Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:09: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 20:35

Ερώτηση βουλευτών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Βουλή σχετικά με: «Η ΔΕΗ βάζει τέλος στη λειτουργία του “Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων” («ΤΟΕΒ») της Κατοχής της Αιτωλοακαρνανίας λόγω χρεών»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 4/10/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Η ΔΕΗ βάζει τέλος στη λειτουργία του “Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων” («ΤΟΕΒ») της Κατοχής της Αιτωλοακαρνανίας λόγω χρεών»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, ένα ακόμη χτύπημα έρχεται να προστεθεί στις τόσες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της Κατοχής της Αιτωλοακαρνανίας, τα 2 τελευταία χρόνια. Η ΔΕΗ βάζει τέλος στη λειτουργία του «ΤΟΕΒ» της Κατοχής λόγω χρεών. Η κακοδιαχείριση, που αφορά στην Διοίκηση του εν λόγω οργανισμού, όλα αυτά τα χρόνια και συνάμα οι οφειλές του, τον οδήγησαν σε οικονομικό τέλμα. Η χρονική στιγμή, κατά την οποία πραγματοποιείται η ανωτέρω ενέργεια από την πλευρά της ΔΕΗ, όμως, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους εκατοντάδες παραγωγούς της περιοχής. Λίγο πριν την λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στους τελευταίους, που εκτός από τη μειωμένη ζήτηση των προϊόντων τους λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των ανατιμήσεων των γεωργικών εφοδίων και του πετρελαίου και βέβαια, λόγω των φυσικών καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα, εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχουν απέναντί τους και την ανάλγητη πολιτική της ΔΕΗ. Είναι ανάγκη να αναλογιστούν οι υπεύθυνοι το οικονομικό αδιέξοδο της τοπικής κοινωνίας και να σταθεί η Πολιτεία, για μια φορά ακόμα, αρωγός στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, που μοχθούν, καθημερινά, μέσω της ενασχόλησής τους με τον τόσο ζωτικό για την οικονομία μας πρωτογενή τομέα της αγροτικής παραγωγής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Ποια είναι τα μέτρα που προτίθεσθε να λάβετε για την διευκόλυνση των «ΤΟΕΒ» στην διαχείριση των συσσωρευμένων χρεών τους, των τελευταίων ετών;
  2. Προτίθεσθε εξετάζοντας το ως άνω πρόβλημα, να προβείτε στην άμεση θέσπιση νομοθετικής ή άλλης ρύθμισης, προκειμένου για την ευχερή αποπληρωμή των οφειλών προς την ΔΕΗ, ώστε οι παραγωγοί της Κατοχής της Αιτωλοακαρνανίας να αντιμετωπίσουν με θετική προοπτική επίλυσης τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που τους έχουν προκύψει;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Διαχείριση των χρεών του ΤΟΕΒ Αιτωλοακαρνανίας» ΣΧΕΤ:    Η Ερώτηση 72/6-10-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν  οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Τα έργα εγγείων βελτιώσεων κατασκευάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο και μεταβιβάζονται σε φορείς (Ο.Ε.Β.) για τη Διοίκηση-Λειτουργία και Συντήρησή τους. Οι δαπάνες τους που διακρίνονται σε δαπάνες Διοίκησης, Λειτουργίας (όπως οι δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας) και Συντήρησης, καλύπτονται ανταποδοτικά από τους ωφελούμενους παραγωγούς με τη μορφή παγίων και αρδευτικών τελών ή αντιτίμου χρήσεως ύδατος.

Οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) εντάσσονται στα μέτρα του αγροτικού εξηλεκτρισμού και τους χορηγείται μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κατά τα τελευταία έτη έχει προβεί στην έκδοση μιας σειράς νομοθετημάτων (Ν.4546/2017, Ν.4456/2018, Ν. 4673/2020, Ν.4691/2020 και 4787/2021) στην κατεύθυνση της επίλυσης σειράς χρόνιων προβλημάτων των Ο.Ε.Β. όπως είναι η εισπραξιμότητα για την συνεπακόλουθη μείωση των συσσωρευμένων χρεών τους.

Με το Ν. 4872/2021 ανεστάλη η καταβολή χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για την περίοδο 1-11-2021 έως 31-3-2022. Επιπλέον η κυβέρνηση προτίθεται να καλύψει μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο.

Αναμένεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της πραγματοποιούμενης δημόσιας διαβούλευσης-διερεύνησης των προβλημάτων και των θεμάτων λειτουργίας των ΤΟΕΒ, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Αγροτικών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ