Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  10:31: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 17:49

Απαντήσεις αρμοδίων Υπουργείων σε ερώτηση Βουλευτών 'Ελληνικής Λύσης' σχετικά με: «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 02/11/2021

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:           «Τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Από αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, πληροφορηθήκαμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον κάμπο του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα, όπου περισσότερα από 50.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα, ενώ παρατηρήθηκε το παράδοξο, η στάθμη του νερού να ανεβαίνει, αντί να υποχωρεί για μερικά εικοσιτετράωρα, μετά το πέρας της κακοκαιρίας. Για την αποστράγγιση της περιοχής, σε περίπτωση πλημμύρας, υπάρχει ένα αποστραγγιστικό αντλιοστάσιο, που όμως έχει κατασκευαστεί το 1953 και το οποίο έχει δεχθεί ελάχιστες παρεμβάσεις συντήρησης, τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, ενώ, στην περίπτωση που η αποστράγγιση συντελεστεί με φυσικό τρόπο, η απορροή θα γίνει με μετριοπαθείς εκτιμήσεις σε 100 και πλέον ημέρες. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι ότι δεκάδες κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της πλήρους οικονομικής καταστροφής, αφού είδαν τις εγκαταστάσεις τους να βυθίζονται κυριολεκτικά στο νερό, να καταστρέφεται μεγάλο μέρος από αυτές αλλά και τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία, όπως ζωοτροφές και διάφορος εξοπλισμός που απαιτούνται για την τέλεση της κτηνοτροφικής εργασίας. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, δυστυχώς, δεν έλλειψε και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και σε γεωργικές καλλιέργειες με τριφύλλια, σιτηρά και καλαμπόκια, όπου μετά τη συγκομιδή τους, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η αποστράγγιση των ως άνω πλημμυρισμένων εκτάσεων, ούτως ώστε να επανέλθει η ζωή των κτηνοτρόφων στον κάμπο Λεσινίου Αιτωλοακαρνανίας σε φυσιολογικούς ρυθμούς;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες ενέργειες, προκειμένου να γίνει ολική καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι ως άνω κτηνοτρόφοι και να δρομολογηθούν άμεσα υπέρ τους οι αντίστοιχες αποζημιώσεις που δικαιούνται;
  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην σύνταξη αντιπλημμυρικής μελέτης και στην υλοποίησή της, προς θωράκιση της ανωτέρω περιοχής, ούτως ώστε να αποφευχθεί κάθε καταστροφική επανάληψη του ως ανωτέρω περιγραφέντος περιστατικού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου».

ΣΧΕΤ: Η υπ' αριθ. 1052/ 10.11.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σας γνωρίζουμε ότι, ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) συνδέεται κυρίως με τον συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε έργα, δράσεις και μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και σε δράσεις αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και για την άμεση/ βραχεία διαχείριση των συνεπειών με στόχο την αποκατάσταση της καθημερινής λειτουργίας περιοχών που έχουν περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας έντονων καιρικών φαινομένων και πλημμυρών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γ.Γ.Π.Π. εξέδωσε το υπ' αριθ. 7767/ 30-10-2019 (ΑΔΑ: ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π-ΩΛΨ) έγγραφο με θέμα «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων», με συντονιστικές οδηγίες προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη λήψη προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων καθώς και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από πλημμύρες.

Περαιτέρω, εκδόθηκε το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ», το οποίο διαβιβάστηκε με το υπ' αριθ. 8794/06-12-2019 (ΑΔΑ: ΨΓΚΟ46ΜΤΛΒ-Φ04) έγγραφό της σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σκοπός του ανωτέρω σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, αφενός μεν για την υλοποίηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, αφετέρου δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 3 Οκτωβρίου 2019, σημειώνεται ότι με την υπ' αριθ. 7211/ 09-10-2019 (ΑΔΑ: ΨΔΨ546ΜΚ6Π-Λ3Σ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η εν λόγω κήρυξη ίσχυε από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για τρεις (3) μήνες, ήτοι έως και 03 Ιανουαρίου 2020, ενώ με την υπ' αριθ. 7734/ 20-08-2021 (ΑΔΑ: 6ΕΓ746ΜΤΛΒ- 6ΣΞ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η παράταση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 3 Οκτωβρίου 2019 και στις 28 Ιανουαρίου 2021 στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω παράταση κήρυξης θα ισχύει για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Μαρτίου 2022.

Τέλος, ενδεικτική της σπουδαιότητας που αποδίδεται στα διαλαμβανόμενα στην εν θέματι Ερώτηση ζητήματα, αποτελεί η αυτοψία στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποίησε ο υπογράφων. Συγκεκριμένα, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, καθώς και όλους τους συναρμόδιους τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε διεξοδικά για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Επισκέφθηκε επίσης τη γέφυρα στον ποταμό Εύηνο, η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ στη συνέχεια προήδρευσε ευρείας σύσκεψης με συμμετοχή όλων των παραπάνω στην έδρα της Αντιπεριφέρειας. Προς πληρέστερη ενημέρωση σας, επισυνάπτεται το από 12.12.2021 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου μας ( https://www.civilprotection.gr/el/simantika-themata/aytopsia-stis- pliqeises-apo-tin-kakokairia-periohes-tis-aitoloakarnanias ).

Όσον αφορά στα ζητήματα που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, και προκειμένου να δοθεί μια σαφής και ολοκληρωμένη απάντηση επί των τεθέντων ερωτημάτων, αρμόδια να σας ενημερώσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

-Ο-

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Χρήστος Στυλιανίδης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 2

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 1052/10-11-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους ανωτέρω αναφερόμενους Βουλευτές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κοινοποιούμε το υπ' αριθμ. πρωτ. 107225/1445/2-12-2021 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας & Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος/ΥΠΕΝ, το οποίο αναφέρεται στην εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας» και ειδικότερα στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και στα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό. Σημειώνεται ότι η μελέτη και η υλοποίηση τεχνικών έργων (με εξαίρεση τα δασοτεχνικά) δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΝ. Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός, η εκπόνηση, εποπτεία, έλεγχος και έγκριση τεχνικών μελετών των αντιπλημμυρικών υποδομών εθνικής σημασίας αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υφυπουργός

Αμυράς Γεώργιος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ 3

ΘΕΜΑ: Η υπ’ αρ. 1052/10-11-2021 Ερώτηση της Βουλής.

Σε απάντηση της με αριθμ. 1052/10-11-2021 Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κκ Απόστολο Αβδελά και Κων/νο Χήτα και σε ότι αφορά θέματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνση Υδάτων / Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε θέματα πλημμυρών περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου των πλημμυρών, σύμφωνα με την ΚΥΑ 31822/1542/Ε130/2010 (ΦΕΚ Β' 1108/21.07.2010) «Αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας», του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2007».

Ειδικότερα και σε εφαρμογή της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ η Γενική Διεύθυνση Υδάτων έχει ολοκληρώσει για το σύνολο των δεκατεσσάρων (14) Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας και τα τρία (3) στάδια της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ, ήτοι την Προκαταρκτική Αξιολόγηση Κινδύνων Πλημμύρας για κάθε Λεκάνη Απορροής Ποταμών και τον προσδιορισμό των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ), την κατάρτιση των Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας καθώς και την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για τις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας. Επίσης, έχει ολοκληρώσει την κατάρτιση της 1ης Αναθεώρησης της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας, και τον προσδιορισμό των αναθεωρημένων Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου (ΖΔΥΚΠ), σε εφαρμογή της προαναφερόμενης κείμενης νομοθεσίας.

Όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες που αφορούν στα τρία Στάδια της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ έχουν αναρτηθεί στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Environment Information and Observation Network) http://cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/floods//(Reportnet) και στον σχετικό ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://floods.ypeka.gr/. Επίσης, όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες που αφορούν στην 1η Αναθεώρηση της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας (ΠΑΚΠ) και τον προσδιορισμό των αναθεωρημένων Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου (ΖΔΥΚΠ) έχουν αναρτηθεί στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής http://cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/floods2019/pfra_2019/ και βρίσκονται υπό ανάρτηση στον σχετικό ιστότοπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://floods.ypeka.gr/.

Ειδικότερα, ο κάμπος του Λεσινίου της Αιτωλοακαρνανίας που αναφέρεται στην Ερώτηση ανήκει στο Υδατικό Διαμέρισμα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04) και ειδικότερα στη ΖΔΥΚΠ «Χαμηλή ζώνη π. Αχελώου και παραλίμνιας περιοχής λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, παραλίμνιες εκτάσεις Τριχωνίδας, Λυσιμαχίας, Οζερού, Αμβρακίας», με κωδικό EL04APSFR0003. Στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04), για το οποίο έχει διενεργηθεί ευρεία διαβούλευση τόσο επί του περιεχομένου του όσο και επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το οποίο έχει εγκριθεί με την υπ' ΥΠΕΝ/ΓρΕΓΥ/41366/325/06.07.2018 (EL04), Απόφαση και δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης 2686/Β'/06.07.2018 (EL04), προβλέπονται τα ακόλουθα Μέτρα που συμβάλουν στην αντιπλημμυρική προστασία του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και την αποκατάσταση των ζημιών από πλημμύρες:

  • Αποκατάσταση γεωργικών εκμεταλλεύσεων από φυσικές καταστροφές, Κωδικός Μέτρου: EL_04_51_25, Είδος Μέτρου: Μέτρα οικονομικού χαρακτήρα, Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΑΑΤ/ΕΥΔ ΠΑΑ/ Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης ΕΛΓΑ
  • Αναβάθμιση /Δημιουργία μηχανισμού αποτίμησης ζημιών και αποζημιώσεων στα κτίρια λόγω πλημμύρας, Κωδικός Μέτρου: EL_04_53_26, Είδος Μέτρου: Μέτρα οικονομικού χαρακτήρα, Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΥΜΕ / ΓΔΑΕΦΚ, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης Υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υπουργείο Οικονομικών, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Αξιοποίηση υφιστάμενων έργων ταμίευσης για ανάσχεση πλημμυρικών παροχών, Κωδικός Μέτρου: EL_04_32_10, Είδος Μέτρου: Μη δομικές παρεμβάσεις. Φορείς Υλοποίησης: Φορείς Διαχείρισης Ταμιευτήρων.
  • Εκσυγχρονισμός και αποκατάσταση αποχετευτικών/αποστραγγιστικών δικτύων, Κωδικός Μέτρου: EL_04_33_11, Είδος Μέτρου: Τεχνικά Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΑΑΤ, ΥΠΥΜΕ/Γ.Γ.Υποδομών /Γ. Δ/νση Υδραυλικών Έργων και Κτηριακών Υποδομών/ΔΑΕΕ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου /Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας /Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου / ΟΕΒ, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ
  • Έργα αντικατάστασης και συμπλήρωσης υφιστάμενων δικτύων αποχέτευσης όμβριων υδάτων, Κωδικός Μέτρου: EL_04_34_13, Είδος Μέτρου: Τεχνικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, ΥΠΥΜΕ/Γενική Γραμματεία Υποδομών/ Γενική Δ/νση Υδραυλικών και Κτιριακών Υποδομών/ΔΑΕΕ, Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, ΔΕΥΑ.
  • Σύνταξη Στρατηγικών Σχεδίων (Master Plan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Κωδικός Μέτρου: EL_04_35_15, Είδος Μέτρου: Τεχνικά Μέτρα Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΥΜΕ/Γενική Γραμματεία Υποδομών /Γενική Δ/νση Υδραυλικών και Κτιριακών Υποδομών/ ΔΑΕΕ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  • Ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση επιπτώσεων στους τομείς ύδρευσης και αποχέτευσης, Κωδικός Μέτρου: EL_04_23_03, Είδος Μέτρου: Τεχνικά μέτρα Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, ΔΕΥΑ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  • Κατάρτιση γεωργών και κτηνοτρόφων σε πρακτικές μείωσης επιπτώσεων από τις πλημμύρες Κωδικός Μέτρου: EL_04_23_02, Είδος Μέτρου: Μέτρα εκπαίδευσης / ενημέρωσης, Φορέας Υλοποίησης: ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020.
  • Μελέτες/Έργα Αντιπλημμυρικής Προστασίας, Κωδικός Μέτρου: EL_04_33_12, Είδος Μέτρου: Τεχνικά μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΥΜΕ/Γενική Γραμματεία Υποδομών/ Γενική Δ/νση Υδραυλικών και Κτιριακών Υποδομών/ΔΑΕΕ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου /Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών) /Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.
  • Προώθηση πρακτικών ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών και συγκράτησης φερτών υλικών, με έμφαση στα Μέτρα Φυσικής Συγκράτησης Υδάτων (ΜΦΣΥ), Κωδικός Μέτρου: EL_04_31_08, Είδος Μέτρου: Τεχνικά μέτρα Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, Δ/νση Δασών και Δασαρχεία.
  • Συντήρηση υφιστάμενων Ορεινών Υδρονομικών Έργων, Κωδικός Μέτρου: EL_04_35_16, Είδος Μέτρου: Τεχνικά Μέτρα Αντιπλημμυρικής Προστασίας. Φορείς Υλοποίησης: Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου / Δ/νση Δασών και Δασαρχεία.
  • Διαχειριστικά μέτρα χρήσεων γης σε λεκάνες απορροής χειμάρρων, Κωδικός Μέτρου: EL_04_35_17, Είδος Μέτρου: Μέτρα περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Φορείς Υλοποίησης: ΥΠΑΑΤ, ΥΠΕΝ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου (ενδεικτικά Δ/νση Δασών και Δασαρχεία).

Σημειώνεται ότι, ανεξάρτητα από τις επιμέρους αρμόδιες αρχές που σχετίζονται με την υλοποίηση των συγκεκριμένων Μέτρων, η γενική εποπτεία της εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04) ανήκει στην Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου. Το συντονισμό σε εθνικό επίπεδο της εφαρμογής της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ έχει η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο κεφάλαιο 12 του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04) εξειδικεύονται οι βασικοί άξονες της παρακολούθησης εφαρμογής του ΣΔΚΠ με την καταγραφή για κάθε ένα Μέτρο του Προγράμματος Μέτρων του κύριου φορέα υλοποίησης του Μέτρου και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων, του χρονικού πλαισίου εφαρμογής του, των χρηματοδοτικών εργαλείων εφαρμογής και του μηχανισμού παρακολούθησης του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας και του Προγράμματος Μέτρων.

Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, περιλαμβανομένων των Χαρτών Επικινδυνότητας και Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας, αποτελούν το στρατηγικό εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής για την αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας στο σύνολο της χώρας. Τα αποτελέσματα των Χαρτών Επικινδυνότητας, των Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας και τα περιγραφόμενα στο Πρόγραμμα Μέτρων των ΣΔΚΠ θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψη από τον κάθε φορέα που προγραμματίζει, αναπτύσσει και υλοποιεί έργα και δραστηριότητες.

Διευκρινίζεται ότι, ο σχεδιασμός και προγραμματισμός, η εκπόνηση, εποπτεία, έλεγχος και έγκριση τεχνικών μελετών των αντιπλημμυρικών υποδομών εθνικής σημασίας είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και σε τοπικό επίπεδο ο σχεδιασμός, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας (ΑΡΘ. 186 του Ν.3852/2010 ΦΕΚ 87Α/2010). Επίσης, η δασοτεχνική διευθέτηση χειμμάρων των ορεινών λεκανών απορροής αποτελεί αρμοδιότητα των κατά τόπους δασικών υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΜΑΡΙΑ ΓΚΙΝΗ