Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:48: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 17:47

Μεγάλη συνάντηση επιστημόνων και ενεργών πολιτών για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα

Συνάντηση επιστημόνων και ενεργών πολιτών με κεντρικό θέμα «Το Πρώτο Βήμα –Πορεία προς την Ενότητα» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 στο κτήμα «ΕΥΚΑΡΠΙΑ» στη Λάρισα, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το βράδυ. 

Στην πολύωρη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά η κοινωνική κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και εξετάστηκαν οι τρόποι παρέμβασης απέναντι στη διαφαινόμενη δυστοπία. 

Συμφωνήθηκε η συνάντηση να επαναληφθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, ευελπιστώντας να φτάσει το συντομότερο δυνατό σε συμπαγή αποτελέσματα, διευρύνοντας τον κύκλο της με επιπλέον πρόσωπα και οργανωμένες (ή μη) ομάδες που συμμερίζονται τις ίδιες αγωνίες αλλά είτε δεν έχουν αναλάβει ακόμα αντίστοιχες δράσεις, είτε δρουν ασυντόνιστα μεταξύ τους, χωρίς την κοινή πορεία, που αποτελεί «το Πρώτο βήμα» προς την ενότητα. 

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να εκδώσουν την ακόλουθη δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης. 

«Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, στο κτήμα «ΕΥΚΑΡΠΙΑ» στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε σύναξη πολιτών, προερχόμενων από διαφορετικούς ιδεολογικούς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους, με σκοπό να  αποτελέσει «Το Πρώτο Βήμα» για την πολυπόθητη εθνική ενότητα απέναντι στην κοινωνική κατάσταση των τελευταίων δύο ετών που λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά δυστοπίας.

Επιδίωξή μας είναι ο συντονισμός των μέχρι σήμερα καλοπροαίρετων αλλά μεμονωμένων προσπαθειών, και η συνένωσή τους σε μία κοινή πορεία που θα στοχεύει στην αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας. Μια αφύπνιση που είναι απαραίτητη αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μια υπεύθυνη αντίσταση των πολιτών απέναντι στη σημερινή πολύ σκληρή – σχεδόν εξοντωτική για κάποια κοινωνικά στρώματα – προσωπική, ψυχολογική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. 

Βιώνουμε πλέον τη σταδιακή απομείωση των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επέκταση της φτωχοποίησης και των ανισοτήτων, και την επιβολή διχασμού που οδηγεί σε αποσάθρωση του πολιτισμού και της κοινωνίας. 

Μια κοινωνία η οποία, ως κεκτημένο των ευρωπαϊκών αξιών, υπηρετούσε μέχρι σήμερα τον κάθε πολίτη ως ξεχωριστή και αυτεξούσια προσωπικότητα. Καταργείται πλέον η ιδιωτικότητα, η προσωπική ελευθερία επιλογών και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Απειλείται ευθέως ο τρόπος ζωής μας, ο οποίος διαμορφώθηκε μετά από κατακτήσεις αιώνων και πλέον κινδυνεύει από την ανεξέλεγκτη εισβολή του «κράτους εκτάκτου ανάγκης» και την επιβολή τεχνοκρατικής διαχείρισης της ζωής μας με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά.

Τελικός στόχος είναι η αποκατάσταση της κανονικότητας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής συνοχής αλλά και η επανάκτηση της οικονομικής και εθνικής αυτοτέλειας.

Προς το σκοπό αυτό, όλοι οι συμμετέχοντες εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν ΕΝΩΜΕΝΟΙ και με όλες τους τις δυνάμεις, όχι μόνο με κοινές δράσεις και ανάληψη στοχευμένων πρωτοβουλιών αλλά και με μια προσπάθεια για συνεχή διεύρυνση του κύκλου διαλόγου με πρόσωπα που ενστερνίζονται τις ίδιες αγωνίες.»

Με το πέρας των εργασιών οι προσκεκλημένοι και συμμετέχοντες παρακάθησαν σε γεύμα το οποίο παρατέθηκε προς τιμήν κάθε ενός εκάστου εκ των προσκεκλημένων συμμετεχόντων από την οικοδέσποινα και φιλοξενούσα στο κτήμα «ΕΥΚΑΡΠΙΑ» τη συνάντηση αυτή, κ. Φωτεινή Μπλιάτσου. Η πρωτοβουλία για την συνάντηση προέκυψε ως άμεση και επιτακτική ανάγκη από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.

Συμμετέχοντες στη συνάντηση:

1. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ιατρός, Δρ. Καρδιολογίας 

2. ΓΙΑΤΡΑΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ,   Μουσικός Παραγωγός, Επιχειρηματίας 

3. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΑ,  Βιοχημικός 

4. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΙΝΤΖΕ, Συνταξιούχος, Κεραμίστρια 

5. ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ιατρός, Καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας 

6. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δικηγόρος, Δίκαιο Υγείας 

7. ΛΙΑΝΑΚΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ ,  Πολεοδόμος – Επιχειρηματίας 

8. ΜΑΣΣΑ ΟΛΓΑ, Συνταξιούχος πρ. τηλεοπτική Παραγωγός , Ακτιβίστρια 

9. ΜΑΣΤΟΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Σκηνοθέτης 

10. ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, Γεωργός 

11. ΜΠΛΙΑΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, Εικαστικός 

12. ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Εκπαιδευτικός, Πολιτικός Επιστήμων, Ακτιβιστής 

13. ΝΤΙΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, Ποινικολόγος, μεταπτυχιακό στην φαρμακολογία 

14. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ τ. καθ. Πανεπιστήμιο Πατρών 

15. ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, Καλλιτέχνης, Ακτιβιστής 

16. ΠΟΥΛΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Αν. Καθ. Βιοχημείας 

17. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ  ΜΠΛΑΝΑΣ,  Χημικός Μηχανικός 

18. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Μ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Δημοσιογράφος, διευθυντής έκδοσης 

Πρωινής Νέας Υόρκης 

19. ΦΑΡΣΑΛΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ερευνητής-Ιατρός, Μάστερ Δημόσιας Υγείας 

20. ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ,   Μουσικός Παραγωγός, Ακτιβίστρια 

21. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

22. ΧΙΩΤΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,  Αρχιτέκτονας Μηχανικός