Σάββατο, 2η Μαρτίου 2024  12:54: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2022

Υποτίθεται ότι τα δίνουν στους καταναλωτές αλλά πρακτικά ανακυκλώνουν το χρήμα με τελική κατάληξη την τσέπη των παρόχων!

Η κυβέρνηση ανακάλυψε έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να ικανοποιήσει τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να βγάζουν κάθε μήνα περισσότερα υπερ-κέρδη και ταυτόχρονα οι καταναλωτές να πιστεύουν πως τους «χαρίζονται» χρήματα με την μορφή επιδότησης για να πληρώνουν τους υπέρογγους λογαριασμούς.

Έτσι λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε επιδότηση 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος η οποία φυσικά προέρχεται από τα με λεφτά των πολιτών!

Και εννοούμε συγκεκριμένα από τους φόρους που πληρώνουν αναγκαστικά λόγω ΦΠΑ και φόρου καυσίμων καθώς καθώς τα έσοδα αυξάνονται λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού.

Στα 2 δισ. ευρώ θα ανέλθει η συνολική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Σεπτέμβριο δήλωσε, είπε ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στον Realfm 97,8.

Δεν είναι όμως έτσι γιατί οι πάροχοι του ηλεκτρικού ρεύματος κάθε μήνα προχωρούν σε αυξήσεις της τάξης του… 90% καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν καταργήθηκε αλλά ενσωματώθηκε μέσα στην… τελική τιμή.

Μετά έρχεται το κράτος για να καλύψει την απίστευτη διαφορά με την μορφή επιδότησης.

Έτσι οι πάροχοι κερδίζουν και οι καταναλωτές νομίζουν ότι τα… βγάζουν πέρα.

Επί του πρακτέου η κυβέρνηση μοιράζει τα χρήματά τους στους επιχειρηματίες του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά κάθε μήνα θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους.

Έτσι οι εταιρείες ενέργειας συνεχίζουν την υψηλή κερδοφορία τους και οι πολίτες ξεχνούν ότι στο μέλλον τα χρήματα αυτά θα τους ζητηθούν γιατί κάποτε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα επιστρέψουν οι πολιτικές «περιορισμού των δαπανών».

Ίλιγγο προκαλούν οι νέες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο.

Παρόλο που ήδη οι μισοί περίπου Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, μεγάλες ήταν οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας για το ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο λόγω και της συνεχιζόμενης αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου και πλέον όλα δείχνουν ότι πάμε σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Συγκεκριμένα:

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμές που διαμορφώνονται στη ζώνη των 0,788 ευρώ η κιβοβατώρα έναντι 0,486 ευρώ τον Αύγουστο.
Η Protergia ανακοίνωσε τιμές στα 0,778 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,549 ευρώ τον Αύγουστο.
Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμολόγια με 0,73 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,575 τον Αύγουστο.

Αλλά δεν πειράζει, έρχεται η κυβέρνηση να καλύψει την διαφορά πάλι με τα λεφτά των πολιτών.

Έτσι οι πολίτες πληρώνουν το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να το καταλάβουν…

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Τέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη βιομηχανική ζώνη της πόλης Τετόβο ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του εργοστασίου της γερμανικής εταιρείας Next.e.GO Mobile SE, το οποίο θα παράγει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μάρκας e.GO, όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης των Σκοπίων και της εταιρείας Next.e.GO Mobile, είχε υπογράφει λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια.

Στη τελετή για την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου μίλησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι η επένδυση, στην αρχική της φάση θα ανέλθει στα 130 εκατ.ευρώ και θα ανοίξει 890 θέσεις εργασίας.

Καταλάβατε, πρόκειται για την περιβόητη επένδυση την οποία είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τυμπανοκρουσίες το 2020 και οι χαχόλοι πανηγύριζαν για τον σούπερ πρωθυπουργό και τον Τιτάνα υπουργού ανάπτυξης που διαθέτουμε.

Μιλάμε για μία απάτη επικών διαστάσεων, αφού η συγκεκριμένη εταιρεία όπως είχαμε αποκαλύψει, όχι μόνο δεν ήταν γερμανική όπως την παρουσιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ιδιοκτήτες ήταν Αλβανοί των Σκοπίων! Και φυσικά η επένδυση, πήγε στα Σκόπια…

Πραγματικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία. Από κοντά και ο Αντώνης Γεωργιάδης. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα τους συμπεριλαμβάνει δίπλα στη λέξη «αποτυχία».

Διαβάστε τι γράφαμε τότε, το 2020, όταν όλοι υμνούσαν τον Μωυσή για την τεράστια επένδυση που έφερνε στην Ελλάδα:

Οι «Γερμανοί» επενδυτές του Μητσοτάκη είναι… Αλβανοί των Σκοπίων!
Μία αλβανόφωνη επιχειρηματική οικογένεια των Σκοπίων βρίσκεται στην πραγματικότητα πίσω από την επένδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία διατηρεί εξαιρετικά θερμές σχέσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και φαίνεται πως είχε στηρίξει παρασκηνιακά και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο λόγος για την οικογένεια Destani, στην οποία ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης του Αμβούργου (NDR), που αναμετέδωσε ακόμη και η Deutsche Welle, απέδωσε το 2010 «εμπόριο ναρκωτικών» στο Αφγανιστάν αλλά και «εγκληματική δράση στα σύνορα Κοσόβου και Σκοπίων», στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο.

Παρά το γεγονός πως η εταιρία e.GO Mobile, που παράγει τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διαφημίστηκε από πολλά μέσα, μετά τη χθεσινή παρουσίαση της επένδυσης από τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης, ως γερμανική εταιρία και συγκρίθηκε με επενδύσεις όπως αυτή της Pfizer και της Volkswagen στη χώρα μας, η αλήθεια είναι πως όλες αυτές οι πληροφορίες απέχουν πολλά… χιλιόμετρα από την αλήθεια.

Η e.GO Mobile, την οποία ίδρυσε το 2015 ο Γερμανός καθηγητής Γκάνθερ Σου και η οποία έχει έδρα το Ανχεν, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον περασμένο Απρίλιο, με επίσημο επιχείρημα το οικονομικό πλήγμα που δέχτηκε εξαιτίας της πανδημίας. Εξειδικευμένες διαδικτυακές εκδόσεις, όμως, που ασχολούνται με τον χώρο της ηλεκτροκίνησης ανέφεραν πως επρόκειτο για επίφαση, καθώς η εταιρία δεν είχε καταφέρει να πιάσει τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει με την πώληση του ηλεκτροκίνητου μίνι βαν, e.GO Life ούτε είχε καταφέρει να βρει νέους επενδυτές.

Δημοφιλείς ειδήσεις Τώρα θέλει κι ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός να διερευνηθούν υποκλοπές σε βάρος του!
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ωστόσο, ανακοινώθηκε πως η e.GO Mobile εξαγοράστηκε τελικά από τον ολλανδικό επενδυτικό όμιλο ND και μετονομάστηκε σε Next.e.GO Mobile, ενώ όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης προκατόχου πέρασαν στο νέο σχήμα.

Και παρά το γεγονός ότι ο όμιλος ND έχει πράγματι ολλανδική έδρα, ιδιοκτήτες δεν είναι άλλοι από τους Destani, μία οικογένεια με ρίζες από ένα χωριό που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τέτοβο των Σκοπίων. Ως ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ND προβάλλεται στο εταιρικό προφίλ τoυ ομίλου ένας από τους γιους της οικογένειας, ο Nazim Destani, ο οποίος παρουσιάζεται επίσης ως ιδρυτής και ιδιοκτήτης και στην εταιρία Ecolog International, η οποία αποτελεί μία από τις παλαιότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας, αριθμώντας πάνω από 20 χρόνια ζωής.

Η πραγματική ηγετική φιγούρα, όμως, πίσω από όλα αυτά είναι ο πατριάρχης της οικογένειας Lazim Destani, που αποτελεί ένα εξαιρετικά προβεβλημένο πρόσωπο στην κοινωνία των Σκοπίων και όχι μόνο στην αλβανόφωνη και του οποίου το όνομα έφτασε να ακούγεται ακόμη και για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας το περασμένο καλοκαίρι. Ο Lazim, που γεννήθηκε στα Σκόπια και μετανάστευσε στη Γερμανία τη δεκαετία του ’70, όπου δημιούργησε οικογένεια, φαίνεται πως έχει τον έναν γιο του στο τιμόνι των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όσο ο ίδιος δρα παρασκηνιακά, αναπτύσσοντας διασυνδέσεις σε όλο τον κόσμο και προωθώντας τα συμφέροντα τόσο της οικογένειάς του όσο και της πατρίδας του.

Η πολυεθνική εταιρία Ecolog International, που σήμερα έχει έδρα στο Ντουμπάι (σ.σ.: σύμφωνα με δημοσιεύματα παλαιότερα η έδρα ήταν στην Γερμανία), εξασφάλισε συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τις προηγούμενες δύο δεκαετίες δρώντας ως υπεργολάβος ειρηνευτικών αποστολών ανά τον κόσμο, από το Αφγανιστάν μέχρι την Αφρική. Η πρώτη μεγάλη δουλειά της εταιρίας που ιδρύθηκε το 1998 ήταν με τη Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR), τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη που βρισκόταν υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο αναλαμβάνοντας απλά… να πλένει τα ρούχα των στρατιωτών.

Επενδύσεις
Από εκεί και πέρα οι δουλειές της Ecolog με τις ειρηνευτικές αποστολές εξαπλώθηκαν σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς, όπως η παροχή ενέργειας και η διαχείριση εγκαταστάσεων. Το 2010, όμως, ένα ρεπορτάζ ήρθε για να αναστατώσει την αδιατάρακτη έως εκείνη τη στιγμή επιτυχία της οικογένειας και μάλιστα από κρατικό κανάλι της Γερμανίας. Το NDR υποστήριξε πως η Ecolog, που είχε συμβόλαιο από το 2003 ως υποεργολάβος με τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF), δηλαδή τη νατοϊκή αποστολή ασφαλείας στο Αφγανιστάν, εμπλεκόταν σε «λαθρεμπόριο ναρκωτικών» στη χώρα. Στους δημοσιογράφους του καναλιού είχε μιλήσει ο στρατηγός του NATO Εγκον Ραμς, ο οποίος υποστήριξε μάλιστα πως διεξαγόταν «μυστική έρευνα για τη συγκεκριμένη εταιρία και αν εμπλεκόταν σε παράνομη δραστηριότητα».

Δημοφιλείς ειδήσεις Κελεπούρι ο Κυριάκος!
Το γερμανικό κανάλι υποστήριξε, ακόμη, πως τα στρατεύματα της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου είχαν επίσης συνδέσει την οικογένεια Destani με το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή και παρουσίασε ένα έγγραφο του KFOR, το οποίο ανέφερε κατά λέξη ότι «η οικογένεια Destani, από το Τέτοβο, ελέγχει εγκληματικές δραστηριότητες και λαθρεμπόριο στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου και Σκοπίων». Το κανάλι υποστήριξε, τέλος, πως οι συγκεκριμένες πληροφορίες γι’ αυτές τις υποψίες βρίσκονταν στα αρχεία του ΝΑΤΟ αλλά και πως η γερμανική κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει τις έρευνες που διεξάγονταν για την εταιρία και είχε ανακοινώσει πως θα επανεξετάσει τα συμβόλαια που είχε με την Ecolog, τα οποία μόνο για το έτος 2010 έφταναν τα 50.000.000 ευρώ.

Μετά το ρεπορτάζ η Ecolog κινήθηκε άμεσα νομικά και κατόρθωσε να εκδοθούν από το δικαστήριο του Αμβούργου περιοριστικά μέτρα για το γερμανικό κανάλι, στο οποίο απαγορεύτηκε «να εγείρει υπόνοιες ότι η εταιρία Ecolog εμπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών». Το NDR δήλωσε, αρχικώς, πως θα ασκήσει έφεση κατά των περιοριστικών μέτρων, ενώ η υπόθεση συνεχίστηκε με απειλές, ένθεν κακείθεν, για αγωγές εκατομμυρίων. Τελικά έκλεισε με εξωδικαστική διευθέτηση.

«Λευκή επιταγή» από Μητσοτάκη και fast track υποσχέσεις στην εταιρία e.go
Οικονομικά κίνητρα και πρόσβαση σε ταλαντούχο εργατικό δυναμικό είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι λόγοι για ξένες επενδύσεις αιχμής στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, συμμετέχοντας χθες -μαζί με υπουργούς- στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Enterprise Greece και της γερμανικής εταιρίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων e.go, δήλωσε «ευτυχής» για την υπογραφή της πρόθεσης συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασιακής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων νέας γενιάς, που θα είναι σχεδιασμένα για χρήση σε αστικό περιβάλλον.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής και προμηθειών σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία αυτοκινήτων, τόνισε ότι υπάρχει πλέον η δυνατότητα να διορθωθεί αυτό, καθώς κινούμαστε προς το νέο στάδιο της κινητικότητας, που θα είναι η ηλεκτροκίνηση. «Θέλουμε να δείξουμε με σαφήνεια ότι θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού του οικοσυστήματος» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι υπάρχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, αναφερόμενος και στην επένδυση της Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι με την ολοκλήρωση του project θα έχουμε τη δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας και πιθανώς 5.000 έμμεσων θέσεων, καθότι συνήθως δημιουργείται ένα ολόκληρο cluster γύρω από τέτοιες επενδύσεις. Βέβαια σημείωσε ότι για την οριστικοποίηση της συμφωνίας και την επιλογή της σωστής τοποθεσίας υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά. Τόνισε όμως ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να γίνει αισθητή η παρουσία της χώρας σε ολόκληρη την αλυσίδα προμηθειών για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

«Η Ελλάδα μεταμορφώνεται σε μια χώρα που είναι ανοιχτή σε προχωρημένες άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως αυτή που επεξεργαζόμαστε σήμερα. Δεν προσφέρουμε μόνο μια ισχυρή δέσμη οικονομικών κινήτρων αλλά και πρόσβαση σε ένα εργατικό δυναμικό που είναι ταλαντούχο και με πολλά προσόντα» είπε.

Δημοφιλείς ειδήσεις Παραληρηματική ανακοίνωση Μητσοτάκη για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία!
Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός επανέλαβε την απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρία σε όλα τα στάδια, από την αδειοδότηση έως την κατασκευή των εργοστασιακών εγκαταστάσεων και την παραγωγή. Επίσης δεσμεύτηκε ακόμη μία φορά για τη μετατροπή της χώρας σε case study χώρας που μπορεί να προσελκύσει αυτού του είδους τις καινοτόμες επενδύσεις προηγμένης τεχνολογίας, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε το μονοπάτι μας προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.

Παρασκηνιακή δράση με φόντο τις Πρέσπες
Το 2018, τη χρονιά δηλαδή κατά την οποία άρχισε να συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών, ο πατριάρχης της οικογένειας Lazim Destani είχε τύχει μεγάλης προβολής από τον Τύπο. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, είχε παρευρεθεί στη βρετανική πρεσβεία στα Σκόπια για τους εορτασμούς των γενεθλίων της βασίλισσας, όπου ο φωτογραφικός φακός τον είχε απαθανατίσει σε ένα εξαιρετικά θερμό ενσταντανέ με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τον έχει επισκεφθεί εξάλλου και στα γραφεία της Ecolog με κάθε δυνατή δημοσιότητα.

Την 4η Ιουλίου, από την άλλη, έτυχε θερμής υποδοχής στο Καπιτώλιο από τον γερουσιαστή Ελιοτ Ενγκελ, ο οποίος είχε παίξει αποφασιστικό ρόλο, 30 χρόνια πριν, στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Πάντως, λίγο μετά τις εκλογές στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο, στις οποίες ο Ζάεφ κέρδισε τις περισσότερες έδρες αλλά όχι την αυτοδυναμία, το όνομα του Lazim Destani άρχισε να ακούγεται ακόμη και για τη θέση του πρωθυπουργού. Το DUI, το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, με το οποίο συζητούσε ο Ζάεφ την πιθανότητα σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού, είχε αρχίσει να υψώνει την αξίωση για αλβανόφωνο πρωθυπουργό και έριξε στο τραπέζι το όνομα του Destani με τον οποίο φαίνεται πως διατηρεί κάτι παραπάνω από εξαιρετικές σχέσεις.

Ο Ζάεφ διέψευσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση την περίπτωση να δεχτεί την πρόταση του DUI ο Destani, πριν καν το κάνει ο ίδιος, λίγες μέρες αργότερα, γεγονός πως μάλλον ομολογεί πως οι δύο άνδρες διατηρούν στενή επικοινωνία. Τελικά, στις 18 Αυγούστου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με την οποία επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα τεθεί ο Ζόραν Ζάεφ, όμως τις τελευταίες 100 ημέρες της κυβερνητικής θητείας τον πρωθυπουργικό θώκο θα αναλάβει πρόσωπο που θα προταθεί από το κόμμα του Αλί Αχμέτι.

Να υπενθυμίσουμε πως και το DUI είχε υποστηρίξει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι επωφελής μόνο για τις δύο χώρες μας αλλά και για ολόκληρη την περιοχή, για τα δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Πηγή: Δημοκρατία

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Σοβαρότατες ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη της χώρας φέρνει η απογραφή του 2021. Μια σειρά απο Περιφερειακές Ενότητες οδηγούνται σε απώλειες εδρών, ενώ άλλες, κυρίως στην Αττική, ενισχύονται σημαντικά σε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ αναμένεται η αντιστοίχηση των στοιχείων της απογραφής με τα δημοτολόγια, θεωρείται βεβαία η απώλεια εδρών στις εκλογές του 2023 και το πιθανότερο είναι ο νομός να είναι πλέον πενταεδρικός από επταεδρικός που είναι σήμερα..

Έμπειροι πολιτικοί που γνωρίζουν τα του εκλογικού νόμου, θεωρούν πως η κατανομή των εδρών θα αλλάξει δραματικά και πως τα μικρότερα κόμματα, δεν πρόκειται να έχουν πλέον βουλευτή απο την Αιτωλοακαρνανία. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ που για δεκαετίες έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην περιοχή, πρόκειται να την απωλέσουν και θα πάρουν έδρες στην Αττική. που ενισχύεται σημαντικά.

Αυτό μοιραία οδηγεί σε σκέψεις υποψηφίους βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει την δραστηριότητά τους. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για να εξασφαλίσει έδρα χρειάζεται στην Αιτωλοακαρνανία, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό του εθνικού, λένε οι ίδιες πηγές.

Σοβαρές ανακατατάξεις όμως θα υπάρχουν και στην κατανομή των εδρών στα δυο μεγάλα κόμματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κατανομή με βάση απογραφή και εκλογικό νόμο θα είναι συντριπτικά υπέρ του πρώτου κόμματος. Εάν η Εκλογική Περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας γίνει τελικά πενταεδρική, οι έδρες θα είναι τέσσερις προς μία και εάν γίνει εξαεδρική, η αναλογία θα είναι τέσσερις προς δυο.

Τα παραπάνω σενάρια είναι πολύ πιθανά και για το λόγο αυτό εν δυνάμει υποψήφιοι αλλά και εκλεγμένοι, δέχονται εισηγήσεις και οδηγούνται σε δεύτερες σκέψεις αναπροσαρμογής της πολιτικής τους πορείας.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ πραγματοποιήσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που υποδηλώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των δύο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία περιφερειακής αστάθειας και ενεργειακής κρίσης.

Κατά τη συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al-Thani, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών, της γεωργίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού και επιστημών.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για την επικράτηση κλίματος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφυγή ενεργειών υπονόμευσης της ειρήνης εν μέσω της αναταραχής που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αναγνώρισε, εξ άλλου, τον ρόλο του Κατάρ στην κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα περιοχή του Κόλπου, μετά την υιοθέτηση της Διακήρυξης Αl-Ula και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ντόχα και του Εμίρη προσωπικά στη διαχείριση κρίσεων, όπως στο Τσαντ, στην Παλαιστίνη και στο Αφγανιστάν.

Ιδιαίτερη έμφαση, κατά τη συνάντηση, δόθηκε στον τομέα της ενέργειας και στις δυνατότητες ενίσχυσης και συστηματοποίησης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, δεδομένης της ηγετικής θέσης του Κατάρ στην παραγωγή φυσικού αερίου και της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.


Η Ελλάδα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της στρατηγικής θέσης της στην περιοχή και των υποδομών της, μπορεί να αποτελέσει γέφυρα του Κατάρ με την Ευρώπη, πύλη εισόδου ενέργειας για την ευρωπαϊκή αγορά, τόσο μέσω του σταθμού της Ρεβυθούσας όσο και μέσω της Αλεξανδρούπολης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Ενημέρωσε τον Εμίρη του Κατάρ για την έξοδο της Ελλάδας στις 20 Αυγούστου από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, καθώς και για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Εμίρη του Κατάρ για την ανάληψη από το Κατάρ της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA (έναρξη 20/11) και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Παράλληλα, απεδέχθη την πρόσκληση του Εμίρη να επισκεφθεί ξανά το Κατάρ κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

h

protothema.gr

Aίτημα για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα των παρακολουθήσεων, κατέθεσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο της Βουλής.

Με το αίτημα, καλούνται να εμφανιστούν να καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών κ. Βασιλική Βλάχου, ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ Χρήστος Ράμμος.

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι αναγκαίο να συγκληθεί μέσα στην εβδομάδα και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Την πολιτική πρέπει να καθοδηγεί η ηθική της ευθύνης. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι συνέβη στην θλιβερή για την πολιτική μας ζωή τρέχουσα υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα γεγονότα, τους πρωταγωνιστές, τα κίνητρα, τις επιδιώξεις αφανών και φανερών κέντρων. Μόνον έτσι, με την αλήθεια πλήρη και ακέραιη, μπορούμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία, θωρακίζοντάς την με όλα τα αναγκαία μέσα».
H επιστολή

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Νίκου Ανδρουλάκη, με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ζητήσαμε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την πρόσκληση σε ακρόαση ενώπιον αυτής του τότε διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Η συνεδρίαση της Επιτροπής και η ακρόαση των παραπάνω προσώπων, παρισταμένων και των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας, έλαβε χώρα την 29 η Ιουλίου 2022.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, μέσα από μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή αποκαλυπτικών πληροφοριών, ένοχων σιωπών και επιμελών αποκρύψεων, γεννήθηκαν νέα και κρίσιμα ερωτήματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όχι μόνον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, αλλά και δημοσιογράφων και κομμάτων.
Προτού παρέλθει ικανός χρόνος από την 29 η Ιουλίου και εν μέσω καταιγισμού εντυπώσεων, ερωτημάτων και διαβημάτων, πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι, πολίτες και κόμματα, από τα χείλη του εποπτεύοντος την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πρωθυπουργού, ότι από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 ο Νίκος Ανδρουλάκης τελούσε σε καθεστώς παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών του επικοινωνιών, ύστερα από την έκδοση σχετικής διατάξεως
της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως εφετών, με την γενική και αόριστη επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας». Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, άλλως η «νόμιμη» συνακρόαση από τις μυστικές υπηρεσίες των συνομιλιών εκλεγμένου πολιτικού και αρχηγού κόμματος, αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, συντελεσθείσα κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου.
Οι συνέπειες της ομολογίας του έχοντος την άμεση ευθύνη για την ΕΥΠ πρωθυπουργού, ήταν να οδηγηθούν σε απομάκρυνση από τη θέση τους ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης. Τίποτε περισσότερο, δηλαδή, από μια σύντομη εκφορά του «απεταξάμην».
Η θεσμική, όμως, εκτροπή παραμένει, η παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας βοά, η υπονόμευση κάθε έννοιας απορρήτου των επικοινωνιών διαβρώνει δικαιώματα και αξίες, τα ερωτήματα γιγαντώνονται και όσο κρύβονται στο σκοτάδι πρόσωπα και ευθύνες, η Δημοκρατία, καχεκτική, θα περιμένει την επόμενη αμφισβήτησή της.
Κύριε πρόεδρε,
Την πολιτική πρέπει να καθοδηγεί η ηθική της ευθύνης. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι συνέβη στην θλιβερή για την πολιτική μας ζωή τρέχουσα υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα γεγονότα, τους πρωταγωνιστές, τα κίνητρα, τις επιδιώξεις αφανών και φανερών κέντρων. Μόνον έτσι, με την αλήθεια πλήρη και ακέραιη, μπορούμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία, θωρακίζοντάς την με όλα τα αναγκαία μέσα.

Ζητούμε, γι’ αυτό, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σε συνέχεια της από 29 Ιουλίου 2022 συνεδρίασής της, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση:

α) ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης
β) ο καθαιρεθείς διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ακλόνητα σιωπηλός κατά την πρώτη εξέτασή του για όσα ενήργησε για τις «νόμιμες» επισυνδέσεις κ Παναγιώτης Κοντολέων
γ) η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών κ. Βασιλική Βλάχου, καθώς αναπόσπαστο κεφάλαιο της υπόθεσης των υποκλοπών αποτελούν οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και η αιτιολογία που τις συνοδεύει
δ) ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης καθώς αυτός φέρεται ότι διατηρούσε τη γραμμή επικοινωνίας με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ,
ε) τέλος, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ Χρήστος Ράμμος.

sinidisi.gr

Στη Βουλή μεταφέρεται αυτή την εβδομάδα η αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να καταθέσει στον Πρόεδρο της Βουλής το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές.

Το μεσημέρι συνεδριάζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για να αποφασίσει πότε θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στο διάστημα από την Τετάρτη έως την Παρασκευή.

Το δεύτερο θέμα και μείζον για την αντιπολίτευση είναι πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και με τι αντικείμενο, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, ακόμη και πριν από την προ ημερησίας συζήτηση, ώστε να κληθούν για εξηγήσεις η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται πώς προτάσσει την ανάγκη η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών να αφορά τον διορισμό του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Βουλή θα είναι η σύσταση της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για το θέμα και στην οποία έχει συμφωνήσει ευθύς εξαρχής η κυβέρνηση, επιθυμώντας όμως τη επέκταση της έρευνας για τη λειτουργία της ΕΥΠ να μην περιοριστεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά να πάει σε βάθος χρόνου.

Για πολύ κρίσιμη εβδομάδα για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έκανε λόγο ο Eκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, επισημαίνοντας πως η Βουλή είναι το «θεσμικό πολιτειακό όργανο που οφείλει να συμβάλει ενεργά στη διαλεύκανση της υπόθεσης παρακολούθησης και απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη».
Ο κ. Μάντζος μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι επιμένουν ως κόμμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας γιατί «είναι το μοναδικό όργανο που εποπτεύει την ΕΥΠ κοινοβουλευτικά, την ελέγχει και εγγυάται τη δημοκρατική της λειτουργία. Εμείς θέλουμε μέσα στην Επιτροπή να έρθει η πρώην και η νυν διοίκηση της ΕΥΠ, η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί και να πει αυτήν τη φορά και η κυβέρνηση και η ΕΥΠ όλη την αλήθεια στους βουλευτές μας και κατ’ επέκταση σε όλους τους πολίτες».

ertnews.gr

Του Νίκου Ιγγλέση

Τι πανηγύρι ήταν πάλι αυτό! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ο επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι και πολλοί άλλοι, με διθυραμβικές δηλώσεις τους, εξήραν το «ιστορικό γεγονός» ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα γίνεται πλέον ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο όπως μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε ότι η τετραετής, ανά τρίμηνο, εποπτεία οφείλεται σ’ αυτόν, που είχε υπογράψει τη σχετική συμφωνία το 2018. Θεώρησε ότι του κλέβουν τη δόξα!

Η αρχική παρόρμησή μου να ανοίξω μια γαλλική σαμπάνια για να γιορτάσω το «ιστορικό γεγονός», υποχώρησε γρήγορα, όταν σκέφτηκα ότι η εξαμηνιαία δημοσιονομική εποπτεία (Επιτήρηση μετά το Πρόγραμμα – Post Program Surveillance) θα διαρκέσει έως και το 2059 όταν η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τα κράτη και τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης.

Ο Κ. Μητσοτάκης στη δημόσια δήλωσή του (20-8-22) είπε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: Δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Τραπεζικοί έλεγχοι και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Υποβάθμιση της Εθνικής Άμυνας, της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας, αλλά και περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά ανήκουν, ευτυχώς, στο παρελθόν». Θα συμφωνήσουμε μαζί του σε όλα, εκτός από την τελευταία φράση. Δεν ανήκουν στο παρελθόν, δυστυχώς είναι  το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Τα «πέτρινα χρόνια» δεν τελειώνουν, αλλά συνεχίζονται.

Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια με ΑΕΠ 237,8 δις και Δημόσιο Χρέος 298,5 δις (31-12-2009). Σήμερα το ΑΕΠ έχει μειωθεί σε 188,8 δις και το Χρέος έχει εκτοξευτεί σε 394,5 δις (τελευταία στοιχεία 31-3-22). Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι το 2010 και σύντομα αυτό θα γίνει αντιληπτό από τους πολίτες όταν υποχρεωτικά επανέλθει η σκληρή δημοσιονομική λιτότητα με αναγκαστική επίτευξη πρωτογενούς αποτελέσματος – πριν την πληρωμή των τόκων του χρέους –στον προϋπολογισμό (αυτό που παραπλανητικά αποκαλούν πρωτογενές πλεόνασμα).

Η Ελλάδα εκβιάστηκε, υπό την απειλή χρεοκοπίας, να υπογράψει τις τρεις Δανειακές Συμβάσεις – Μνημόνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του ευρω-χρέους που σάρωνε την Ευρωζώνη, ως συνέπεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Με τις τρεις Δανειακές Συμβάσεις δόθηκαν στη χώρα μας, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, συνολικά δάνεια 290,2 δις ευρώ. Από τότε, ο δανεισμός συνεχίζεται από τις αγορές με έκδοση ομολόγων.

Παράλληλα, τα 12 τελευταία χρόνια, από το 2010 και παρά το PSI (κούρεμα ομολόγων) του 2012, η Ελλάδα πλήρωσε στους δανειστές 289,2 δις για χρεολύσια και άλλα 94,2 για τόκους. Σύνολο 383,4 δις ευρώ για να εξυπηρετεί, όχι να αποπληρώνει, το  συναλλαγματικό ευρω-χρέος της, που συνεχίζει να αυξάνεται. Συμπληρωματικά πουλήθηκαν όλα «τα φιλέτα» των δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, αφελληνίστηκε το τραπεζικό σύστημα, πτωχεύσανε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περίπου 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν (brain drain) και αντικαταστάθηκαν από υπερδιπλάσιους αλλοεθνείς – αλλόθρησκους πληθυσμούς από την Ασία και την Αφρική. Σωστά δηλώσατε κ. Μητσοτάκη ότι: «Η Ελλάδα σήμερα είναι μια άλλη Ελλάδα» και αυτό όχι επειδή, όπως προσπαθείτε να μας πείσετε, «έχει μετατραπεί σ’ ένα απέραντο εργοτάξιο».

Ο Πρωθυπουργός, σ’ ένα άλλο σημείο της δήλωσής του, έκανε μια πολύ σωστή διαπίστωση: «Τελικά η οικονομική ανεξαρτησία συμβαδίζει με την εθνική…». Βεβαίως δε θα μπορούσε να παραδεχτεί ότι ο σημαντικότερος συντελεστής οικονομικής ανεξαρτησίας παραχωρήθηκε στις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη όχι το 2010, αλλά το 2002 όταν η Ελλάδα εγκατέλειψε το εθνικό νόμισμά της και υιοθέτησε το ευρώ. Στις 31-12-2001 το σύνολο του τότε δραχμικού χρέους (75% του συνόλου) μετατράπηκε σε ευρώ, δηλαδή σ’ ένα νόμισμα που δεν μπορεί να εκδώσει η χώρα. Έτσι το σύνολο του χρέους έγινε ουσιαστικά συναλλαγματικό και η εξυπηρέτησή του μπορεί να γίνεται μόνο με ανακυκλούμενο δανεισμό ή δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Οι Δανειακές Συμβάσεις-Μνημόνια δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Επιβλήθηκαν επίσης στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία, λόγω μεγέθους, υποχρεώθηκαν σε άτυπες μνημονιακές πολιτικές. Χαρακτηριστικό είναι ότι κανένα από τα 9 τότε κράτη της ΕΕ, εκτός της Ευρωζώνης, δεν αναγκάστηκε να υπογράψει μνημόνια.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του ευρώ, για όλες τις χώρες που το έχουν υιοθετήσει, είναι το δημόσιο χρέος. Καμιά χώρα στον κόσμο, πέραν από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, δεν έχει το σύνολο του χρέους της σε συνάλλαγμα, δηλαδή σ’ ένα νόμισμα που η ίδια δεν μπορεί να εκδώσει. Αυτό αποτελεί την ασφαλέστερη συνταγή χρεοκοπίας, εξάρτησης και οικονομικής υποδούλωσης. Την αλήθεια αυτή, όπως είναι φυσικό, δεν αποδέχονται οι κάθε κατηγορίας ευρωφετιχιστές, αλλά δυστυχώς δεν την κατανοούν και τα περισσότερα κόμματα, οργανώσεις και προσωπικότητες του αυτοαποκαλούμενου  πατριωτικού χώρου. Αυτό είναι το πρόβλημα του σημερινού ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού.

Όταν έγινε, το καλοκαίρι του 2018, η συμφωνία λήξης και της 3ης Δανειακής Σύμβασης –Μνημονίου, η αμερικανική εβδομαδιαία εφημερίδα Barron’s (εκδίδεται από το 1921, από την εταιρεία Dow Jones & Company) σε άρθρο της (25-8-18) επισήμαινε μεταξύ άλλων: «Αν η Ελλάδα είχε δικό της νόμισμα, η κεντρική τράπεζά της θα μπορούσε να είχε ρίξει ρευστότητα ώστε να αποτρέψει μια απότομη κατάρρευση των δαπανών. Όμως, η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ καθιστούσε αδύνατη μια τέτοια κίνηση. Κυβέρνηση και τράπεζες στην Ελλάδα χρωστούσαν σ’ ένα νόμισμα το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας δεν μπορούσε να τυπώσει, ενώ η ΕΚΤ δε φαινόταν πολύ διατεθειμένη να βοηθήσει».

Την ίδια περίοδο, σε άρθρο της (22-6-18) η γαλλική εφημερίδα Le Monde έγραψε: «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2010 ήταν καταστροφικό, η χώρα κατέρρευσε, η οικονομία μπήκε στην εντατική, η ανεργία σημείωσε έκρηξη, ειδικά ανάμεσα στους νέους, το ηθικό των Ελλήνων έπεσε πολύ χαμηλά. Αλλά η Ελλάδα επέζησε (σ.σ. ως αποικία των δανειστών), το Grexit αποφεύχθηκε, η Ευρωζώνη δεν εξερράγη».

Συμπέρασμα

Όλες οι θυσίες και οι καταστροφές των τελευταίων 12 χρόνων έγιναν για τη σωτηρία του ευρώ και τη διατήρηση της αξιοπιστίας της Ευρωζώνης. Το πρόβλημα δεν είναι τι έχει γίνει, αλλά, τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον εφ’ όσον η δομή του Ευρωσυστήματος παραμένει ουσιαστικά αναλλοίωτη. Το μόνο που άλλαξε, από το Μάρτιο του 2020, είναι η προσωρινή και μόνο αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας που επιτρέπει στις Κυβερνήσεις να δανείζονται αφειδώς. Αλλά τα νέα χρέη μαζί με τα παλαιότερα θα πρέπει να πληρωθούν. Τότε τι θα γίνει; Θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε το φετίχ του ευρώ με αντίτιμο την υπαρξιακή επιβίωσή μας; Ο καθένας ας απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ