές και 22 ΤΟΕΒ του νομού Αιτωλοακαρνανίας προϋπολογισμού περί τα 140 εκατ. ευρώ, παράλληλα με αυτά που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και τα οποία ετοιμάζονται προκειμένου να υποβληθούν στην Διυπουργική Επιτροπή για τα έργα ΣΔΙΤ. Επίσης, το «Αρδευτικό έργο Ζώνης 11Α Κάτω Αχελώου στην ευρύτερη περιοχή Σταμνά Μεσολογγίου. Το έργο εντάχθηκε στο ταμείο ανάκαμψης μέσω ΣΔΙΤ, με προϋπολογισμό 21.965.402,00 ευρώ.

Ταυτόχρονα με τα έργα, εφαρμόσαμε και πολιτικές, που έχουν ήδη παράξει όφελος για τους Αιτωλοακαρνάνες, όπως το νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, όπου διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό και ήδη έγιναν οι πρώτες πληρωμές, καθώς και η έμπρακτη στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέσω των de minimis και των Covid-19 ενισχύσεων. Επίσης, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος του Υπομέτρου 4.2.1 του ΠΑΑ, ενισχύσαμε 42 επιχειρήσεις της Αιτ/νίας, με ποσό ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ.

Και βεβαίως, πολλά άλλα μικρότερα και μεγαλύτερα έργα, τα οποία θεμελιώσαμε στο ΥπΑΑΤ και βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας ή υλοποίησης, για τα οποία, με πρώτη ευκαιρία, θα αναφερθώ αναλυτικά.

Προφανώς και σέβομαι  απόλυτα τις αποφάσεις της ηγεσίας της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα,  έχει ανοίξει ένας ζωηρός διάλογος στην τοπική κοινωνία για την πιθανότητα θρησκευτικού διαχωρισμού  της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε τρεις Ιερείς Μητροπόλεις. Ποια είναι η δική σας άποψη;

H Αιτωλοακαρνανία αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδος. Καλύπτεται εκκλησιαστικά από δυο Ιερές Μητροπόλεις, που αριθμούν – αν δεν κάνω λάθος – 310 ενοριακούς Ναούς με παράλληλα πολύ μεγάλα πεδία διοικητικής αρμοδιότητας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με πρόσφατη απόφαση που έλαβε, προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία δύο νέων Ιερών Μητροπόλεων στα όρια του νομού μας: Την Ι.Μ. Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βόνιτσας, με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και την Ι.Μ. Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Ταυτόχρονα, προτείνει την αναδιάρθρωση των ορίων της Ι.Μ. Ναυπάκτου με έδρα την Ναύπακτο, με βάση τις πραγματικές ανάγκες που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια.

Στόχος της ΔΙΣ είναι να βελτιώσει το ποιμενικό της έργο και να καλύψει τις ανάγκες των ενοριτών του μεγάλου και δύσβατου νομού μας.

Σε αυτό το αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα, αγαπητέ κύριε Ροΐδη, προφανώς και σέβομαι  απόλυτα τις αποφάσεις της ηγεσίας της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τη θετική μου άποψη ως προς αυτό το θέμα την έχω εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στις πολλαπλές συναντήσεις μου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, καθώς και με τον σημερινό τοποτηρητή της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και στον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αιτωλίας & Ακαρνανίας και προϊστάμενο του Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου, Πατέρα Επιφάνιο.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχολίασε καυστικά το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος του Σώματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αναφέρθηκε επί μακρόν στην ομιλία στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και όχι στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Αδ. Γεωργιάδης: «Αυτά που είπατε δεν ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους. Εμείς θα σώσουμε τους εργαζόμενους και μόνοι μας», ανέφερε.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ακούστηκε ωστόσο, -εκτός μικροφώνου- να λέει προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Πάρτε 3% να ησυχάσουμε. Άντε… Να τελειώνουμε».

Έντονη ήταν η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία επίσης, εκτός μικροφώνου, απάντησε.

Ν. Γιαννακοπούλου: «Αυτό που λέτε θα το κρίνει ο ελληνικός λαός».

Αφορμή στάθηκε η φράση του κ. Κωνσταντινόπουλου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εμπιστοσύνη πια στη ΝΔ.

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Αν νομίζετε ότι εμείς φάγαμε τόσα χρόνια ξύλο για να γίνουμε υπουργοί σας, μας έχετε ψυχολογήσει λάθος, πολύ λάθος».

cnn.gr

Η περιοχή γύρω από τον Εύηνο ποταμό βρέθηκε ξανά κομμένη στα δύο μετά από μιας μικρής έντασης βροχή.

Η πρόχειρη διάβαση μέσω του ποταμού κατέρρευσε και παρά την επισκευή της ο κίνδυνος να ξανασυμβεί σε επόμενη κακοκαιρία παραμένει με την αγωνία και την  ταλαιπωρία των κατοίκων να συνεχίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό.

Τα σχολεία αρχίζουν και ο Γολγοθάς των μαθητών μαθητριών θα επαναληφτεί.

Οι αγρότες θα βλέπουν τις σοδειές τους (καλαμπόκι-βαμβάκι) να σαπίζουν στο χωράφι  αφού οι συλλεκτικές μηχανές  δε θα μπορούν να προσεγγίσουν. Οι αυτοαπασχολούμενοι μαγαζάτορες στο Κρυονέρι βρίσκονται σε απόγνωση και το ήδη τσακισμένο εισόδημα των κατοίκων θα επιβαρυνθεί λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης καυσίμου.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των αρμόδιων  υπουργείων για αποκατάσταση της γέφυρας έχουν πέσει στο κενό καθώς δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία και  τόσους μήνες  μετά  το πρόβλημα παραμένει.

Από υποσχέσεις χορτάσαμε άρα είναι επιτακτική ανάγκη οι κάτοικοι με τους αγώνες τους να διεκδικήσουν την άμεση αποκατάσταση της γέφυρας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μεσολογγίου στηρίζει τα αιτήματα της  Συντονιστικής επιτροπής αγώνα  και καλεί όλους τους κατοίκους, τα σωματεία και τους φορείς να στηρίξουν την κινητοποίηση στην περιφέρεια την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη στις 12.30 και να διεκδικήσουν την άμεση έναρξη των εργασιών τόσο για την προσωρινή όσο και για την οριστική λύση.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 10:14

Πληγή για το δημογραφικό τα τροχαία

Αλεξοπούλου Αικατερίνη Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου *

Τα στοιχεία πραγματικά σοκάρουν... Σχεδόν κατά μισό εκατομμύριο ψυχές μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας μέσα σε δέκα χρόνια (2011 - 2021), σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που πραγματοποιήθηκε! Αλλά τα χειρότερα φαίνεται πως είναι μπροστά μας: μελέτες προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, που θα κυμαίνεται από 35% μέχρι 40%, για τις επόμενες δεκαετίες, μέχρι το έτος 2060. Με δυο λόγια, το μείζον δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα απειλεί να θανατώσει, χωρίς υπερβολή, τη χώρα μέσα στον αιώνα που ζούμε...

Γήρανση πληθυσμού, όλο και λιγότερες γεννήσεις, περισσότεροι θάνατοι και ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων να διαμορφώνεται πια κοντά στα 50 έτη ζωής. Αυτή είναι, επίσημα, η τάση και κοντά στους αριθμούς που “δεν βγαίνουν” φαίνεται ακόμα μία ανησυχητική παράμετρος, που θα έπρεπε να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου: η ποιοτική πλέον εξαφάνιση του Ελληνισμού, αφού σε λίγα χρόνια τα παιδιά και γενικά οι νέοι άνθρωποι θα θεωρούνται σπάνιο είδος! Με μία ακόμα πληγή στο σώμα του δημογραφικού να είναι τα τροχαία δυστυχήματα, το αίμα των νέων στους δρόμους.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση των οδικών τροχαίων σε ολόκληρη τη χώρα φέτος, σε σύγκριση με την περίοδο των lockdown, είναι της τάξης του 9%. Αρκεί δε μία απλή ανάγνωση της καθημερινής ειδησεογραφίας, για να διαπιστώσει κάποιος την πικρή αλήθεια: ότι κάθε μέρα, στην κυριολεξία, χάνονται δύο και τρεις νέοι άνθρωποι, πολλές φορές κάτω των 25 - 30 ετών. Και άλλοι τόσοι, ίσως και πολλαπλάσιοι, τραυματίζονται σοβαρά, με αρκετούς να μην αποκαθίστανται ποτέ για το υπόλοιπο του βίου τους. Αν αυτό δεν λέγεται γενοκτονία στους δρόμους, τότε πώς ακριβώς πρέπει να το πούμε;

Όπως, μάλιστα, σημείωσα σε παλαιότερη Ερώτησή μου στη Βουλή των Ελλήνων (αριθμ. πρ. 8962, της 13ης Σεπτεμβρίου 2021): “Αυτό συνιστά, αυτομάτως, απώλεια εθνικού δυναμικού, σε κρίσιμες ηλικιακές ομάδες, με άμεσες αρνητικής υφής προεκτάσεις για την αναπαραγωγή του αυτόχθονος ελληνικού πληθυσμού, για την εθνική οικονομία και για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και για την εθνική άμυνα”. Επιτέλους, ήρθε η ώρα να πάρουμε μέτρα, ως επίσημη Πολιτεία και ως υπεύθυνο πολιτικό σύστημα! Δεν γίνεται να συνεχίζεται η αιμορραγία στους δρόμους, ο θάνατος των παιδιών μας και η υπονόμευση του μέλλοντος της χώρας. Γι' αυτό, ας εστιάσουμε πριν να είναι πολύ αργά τόσο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος ως το Νο 1 ζήτημα της Ελλάδας, αλλά και στην πρόληψη της εθνοκτονίας στους δρόμους με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οδηγητικής αγωγής και βελτίωση, αν όχι και αυστηροποίηση, της κείμενης νομοθεσίας.

          * Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

πηγή φωτό: traction.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, στις 31 Αυγούστου 1997 βρήκε τραγικό θάνατο η πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα, σε ηλικία 36 ετών, στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που συγκλόνισε όσο λίγα τον κόσμο, σε σήραγγα στο Παρίσι.

H Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας (πρώην Νταϊάνα Φράνσις  Σπένσερ), γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 και ήταν μέλος της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και ο πρώτος διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε στις 29 Ιουλίου 1981, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, ενώ μεταδόθηκε από την τηλεόραση σε 750 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο γάμος επέφερε δύο γιους, τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και τον Πρίγκιπα Χάρι, οι οποίοι ήταν τότε στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα της γραμμής διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο.

Ως Πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα ανέλαβε διάφορα βασιλικά καθήκοντα εξ ονόματος της βασίλισσας Ελισάβετ και την εκπροσώπησε σε περιοδείες της στο εξωτερικό. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο και για την υποστήριξη που παρείχε στη Διεθνή Εκστρατεία Απαγόρευσης των Ναρκών Ξηράς.  Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989.

Η Νταϊάνα παρέμεινε στο προσκήνιο των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης σε όλη την διάρκεια του γάμου της αλλά και μετά το τέλος του, ο οποίος τερματίστηκε με διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996.

Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του πλήθους κορυφώθηκε μετά τον θάνατό της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε μια σήραγγα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997, ενώ ο  σύντροφός της, ο πολυεκατομμυριούχος  Ντόντι Αλ Φαγιέντ, προσπαθούσε να αποφύγει τους φωτογράφους που τους ακολουθούσαν κατά πόδας στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η απώλεια της ζωής της προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν διάφορες «θεωρίες συνωμοσίας» σχετικά με τον θάνατό της, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι ήταν έργο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, που δεν επιθυμούσαν η μητέρα των παιδιών του διαδόχου του θρόνου να επισημοποιήσει τη σχέση της με τον μουσουλμάνο και Αιγύπτιο στην καταγωγή Ντόντι Αλ  Φαγιέντ, ενώ το ίδιο υποστηρίζει και ο πατέρας του  τελευταίου, Μοχάμεντ.  Τίποτα όμως δεν έχει αποδειχθεί.

ant1news.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022 09:22

Πέθανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Την τελευταία του πνοή άφησε την Τρίτη 30 Αυγούστου ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε ηλικία 92 ετών.

Την είδηση του θανάτου του Γκορμπατσόφ έκανε γνωστή το πρακτορείο Interfax και ακολούθησε το Reuters αλλά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Τον θάνατο του Ρώσου πολιτικού και τελευταίου γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, μετέδωσε και το TASS.

«Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ απεβίωσε σήμερα το βράδυ μετά από σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια», ανέφερε το CKB.

Η είδηση του θανάτου του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου, με τα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα να είναι αρκετά.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ