Σάββατο, 2η Μαρτίου 2024  12:37: πμ
  rss button fb button fb button
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 18:34

Μπακογιάννης: Στο Κίεβο με Ευρωπαίους δημάρχους – Συνάντηση με Ζελένσκι και Κλίτσκο

Συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντομίρ Ζελένσκι και τον δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, είχε την Παρασκευή 19 Αυγούστου ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Κίεβο, με αντιπροσωπεία δημάρχων ευρωπαϊκών πόλεων.

Στόχος της αποστολής των δημάρχων ήταν η υπογραφή συμφωνίας στήριξης της βιώσιμης ανοικοδόμησης των ουκρανικών πόλεων. Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, η συμφωνία που υπεγράφη, παρουσία του Ουκρανού προέδρου, από τον εκπρόσωπό του, προβλέπει συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας για την κάλυψη όλων των αναγκών ανοικοδόμησης και αποτελεί πρωτοβουλία του δικτύου Eurocities, στο οποίο μετέχει η Αθήνα.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι δήμαρχοι Φλωρεντίας, Αθήνας, Ελσίνκι, Λυών, Μασσαλίας, Όσλο, Ρίγας, Τιράνων και Κιέβου σημειώνουν: «Εμείς, οι δήμαρχοι και ηγέτες ευρωπαϊκών και ουκρανικών πόλεων, καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και απευθύνουμε κάλεσμα για την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και την αποκατάσταση της ειρήνης. Δεσμευόμαστε να συνδυάσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προετοιμασία και την πραγμάτωση της ταχείας και βιώσιμης ανασυγκρότησης των ουκρανικών πόλεων, τις οποίες έχουν καταστρέψει οι ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου 2022».

Ζελένσκι: Είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια
Απευθυνόμενος στους δημάρχους, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό που εσείς οι δήμαρχοι εν μέσω του πολέμου επιδείξατε γενναιότητα και ήρθατε στην Ουκρανία, στην πρωτεύουσά μας το Κίεβο. Ευχαριστώ πολύ και τις κυβερνήσεις σας. Εκτιμώ την υποστήριξή σας στον αγώνα μας για εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα. Ειδικά τώρα, η επίσκεψή σας είναι πολύ σημαντική. Όταν μιλάμε για την βοήθεια και την υποστήριξη – ανθρωπιστική, στρατιωτική, πολιτική, – είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνάμε τη βοήθεια στην ανοικοδόμηση των πόλεων και των κοινοτήτων μας. Και είναι σημαντικό η ανοικοδόμηση να ξεκινάει όχι μετά τον πόλεμο αλλά τώρα. Πρέπει να διασφαλιστούν και να παρασχεθούν ανθρωπιστικά μέτρα που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους στην Ουκρανία να επιστρέψουν στην κανονική ζωή. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για μας, για τον προϋπολογισμό μας. Γιατί διαθέτουμε σχεδόν όλα τα χρήματά μας για την ενίσχυση του στρατού. Για αυτό θα είμαστε ευγνώμονες για τη βοήθεια»

Μπακογιάννης: Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας πρέπει να στηριχθεί από ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο
Ο δήμαρχος της Αθήνας, αναφερόμενος στην υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας επισήμανε ότι η στήριξη και η ενεργή συμβολή στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας αποτελεί υποχρέωση ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας είναι μια μακρά διαδικασία που πρέπει να ξεκινήσει σήμερα. Ο δημοκρατικός κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να στηρίξει αυτόν τον Μαραθώνιο με ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα. Η Αθήνα με όλες της τις δυνάμεις θα είναι μέρος της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ανοικοδόμηση των ουκρανικών πόλεων και της στήριξης του φίλου ουκρανικού λαού». Εξάλλου, ο δήμαρχος Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα, επικεφαλής της αποστολής υπό την ιδιότητα του προέδρου του Δικτύου Πόλεων Eurocities, δήλωσε: «Επιθυμούμε να προσφέρουμε ελπίδα, υποστήριξη και αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον. Εμείς, οι δήμαρχοι, ως οι πολιτικοί που βρίσκονται πιο κοντά από οποιονδήποτε στους πολίτες, μεταφέραμε αυτή την εγγύτητα και την αλληλεγγύη εκ μέρους λαών από όλη την Ευρώπη κατά τη συνάντησή μας με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τους συναδέλφους Ουκρανούς δημάρχους».

Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, μια μικτή ομάδα δράσης, η οποία θα απαρτίζεται από πολιτικούς αντιπροσώπους του δικτύου Eurocities, της Ένωσης Ουκρανικών Πόλεων και του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, επιβλέποντας την υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο Αντρέ Σομπζάκ, γενικός γραμματέας του Δικτύου Πόλεων Eurocities, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι πόλεις-μέλη μας έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας διασυνοριακής, μεταξύ άλλων και με το Χάρκοβο, το Κίεβο, το Λβιβ και την Οδησσό, πόλεις που είναι, όλες τους, μέλη του Δικτύου Eurocities. Οι δήμαρχοι που παρίστανται, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους, μού έχουν εκφράσει την ισχυρή επιθυμία να συνδυάσουμε τους πόρους που διαθέτουμε ως δημιουργοί πόλεων και να μοιραστούμε αυτή την εμπειρογνωμοσύνη με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων χωρίς αποκλεισμούς στην Ουκρανία».

Οδοιπορικό των δημάρχων σε Μποροντιάνκα, Μπούκα και Ιρπίν
Η αντιπροσωπεία των δημάρχων στην οποία μαζί με τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Ντάριο Ναρντέλα μετείχαν οι δήμαρχοι Ελσίνκι Γιουχάνα Βαρτιάινεν, Λυών Γκρεγκορί Ντουσέ, Μασσαλίας Μπενουά Παϊάν, Ρίγας Μαρτέν Στάκις, Όσλο Ρέιμοντ Γιόχανσεν, Τιράνων Εριόν Βελιάι, καθώς και ο γ.γ. των Eurocities τις Βρυξέλλες Αντρέ Σομπζάκ επισκέφτηκαν τις μαρτυρικές πόλεις Μποροντιάνκα, Μπούκα και Ιρπίν. Οι τρεις αυτές ουκρανικές πόλεις βρέθηκαν υπό μακρά ρωσική πολιορκία και υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες αμάχων και καταστροφή των υποδομών τους.

Στη Μπούκα που συντελέστηκαν και οι μεγαλύτερες θηριωδίες, οι Ευρωπαίοι δήμαρχοι επισκέφτηκαν το σημείο της μαζικής ταφής των αθώων αμάχων που σκοτώθηκαν από τους Ρώσους. «Είμαι συγκλονισμένος από τις εικόνες που αντίκρισα και από τις ιστορίες που μάς διηγήθηκαν. Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε. Η επίσκεψή μας στις κατεστραμμένες ουκρανικές πόλεις έχει και αυτόν τον στόχο. Να μην ξεχάσουμε πόσο καταστροφικός είναι αυτός ο πόλεμος και πόσες ζωές αθώων ανθρώπων χάθηκαν, πόση δυστυχία και πόνο κουβαλάνε όσοι έμειναν πίσω. Υποκλίνομαι, όμως, στο απαράμιλλο σθένος των πολιτών της Μποροντιάνκα, της Μπούκα και του Ιρπίν. Συνολικά του ουκρανικού λαού και της ηγεσίας του. Η αντίστασή τους ηρωϊκή. Η θέλησή τους να μείνουν ένα ανεξάρτητο έθνος και μια ελεύθερη δημοκρατία είναι χαλύβδινη. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό τους», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης.

Αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου
Το απόγευμα της Παρασκευής η αντιπροσωπεία των δημάρχων συναντήθηκε και με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, ενώ νωρίτερα είχαν περπατήσει μαζί στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Βιτάλι Κλίτσκο, οι οποίοι διατηρούν στενή συνεργασία, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου.

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης είχε συνάντηση με τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στο Κίεβο κ. Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος ως γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη ήταν ο τελευταίος ξένος διπλωμάτης που αναχώρησε από την πόλη, αφού πρώτα διασφάλισε την ασφαλή έξοδο εκατοντάδων ομογενών και συνόδευσε προσωπικά την τελευταία αυτοκινητοπομπή.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ενημερώθηκε από τον Έλληνα επιτετραμμένο για τις ανάγκες ειδικά της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία που μετράει αιώνες παρουσίας στη χώρα.

πηγή: kathimerini.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022 20:27