Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  2:56: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022

TAGAS SPIROSΤου ΣΠΥΡΟΥ Χ. ΤΑΓΚΑ

Ο Αμπντούλ Χαμίτ ο Β', ήταν έναν πολύ ενδιαφέρον σουλτάνος -όχι με την έννοια ότι οι υπόλοιποι τριαντατρείς Σουλτάνοι που προηγήθηκαν απ' αυτόν δεν ήταν-, αλλά, να, ο Αμντούλ Χαμίτ αφεαυτού, επονομασθής και "Μέγας Χαν" (!), ήταν ένας σουλτάνος με πολύ φιλελεύθερες απόψεις, καίτοι, έκανε συνεχώς κοινωνικές μεταρρυθμίσεις! Ήταν μοντέρνος στις αντιλήψεις και τις απόψεις του, και επιχείρησε με "νύχια και με δόντια", που λένε, να εκσυγχρονίσει την φθαρμένη, από χρόνια, αχανή αυτοκρατορία του.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως ο άνθρωπος, ήταν ένας κανονικός εκσυγχρονιστής Σουλτάνος (!), πλην, όμως, ...εκσυγχρόνισε τόσο πολύ και βαθιά την επικράτειά του, ώστε, κατά την διάρκεια της βασιλείας του, ξέσπασε η περίφημη επανάσταση των "Νεότουρκων" (σ.σ.:  αληθώς, το πιο ριζοσπαστικό "κίνημα ιδεών" που είχε να αναδείξει εσωτερικά η αχανής αυτοκρατορία από την εποχή του Σουλεϊμάν) : εξ ου, καθαιρέθηκε, αδόξως, και τον διαδέχτηκε ο αδελφός του, ο Μωάμεθ ο Ε', όστις, τελικά, ήταν ο τριακοστός πέμπτος και τελευταίος Σουλτάνος όλων των Σουλτάνων - χωρίς να είναι "Χαν"!

Το βαρύ όνομα, λοιπόν, αυτού του Σουλτάνου -του Αμπντούλ Χαμίτ που ήταν και Μέγας Χαν (σ.σ.: μεγάλος χαλίφης)-, έδωσε ως κανονικός Σουλτάνος (κι αυτός), ο πρόεδρος της γείτονος Ρ. Ερντογάν, στο νέο ερευνητικό σκάφος του, που ως έγινε, ήδη, γνωστόν, ...προθερμένεται για το πρώτο μακροβούτι του στο Αρχιπέλαγος! Και, βέβαια, το προθερμανόμενο "Αμπντούλ Χαμίτ" αμέσως άρχισε να παρακολουθείτε στενά -στενότατα, από ημέτερες δυνάμεις, φίλιες δυνάμεις, γκαραντί συμμάχους και δεν συμμαζεύεται μην τυχόν, και παραβιάσει τα (ξαναπαραβιασμένα) ύδατά μας και, κάπως έτσι, γίνει η αφορμή να εμπλακούμε πάλι, σε θερμά επεισόδια που, ίσως, γίνουν ακόμη θερμότερα (αυτολεξεί), καθώς, τώρα οι Έλληνες έχουμε ενισχυθεί πολύ σε ισχύ και αποτροπή και δεν παίζουμε όπως παλιότερα το γνωστό μεν, ηλίθιο δε, παίγνιο με τις "κουμπάρες"!

Αλλά -ποιος το γνωρίζει, άραγε, σήμερα με ακρίβεια ;-, μήπως το "Αμπντούλ Χαμίτ" που φέρει κοτσαρισμένο (για να μην ξεχνιόμαστε), και το αξίωμα "Χαν" του εκπεσώντος Σουλτάνου, έχει τούτη την φορά -πέραν των άλλων γνωστών στόχων-, και άλλους - αλλότριους σκοπούς - πιο τακτικούς ; Γιατί, αν, π.χ  ο Ερντογάν, το έχει, πράγματι, αποφασίσει να επισπεύσει τις εκλογές και επιβάλλει σαν κορωνίδα στην ατζέντα του τα "εθνικά θέματα", τότε αναπόφευκτα θα μοχλεύσει και θα ζυμώσει καταλυτικά, εν πολλοίς, και την "ελληνική πλευρά" στο αντίστοιχο πλαίσιο!

Κάτι τέτοιο, όμως, θα σημάνει αυτόματα την ακύρωση της αφήγησης "για εκλογές στο τέλος της τετραετίας" και επαναφορά του σεναρίου για επίσπευση του χρόνου των εκλογών μέσα σε ένταση! Το "κλίμα" που έτσι κι αλλιώς, είναι, περίεργο, μπορεί, κάλλιστα, να γίνει ακόμη πιο περίεργο ως του σημείου, μάλιστα, να διερωτάται κανείς, αν ένας παλιός Σουλτάνος (που, αλίμονο, ήταν και "Χαν"), μπορεί να αποφασίσει για το "πως" και "πότε" θα γίνουν οι ανατροπές και μαζί με αυτές και "εθνικές" εκλογές εκατέρωθεν του Αρχιπελάγους!...

Πηγή : "Εφημερίδα των Συντακτών"

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ας ελπίσουμε να πέσει έξω

Ένας από αυτούς ήταν και ο Νεύτωνας, ο πατέρας της βαρύτητος, που είχε πάθος με τη μελέτη θρησκευτικών βιβλίων και προσπαθούσε να τα συνδυάσει με την επιστήμη.

Το βιβλίο, «Isaac Newton: The Asshole Who Reinvented The Universe» περιγράψει τον Νεύτωνα που εκτός από σπουδαίος φυσικός ήταν και ένας άνθρωπος που ασχολιόταν με την αλχημεία και προσπαθούσε να βρει τη φιλοσοφική λίθο, ένα μυστικιστικό εργαλείο που επιτρέπει στους κοινούς θνητούς να μετατρέψουν οποιοδήποτε αντικείμενο σε ασήμι ή χρυσό και έχει τη δύναμη να χαρίζει αιώνια ζωή.

Μέσα από τα πειράματά του είχε κάνει μια προσπάθεια να προβλέψει το τέλος του κόσμου. Βασιζόμενος σε εκτεταμένες μελέτες βιβλικών κειμένων, υπολόγισε ότι ο κόσμος θα «μηδένιζε» το 2060. Πίστευε πως η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα οδηγήσει σε συγκρούσεις που αναπόφευκτα θα βγουν εκτός ελέγχου και θα επιφέρουν το τέλος του κόσμου και θα ξεκινήσει μια νέα ζωή από το μηδέν.

Ουσιαστικά έδειξε το 2060 ως αφετηρία για ένα κόσμο που θα απαλλαγεί από τα κακώς κείμενα της ανάπτυξης της τεχνολογίας που στα χέρια κάποιων θα γινόταν επικίνδυνο όπλο.

Δεν χρειάζεται πανικός βέβαια γιατί ουδέποτε παρουσιάστηκαν στοιχεία για αυτές τις μελέτες, ούτε αποδείχθηκαν με κάποια από τα γνωστά και θρυλικά πειράματα του γνωστού φυσικού.

pronews.gr

Γιώργος Βαρεμένος: Τι συνέβη με την απογραφή;

Από μία πρόχειρη έρευνά μου στην Αιτωλοακαρνανία, προέκυψε ότι δεν είναι αμελητέος ο αριθμός εκείνων που δεν έχουν απογραφεί. Οι περισσότεροι από αυτούς (καμμιά φορά και ολόκληρες οικογένειες), προβάλλουν ως αιτία το γεγονός ότι τους τηλεφώνησαν με την υπόσχεση ότι θα ξανατηλεφωνήσουν, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Δεν σημαίνει ότι αμφισβητείται η βασική τάση μείωσης του πληθυσμού, αλλά δεν είναι δυνατόν μία ευρωπαϊκή χώρα να μην μπορεί να απογράψει επακριβώς τον πληθυσμό της. Η συνθήκη της πανδημίας δεν ξέρω αν αποτελεί δικαιολογία.

Όπως επίσης σε ποιο αποτέλεσμα θα καταλήξει η προβολή των αποτελεσμάτων στα κατά περιφέρειαν δημοτολόγια, με βάση -όπως μου είπαν- έναν αλγόριθμο, τον οποίον, ως μη ειδικός, αγνοώ.

Να μετρηθούμε ρε παιδιά, να δούμε πόσοι είμαστε.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Γιάννης Μπρατάκος αναλαμβάνει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον νόμο για τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή.

Ποιος είναι ο Γιάννης Μπρατάκος

Ο Γιάννης Μπρατάκος γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε Παραγωγή & Διοίκηση και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Οικονομία στο London School of Economics & Political Science. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτικό μέλος της εταιρίας Πληροφορικής DD SYNERGY από το 1999, ενώ δραστηριοποιείται στο χώρο της Πληροφορικής και ειδικά στις υπηρεσίες για το λογισμικό SAP από το 1995.

Αποτέλεσε μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της συμβουλευτικής εταιρίας CAPE CONSULTING.

Εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από το 2006. Τον Δεκέμβριο του 2017 εξελέγη Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ αναλαμβάνοντας τα θέματα καινοτομίας, νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων, επενδύσεων και γενικά το οικοσύστημα ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, αποτελεί μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Στρατηγικής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 εξελέγη Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Γιάννης Μπρατάκος είναι διαζευγμένος και πατέρας δύο παιδιών, του Άγγελου και του Αλέξανδρου.

Με πληροφορίες από cnn

agrinionews.gr

Λύση στο πρόβλημα εξαγωγών ελιάς Καλαμών παραγόμενης στην Αιτωλοακαρνανία ανακοινώνει αυτή την εβδομάδα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς ύστερα και από την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Μάριου Σαλμά.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας καθηγητής κύριος Μάριος Σαλμάς συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά με θέμα την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κύριος Σαλμάς την 21/06/2022 αναφορικά με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε στις εξαγωγές ελιάς Καλαμών ύστερα από την απόφαση του ΣΤΕ με την οποία απαγορευόταν η εξαγωγή της ελιάς Καλαμών που παράγεται στην Αιτωλοακαρνανία με την πιστοποίηση ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. Είχε προηγηθεί συνάντηση του κυρίου Σαλμά και με τους εμπλεκόμενους φορείς και με τον κ.Υπουργό προ διμήνου.

Ο κ.Γεωργαντάς διαβεβαίωσε στην χθεσινή συνάντηση τους τον κ. Σαλμά ότι έχει δρομολογηθεί λύση στο πρόβλημα και θα την ανακοινώσει πιθανόν αύριο ή μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ο κ. Σαλμάς ευχαρίστησε τον κ.Γεωργαντά και απέφυγε να ανακοινώσει την λύση σεβόμενος την επιθυμία του Υπουργού να την ανακοινώσει ο ίδιος.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδηλώσεις παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, «1922 – Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Αυγούστου, 8μμ, στην κεντρική πλατεία της συνοικίας του Αγίου Κωνσταντίνου στο Αγρίνιο.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Βασίλης Μόσχος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθεται η συγκεκριμένη έκδοση, καθώς νέες και παλιότερες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ