Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 15:20

Οι απαντήσεις απο τους αρμόδιους στην ερώτηση βουλευτών της Ελληνικής Λύσης με θέμα: «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 02/11/2021

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:           «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Από αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα, όπου περισσότερα από 50.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα, ενώ παρατηρήθηκε το παράδοξο, η στάθμη του νερού να ανεβαίνει, αντί να υποχωρεί για μερικά εικοσιτετράωρα, μετά το πέρας της κακοκαιρίας. Για την αποστράγγιση της περιοχής, σε περίπτωση πλημμύρας, υπάρχει ένα αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο, που όμως έχει κατασκευαστεί το 1953 και το οποίο έχει δεχθεί ελάχιστες παρεμβάσεις συντήρησης, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ενώ, στην περίπτωση που η αποστράγγιση συντελεστεί με φυσικό τρόπο, η απορροή θα γίνει με μετριοπαθείς εκτιμήσεις σε 100 και πλέον ημέρες. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι δεκάδες κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της πλήρους οικονομικής καταστροφής, αφού είδαν τις εγκαταστάσεις τους να βυθίζονται κυριολεκτικά στο νερό, να καταστρέφεται μεγάλο μέρος από αυτές αλλά και τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, όπως ζωοτροφές και διάφορος εξοπλισμός που απαιτούνται για την τέλεση της κτηνοτροφικής εργασίας. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, δυστυχώς, δεν έλλειψε και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και σε γεωργικές καλλιέργειες με τριφύλλια, σιτηρά και καλαμπόκια, όπου μετά τη συγκομιδή τους, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η αποστράγγιση των ως άνω πλημμυρισμένων εκτάσεων, ούτως ώστε να επανέλθει η ζωή των κτηνοτρόφων στον κάμπο Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας σε φυσιολογικούς ρυθμούς;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να γίνει ολική καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι ως άνω κτηνοτρόφοι και να δρομολογηθούν άμεσα υπέρ τους οι αντίστοιχες αποζημιώσεις που δικαιούνται;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην σύνταξη αντιπλημμυρικής μελέτης και στην υλοποίησή της, προς θωράκιση της ανωτέρω περιοχής, ούτως ώστε να αποφευχθεί κάθε καταστροφική επανάληψη του ως ανωτέρω περιγραφέντος περιστατικού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Κοινοβουλευτικός Έλεγχος

Σχετ.: Η υπ’ αριθμ. πρωτ. 1052/10-11-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, διαβιβάζουμε για ενημέρωση, το υπ’ αριθμ. πρωτ. ΠΔΕ/ΓΠ/356559/6171/06-12-2021 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και επιπλέον σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στη ΣΑΕ 055, είναι ενταγμένο έργο με κωδικό 2003ΣΕ05500005 και τίτλο «Επιχορήγηση των ΟΤΑ για “Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α' και Β' βαθμού της Χώρας”».

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, χρηματοδοτήθηκε το έτος 2021, ως ακολούθως:

ΔΗΜΟΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΗΜ.ΛΗΞΗΣ

ΠΡΩΤ.

ΠΟΣΟ (σε €)

ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

27/04/2021

27/04/2023

32834

100.000,00

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ

 

Θέμα: Απάντηση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης με θέμα «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας».

Σχετ.: Το αρ. πρωτ. 85800/22-11-2021 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών & Διοικητικής Υποστήριξης/ Δ/νση Διοικητικής Υποστήριξης/ Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σχετικά με την αρ. 1052/10-11­2021 κοινοβουλευτική ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Απόστολου Αβδελά και Κων/νου Χήτα με θέμα «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας», σας γνωρίζουμε ότι μετά από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή του κάμπου Λεσινίου στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή μετέβησαν υπηρεσιακοί παράγοντες για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Κατά την επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε εμφανή πτώση της στάθμης του νερού και στις τρεις τάφρους που είχαν υπερχειλίσει, δηλαδή Τάφρος Γεροπόρου, Αγίου Δημητρίου και Περιφερειακή αποστραγγιστικήν τάφρος. Η στάθμη είχε υποχωρήσει περί τους 8ο με ιοο πόντους από εκείνη που είχε διαπιστωθεί κατά την επίσκεψή μας στις 16/11/21. Οι εργασίες καθαρισμού των τάφρων έχουν προχωρήσει συγκριτικά με την προηγούμενη αυτοψία και διαπιστώθηκε και η ύπαρξη δύο εκσκαφέων που εκτελούσαν εργασίες καθαρισμού. Ροή υδάτων βέβαια παρατηρήθηκε μόνο στην περιμετρική τάφρο. Στις άλλες η ροή δεν ήταν εμφανής.

Όσον αφορά στις πλημμυρισμένες εκτάσεις διαπιστώθηκε υποχώρηση των νερών στο σύνολο σχεδόν των εκτάσεων. Κάποιες εκτάσεις στο Νοτιοδυτικό άκρο του κτήματος παρέμεναν πλημμυρισμένες, αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι αυτές ανήκουν στις εκτάσεις που κρατούν νερό στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου των βροχοπτώσεων και δεν αποτελούν εκτάσεις κατάλληλες για πολυετείς καλλιέργειες.

Σημάδια καταστροφής των καλλιεργειών από πλημμύρες διαπιστώσαμε σε καλλιέργειες βαμβακιού και σε ελαιώνες σε περιοχές εφαπτόμενες των τάφρων.

Να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε παρουσία εκπροσώπου του ΤΟΕΒ και ως εκ τούτου υπάρχει η πιθανότητα να διέφυγαν της προσοχής μας εκτάσεις στις οποίες η πρόσβαση είναι αδύνατη. Η παραπάνω εκτίμηση αφορά στην γενική εικόνα του Κτήματος Λεσινίου και πάντα συγκριτικά με την εικόνα που είχαμε αποκτήσει από την αυτοψία της.

Η αρμόδια υπηρεσία μας έχει προβεί άμεσα στην καταγραφή των ζημιών που προέκυψαν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες έχει προγραμματιστεί η αποζημίωσή τους για το φυτικό κεφάλαιο μέσω του ΕΛΓΑ και το ζωικό και υλικοτεχνικό κεφάλαιο μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος αρωγής του οποίου οι εκτιμήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες και η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη ΣΑΕΠ 8οι του έργου με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΑΦΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΑΝΑΧΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ ΛΕΣΙΝΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ 15 & 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021», με π/υ 6.760.000,00 €.

Αναλυτικά το έργο αποτελείται από δύο (2) Υποέργα:

Υποέργο 1: Εργασίες αποκατάστασης βλαβών, καθαρισμού & διάνοιξης τάφρου Γεροπόρου ΤΟΕΒ Λεσινίου και

Υποέργο 2: Εργασίες αποκατάστασης βλαβών αναχωμάτων τάφρων Γεροπόρου και Αγ. Δημητρίου στο ΤΟΕΒ Λεσινίου.

Όσον αφορά στο Υποέργο 1: οι εργασίες αφορούν στην εκβάθυνση και ανακατασκευή της τάφρου Γεροπόρου. Το έργο περιλαμβάνει εκσκαφή και διάνοιξη της τάφρου σε μήκος 9·θθμ με εκσκαπτικά μηχανήματα, αλλά και με πλωτά μέσα με βυθοκόρο, όπου αυτό απαιτείται.

Αναφορικά με το Υποέργο 2: Το έργο αφορά ανακατασκευή και συμπλήρωση αναχωμάτων των τάφρων Γεροπόρου και Αγ. Δημητρίου. Έχοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά και το ανάγλυφο του εδάφους, θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η επισκευή του υφιστάμενου αναχώματος τόσο δίπλα στην τάφρο Γεροπόρου όσο και στην τάφρο Αγίου Δημητρίου με πλάτος στέψης τουλάχιστον 4 μέτρα. Θα γίνουν εργασίες συμπλήρωσης σε μήκος περίπου ιςοομ και ενίσχυσης των υφιστάμενων αναχωμάτων σε μήκος περίπου τι.οοομ με παράλληλη προστασία των παρακείμενων ιδιοκτησιών-εκτάσεων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Νεκτάριος Φαρμάκης