Απάντηση στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου, κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι « βαδίζει τον δρόμο του ψέματος επιχειρώντας ξανά να κάνει το μαύρο, άσπρο».
Σε σχετική ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει πως «η ευρωπαϊκή ηγεσία συγχαίρει σήμερα την Ελλάδα για την έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία.
Ο κ. Τσίπρας, που έχει ταυτιστεί με τις πιο σκοτεινές μέρες της μνημονιακής περιόδου, με το ψέμα, την εξαπάτηση, τον διχασμό, τους φόρους, τις περικοπές, το τσάκισμα της μεσαίας τάξης και την περιθωριοποίηση της χώρας, έχει το θράσος να ζητάει και τα ρέστα και να εμφανίζει μάλιστα ως επιτυχία το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και τα 100 δισ. που χρέωσε τους Έλληνες.
Αμετανόητος, εξακολουθεί να βαδίζει τον δρόμο του ψέματος επιχειρώντας ξανά να κάνει το μαύρο, άσπρο. Γιατί είναι το μόνο που ξέρει να κάνει» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
agrinionews.gr
Στόχος της αποστολής των δημάρχων ήταν η υπογραφή συμφωνίας στήριξης της βιώσιμης ανοικοδόμησης των ουκρανικών πόλεων. Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, η συμφωνία που υπεγράφη, παρουσία του Ουκρανού προέδρου, από τον εκπρόσωπό του, προβλέπει συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας για την κάλυψη όλων των αναγκών ανοικοδόμησης και αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου Eurocities, στο οποίο μετέχει η Αθήνα.
Στο κοινό τους ανακοινωθέν, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δήμαρχοι Φλωρεντίας, Αθήνας, Ελσίνκι, Λυών, Μασσαλίας, Όσλο, Ρίγας, Τιράνων και Κιέβου σημειώνουν: «Εμείς, οι δήμαρχοι και ηγέτες ευρωπαϊκών και ουκρανικών πόλεων, καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και απευθύνουμε κάλεσμα για την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και την αποκατάσταση της ειρήνης. Δεσμευόμαστε να συνδυάσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προετοιμασία και την πραγμάτωση της ταχείας και βιώσιμης ανασυγκρότησης των ουκρανικών πόλεων, τις οποίες έχουν καταστρέψει οι ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου 2022».
Ζελένσκι: Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια
Απευθυνόμενος στους δημάρχους, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό που εσείς οι δήμαρχοι εν μέσω του πολέμου επιδείξατε γενναιότητα και ήρθατε στην Ουκρανία, στην πρωτεύουσά μας το Κίεβο. Ευχαριστώ πολύ και τις κυβερνήσεις σας. Εκτιμώ την υποστήριξή σας στον αγώνα μας για εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Ειδικά τώρα, η επίσκεψή σας είναι πολύ σημαντική. Όταν μιλάμε για την βοήθεια και την υποστήριξη – ανθρωπιστική, στρατιωτική, πολιτική, – είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνάμε τη βοήθεια στην ανοικοδόμηση των πόλεων και των κοινοτήτων μας. Και είναι σημαντικό η ανοικοδόμηση να ξεκινάει όχι μετά τον πόλεμο αλλά τώρα. Πρέπει να διασφαλιστούν και να παρασχεθούν ανθρωπιστικά μέτρα που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για μας, για τον προϋπολογισμό μας. Γιατί διαθέτουμε σχεδόν όλα τα χρήματά μας για την ενίσχυση του στρατού. Για αυτό θα είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια»
Μπακογιάννης: Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρέπει να στηριχθεί από ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο
Ο δήμαρχος της Αθήνας, αναφερόμενος στην υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας επισήμανε ότι η στήριξη και η ενεργή συμβολή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αποτελεί υποχρέωση ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι μια μακρά διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει σήμερα. Ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να στηρίξει αυτόν τον Μαραθώνιο με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα. Η Αθήνα με όλες της τις δυνάμεις θα είναι μέρος της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ανοικοδόμηση των ουκρανικών πόλεων και της στήριξης του φίλου ουκρανικού λαού». Εξάλλου, ο δήμαρχος Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα, επικεφαλής της αποστολής υπό την ιδιότητα του προέδρου του Δικτύου Πόλεων Eurocities, δήλωσε: «Επιθυμούμε να προσφέρουμε ελπίδα, υποστήριξη και αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον. Εμείς, οι δήμαρχοι, ως οι πολιτικοί που βρίσκονται πιο κοντά από οποιονδήποτε στους πολίτες, μεταφέραμε αυτή την εγγύτητα και την αλληλεγγύη εκ μέρους λαών από όλη την Ευρώπη κατά τη συνάντησή μας με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τους συναδέλφους Ουκρανούς δημάρχους».
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, μια μικτή ομάδα δράσης, η οποία θα απαρτίζεται από πολιτικούς αντιπροσώπους του δικτύου Eurocities, της Ένωσης Ουκρανικών Πόλεων και του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, επιβλέποντας την υλοποίηση της συμφωνίας.
Ο Αντρέ Σομπζάκ, γενικός γραμματέας του Δικτύου Πόλεων Eurocities, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι πόλεις-μέλη μας έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας διασυνοριακής, μεταξύ άλλων και με το Χάρκοβο, το Κίεβο, το Λβιβ και την Οδησσό, πόλεις που είναι, όλες τους, μέλη του Δικτύου Eurocities. Οι δήμαρχοι που παρίστανται, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους, μού έχουν εκφράσει την ισχυρή επιθυμία να συνδυάσουμε τους πόρους που διαθέτουμε ως δημιουργοί πόλεων και να μοιραστούμε αυτή την εμπειρογνωμοσύνη με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων χωρίς αποκλεισμούς στην Ουκρανία».
Οδοιπορικό των δημάρχων σε Μποροντιάνκα, Μπούκα και Ιρπίν
Η αντιπροσωπεία των δημάρχων στην οποία μαζί με τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Ντάριο Ναρντέλα μετείχαν οι δήμαρχοι Ελσίνκι Γιουχάνα Βαρτιάινεν, Λυών Γκρεγκορί Ντουσέ, Μασσαλίας Μπενουά Παϊάν, Ρίγας Μαρτέν Στάκις, Όσλο Ρέιμοντ Γιόχανσεν, Τιράνων Εριόν Βελιάι, καθώς και ο γ.γ. των Eurocities τις Βρυξέλλες Αντρέ Σομπζάκ επισκέφτηκαν τις μαρτυρικές πόλεις Μποροντιάνκα, Μπούκα και Ιρπίν. Οι τρεις αυτές ουκρανικές πόλεις βρέθηκαν υπό μακρά ρωσική πολιορκία και υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες αμάχων και καταστροφή των υποδομών τους.
Στη Μπούκα που συντελέστηκαν και οι μεγαλύτερες θηριωδίες, οι Ευρωπαίοι δήμαρχοι επισκέφτηκαν το σημείο της μαζικής ταφής των αθώων αμάχων που σκοτώθηκαν από τους Ρώσους. «Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες που αντίκρισα και από τις ιστορίες που μάς διηγήθηκαν. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε. Η επίσκεψή μας στις κατεστραμμένες ουκρανικές πόλεις έχει και αυτόν τον στόχο. Να μην ξεχάσουμε πόσο καταστροφικός είναι αυτός ο πόλεμος και πόσες ζωές αθώων ανθρώπων χάθηκαν, πόση δυστυχία και πόνο κουβαλάνε όσοι έμειναν πίσω. Υποκλίνομαι, όμως, στο απαράμιλλο σθένος των πολιτών της Μποροντιάνκα, της Μπούκα και του Ιρπίν. Συνολικά του ουκρανικού λαού και της ηγεσίας του. Η αντίστασή τους ηρωϊκή. Η θέλησή τους να μείνουν ένα ανεξάρτητο έθνος και μια ελεύθερη δημοκρατία είναι χαλύβδινη. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.
Αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου
Το απόγευμα της Παρασκευής η αντιπροσωπεία των δημάρχων συναντήθηκε και με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ νωρίτερα είχαν περπατήσει μαζί στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Βιτάλι Κλίτσκο, οι οποίοι διατηρούν στενή συνεργασία, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου.
Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης είχε συνάντηση με τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στο Κίεβο κ. Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος ως γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη ήταν ο τελευταίος ξένος διπλωμάτης που αναχώρησε από την πόλη, αφού πρώτα διασφάλισε την ασφαλή έξοδο εκατοντάδων ομογενών και συνόδευσε προσωπικά την τελευταία αυτοκινητοπομπή.
Ο δήμαρχος Αθηναίων ενημερώθηκε από τον Έλληνα επιτετραμμένο για τις ανάγκες ειδικά της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία που μετράει αιώνες παρουσίας στη χώρα.
πηγή: kathimerini.gr
Για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη ο Αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης συνεδεύοντας τον Αμερικανό γερουσιαστή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Μαζί τους σε αυτή την ανεπίσημη επίσκεψη ήταν και ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος της περιοχής Κώστας Χατζημιχαήλ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ενημερώθηκε για την εφαρμογή της Ελληνοαμερικανικής Αμυντικής Συμφωνίας όσον αφορά το σκέλος της σημασίας και της χρησιμοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Αυτό που έφερε αντιδράσεις ήταν η εμφάνιση του πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος φορούσε βερμούδα, σανδάλια και μια μωβ μπλούζα που έγραφε «pride beach». Από τη μεριά του ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε επίσης καλοκαιρινό ντύσιμο, όμως αυτό αποτελούνταν από παντελόνι και ένα μπλουζάκι τύπου Polo.
Μάλιστα, η εμφάνιση του Τζορτζ Τσούνη έφερε την οργή του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Άνθιμου που σε δήλωσή του ανέφερε: «Ο Αμερικανός Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα δεν μπορεί να εμφανίζεται ανεπίσημα και μάλιστα με ανέμελη θερινή ενδυμασία στην Αλεξανδρούπολη».
Κάτω από αυτή την ανάρτηση υπάρχουν σχόλια που «υπερασπίζονται» τον Τσούνη λέγοντας πως «σημασία έχει η ουσία της επίσκεψης και όχι η ενδυμασία», ενώ άλλοι υποστήριξαν πως καλύτερο θα ήταν να έχει μια πιο «καθώς πρέπει» εμφάνιση.
Για “ψέματα και θράσος” κατηγορεί ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του και σημειώνει ότι “ο χρόνος του τελειώνει”.
Ειδικότερα σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρει:
“20/08/18 βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και λάβαμε 4ετή ορίζοντα εξόδου από την εποπτεία. Τότε ο σημερινός ΠΘ έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο και ζητούσε πιστοληπτική γραμμή. Σήμερα, 20/08/22, πανηγυρίζει για όσα πετύχαμε. Ψέματα & θράσος και τότε και τώρα. Όμως ο χρόνος του τελειώνει”.
Μια αναδρομή που ξεκινά από το 2010 και φτάνει στο σήμερα κάνει η ΝΔ στο σποτ που ανάρτησε για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.
«20 Αυγούστου 2022, η Ελλάδα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία. Σήμερα κλείνει ένας οδυνηρός κύκλος που άνοιξε το 2010» τονίζεται στην αρχή του βίντεο. Το σποτ, που ήρθε λίγη ώρα μετά το μήνυμα Μητσοτάκη, ξεκινά με πλάνα από το 2010 και τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ανακοινώνει από το Καστελόριζο ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε από τους εταίρους μας στην ΕΕ την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που από κοινού δημιουργήσαμε».
Στο βίντεο παρουσιάζονται δημοσιεύματα της περιόδου, επεισόδια κατά τη ψήφιση των μνημονίων, πρωτοσέλιδα με τη Μαρφίν, ενώ εμφανίζεται και ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώνει το δημοψήφισμα το 2015. Το σποτ κλείνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στο στόχο της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία που επετεύχθη σήμερα.
Το σποτ της ΝΔ για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία:
Φωτογραφίες: EUROKINISSI
Πηγή: iefimerida.gr
Κρατώντας έγγραφο που αποδεικνύει ότι η νησίδα στον Έβρο -πάνω στην οποία βρίσκονταν οι μετανάστες που προκάλεσαν τόσες συζητήσεις- δεν ανήκει στην ελληνική επικράτεια, ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι «Εμείς την ελληνική αστυνομία δε θα την κάνουμε βαρκάρη παράτυπων μεταναστών».
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κύριος Θεοδωρικάκος μάλιστα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει συγνώμη για τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το θέμα του Έβρου.
Υπογράμμισε ότι «Ο κύριος Σοϊλού προέβη ξανά σε προκλητικές δηλώσεις αποκαλώντας τη χώρα μας κέντρο εκπαίδευσης τρομοκρατών. Προκαλούν βάναυσα την παγκόσμια κοινή γνώμη. Αλλά η Τουρκία πέρα από τα λόγια εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους, μετανάστες, τους προωθεί βιαίως στη χώρα μας».
Τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε μεγάλη κλιμάκωση με 1.500 παράνομους μετανάστες να επιχειρούν να μπουν στην Ελλάδα μόλις προχθές!
Ταυτόχρονα, τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί 60 άνθρωποι που εμπορεύονται την ελπίδα στους μετανάστες, οι οποίοι έφεραν παράνομα αυτούς τους ανθρώπους στη χώρα μας.
«Διαπίστωσαν ότι δε μπορούν να τους βάλουν μαζικά στη χώρα λόγω του φράχτη. Έτσι αποκλείουν τους ανθρώπους σε νησίδες είπε ο κύριος Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «Κάποιοι θέλουν την ελληνική αστυνομία να κάνει τον βαρκάρη στους μετανάστες να τους περνάει στην Ελλάδα…»
Το έγγραφο για τη συγκεκριμένη νησίδα
Ο κύριος Θεοδωρικάκος έδειξε έγγραφο στον Γιώργο Αυτιά, σύμφωνα με το οποίο, η συγκεκριμένη νησίδα στον Έβρο δεν είναι ελληνική.
«Επίσημο έγγραφο του γενικού επιτελείου ελληνικού στρατού, λέει ότι οι συντεταγμένες της νησίδας είναι εκτός ελληνικής επικράτειας» είπε ο κύριος Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει μία συγνώμη… Εμείς την ελληνική αστυνομία δε θα την κάνουμε βαρκάρη παράτυπων μεταναστών».
agrinionews.gr
«Μόνον όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί. Γι’ αυτό και οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. Από τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που οδήγησαν στα Μνημόνια με σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων στο μήνυμά του για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη Εποτεία.
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας:
Η 20ή Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες: με τον πιο επίσημο τρόπο, η χώρα μας εξέρχεται από το καθεστώς της Ενισχυμένης Ευρωπαϊκής Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας δωδεκαετής κύκλος που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία. Για να ξεπροβάλει, όμως, ένας νέος, καθαρός ορίζοντας ανάπτυξης, ενότητας και ευημερίας για όλους.
Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων. Τραπεζικοί έλεγχοι και υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας. Υποβάθμιση της εθνικής Άμυνας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Αλλά και περιθωριοποίηση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλα αυτά ανήκουν, ευτυχώς, στο παρελθόν.
Στο παρελθόν ανήκουν, επίσης, και οι πληγές που άνοιξαν στον κορμό της κοινωνίας μας, αυτά τα 12 χρόνια: φανατισμοί, φωτιές, βία, αλλά και τραγικοί θάνατοι, όπως εκείνοι της Marfin. Τυφλή αμφισβήτηση των θεσμών. Πάνω και κάτω πλατείες, όπου φύτρωσε το ψέμα δίπλα στο δηλητήριο της Χρυσής Αυγής. Για ν’ ακολουθήσει, μετά, μία τετραετία δημαγωγίας που κόστισε 100 δισ. και έσπρωξε τον τόπο στο χείλος του γκρεμού. Χρειάστηκαν σκληρές μάχες κατά του λαϊκισμού για να παραμείνει η χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά.
Μόνον όποιος δεν λησμονεί βρίσκει τη δύναμη να προχωρεί. Γι’ αυτό και οφείλουμε να διδαχθούμε από την πρόσφατη εμπειρία. Από τις διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες που οδήγησαν στα Μνημόνια με σπατάλες πέρα από τις αντοχές μας. Από τις πολιτικές που επιδείνωσαν τις συνέπειές τους. Αλλά και από τους χειρισμούς που απέτρεψαν την πιο γρήγορη έξοδο από την εποπτεία των διεθνών εταίρων μας.
Η Ελλάδα σήμερα είναι μία άλλη Ελλάδα. Εμφανίζει υψηλή ανάπτυξη και μεγάλη πτώση της ανεργίας, που ήδη μειώθηκε 3 μονάδες από πέρυσι και 5 από το 2019. Ενώ, ταυτόχρονα, οι πολίτες της έχουν, πλέον, απαλλαγεί ή ελαφρυνθεί από πολλούς φόρους που επιβλήθηκαν τα πέτρινα χρόνια. Όλοι πληρώνουν λιγότερες εισφορές και σχεδόν όλοι χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Αυξήθηκε κατά 63 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Και στηρίζονται στοχευμένα οι πιο αδύναμοι.
Θα επαναλάβω ότι η ανάταξη της χώρας δεν ήταν ούτε ευνόητη, ούτε εύκολη. Πολύ περισσότερο καθώς επιτεύχθηκε εν μέσω αλλεπάλληλων προκλήσεων: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο και τη μόνιμη επιθετικότητα των γειτόνων μέχρι την παγκόσμια πανδημία και την «έκρηξη» στην ενέργεια και στον πληθωρισμό από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέτωπα διαρκή, για τα οποία η Πολιτεία έχει διαθέσει, ήδη, 50 δισεκατομμύρια.
Κι όμως, σ’ έναν αβέβαιο κόσμο, η χώρα μας βαδίζει με τη βεβαιότητα της συνέπειας και του αποτελέσματος. Ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις με σύγχρονα μέσα και τη Διπλωματία μας με δυναμικές πρωτοβουλίες. Θέτοντας σε νέες τροχιές τη δημόσια Παιδεία και Υγεία. Αυξάνοντας τα συλλογικά έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονομίας. Μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο με εκατοντάδες μεγάλα και μικρά έργα. Και ψηφιοποιώντας το κράτος σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάμε πώς ήταν η ζωή μας πριν το gov.gr.
Η απαλλαγή από την Ενισχυμένη Εποπτεία σημαίνει μεγαλύτερη εθνική ευχέρεια στις οικονομικές μας επιλογές. Όχι όμως και επιστροφή στα λάθη που έφεραν την οδυνηρή μνημονιακή περιπέτεια. Άλλωστε, τα όσα προανέφερα οφείλονται, ακριβώς, σε μία συνετή πολιτική που εξαντλεί τον δημοσιονομικό χώρο, χωρίς όμως να τον ναρκοθετεί. Με μέτρα μετρημένα, που αυξάνουν τον συνολικό πλούτο υπέρ όλης της κοινωνίας.
Προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε. Γιατί ξέρουμε, πλέον, ότι οι χαμηλότεροι φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη και οι επενδύσεις σε νέες δουλειές. Ξέρουμε πως η Ευρώπη δεν έχει μόνο την όψη του ελέγχου, αλλά και της αλληλεγγύης που δυναμώνει τη θέση της χώρας. Και ότι, τελικά, η οικονομική ανεξαρτησία συμβαδίζει με την εθνική, όπως και η πρόοδος του κράτους μπορεί να μεταφράζεται σε στήριξη και όφελος για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Η τελευταία τριετία απαντά, έτσι, στην πράξη στα διδάγματα της τελευταίας 12ετίας. Δείχνει τον δρόμο για να μη γυρίσουμε ποτέ, μα ποτέ, πίσω στα όσα ζήσαμε. Σφυρηλατεί την αυτογνωσία μας. Και μας καλεί να βαδίσουμε ενωμένοι με όπλο την αλήθεια και τις ρεαλιστικές λύσεις και όχι το ψέμα και τις εύκολες αρνήσεις. Σε μία πορεία που ίσως να κρύβει και λάθη, αλλά που σίγουρα δεν θα είναι μία λάθος πορεία!
Στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν, ο λαός μας υπέφερε πολλά. Όμως απέδειξε και πολλά. Χάρη στις δικές του θυσίες, η πατρίδα στάθηκε γρήγορα στα πόδια της. Τα παθήματα έγιναν μαθήματα ώριμης ευθύνης στις πολιτικές μας συμπεριφορές. Κι όταν χρειάστηκε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν και συστρατεύτηκαν με την Πολιτεία και τις υπεύθυνες δυνάμεις, απέναντι στις κοινές απειλές. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου.
Το αύριο μπορεί και πρέπει να είναι πιο δίκαιο, με περισσότερες ευκαιρίες σε όλους. Για να μην ξαναζήσουμε το brain drain των νέων, οι γυναίκες να ζουν και να εργάζονται με ασφάλεια και ισοτιμία, τα άτομα με αναπηρία και κάθε αδύναμος να νιώθουν τη φροντίδα του κράτους, σε μία χώρα κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και καλά αμειβόμενης εργασίας, ανοιχτής Παιδείας και αξιοπρεπούς Υγείας. Το μπορούμε.
Σήμερα η κυβέρνηση, πριν ακόμη κλείσει η πρώτη της τετραετία, γράφει τους τίτλους τέλους σε μία πολυετή δοκιμασία. Ας τους μετατρέψουμε, λοιπόν, σε πρόλογο μιας νέας συναρπαστικής διαδρομής. Με πρώτο σταθμό την ανάκτηση της Επενδυτικής Βαθμίδας και σταθερή πυξίδα το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που θα οικοδομήσει την ισχυρή, σύγχρονη και αυτοδύναμη Ελλάδα. Με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια.
agrinionews.gr
Δεν έλειψε η ένταση στο ΟΑΚΑ, αφού τρία πανό απευθυνόμενα προς το ΝΑΤΟ οδήγησαν σε αντεγκλήσεις στις εξέδρες και τελικά κατέβηκαν με την παρέμβαση των σεκιούριτι του γηπέδου.
Ένταση στις κερκίδες του ΟΑΚΑ με τρία πανό που βρέθηκαν στις κερκίδες και απευθυνόταν στο ΝΑΤΟ(!). Αρκετοί ήταν αντέδρασαν προς όσους τα ανέβασαν πριν το τζάμπολ του αγώνα, ενώ μόλις έγιναν αντιληπτά κατέβηκαν αμέσως, με την παρέμβαση και των σεκιούριτι του γηπέδου κατά τη λήξη της πρώτης περιόδου.
Η ένταση, βέβαια, υπάρχει από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, καθώς θυμίζουμε πως πριν την έναρξη, υπήρξαν έντονες αποδοκιμασίες κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Τουρκίας.