Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 12:35

Η πολυετής πίτα χρημάτων της ΕΕ και το κομμάτι της Ελλάδας

Του Γιώργου Μαρκατάτου

Χθες και σήμερα μοιράζεται μια θαυμάσια πίτα για τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ με τα πάνω και τα κάτω της. Πολλοί αντιδρούν, σε λίγο θα διαβάσουμε και τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, είτε καλά, είτε κακά νέα μας φέρουν! Το ζητούμενο είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να μεγιστοποιήσει το όφελος που θα «τραβήξει» από ένα σύνολο δράσεων και προγραμμάτων, που είναι δυνατά να αλλάξουν την πορεία του κατήφορου χωρίς φρένο, που έχουμε πάρει. Αρκεί να το διεκδικήσουμε!

Για να μη φτάσουμε σε σημείο μη εξυπηρέτησης των δανειακών μας υποχρεώσεων, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για μεγιστοποίηση των οφελών μας από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ.

Και δε γίνεται με τρόπο επαιτείας, αλλά κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης. Τα επιχειρήματα είναι απτά, και είναι εδώ. Είχαμε, μάλιστα την ευκαιρία να τα κατηγοριοποιήσουμε σε τέσσερα σημειώματα με τίτλο «Τα ατού του Έλληνα πρωθυπουργού στην ΕΕ» και πιστεύουμε ότι έχουν πάρει το δρόμο τους.

Οι αναγνώστες μας όμως, έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν και να καταλάβουν τι είναι αυτό το διαδικαστικό στάδιο με τα περίπου € 2,39 τρις που καλούνται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να αποφασίσουν.

Βρήκαμε και μεταφράσαμε ένα έξυπνο πληροφοριακό διάγραμμα που σας παραθέτουμε στη συνέχεια.

Σε αυτό αντικατοπτρίζονται  όλες οι προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Σήμερα αυτή είναι η κατάσταση.

Αύριο, με τα συμπεράσματα της προεδρίας που θα κυκλοφορήσουν θα μάθουμε και για το δρόμο που έχει ακολουθήσει η διαπραγμάτευση.

 
Διαβάστηκε 779 φορές