Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 18:31

Γ.Ιωαννίδης: «Όλα τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότηση - Ακόμα μαθαίνουμε για τις παρενέργειες τους»!

«Υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca»

Νέες αποκαλύψεις έκανε για τα εμβόλια ο καθηγητής παθολογίας και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος τόνισε πως όλα τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότητα και ακόμα μαθαίνουμε σχετικά με τις παρενέργειές τους. 

Οι δηλώσεις του καθηγητή έρχονται την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει έντονη συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, μετά και από την εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής για τα ΕΜΑΚ. 

Ο Γ.Ιωαννίδης αναφέρθηκε παράλληλα και στα τρία περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη μετά από τον εμβολιασμό τους και τόνισε πως «υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca».

«Αυτός είναι ο λόγος που εξέφρασε επιφυλάξεις για την χρήση του σε άτομα που δεν είναι μεγάλης ηλικίας. Με βάση τα δεδομένα από την Νορβηγία, ο κίνδυνος θανάτου είναι μια στις 43.000 και ο κίνδυνος σοβαρής θρόμβωσης 1 στις 23.000. Οπότε πρέπει να συγκριθεί αυτό με τι ωφέλεια θα έχει κάποιος από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑΖ) δεν είναι πολύ καλή ιδέα για άτομα κάτω από 50 ετών. Αφού έχουμε επιλογή για άλλα εμβόλια, θα έλεγα ότι το ΑΖ δεν είναι καλή επιλογή. Και όσο μικρότερο το άτομο, γίνεται μάλλον χειρότερη επιλογή» σημειώνει σχετικά.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι ελαττωματική η παρτίδα των συγκεκριμένων εμβολίων στην Κρήτη. «Τρία περιστατικά είναι πολύ λίγα, αλλά το κάθε ένα από αυτά έχει τεράστια σημασία για αυτόν που τα παθαίνει» λέει και προσθέτει:

«Όλα αυτά τα εμβόλια έχουν επείγουσα αδειοδότηση. Δεν έχουν πλήρη άδεια. Ακόμα μαθαίνουμε σχετικά με τις παρενέργειές τους».

Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης τονίζει ότι δεν υπάρχουν εξετάσεις που να μπορούν να προβλέψουν τις παρενέργειες του εμβολίου.

pronews.gr

Πολυμέσα

Διαβάστηκε 675 φορές