Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:07: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2022

O κορωνοϊός ήταν απλά ένα τεστ

Μετά τα δυόμιση χρόνια περιορισμών και επιβολής αντισυνταγματικών αποφάσεων με πρόφαση τη δημόσια υγεία (κορωνοϊός), τώρα έρχεται νέος γύρος περιορισμών και καταστολής της ελευθερίας των πολιτών με πρόφαση την κλιματική αλλαγή και από ότι φαίνεται αυτές οι πρακτικές θα διαρκέσουν αιώνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παροτρύνει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να βελτιώσουν προς το αυστηρότερο τους στόχους τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, εν όψει της φετινής Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27).

Άλλωστε όλα αυτά δεν είναι κάτι κρυφό αφού πριν κάποιους μήνες είχε εκδοθεί και «σχέδιο» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο πρώτο είχε μεταδώσει το pronews.gr., και ήδη μιλούν για αυστηροποίηση αυτών των παραμέτρων! Όπως φαίνεται ο κορωνοϊός και όσα ήρθαν μαζί με την επιδημία ήταν απλά μία πρόγευση και ένα τεστ για να μάθουν οι πολίτες να ανέχονται αυτά που θέλουν οι κυβερνώντες ανά τον κόσμο να επιβάλλουν.

Συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες ο προφήτης του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ και συγγραφέας αρκετών βιβλίων, Yuval Noah Harari, υποστήριξε ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή η ανοχή αυτή «τους κάνει πιο ανοιχτούς σε ακραίες ιδέες σχετικά με το πως ν’ αντιμετωπίσουν επίσης την κλιματική αλλαγή».

Σύμφωνα με προσχέδιο του εγγράφου με τις προτάσεις, που έχει δει το πρακτορείο Reuters, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι οι τρέχουσες προσπάθειες των κρατών υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.

Στη Γαλλία μάλιστα φαίνεται πως ήταν ανοιχτοί στο να κάνουν 60-90 μέρες lockdown το χρόνο για να «βοηθήσουν το περιβάλλον».

Η Ε.Ε. επισημαίνει στο  προσχέδιο της εντολής διαπραγμάτευσης για τη σύνοδο κορυφής COP27 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, τον Νοέμβριο ότι παρά τις δεσμεύσεις που ανακοίνωσαν οι χώρες στη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP26, «η παγκόσμια δράση για το κλίμα παραμένει ανεπαρκής».

Το προσχέδιο, μπορεί να αλλάξει έως τον Νοέμβριο, καθώς θα γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρ’ών-μελών της Ε.Ε. Ωστόσο το έγγραφο αναφέρει ότι οι ρυπαίνοντες πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους τους εάν ο πράγματι ο κόσμος θέλει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου έναντι των επιπέδων της προβιομηχανικής εποχής.

«Η Ε.Ε. καλεί όλα τα μέρη να υποβάλουν φιλόδοξους στόχους και πολιτικές και προτρέπει ιδιαίτερα τις μεγάλες οικονομίες που δεν το έχουν κάνει ακόμη να επανεξετάσουν ή να ενισχύσουν τους στόχους», αναφέρει το έγγραφο σύμφωνα με το Reuters.

Σχεδόν 200 χώρες θα συμμετάσχουν στη COP27, έπειτα από ένα καλοκαίρι ακραίας ξηρασίας, καύσωνα και άλλων ακραίων συνθηκών που συνδέονται με το κλίμα.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρή ενεργειακή κρίση, η οποία αναγκάζει χώρες να καταφύγουν ξανά στον άνθρακα.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στην κυνική ομολογία του νέου διοικητή της ΕΥΠ ότι «κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις» αναφέρθηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας σήμερα στην «Φωνή της Ελλάδας».

Υπογράμμισε πως σε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει κάτι τέτοιο, έχουν συμβάλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως προσώπων.

Ο Ν. Παπαναστάσης επανέλαβε ότι το ΚΚΕ είναι σύμφωνο με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, χωρίς να τρέφει ελπίδες ότι θα ρίξει άπλετο φως. Ανέφερε πως η Εξεταστική θα πρέπει να ασχοληθεί με τις υποκλοπές – παρακολουθήσεις του Ν. Ανδρουλακη, δημοσιογράφων και του τηλεφωνικού κέντρου της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως η πρόταση της ΝΔ ρίχνει την «μπάλα στην κερκίδα».

Αναφέρθηκε επίσης στην ακρίβεια, τονίζοντας πως οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα προέρχονται από χρήματα των εργαζομένων, τα οποία καταλήγουν στα ταμεία των ενεργειακών ομίλων.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η υπόθεση των υποκλοπών που θα ξεκινήσει αύριο να συζητείται στη Βουλή και θα ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο είναι αμφίβολα μια σοβαρή υπόθεση. Όμως οι υποκλοπές είναι δυστυχώς μια σχεδόν περιοδική ασθένεια ακόμη και στις καλύτερες δημοκρατίες (βλέπε Watergate HΠΑ). Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τις υποκλοπές ως σοβαρό θεσμικό πρόβλημα που πλήττει τη δημοκρατία. Σωστό είναι αυτό, αλλά όταν κάποιος πολιτικός το λέει αυτό, με τέτοιο ύφος που προσπαθεί να πείσει ότι είναι ο καλύτερος υπερασπιστής της δημοκρατίας, τότε μάλλον δεν συγκινεί…

Οι πολίτες σήμερα δίνουν περισσότερη σημασία σε θέματα όπως ο πληθωρισμός, οι λογαριασμοί του ρεύματος και γενικότερα η ακρίβεια. Γιατί ανέκαθεν αυτό είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο ψηφίζει ο κόσμος (καλώς ή κακώς). Επομένως όποιος ποντάρει υπερβολικά στο να αποκτήσει πολιτικά οφέλη από την υπόθεση των υποκλοπών, ίσως στο τέλος απογοητευτεί. Καλή και άγια είναι η δημοκρατία (και δη μια υγιής δημοκρατία), αλλά δεν μπαίνει στην κατσαρόλα… Και με το επίπεδο που γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, η υπόθεση στους περισσότερους θα δώσει την αίσθηση ότι την ώρα που κοινωνία στενάζει, το πολιτικό σύστημα ψάχνει να βρει τους ωτακουστές του…

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Την άμεση ενημέρωση των βουλευτών σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης των κινητών τους τηλεφώνων, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στους πολιτικούς αρχηγούς και στους βουλευτές όλων των κομμάτων, επισημαίνει ότι «διάφορες εξωθεσμικές, παράνομες και παρακρατικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενες τις τεχνολογικές δυνατότητες, μπορούν να προβαίνουν στην παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων δημόσιων προσώπων για ίδιον όφελος. Αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής των ως άνω προσώπων.

Οι εν λόγω τεχνολογικές δυνατότητες ενίοτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από κρατικές υπηρεσίες προς όφελος των εκάστοτε ασκούντων την εξουσία. Για το λόγο αυτό η Δημοκρατία μας θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς και αδιαλείπτως σε θεσμική εγρήγορση προκειμένου να προλαμβάνονται τα θεσμικά κενά που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας».

Ο κ. Κουρουμπλής υπογραμμίζει την επιβεβλημένη ανάγκη «η Βουλή των Ελλήνων απνευστί να διαβεβαιώσει όλες τις βουλεύτριες και τους βουλευτές εάν τα κινητά τους τηλέφωνα παρακολουθούνται ή παρακολουθούνταν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου» τονίζοντας ότι είναι ζήτημα ύψιστης δημοκρατικής αναγκαιότητας να νιώθουμε ότι δεν είμεθα υπό καθεστώς παρακολούθησης από οποιονδήποτε.

Επιπροσθέτως, προτείνει «την άμεση σύσταση Υπηρεσίας στη Βουλή των Ελλήνων με εξειδικευμένο προσωπικό, η οποία θα προμηθευτεί το ανάλογο λογισμικό ελέγχου (σκαναρίσματος) των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να αποκλείεται κάθε πιθανότητα παρακολούθησής τους. Μόνο έτσι θα είμαστε βέβαιοι και ασφαλείς από επίορκα δημόσια πρόσωπα και από παρακρατικά ιδιωτικά συμφέροντα. Άλλωστε το παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας των δομών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα πρέπει να γίνει οδηγός μας».

agriniopress.gr

Η ομιλία Ανδρουλάκη (σε διευρυμένο ακροατήριο καθώς συμμετείχαν εκτός των βουλευτών και των μελών του ΠΣ, γραματείς τομέων και μέλη της ΚΕ που βρίσκονται στην Αθήνα) έγινε ένα 24ωρο πριν την προ ημερησίας δσιατάξεως συνεδρίαση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το θέμα των παρακολουθήσεων – και στην οποία ο ίδιος δεν θα μετέχει καθότι είναι ευρωβουλευτής.< «Στόχος μου δεν είναι τα πολιτικά οφέλη, στόχος μου είναι να μαθευτεί όλη η αλήθεια» είπε ο κ. Ανδρουλάκης καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πει κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για ποιο λόγο θεωρήθηκε «εθνικά επικίνδυνος» ώστε να τεθεί υπό παρακολούθηση. Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ένιωσε προδομένος όταν έμαθε ότι παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. «Είναι αδιανόητο να αγωνίζομαι για τα εθνικά συμφέροντα επί οκταετία ως ευρωβουλευτής και η κυβέρνηση να μου έχει στήσει μία τέτοια πλεκτάνη. Ενιωσα βαθύτατα πληγωμένος» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για νοσηρή και σκοτεινή υπόθεση και πρόσθεσε σχετικά με την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και το Predator. Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Παρακολουθώντας το τηλέφωνό μου κατάφεραν να παρακολουθούν και εσάς. Κατάφεραν να "φακελώσουν" ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού τους προσωπικού» είπε συμπληρώνοντας πως η παρακολούθησή του πήρε παράταση μέχρι την εκλογή του στην ηγεσία. «Ξεκίνησε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και έληξε με την εκλογή μου. Είναι σαφές ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός εκκινούμενος από το Μαξίμου, ήθελαν ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία, ένα ΠΑΣΟΚ του χεριού τους. Το σχέδιό τους απέτυχε παταγωδώς» σημείωσε. «Αυτή η κυβέρνηση και εσείς δεν αξίζει να έχετε θέσεις ευθύνης, δεν έχει κανένα φρένο αυτός σας ο κατήφορος» είπε προς τον κ. Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να πάρει θέση σε όσα ακούστηκαν για αιτήματα από ξένες πρεσβείας για την παρακολούθησή του. «Εάν δεν ήμουν ευρωβουλευτής και αν αυτή η παράταξη δεν είχε ιδρύσει τις ανεξάρτητες αρχές σήμερα δεν θα γνωρίζαμε τίποτα γι' αυτή την νοσηρή υπόθεση. Ήρθε η ώρα της αλήθειας χωρίς άλλες ψευδείς διαρροές. Χωρίς αυτές που διέψευσαν οι πρεσβείες της Αρμενίας και της Ουκρανίας» πρόσθεσε. Σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «στην πολιτική μου διαδρομή δεν περπάτησα σε κόκκινα χαλιά, ούτε ήμουν ευνοούμενος της εγχώριας ολιγαρχίας, γι' αυτό και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κ. Μητσοτάκη να αφήσει σκιές σ' αυτή την πορεία αξιοπρέπειας». Διερωτήθηκε γιατί παρακολουθούνταν λέγοντας: «Ήταν εθνικός κίνδυνος η υπογραφή μου στο σχέδιο ResqEU ή μήπως ήταν εθνικός κίνδυνος ότι ζήτησα εμπάργκο όπλων για την Τουρκία; Και εάν τελικά ήμουν τόσο μεγάλος κίνδυνος ως ευρωβουλευτής τώρα που είμαι πρόεδρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος δεν είμαι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος;». «Καλώ δημόσια τον κ. Μητσοτάκη να πει αύριο γιατί ήμουν δημόσιος κίνδυνος. Αύριο οφείλει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε επιπλέον να ελεγχθεί το ίχνος από την κεραία κινητής τηλεφωνίας του τηλεφώνου που έστειλε το μολυσμένο μήνυμα με το λογισμικό Predator στο κινητό του. «Η Ολομέλεια δεν μπορεί να συνεδριάζει και να συζητά επί ανυπόστατων φημών. Πρέπει η Βουλή θεσμικά, επιτέλους, να ενημερωθεί. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να αντιδράσουν και να πάρουν θέση σε αυτό» δήλωσε σχετικά σήμερα στον ΑΝΤ-1 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα με το οποίο ζητάει να καταθέσουν στην επιτροπή ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών κ. Βασιλική Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ Χρήστος Ράμμος. Οι εισηγήσεις για αποχώρηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Στο γραφείο Ανδρουλάκη έχουν φτάσει εισηγήσεις να αποχωρήσει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην αυριανή συνεδρίαση ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην τακτική της κυβέρνησης και με βασικό επιχείρημα ότι στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει μια συζήτηση «με βάση φήμες».

Άλλοι πάντως επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα να περιστραφεί μια συζήτηση που θα έχει ως επίκεντρο τον Νίκο Ανδρουλάκη σε «μονομαχία» Μητσοτάκη-Τσίπρα και θα χαθεί η ουσία.

Πηγή: iefimerida.gr

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Χριστιανική Διδασκαλία και η συμβολή της στην καθιέρωση του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης και της Δικαιοσύνης ως θεμελιωδών αρχών και αξιών του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Πώς και γιατί σήμερα οι αρχές αυτές καθισούν επιτακτική την ανάγκη επιβολής κυρώσεων και στην Τουρκία για την αντίθετη προς κάθε έννοια του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 50, σχεδόν, χρόνια

Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, 24.8.2022

Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας τιμώντας την Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος μίλησε με θέμα «Το “κληροδότημα” της Χριστιανικής Διδασκαλίας στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. H “μαρτυρία” της διδασκαλίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» και επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Όπως γίνεται πλέον κοινώς δεκτό, τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού αναδείχθηκε ιστορικώς εκείνος της Χριστιανικής Διδασκαλίας, οπωσδήποτε στο πλαίσιο της εν γένει πολιτισμικής συνεισφοράς του Βυζαντίου.  Τούτο συνάγεται ακόμη και από το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στο Προοίμιο της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και μάλιστα στην «κορυφή» του- ορίζεται, με όλες τις εντεύθεν ακόμη και αυστηρώς θεσμικές συνέπειες, ότι οι επικεφαλής των Κρατών-Μελών κατέληξαν στην υπογραφή της «εμπνεόμενοι από την πολιτιστική, την θρησκευτική και την ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης…». Με άλλες λέξεις, κατά το ως άνω κείμενο η πολιτιστική και ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την θρησκευτική της κληρονομιά.  Που δεν είναι άλλη από την Χριστιανική Διδασκαλία.  Πέραν τούτων, η Χριστιανική Διδασκαλία, ως τρίτος πυλώνας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, συνδέεται αρρήκτως με τους δύο άλλους, ήτοι εκείνον της Αρχαίας Ελλάδας και εκείνον της Αρχαίας Ρώμης.  Την σύνδεση αυτή αποδίδει εκφραστικά, φυσικά μεταξύ άλλων, η αμφίδρομη σχέση μεταξύ τους. 

Α. Μια σχέση την οποία τεκμηριώνει ιστορικώς, και δη οιονεί αμαχήτως, το ότι ο μεν Χριστιανισμός και η, άκρως χαρακτηριστική για την πορεία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, Διδασκαλία του μπόρεσαν ν’ αναδειχθούν, εν πολλοίς, επειδή βρήκαν διπλό πρόσφορο «έδαφος»: Πρώτον, το «έδαφος» της επικράτειας αρχικώς της Ρωμαϊκής και, μετέπειτα, της «επιγόνου» της, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καθώς και της θεσμικής κληρονομιάς τους, αφού αυτό διευκόλυνε την οργάνωση και λειτουργία της Χριστιανικής Εκκλησίας, κυρίως στις απαρχές της, και ευνόησε καταφανώς και την πρώτη εμφάνιση του «Κανονικού Δικαίου».  Και, δεύτερον, το «έδαφος» της Ελληνικής και της Λατινικής Γλώσσας, δοθέντος ότι μέσα από αυτές τις γλώσσες διαδόθηκε η Χριστιανική Διδασκαλία και διατυπώθηκε η λειτουργία της Χριστιανικής Εκκλησίας.  Όμως -και από την άλλη πλευρά- ήταν και οι «φερτές ύλες» του, εξαιρετικά «πλωτού» διανοητικώς, «ποταμού» της Χριστιανικής Διδασκαλίας, οι οποίες «γονιμοποίησαν» τις πολιτισμικές παρακαταθήκες των πυλώνων του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και της θεσμικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ρώμης, επομένως του όλου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού προσθέτοντάς του ιδίως τις εξής αρχές, που προϋπήρχαν μεν εν σπέρματι, πλην όμως αποτέλεσαν στην συνέχεια –και εξακολουθούν πάντα ν’ αποτελούν- «πυρηνικά» στοιχεία της υπόστασής του:

Β. Πρώτον, τον Ανθρωπισμό, ως αρχή η οποία αποτελεί πραγματικό θεμέλιο για την κοινωνική συνύπαρξη εν γένει και «προοιωνίζεται», εκ φύσεως, κυρίως τις αρχές της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης.   Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ο Ανθρωπισμός, με τα στοιχεία που του προσέθεσε η Χριστιανική Διδασκαλία, συνίσταται στο ότι ο Άνθρωπος, ως αυτοτελής προσωπικότητα με την δική της αξία, βρίσκεται στο επίκεντρο της οργάνωσης και του προορισμού κάθε συγκεκριμένου κοινωνικού συνόλου αλλά και ολόκληρης της Ανθρωπότητας. Στο πεδίο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, αυτή η «Κοινωνία Προσώπων» καθορίζει, υπό την ευθεία επιρροή και των συναφών αρχών της Χριστιανικής Διδασκαλίας, τις βασικές συνιστώσες των σκοπών της σύγχρονης «Κοινωνίας των Πολιτών». Δοθέντος ότι η τελευταία, πέρα και έξω από τα όρια της «Πολιτικής Κοινωνίας» -άρα της κρατικής παρέμβασης και του κάθε είδους κρατικού «προστατευτισμού»-  επιβάλλει σε καθένα από τα μέλη της να μεριμνά για τ’ άλλα, πρωτίστως στο πλαίσιο της υπεράσπισης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μέσω της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Υπό τα δεδομένα αυτά η «Κοινωνία των Πολιτών» μπορεί να συμβάλλει, ουσιωδώς, και στην αποτελεσματική εφαρμογή της -σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα συνταγματικώς κατοχυρωμένης, όπως συμβαίνει και στο ισχύον Σύνταγμά μας (άρθρο 25 παρ. 1)- αρχής της τριτενέργειας των Δικαιωμάτων τούτων.  Δηλαδή της ακώλυτης άσκησής τους από τον φορέα τους όχι μόνον έναντι της κρατικής αυθαιρεσίας, αλλά και έναντι της αυθαιρεσίας μελών της «Κοινωνίας των Πολιτών» με υπερέχουσα, ιδίως οικονομική, δύναμη. 

Γ. Δεύτερον, την Αλληλεγγύη, ως αρχή η οποία καθιερώνει τον κυριότερο «συνεκτικό δεσμό» μεταξύ των μελών του κοινωνικού συνόλου και, συνακόλουθα, εγγυάται την συνοχή της κοινωνικής συνύπαρξης, δηλαδή την κοινωνική συνοχή υφ’ όλες της τις εκφάνσεις.  Η κατά την Χριστιανική Διδασκαλία «Κοινωνία Προσώπων» καθίσταται εφικτή, ως ουσιώδης μετεξέλιξη της απλής κοινωνικής συνύπαρξης, κυρίως μέσω της κατά την Ευαγγελική και την Πατερική Διδασκαλία Αλληλεγγύης, η οποία διαδραματίζει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ των μελών του κοινωνικού συνόλου. Ακόμη και κατά την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αλληλεγγύη αποτελεί αφενός γενική αρχή, η οποία θεσπίζεται σε όλα τα προοίμια των διαδοχικών Ευρωπαϊκών Συνθηκών, αρχής γενομένης από την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα του 1951. Η οποία συμπεριέλαβε την αρχή της Αλληλεγγύης όπως την είχε διατυπώσει ένας από τους «πατέρες» του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ο Robert Shuman, στην Διακήρυξή του του 1950.  Και, αφετέρου, αντικείμενο ειδικής νομικής ρύθμισης από πλειάδα διατάξεων –υπερβαίνουν τις δεκαπέντε- του δικαίου των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι του ισχύοντος πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Δ. Τρίτον, την Ειρήνη, ως αρχή η οποία εγγυάται υπέρ της «Κοινωνίας Προσώπων» -άρα υπέρ του κοινωνικού συνόλου- την αρμονική συνύπαρξη, απαραίτητη για την παραγωγική κοινωνική συνδημιουργία.  Κατά την Χριστιανική Διδασκαλία, η πραγμάτωση των επιταγών του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης, υπό την κατά τ’ ανωτέρω έννοιά τους, προϋποθέτει, ανυπερθέτως, την Ειρήνη, όχι μόνον ως πρωταρχική επιδίωξη αλλά και ως ενδιάθετη στάση ζωής.  Και η Ειρήνη, κατά τις προμνημονευόμενες Χριστιανικές καταβολές της και «αποχρώσεις» της, συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του εν γένει Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Κατ’ αρχάς, τούτο προκύπτει από την ίδια την αιτία δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το αξιακό σύστημα που υιοθέτησαν οι ιδρυτές της: Οι Ευρωπαϊκές Κοινότητες αρχικώς, και ύστερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργήθηκαν ως κορυφαία και εμβληματική αντίδραση των Κρατών της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος «θρυμμάτισε» -για δεύτερη φορά μέσα στον 20ό αιώνα- την Ειρήνη και «έθρεψε» εφιάλτες, που ουδέποτε η Ανθρωπότητα γνώρισε στο ιστορικό της παρελθόν.  Την ορθότητα των ως άνω διαπιστώσεων τεκμηριώνει αυτό τούτο το «Προοίμιο» της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Υπενθυμίζοντας την ιστορική σημασία του τερματισμού της διαιρέσεως της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και την ανάγκη να δημιουργηθούν σταθερές βάσεις, για την μελλοντική οικοδόμηση της Ευρώπης…».  Επιπλέον, η εμπέδωση της Ειρήνης αποτελεί κύριο στόχο της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ωθεί προς τον τελικό προορισμό της -την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση- και για την επιτέλεση της αποστολής της έναντι των Κρατών-Μελών της αλλά και για την επιτέλεση του πλανητικού ρόλου που της αναλογεί.  Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το πρωτογενές Ευρωπαϊκό αλλά και το Διεθνές Δίκαιο, έχει χρέος να εγγυάται τόσο την ειρηνική συνύπαρξη των Κρατών-Μελών της, αφού δίχως αυτή την προϋπόθεση θα οδηγείτο, νομοτελειακώς, σε διάλυση.  Όσο και την διασφάλιση της Ειρήνης στις σχέσεις των Κρατών-Μελών της με τρίτα Κράτη, τα οποία ενδεχομένως -κάτι που είναι ορατό «δια γυμνού οφθαλμού» σήμερα τουλάχιστον για την Ελλάδα και την Κύπρο εκ μέρους της Τουρκίας- θα μπορούσαν ν’ απειληθούν από τα γειτονικά τους, τρίτα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κράτη.  Και τούτο διότι, αυτονοήτως και αυτοθρόως, κάθε απειλή εναντίον Κράτους-Μέλους -a fortiori δε κάθε επίθεση- συνιστά απειλή και επίθεση κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δε καθιστά ακόμη πιο επίκαιρη την ανάδειξη της σημασίας της ρήτρας «αμοιβαίας συνδρομής», κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία έγινε λόγος αμέσως προηγουμένως. Όπως επίσης καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επιβολής των αναγκαίων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πραγματικά, από πλευράς Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι στο μέτρο που Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουν, ως οφείλουν άλλωστε, στις εναντίον της Ρωσίας κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία, a fortiori δεν μπορεί να μένει ατιμώρητη η Τουρκία για την επί 50 σχεδόν χρόνια βάρβαρη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Μαρτυρικής Κύπρου. Όταν μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.

Ε.  Και, τέταρτον, την Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη, ως θεμελιώδης νομική γενική αρχή, έχει τις ρίζες της -με αφετηρία την Αριστοτελική φιλοσοφία- στην Αρχαία Ελλάδα και, εν συνεχεία, στην Αρχαία Ρώμη.  Όμως η κατά την Χριστιανική Διδασκαλία «Δικαιοσύνη» υπερβαίνει, όπως ήδη διευκρινίσθηκε, το κανονιστικώς «δέον».  Και μετατρέπεται σε καθημερινή συμπεριφορά, την οποία ο Άνθρωπος οφείλει να τηρεί πέρα και έξω από την θεσμική υποχρέωση που του επιβάλλει η κείμενη νομοθεσία.  Πραγματικά, οι περί Δικαιοσύνης θέσεις της Χριστιανικής Διδασκαλίας, όπως  εξελίχθηκαν στο πεδίο του Βυζαντινού Πολιτισμού κυρίως μέσω της διδαχής των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, έχουν αφήσει ανεξίτηλο το «αποτύπωμά» τους και στο αξιακό σύστημα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Τούτο συνάγεται ευχερώς και από τις περί Ανθρωπισμού, Αλληλεγγύης και Ειρήνης «συνιστώσες» του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, με βάση τα όσα ήδη διευκρινίσθηκαν.  Αφού, όπως είναι ευχερώς κατανοητό, η αρχή και αξία της Δικαιοσύνης μόνον υπό συνθήκες Ανθρωπισμού, Αλληλεγγύης και Ειρήνης είναι εφικτό να καταστεί πράξη στις σχέσεις μεταξύ των μελών κάθε κοινωνικού συνόλου. 

Αυτές οι σκέψεις και θέσεις ας γίνουν και για εμάς ο ασφαλής οδηγός προς την προσωπική μας πνευματική ανάταση και προς μια καλύτερη κοινωνία, θεμελιωμένη και στα Χριστιανικά Μηνύματα της Αγάπης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης.   Ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, που είναι στέρεη αντηρίδα, πάνω στην οποία, κυρίως στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς όπου ο Τόπος μας και ο Λαός μας δοκιμάζονται ακόμη από την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, μπορούμε και πρέπει να στηρίξουμε το οικοδόμημα της κοινωνικής συνοχής.  Και έτσι να πορευθούμε στο μέλλον εκπληρώνοντας, στο ακέραιο, το δικό μας Εθνικό Χρέος που συνίσταται, πρωτίστως, στην υπεράσπιση της Ιστορίας και της προοπτικής του Λαού μας και του Έθνους μας και στη διασφάλιση του μέλλοντος που αξίζουν οι επόμενες γενιές. Εμείς, οι Έλληνες -θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά- οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε μόνον απόγονοι Μεγάλων Προγόνων.  Όλως αντιθέτως, με βάση αυτή την κληρονομιά, πρέπει να προσθέσουμε την δική μας δημιουργία στο Εθνικό μας Οικοδόμημα.  Οδηγός μας πρέπει να είναι, εσαεί, η ρήση του Πλάτωνος στον «Μενέξενο»: «Ανδρί οιομένω τι είναι ουκ έστιν αίσχιον ουδέν, ή παρέχειν εαυτόν τιμώμενον μη δι εαυτόν αλλά δια δόξαν προγόνων».  Κι ακόμη τούτο, εν κατακλείδι: Η Σεπτή Μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μας υπενθυμίζει ότι αυτό το Ιερό Εθνικό Χρέος πρέπει να το φέρουμε σε πέρας υπό όρους αρραγούς ενότητας, αναλογιζόμενοι το τεράστιο κόστος της διχόνοιας και του διχασμού στο απώτερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν, κόστος ακόμη και εις βάρος του Εθνικού μας Κορμού.»

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ